Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá. Významné kapely dostali "povolenie" hrať a zabávať publikum. O necelé 4 mesiace sa už pripravoval jeho veľkolepý pohreb. Domáci sa schádzajú na verejných miestach, spomínajú, plačú alebo sa radujú. Jeho život určite dostáva rôzne prívlastky. A medzi ne na 100% patrí slovo "húževnatý". Ja by som k nemu pridala ďalší a to, že Fidel sa narodil pod šťastnou hviezdou. Ak mačka má 9 životov, tak Fidel ich má cez 600. Aký bol skutočný Fidelov život? Očami Slovenky, ktorej druhým domovom je Kuba.

Havana Počasie

mierny dážď

mierny dážď

30°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 07:25

Západ slnka 19:43

Dážď 2.61mm

Ešte pred pár dňami, keď všetko vyzeralo v starých a osvedčených koľajách, som na Kube vzhliadla tento pouličný plagát. 

Tak ako to už býva, politici vzbudzujú kontroverzné reakcie. A tí, ktorí sú pri moci vyše pol storočia, o to viac. Ale nič nie je čierno-biele, ani tradičné kubánske jedlo „congrí“. Biela ryža s čiernymi fazuľkami. Predsa len, čierne fazuľky tak trochu tú ryžu vždy zafarbia. A presne taký je aj Fidel!! 

V Amerike sa oslavuje, na Kube sa smúti? Dalo by sa povedať, že len pred pár mesiacmi, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90-tých narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá. Významné kapely dostali "povolenie" hrať a zabávať publikum. Najznámejší a najlepší šúlač cigár na svete, známy aj pod menom Cueto, opäť raz vošiel do Guinnessovej knihy rekordov a prekonal tak svoj vlastný predošlý výkon. Spotreboval vyše 80kilov tabakových listov a vytvoril 90 metrov dlhú cigaru. Wow!! Hovoríte si, kde sa mu také niečo zmestilo? Na pevnosti, kde pracuje, sa našlo miesto a oslavy Fidelovej 90-tky, tak mali o to zaujímavejší podtón.. 

Škoda, že Fidel už nejaký ten čas nefajčí. Bol by to o to ideálnejší darček. Ževraj prestal fajčiť, keď práve cigara mala byt hlavným "agentom" americkej CIA pri jednom z jej pokusov o atentát. Mimochodom, vedeli ste, že Fidel je na horúcom zozname dostať sa do Guinnessovej knihy rekordov nielen ako človek, ktorý prednášal najdlhšie prejavy nasej histórie ale aj ako človek, na ktorého bolo spáchaných najviac neúspešných pokusov o atentát?

Ak navštívite Havanu, určite sa zastavíte na jej najväčšom námestí. Niekedy pod názvom Verejné Námestie, dnes Námestie Revolúcie. Práve preto, že tu pár dní po prvom januári 1959 Castro znovuvyhlásil víťazstvo svojej revolúcie, tak známe z fotiek s bielymi holubicami na jeho pleci. A práve tu dokázal rečniť hodiny. Keď oficiálne jeho najdlhší prejav na pôde OSN mal cez 4 hodiny, na tomto námestí pamätníci hovoria, že rečnil cez 8 hodín!! 8 hodín bez prestávky!! V tom zápale horúcich slov o karibskom režime pod palmami nepotreboval ísť ani na toaletu. 

Jeho život určite dostáva rôzne prívlastky. A medzi ne na 100% patrí slovo "húževnatý". Ja by som k nemu pridala ďalší a to, že Fidel sa narodil pod šťastnou hviezdou. Ak mačka má sedem životov, tak Fidel ich má cez 600. Americká CIA eviduje vyše 600 plánovaných útokov na integritu jeho osoby. Samozrejme, nie všetky sa zrealizovali a viaceré ostali len na papieri, ale aj tak.. Koľko dolárov amerických daňových poplatníkov stál 90. ročný honorár jednej z najväčších hviezd studenej vojny? Fidel by mal vojsť do histórie ako mačka karibská, unikátny druh.. 

