Dakar, Senegal, jedno z najznámejších miest Afriky. Počul o ňom snáď každý, ak nie v inom spojení tak ako niekdajší cieľ preslávenej rely Paríž – Dakar. Málokto ho ale naozaj pozná a vidí v ňom to čo mesto naozaj je – jedna z najvýznamnejších metropol modernej Afriky, ktorá pripomína smutnú minulosť čierneho kontinentu ale zároveň prezentuje aj jeho svetlú budúcnosť.

Dakar Počasie

jasná obloha

jasná obloha

23°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 06:53

Západ slnka 19:24

Keď prichádzate do hlavného mesta Senegalu tak neviete čo čakať. Ak idete zo severu, z koloniálneho Saint Louise, očakávate možno historické a koloniálne mesto. Keď prichádzate z príjemných pláží a rybárskych dedín na juhu tak si možno predstavíte mesto určené pre turistov alebo rybárske centrum. Ak nebodaj Vaša cesta vedie cez polopúšť na hraniciach s Mali tak si ani neviete predstaviť, že by v tejto krajine mohlo byť nejaké reálne veľké mesto a už sa pripravujete na púštnu dedinu. A potom zrazu dorazíte na najzápadnejší cíp Afriky, konečne máte Dakar pred sebou a uznáte, že žiadna z Vašich predstáv nebola správna. Hlavné mesto Senegalu Vás prekvapí a zrazu máte pocit, že ste v úplne inom štáte ako ste videli doteraz. V tomto miliónovom meste nájdete kus zo všetkého čo som spomenul vyššie a ešte oveľa viac. Je tu koloniálny ostrov pripomínajúci otrokárske časy, mešity udržujúce miestny moslimský odkaz, pláže s rybárskymi loďami, trhy s čerstvým úlovkom a dokonca aj malý úlomok tej púštnej dediny plný miestneho umenia. Nad tým všetkým ticho bdie obria socha africkej renesancie, ktorá nám prezentuje Dakar ako unikátne moderné mesto ašpirujúce na titul výstavnej skrine novej Afriky.

Hlavné mesto Senegalu Vás prekvapí a zrazu máte pocit, že ste v úplne inom štáte ako ste videli doteraz.

Zelený mys a moderná Afrika #

Dakar má výbornú polohu na Zelenom Myse – Cap-Verd, najzápadnejšom výbežku Afriky. Prirodzene je to miesto vhodné pre obchod a preto tu existovali rôzne obchodné stanice od najrannejších čias európskej kolonizácie v 15. storočí. Práve tu sa sústredila výmena medzi miestnym obyvateľstvom a kolonizátormi či už portugalskými, alebo neskôr francúzskymi. Do začiatku 20. storočia ale nebol Dakar hlavnou metropolou západoafrického regiónu. Tento titul patril historickému Saint Louise. Až s postupom Francúzov do vnútrozemia prišla potreba strategicky lepšie situovaného miesta s dobrým spojením na územia, ktoré sú dnešným Mali a vtedy sa rozhodlo, že novým hlavným mestom bude Dakar. Od roku 1902 týmto začína cesta Dakaru k titulu najvýznamnejšie mesta Západnej Afriky ktorým je dnes. Dakar dnes dominuje politike a ekonomike krajiny. Okrem milióna obyvateľov priamo v meste žije ešte zhruba 1,5 milióna v bezprostrednom okolí. Vedie sem železnica z vnútrozemia a slúži ako hlavný exportný prístav pre Senegal a okolité krajiny. Vďaka tomu je Dakar suverénne najbohatším mestom v regióne. Neznamená to ale, že by to bolo len moderné mesto bez duše. Nájdeme tu veľa zaujímavého aj novšieho aj staršieho. Oprávnene môžeme povedať, že Dakar je veľmi rôznorodé a kontrastné miesto.

