Najlepšie hotely sveta: Four Seasons Kuda Huraa

Najlepšie hotely sveta: Four Seasons Kuda Huraa

Luxusná hotelová sieť Four Seasons si svoju cestu našla aj sem na ostrovné Maldivy a v ponuke má lukratívny 5* rezort Kuda Huraa posiaty elegantnými vilami a zážitkami. Rezort pripomína na prvý pohľad maldivskú idylku naplnenú luxusným ubytovaním, gastronomickými špecialitami aj službami prepracovanými do najmenších detailov. Ak ste o Maldivách snívali, už nemusíte, pretože tu v Kuda Huraa sa premení snívanie na skutočnosť. Stačí nasadnúť na loďku, nechať sa unášať vlnami a čoskoro ste na tropickom ostrove, ktorému podľahnete. Za svoj prístup dostal dokonca od prestížneho časopisu Forbes v roku 2020 najvyššie hodnotenie.

Kde sa nachádza rezort Kuda Huraa? #

Ostrov Kuda Huraa, kde leží aj rovnomenný, 5* luxusný rezort pod taktovkou Four Seasons leží severne od Malé na atole Kaafu, ktorý je hlavným atolom celých ostrovných Maldív. Rezort je od medzinárodného letiska v Malé vzdialený iba 20 kilometrov, čo znamená, že krátko po prílete už viete byť na mieste a užívať si krásu ostrova.

Aké je počasie na Maldivách? #

Toto bude váš ostrov
Foto: Kuda Huraa Resort

Po prílete na Maldivy #

Prílet na medzinárodné letisko v Malé je veľmi jednoduchý. Nečakajte tu žiaden chaos a ani sa nemusíte báť, že by ste sa na ňom stratili. Práve naopak. Je pomerne malé a celkom prehľadné. Po vystúpení z lietadla idete s pasom v ruke k prepážke, kde dostanete pečiatku a o pár krokov už stojíte na mieste, kde sa čoskoro stretnete s vašou batožinou. Dajte si pozor len na to, aby ste do krajiny neprinášali žiaden alkohol, pretože to je na Maldivách striktne zakázané a môže to viesť k postihom.

Vezmite si vašu batožinu a kráčajte von do príletovej haly, kde na vás už čaká miestny partner z rezortu Kuda Huraa a postará sa o vás. Vezme vás na miesto, aby ste počkali na odchod vašej lode, ktorá vás už vezme priamo na ostrov. Vďaka blízkosti rezortu sa ani nenazdáte a čoskoro budete bosými nohami kráčať po maldivskom piesku.

Cesta na ostrov #

Luxusný rezort Kuda Huraa leží v severnej časti Maldív na atole Kaafu, čo znamená, že na neho nemusíte letieť ani hydroplánom ani lokálnym preletom, ale dostanete sa na neho pomerne rýchlo a pohodlne loďou. Váš rezort je z medzinárodného letiska vzdialený iba 20 kilometrov.

Priamo na medzinárodnom letisku v Malé je prístav, kde nasadnete na loď a pred vami je 25 minútová plavba na ostrov. Hneď ako vyplávate z prístavu na letisku, všimnete si po vašej ľavej strane ostrov Malé s hlavným mestom Maldív. Je najhustejšie zastavaným maldivským ostrovom a na malom kúsku zeme sa tu tlačí cez 130-tisíc obyvateľov. Medzi domami sa vynára občasná mešita, čím Maldivy ukážu, že sú moslimskou krajinou a čoskoro sa pohľad na Malé stratí a zostane za vami. Plavíte sa ďalej na sever a z vodnej hladiny Indického oceánu sa pomaly, ale isto vynára niekoľko menších ostrovčekov. Stretnete svojich prvých delfínov už tesne pred ostrovom? Radi sa tu totiž zdržiavajú a ak sa to podarí, ulovíte svoj prvý zážitok ešte skôr, než vystúpite z lode. O 25 minút sa loďka zastaví na tropickom ostrove. To znamená jediné, dovolenka začína!