„No a čo bude teraz?“ pýtam sa suseda, ktorý nakladá kufre do už beztak prepchatej Lady. „Katka, dostal som víza na desať rokov do Ameriky!!!“ dostávam namiesto odpovede a šťastný úsmev k tomu. „Ale veď..“ takmer sa nezmôžem na slovo. „Pán Cabrera, veď vy ste boli v komunistickej strane celý svoj život. Ja som verila, že vy ste verili!!“
Na chvíľu sa zastaví, ako by som práve do národného rozhlasu vyzradila štátne tajomstvo. Poobzerá sa po ulici, kto to mohol začuť. Prejde pár sekúnd a opäť s úsmevom mi už druhýkrát odpovedá na niečo iné, čo som sa pýtala: „Katka, ak chceš, zober si tie popínajúce rastliny. Viem, že sa ti páčili. Nechal som ich na chodbe.“ a rýchlo akoby o preteky naskočí do auta. Až potom sa dozvedám, že pán Cabrera, môj zdroj „tajných zákulisných“ informácií z kubánskej politickej scény, narýchlo predal byt a celú rodinu už má v Amerike. Expresne rýchlo. 

„No a čo bude teraz?“ pýtam sa dlhoročnej kamarátky, ktorej mama pracovala na Kubánskej Ambasáde ešte na Slovensku za bývalého režimu. „Katka, mama celé hodiny sedí pri telke a pozerá Fidelove prejavy. Nedokáže vydať hlásky. Vieš, aká bola ona patriotka. 

Tú istú otázku smerujem túto otázku Humbertovi, ktorý je pre mňa dlhé roky symbolom kapitalizmu na Kube. Ak mal niekto prvý licenciu na podnikanie, bol to on. Ak mal niekto prvý najnovší počítač doma, bol to jeho syn. Keď sa zavádzal internet načierno cez káble natiahnuté z kubánskej pošty, bol medzi prvými, kto mi o tom hrdo zvestoval. „Humberto, čo bude teraz?“ „Katka, vieš, že ja makám od rána do večera. Time is Money, ale jedno ti môžem povedať...“ vraví, kým ukladá výtlačok Granmy, miestnych novín s hlavným titulkom „Hasta la Victoria siempre, Fidel!“ na palubnú dosku, pod sklo svojho krásne nalešteného ružového chevroleta a pokračuje: Fidel je Kuba! On spravil z nášho ostrova to, čo sme dnes. Či sa to nám a tým vonku páči alebo nie! 

No a čo bude teraz? Otázka za milión!! #

Okrem oficiálneho štátneho pohrebu a štátneho smútku, vôbec nič. Kuba sa už niekoľko rokov pripravuje na heslo „Fidel večne živý", FIDEL ENTRE NOSOTROS!! 

Už v roku 2008, keď oficiálne prezidentskú štafetu prevzal jeho mladší brat Raúl, sa špekulovalo o tom, ako to ostrov zvládne. O Fidelovi vtedy koloval obľúbený vtip: 

- Viete, kto je najhorší barman na Kube?
- Fidel Castro
- A prečo?
- Lebo už vyše 50 rokov mieša Cuba libre a stále mu to nevychádza.

Mimochodom, tento kokteilový nápoj, popíjali americkí vojaci začiatkom 20. storočia na oslavu nezávislosti Kuby, ktorej aj oni dopomohli. Spočiatku sa nápoj volal Bacardi&Coke. Ďalší paradox, keďže dnes má táto značka embargo na Kube. Eufória zo získanej nezávislosti dala názov tomuto kokteilu: Cuba Libre, čiže Slobodná Kuba!! Kola, rum a limetka!!

O Raúlovi sa zase hovorí, že „jeho oči sú ako dve zrnká ryže". Od jeho príchodu sa totiž obchodné vzťahy zamerali hlavne na Čínu. Domáci opäť srandujú: „Kuba je na pol biela, na pol čierna a na pol čínska". Čína je celosvetovo jeden z najväčších hráčov, na ktorých sa tak trochu zabúda. Čína Kubu nevytrhne z biedy, no ani nepotopí. 

