Bogota leží štyri stupne od rovníka a tak musí byť slnečná a horúca. Chyba! Bogota je iná, než si predstavujete.

Bogota Počasie

mierny dážď

mierny dážď

21°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 05:56

Západ slnka 18:05

Dážď 10.31mm

Základné info: 

  • 4. najväčšie mesto Latinskej Ameriky (cca 8 miliónov obyvateľov)
  • 3. najvyššie položené hlavné mesto sveta s priemernou nadmorskou výškou 2640m
  • Kolumbia má jeden z najlepších systémov adries na svete = všetko je jasné
  • Letisko El Dorado je najlepším letiskom Južnej Ameriky (podľa Skytrax 2018) 

Obrovské bohaté mesto  #

Bogota je ohromné mesto, patrí medzi najväčšie v Južnej Amerike. Metropolitné územie má 10 miliónov obyvateľov, a tým je územie Bogoty 4. najväčšie megapolis v celej Latinskej Amerike (od Mexika po Patagóniu.) Samotné mesto Bogota má 8 miliónov. To je ohromné číslo, a cítiť to. Obrovské vzdialenosti a neustále dopravné zápchy. Všade je plno a biznis prekvitá. Do drahej reštaurácie v srdci Zona Rosa ideme taxíkom vyše hodiny, reštaurácia je obrovská, no keby sme nemali rezerváciu, nezoberú nás. Našu rezerváciu preverujú 3x, nakoniec sedíme vedľa stola s rezerváciu na meno Andrea Escobar. Andrés DC je reštaurácia položená na 5 poschodiach. Hore je nebo, dole je diskotéka- peklo. Všade hrá živá hudba “Kto je kráľovnou a kráľom tohoto stola?” pýtajú sa hudobníci a keďže všetci škodoradostne ukazujú na mňa a Mišku, dostávame obaja koruny na hlavu a kráľovské šerpy vo farbách kolumbijskej vlajky. Ceny všetkého sú vyššie než v Bratislave. Skúšam si objednať fľašku chilského vína za 30 Euro, ale aj keď ju majú napísanú vo vínnej karte, nemajú ju fyzicky. Namiesto toho mi čašník s úplnou samozrejmosťou ponúka fľašku argentínskeho Malbecu za 150 Euro. Toto je krajina tretieho sveta? 

Vyššia – studenšia - daždivejšia  #

Na začiatok zopár horúcich, či skôr studených tipov. Aj som vedel, že Bogota leží v Andách vo výške vrcholkov našich Tatier (priemerná výška 2640 mnm), no v noci je väčšia zima než by ste rátali. Ako “pyžamo” si treba zobrať termoprádlo. Teda ja som bol OK, ale mnohé klientky sa mi ráno sťažovali, že drkotali zubami celú noc. Väčšina hotelov totižto nemá zavedené ústredné kúrenie a tak buď kúrite klimatizáciou alebo niektorí kúria fénom. Pribaliť si so sebou ohrievač je určite náročnejšie než termoprádlo. Áno následne v iných častiach Kolumbie termoprádlo už nevyužijete a cez deň budete spomínať na príjemnú Bogotu, no tu v Bogote budú zimomraví za tento nočný tip povďační. Bogota sa nachádza v tzv. Intertropikálnej konvergentnej zóne a keď prší, ako keby vás obliali vedrom, zmoknete až po spodné prádlo. Ako obuv sú ideálne cestovateľské sandále (Tewa), lebo iné topánky vám zmoknú a nevysušíte ich. Ja som si dal mokré topánky do laundry s tým, že som vlastne zaplatil za sušenie. Vždy si na prechádzky mestom pribaľte nepremokavú šuštiačku! Vysoké vrchy Ánd zachytia každý mrak a rozprší sa ani neviete ako. Vtedy sa hodí aj mikina, lebo začne byť zima. Fľaša s vodou je samozrejmosťou. Cez deň je teplo a vo vyšších nadmorských výškach s menej kyslíkom dýchate viac razy za minútu, viac tekutín teda vydýchavate a musíte viac piť. Náznaky výškovej choroby sa prejavia až tretí deň pobytu vo výškach. Majte vo veľkej batožine ešte jedny náhradné dlhé nohavice keď zmoknete, tak si máte čo prezliecť na druhý deň. 