Z letiska stačí len 25 minút plavby loďou a ste v raji
Foto: Kuda Huraa Resort

Prečo je Kuda Huraa rezort, ktorý stojí za to? #

Luxusný rezort Kuda Huraa sa etabloval na maldivskom turistickom poli a patrí medzi hviezdy svietiace pod renomovanou sieťou Four Seasons. Práve to je jednou zo záruk kvality, pretože Four Seasons by sa jednoducho do ničoho nepúšťalo ak to nemá byť na 110 %. Presvedčí vás o tom kvalita ubytovania, služieb a napokon aj reštaurácie, unikátny bazén alebo SPA centrum, ktoré dokonca nájdete umiestnené na malom ostrovčeku hneď vedľa rezortu. Kuda Huraa vzdala poctu maldivským tradíciám aj umeniu a rezort prispôsobila tak, aby rešpektovala lokálne vízie. Všetko je tu riešené tak, aby to nebolo obyčajné, ale aby vás to nadchlo a myslí sa na to od raňajkového bufetu až po posledný koktejl s výhľadom na zapadajúce slnko nad Indickým oceánom. Ostrov je zeleným rajom s tropickou vegetáciou a tak tu nájdete príjemné zákutia, ktoré si prestriedate s bielymi plážami a dokonalou lagúnou. Tým, že sa Kuda Huraa nachádza v oblasti atolu Kaafu, sľubuje aj zaujímavé šnorchlovanie či potápanie a dokonca je táto oblasť ospevovaná ako surferský raj. Fantastických miest je v okolí ostrova viac, než dosť. Kuda Huraa si pripravila aj množstvo aktivít od tých najpokojnejších cez adrenalínové až po oddychové na ktoré sa vyberiete s celou rodinou.

Vitajte na ostrove #

Váš luxusný rezort Kuda Huraa vás víta už z diaľky. Plavíte sa loďou a keď sa modré odtiene premenia na tyrkysové, znamená to, že už ste skoro doma. Z tyrkysovej hladiny sa vynára neveľký ostrov posiaty zeleňou a všimnete si aj drevené mólo s vodnými vilami. Takto ste si to predstavovali! Po 25-minútovej plavbe ste na mieste. Priamo na móle vás privítajú pracovníci hotela a ani sa nenazdáte a už máte v ruke osviežujúci welcome drink, aby ste hneď prvé minúty v raji strávili tak ako sa patrí. Oddychom a príjemnou emóciou. O batožinu sa nestarajte, na všetko totiž dozerajú zamestnanci rezortu, ktorí sú vám od tohto momentu nonstop k dispozícii. Golfovým autíčkom vám spravia krátku prehliadku a ste doma. Bude to plážová alebo vodná vila? Rozhodnutie je na vás. Už vám neostáva naozaj nič iné, len si začať užívať svoj pobyt medzi lagúnou a snehobielou plážou

Takúto idylku môžete v Kuda Huraa zažiť aj vy
Foto: Kuda Huraa Resort

Aké ubytovanie si vybrať? #

Maldivský rezort Kuda Huraa je unikátny v tom, že rešpektuje lokálne umenie aj tradície a tak ho pomáhali budovať práve domáci so zreteľom na miestne materiály a vízie. Na všetko dohliadala samozrejme sieť Four Seasons a tá zaručila najvyššiu kvalitu. Dokonalé splynutie. Dnes na ostrove nájdete 96 rôznych izieb od bungalovov cez plážové vily až po ikonické vodné vily postavené nad lagúnou. Vily vybavili moderným nábytkom, no zároveň očaria svojim rustikálnym štýlom, kde sa prelínajú vplyvy Maldív. Ostrov môžeme formálne rozdeliť aj na dve časti a teda na východnú, kde slnko vychádza a západnú, odkiaľ viete sledovať krásne, prírodné divadlo. Myslite aj na to, keď si budete vyberať ubytovanie.

Všetky vily majú vo svojom základnom vybavení detaily, ktoré si zaslúži 5* rezort a teda v nich nájdete kanvicu na zohriatie vody na čaj či kávu, satelitnú TV, telefón, rýchle wifi, vonkajšiu sprchu, klimatizáciu, kúpeľňu, sprchu, fén, chladničku s minibarom, trezor a skvelé výhľady na ostrov či lagúnu. Izby sa v rezorte štandardne upratujú dva krát denne.

Beach Pavillion / Beach Bungalow

Plážové pavilóny či bungalovy predstavujú tu v rezorte Kuda Huraa základný typ ubytovania. Aj napriek tomu sú veľmi obľúbené vďaka svojmu komfortu aj polohe, pretože ich nájdete uložené takmer priamo na pláži odkiaľ to máte k lagúne len niekoľko krokov. Každý ubytovanie má dokonca aj svoj vlastný, privátny bazén čo na Maldivách v tomto základnom štandarde vôbec nie je bežným javom. Budete tak riešiť dilemu či sa ponoriť do lagúny alebo do bazénu. Aj tak napokon skúsite všetko! Luxusná kúpeľňa má pre vás kozmetiku L’Occitane a užijete si aj spálňu so svojou výzdobou. Najpríjemnejším miestom je drevená veranda s výhľadom na bazén, lagúnu a je to miesto ako stvorené na oddychovanie. Veľkosť bungalovu je 45 m2.