3 fotografie

Dakar a prvé pohľady na mesto

Temné korene mesta #

Vráťme sa ale na začiatok k skromným koreňom mesta. Dakar bol obchodným prekladiskom tovaru a prúdil tadiaľto obchod z Európy do Afriky a z Afriky do Európy a Ameriky. Práve na týchto miestach, hlavne na ostrove Goreé prebiehal najznámejší obchod spojený s čiernym kontinentom, obchod s otrokmi. Malý ostrovček dva kilometre od dakarského prístavu bol hlavným sídlom francúzskych kolonizátorov a obchodníkov s otrokmi v rámci mesta. Práve sem prepravovali svoj živý tovar priekopníci z vnútrozemia, tu sa otroci rozdeľovali do kategórii, nakladali na lode a odvážali do Ameriky. Do dnešných dní si Goreé veľmi intenzívne pripomína tento odkaz. Keď prechádzate ulicami tohto necelý kilometer dlhého ostrova tak nemáte pocit, že ste v Afrike. Všade okolo Vás sú budovy akoby prenesené z Francúzska. Je tu malá radnica a dokonca aj pekný malý koloniálny kostol. Vládne tu pokojná tropická atmosféra a spoza kamenných plotov vykúkajú nádherné stromy a kvety. Nikdy by ste nepovedali, že toto je miesto, ktoré je spojené s tak smutnou históriou.

A predsa, tu nájdeme najznámejšiu pripomienku obchodu s otrokmi v Afrike - takzvaný Dom otrokov. Keď vidíte túto ružovú budovu nikdy by ste na prvý pohľad nepovedali, že je smutne známa ako symbol exportu otrokov z Afriky do Ameriky. Práve tu ale nájdeme preslávené dvere do nenávratna, ktoré sú miestom kde sa nohy otrokov posledný krát dotkli africkej pôdy pred nástupom na loď. Okrem toho je tu aj malá expozícia o tomto krutom obchode a cely kde živý tovar otrokári zatvárali. Je to miesto s ponurou atmosférou a aj počas horúcich dakarských dní tu máte miestami pocit že Vám zimomriavky behajú po chrbte. Príbehy nám tu rozpráva samotný synovec majiteľa domu Papé Tate Ndiaye, ktorého strýko dom kúpil a urobil z neho múzeum temných koreňov Dakaru. Papé je majstrom svojho remesla a nejedno oko neostane suché keď nám vysvetľuje neľudské podmienky pri ktorých transporty do nového sveta neprežila aj štvrtina Afričanov.  Zároveň ale vraví že je dôležité pripomínať si minulosť aby sme vedeli mať lepšiu budúcnosť. Keď opúšťame dom otrokov tak sa nám hneď lepšie vníma svet. Túto kapitolu má ľudstvo za sebou a veríme, že sa už nikdy nevráti.  Teplé lúče slnka a pokojné more nám razom zlepšia náladu a tešíme sa na nová tvár Senegalu, plnú nádeje a vyhliadok na svetlú budúcnosť.

Malý ostrovček dva kilometre od dakarského prístavu bol hlavným sídlom francúzskych kolonizátorov a obchodníkov s otrokmi v rámci mesta.

