Burana - kirgizský maják Hodvábnej cesty

Prehliadka

Burana - kirgizský maják Hodvábnej cesty

Kirgizsko nemá históriu? Ak toto niekto tvrdí, tak potom prestane počúvať, pretože to nie je pravda. Áno, Kirgizsko je krajinou nádhernej prírody, krásnych hôr, priesmykov, jazier a iných čarovných miest, ale skrýva v sebe aj legendu Hodvábnej cesty. Ak sa chceme za ňou vydať, musíme sa pozrieť na miesto nazývané Burana.

Príchod do Burany #

Do Burany vedie niekoľko ciest, no tou najjednoduchšou a najpriamejšou je cesta, ktorou chodíme aj my. Teda cesta z hlavného mesta, ktorým v Kirgizsku je Biškek. Mnohí si ho ešte pamätajú ako mesto Frunze, ale po nezávislosti sa veci menili priveľmi rýchlo. Staré mená, tváre aj komunistické klamstvá sa vytratili a Biškek sa teší z nového mena.  

Cesta do Burany meria cca 60 kilometrov, a keďže Biškek netrpí notorickými zápchami, ocitnete sa tam za hodinku, možno za hodinku a štvrť. Možno aj preto, že nesmiete prekračovať rýchlosť, na ktorú si kirgizskí policajti radi počkajú, aby z vás vytiahli pár stoviek somov vo forme byrokratického úplatku. Za hodinku sa priblížite k mestu Tokmok. Nezaujímavé, šedivé mesto posiate panelákmi, ako všade v socialistickom svete, ktorý sa rozpadol. Za ním sa o pár minút rozleje krajina do poľnohospodárskych políčok a za nimi krásne stúpajú k nebu zasnežené pahorky Zajliského Alatau.

Presne tam, o pár kilometrov za Tokmokom, sa objaví neveľký minaret s veľkou históriou. Presne tam leží legendárna Burana, maják minulosti Hodvábnej cesty.

Kedy prísť? #

Burana má otváracie hodiny od 9:00 do 17:00, takže my v BUBO sa zastavíme pri legendárnom minarete vždy v tomto čase. Ak by sa vám stalo, že z nejakého dôvodu prídete neskôr a odrazu je hrdzavá bránička zatvorená, kráčajte okolo plotu po pravej strany, odbočte doľava a o pár ďalších metrov plot zmizne a ste dnu. 

Ako na prehliadku? #

Po tom ako zaparkujete na neveľkom a prašnom parkovisku, obklopenom stromami, sa vyberte k bráničke. Pred ňou si všimnite malú riečku. Na jar je v nej viac vody, v lete naopak menej, ale vy sa vody nedotknete, pretože pokračujete malým mostíkom až k bráne. Ste dnu! Kráčajte rovno, tak aby ste si stihli prečítať a pozrieť niektoré z informačných tabúľ, ktoré vám čo to prezradia o histórii tohto miesta. Hlavne, ak ste fajčiari prezradia vám výšku pokuty, ktorá vám tu za zapálenú cigaretu hrozí.

Na konci cestičky sa odrazu, z ničoho nič, vynorí z trávnatej roviny krásny, historický minaret Burana, ktorý dal meno celému tomuto miestu. Dnes stojí v tichej prázdnote, obkolesenej len občasnými pastiermi dobytka, no kedysi sa okolo neho rozliehalo dôležité mesto Balasagun. Zemetrasenie sa rozhodlo, že mesto viac netreba, a tak ho nahradila vysoká tráva. Minaret Burana z 9., či azda 10. storočia patrí k najstarším minaretom strednej Ázie. Akoby v ňom, v tejto jednej jedinej stavbe, bola zakliata celá Hodvábna cesta. Tisíce kilometrov kľukatiacich sa medzi púšte, hory, mestá a bazáre plné karaván. Romantická cesta, ktorá ovplyvnila tisíce ľudí a zmenila im život. Kto po nej raz začne cestovať, nebude vedieť prestať. Hovorím z vlastnej skúseností. Muselo to byť fascinujúce, keď sem dorazila plne naložená karavána a spustil sa proces vykladania, obchodovania a nakladania tovaru. Minaret si to všetko pamätá, len po zemetrasení, ktoré mu odrazilo vrchol už nevie rozprávať príbehy.

Pokračujte k minaretu a kráčajte až k schodom. Hore ich vedie možno 20 alebo aj 40, ale počítať ich nebudete, pretože je to jedno a viete, že hore vás čaká krásny pohľad. Až keď ste na vrchole plošinky, vojdete do minaretu. Tu začína dokonalý zážitok! Koľko krát ste už liezli na vrchol minaretu? Sú krajiny, kde to takmer nie je možné a ani tu v Strednej Ázii to nie je najbežnejšia záležitosť! Toto je presne to, čomu hovoríme "lovenie zážitkov". Pozor na hlavu! Prvý krok do temnoty je ešte neistý, vzruch sa pomaličky stráca a schody osvetľujú len tenké zväzky svetla prebíjajúce sa cez maličké okienko. Každý krok je zážitkom. Krok do neznáma, no presne tie kroky napokon priniesli spomienky. Nič pre klaustrofobikov, no kto sa na to dá, tomu sa Burana odmení výhľadom na okolité hory a údolia. "Luxusný výhľad!" pomyslí si azda každý, kto týmito schodmi vyjde hore. Luxus sa tu nevyvažuje zlatom, ale krásou okolitej prírody, ktorú dopĺňajú pahorky hôr, pasienky, občasné stáda koní alebo ovcí a pokoj. Aj pokoj a ticho môže byť v dnešných časoch luxusom!

