Bosna a Hercegovina. Balkánsky Orient

Bosna a Hercegovina. Balkánsky Orient

Balkán je ako rozsypaná skladačka príbehov. Niektoré sú krásne, iné smutnejšie, no spolu vytvárajú jeden z najfantastickejších regiónov Európy. Dá sa vôbec povedať, ktorá z balkánskych krajín je najkrajšia? Je to ťažké, no stačí spomenúť miesta ako Sarajevo či Mostar a odrazu sa misky váh naklonia na stranu Bosny a Hercegoviny. Unikátne mestá, krásna príroda, mohutná rieka Neretva a jedlo prevoňané Orientom. Túto krajinu si zamilujete!

Vitajte v Sarajeve #

Sarajevo, hlavné mesto Bosny a Hercegoviny, akoby bolo synonymom celej krajiny. Ukrýva v sebe noblesu vznešenej doby Rakúsko-Uhorska, orientálnu zmes Osmanskej ríše, závan moderného sveta, no rovnako so sebou nesie aj stigmy katastrof, zla, zabíjania a vojny. Akoby ste celé dejiny strčili do mixéru a stlačili jeden gombík. Zmes, ktorá sa napokon vyleje pod okolité pahorky na breh rieky Miljacky, to bude Sarajevo. My v BUBO milujeme takéto miesta.

Najpríťažlivejším bodom celého mesta je staré mesto Baščaršija. Stále ste v Európe, no budovy, mešity, hammamy či bazárové uličky dýchajú Orientom. Ako je to možné? Už v 15.storočí tu totiž zapustili korene tureckí Osmani a zmenili ráz mesta. Vdýchli mu dušu starého, už takmer zabudnutého Istanbulu, a práve z toho dnes Sarajevo ťaží. Cestovanie v čase je tu na dennom poriadku. Bazárové uličky Baščaršije sa navzájom prepletajú tak, že vás vždy privedú k miestnym pamiatkam. Raz sa ocitnete pri Ferhatovej mešite, kde sa hŕstka starých mužov pripravuje na modlitbu, onedlho zase bude mešita Gazi Husrev-Bega aj s osmanskými hrobkami a napokon vás vtiahne prítmie Bezistanu, teda krytého bazáru, kde ligoce zlato, voňajú koreniny Hodvábnej cesty, predávajú sa sladkosti, šatky, medené riady, kanvice na kávu či starožitnosti. 

Káva s chuťou Bosny #

Sarajevo je charakteristické svojou atmosférou. Spravíte pár desiatok krokov a staré mesto ukáže svoju pýchu, malebné námestie so studňou Sebilj, miestom stretnutí pre domácich aj turistov. Naokolo sa dvíha niekoľko štíhlych minaretov, osmanské kupoly a raj nakupovaniachtivých. Ak si v starej Baščaršiji chcete odpočinúť, pohľadajte Morica Han, bývalý karavanseraj zo 16.storočia, kde sa kedysi točil orientálny obchod. Dnes sa tu na dláždenom nádvorí ukrytom pred ruchom mesta sedí v malej kaviarničke. Podáva sa tu tradičná bosniacka káva v džezve či silný, čierny čaj ku ktorému sa neskutočne dobre hodí kúsok baklavy, sladkého lokumu alebo obľúbená jablková tufahija plnená vlašskými orechmi. Presedíte tu hodiny a nebudete ľutovať ani jednej minúty. 

Očarenie zmyslov #

Podvečer sa Baščaršija zaplní ľuďmi. Je krásne sledovať ako sa kamennými uličkami prelieva život. V bazárovej časti ešte stále počuť rytmické udieranie kovotepcov a keď podídete bližšie, všimnete si aj rytcov ponorených do svojho ticha ako dekorujú obrovské taniere orientálnymi arabeskami. V obchodíkoch sa zjednáva a neďaleký kostol aj synagóga zíva prázdnotou. Aj keby ste nič nevideli, viete, že sa blíži večer, pretože by ste to ucítili. To je totiž ten správny čas, aby ulicami rozvoniavali grilované čevapi, pleskavica či ražniči. Sarajevo očarí všetky vaše zmysly. 