2 minúty o Bogote

Dve minúty dôvodov pre návštevu Bogoty.

Ako sa vychystať na prechádzky Bogotou: #

Ráno si dajte polievočku caldo a potom kávičku a okrem “tinto”, čiže slabučkého Americano, si tu v hlavnom meste už viete dať aj chutné presso. 

Zoberte si so sebou ruksačik/taštičku a do nej si vložte

a) fotoaparát (nenoste ho na krku)

b) mikinu (keď zájde slnko, resp. začne pršať je zima)

c) nepremokavú šuštiačku

d) malú fľašku s vodou

e) opaľovací krém (vo výškach riadne opaľuje aj keď sa nezdá)

Dlhé slušné nohavice. Na hlavu kolumbijský klobúk. Do vrecka vizitku hotela. Kópiu pasu, kreditku, cash- len na daný deň. Originálny pas a ostatné peniaze nechajte v hoteli schované vo veľkej batožine či sejfe. 

BUBO TIP: v Bogote netelefonujte na ulici. Zoberú vám mobil. 

Svätý vrch Monserrate #

Toto je najlepšie miesto na začatie prehliadky. 

8.00 hotel La Candellaria -pešo cca 20 min, inak autobusom cca 20 min – k zubačke pod vrch Monserrate. Tip: pozorujte úžasne veľa energických mladých ľudí mieriacich do univerzít 

8.30 zubačka na Monserrate (2600m- 3200m), zubačkou 12 minút. Tip: skúste sa pre lepší výhľad dostať do prvého – horného oddelenia zubačky. 

8.45: krátka prechádza ku kostolíku, peši 10 minút. Tip: vyberte sa pravou stranou (cestičkou), táto cesta je menej príkra a v tých výškach je to cítiť. 

9.00: Kúpte si kokový čaj a vychutnávajte pohľad z vtáčej perspektívy. 30 minút. Tip: nebojte sa toho čaju, toto nie je kokaín. Ale čaj funguje fajn na výšku a zimu. 

9.45: zbehnite dole k hornej stanici zubačky druhou strmšou cestičkou. 5 minút peši. Tip: pozorujte výrazné, žlté zvonovité kvety Brugmansie, obsahujúce alkaloid skopolamín 

Prečo Monserrate? 

Bogota je tretie najvyššie položené hlavné mesto sveta. V La Paz chodíte hore dole, tu je to na 99% skôr pohyb po rovine, čo je príjemnejšie. Možno viac podobné Mexico D.F., ale omnoho krajšie a zasa viac príjemných kopčekov, asi ako v Bratislave. No tak ako má Bratislava Kolibu, či Nitra Zobor, má Bogota 2 vysoké kopce – doslova symboly mesta. Monserrate (3223 m) a Guadeloupe (3317 m) nachádzajúce sa v Kordilliera Orientale, východne od mesta. Po Guadeloupe sa štverajú favely (slumy = príbytky najchudobnejších) a aj keď je trošku vyšší, tak omnoho známejší je Monserrate. Je to prvá vec čo v Bogote navštívime a ja tento postup odporúčam. Ráno je šanca na lepšie počasie a teda lepšie výhľady, plus, ak máte sprievodcu, ukáže vám z vrchu “celú” Bogotu ako na dlani a vy získate najlepší prehľad z vtáčej perspektívy. Čo sú tie farebné paneláky pod nami? Kde je náš hotel? Chudobné štvrte ktorým sa vyhnúť, bohaté štvrte najvyššej vrstvy a štvrte, kde je cez deň (za svetla) bezpečne. 