3 fotografie

Ostrov Goreé je koloniálnym srdcom Dakaru

Prístav, obchod, ryby #

Rozvoj v meste vidíme aj cestou z ostrova Goreé do prístavu. Neočakávajte žiadny zapadnutý malý prístav. Dakar je veľké prekladisko tovaru s modernými loďami a funkčnou infraštruktúrou. Aj náš trajekt je nový a pekne udržiavaný. Okolo nás sú zaoceánske nákladné lode a na miestach kde sa kedysi okrem ľudí nakladali kože a remeselné výrobky sa dnes nakladajú kontajnery s poľnohospodárskymi plodinami a lokálne ťaženými fosfátmi. Pred sebou vidíme samotný Dakar a jeho živú výstavbu a stále sa meniace ulice. Čím ďalej tým viac je tu nového a každým rokom majú pôvodné rybárske obydlia menej miesta a uvoľňujú priestor moderným budovám. Vidíme to aj my pri našich opakovaných BUBO návštevách, každý rok kúsok starého ošarpaného mesta mizne a nahrádzajú ho nové štvrte. Klasická rybárska zástavba už takmer neexistuje, ale rybári sa len tak nevzdávajú. Na pláži Fann Hock asi dva kilometre od prístavu nájdeme jednu z bývalých rybárskych dedín. Domy sú už moderné, ale rybárske lode, ktoré zaberajú celú pláž, sú rovnaké ako pred desaťročiami. Drevené člny s plytkým ponorom a malým motorom sú bohato zdobené rôznymi farebnými kresbami a nápismi pre šťastie. Tie sú mimoriadne potrebné keď pozeráme na tieto 5-6 metrov dlhé lodičky s ktorými sa miestni bez problémov vydávajú loviť ryby na otvorené more. Rybolov je dodnes v Senegale jedným z hlavných spôsobov obživy. Postupne ale ustupuje dolovaniu fosfátov a obchodu. Úlohu v tom zohráva aj priemyselný rybolov vlečnými sieťami s ktorým miestni rybári nemôžu súťažiť. Našťastie ale rybársky spôsob života stále existuje a nemusíme ani opustiť Dakar, aby sme sa ním mohli pokochať. Pozor ale – miestni sa nie vždy radi fotia. V Senegale je obrovská poverčivosť a ak budete niekoho fotiť bez jeho dovolenia môže sa na Vás nahnevať. Preto sa vždy najprv opýtajte a pár záberov sa Vám nakoniec iste podarí.

Dom otrokov je miesto s ponurou atmosférou a aj počas horúcich dakarských dní tu máte miestami pocit že Vám zimomriavky behajú po chrbte.

3 fotografie

Dom otrokov ako miesto beznádeje a katolícky kostol Sv. Karola ako miesto vykúpenia posvätené pápežom

Mešita na pláži #

Kontrasty tohto mesta by mohli byť ťažko väčšie. Neďaleko rybárskych lodi nájdeme malý lunapark a v susednom zálive Terrou Bi už pekný 5 hviezdičkový rezort so súkromnou plážou. Nie je pritom jediný asi o kilometer ďalej nasleduje ďalšia pláž Fann a za ňou hotel Radisson a ďalšie súkromné pláže. V jednom momente vidíte autentický miestny rybolov a o pár stoviek metrov ďalej zas európsky luxus a kvalitné dovolenkové destinácie. Aj to je Dakar. Mesto kontrastov nie len historických, ale aj súčasných. Vidíme ich na každom kroku pri prejazde cez moderné centrum smerom k menej rozvinutým zónam smerom na sever od mesta. Menej rozvinuté ale značí, že tu žijú chudobnejší miestni, viac priestoru je ale vyhradeného pre bohatých turistov. Aj tu na pobreží nachádzame zaujímavosti a prichádzame k jednej z moderných dominánt mesta – Božskej mešite. Táto najfotografovanejšia mešita Senegalu bola postavená v roku 1997  ako jeden z dôkazov, že Senegal je krajinou ašpirujúcou na titul modernej Africkej krajiny, zároveň si ale ctí svoj moslimský odkaz. Mešita má dve súmerné vežičky s tradičnými africkými strechami a dve poschodia. Celá jej výzdoba odkazuje na africkú tradíciu a celú ju postavili miestni umelci bez nároku na honorár. Možno ste počuli, že v mešitách sú ženy a muži vždy oddelení aby ich prítomnosť druhého pohlavia nevyrušovala pri modlitbách. Tu má každé pohlavie vlastné podlažie aby sa mohli všetci stopercentne venovať bohu. Mešita je situovaná priamo na pobreží a more v jej posadí jej dodáva exotický nádych. Žiaľ ako neveriaci nemôžeme ísť pozrieť aj do vnútra a tak ju po obdivujeme z vonka a urobíme si známy záber vežičiek mešity s Atlantickým oceánom v pozadí.

