Porovnávacia tabuľka dvoch luxusných ostrovných destinácií. O Seychelách sa hovorí aj ako o dokonalom tropickom raji. O ideálnej dovolenke v ostrovnom luxuse, o ihrisku pre bohatých. Galapágy plné unikátnej prírody a fantastických miest. Obe sľubujú luxus a raj na zemi. Každé trochu inak. A hoci sa v niečom líšia, Seychely aj Galapágy majú jednu a tú istú visačku luxusu - obe destinácie sú poriadne vzdialené od akejkoľvek civilizácie, čo z nich robí oázy skutočného nerušeného pokoja a oddychu. Pozrite si porovnanie týchto dvoch exkluzívnych dovolenkových rajov.

Viktória Počasie

slabý dážď

slabý dážď

28°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:20

Západ slnka 18:25

Dážď 0.42mm

Galapágy sa nachádzajú na rovníku v Tichom oceáne, sú ním priam pretínané. Seychely ležia od rovníka o čosi južnejšie, v Indickom oceáne. Seychely tvorí stopätnásť ostrovov, Galapágy „iba“ dvadsaťjeden. No pevninská plocha Galapág je spolu až 7880 km², pričom Seychely majú iba 459 km².

Na Seychelách ani na Galapágoch v predkoloniálnej ére vďaka svojej nedosiahnuteľnosti a dobre ukrytej polohe uprostred ničoho nikdy nežili ľudia. A ešte aj dnes žije na oboch súostroviach málo domorodcov. Na porovnanie s takým Réunionom, ďalším ostrovom v Indickom oceáne (viac si prečítajte v našom blogu o Réunione), na Seychelách žije cca 10-násobne menej ľudí, a keď chceme porovnávať ďalej – 15x menej ako na Mauríciu. S Galapágmi je to ešte „horšie“, tu nájdete ešte 4x menej obyvateľov ako na Seychelách, takže ostrovy máte naozaj prakticky pre seba...

Regulovaný vstup do raja #

Seychely ročne navštívi asi 150 tisíc turistov ročne. Galapágy nájde ročne ´až´ rekordných 245 tisíc turistov, čo sa však už kompetentným nepáčilo, a povedali si, že na tomto čísle rast turizmu zastavia a budú ďalej pokračovať v politike regulovania turizmu, aby nebol narušený tunajší mimoriadne vzácny a krásny eko-systém.  Práve tá relatívna nezaľudnenosť, ktorú sa tu darí držať, robí z oboch destinácií skutočný idylický raj, kde budete zbierať zážitky nerušene a exkluzívne. Nie náhodou priťahujú Seychely aj Galapágy tradične najväčšie svetové hviezdy šoubiznisu, ktoré sa tu môžu slniť inkognito, nerušení papparazzmi. Veď aj princ William a jeho Kate zvolili práve Seychely za svoju svadobnú cestu... Princ Charles zasa Galapágy.

Viacero regulácií spôsobuje, že čoraz viac obmedzujú vstup turistov na Galapágy, aby chránili tamojšiu unikátnu flóru a faunu. Preto na ne vycestujte, kým sa dá. Viac sa tejto téme venujem v mojom špeciálnom blogu Čo vidieť, kým to nezmizne?

Galapágy s BUBO Video: Daniel Fellner

Galapágy s BUBO Video: Daniel Fellner

Značnej vzdialenosti od pevnín (Seychely sú 1800 kilometrov ďaleko od pobrežia východnej Afriky, Galapágy 1000 km od Južnej Ameriky) obe destinácie vďačia okrem kľudu a súkromia aj za to, že tu žijú viaceré endemity - živočíchy a rastliny, ktoré nenájdete nikde inde na svete. Jedine na Seychelách môžete obdivovať vzácne endemické palmy Coco-de-mer, orechy s najväčšími semenami na svete, ktoré môžu vážiť aj 40 kíl, obrovské korytnačky, seychelského čierneho papagája, či seychelského slávika, rastie tu ohrozený medúzový strom láčkovka mäsožravá. Dozrievajú tu zvláštne ovocia čudesných mien ako palmiste, patole, calabash, choux-choute, hniezdia tu milióny vtákov.... Galapágy majú svoju legendárnu korytnačku sloniu (veď sa nie nadarmo kedysi nazývali korytnačie ostrovy), tučniaka galapágskeho, leguána morského, pelikány, v ich okolí plávajú rôzne tropické ryby, mnoho druhov žralokov, raje, veľryby... Nie náhodou práve Galapágy svojou bujnou faunou fascinovali Charlesa Darwina natoľko, že tu v roku 1735 strávil celých šesť týždňov, počas ktorých ho tunajšie ostrovy inšpirovali napísať evolučnú teóriu O pôvode druhov...  