Popis prehliadky: #

8:00. Vyrážame a) pešo z hotela položeného vo štvrti La Candelaria a k lanovke ideme asi 20 minút. b) autobusom z hotela, ktorý je položený ďalej. Mnoho zmenární otvárajúcich okolo 8.30 ráno. Ľahko tu zmeníte peniaze dobrým kurzom a netreba ani otlačok vášho palca, ako inde. Celkovo v celej Kolumbii chcú pri platbe kreditkou vaše ID (napr. pas – kópiu pasu) a od domácich aj scan palca. Ide o súčasť boja proti praniu špinavých peňazí. Pokračujeme cez námestie Novinárov (s majestátnou sochou Simona Bolivara), popri kanáli, pri ktorom sú vysadené stromy, okolo najlepšej privátnej univerzity štátu (Universitad de los Andes) a domu (Quinta de Bolívar), kde býval po vyhratej vojne za slobodu slávny osloboditeľ Simón Bolívar v čase, keď navštevoval Bogotu. 

8.30. Po 20 minútovej prechádzke/ceste autobusom sme pri dolnej kabínke. Vystojíme 10 minútovú radu. Ideme zubačkou, ktorú postavili Švajčiari a ktorá v určitých úsekoch prekonáva 80 stupňový uhol a prechádza tunelom na vrchol. Z vrcholovej stanice zubačky ideme 12 minút pomaličky cestou s menším stúpaním (tá vpravo) až k bielemu kostolíku, v ktorom je uložená socha Padlého Krista. Cez víkend sem prichádzajú pútnici, aby sa tejto slávnej soche El Señor Caído de Monserrate, poklonili. Na tomto mieste sa vraj vyliečilo už množstvo kriplov. No mňa moje maratónske bedrá bolia naďalej. Ide o najsvätejšie miesto Bogoty, čo v katolíckom meste veľa znamená. No toto miesto vyznávali už indiáni kmeňa Muisca a bolo sväté ešte pred Kolumbom. 

9.00. V stánku vpravo od kostolíka (zopár schodíkov dole) kúpim čaj z koky. Vypýtam si tácku a prinesiem čaje na múrik pred kostol. Potom popíjame teplý čajík, ktorý nám vo výške 3200 m dodáva energiu, akú dodával domorodým indiánom po stáročia. Čaj z koky nie je kokaín! Je síce silný, ale asi ako šípkový čaj…no proste, dá sa zvládnuť. A ukazujeme si mesto z vtáčej perspektívy. Vľavo je kopec Cerro de Guadalupe s bielou Panenkou Máriou a na jeho úpätí favely. Je to na juhu a to je celkovo oblasť chudoby. Potom je historicky farebná štvrť La Candelaria, okolo ktorej sa nachádza všetko, čo v Bogote turista potrebuje vidieť. Ďalej za Candelariou jasne vidíme veľký park. Ten sa nachádza v bývalej najhoršej štvrti mesta. Vždy tam boli drogy, zbrane, prostitúcia a neskutočné násilie. Nedalo sa s tým už nič robiť, aj policajti sa sem báli chodiť. A tak celú štvrť raz vláda zbúrala a vznikol park. Smerom na západ k letisku žije stredná vrstva a na sever vrstva bohatých. Podľa toho kde žijete, podľa toho ste vo svojej kaste, všetci to vedia a podľa miesta bydliska dokonca platíte dane.

Čas prehliadky: Z hotela v Candelaria späť na začiatok Candelaria je to minimálne 2 hodinky, skôr 2 a pol.

Burundanga- droga pravdy #

Ak vám dajú výťažok z kríku Brugmansie do drinku, tak poviete pravdu a budete robiť všetko, čo od vás chcú. “Daj mi svoj mobil” a vy poslúchnete. “Aký je PIN tvojej karty?” a pod. Sú dokonca zaznamenané “dobrovoľné” znásilnenia. V Kolumbii toto volajú burundanga a pre individuálnych cestovateľov to začína byť skutočný problém (nárast 20% za posledný rok). Minulý rok sa každých 10 hodín udiala takáto otrava a tento rok je prípadov opäť viac. Je zaujímavé, že viac sú postihovaní muži, ktorým do drinku vhodí drogu obsahujúcu skopolamín fešná Kolumbijčanka či Venezuelčanka. Burundanga – “Diablov dych” nemá žiadnu vôňu, žiadnu chuť ani zápach. Často sú v tomto biznise zapojení falošní policajti a falošní taxikári. 