Dakarský prístav - zaoceánske lode a rybárske člny #

Úžasným kontrastom v Dakare je pohľad na vlny Atlantického oceánu. Vedľa seba sa tu plavia zaoceánske lode a niekoľko desiatok metrov od nich miestne rybárske lodičky. Ani ich prístavy nie sú tak ďaleko od seba. Kedysi patrilo celé pobrežie malým miestnym člnom. Dnes sa to mení a existuje už len niekoľko pláží, ktoré patria rybárom a zvyšok si privlastnili hotely a turisti. Zachovalé pláže spolu so zaoceánskym prístavom poskytujú zriedkavú kombináciu starého a moderného na jednom mieste.

Neočakávajte žiadny zapadnutý malý prístav. Dakar je veľké prekladisko tovaru s modernými loďami a funkčnou infraštruktúrou.

3 fotografie

Moderný Dakar

Klasická rybárska zástavba už takmer neexistuje, ale rybári sa len tak nevzdávajú. Domy sú už moderné, ale rybárske lode, ktoré zaberajú celú pláž, sú rovnaké ako pred desaťročiami.

4 fotografie

Pláž Fann Hock je jednou z posledných rybárskych dedín v meste

Africká renesancia v praxi #

Naša cesta kontrastmi hlavného mesta Senegalu sa pomaly chýli ku koncu. Opustíme mešitu a vydáme sa smerom von z mesta a prakticky okamžite sa pred nami objaví obrovská socha. Je to symbol Dakaru ako moderného mesta, socha Africkej renesancie. Súsošie sa nachádza na 100 metrov vysokom pahorku nad mestom z jednej strany a nad Atlantickým oceánom zo strany druhej. Zobrazuje africkú rodinu, mohutného svalnatého otca, krehkú pôvabnú ženu a malé dieťa ako vyrážajú akoby zo zeme smerom k horizontu. Súsošie je má zobrazovať Afriku a africký ľud, ktorý sa dostáva z temných hlbín a vyráža na svetlo sveta. Symbolika je celkom jednoduchá – Afrika bola dlho pod jarmom európskych kolonizátorov a stála v tieni Európy a Ameriky. V 21. storočí ale Afrika naberá na sile a zažíva renesanciu v rámci ktorej sa ukáže svetu v plnej kráse. Súsošie postavili v roku 2010 a s výškou 46 metrov sa jedná o najvyššiu sochu na celom africkom kontinente. Socha slúži dokonca aj ako vyhliadka a kto chce môže nazrieť dovnútra a vyviesť sa do hlavy muža odkiaľ vidno celé mesto a okolie. Symbolika africkej renesancie na nás dolieha ako možno trochu ambiciózny odkaz krajiny, ktorá sa vzmáha, ale nie je ešte ekonomickou mocnosťou. Aj preto bola socha značne kritizovaná mimovládnym sektorom. Paradoxným problémovým bodom bolo aj to, že sochu Africkej renesancie nestavala africká firma, ale spoločnosť zo Severnej Kórei. Tak to ale niekedy v Afrike chodí, prezident sa rozhodol a presadil si svoje. Čokoľvek si o súsoší myslíte tak jej prítomnosť nad Dakarom, aj keď možno trochu predčasná, jasne hovorí o tom, že Senegal ako krajina, a rovnako Afrika ako kontinent, majú ambície a počítajú so svetlou budúcnosťou. Stojac pred bronzovým kolosom nemôžeme robiť nič iné ako držať im palce a veriť, že sa Afrike podarí v budúcnosti presadiť.

Čokoľvek si o súsoší Africkej renesancie myslíte tak jej prítomnosť nad Dakarom, aj keď možno trochu predčasná, jasne hovorí o tom, že Senegal ako krajina, a rovnako Afrika ako kontinent, majú ambície a počítajú so svetlou budúcnosťou.

