Helsinki – dcéra Baltu

Prehliadka

Helsinki – dcéra Baltu

S majestátnou loďou spoločnosti Tallink - MS Silja Serenade sa zo Štokholmu plavíme naprieč Botnickým zálivom, s medzi zastávkou na súostroví Ålandy (ktoré sú autonómnou oblasťou Fínska), aby sme na našom veľkom škandinávskom zájazde dorazili do ďalšej pôvabnej metropoly Severu - čarovných Helsínk.

Hlavné mesto Helsinki je jednou z tých mladších metropol Európy. Titulom hlavného mesta krajiny - v časoch, keď Fínsko bolo súčasťou Švédskeho kráľovstva, sa predtým hrdilo Turku. Metropolou bolo Turku – dnes tretie najväčšie mesto krajiny, až do roku 1812, kedy cár Alexander I. získal územie Fínska vo vojne so Švédskom, a Fínsko sa tak stalo súčasťou Rusko-fínskeho kniežatstva. Jeho hlavným mestom sa stali práve Helsinki.

Cárovi Alexandrovi veľmi záležalo na tom, aby sa Helsinki stali naozaj reprezentatívnym, elegantným sídlom a podporoval rozvoj mesta vo všetkých smeroch. Tak Helsinki na prelome 18. a 19. storočia rozkvitali spoločensky, kultúrne aj architektonicky. Na jeho kráse mal veľký podiel hlavný architekt Carl Ludvig Engel. Spolu s titulom hlavného mesta sa sem v tom čase z Turku presťahovala aj najstaršia fínska univerzita. Postupne, so železničným spojením sa s Helsínk stalo aj jasné administratívne a industriálne centrum krajiny, v roku 1868 tu bol postavený najväčší pravoslávny chrám v západnej Európe.

Názov Helsínk pochádza od vodopádu Helsinge, blízko ktorého bolo mesto vybudované. Pôvodne sa volalo Helsingfors – zo švédskeho fors, čiže vodopád. Za dátum vzniku Helsínk sa považuje rok 1550, keď dal švédsky kráľ príkaz založiť prístavné mesto, ktoré by konkurovalo Tallinu na druhej strane Fínskeho zálivu. Viackrát bolo vyplienené či už švédskou, alebo ruskou armádou – mocnosťami, ktoré sa o Fínsko tradične bili.

2 minúty o Helsinkách

Vypočujte si dvojminútový súhrn dôvodov, prečo ísť do Helsínk.

Začíname prehliadku: #

V samotných Helsinkách žije viac ako pol milióna obyvateľov. Najväčšie mesto a najväčší prístav krajiny patrí do provincie južného Fínska, jeho centrum leží na polostrove na brehu Fínskeho zálivu. Patrí k nemu aj 315 menších a väčších ostrovov a ostrovčekov.

Voda je nerozlučne spätá so životom tohto mesta, a aj my sem prichádzame po vode, loďou zo Štokholmu. Z prístavu sa vezieme autobusom cca pätnásť minút priamo do Sibeliovho parku - Sibeliuksen puisto, kde začíname našu BUBO prehliadku Helsínk. Dnes je to obľúbené miesto oddychu domácich, ktorého dominantou je krásny pomník Jeana Sibelia.
Slávny fínsky skladateľ žil a tvoril na prelome 19. a 20. storočia, svojimi dielami podporoval národné cítenie a šírenie fínskej kultúry práve v období ruského útlaku. Napísal niekoľko symfónií a symfonických básní, vďaka ktorým sa stal obľúbeným národným hrdinom.

Pozrite sa na tú masu oceľových píšťal, tvoriacich pamätník. Je ich šesťsto, vážia úctyhodných dvadsaťštyri ton, a vidieť ich naživo je naozaj nesmierne impozantné. Pomník zobrazuje graf frekvencie hudby, pripomínajúci výšky, pády, basy, ktorý má symbolizovať Sibeliovu hudbu. Zaujímavosťou je, že v roku 1967, keď pomník postavili, bol všeobecný vkus skôr konzervatívny, samotné stvárnenie hudby zostalo nepochopené, a tak k nemu pridali aj podobizeň Jána Sibelia.