Raúl už roky pripravuje svoj ľud na Kubu bez Fidela. Pomaly ale iste otvára ekonomiku, uvoľňuje podnikanie, púšťa internet. To, čo bolo ešte pred pár rokmi nepredstaviteľné, sa stáva realitou. Nenápadná šedá myška. 

Skôr vyvstáva otázka, čo bude z Kuby bez Castrovcov. 

Raúl síce nemá charizmu a čaro osobnosti, ale ustál to. Je to ako nastúpiť do klubu Real Madrid namiesto Ronalda. Všetci mali v roku 2008 svoje očakávania a Raúl to dal. Už Fidel v polovici 90-tych rokov pootvoril dvierka turizmu. Raúl si uvedomil, že Fidel je dobrý marketingový ťah. A „vymačkal“ z neho maximum. 

Dnes pochováva brata a všetko sa deje veľmi rýchlo. Žiadne zabalzamované telo na verejnom mieste na rozlúčku? Že vraj bratovo želanie bolo spopolniť. Povráva sa, že bude omša na rozlúčku. Naozaj? Fidel síce pochádza z veriacej rodiny, o jeho matke sa hovorilo, že kým on bol v horách a partizánčil, chodievala za patrónkou Kuby a žiadala ju o pevné zdravie pre svojho syna. Veríme, že aj teraz vedia, čo robia. 

Ešte stále americký prezident povedal o Fidelovi „história ho bude súdiť“. Reagoval tak výstižne na rokmi starú vetu „comandanteho“, ktorá vošla do histórie v roku 1953, keď si mladý právnik Fidel Castro pripravoval svoju záverečnú reč na obhajobu. Mal za sebou neúspešný pokus o prepadnutie kasární Moncada a stál pred súdom, ktorý mal vyniesť rozsudok. „História ma oslobodí!!“ bol vtedy názov manifestu, ktorým zakladal nové politické hnutie. Naparili mu 15 rokov nútených prác na Ostrove Mládeže. Strávil tam len niečo cez rok. Vtedy ho oslobodila politická amnestia. Oslobodí ho teraz tá už spomínaná história? 

Donald Trump bol na svojom tweete o niečo jednoduchší: „Fidel Castro je mŕtvy." 

Mnohí si kladú otázku, ako sa bude nastávajúci americký prezident správať k delikátnym a akoby nanovo sa rodiacim americko-kubánskym vzťahom. Momentálne sa tieto dve krajiny nachádzajú v zlomovom bode. Ako manželstvo po rozvode, ktoré sa opäť chce dať dokopy. Nezabúdajme na hádam najdôležitejší fakt: Donald Trump je hlavne „biznismen"!! 

Tento článok by mal však patriť nielen úvodom ale aj záverom práve zosnulému a tak verme, že sa predsa len naplnia jeho opäť raz známe slová, ktoré tiež vošli do histórie: 

Lepší svet je možný!! 

Držme mu palce (tomu svetu). 

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Keď Katka pred mnohými rokmi poprvýkrát získala ocenenie najlepšieho slovenského sprievodcu, dozvedeli sa to aj na Kube, kde si ju za roky, kde odsprevádzala viac ako tisíc spokojných klientov, veľmi vážia. Katka študovala päť rokov v Granade a svoje perfektné znalosti španielčiny zužitkováva vo váš prospech. Tí, ktorí sa stretli s Katkou v Indii, vedia, že aj tam dva roky študovala a rovnako dobre sa vyzná i v Ázii. Miluje východnú časť Kuby, kde si v Baracoa rada pochutnáva na rybe a la Santa Barbara v kokosovej omáčke. Sprevádzaním prekonáva situácie, na ktoré by v „v bežnom kancelárskom živote“ nenarazila. Nádherne fotí a klienti ju obdivujú za jej nesmierny prehľad v krajinách, v ktorých s nadšením sprevádza. S úsmevom a pohodou zvláda všetky možné aj nemožné situácie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Ríšou Mayov (Komfort)

Zo zájazdu:

Katarína Líšková

Posledná úprava článku | Prečítané: 277

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4150
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3738
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3623
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

9 dní

Trvanie

2501

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.