​Hongkong – mesto svetových superlatívov

Prehliadka

​Hongkong – mesto svetových superlatívov

Energický ázijský tiger, jeden z najväčších prístavov sveta, hrdý mestský štát. Mesto s najvyššími cenami nehnuteľností, najväčším počtom okázalých strešných barov, najpočetnejšími trhmi. Nedostatkom prívlastkov táto významná východoázijská metropola rozhodne netrpí. Hong Kong má toľko tvárí, je tu toho toľko čo vidieť, objavovať, ochutnávať, že na prvý raz sa vám môže z neho zakrútiť hlava, a môže chvíľu trvať, kým sa vám toto večne rušné mravenisko dostane pod kožu.

Dve minúty o Hong Kongu

Vypočujte si dve minúty dôvodov pre návštevu Hongkongu.

Vo voňavom prístave #

Pulzujúce centrum obchodu, jedinečné veľkomesto na juhu veľkej Číny. Hong Kong znamená voňavý prístav a má mimoriadnu atmosféru. Toto miesto sa nedá pomýliť. V momente ako vystúpite z lietadla viete, že toto je Hong Kong. Poloha prístavného mesta pri Juhočínskom mori spája obchodné cesty z celého sveta a metropola žije biznisom. I napriek tomu ponúka cestovateľom nevšedné zážitky a v jeho uzulinkých uličkách stále pulzuje tradičný život s vôňou všakovakých exotických ingrediencií tradičnej čínskej medicíny. V Hong Kongu žije 7,2 milióna obyvateľov. Ide o špeciálnu administratívnu oblasť Čínskej ľudovej republiky, čo znamená autonómiu takmer vo všetkých oblastiach, až na zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Hong Kong nie je Čína. I keď je jej súčasťou, snaží sa o minimalizovanie vplyvu Číny na svojom území - je to veľmi samostatný, veľmi „západný“ a absolútne iný svet, čím dotvára krásnu mozaiku v obrovskom čínskom kozme. Navštíviť Čínu a nepozrieť si Hong Kong znamená nevidieť Čínu kompletne.
Toto drahé a bohaté mesto je zároveň ľahko dostupné a výborne prispôsobené na pešiu prehliadku.

Hong Kong je názov ostrova, ale tiež celej špeciálnej administratívnej oblasti vrátane pevninskej časti Kowloon a Nové teritóriá, ostrovov Lantau, Lamma a ďalších viac ako 260 menších ostrovčekov. Názov sa prekladá ako „voňavý prístav“, a dá sa povedať, že dodnes platí, že každá časť Hon Kongu má svoju špecifickú vôňu: Arómy kantonskej kuchyne v reštauračných štvrtiach, či vône byliniek a všakovakých sušených darov mora, ktoré sú súčasťou medikamentov v čínskej medicíne, alebo vôňu klimatizovaných nákupných centier, kde nakúpite luxusné značky bez DPH.

Hongkong sme v BUBO zaradili aj medzi najkrajšie veľkomestá sveta.

Centrum Hong Kongu, veľkomesta pôsobivo situovaného v nábrežných pahorkoch južnej Číny, pozostáva z dvoch častí. Z pevniny do mora vybieha polostrov Kowloon, voči ktorému je kolmo situovaný ostrov Hong Kong. Obe časti majú svoje špecifiká, zaujímavosti a osobité zákutia. Neexistuje tu niečo ako centrum v našom ponímaní. Stred mesta tu pozostáva z niekoľkých štvrtí a je veľký ako celé slovenské mesto. Ak by ste chceli radu, kdeHong Kongu bývať, odpoveďou bude - podľa situácie. Nepochybne atraktívne sú miesta okolo štvrti Central na ostrove. Ste tu blízko prístavu, aj vyhliadky na mesto, máte po ruke vyhlásenú barovú štvrť Lan Kwai Fong, a viete si mnoho vecí obísť pešo. Ceny sú tu však šialene vysoké a izby, naopak, šialene malé. Nie je to nič prekvapivé, práve ostrov Hong Kong je najhustejšie obývané miesto na svete s hustotou osídlenia 30 000 ľudí na kilometer štvorcový! Za meter štvorcový pôdy na kopci nad centrom ostrova zaplatíte aj 100 000 amerických dolárov, a bez preháňania sa dá povedať, že na ostrove je drahé všetko – bývanie, reštaurácie, obchody... Niežeby to na polostrove, čo sa týka cien bolo oveľa lepšie, no aspoň tu ľahšie nájdete hotel, kde nebude mať vaša izba aj s WC a kúpeľňou dokopy osem metrov štvorcových, a nebudejej chýbať okno, čo je v Hong Kongu často brané ako zbytočný luxus. Polostrov má však zas tú nevýhodu, že väčšina vecí, ktoré stojí za to vidieť, nie je až tak poruke, a budete sa musieť viac presúvať.

