Ako vznikol reklamný spot pre TV?

Ako vznikol reklamný spot pre TV?

10 sekúnd reklamného spotu je pre mnohé firmy povinná jazda, ktorú zveria agentúre a ďalej sa nestarajú. Aj tu je BUBO iné. Ako vznikali zábery, ktoré môžete tieto týždne vidieť na TA3?

10 sekúnd reklamného spotu je pre mnohé firmy úloha, ktorú zveria agentúre a poskladajú z nakúpených videí. Aj tu je BUBO iné. Ako vznikali a odkiaľ sú originálne zábery, ktoré môžete tieto týždne vidieť na Markíze?

Nastupujeme do našej privátnej lode a smerujeme do jedného najkrajších parkov celej Mikronézie. The Rock Islands na Palau tvorí asi 300 ľudoprázdnych vápencových ostrovčekov, pomedzi ktoré sa dnes poplavíme.
Jedným z množstva rajských, človekom nedotknutých miest tohto fascinujúceho vodného fenoménu, je Fantasy Island, ostrov ako vystrihnutý z katalógu. Čistučkej tyrkysovej vode Tichého oceánu ťažko odolať, a tak už skáčeme do príjemné vyhriatej zátoky. Podmorský svet v Mikronézii je naozaj prekrásny. Nie nadarmo sa hovorí, že Palau je doslova rajom pre potápačov. Patrí k nemu aj ostrov Elik Malík. Názov vám možno nepovie veľa, ale medúzie jazero Jellyfish Lake je už známejší pojem aj u nás. Pred vyše 12 000 rokmi sa tu zdvihla hladina oceánov natoľko, že slaná voda začala pretekať cez pukliny a miešať sa so sladkou. V takejto vode žila do roku 2016 miliónová kolónia medúzy zlatej a mesačnej. Ich zaujímavosťou je, že vôbec človeka nepŕhlia. A tak sa tu kúpeme a šnorchlujeme aj s nimi.
Kúsok od Jellyfish Lake nájdete aj takzvaný Nemecký kanál. Do koralového útesu ho tu totiž vykopali práve nemeckí vojaci. Slúžiť mal na prepravu a export fosfátov z exkrementov netopierov a čajok do Európy. Dnes je zlom koralových útesov a hlbokej vody domovom koralových žralokov a mant, ktoré si taktiež obzrieme pekne zblízka. Šnorchlovanie vo voľnej prírode na takto exotickom mieste je neopísateľné. Priznám sa, že zakaždým, čo skočím do vody a zbadám ten kolos pod sebou, mi po celom tele prejdú zimomriavky. Cítim veľký rešpekt, no zároveň som si vedomý, že manta nám nejako neublíži, a preto jej plávam naproti. Hľadíme na seba z bezprostrednej blízkosti necelého metra. Dokopy ich okolo nás pláva sedem. Obrovské no priateľské tvory sa pred nami predvádzajú neskutočným spôsobom a ja mám pocit, že si svoju prítomnosť vychutnávame navzájom.

Martin Šimko je súčasťou BUBO už niekoľko rokov. Vďaka plnému nasadeniu na zájazdoch, ktoré sprevádza, stíha okrem perfektnej starostlivosti o našich klientov venovať sa aj natáčaniu a fotografovaniu, vďaka ktorým sa vie aj na dobre známe miesta vždy pozrieť z iného uhla. Použité zábery pripravoval od leta do zimy 2018 na fotoaparát Panasonic Lumix GH5 a drón DJI Mavic Pro.

A sme v Namíbii. Záber na krásneho geparda pochádza z Hammerstein lodge, kam chodíme už roky. Chovajú tu dvoch gepardov (Wilde a Romeo), leopardicu Lizu a troch rysov karakalov. Je úžasné sa sem vracať a sledovať, ako gepardy rastu. Kto sa nebojí, môže tieto najrýchlejšie zvieratá planéty aj pohladkať. Ak si vás obľúbia, sympatie vám opätujú tak, že vám začnú oblizovať ruky počas toho, ako ich hladkáte.

