Washington - čo vidieť v hlavnom meste v USA

Prehliadka

Washington - čo vidieť v hlavnom meste v USA

Iné mestá Ameriky sú možno zábavnejšie, ligotavejšie, divokejšie, dynamickejšie.... No Washington D. C. je jednoznačným stelesnením patriotizmu USA, mestom bieleho mramoru, pamätníkov, múzeí, parkov a širokých alejí, ktorého ulicami sa prechádzate, a akoby ste listovali históriou krajiny. Áno, ochutnajte rozmarnejšie a farebnejšie stránky Ameriky. A potom choďte spoznať Washington, aby ste spoznali to podstatné z dejín i mentality USA...

Príchod do hlavného meste Spojených štátov je o to zaujímavejší, že doň vchádzame po tom, ako sme opustili mesto mrakodrapov - New York. Môžeme si vychutnávať tie zaujímavé kontrasty medzi do nebies siahajúcim Veľkým jablkom a oveľa skromnejšie pôsobiacou metropolou. Už v roku 1910 sa vo Washingtone D.C. dohodli a obmedzili výšku bodov na celom území dištriktu. Dodnes tu preto nenájdete žiadnu budovu vyššiu ako štyridsať metrov. A to je po pobyte na Manhattane teda citeľná zmena. Druhý badateľný rozdiel medzi dvomi významnými mestami Ameriky je celkovo akýsi pomalší štýl obyvateľov Washingtonu, a tiež úzke tehlové domy, lemujúce ulice mesta, pripomínajúce Anglicko.

Washington dnes spolu s okolitými štátmi Virgínia, Západná Virgínia, Maryland a Delaware tvoria oblasť, nazývanú „región hlavného mesta“. Iniciálky D. C. pritom znamenajú, že mesto leží na území federálneho dištriktu Columbia (District of Columbia) a táto značka ho odlišuje od štátu Washington, ktorý leží na severozápade USA. Prví Európania sa sem presídlili v 17. storočí, mesto ako také bolo založené v roku 1790. Hlavným mestom sa stalo o desať rokov neskôr, na prianie prvého prezidenta USA George Washingtona.  Hoci bol Washington D.C. pôvodne zmýšľaný ako mesto len pre administratívne zložky a sídlo všetkých častí vlády Spojených štátov, dnes v ňom žije vyše 700 000 obyvateľov a ďalších niekoľko stotisíc ľudí doň denne dochádza.

Výškové obmedzenie pre budovy necháva ulice mesta príjemne vzdušné a priestranné, a keďže väčšina ľudí vo Washingtone D.C. pracuje od deviatej ráno do piatej večer, naša prehliadka sa stáva pohodovou prechádzkou poloprázdnymi ulicami, pokojne a bez ruchu si môžeme prezrieť všetko, čo v metropole stojí za to...  Náš deň v hlavnom meste USA začíname zvoľna, po raňajkách o 8.30. Hoci bývame v centre, na začiatok dňa sa presunieme autom, aby sme si sily šetrili na neskôr. Pred sebou máme plný deň, počas ktorého budeme obdivovať pamätníky a budovy, dobre známe z mnohých amerických filmov. Zaparkujeme komfortne na Ohio Drive SW, čo je výborný východiskový bod ku všetkým zaujímavým miestam na National Mall.

Vo Washingtone platí obmedzenie, že budovy tu nemôžu mať viac ako štyridsať metrov.

Park plný histórie #

National Mall je tri kilometre dlhý park, okolo ktorého sa nachádzajú všetky významné pamätníky a múzeá v meste. Jeho východný bod končí pri Kapitole – známom úrade vlády USA. Okrem historických monumentov, ktoré park ukrýva, je najmä v lete tiež častým dejiskom koncertov, športových podujatí, ale aj protestných zhromaždení.

My našu pešiu prehliadku mesta začíname pri zatiaľ najmladšom pamätníku, ktorý sa stal súčasťou parku v roku 2011 - Pamätník Martina Luthera Kinga Jr. Autorom 9-metrovej sochy je Lei Yixin a jeho súčasťou je aj tzv. Stone of Hope – Kameň slobody. Podobizeň ikonickej postavy 60-tych rokov v boji za ľudské práva je pritom len jedným zo štyroch pamätníkov v National Mall, ktoré nie sú venované prezidentom.