K Helsinkám patrí asi 315 väčších aj menších ostrovov.

BUBO navštevuje Helsinki už od roku 1994 a na našich cestách, čo po zemi viedli z Estónska cez Petrohrad (vtedy ešte bez víz) do Európskej únie (kam sme vtedy ešte ani my, ani Estónci nepatrili) sme si zažili kopu zábavy. Asi najväčšiu priniesol moment, keď sme na rusko-fínsku hranicu dorazili 7 minút po polnoci ruského času v deň, keď nám Fínsko zaviedlo vízovú povinnosť. Pred dlhočiznou cestou do Moskvy za vybavením fínskych víz nás zachránil len šikovný sprievodca a časový posun. Vo Fínsku majú o hodinu menej a tak do zavedenia vízovej povinnosti zostávala ešte necelá hodina. Boli sme tak na dlhý čas poslední Slováci, ktorí vstúpili do krajiny tisícich jazier bez víz.

Biela perla Baltu. video: Eva Andrejcová - BUBO

Biela perla Baltu. video: Eva Andrejcová - BUBO

Štadión, na ktorom Zátopek očaril svet #

Ak máme pri Sibeliovom pomníku viac času, môžeme sa prejsť kúsok k moru, k veľmi príjemnej kaviarni Regatta. A potom už z príjemného parku pokračujeme autobusom za päť minút na Olympijský štadión. Je to pýcha mesta, kde sa v roku 1952 konali Letné olympijské hry. Pôvodne bol tento celosvetový sviatok športu naplánovaný na rok 1940, no druhá svetová vojna plány zmarila, a Fíni – a s nimi celý svet, si museli počkať ďalších dvanásť rokov. Štadión písal históriu aj československého športu, veď legendárny Emil Zátopek práve tu vtedy získal tri zlaté medaily – vyhral tu beh na päť a desať kilometrov, dokonca aj maratón, ktorý vtedy bežal po prvýkrát v živote.

Navyše, v každej z týchto disciplín vtedy zároveň vytvoril nový olympijský rekord. Tento „trojboj“ sa dodnes žiadnemu vytrvalcovi nepodarilo zopakovať. Zátopek, známy svojím zvláštnym štýlom behu, sprevádzaným kŕčovitými grimasami, bol v cudzine prezývaný aj „česká lokomotíva“ a stal sa svetovým fenoménom, ktorý už navždy vo Fínsku, aj na tomto štadióne preslávil šport ´Made in Czechoslovakia´.

Helsinský olympijský štadión je najväčším štadiónom krajiny, má kapacitu 42 tisíc miest a jeho súčasťou je aj známa veža s výškou 72,71 metrov. Prečo práve toľko? Presne toľko hodil svojím oštepom Matti Järvinen v roku 1932 na Olympijských hrách v Los Angeles, a stal sa tak fínskym športovým hrdinom.

Najzaujímavejší kostol, aký ste videli #

Našou ďalšou zastávkou je Temppeliaukion Kirkko – ľahko prehliadnuteľný skalný chrám, ktorý sa nachádza uprostred sídliska. Predtým tu bola iba veľká žulová skala, ktorá nemala žiadne využitie. A tak vznikol plán, ako skalu odpáliť a získať priestor na výstavbu novej obytnej zóny. Tieto plány boli striedavo odkladané, alebo celkom rušené, pretože predsa len predstavovali bezpečnostné riziko. Až v roku 1940 prišli bratia Timo a Tuomo Sumumalajnioovci s návrhom kostolu, vytesaného priamo do skaly. Zrealizovaný bol až v roku 1969, no bol to nápad za milión!