3 fotografie

Beach Pavillion / Beach Bungalow

Sunset Beach Bungalow / Sunrise Beach Bungalow

O stupienok vyššie než klasický plážový bungalov je bungalov umiestnený na východnej alebo západnej strane ostrova, ktoré si situované tak, aby ste si z nich mohli užiť buď východ alebo západ slnka. Všetko je o osobných preferenciách. Tieto bungalovy sú priestrannejšie, väčšie než klasický typ ubytovania a na čísla sú väčšie takmer o 20 metrov štvorcových. Samozrejmosťou je tiež privátny bazén a pláž len pár metrov od vašej izby. Naokolo máte tropickú zeleň a aj tá pridá k predstave o maldivskom sne. Bungalov je plný drevených doplnkov, má krytú terasu s tieňom, kde budete oddychovať a vychutnávať si život. Veľkosť bungalovu je 63 m2.

3 fotografie

Sunrise / Sunset Beach Bungalow

Deluxe Beach Pavilion with Pool

Rezort sa len v roku 2019 rozhodol, že na ostrove postaví aj nové, luxusnejšie plážové pavilóny a tak prišlo na svet 10 pavilónov v štandarde deluxe. Majú svoj vlastný bazén umiestnený pred vstupom do spálne a ak si chcete vychutnať more, spravíte len niekoľko krokov. Všetko okolo vás má krásny, zvodný, tropický nádych Maldív. Interiér strieda svetlú bielu farbu s dreveným obložením aj luxusná kúpeľňa má snehobiely nádych s fantastickou vaňou. Priamo zo spálne máte pred sebou bazén a výhľad na koksové palmy. Pri bazéne oceníte aj skvelý altánok s dvojitým lehátkom. Veľkosť pavilónu je 55 m2.

3 fotografie

Deluxe Beach Pavillion

Two Bedroom Beach Pavilion

Dvojizbový plážový pavilón vznikol podobne ako deluxe verzia plážového pavilónu len v roku 2019 a tak sa môžete tešiť na moderné bývanie prekladané maldivskými doplnkami. Na celom ostrove nájdete len 2 takéto pavilóny. Izby sú priestranné, svetlé a vďaka svoju rozdeleniu poskytujú súkromie. Tento druh ubytovanie je vhodný pre dva páry alebo pre rodinu s dvomi deťmi, hoci pre rodiny má rezort v ponuke aj špeciálne rodinné vily. Bazén, veranda so sedením, altánok s lehátkami a pláž na dosah ruky. Budete to tu milovať. Veľkosť pavilónu je 87 m2.

3 fotografie

Two Bedroom Beach Pavillion

Sunrise / Sunset Water Villa

Ikonou maldivských rezortov sú vždy dokonalé vodné vily. Sú snom mnohých a preto sú tak obľúbené. Vodné vily nájdete samozrejme aj tu v rezorte Kuda Huraa. Umiestnili ich na južnú stranu ostrova na miestach, kde je krásna lagúna neďaleko koralových útesov. Vodné vily majú moderný nábytok a tak ako plážové bungalovy aj tu vsadili na jemné, elegantné, krémové farby, ktoré kontrastujú s drevenými doplnkami. Vila je navrhnutá tak, aby ste priamo z nej mohli sledovať krásu okolitého oceánu s tyrkysovými odtieňmi lagúny. Z postele vidíte bazén a za ním oceán a stačí vyjsť z izby a stojíte na svojej verande. Tu máte hamaku, lehátka, slnečník a schodíky priamo do mora. V rezorte nájdete 32 vodných víl a stačí si len vybrať či chcete vidieť východ alebo západ slnka. Veľkosť interiéru vodnej vily je 70 m2, no ak počítame aj vonkajšie priestory, vila má 113 m2.