Pamätník Martina Luthera Kinga Jr. je v celom parku jedným zo štyroch, ktoré nie sú venované prezidentovi.
video: Destination DC

Pamätník Martina Luthera Kinga Jr. je v celom parku jedným zo štyroch, ktoré nie sú venované prezidentovi. video: Destination DC

Od brehu rieky Potomac, kde stojí monument Martina Luthera Kinga Jr. pomaly prechádzame k asi najznámejšiemu a najnavštevovanejšiemu pamätníku v celom parku - Memoriálu Abrahama Lincolna. Cestou kráčame popri Reflecting Pool – najväčšom zrkadliacom sa bazéne v hlavnom meste, za ktorým sa už pred nami črtá schodisko k milovanému a obdivovanému 16. prezidentovi USA. My však ešte predtým odbočíme kúsok doľava a prejdeme k Pamätníku vojny v Kórei. Pamiatku na tých, ktorí zahynuli v bojoch počas tejto bolestivej etapy americkej histórie reprezentuje devätnásť sôch z ocele, brodiacich sa kríkmi (znázorňujúce ťažký terén počas bojov v Kórei). Na pamätníku nájdete nielen počet mŕtvych, zranených a nezvestných vojakov USA, ale aj obetí zo zvyšných krajín, bojujúcich po ich boku. Na konci pamätnej steny sa tkvie nápis “Freedom is not free” („Sloboda nie je zadarmo“).

Pamätník kórejskej vojny predstavuje devätnásť sôch a nápis ´Sloboda nie je zadarmo´.

Pamätník kórejskej vojny predstavuje devätnásť sôch a nápis ´Sloboda nie je zadarmo´.

A teraz už mierime k pamätníku Abrahama Lincolna (Lincoln Memorial), pred ktorým sa odohralo viacero štátnicky významných politických prejavov. Po 58-ich schodoch sa dostaneme priamo pred Lincolna, sediaceho v kresle. Mramorová socha, známa z toľkých amerických filmov po celom svete, bola vybudovaná v rokoch 1915-1922. Architekt Henry Bacon ju navrhol v štýle antického chrámu, vnútorné stĺporadie tvorí 36 stĺpov (odkazujú na počet štátov, ktoré tvorili USA v dobe Lincolnovej smrti). Steny vnútorných priestorov pokrývajú vety z Lincolnových prejavov v roku 1863. A presne o sto rokov práve tu prednášal Martin Luther King svoju prelomovú ohnivú reč, ktorá zmenila chod dejín a ľudských práv  – „I have a dream...!“

Memoriál dodnes obdivovaného prezidenta Lincolna je jeden z najnavštevovanejších a najznámejších v meste.

Memoriál dodnes obdivovaného prezidenta Lincolna je jeden z najnavštevovanejších a najznámejších v meste.

Keď sa otočíme chrbtom k Lincolnovi, priamo pred nami v priamke na konci Reflecting pool stojí obelisk - Washingtonov pamätník, ku ktorému sa ešte dostaneme. Ešte ďalej za ním, tak isto v jednej priamke, vidíme na konci National Mall budovu úradu vlády USA - ikonický Kapitol. Legendárne sídlo senátu – symbol USA, bolo postavené v rokoch 1793-1812, významné úpravy tu robili v rokoch 1958-62.

Z tunajších terás máte pekný výhľad na mesto. Môžete sa tu zastaviť v informačnom centre a dozvedieť sa čokoľvek  o americkej histórii, alebo len tak obdivovať nádherne zdobené sály... Cestou dole od Lincolnovho pamätníka po schodoch, na medziposchodí na pravej strane sa nachádzajú úryvky a fotky z prejavov, ktoré sa na tomto mieste odohrávali.