Vedľa minaretu (uvidíte z vrcholu) stojí aj neforemný kopec hliny. Nie, nie je tým za čo sa skrýva, ale je to miesto, kde kedysi možno pulzoval palác a centrum starobylého mesta. Laika nenadchne, ale archeologická duša sa teší z múrikov, hlinených ruín a zabudnutých príbehov. Kráčajte ku kopcu a vyjdite nahor. Tam ruiny nájdete a okrem toho si spravíte aj pár pekných fotiek minaretu.

O ďalších 200 metrov sa rovinatá lúka zasype pohrebiskom s kamennými stélami, zvanými balbaly. Zaujímavosťou je, že pripomínajú keltské pohrebné stély, hoci sme vzdialení niekoľko tisíc kilometrov od keltských oblastí. Kamene majú tvar fúzatých mužov, bojovníkov a stoja tu už od 6. storočia. Je krásne sa tu prejsť a pozrieť sa do tvárí nemých kamenných stél. Každá je iná, každá mala iný príbeh, no dnes ho už nemá kto rozpovedať. Napokon si uvedomíte, že pri náhrobkoch strávite viac času než pri minarete.

Múzeum? Múzeum! #

Korunu na hlave celej Burany nesie malé, takmer nepatrné múzeum, ktoré otvorili len pred pár rokmi. Nemusíte ho hľadať, nájde si vás samé, pretože tu okrem minaretu nie je takmer žiadna iná budova. Vojdite do múzea. Je maličké. Menšie ako najmenšia izba v akej ste spali a nájdete tu len pár nálezov, ale je najlepším múzeom Burany. Kamenné ruiny, hlavica s nestoriánskym krížom, zopár čiernobielych fotografií, s tým ako vyzerala Burana pred rekonštrukciou. Múzeum vám zaberie 5 až 10 minút, ale je to pekné miesto. BUBO toto múzem videlo medzi prvými, pretože sem chodíme roky a sledovali sme ako sa pomaličky prebralo k životu. Byť prví, to je luxusný zážitok!

Jurta plná suvenírov #

Aká by to bola návšteva pamiatky bez suvenírov? Aj na toto Burana myslela a máte tu možnosť nahliadnuť do typickej jurty, ktorá ja plná spomienok na Kirgizsko. Je to unikátne miesto, no trochu luxusné vďaka čistote, ktorá tu dýcha zo všetkých kútov jurty. Nájdete tu pohľadnice s tematikou Burany, pohľadom na Biškek, obrázkami z jazera Issyk Kul, kľúčenky, magnetky, väčšie aj menšie kamene, pokreslené kamene, zošity, knihy o histórii aj súčasnosti, čapice kalpaky s tradičnými výšivkami, odznaky či iné drobnosti, ktoré vám budú pripomínať to, že ste sa tu ocitli.

BUBO TIP: V areáli nájdete aj toaletu. Nie je označená, ani viditeľná, ale keď sa k minaretu postavíte chrbtom, vykročte akoby ste išli preč z areálu. Pozrite sa do pravej strany a malou, nepatrnou cestičkou kráčajte až k miestu, kde sa zrazu objavia. Nie sú najlepšie, aké ste videli, ale sú jediné!

Čo vidieť navyše? #

1. Poľnohospodárska krajina naokolo

Neodíďte z Burany hneď, ale prejdite sa naokolo. Sú tu políčka so zeleninou a ak budete mať šťastie, objavíte domácich, ktorí si s vami radi pohovoria, ak viete po kirgizsky. Dobre teda, niekedy bude stačiť aj ruština.

2. Supermarket Tokmok

Pár kilometrov od Burany, v meste Tokmok na križovatke nájdete supermarket. Najlepšie miesto, kde sa môžete v Tokmoku zásobiť a nazrieť ako vyzerá supermarket v týchto končinách. Nájdete tu aj obrovský výber kirgizskej vodky alebo koňaku, ktorý si tu kúpite za skvelé ceny.

3. Mešita v Tokmoku

Tokmok, ako hlavné centrum široko ďaleko, je síce šedivé mesto, ale nájdete v ňom aj zaujímavú mešitu. Môžete sa pozrieť, ako to vyzerá v kirgizskej mešite bez akýchkoľvek turistov. Keď pôjdete dnu, vyzujte sa a nefoťte.

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 316

Mohlo by Vás zaujímať

Burana - kirgizský maják Hodvábnej cesty Burana

Burana Burana - kirgizský maják Hodvábnej cesty

Kirgizsko nemá históriu? Ak toto niekto tvrdí, tak potom prestane počúvať, pretože to nie je pravda. Áno, Kirgizsko je krajinou nádhernej prírody,…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
​Biškek - kráska pod štítmi Alatau Biškek

Biškek ​Biškek - kráska pod štítmi Alatau

Kirgizský Biškek patrí určite medzi tie menej známe hlavné mestá Strednej Ázie. Vie sa o ňom málo, no ak sa sem raz vyberiete a odhodláte sa Biškek…

Hodvábna cesta Blog

Blog Hodvábna cesta

Cesta, ktorá lákala od nepamäti všetkých dobrodruhov, obchodníkov, ktorí od nej čakali závratné zbohatnutie - cesta, ktorá je opradená legendami o…

Michal Navrátil 3 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.