3 fotografie

Water Villa

Family Water Villa

Ak cestujete ako rodina, určite oceníte, že rezort má v ponuke aj väčšiu vodnú vilu, ktorú označuje ako Family Water Villa. Je o poznanie väčšia. Než klasická vodná vila, pretože tu získate o miestnosť navyše. Okrem spálne tak máte k dispozícii aj priestrannú spoločenskú miestnosť, detská izba a súčasťou interiéru sú aj dve kúpeľne. K ubytovaniu je samozrejme aj priestranná, drevená veranda so sedením aj ležaním a vlastný, privátny bazén s výhľadom na lagúnu. Infinity pool oceníte pri oddychovaní s drinkom v ruke a má svoju auru, že v ňom budete tráviť o mnoho viac času, než ste si mysleli. Veľkosť interiéru rodinnej vodnej vily je 91 m2, no ak počítame aj vonkajšie priestory, vila má 146 m2.

3 fotografie

Family Water Villa

Kde sa najesť? #

K Maldivám gastronomické zážitky a kulinárske špeciality jednoznačne patria a luxusný rezort Kuda Huraa to veľmi dobre vie. Nebudete tu hladní a na svoje si prídu aj tí, ktorí si na gastronómiu potrpia a je pre nich dôležitá. Kuda Huraa si pre svojich hostí pripravili štyri reštaurácie a dva bary, kde viete tráviť nejeden dokonalý večer či už pri skvelom jedle alebo pri príjemnom drinku. Reštaurácie sú rozmiestnené po celom ostrove a tak ho nielen spoznáte, ale aj ochutnáte. Nájdete tu chute Maldív, Indie aj východnej Ázie a medzi chute, ktoré určite zarezonujú patrí aj Stredomorie a teda najmä Taliansko a Francúzsko. Pustite sa do ochutnávania a spojte oddychovanie s perfektnými kulinárskymi zážitkami.

Ak si chcete vychutnať večeru v niektorej z reštaurácii, osvedčilo sa nám, aby ste si spravili rezerváciu deň (alebo aj dva) vopred a mali tak istotu, že vás bude čakať vaše vytúžené miesto.

Rezortovou reštauráciou číslo jeden je reštaurácia Café Huraa, kde nájdete každý deň raňajkový bufet, ale podáva sa v nej aj obed či večera a tak sa tu môžete kedykoľvek najesť počas celého dňa. Raňajky sa podávajú v čase 7:00 – 10:30 a vyznačujú sa tým, že ponúkajú nielen klasiku v podobe medzinárodnej kuchyne, ale nájdete tu aj exotické ovocie či chute podfarbené indickými aj maldivskými vplyvmi. Ak ste na raňajky klasik, nájdete tu skvelú omeletu a ak radi ochutnávate neznáme jedlá, poteší vás maldivský tuniakový šalát Mas Huni alebo indické kari s chlebovými plackami. Stačí len prísť, vybrať sa a užiť si. V bufete ráno samozrejme nájdete aj šalátový bar, čerstvé pečivo, koláčiky, zdravé možnosti raňajok aj vegetariánske jedlá. Niekoľko šéfkuchárov je pripravených spraviť vám omeletu či vajcia podľa želania a ďalší pripravujú čerstvé ovocie. Vyhraďte si na raňajky dosť času, pretože si nebudete vedieť vybrať. Na obed či na večeru tu nájdete opäť medzinárodnú aj ázijskú kuchyňu a to všetko v mimoriadne príjemnom prostredí neďaleko bazénu s výhľadom na pláž a lagúnu.

Reef Club – Najzaujímavejšou reštauráciou celého rezortu je Reef Club, ktorú nájdete na juhu ostrove neďaleko miesta, kde začínajú vodné vily. Špecializuje sa na stredomorskú kuchyňu s dôrazom na talianske jedlá, no nájdete tu aj skvelé dary mora, grilované mäso a nájdete tu aj pravú taliansku pizzu pripravovanú v peci. Ak nie ste veľmi hladní, zbehnite si sem len na chuťovky medzi ktorými nájdete šalát z chobotnice, cestoviny s mušľami či skvelé ryby. K tomu si doprajte pohárik Pinot Grigio, výhľad na more, čerstvý morský vánok a gastronomický zážitok je na svete. Večer vás v reštaurácii ohromí aj výber koktejlov či miešaných drinkov. Zastaviť by ste sa tu aspoň jeden večer mali určite, pretože každý deň hneď vedľa reštaurácie o 18:30 kŕmia žraloky.

Kandu Grill – Skvelé miesto, kde si môžete prísť vychutnať večeru je Kandu Grill, kde nájdete v menu lahodné mäsové jedlá, grilované ryby alebo dary mora od výmyslu sveta. Podľa nás robia najlepšie morské plody práve tu, ale ochutnajte ich aj v Reef Clube a porovnajte si to sami. Jedli ste už morského ježka? Odporúčame vám aj tanier plný morských plodov, kde ochutnáte kúsky rôznych rýb, krevety, kalamáre aj mušle. Toto miesto vám bude chutiť.