Anse Lazio na ostrove Praslin, Seychely
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Na Galapágoch turizmus regulujú, aby nebol narušený tunajší vzácny eko-systém

Galapágy

Za značku sa platí #

No dosť bolo sladkých idylických rečičiek o raji na zemi a poďme aj k pragmatickým veciam. Keď chcete do raja, treba si uvedomiť, že si za to musíte aj zaplatiť. A to platí rovnako pre obe vytúžené destinácie. Jednoducho tu musíte akceptovať, že platíte za značku. Za vstup na Galapágy zaplatíte kartou dvadsať amerických dolárov ešte v Ekvádore (ku ktorému súostrovie patrí) a po prílete na miesto platíte ešte ďalšiu stovku ako povinný poplatok. Na Seychelách síce žiadny vstupný poplatok nie je, no všetko si tu pekne zaplatíte v službách - je to tu ukrutne predražené. Vážne. Od hotelov cez reštaurácie po šnorchlovanie... (Čo sa týka meny, na Galapágoch platíte americkými dolármi, na Seychelách seychelskou rupiou).

Seychely

A čo vlastne môžete od takejto drahej dovolenky očakávať? Čo tu nájdete? Ak ste plážový živočích, tak vedzte, že na Seychelách je more jedno z najteplejších, aké vo svojom živote zažijete. Niekedy sa ani neochladíte, tak veľmi je na plytkých plážach voda prehriata. Na Galapágoch, naopak, je oceán prekvapivo studený. Studený Humboldtov prúd ochladzuje jeho vody až tak, že vám naskakujú zimomriavky; pri šnorchlovaní tu ľudia používajú neoprény. No pre mňa nebola tunajšia voda omnoho studenšia, než napríklad na Istrii. Na Galapágoch máte bonus, že máte šancu kúpať s tuleňmi a tučniakmi (ja sám som to zažil), na Seychelách môžete plávať maximálne tak okolo objemnejšieho Araba.

Z ostrova Isabela sme preplávali krížom cez rovník a zastali na tomto malinkom ostrovčeku. Uškatce sa nás absolútne neboja.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Dve chránené perly UNESCO #

Seychely sú na pohľad zeleným tropickým rajom s krásnymi plážami, jemným bielym a tyrkysovým morom. Galapágy sú zas čiernymi lávovými ostrovmi, takže už na prvý pohľad vyzerajú inak. Obe sú však nesmierne zaujímavé pre svoje živočíšne aj rastlinné druhy, obe územia sú vďaka tomu ako svetové prírodné dedičstvá pod ochranou UNESCO.  

Aj svojím luxusom a exkluzivitou sa prejavujú inak. Seychely viac okázalo, Galapágy nenápadnejšie, prírodnejšie. Na Galapágoch typické luxusné hotely neexistujú, ostrovy a služby na nich sú koncipované skôr ´eko´, ide tu viac o poznávaciu dobrodružnú dovolenku. Na Seychelách, naopak, nájdete tie najdrahšie all inclusive hotely sveta. Každá medzinárodná luxusná značka tu musí vlastniť svoj hotel, a ten je práve tu, na Seychelách, jedným z najdrahších, ak nie najdrahší v ich portfóliu. Puncom značkovosti sú drahé haciendy, ktoré si tu, na vrcholkoch seychelských kopcov stavajú najbohatší Arabi, hlavne zo Spojených Arabských Emirátov. Seychely sú skrátka vhodné pre turistov, ktorí sa nechcú o nič starať, teda aj pre zamilovaných, ktorí si tu chcú len hľadieť do očí a vychutnávať všadeprítomné luxusné služby. Na Galapágoch niečo ako all inclusive neexistuje. No niekomu učarovali práve tým. Najmä dobrodruhom, aktívnym typom, ktoré neváhajú celé dni chodiť po vnútrozemí a cítiť sa ako bádateľ Darwin pár storočí pred nimi... Na Galapágy síce môžete ísť vlastnou jachtou, ale nemôžete sa tu pohybovať voľne, na každé vylodenie potrebujete súhlas úradníka, a vybaviť je ho ťažké.

Takéto luxusné ubytovanie na Galapágoch jednoducho nezoženiete.