BUBO tipy ako sa vyhnúť problémom:  

- nechoďte do barov sami 
- nikdy neakceptujte drink ani cigaretku od cudzinca 
- pas nechajte na hoteli 
- drahé hodinky a šperky si vôbec do Kolumbie neberte 
- taxík berte po konzultácii s BUBO sprievodcom (žijú tu a vyznajú sa) 

La Candelaria #

10.15, Po tom ako zídeme dole z Monserrate, pokračujeme dole kopcom peši smerom ku štvrti La Candelaria. Smerujeme k domu domu Quinta de Bolívar, kde býval po vyhratej vojne za slobodu slávny osloboditeľ Simón Bolívar v čase, keď navštevoval Bogotu. Pokračujeme okolo najlepšej privátnej univerzity štátu (Universitad de los Andes) popri čistom kanáli,  pri ktorom sú vysadené stromy na námestie Novinárov s majestátnou sochou Simona Bolivara. Odtiaľto vstúpime do La Candelaria - ide o historickú štvrť mesta, to najstaršie, čo Bogota má. Tu Bogota vznikla, nachádzajú sa tu vládne budovy, prezidentský palác, farebné domy, kde zo striech na nás čumia (v Bratislave máme Čumila čumiaceho z kanála) rôzne postavy. Všetko je veľmi farebné, niečo medzi Olindou a Valparaisom, jednoznačne farebné ako La Boca, či Bo Kaap. To bolo pre mňa prekvapivé, lebo som to čakal tu v Kolumbii iba v starej Cartagene.

10.45. Pomedzi farebné nízke domčeky smerujeme priamo na námestíčku Plazoleta Chorro de Quevedo, kde stálo v roku 1538 prvých 12 chatrčí zakladateľa Santa Fé de Bogotá Gonzala Jiménez de Quesáda. Pri hľadaní El Doráda tu založil hlavné mesto Novej Granady. 

11.00 Odtiaľto smerujeme dole na námestie Plaza Bolívar, ktoré vyzerá ako španielske Plaza Mayor (napríklad vo Valladolide) a tak sa aj predtým volalo. Toto námestie je absolútnym centrom Bogoty.

Najstaršou budovou na námestí je katedrála, potom Capitolio, kde zasadajú obidve komory parlamentu, Palacio Liévano a moja obľúbená budova najvyššieho súdu – Palacio de Justicia. Na najmodernejšiu budovu - Justičný palác - v roku 1985 zaútočili marxistické jednotky M -19 (25 mužov a 10 žien), ktoré to vykonali na popud drogového dílera Pabla Escobara a spálili celý súdny archív. 11 z 25 najvyšších sudcov bolo mŕtvych. Následne túto budovu úplne prestavali. O týždeň po tejto tragédii vybuchla sopka v “Regióne kávy” ktorý taktiež navštevujeme a bahno zalialo celé 25 000 mestečko. “Toto bol najhorší rok v novodobých dejinách” hovorí mi máš sprievodca Julio. Za rohom je Casa de Nariňo, sídlo prezidenta. Prečítajte si o námestí Simona Bolivara prekný príspevok.

11.15. 

La Candelaria

Obed #

Obedujeme v BUBO reštaurácii (La Puerta de la Catedral) 2 minúty peši od hlavného námestia a 2 minúty od múzea Botera. Takto môžeme varírovať program + reštaurácia je úžasná. Obed začíname hustou polievkou Ajiaco. V hustom kuracom vývare so zemiakmi (3 druhy) a guascas (Galinsoga parviflora) je nahádzané všetko, čo mali v kuchyni, zdá sa mi. Teda donesú to zvlášť a vy si to do polievky nahádžete sami. Aj kukuricu, avokádo, kapari, aj ryžu. Je to vynikajúce! Celkovo Kolumbijci varia ako naše babičky. Nevyzerá to na pohľad na haute cuisine, ale je to vynikajúce a výživné. Po Ajiaco (čítaj achiáko) by som na Monserrate vybehol, toľko mám energie. La Candelaria je v noci trošku nebezpečná no teraz cez deň je to nádhera a historické srdce mesta. 