Súsošie Africkej renesancie
Foto: Samuel Kĺč — BUBO

Golf alebo surf? #

Monumentom africkej renesancie sme vyčerpali hlavné ťaháky Dakaru a môžeme sa vrátiť do centra. Pre aktívnejších je tu ešte možnosť pokračovať pár kilometrov ďalej na sever do mestskej časti Ngor. Nájdeme tu súkromné pláže a na nich aj najzápadnejší bod Afriky. Okrem toho sa tu dá zaplávať, ale bývajú to celkom veľké vlny. Preto je Ngor vhodnejší skôr na surfovanie. Predsa len kedy si môžete povedať, že ste vyskúšali surf na najzápadnejšom pobreží Afriky? Nájdeme tu dokonca aj malý ostrovček so surfovou školou. Surfovanie je pre každého a preto je pri plážach postavené golfové ihrisko a tak si môžete odpáliť pár loptičiek priamo na brehoch Atlantiku. Či už Vás zaujme jedno alebo druhé v rámci mestskej časti Ngor viete dokončiť svoju návštevu Dakaru aktívnejšie a zároveň si tu potvrdíte aké veľmi kontrastné vie byť toto západoafrické mesto.

Multifunkčné mesto #

Dakar je pozoruhodné miesto. Je neodškriepiteľnou metropolou Senegalu a najvýznamnejším centrom celej Západnej Afriky. Spája sa v ňom história s modernosťou a návštevníkovi dá pocit, že je v trochu inej Afrike. Afrika to ale určite je a hrdo sa hlási ku svojim tradičným koreňom. My z BUBO sme ho navštívili už desiatky ráz a vždy sa radi vraciame. Dakar určite stojí za návštevu nie len sám osebe, ale aj preto, že je výborne situovaný v rámci regiónu a viete z neho robiť šikovné výlety. Dá sa navštíviť historické Saint Louise alebo pobrežná pláž na severe, viete sa rovnako odviezť na vychýrené pláže južne od mesta, navštíviť slávny mušľový cintorín alebo soľne bane a prírodnú rezerváciu v delte rieky Saloume. Ak ste dobrodružnejší dá sa vybrať aj na východ cez polopúšte do Mali alebo na juh do Gambie. Dakar je aj preto výborným počiatočným alebo záverečným bodom pre výpravy do celej Západnej Afriky. Či už ste ale dobrodruh alebo skôr cestovateľ, ktorý si dopĺňa biele miesta na mape tak Dakar si nesmiete nechať ujsť. Každý si tu nájde niečo a na metropolu Senegalu budete v dobrom spomínať!

V Dakare sa spája história s modernosťou a návštevníkovi dá pocit, že je v trochu inej Afrike. Afrika to ale určite je a hrdo sa hlási ku svojim tradičným koreňom.

Najlepšie zážitky v Dakare 5+1 #

  1. Prejsť sa po ostrove Goreé a pripomenúť si pohnutú históriu mesta v Dome otrokov
  2. Preplaviť sa dakarským prístavom a vidieť Dakar ako centrum afrického obchodu
  3. Navštíviť pláž Fann Hock a pokochať sa miestnou rybárskou flotilou
  4. Odfotografovať sa s Božskou mešitou a Atlantickým oceánom
  5. Pozrieť sa na Senegal ako modernú Afriku od súsošia Africkej renesancie

 Aktívny oddych:

  1. Zaplávať si, zasurfovať, alebo zahrať golf na najzápadnejšom výbežku Afriky

BUBO praktické rady #

  • Doprava - Dakar moderné a kontrastné mesto kde vedľa seba nájdeme bohatstvo novej generácie afrických podnikateľov a rybárske lode pôvodných obyvateľov Zeleného mysu. Dá sa sem priletieť na nové medzinárodné letisko asi 40 kilometrov od mesta. Toto letisko Blaise Diagne  otvorené v roku 2017 je výstavným kúskom Senegalu a je nové, nablýskané a prehľadné. Staré letisko priamo v meste už na medzinárodnú dopravu nefunguje aj keď niekde je ešte spomínané. Samotný Dakar má slabú miestnu dopravu a najlepšie je pohybovať sa prenajatým transferom. Ak si objednávate miestne auto vždy sa dopredu s vodičom dohodnite na cene.
  • Ceny - Pripravte sa, že Vás to nevyjde lacno. Ak chcete úroveň služieb ako v Európe tak ceny sú podobné, respektíve vyššie ako u nás. V Dakare nájdete všetko – luxus, krásne reštaurácie a rezorty, ale aj lacné a jednoduché služby. Ako komu vyhovuje.
  • Bezpečnosť - Dakar nie je nijako mimoriadne nebezpečný. Na africké pomery je celkom bezpečný. Treba si samozrejme dávať pozor na veci. V Senegale na Vás stále niekto pokrikuje a snaží sa Vám niečo predať, prípadne sa dostať do Vašej bezpečnej zóny a prehľadať Vám vačky. Treba si dať na to pozor a nepripúšťať si nikoho k telu.
  • Suveníry - Ak máte záujem o pravý africký suvenír tak v Dakare nájdeme niekoľko umeleckých dedín, kde miestny predávajú rôzne drobnosti od náramkov až po sochy a masky. Odporúčame Marché Soumbédioune vedľa pláže Fann Hock, je dobre zásobený a zároveň nemusíte odchádzať ďaleko z centra mesta keď sa sem chcete dostať. Odporúčame zjednávať.

4 fotografie

Pohľady na Dakar

4 tipy čo vidieť okolo Dakaru #

V Senegale je viacero rôznych turistických atrakcií, spomenieme len pár najznámejších jednoducho prístupných z Dakaru

  1.  Jazero Retba – asi hodinu cesty od Dakaru nájdeme známe ružové Jazero Retba. Svoju farbu má vďaka vysokému obsahu soli. Dá sa tu aj okúpať a voda Vás bude nadnášať ako v mŕtvom mori
  2. Púšť Loumpoul – pobrežná púšť severne od Dakaru. Dá sa tu prenocovať a zažiť jedinečný západ slnka nad dunami a nad oceánom zároveň. Miestni Vám pripravia hudobné vystúpenie a špeciality senegalskej kuchyne. Z Dakaru tu budete asi za 2 hodiny.
  3. Saint Louise – bývalé koloniálne hlavné mesto Západnej Afriky. Saint Louise je síce o niečo ďalej – asi 4 hodiny autom, ale určite stojí za návštevu. Má pozoruhodné historické centrum a atmosféru, ktorú nezažijete nikde inde. Je to šarmantné mesto s európskou dušou, ale zároveň africkou atmosférou.
  4. Mušľový cintorín – asi dve hodiny cesty od Dakaru opačným smerom ako Saint Louise a Loumpoul, v dedine Joal Fadiouth nájdeme unikátny ostrovček z nahromadených morských mušlí. Na ňom je situovaný miestny cintorín. Je to pozoruhodné miesto aj pre to, že je to miesto pohrebov pre kresťanov aj moslimov zároveň nič podobné v Európe nenájdete.
Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

 

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 1053

Mohlo by Vás zaujímať

Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Senegal - ako si zamilovať africkú divočinu Blog

Blog Senegal - ako si zamilovať africkú divočinu

Senegal je známy ako „brána do Afriky“. Leží na ekologickej hranici, kde sa zbiehajú semiaridné pastviny, pobrežie oceánu a tropický dažďový prales…

Zuzana Illášová 10 min. čítania
Dakar, mesto africkej renesancie Dakar

Dakar Dakar, mesto africkej renesancie

Dakar, Senegal, jedno z najznámejších miest Afriky. Počul o ňom snáď každý, ak nie v inom spojení tak ako niekdajší cieľ preslávenej rely Paríž –…

Samuel Kĺč 13 min. čítania
Pomáhať Afrike? Blog

Blog Pomáhať Afrike?

Je to, ako keby ste spláchli peniaze do záchoda, hovoria mnohí. Afrika nemá dno. Africkí lídri nemajú kvapku slušnosti a všetko rozkradnú. …

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 09.05. +14 termínov

náročnosť

11 dní

Trvanie

2703
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.