Dnes je luteránsky chrám Temppeliaukion Kirkko jedným z najnavštevovanejších miest metropoly. Ročne ho navštívi asi 500 000 turistov, a je to niečo celkom iné ako všetko, čo ste mali doteraz možnosť vidieť. Moderný skalný kostol, vstavaný do kameňa, ktorý bol roztrieštený a vyhĺbený, má nezvyčajný okrúhly tvar. Samotná chrámová miestnosť s 5- až 8-metrovými stenami z holej žuly má 180 okien, cez ktoré pôsobivo dopadá dnu svetlo. Okná sú súčasťou kupolovitej medenej strechy. Interiér tak vytvára typickú vzdušnú, ´otvorenú´ atmosféru.

Vďaka žule je tu tiež výborná akustika, takže na svoje si prídu nielen milovníci architektúry, ale aj výnimočných koncertov. Umením samým o sebe je aj vykovaný kríž, stojany a krstiaca misa od autora Kauka Moisia. Katedrála pojme 940 návštevníkov. Vstup je naozaj symbolický - tri eurá. Zo zadnej strany kostola nájdete okrem toaliet aj útulnú kaviareň, kde si môžete oddýchnuť , ale aj kúpiť si tzv. Advance Tickets, vďaka ktorým sa vyhnete státiu v dlhočiznom rade na túto obľúbenú atrakciu Helsínk.

Chrám vytesaný v žule ročne navštívi až pol milióna turistov.

Od tepny mesta k trhu sleďov #

Z dych vyrážajúceho Skalného chrámu si to už zamierime autobusom priamo do centra. Prevezieme sa po hlavnej tepne metropoly - po elegantnej Mannerheimintie, kde sa tak trochu zahráme na japonských turistov. Budeme točiť hlavami striedavo zľava doprava, aby sme stihli zaregistrovať to neskutočné množstvo pamiatok, ktoré sú tu koncentrované. Ulica je pomenovaná po významnom fínskom štátnikovi a armádnemu hodnostárovi, v období konca druhej svetovej vojny 6. prezidentovi Fínska, ktorý tu má aj svoju podobizeň, sediac na koni.

Na najdlhšej a najrušnejšej ulici mesta sa strieda klasika s ultra-modernou architektúrou. Prechádzame popri budove Fínskej Národnej Opere, kongresovom centre Finlandia Hall, neoklasicistickej päťposchodovej budove parlamentu, extravagantnej sklenej budove múzea moderného umenia Kiasma, Národnom múzeu i budove Švédskeho divadla. Až sa pozdĺž parku Esplanadi dostaneme na Tržničné námestie.

Verejný park Esplanadi funguje už od roku 1818. Jeho aleje, príjemné zelené zákutia so sochami viacerých národných osobností priam núkajú k tomu, aby sa z parku stalo obľúbené miesto oddychu Helsinčanov. Za zmienku stojí reštaurácia Kappeli, otvorená už v roku 1867, ale aj vždy prítomní pouliční muzikanti, ktorí zdobia atmosféru tohto miesta.

Tržničné námestie na východnom konci parku je hlavným námestím metropoly. Rozprestiera sa priamo na brehu mora, odchádza odtiaľto pravidelná lodná linka na okolité ostrovy. V sezóne tu nájdete stánky s čerstvými rybami, ovocím, ale aj zaujímavými suvenírmi. Samozrejmosťou sú všade roztrúsené kaviarničky. Najpopulárnejším sa stáva námestie v októbri, kedy sa tu koná každoročný trh sleďov. Vtedy sem smerujú rybári z celej krajiny a predávajú svoj čerstvý prvotriedny tovar priamo z lode...

Čo ochutnáte v Helsinkách?

Ak si potrpíte na gastrozážitky, odporúčame reštauráciu Olo. Táto vynikajúca reštaurácia, ktorú založili Pekka Terävä, Petri Lukkarinen a Timo Sailama v roku 2006, sa nachádza sa na Pohjoisesplanadi 5 v centre Helsínk. V roku 2011 získala Michelinovskú hviezdu. V roku 2009 ju Fínska gastronomická spoločnosť vybrala ako reštauráciu roka.