Čo si ešte všimnúť na prechádzkach: #

  • Celková atmosféra temperamentu a kultivovanosti
  • Veľmi pekná moderná architektúra
  • Univerzitný duch
  • Kaviarne a domy spojené s Narcos 

Čas prehliadky: na presun zo spodnej stanice lanovky na Plazoleta Chorro de Quevedo rátajte 30 minút peši. Na námestie je to 10 minút dole kopcom. Na námestí strávite pol hodinky a následne zamierte na obed. Na obed si rezervujte hodinku.  

Múzeá #

Boterove múzeum môžete stihnúť po obede. Hneď vedľa je numizmatické múzeum. Múzeum zlata si vyrátajte tak, aby vám ho nezavreli (v nedeľu je otvorené iba do 16.00). 

Bogota má okrem najlepších univerzít aj najkrajšie múzea krajiny. A múzeum Botera a múzeum Zlata sú zážitkom – aj pre tých, ktorí múzeám neholdujú. 

Múzeum Zlata (Museo del Oro) je absolútnym základom a ide o najlepšie múzeum svojho druhu minimálne na kontinente. Múzeum je moderné a je v ňom 55 000 artefaktov. Všade, kam sa pozriete, je zlato. Vrcholom prehliadky je miestnosť, kde sa simuluje rituál hádzania zlata El Doradom do jazera. Práve tento rituál bol pre Európskych dobrodruhov tak fascinujúci, že za ním putovali od mora cez nebezpečné územia, až sem, hlboko do Ánd. Hodina na múzeum stačí. Dobrý sprievodca vás prevedie a ukáže najdôležitejšie artefakty. 

Druhým “povinným” múzeom je múzeum Botero s dielami Fernanda Botera. Som prekvapený, ako málo Slovákov tohoto génia pozná. Ja sa s jeho dielami – sochami ohromných rozmerov- stretávam po celom svete, napríklad v centre Jerevanu, Jeruzalema, Saint Tropez, Santiago de Chile, Barcelony, Madridu, Singapuru, Medellínu (tu sa narodil a je tu najviac jeho diel). Nedávno som bol na výstave Botera vo Verone, kde som si aj kúpil knihu od Rudy Chiappiniho o Boterových maľbách. “Nemaľujem tučných ľudí, ja iba pracujem s priestorom” hovorieva. 

Keď skončíte prehliadku Bogoty o 18.00 a včera ste prileteli zo Slovenska, tak vo vašej hlave je hodina po polnoci. Ešte si dáte večeru a pivko a máte dosť. Preto túto prehliadku nepíšeme rozsiahlejšie. Viac konkrétnych tipov na večer nájdete nižšie v stati TOP 10. 

Čas prehliadky: na múzeum Zlata s profesionálnym sprievodcom stačí hodina. Boterove múzeum je aj o nádvorí koloniálnej architektúry a stačí pol hodina. 

Nočná Bogota:  #

Štvrť La Candellaria je večer nebezpečnejšia a tak si dávajte väčší pozor. O 22.00 je všetko v La Candelaria pozatvárané a skoro z každého baru Vás vyhodia. Ak priletíte z Európy, tak ste aj tak strašne unavení a ste radi, ak “dožijete” do 20.00. No v iných štvrtiach to práve začalo žiť.

Som v La Candelaria, je 20.00 a mesto je plné, premieta sa na plátno, rozprestreté na ulici. Asi 300 študentov tu fajčí marihuanu. Pijeme Club Colombia, odporúčam zlatú (oro), lebo často majú 3 druhy. Nemci majú v Bogote dobré meno a ako Germania sú označované najlepšie lokality či realitné projekty. Nemci tu zanechali aj kvalitné pivovary a vysokú pivnú kultúru. Víno sa dováža z Chile a Argentíny. Ďalšie pivká okrem Club Colombia sú BBC (Bogota Beer Company) -vtipný názov však. Poker a Aguilla sú ľahšie a lacnejšie. Tekutiny dopĺňať treba. Pivá sú 0.33dcl. 