Na ostrove je šialene draho, za meter štvorcový pôdy tu zaplatíte aj stotisíc amerických dolárov.

Metrom, električkou, či loďou? #

Treba však povedať, že presunúť sa v Hong Kongu z bodu A do bodu B napriek veľkosti aj zaľudnenosti nie je nič zložité. Sieť mestskej hromadnej dopravy je jednoduchá a prehľadná. Môžete sa prepravovať autobusmi, električkami, metrom, a dokonca aj loďami. Metro je chrbticou celej mestskej infraštruktúry a spoľahlivo funguje takmer po celom meste. Dostanete sa ním dokonca až k hraniciam s Čínou. My v BUBO ho preferujeme pred autobusmi, dokonca aj pred súkromnou dopravou. Cenovo je tiež prístupné. Väčšinou vás jazda na krátke vzdialenosti vyjde do jedného eura. Ak idete ďalej, alebo prechádzate medzi polostrovom a ostrovom, môže to byť aj viac, no nikdy nie nad 5 euro, aj keby ste šli na niektorú zo vzdialených konečných. Okrem metra môžete využiť aj autobusy, na ostrove aj električky. Tie majú rovnakú cenu nezávisle od vzdialenosti, zbadáte ju hneď, ako nastupujete do vozidla. Len pozor, v autobuse platíte pri nástupe a v električke zas pri výstupe. Určite odporúčalmevyskúšať všetky spôsoby prepravy v Hong Kongu. V každom prípade je to svojský zážitok, nehovoriac o tom, že väčšina autobusov a všetky električky sú poschodové!

Aby mal človek o meste kompletný obraz, je dobré odviezť sa aj loďou. Najznámejší je hviezdny trajekt, ktorý premáva medzi centrom polostrova a centrom ostrova a za necelých 50 centov si z neho môžete vychutnať výhľad na jeden z najznámejších prístavov sveta. Nie je to však jediná trasa, kam sa viete v meste dostať loďou, a ak máte možnosť skrátiť si cestu po vode, odporúčam tento atraktívny spôsob prepravy využiť. Najmä, ak plánujete navštíviť niektorý z ďalších ostrovov v okolí Hong Kongu.

Dá sa povedať, že Hong Kong dokáže uspokojiť všetky typy turistov s rôznymi nárokmi, snami a požiadavkami. Sú tu možnosti atraktívnej mestskej turistiky, luxusných nákupov, okázalých barov, na svoje si prídu milovníci kultúry, prírody, špičkovej gastronómie... Preto, ak chcete zažiť čo najviac a ochutnať všetko podstatné, čo Hong Kong ponúka, je dôležité mesto naozaj dobre poznať. My v BUBO vám ponúkame našu osvedčenú trasu prehliadky tohto ázijského metropolitného giganta. Nech sa páči, pridajte sa k nám, veríme, že sa vám z toľkých atrakcií nezakrúti hlava. Apropos, určite si nezabudnite kvalitný fotoaparát! Hong Kong je vďaka jedinečnej zmesi nového a tradičného, ázijských aj európskych vplyvov, svojej polohe, pestrosti a hojnosti obyvateľstva bez debaty jedným z najfotogenickejších miest sveta.