Delikatesy v Olo

Uspenskin katedraali - pozostatok ruského impéria #

Na Tržničnom námestí si dáme čas na obed priamo na trhu, alebo v blízkej tržnici, kde môžete domov kúpiť aj množstvo fínskych mäsových špecialít. Odtiaľ už pokračujeme k jednej z najkrajších pamiatok Helsínk. Od známeho ruského kola SkyWheel, ktoré už neodmysliteľne patrí k panoráme mesta, pešo prejdeme k Uspenskin katedraali alebo Chrámu večného spánku Panny Márie. Úchvatná stavba je hlavným chrámom Fínskej pravoslávnej cirkvi, a niet divu, že sa svojím pseudobyzantským štýlom podobá na staro-ruské kamenné chrámy. Fasáda z typických červených tehál, na vrchu modro-zelených striech môžete obdivovať zlaté kupoly - trinásť cibuliek, ktoré znázorňujú Ježiša a apoštolov.

Napriek tomu, že väčšina Fínov a Švédov na tomto území tradične vyznávala evanjelickú vieru, Ruské impérium, ktorého súčasťou Fínsko načas bolo, tu zanechalo svoje stopy. Aj v podobe tohto veľkolepého chrámu, ktorý sa staval jedenásť rokov. Jeho základný kameň bol postavený v rok 1862, vysvätený bol v roku 1868. Dnes je to najväčší pravoslávny chrám v západnej a severnej Európe. Bol niekoľkokrát obnovovaný, jeho najväčšia rekonštrukcia sa konala v roku 1968, pri oslavách storočnice . Katedrála je okrem pravidelných bohoslužieb aj miestom, ktoré navštívi veľké množstvo turistov.

Uspenská katedrála je najväčší pravoslávny chrám v západnej a severnej Európe.

Kus histórie na Senátnom námestí #

Našou ďalšou zastávkou je veľkolepé Senátne námestie. Jedno z najvýraznejších a najnavštevovanejších námestí Helsínk očarí svojou zaujímavou architektúrou, pôsobí vznešene, jednoliato a celistvo. Jeho vzhľad súvisí aj s faktom, že Helsinki boli urbanisticky precízne plánované, a tomuto námestiu sa špeciálne venoval ruský cár Alexander I. v spolupráci s architektom Carlom Ludvigom Engelom. Na prelome 18.-19. storočia v tejto lokalite vyrástlo viac ako tridsať elegantných neoklasicistických budov. Celé námestie je pokryté dlažbou, jeho južná strana je akýmsi vstupom do centra mesta, jeho nákupnej časti. Nájdeme tu sídlo bývalého senátu z roku 1822 (vtedy ešte neexistoval parlament a fungoval snem) , oproti je budova univerzity – ide o dve takmer totožné budovy.

Nechajte sa očariť najvýraznejšou dominantou námestia - nádhernou protestantskou Helsinskou katedrálou, ktorá bola súčasťou práce Carla Engela z roku 1852. Predtým tu bol kostol, ktorý každý rok postavili zo snehu, a keďže ten sa vždy, pochopiteľne, roztopil, museli ho opakovane postaviť nanovo. Tak zvolili praktickejšie riešenie, a vybudovali túto honosnú katedrálu. Na prvý pohľad sa môže javiť ako biela, no pozornejšie oko tam rozozná tri rôzne odtiene šedej, má tak simulovať farbu snehu. Zvonku aj zvnútra pôsobí jednoducho a príjemne svetlo. Vchod sa nachádza vľavo vzadu, tak nezabudnite nazrieť dovnútra.