Vietnamský smútok #

Od Lincolnovho pamätníku prechádzame smerom doľava k pamätníku ďalšej vojny, v ktorej malo USA výraznú účasť. Hoci postup USA vo Vietnamskej vojne nie je niečo, na čo môžu byť otvorene hrdí, pamätník Vietnam Veterans Memorial spomína na každého jedného padnutého alebo nezvestného vojaka v tejto hrôze. Pred chodníkom k pamätníku na ľavej strane sa nachádza veľká kniha so zoznamom mien, v ktorom viete vyhľadať konkrétneho vojaka, číslo tabule a riadku, pod ktorým ho nájdete na pamätníku. Pamätník je totiž tvorený 140 panelmi z čiernej žuly s vypísanými menami všetkých 58 320 vojakov, ktorí sa vojny zúčastnili. Prechádzame po chodníku popri pamätníku a každého z nás zachváti zvláštny pocit úzkosti. Obrovské množstvo mien ľudí, z ktorých väčšina bola mladších ako dvadsať rokov. Medzi chodníkom a panelmi je priestor pre kvety, listy alebo upomienkové predmety. Vždy tu nejaké uvidíte. Typický kvet, venovaný tomuto pamätníku je červený karafiát.

Vietnam Veterans Memorial.

Vietnam Veterans Memorial.

Odchádzame plní zmiešaných pocitov, pokračujeme po chodníku smerom doprava. Pred ďalším odbočením doľava si zájdeme kúsok k soche, ktorá tak isto ešte patrí k pamätníku Vietnamskej vojny, hoci to mnohí nevedia. Pamätník je venovaný ženám, ktoré taktiež zahynuli vo Vietnamskej vojne.

Na pamätníku nájdete všetkých 58 320 mien amerických vojakov, ktorí padli vo Vietnamskej vojne.

Pri najvyššej kamennej stavbe sveta #

Po tejto mini-zachádzke pokračujeme po chodníku ďalej, prechádzame naspäť k okraju Reflecting Pool. Blížime sa k najväčšiemu vojenskému pamätníku vôbec. Pamätník 2. svetovej vojny – World War II Memorial je v porovnaní s predošlými naozaj obrovský. Prichádzame z ľavej strany, na ktorej sú vypísané všetky štáty a teritóriá USA, ktoré bojovali na atlantickej strane počas najväčšej vojny histórie ľudstva. Oproti nám, na druhej strane pamätníka, sú zasa všetky štáty a teritóriá, ktoré bojovali na tichooceánskej strane.  Sú to dva symbolické oblúky víťazstva. V strede sa nachádza veľká fontána, ktorá je v zime zatvorená. Na pravej strane pamätníka vyniká 4 048 zlatých hviezd, každá z nich reprezentujúca sto amerických občanov, ktorí vo vojne zahynuli (dokopy viac ako 400 tisíc obetí). Táto časť sa nazýva Stena slobody, o čom svedčí neprehliadnuteľný nápis - “Toto je cena za slobodu...”  Pamätník bol slávnostne otvorený v roku 2004 a stal sa okamžite jednou z najvyhľadávanejších pamätihodností Washingtonu a Ameriky. Len za rok 2018 ho navštívilo viac ako štyri a pol milióna turistov.

Pohľady na Washington Monument, ktorý je jedným zo symbolov mesta.

Pohľady na Washington Monument, ktorý je jedným zo symbolov mesta.

Od jedného monumentálneho miesta kráčame k ďalšiemu - k obelisku, alebo Washingtonovmu pamätníku, postavenému na počesť prvého prezidenta USA, podľa ktorého nesie meno aj metropola krajiny. Impozantný biely obelisk z mramoru, žuly a pieskovca stojí priamo v strede National Mall.

Washingtonský pamätník, video: Ľuboš Fellner

Washingtonský pamätník, video: Ľuboš Fellner

Je údajne najväčšou kamennou stavbou na svete bez oceľovej výstuže (169 metrov) a vôbec najvyššou stavbou Washingtonu. Staval sa v rokoch 1848-85 (výstavba bola počas občianskej vojny prerušená) a vy veľmi skoro zbadáte, že je dvojfarebný, kvôli rôznym kameňom, ktoré použili na jeho výstavbu pred vojnou a po nej. Na vrchole obelisku je perfektná vyhliadka.