Baraabaru – Milujete indickú kuchyňu? Alebo ste ju ešte nikdy neochutnali a radi sa necháte zviesť novými exotickými chuťami? Určite sa zastavte v podniku menom Baraabaru, kde to už na prvý „pohľad“ vonia. Reštauráciu inšpirovala indická Kerala a tá má v Indii povesť jednej z najlepšej a najchutnejšej kuchyne. Tu ju priviedli do dokonalosti a indickú kuchyňu si užijete aj v podobe fine dining. Skúste indické thali alebo jahňací Raan kebab s exotickou zmesou korenín a nesklame vás ani tandoori paneer. Dáte si radi dezert? Najfantastickejšou chuťou je masala čaj na štýl pannacotta. Reštaurácia je zatvorená v utorok.

Poolside Bar – Je vašim snom sedieť v tropickom bare s miešanými drinkami hneď vedľa bazénu? Tu sa vám tento sen splní. Perfektné miesto, kde čas beží úplne inak a môžete ochutnávať kokteily na odporúčanie barmana od tých najznámejších až po exotické fúzie z tropického ovocia. Dajte si gin tonic, mojito alebo pohárik škótskej whisky a pokoj prostredia si budete ešte dlho nosiť v sebe. Podvečerná atmosféra na tomto mieste jednoducho nemá chybu. Ak ste hladní, nájdete tu aj čo to k zahryznutiu od šalátov cez burgre až po rezance či ázijské ryžové jedlá.

Sunset Lounge – Miesto ako stvorené na romantický záver dňa. Sunset Lounge leží na drevenom móle tak, aby ste mali pred sebou lagúnu a nad ňou zapadajúce slnko. K dokonalosti si vezmite drink alebo vodnú fajku a jednoducho si užívajte momenty, ktoré si pre vás Maldivy pripravili.

Čo tu môžete robiť? #

Rezortový ostrov Kuda Huraa nemusí byť len o oddychu na pláži či vo vlastnej vodnej vile, ale môžete z neho vytĺcť o mnoho viac, než si myslíte. Ak si chcete ostrov užiť a dokonale si nabiť baterky, presne to tu nájdete v podobe luxusného SPA, no ak chcete nájsť niekoľko ďalších zážitkov, skúsiť vodné športy, zabehať si alebo objaviť čím ostrov žije, rezort je pripravený pomôcť vám tieto zážitky uloviť. Sami budete prekvapení, koľko možností si Kuda Huraa pre vás pripravilo.

Rezort Kuda Hurra síce vybavil všetky svoj pavilóny, bungalovy či vily privátnymi bazénmi, verte, že vás napokon zláka aj hlavný rezortový bazén, ktorý postavili v štýle infinity pool. Vďaka nemu určoval tento ostrov trendy, pretože priestranný bazén bol prvým infinity poolom na Maldivách! Dnes je to už často štandard, ale tu sa začali písať dejiny. Okolie bazénu s barom si napokon obľúbite, pretože je tu mimoriadne príjemne. Máte výhľad na oceán, zaplávate si a ešte sa aj osviežite skvelým drinkom.

K luxusnému rezortu patrí aj kvalitné SPA a tak sa pripravte na to, že najdokonalejší oddych nájdete práve tam. SPA na ostrove Kuda Huraa je unikátne, pretože ho nepoložili na ostrov ako to bežne maldivské rezorty robia, ale leží na maličkom ostrovčeku na ktorý sa dostanete tradičnou loďkou zvanou dhoni. Už tu pocítite ten rozdiel. Ste tak mimo rezortu čo je zárukou totálneho súkromia a váš relax tu bude o úroveň vyššie. SPA vo vašom rezorte patrí medzi najlepšie na Maldivách. Všetko na čo tu siahnete je organické a na výber budete mať množstvo procedúr. Ak neviete, kde začať, nechajte si poradiť a radi vám vytvoria plán či návrhy. Ak prídete len na masáž, uvoľnite sa a užívajte si exotický oddych. Špecialitou je dokonca aj nočné SPA, ktoré má skutočne nádych rozprávky, pretože ste nič podobné ešte nezažili.