BUBO Tipy na Bogotu:

- cez deň je tu veľmi príjemne, ale v noci musíte rátať so zimou a celý deň 365 dní v roku s dažďom 
- nie je metro, zato neuveriteľné zápchy. Mnohí zmeškali odlet lietadla, lebo prišli neskoro 
- trh s ovocím je dobrým tipom 
- vždy noste šuštiačku. Dážď prichádza zväčša poobede 
- dbajte na zvýšený príjem tekutín 
- nenechajte sa okradnúť! 
- a nezmeškajte (pre dopravnú zápchu) odlet 

Bezpečnosť  #

Čo sa týka bezpečnosti, rozlišujte medzi dňom a nocou a dajte na rady svojho sprievodcu, ktorý sa tu vyzná a vie, ktorá štvrť je OK, a kde Vás neokradnú. Bezpečné oblasti Bogoty sú ZonaRosa, Parque 93, La Candelaria, Zona T, Zona G a Usaquen. 

Násilné prepadnutia – rady: 

Základom je sedliacky rozum. Skúsený cestovateľ vie, čo má robiť. Stretol som mladého backpakera z Ruska bez mobilu, zato s dvoma ranami po noži pod rebrami. No som presvedčený, že mne by sa toto nestalo. Prečo? Lebo viem! 

Majte vo vrecku ruličku bankoviek v hodnote asi 2 až 3 Euro v miestnej mene – Bolivar – to je cca 9 000 COP. Keď vás prepadnú, túto “ruličku” odovzdáte. Nenoste na krku zlatú retiazku. Na ruke nenoste drahé hodinky (keď Vám ich budú z ruky trhať, vykĺbia Vám ruku v ramene), v ušiach nenoste veľké náušnice. Netelefonujte na ulici z drahého iPhonu. To ako keby ste hovorili zlodejovi – zober mi ho prosím. Nevyberajte z bankomatu na ulici. Kto vyberie z bankomatu, má peniaze. To vie každý zlodej a číhajú na to. Jazdite overenými – bezpečnými taxíkmi. Hotel, ale aj slušná reštaurácia také (taxi seguro) ponúkajú. Neužívajte kokaín aj keď je lacný. Používanie marihuany je OK, ale užívanie kokaínu sa postihuje ako u nás! Vyhýbajte sa tomu – ľahko sa dostanete do problémov (polícia ozajstná či falošná) Rozlišujte deň a noc. Pamätajte, v noci sa bezpečná ulica mení na bojisko. Ak ste chodili večernou Kinshasou, Lagosom, Port Moresby, Jubou či Tegucigalpou, a prežili ste a neokradli Vás, tak vyššie rady pre Vás neplatia. Ste proste OK a do Bogoty môžete vziať aj svoje malé deti. 

Záverečné poznámky o bezpečnosti: 

Klienta BUBO nikdy v Bogote neprepadli! Ja som bol v Bogote aj s mojou 7 ročnou dcérou. Ak vyrazíte s partiou Bubákov a ste štyria, tak ste v oveľa väčšom bezpečí než ak ste samotná žena či starší pár. Každopádne Bogota s BUBO je bezpečná. 

Čo vidieť navyše: #

Paloquemao 

Kvetinový a zeleninový trh s veľkou šťavou a obrovským obratom. V Kolumbii nerastie iba najlepšia rastlinka koka. Všetko je tu akési väčšie –napríklad graviola. No na trhu nájdete aj mnoho plodín o ktorých budete počuť po prvý raz. A právom, lebo mnohé rastú iba tu. Dá sa zastaviť na ceste na letisko. 

Zipaquirá 

Soľná katedrála, to znie nudne. No je to úžasné, je to jedno geniálne miesto, ktoré vyrazí dych. Nasledujte bielu čiaru a v katedrále strávite minimálne hodinku. S dobrým sprievodcom aj trošku dlhšie. Sú tu aj lacné (v tom gýči čosi nájdete) podzemné obchodíky. Od autobusu po autobus je to celé 2 hodinky. Ďalšie 2 hodinky trvá cesta späť do Bogoty do hotela.  