Malý veľký Biely dom #

Keď sa od obelisku vydáme ďalej smerom doľava, dostaneme sa na Pennsylvania Avenue. Tu po pravej strane uvidíme architektonicky zaujímavú budovu nového Národného múzea afro-americkej histórie. BUBO určite odporúča pozrieť si múzeum aj zvnútra! V desiatich halách vás 33 tisíc expozícií, artefaktov, dokumentov, odevov, či hudobných nástrojov dokonale oboznámi s afro-americkou históriou na území USA. Medzi nimi uvidíte napríklad aj boxerské vybanie legendárneho Muhammada Aliho, či fontánu s vodovodným kohútikom, na ktorom je napísané: „Coloreds Only“ – „Iba pre farebných“...     

Od múzea pomaly kráčame k jednému z najdôležitejších miest celého USA. Príliš blízko nás síce všetky tie barikády, ploty a policajné auta nepustia, no ten pohľad na Biely dom – jednu z najslávnejších budov a inštitúcií sveta, si spolu s ostatnými, vždy prítomnými turistami z celého sveta predsa nenecháme ujsť. Možno sa vám na prvý pohľad bude zdať, že ikona Washingtonu D.C. a symbol moci Ameriky nie je zblízka až tak veľký a výrazný. No nedajte sa oklamať, pár poschodí sídla prezidenta je skrytých aj pod zemou. Mimochodom, ako prvý prezident sa sem v roku 1801 nasťahoval Thomas Jefferson, budova bola definitívne dokončená v roku 1811.

Po prechádzke parkom, návšteve niekoľkých memoriálov a obkuknutí, či je doma prezident prichádza ten pravý čas na posilnenie sa. Čas obeda cítiť aj na rytme mesta, jeho ulice sa stále viac zapĺňajú hladnými úradníkmi. My vtedy vždy zamierime do neďalekého Park Place Gourmet II., kde si na jedenie vyberie každý tak, aby bol každý spokojný - teplý a studený bufet, v ktorom si naberiete presne to, na čo máte chuť a zaplatíte podľa množstva.

Nedajte sa pomýliť, niekoľko podlaží Bieleho domu je dobre skrytých pod zemou...

Mesto desiatok múzeí #

Posilnení chutným obedom a poobedňajšou kávou sa vrátime k druhej strane Bieleho domu, kde takmer vždy uvidíte nejaké skupinky protestujúcich proti čomukoľvek. Po ulici s označením H križujeme ulice s číslovaním, až kým prídeme k číslu 10. Tu sa zastavíme pred Fordovým divadlom, kde bol 14.apríla 1865, len dva roky po otvorení zastrelený prezident Abraham Lincoln. Ford´s Theatre je dnes spolu s objektom Petersen House, ktorý je oproti cez ulicu, a kam v dramatickej chvíli atentátu niesli zraneného Lincolna chránenou historickou pamiatkou – Ford´s Theatre National Historic Site. Kedysi sa tu stretávali aj členovia baptistickej cirkvi, dnes je súčasťou objektu Fordovo múzeum. 

O križovatku ďalej narazíme na obyčajnú nenápadnú betónovú budovu bez výrazných prvkov, pri ktorej by vám určite nenapadlo, aká je dôležitá – ide o sídlo FBI! Ďalej prechádzame popri Národnom archíve a Ministerstve spravodlivosti.

Čo si ešte pozrieť?

Na dobrej adrese, s ešte lepšími cupcakes! #

Dostávame sa do druhej polovice National Mall. Všade naokolo sú budovy múzeí. Všetky múzeá vo Washingtone D.C. patria pod Smithsonian Institution a vstupy do nich sú zadarmo. Vo voľnom čase, ktorý tu máme, si môže každý vybrať to, ktoré ho najviac zaujíma, prípadne si užiť pekné počasie a atmosféru mesta. Najnavštevovanejšie múzeá sú Prírodovedecké a tiež Múzeum vesmíru a letectva. Je tu tiež krásna Botanická záhrada či Múzeum moderného umenia.