Ak sa bojíte, že tu na ostrove vypadnete z formy, tak vás vyvedieme z omylu. Rezort má pre vás pripravenú kvalitne zariadenú telocvičňu plnú moderných strojov a k dispozícii máte aj osobného trénera, ktorý pre vás pripraví cvičebný plán. Kto si rád zabehá, pre toho pripravil rezort aj bežecký okruh po ostrove a drevenom móle nad lagúnou. Má síce len 750 metrov (ostrov je malý), ale nikto nepovedal, koľko krát ho môžete prebehnúť, no nie? Na ostrove nájdete aj miesto, kde si viete zacvičiť jógu, no pokojne si ju môžete vychutnať aj na pláži pri východe či západe slnka.

Radi si aj na svojej dovolenke zahráte tenis? Na malom ostrovčeku hneď vedľa rezortu nájdete aj moderný kurt, kde si viete zašportovať. Objednajte sa aspoň pár hodín vopred, aby ste mali istotu, že presne v ten váš čas bude všetko pripravené. Na kurt vás dopraví loďka. Takto ste tenis ešte nehrali, však?

Chceli by ste vidieť žraloky aj raje zblízka? Rezort má pre vás naplánované každý deň kŕmenia, kde môžete byť pri týchto fascinujúcich zvieratách skutočne zoči voči. Je to bezpečné a tak si to užijú aj deti.

Rezort Kuda Huraa sa medzi fanúšikov vodných športov zapísal ako ostrov vhodný pre surferov. Nie preto, že by ste priamo na ostrove mali obrovské vlny, nemusíte sa báť ak sa chcete len bezstarostne kúpať, ale stačí ísť cca 5-10 minút loďou z ostrova a nájdete obľúbené surferské spoty. Na ostrove dokonca nájdete austrálsku surferskú školu s profesionálmi, ktorí vás do tohto nádherného športu zasvätia. Menšie vlny nájdete hneď za koralovými útesmi a tie väčšie viete zjazdiť v rámci špeciálnych výletov. O surfovaní sa v Kura Huraa dozviete úplne všetko.

Milujete všemožné vodné športy? Určite navštívte areál, kde vás skúsení inštruktori zorientujú vo svete tejto zábavy a možností a možno napokon skúsite aj niečo, čo by vás pred tým nikdy nenapadlo. Z tých najjednoduchších aktivít si môžete požičať kajak a oboplávať dookola celý ostrov a obľúbenejším je z roka na rok aj paddleboard. Vyskúšať môžete aj adrenalínovejšie záležitosti a teda vodný skúter, windsurfing alebo vodné lyže! Funguje tu aj škola, kde vás zasvätia do tajov šnorchlovania, vodného lyžovania, či windsurfingu. Požičať si môžete aj katamaran a vyraziť do okolia. Skúšali ste už niekedy parasailing? Čo to vlastne je? Teraz sa to dozviete!

Ak by ste si chceli užiť privátnu večeru pod hviezdami na brehu mora, môžete ju mať. S rezortom sa len dohodnete kedy by ste si ju chceli vychutnať a na pláži vám pripravia krásne, romantické posedenie so sviečkami a pod hviezdami. Ak milujete unikátne zážitky, toto bude jeden z nich.

Len kúsok od hotela sa nachádza krásny pieskový sandbank, typický pre mnohé maldivské ostrovčeky. Môžete si ho vychutnať len tak, ale čo by ste povedali, ak by ste si priamo na ňom spravili perfektný piknik? Rezort vám pripraví jedlo, odveziete sa na opustený sandbank a užijete si chutný kúsok dokonalých Maldív.

Potápanie alebo šnorchlovanie? #

Najobľúbenejšími činnosťami na akomkoľvek maldivskom ostrove je jednoznačne potápanie alebo šnorchlovanie. Šnorchlovanie je jednoduchším variantom a pre svoju dostupnosť sa ho môže nabažiť skutočne každý. Ak máte vlastný šnorchel, vezmite si ho so sebou, ale ak ste si ho aj zabudli alebo ste nikdy žiaden nemali, nevadí. Ostrov má vlastnú požičovňu a viete si ho požičať na deň alebo pokojne aj na celý pobyt. Rovnako si v ňom viete zapožičať aj plutvy či iné drobnosti. Šnorchlovať môžete kdekoľvek priamo na ostrove, len sa vyhnite mólu, kde prichádzajú lode kvôli bezpečnosti.