Vodopád Kaieteur, Britská Guyana. Video: Daniel Fellner

Vodopád Kaieteur, Britská Guyana. Video: Daniel Fellner

Vodopád Kaieteur bol pre mňa jeden z najúžasnejších zážitkov, hovorí Daniel Fellner. Rád by som to opísal slovami, ale to treba jednoducho zažiť. Letíme tam malým vrtuľovým lietadlom z hlavného mesta Guyany, asi hodina krásneho letu ponad guyanskú džungľu, kde je naozaj len džungľa. Vodopád je ukrytý medzi horami a zbadáte ho len päť minút pred pristátím. Z lietadla pôsobí oveľa menší. Len čo pristanete, počujete jeho mohutný hukot. Šliapete džungľou, spoločnosť vám robia jedinečné papagáje cock of the rock. Sú veľmi vzácne. Ak by sme ich vyrušili a odletia, vrátia sa až o šesť mesiacov. Potom pohľad na vodopád a sme nemí od úžasu. Tú chvíľu neopíšu nijaké slova a žiadna fotografia. Nula turistov, nijaké zábradlia, len BUBO skupina a zážitok, ktorý nám vydrží do konca života.  

Daniel má 19 rokov a cestuje s otcom. Spal v stane za polárnym kruhom, vyšiel na najvyšší vrch severnej Afriky i Škótska či Škandinávie. Súťažne plával a rád sa potápa. Potápal sa v koralovom raji (najviac koralov na svete) na ostrove Atauro v najmladšej krajine Ázie, na Východnom Timore. Potápal sa pri ostrove Isabela presne na rovníku so žralokmi kladivohlavými. V Suriname ho hryzol had a následne zjedol piraňu. Rád natáča na dron a už ho za to zatkli v Barme aj v Kambodži. Splavoval rieku Mekong, v Eswatini naháňal zebry na bicykli… Keď mal 12 rokov, šoféroval terénne auto krížom cez Island. Keď mal 16, šoféroval v Juhoafrickej republike na safari. Cestovanie berie ako samozrejmú súčasť svojho života. Len tak sa nezľakne a vie vytušiť, čo sa oplatí natočiť. 

Prechod cez džungľu Guyan, tak ako to robí BUBO, bola výnimočná cesta, spomína. Aj skúsení cestovatelia zažívali veci, ktoré predtým (a myslím, že už ani nikdy potom) v takejto podobe nezažijú.  Som rád, že v ťažkej konkurencii skvelých BUBO sprievodcov vybrali práve moje video. Letel som nízko, vtáky na môj dron útočili, ale tie zábery stoja za ten risk.

Namíbia je krajina, ktorá získala nezávislosť len v roku 1990 a meno dostala podľa najstaršej pusti sveta Namib. Na videu je najvyššia duna púšte Namib s prezývkou Big Daddy. Najkrajšie výhľady na oblasť Sossusvlei sú zhora. Výšľap na jej vrch dá však zabrať aj trénovaným. Zostup z najvyššieho bodu duny je poriadnym adrenalínom, kedy sa behom strmhlav dole za pár minút dostaneme do najfotogenickejšieho údolia Deadvlei. Tam sa prechádzame medzi skeletmi sedemstoročných stromov akácií. Je to jedno z najfotogenickejších miest na svete. Milujem to tam.

Úžasná Milky Way. Video: M. Šimko

Úžasná Milky Way. Video: M. Šimko

V tomto rajskom národnom parku The Rock Islands na Palau sa nachádza malý záliv Milky Way. Miestni o ňom hovoria ako o najkrajšej zátoke na svete a my sme sa s ich názorom stotožnili. Na tomto magickom mieste sme sa celí potreli bielym bahnom. Tento ozdravný a skrášľovací proces nám osviežil a skrášlil pokožku. Tu sme si vychutnali aj prítomnosť dvoj až trojmetrových koralových žralokov, s ktorými sme zdieľali rovnaké koralové bariéry pod vodou.

Japonsko je mojou srdcovkou a s najväčšou pravdepodobnosťou sa tam stretneme na drvivej väčšine zájazdov, ktoré do Japonska tento rok pôjdu. Toto sú mladé Japonky v kimonách, s ktorými sa fotografujeme pri najstaršom chráme japonskej metropoly Sensō-ji v štvrti Asakusa. My sme atrakcia pre ne, ony pre nás. Vždy je to veľká zábava.

A tu sa už ja prechádzam po privátnom ostrove Eneko, ktorý sa nachádza dvadsať minút cesty rýchločlnom od hlavného mesta Majuro na exotických Marshallových ostrovoch. Neviem si predstaviť lepšiu prácu ako prácu sprievodcu pre BUBO. Za pár rokov som sa dostal na miesta, o ktorých by som inak len sníval. A teším sa, keď ich ukážem aj vám.

Výsledný spot zostrihaný pre TV Markíza

Výsledný spot zostrihaný pre TV Markíza

Výsledný spot nám nahovorila naša klientka a kamarátka Táňa Pauhofová. Veríme, že aj z týchto desiatich sekúnd cítiť naše nadšenie a lásku k cestovaniu.

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 70

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.