Aj po zatváracej dobe múzeí je večer ešte stále mladý. A my si ideme pozrieť jeho najstaršiu, najkrajšiu a momentálne aj najdrahšiu štvrť - Georgetown. Tehlové domčeky tejto naozaj dobrej adresy dnešnej metropoly obývajú najvýznamnejší politici či veľvyslanci. Pôvabná štvrť s úhľadnou architektúrou, dobré reštaurácie (je ich tu vraj viac ako sto! ), trendy dizajnérske obchody, bary so živou hudbou, ale aj cyklotrasa pozdĺž Georgetown Waterfront Parku.

Prejdeme sa po pobreží rieky Potomac, dáme si rozchod, aby si každý toto miesto užil po svojom, prechádzkou, drinkom na nábreží alebo návštevou malých obchodíkov. No potom ideme ešte všetci spolu ochutnať najlepšie cupcakes v tejto oblasti, ak nie v celých USA! Georgetown cupcake vedú dve sestry, ktoré sa vraj učili piecť od svojej gréckej babičky, a dnes v tomto raji chuťových pohárikov môžete vyskúšať z viac ako tridsiatich druhov cupcakes! Používajú tu prvotriednu vanilku z Madagaskaru, denne sa tu predá viac ako desaťtisíc týchto sladkých dobrôt.

Takto sladko ukončíme dnešný deň možno nie v najtypickejšom americkom meste, kde však nájdete pripomienky a symboly najdôležitejších historických míľnikov tejto obrovskej krajiny. Metropola, kde paradoxne ide o veľa, no nájdete tu viac kľudu ako hocikde inde vo svete. Mesto zelene, prezidentov, najvyššej politiky a najlepších „kapkejkov“...

Tipy na prehliadky ďalších miest v USA:

1. Tipy na New York - hlavné mesto sveta očami našich sprievodcov, ktorí ho navštevujú už dve desaťročia

2. Tipy na San Francisco - podľa mnohých najkrajšie mesto USA - ako ho spoznať za pár dní?

3. Tipy na Los Angeles - mesto hollywoodských celebrít si užijete aj vy

4. Tipy na Miami - Florida a jej pláže a k tomu mesto so silnou kubánskou komunitou

5. Tipy na Las Vegas - kasína a gýč alebo mesto, ktoré zaujme aj náročného návštevníka?

6. Tipy na Boston - najstarší maratón a najeurópskejšie mesto USA

7. Tipy na Pittsburgh - rodné mesto Andyho Warhola a hokej Jaromíra Jágra

8. Tipy na Chicago - mesto vetrov a maratónu

Georgetown Waterfront, Washington.

TOP 10 Washingtonu: #

  1. Metropola jednej z najväčších krajín sveta, v ktorej si však užijete pokoj, pri prehliadke vás nebudú prenasledovať hordy turistov, žiaden stres, len plno parkov, úhľadné ulice, nízke budovy.... V tomto je Washington D.C. naozaj jedinečný!

  2. Lincoln Memorial – Veľkolepá pocta 16. americkému prezidentovi. Pohľad na sediaceho Lincolna na vrchu všetkých tých schodov ste mohli vidieť v mnohých filmoch. Pamätník je obzvlášť zaujímavé navštíviť večer, keď je pôsobivo osvetlený.