Rezort Kuda Huraa bol ešte pred niekoľkými rokmi miestom, kde sa neoplatilo šnorchlovať, pretože boli koraly zničené. Za posledné roky sa situácia zmenila aj vďaka tomu, že rezort spolupracuje s programom na obnovu podmorského života a tak mŕtvy koral premieňajú na živý. Dnes tak rezort ponúkne niekoľko zaujímavých šnorchlovacích miest. Najzaujímavejšie sú podľa nás v lagúne na západnej strane alebo potom na pekné miesto natrafíte vedľa vodných víl v juhovýchodnej časti lagúny. Nájdete tu rôzne druhy koralov, tropických rýb, sem tam tu stretnete žraloka či korytnačku. Ak vás koraly a ochrana koralových útesov zaujíma, rezort vás do tejto problematiky zasvätí aj viac vďaka odborným prednáškam.

Pri šnorchlovaní si dajte pozor na ostré, maldivské slnko a nechajte si na sebe tričko, inak sa do polhodiny spálite a budete to cítiť aj nasledujúce dni.

Ak si na šnorchlovanie netrúfate a chcete si ho skúsiť s profesionálom, stačí povedať a môžete sa pridať k organizovanému šnorchlovaniu, ktoré trvá hodinu a pol, dve hodiny alebo dokonca tri hodiny, podľa toho aký program si vyberiete a aký podmorský život vás najviac láka.

Túžite sa na Maldivách potápať? Luxusný rezort Kuda Huraa je miestom, kde si tento sen môžete splniť. Nájdete tu vynikajúcu potápačskú školu, kde si viete spraviť aj svoj PADI certifikát a kde sa naučíte základy, aby ste mohli túto novoobjavenú vášeň rozvíjať. Ak už svoj preukaz máte, vyberte sa pokojne na otvorené more, kde môžete absolvovať rôzne druhy ponorov a dokonca sa môžete nechať nahovoriť aj na nočné potápanie, ktoré je totálne odlišným zážitkom, než aký viete zažiť cez deň. Tým, že Kuda Huraa leží v severnom atole Kaafu, znamená to, že sa nachádzate v jednej z najlepších oblastí na potápanie na celých Maldivách. V okolí ostrova (do hodiny plavby loďou) je viac než 30 svetových miest, kde potápanie rozhodne stojí za to!

Je Kuda Huraa pre rodiny s deťmi? #

Ostrov Kuda Huraa je dokonalým miestom na dovolenku pre rodiny s deťmi. Rezort vo svojej filozofii podporuje, aby rodiny cestovali a budete sa tu s deťmi cítiť skutočne vítaní. Na deti sa tu myslí aj pri najmenších detailoch a tak si dokonca vo vile nájdu aj vlastný župan alebo kozmetiku a v reštauráciách aj kaviarňach budú mať k dispozícii detské menu. Súčasťou rezortu je aj detský klub Kuda Mas, ktorý je otvorený denne medzi 9:00 a 17:00 a deti sa v ňom môžu tešiť na zaujímavý program, aktivity, zábavu alebo si môžu vychutnať bazén či more. Rodiny s deťmi si môžu zahrať tenis, ping pong, ísť šnorchlovať alebo si pozrieť spoločne rodinné filmy. Samozrejmosťou v rezorte je aj možnosť babysittingu, ak si chcete užiť romantickú večeru vo dvojici. Deti si viac, než vodné vily užijú plážové vily, pretože tu budú mať viac priestoru, širokú pláž aj lagúnu s voľnejším prístupom do mora.

Kam sa vybrať na výlet? #

K dovolenke plnej zážitkov patria aj príťažlivé výlety a iste tušíte, že ani Kuda Huraa rezort nebude výnimkou. Tým, že sú Maldivy ostrovy, väčšina výletov je navrhnutá tak, aby ste si užili plavbu na lodi po Indickom oceáne, ktorá je okorenená o rôzne zaujímavosti.

Najobľúbenejším výletom aj pre rodiny s deťmi patrí pozorovanie delfínov, ktoré je samozrejme spojené s príjemnou plavbou. Najkrajšie je vyraziť pred západom slnka, aby ste si jednak užili ten moment, kedy sa slnko pomaly stráca v oceáne a ak vám pri tom budú robiť spoločnosť aj krásne delfíny vyskakujúce do vzduchu, tak verte, že dostanete zimomriavky.

Ak vás láka vyraziť na more, rezort vám ponúkne aj zážitok tradičnej maldivskej rybačky. Nasadnete do drevnej loďky zvanej dhoni akú na Maldivách poznajú stáročia a vyberiete sa na oceán. Teraz je jedno či ste amatér alebo dlhoročný rybár, ide tu predovšetkým o zážitok. Špecialitou je aj nočná rybačka a hoci si odtiaľ veľa fotiek neprinesiete, tma vybičuje zmysly a aj táto aktivita dostane úplne iný rozmer.