V strede námestia sa nachádza socha cára Alexandra II. z roku 1894. Fíni si tak uctili panovníka, ktorý do krajiny vniesol mnohé užitočné reformy. V roku 1912, keď sa Fínsko zbavilo ruského vplyvu, rozmýšľali, že odstránia aj sochu, no napokon sa v konsenze dohodli, že tu Alexandrovi jeho čestné miesto patrí... Už neodmysliteľným obľúbeným miestom stretnutí Helsinčanov sú schody, vedúce ku katedrále, kde si môžete posedieť a vychutnať pokojnú atmosféru metropoly. Oslavujú sa tu veľké hokejové víťazstvá Suomi, alebo fínsky Deň nezávislosti.

Sauna – bodka za Helsinkami #

Ak máte v Helsinkách viac času, celkom iný druh relaxu a duchovnosti ponúka Kamppi – kaplnka ticha na Námestí Narinkka. Uprostred ruchu tejto štvrte sa môžete vnútri ponoriť do tíše zaujímavej stavby, dokončenej v roku 2012. Kaplnka má slúžiť ako ekumenický chrám, no pravidelné bohoslužby tu nehľadajte.

Určite si odskočte na niektorý z okolitých ostrovov. Spravte si napríklad výlet na ostrov Seurasaari, pár kilometrov severne od mesta, kde nájdete zaujímavé múzeum pod holým nebom. Uvidíte tu typické fínske budovy z minulých storočí, sedliacke usadlosti, farmy, dielne... Múzeum je otvorené po celé leto, počas prehliadky vám povedia viac o živote predkov dnešných Helsinčanov. Alebo navštívte Národný park Sipoonkorpi, fungujúci od roku 2011. Je to domov veľkého množstva vtáctva, hustých lesov, nedotknutej divočiny a krásnych zákutí. Helsinčania, ktorí to majú z mesta len 24 kilometrov, sem chodia radi zbierať huby, či lesné plody.

No a čím ukončiť návštevu Helsínk, ak nie dobrou saunou? Mnohé dobré sauny, otvorené verejnosti nájdete napríklad v štvrti Kotiharju, Merihaka, alebo navštívte niektorú v novom komplexe Loyly na južnom cípe Helsinského polostrova.

Helsinki možno nemajú typickú atmosféru rušného veľkomesta, no práve v tom je čaro tejto pôvabnej severskej metropoly. Dcéra Baltu, ako domáci odjakživa svoje mesto volali, pretože práve po Baltskom mori sa sem vlieval život. Dodnes tu príjemne pulzuje na elegantných námestiach, v romantických zákutiach prístavu, mnohých parkov, či úhľadných ulíc centra, ktoré rozpráva rušnú históriu krajiny...

TOP 10 Helsínk: #

1. Oddych na Senátnom námestí 
Buďte ako praví Fíni a vychutnajte si oddych na schodoch, vedúcich k Helsinskej katedrále.

2. Prechádzka v parku Esplanadi
Miestni obyvatelia volajú tento park tiež „Espa“. Je to kúsok zelene v strede mesta, miesto, kam turisti aj domáci prichádzajú na piknik, relaxovať , baviť sa. Príďte sem v júni na módnu prehliadku Marimekko, alebo v júli na Jazz-Espa - mesačný jazzový festival.

3. Započúvajte sa do zvukov Temppeliaukio
Schlaďte sa v útrobách skalného chrámu a započúvajte sa do tónov impozantnej organovej hudby, nájdite si čas na príjemný oddych alebo sa sem jednoducho príďte schovať pred dažďom.

4. Nevynechajte nákupy v Tržnici
Stará tržnica pri nábreží je otvorená je od roku 1889, každý deň od pondelka do soboty. Vo vnútri nájdete najrôznejšie stánky s čerstvým ovocím, vrátane mäsa, rýb, ovocia a zeleniny, ale aj fínske koláče a syry. Nezabudnite si domov kúpiť konzervu medvedieho mäsa.