Zipaquira - najkrajšia soľná jaskyňa sveta

El Dorado   

Za mýtom jazera plného zlata s názvom Eldorádo putovalo mnoho dobrodruhov. Hovorí sa, že toto jazero sa nachádza severne, iba pár hodín od Bogoty v jazere Guatavita. Zastaneme na parkovisku, kúpime vstupenky a stretneme sa s indiánkou, potomkyňou kmeňa Miusca v kruhovom domčeku s pahrebou – sme vysoko a aj indiánom musela byť zima. Potom stúpame asi 45 minút do kopca. Mne to pripadalo pomalé, ale indiánku nesmiete predbehnúť. Je riedky vzduch a ona vie čo robí. Ak viete pešo výjsť na tretie poschodie, tak výjdete aj sem. Je to úplne ľahké. Potom vidíme pod sebou jazero, do ktorého sa pri rituáloch ponáral náčelník ovešaný zlatom. Vraciame sa druhou stranou – pokračujeme rovno a výjdeme druhou stranou. Celý výlet z parkoviska na parkovisko bude trvať 1.5 hodinky. 

Zona Cafetera 

Odleťte do najkrajšej prírody Kolumbie. Tu sa zároveň pestuje najznámejšia plodina krajiny, nemyslím kokaín (koku). V Zóna Cafetera teda nejde iba o plantáže kávy, ale odporúčam malé romantické mestečká (Salento)– prekrásne a národné parky (údolie Cocora) s najvyššími palmami sveta a najviac kolibríkmi na našej planéte. 

TOP 10 Bogoty: #

Monserrate 

Je vrchom nad Bogotou, bodom, ktorý vidieť odvšadiaľ. Ráno býva krajšie počasie a vy vidíte mesto pod sebou a viete si ho lepšie predstaviť a zorientovať sa. Dotknete sa zároveň Ánd. 

Múzeum Zlata 

Zrejme najlepšie múzeum tohoto kovu na celom svete.  Moderná budova v centre mesta a moderné veľmi pekne nainštalované múzeum. Prestanete si o indiánoch myslieť, že išlo o primitívne bytosti. Miestnosť s El Doradom, zlatým náčelníkom, vás navnadí na návštevu skutočného jazera El Dorado, ktorécsa nachádza severne od Bogoty. 

Múzeum Botero 

Ten maliar a sochár ešte len slávny bude. Ide o kolumbijskeho salvatora dalího s jasne vymedzeným štýlom. Budova v ktorej sa múzeum nachádza je starý špaielsky palác a vy zabijete dve muchy jednou ranou. Uvidíte moderné umenie a zároveň si viete predstaviť v akom prepychu žili konquistadori. 

Štvrť La Candelaria 

Farebné pokrivené domčúriky a sochy ktoré na vás pozerajú zo striech. V žiadnom prípade to nie je honosná Cartagena (mesto pri Karibiku), ale keďže do Bogoty priletíte, je to veľmi fajn zoznámenie sa s juhoamerickým temperamentom. Pozrujte murálie na stenách mnohých budov. 

Štvrť Zona Rosa 

Luxusná štvrť na severe. Ak bola La Candelaria obrazom krajiny tretieho sveta, ktorá sa snaží počiatočné nízke investície do nehnuteľností prekryť umením. Zona Rosa je luxusom s rezidenčnými štvrťami lepšími než kdekoľvek na Slovensku a reštauráciami, kde musíte mať rezerváciu, inak nemáte šancu. Samozrejme všetko je tu drahšie než na Slovensku. Iný svet. Cítite bohatstvo. A je tu bezpečne. Štvrť môžete navštíviť na svojej este do Zipaquira. 

Paloquemao 

Kvetinový a zeleninový trh s veľkou šťavou a obrovským obratom. V Kolumbii nerastie iba najlepšia rastilinka koka. Všetko je tu akési väčšie –napríklad graviola. No na trhu nájdete aj mnoho plodín o ktorých budete počuť po prvý raz. A právom, lebo mnohé rastú iba tu. Dá sa zastaviť na ceste na letisko. 