Užiť si môžete aj šnorchlovacie výlety či výlety za potápaním do okolia, kde budete nadšení z krásy koralových útesov v okolí ostrova a na atole. Nádherné miesta plné rýb, no stretnete tu aj žraloky, delfíny, korytnačky či raje a ktovie možno sa zoznámite aj s obrovskou mantou.

Ak chcete zažiť niečo unikátne, čo by ste povedali na romantickú plavbu vo dvojici na typickej plachetnici dhoni v okolí ostrova? Natiahnete plachty a na súkromnej lodi ste len vy a kapitán. Usadíte sa a necháte sa kolísať Indickým oceánom pri pohľade na nádherné zátoky, lagúny a tropické ostrovy. Plavíte sa, slnko pomaličky zapadá a celý výlet dostane príjemný romantický rozmer. Môžete sa vydať aj na luxusnú, privátnu plavbu, kde si Indický oceán spríjemníte fľaškou kvalitného vína a zapadajúcim slnkom.

Rezort má dokonca aj svoju vlastnú super luxusnú jachtu Four Seasons Explorer s ktorou viete objavovať okolie naozaj vo veľkom štýle. Rezort ponúkne plavbu okolo viacerých ostrovčekov s tým, aby ste z Maldív niečo aj videli a samozrejme aj zažili.

Zaujímavým výletom je aj návšteva lokálneho ostrova Huraa. Rezort je iným svetom, než lokálny ostrov, kde žijú domáci a verte, že toto sa vám bude veľmi páčiť. Odveziete sa loďkou a na miestnom ostrove sa zoznámte s tým ako vyzerá bežný, obyčajný maldivský život v malom mestečku niekde uprostred oceánu. Skvelé zážitky, kultúrne obohatenie a zaujímavý deň.

Je čas sa pobaliť a ide sa domov
Foto: Kuda Huraa Resort

Check out a odchod #

Váš odchod z rajského ostrova klope na dvere? Odporúčame vám aby ste si večer pred vašim odchodom na recepcii vyplatili služby za ktoré ste počas vášho pobytu mali zaplatiť. Nikde na ostrove totiž neplatíte hotovosťou a všetko si píšete na izbu a ak sa vám čosi nazbieralo, večer to vyplatíte.

Deň vopred sa na recepcii informujte aj o tom, kedy si na golfovom autíčku prídu pri vašu izbu pre vašu batožinu, aby ste ju nemuseli ťahať sami. Odvezú vám ju priamo do prístavu, aby ste to mali čo najpohodlnejšie. Recepcia vás tiež informuje o tom, kedy odchádza z prístavu váš transfer smer medzinárodne letisko v Malé. Vďaka týmto informáciám vám odpadne akýkoľvek stres z odchodu a uvidíte, aké to bude všetko jednoduché. Po príchode na letisko už veci naberajú rýchly spád. Na check-ine odovzdáte svoju batožinu, prejdete sa duty free obchodom a odlietate domov. Viete, že sa sem vrátite.

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 67

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kuramathi Maldives Blog

Blog Kuramathi Maldives

Maldivský rezort Kuramathi nielen, že patrí medzi najznámejšie ostrov Maldív, ale vo svojej kategórii 4* rezortov je na absolútnej špičke.…

Sun Siyam Olhuveli Blog

Blog Sun Siyam Olhuveli

Maldivský rezort Sun Siyam Olhuveli patrí medzi najzaujímavejšie 4* rezorty Maldív. Nájdete tu moderný luxus, tropické maldivské prostredie s…

Hotel LUX South Ari Atoll Maledivy Blog

Blog Hotel LUX South Ari Atoll Maledivy

Luxusný 5* rezort LUX South Ari Atoll otvoril svoje brány koncom roka 2016 po tom, ako prišla lukratívna skupina LUX Resorts & Hotels a premenila…

Waldorf Astoria Maldives Blog

Blog Waldorf Astoria Maldives

Exkluzívny 5* rezort Waldorf Astoria otvoril svoje brány len počas roku 2019, no svojim príchodom zmenil maldivské nazeranie na luxusný produkt. Má…

Ozen Bolifushi Maldives Blog

Blog Ozen Bolifushi Maldives

Luxusný 5* dovolenkový rezort na Maldivách nemusí byť len abstraktná predstava, pretože tá má aj svoje meno. Zoznámte sa s ostrovom Ozen Bolifushi,…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

12213
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

4741

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.