Seychely sú pre zamilovaných, Galapágy skôr pre dobrodruhov...“

Čo sa týka jazykového a kultúrneho prostredia, na Galapágoch sa dohovoríte po španielsky, na Seychelách po francúzsky či anglicky (po svojich bývalých kolonizátoroch, dnes sú nezávislou krajinou), ale aj kreolsky. Čo sa týka obyvateľstva, Seychely sú poriadne pestrou zmesou, k pôvodným obyvateľom (bývalým otrokom) pribudli európski osadníci, politickí vyhnanci, dobrodruhovia, arabskí aj perzskí obchodníci, samozrejme – Číňania a Indovia (kde by tí neboli)... je tu skrátka zastúpený všelikto. Niet divu, že popri kresťanstve, ktoré však výrazne dominuje, tu nájdete aj moslimov, hinduistov, bahaistickú komunitu. To sa prejavuje aj v kuchyni, kde sa prejavuje kreolská, francúzska i indická gastronómia. Okrem turistického ruchu tu žijú z rybolovu, vývozu kokosových orechov, vanilky, škorice...       

Galapágy nie sú také kozmopolitné. Žijú tu Indiáni, mestici a mulati, vedľa silno prevažujúcich katolíkov tu nájdete aj nejaké percentá protestantov a zvyšky starých pôvodných animistických náboženstiev.

Takisto sa tu najete výborne, čerstvé ryby, morské plody, veľa ovocia, všetko šmrncnuté Latinskou Amerikou, čiže veľa jedál s andskými zemiakmi. Skrátka, každá z týchto destinácií chutí inak. A to nielen v kuchyni...

Domorodci na Beau Vallon Beach, Video: Ľuboš Fellner

Domorodci na Beau Vallon Beach, Video: Ľuboš Fellner

Porovnanie destinácií
Seychely
Galapágy
Pred príchodom belochov tu nežili domorodci
áno
áno
Ležia na oboch stranách rovníka
nie
áno
Luxusné hotely
áno
nie
Teplé more
áno
nie
Zelené ostrovy s tropickou vegetáciou
áno
nie
Môžete svojou jachtou zastať kde chcete
áno
Nie (striktné povolenia)
Žijú tu obrovské korytnačky
áno
áno
Môžete si zaplávať s tučniakmi a tuleňmi
nie
áno
Plážová dovolenka
áno
nie
Výroba rumu
áno
nie
Vstupný poplatok na ostrovy nie
áno
Možnosť all inclusive
áno
nie
Dorozumievací jazyk
Francúzština, angličtina, kreolčina
Španielčina
Mena
Seychelská rupia
USD
Charakteristika
Ostrovy lásky
Darwinove prírodné laboratórium
Počet ostrovov
115 21
Exkluzívna dovolenka
áno
áno
Rozloha km²
459
7880
Počet obyvateľov 95 000 23 000
Skvelé potápanie
áno
áno
Na ostrov si môžete priniesť jablko
áno
nie
Mnoho druhov kaktusov nie
áno
Najväčší orech sveta
áno
nie
Plávajúce jašterice nie
áno
Plávajúce korytnačky
áno
áno
Biely piesok (vyše 90%)
áno
nie
Rímski katolíci (vyše 90%)
áno
áno
Odporúčame
Pre zamilovaných
Pre tých, čo chcú spoznať svet

Keby som mal povedať, ktorý z týchto dvoch luxusných rajov preferujem a odporúčam, odpoveď nepoznám. Sú rovnaké v tom, že si tu užijete naozaj exkluzívnu dovolenku v pokoji odľahlých končín, uprostred zaujímavého prostredia, so super službami. No pocit budete mať z každého pobytu iný. Zatiaľ čo na Seychelách sa nebudete vedieť odtrhnúť z nádherných bielych pláží na pobreží azúrového mora, romantických zátok, užívať si špičkový prepych tunajších hotelov a uchvacovať sa výhľadmi na koralové útesy a tropickú zeleň okolo, Galapágy na vás zapôsobia, akoby tu zastal čas. Chvíľami sopečné súostrovie pôsobí ako zvláštna mesačná krajina, vzápätí vás prekvapí tými najneuveriteľnejšími druhmi zvierat a rastlín, pri ktorých pozorovaní sa budete cítiť ako sám Darwin. Užijete si tu okružné plavby medzi ostrovmi, šnorchlovanie, či potápanie so žralokmi. Obe miesta si však bezpochyby, každá svojím štýlom nesú tú najvyššiu visačku cestovateľskej kvality.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 2119

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie Prémiový blog

Prémiový blog Ekológia, udržateľnosť a zodpovedné cestovanie

Verím, že udržateľnosť v turizme je možná. Základ ekológie je nekecať, ale niečo aj urobiť. Tu je jasná ukážka!

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Čarovný svet na ostrovoch Praslin a La Digue La Digue

La Digue Čarovný svet na ostrovoch Praslin a La Digue

V srdci Indického oceánu nájdeme raj na zemi, krásne Seychelské ostrovy, ktoré zdobia prívlastky, ako ostrovy lásky, tropický raj alebo vanilkové…

Eva Andrejcová 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.