5. Originál Fínska sauna
Sauna je pôvodom fínske slovo, vo Fínsku ich nájdete až tri milióny, z ktorých veľké množstvo sa nachádza práve tu, v Helsinkách. Mnohé sú prístupné verejnosti a či už cestujete v zime alebo v lete, je to jedna z tých vecí, ktoré tu jednoducho musíte vyskúšať!

6. Plavba loďou na okolité ostrovčeky
Helsinki sú obklopené krásnymi malými ostrovmi, na ktoré sa dostanete loďou (v rámci mestskej hromadnej dopravy). Zjednodušenie prístupu na ostrovy často prestavuje zábavný únik z mesta pre turistov a domácich.

7. Kamppi - kaplnka ticha
Táto kaplnka predstavovala pre architektov obrovskú výzvu, mali vymyslieť miesto, ktoré by priamo v rušnom centre ponúklo domácim a turistom priestor, kde by sa mohli úplne upokojiť a meditovať. Najlepším nápadom bolo vytvorenie vysokej drevenej kaplnky, ktorá predstavuje moderný minimalizmus.

8. Objavte jedno z fínskych jazier
Národný park Sipoonkorpi neďaleko letiska Vantaa ukrýva hneď niekoľko jazier. Vzdialený zhruba 45 minút cesty autom z centra mesta, je vyhľadávaným miestom rybárčenia a hubárčenia pre Fínov.

9. Výhľad z ruského kola Skywheel
Výrazný prvok na nábreží, hneď pri kúpalisku. Vedľa neho je stupňovitá vyhliadková plošina, ktorá poskytuje skvelý výhľad na prístav. Čo takto príjemné posedenie práve tu?


10. Zaplávajte si v srdci mesta
Allas Sea Pool sú tri bazény, situované na plávajúcej palube bazéna na hladine mora. Bazén s morskou vodou, bazén s teplou vodou a detský bazén sú otvorené pre každého, kto túži zaplávať si, zacvičiť alebo sa len tak osviežiť. Voda v bazéne s morskou vodou sa čerpá zo vzdialenejšej časti mora, z čistiacich prúdov a filtruje sa pomocou UV technológie. Vyhrievaný bazén má po celý rok teplotu 27 ° C, tak prečo to neskúsiť?...

Helsinki sú rozhodne veľmi fotogenické mesto

Čo vidieť navyše: #

1. Suomenlinna
Známou turistickou atrakciou a obľúbeným miestom na prechádzky je bývalá námorná pevnosť Suomenlinna, nazývaná aj Gibraltár Severu, ktorá je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO, Bola postavená ešte v časoch, keď Fínsko patrilo Švédom, a dnes patrí k miestam, ktoré počas návštevy Helsínk nesmiete vynechať.

2. Jazda historickou električkou
Počkajte si na túto pôvabnú električku na zastávke pri fontáne Havis Amanda na Tržničnom námestí a vydajte sa na 20-minútovú prehliadku takmer všetkých najvýznamnejších helsinských pamiatok. Tieto historické električky sú staré sto rokov a stále funkčné.

3. Drevený ostrov Seurasaari
Celý ostrov ležiaci niekoľko kilometrov severne od centra mesta je skanzen, ktorý zhromažďuje zbierku typických fínskych budov z celej krajiny. Múzeum je otvorené celé leto a nájdete v ňom sprievodcov, vyzdobených v tradičnom kroji, ktorí vám povedia o živote a práci vo vidieckom Fínsku za posledných 400 rokov. Staré dielne, farmy, kaštiele a chaty sú prepojené sieťou chodníkov, ktoré umožňujú nenáročné prechádzky lesom alebo pri pobreží.

4. Objavte fínsku históriu v Národnom múzeu
Od návštevy tohto múzea môžete očakávať, že sa dozviete viac o fínskej histórii. Časť, ktorá určite zaujme všetkých, sú komnaty s pokladom. V expozícii deviatich miestností môžete obdivovať strieborné okuliare, šperky, mince, medaily, brnenie... Fascinujúci prierez fínskej histórie od stredoveku až po súčasnosť.