Tam, kde sa tvorila história #

Na Sarajeve je fascinujúca tá pomyselná čiara, ktorú na prvý pohľad nevidno, no človek pochopí hneď po príchode a túlaním sa starým mestom. Vojdete do ulice nasiaknutej Orientom a všetko nápadne pripomína Istanbul. Spravíte pár krokov a odrazu vám nad hlavami rastú fasády a domy ako vystrihnuté z Viedne či Budapešti. Jedna línia oddeľujúca dva svety. Orient sa stratí a Sarajevo vás prikryje závojom cisárskeho Rakúsko-Uhorska. Neskutočné! Tiež je pravdou, že máloktoré mesto sa tak jednoznačne spája so zánikom Rakúsko-Uhorska ako Sarajevo. Deti takmer na celom svete sa učia o tom, čo sa tu udialo v lete v roku 1914 na brehu Latinského mosta. 

Dnes toto miesto dýcha pokojom, len riečka si ticho tečie svojim korytom pretínajúc Sarajevo. V onen osudný deň, ktorý nie len že zmenil dejiny Sarajeva, ale rovno celého sveta sa k tomuto mostu blížilo auto s Františkom Ferdinandom d´Este. Padli výstrely a Prvá svetová vojna sa mohla začať. Každý má zimomriavky, ak stojí na tomto miesto a číta si pamätnú tabuľu.

Uličky však zvábia k ďalšiemu objavovaniu. Kostoly s vysokými vežami a noblesa neoklasicizmu vráti príjemný pocit z mesta. Kde tu sa však ešte vo fasáde objaví diera od guľky či meno a priezvisko, ktoré spája v sebe dejiny sarajevskej okupácie. Juhoslávia rozpadnutá na kúsky zanechala svojim deťom veľa problémov a vojna tu, v Bosne a Hercegovine, si odkrojila ten najhorší kúsok dedičstva. Vojna zhltla tisíce ľudí a milióny snov a Sarajevo dodnes nezabudlo, že jeho obliehanie trvalo 1429 dní, čo nezažilo žiadne iné miesto sveta. O to je krajšie sledovať v Sarajeve radosť zo života. Tá sa prelieva kaviarničkami od tých tradičných pripomínajúcich viedenské až po nové, moderné, ba až hipsterské. Ľudia čakajúci na zmrzlinu, sediaci v parku, korzujúci aristokratické štvrte a opäť tu cítiť povstnú človečinu tvoriacu príjemnú atmosféru mesta. Gradská tržnica zláka svojim jemným chaosom a čerstvými potravinami, a ak milujete kultúru, priestor sa nájde aj na večerné predstavenie v divadle. Kúsok od centra sa mesto predvedie svojou modernou tvárou. Obchodné centrum, priestranné námestia, výškové budovy, no a panorámu dopĺňajú zelené kopce a škrípajúca električka. Nasadnite na ňu, odvezte sa na železničnú stanicu, a tam začne nové dobrodružstvo. 

Doprajte si luxusný zážitok #

Po celom dni dobre padne oddýchnuť si a vychutnať kvalitné jedlo. Naše BUBO cesty sú zakaždým obohatené o špeciálne zážitky, nevynímajúc tie gastronomické. Odporúčame sadnúť si do luxusného podniku Hedona Wine Club. Leží kúsok za mestom vo fantastickom prostredí a mieša sa tu láska k lokálnemu jedlu a vinárska tradícia Bosny. Skúste pohárik Chardonnay alebo Pinot Noir s výhľadom na okolie. S každým dúškom sa vám uležia spomienky na prežité udalosti Sarajeva - dokonalá bodka za mestom. 

Mostar a jeho most #

Ak nájdeme v Bosne a Hercegovine len jedno jediné mesto, ktoré sa vyrovná Sarajevu, tak je ním známy Mostar. Leží na západe takmer pri hraniciach s Chorvátskom a je tak veľmi obľúbeným výletným cieľom. Mostar je synonymom pre most spájajúci dva brehy jedného mesta, pod ktorým sa ozýva rieka Neretva. Už na prvý pohľad človek cíti, že tu bude príjemne. Vysoké kopce sa dvíhajú nad údolím, ktoré zovierajú a presne tam leží Mostar. Dnes je jeho stará časť pod ochranou UNESCO a jeho kamenné uličky, kľukatiace sa raz hore a raz dole, sú azda ešte príjemnejšie, než v Sarajeve.