BBC (Bogota Beer Company) 

Paradoxne vás nebudem nabádať na rum, ten skôr v Medelline či Cartagene. Tu skočte na pivko. Najpopulárnejšie je Club Colombia, odporúčam zlatú (oro). Aguilla či Poker je pre robotnícku triedu. No na druhej strane húpačky, v luxusnej zóne a veľmi známe je BBC. 

Tejo 

Ak ste ho nehrali inde, tak to treba vyskúšať. Ide o národný šport. Ak pozeráte určité športy hodí sa pivo, tejo mi pripadá, že sa k pivu hrá. Pivo je základom a tejo sa robí popri tom. Hádžete také závažie na dosku s “plastelínou” na terčíky, ktoré by mali vybuchovať. Je to sranda a vie to hrať hneď úplne každý. Ak ste partia kamarátov je to ohromná zábava.  

Najlepšie smaragdy sveta

Najväčšie a najlepšie svetové náleziská sa nachádzajú v lokalite Muzo, severozápadne od Bogoty. Smaragd je okrem tých čo sa narodili v znamení Leva dobrý pre tých čo hľadajú stabilnú investíciu. Kvalitný tmavozelený smaragd (ten najcennejší) drží cenu a tie najlepšie idú cenou výrazne hore.  Smaragd Emília má neuveriteľných 7025 karátov. Nekupujte na ulici, kupujte v Top obchodoch a dbajte na výbrus, farbu, karát atď. 

Hudba a hipsterská scéna 

Salsa, rock, cumbia, všetko sa prelína, hudba začína byť v Bogote stále dôležitejšia. Pozrite si RPM records či Armando records, aby ste sa dostali do obrazu. Vyskúšajte začať večer v Treffen (Carrera 7, 56-17), potom sa navečerať v Hippie (Calle 56, 415) a prejsť napríklad do Salvo Patria (Calle 54a, 4-13), kde majú vlastné remeselné pivo. 

Píšem, že Bogota je upršaná a studená. No Bogotčania podobne ako golfisti hovorievajú “Neexistuje zlé počasie, iba zlé oblečenie“. No o Bogote sa dá hovoriť ako o meste večnej celoročnej jari. Do obeda je väčšinou slnečno a teplo. A keď prší? Navštívte nádherné múzea, divadlo, kino, dajte si kávičku (napr. v miestnom Sturbuckse - Juan Valdes). Mne sa veľmi páčilo aj na trhu Paloquemao. Kvetinový trh je síce pod holým nebom (najlepší v utorok a sobotu), ale zvyšok trhu (ovocie, ryby…) je krytý. Ovocie je v Kolumbii unikátne. A to, ktoré poznáte z iných častí sveta, je tu väčšie. Kolumbia je ovocným rajom. Bogota sa nepovažuje za najkrajšie mesto sveta. No mne sa veľmi páčila. Prekvapila ma kultivovanosťou a energiou, ktorú som nezažil ani v Buenos Aires. Dávam tomuto mestu veľkú budúcnosť. 

Tento rok som sem doletel na jar aj v lete a snažil sa pre Vás pripraviť zmysluplný blog. Verím, že ste sa dozvedeli mnoho praktických a zaujímavých informácií. 

Hasta pronto amigos!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3434

Mohlo by Vás zaujímať

Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania
Pablo Escobar, Narcos - originálne videá Prémiový blog

Prémiový blog Pablo Escobar, Narcos - originálne videá

Keď zavriete oči a máte povedať 3 charakteristiky Kolumbie, tak v nich určite bude kokaín, Pablo Escobar či Narcos.

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Bogota - prehliadka Bogota

Bogota Bogota - prehliadka

Bogota leží štyri stupne od rovníka a tak musí byť slnečná a horúca. Chyba! Bogota je iná, než si predstavujete.

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
ROZHOVOR: Na semafore v Kolumbii svietila červená a motorkár začal predávať sáčky s drogami Blog

Blog ROZHOVOR: Na semafore v Kolumbii svietila červená a motorkár začal predávať sáčky s drogami

Kolumbia je fénix vstávajúci z popola, no zároveň skrýva mnoho rarít. Na zopár metroch štvorcových tu vidíte kňaza a miništrantov, ako idú slúžiť…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.