5. Mestský park Keskuspuisto
Súčasťou Helsínk je aj veľký mestský park, ktorý svedčí o tom, že napriek veľkej výstavbe a rozmachu sa dá uprostred mesta zachovať príroda a ponúknuť tak obyvateľom miesto na športové aktivity so stále zachovaným čerstvým ovzduším.

6. Fínske umenie a galérie
V múzeu umenia Ateneum nájdete zbierku fínskeho umenia od počiatkov až do dnešných čias, či zbierky zahraničných umelcov. Každú stredu od 17:00 je múzeum možné navštíviť zadarmo. Ak preferujete moderné, za zmienku určite stojí Kiasma - múzeum moderného umenia, budova ktorá vás upúta už navonok.

7. Turku
Navštívte bývalé hlavné mesto a Európske mesto kultúry, ktorého prístav je jedným z najväčších a najrušnejších prístavov v krajine. V Turku budete mať príjemný pocit, že všetko je na dosah ruky a že ho okamžite dôverne poznáte.

8. Niečo pre najmenších 
Do Korkeasaari Zoo sa počas letnej sezóny dostanete autobusom alebo loďou, nachádza sa totiž na ostrove. Je miestom, kde sa dá chodiť hore-dole po malých stúpaniach, križujúcich celý ostrov. Rozhodne to nie je najväčšia zoologická záhrada, akú ste kedy navštívili, ale je v krásnom prostredí, s dobrými opismi v angličtine.

9. Výlet do stredovekého mesta Porvoo
Nachádza sa asi 50 kilometrov od hlavného mesta, a v 14. storočí bolo domovom kráľovských rodín. Pozrite si historické drevené budovy, lemujúce dláždené uličky, držte sa svahov kopcov, navštívte múzeum a katedrálu. Vychutnajte si prechádzky po brehu malebnej rieky alebo kajakom po vode. Kúzlo mestu dodávajú veľké staroveké kamene a voňavé borovice.

10. Polárna žiara
Pri troche šťastia a silnej geomagnetickej búrke, ktorá polárnu žiaru vyvoláva, ju môžete pozorovať kdekoľvek vo Fínsku. Pre istotu však zamierte na sever, do Laponska, alebo priamo na jeden z našich zájazdov.

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 3153

Mohlo by Vás zaujímať

Helsinki – dcéra Baltu Helsinki

Helsinki Helsinki – dcéra Baltu

S majestátnou loďou spoločnosti Tallink - MS Silja Serenade sa zo Štokholmu plavíme naprieč Botnickým zálivom, s medzi zastávkou na súostroví…

Eva Andrejcová 13 min. čítania
Hľadá sa Santa! Prémiový blog

Prémiový blog Hľadá sa Santa!

Kto nosí darčeky? A kde tento pánko žije? Na svojich cestách smerom k pólom som ho hľadal a aj viackrát našiel. Uveríte, že BUBO naučilo…

Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Helsínk Blog

Blog TOP 10 Helsínk

Plánujete návštevu fínskeho hlavného mesta Helsinki? Vybrali ste si dobre. Čarovná atmosféra severnej Európy, staro-ruské i snehové chrámy, okolitá…

Ako vyzerá študentský život na ďalekom severe Fínska? Blog

Blog Ako vyzerá študentský život na ďalekom severe Fínska?

Hľadáte možnosti štúdia v zahraničí? Alebo vás len zaujíma, ako asi vyzerá študentský život v iných krajinách? Možno nebudem schopný odpovedať na…

Filip Bobek 9 min. čítania
Nezvyčajné vianočné zvyky Blog

Blog Nezvyčajné vianočné zvyky

Iný kraj, iný mrav a ani vianočné zvyky nie sú výnimkou. Pozrite sa s nami ako trávia sviatky v blízkych i vzdialených končinách sveta.

Pavel Fellner 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.