Ráno v Mostare je naplnené pokojom, ešte nedorazili výletníci, a tak si miestni vychutnávajú v malých pekárničkách svoj burek plnený mletým mäsom, pohárik silnej kávy a až potom kráčajú ďalej za povinnosťami. Otvárajú sa prvé obchody so suvenírmi a nech ste kdekoľvek, čoskoro skončíte na začiatku slávneho mosta. Starý most dlhý takmer 30 metrov tu po sebe nechali Osmani ešte v 16.storočí. Ani oni netušili ako veľmi sa jeho osudy prepletú s mestom a, že sa raz stane jeho symbolom. Dlhých 427 rokov spájal ľudí až do momentu, kedy ho v 1993 nevyhodili Chorváti počas vojny do vzduchu. O 11 rokov ho slávnostne otvorili a dnes konečne opäť tvorí panorámu Mostaru. Bez mosta by bol ako bez duše. Na vrchole mosta sa objaví hlúčik ľudí sledujúc miestneho mladíka v plavkách. Chvíľku sa ešte dohaduje a napokon skočí do prázdna, aby sa následne objavil v rieke Neretve. Aj takéto predstavenie k Mostaru jednoducho patrí. 

Najkrajší výhľad #

Ak si chcete na most a jeho okolie užiť najkrajší pohľad, treba za ním prísť k mešite Koski Mehmed Paşa v starom meste a vyliezť na minaret. Verte, že odtiaľto nebudete chcieť odísť a vyženie vás len tma a chlapík zvolávajúci záverečnú. Mostar je stvorený na romantické, podvečerné prechádzky, kedy sa pokojná hladina Neretvy vystrie ako zrkadlo, vy si nájdete miesto v jednej z mnohých tradičných reštaurácii a pri mostarskom pive a plnených vínnych listoch sledujete ako sa na jeho hladine zrkadlí most či staré budovy mesta. Dole pod mostom posedávajú do noci ľudia a tešia sa z krásnej kulisy. Ráno sa opäť otvoria obchodíky, opäť budú rozvoniavať pekárničky a most zaplavia ľudia. Mostar má krásny kolobeh života. 

Neretva plná zážitkov #

Bosna a Hercegovina nemusí byť len o kultúre a histórii, ale na svoje si tu príde aj dobrodružná duša loviaca zážitky. Hoci je rieka Neretva v Mostare pokojnou riečkou, práve ona má v talóne jedno prekvapenie. Čo by ste povedali na splav balkánskej rieky? Presne sem vás chce Neretva pozvať. Má síce len 225 kilometrov, ale aj tak patrí k najdôležitejším tokom tejto časti Balkánu. Je iné spoznávať ju len z brehov miest či mostov a iné sedieť na rafte a cítiť ako sa vám dotýka tváre. Raft začína v malom mestečku Konjic, a keď nasadnete vyzbrojení pádlom a helmou, čaká na vás nezabudnuteľných 25 kilometrov po rieke, teda niekoľko hodín dobrodružstva. Miestami je rieka pomalá, tichá, dá vám možnosť nadýchnuť sa krajiny a užiť si krásu balkánskej prírody. Nepotrvá to však dlho a Neretva naberie rýchlosť, vezme vás cez pereje, okúpe vás - za to všetko ponúka odmenu v podobe vodopádov či krištáľovo čistých prameňov. Jedno z najkrajších miest na Neretve je kaňon Rakytnica. Odvážite sa skočiť z útesu alebo sa len okúpete v nepoškvrnenej prírode? Tak či onak, môžete si byť istý, že Neretva vám namieša podmanivý balkánsky koktejl. 

Chcete zažiť dovolenku v Bosne a Hercegovine? Vyberte sa na našu unikátnu cestu Balkánom!

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 2274

Mohlo by Vás zaujímať

KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Balkán? Otázky, ktoré vás preveria

Dovolenka v Chorvátsku je špecialitou Slovákov dlhé roky. Mnohí však čoraz častejšie vyhľadávajú aj relax pri mori v Albánsku či Čiernej Hore,…

Viktor Háber 10 min. čítania
Bosna a Hercegovina. Balkánsky Orient Blog

Blog Bosna a Hercegovina. Balkánsky Orient

Balkán je ako rozsypaná skladačka príbehov. Niektoré sú krásne, iné smutnejšie, no spolu vytvárajú jeden z najfantastickejších regiónov Európy. Dá…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.