  3. Vietnam Veterans Memorial – jedno zo smutnejších miest celej prehliadky, pripomínajúce etapu americkej histórie, s ktorou nie sú Američania dodnes celkom vyrovnaní.
  1. Biely dom – ikonické sídlo prezidenta, býval tu každý prezident USA, okrem toho prvého.
  1. Washington monument – Aj keby ste nemali vidieť ostatné pamätníky v rámci National Mall, zastavte sa aspoň pri tomto impozantnom obelisku v strede parku! 165 metrov vysoká stavba je stelesnením hrdosti Američanov na svojho prvého prezidenta a svoju históriu.
  1. World War II Memorial – dôstojný, výtvarne mimoriadne pôsobivý pamätník na počesť Američanom, ktorí padli v najväčšom vojnovom konflikte histórie ľudstva.
  1. Múzeum afro-americkej histórie – ďalšia veľká téma Ameriky, afro-američania, ich práva, rovnosť, história ich spolunažívania s majoritou, ich vplyv na kultúru USA...
  1. Georgetown so sladkou bodkou – pre mnohých najpríjemnejšia časť prehliadky mesta, plná príjemných obchodíkov, kaviarní, spojená s prechádzkou pri rieke a na záver ochutnávkou tých najlepších cup cakes!
  1. Vyberte si z priehrštia washingtonských múzeí! Múzeum vesmíru a letectva s historickými lietadlami, či ukážkou, ako vyzerajú toalety pre kozmonautov vo vesmíre, či National Museum of Natural History so známym diamantom nádeje, expozíciou pôvodu človeka, či expozíciou oceánskych objavov.
  1. Ford´s Theater – Lincoln miloval kultúru a divadlo, a práve tu – v divadle ho zastihol tragický koniec. Dnes je táto budova, spolu s ďalšou, kde bol ranený prezident prenesený, chránenou národnou pamiatkou.

 

Jar vo Washingtone.

Jar vo Washingtone.

Čo vidieť navyše: #

  1. Knižnica kongresu – Nenechajte si ujsť návštevu najväčšej knižnice sveta! Library of Congress sídli v troch budovách a nájdete tu viac ako 160 miliónov kníh a dokumentov. Nájdete ju na Capitol Hill, otvorená je denne od 8.30 (pon, str, štv), resp. 9.30 (ut, pia) do 16.00 (ut, pia, so), resp. 21.30 (pon, str, štv).

  2. Holocaust Memorial Museum – ďalšie z množstva zaujímavých múzeí Washingtonu v okolí Nationa Mall. Sugestívna expozícia, ktorá prostredníctvom dokumentácie, fotografií, rôznych artefaktov aj osobných príbehov rozpráva smutné obdobie nacistického režimu.
  1. Najvyšší súd – Supreme Court - jedna z najdôležitejších ustanovizní USA takisto sídli na Capitol Hill. V určité dni tu môžete sledovať súdne procesy, otvorené verejnosti.
  1. National Zoo – miesto príjemného oddychu po všetkých tých historických a kultúrnych lekciách. Domáci tu zvyknú ráno behávať, vy si choďte pozrieť veľké pandy, mačkovité šelmy, či zónu opíc. Zoo, sídliace na Connecticut Avenue na severozápade mesta, je otvorené každý deň od 9.00 do 17.00.
  1. Thomas Jefferson Memorial – zmenšená podoba rímskeho Panteónu, vnútri ktorej nájdete na stenách úryvky z americkej Deklarácie nezávislosti.
  1. National Gallery of Art – úchvatná zbierka nových aj tradičných umelcov z rôznych krajín sveta a rôznych historických etáp. Choďte sa pozrieť na vyhliadku na streche, odkiaľ máte Kapitol ako na dlani.
  1. National Arboretum – ponorte sa do oázy prírody a nádherných záhrad, obdivujte výstavu bonsajov, či doprajte si piknik na čerstvom vzduchu, v kľude a mimo turistických trás. Arborétum nájdete v severovýchodnej časti mesta, na New York Avenue. Otvorené je každý deň od 8.00 do 17.00.
  1. National Cathedral – nádherný gotický chrám, jeden z najväčších na svete, stavaný 83rkov (1907-1990), s množstvom mozaík, krásne zdobenými vitrážovými oknami, drevenými oblúkmi... Kostol nájdete na Wisconsin Avenue na severozápade metropoly.
  1. Arlingtonský národný cintorín – obrovské pietne miesto na druhom brehu rieky Potomac, kde je pochovaný aj prezident Kennedy. Lány nízkych bielych jednoduchých pomníkov vyvolávajú zvláštny pocit pokory, stíšenia sa...
  1. International Spy Museum – pravdepodobne jediné múzeum na svete, venované tematike a histórii špionáže vo svete a najznámejším špiónom. Dnes jedno z najobľúbenejších múzeí metropoly nájdete na L´Enfant Plaza.
Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Monika Šeniglová

Posledná úprava článku | Prečítané: 2994

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2864
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.