Hong Kong je jedným z najfotogenickejších miest sveta.

Kde začať? My v BUBO zvykneme zahájiť prehliadku mesta na ostrove. Hoci je drahší, má úžasnú atmosféru a svojský kolorit. Skvele sa býva v jeho častiach Sheung Wan alebo Sai Ying Pun. Ani tie nie sú práve najlacnejšie, no v rámci ostrova sú tu ceny relatívne výhodné. Navyše je v tejto časti aj veľa príjemných miestnych obchodíkov, žije to tu svojskou kozmopolitnou atmosférou. Nie je tu nič mimoriadne vidieť čínskych chlapov bez tričiek tlačiť po ulici vozíky so sušenými morskými plodmi alebo iným tovarom. Človek tu má skrátka pocit, že ľudia okolo neho naozaj žijú a z obyčajnej, bezcieľnej prechádzky po okolí sa stáva mimoriadny zážitok. Žiadne pohľadnicové naštylizované zábery a pasce pre turistov, ale reálny Hong Kong so svojimi vôňami, autentickosťou, štýlom. Zároveň je práve táto časť veľmi blízko centra ostrova, na ktorý sa dostanete jednoducho električkou.

Dvojposchodové tunajšie električky sú zážitok sám o sebe. Možno budete mať pocit, že sú až príliš úzke a príliš vysoké a -už sa prevrhnú... Samozrejme, nikdy sa to nestalo. No aj keď s nimi cestujete xtýkrát, budete mať ten zvláštny neistý pocit v žalúdku... Všetky električky, ktoré idú smerom na východ, nás dovezú do štvrte Central, kde vystupujeme na Bank Street.

Srdce čínskeho kapitalizmu #

Ako už názov zastávky napovedá, ocitli sme sa priamo v srdci bankovej štvrte mesta. Okolo vás sa zrazu týčia budovy centrál najväčších bankových domov planéty, priamo pred vami sa rozkladá hlavné námestie ostrova Statue Square. Na východnej strane mu dominuje jedna z mála koloniálnych budov, ktoré v meste zostali – súčasná budova najvyššieho súdu. Pôvodne slúžila ako radnica, a aj keď zvonku pôsobí jednoznačne európsky, bola viackrát rekonštruovaná tak, aby vyhovovala princípom feng-šuej. Obyvatelia Hong Kongu sú totižto veľmi poverčiví, a práve geomancii /učeniu o vplyve budovy a jej interiéru na život a šťastie človeka/ veľmi veria. Tunajšie mrakodrapy sú doslova stelesnením toho, ako sa tu mieša tradičná čínska kultúra s absolútnou modernou. Dôkazom toho je aj najväčšia a najdominantnejšia budova na námestí, centrála najväčšej hongkonskej banky HSBC. Táto budova bola v roku 1985 najdrahšou budovou sveta. Jej výstavba stála 668 miliónov dolárov a celá bola vybudovaná práve v súlade s pravidlami feng-šuej. Je to vidieť na jej oblých tvaroch a veľkých oknách, ktoré majú vpustiť dnu čo najviac svetla. Jej hlavným architektom bol Brit Norman Foster. Z dôvodu obáv o výrazné ekonomické zásahy ju navrhol ako skladačku z rozložiteľných panelov. Budova sa dá rozložiť, previezť a poskladať na akomkoľvek inom mieste, nemá vnútornú nosnú konštrukciu. 
Stojíme medzi bronzovými sochami dvoch levov, ktoré sú poznávacím symbolom banky. Predstavujú dvoch guvernérov a ich povahy: Stephen - energický a výbušný, Stitt – stoický, pokojný a rozvážny. Na Stephenovom tele vidíme stopy po guľkách z čias druhej svetovej vojny. Dnešné kópie levíkov sa robia bez týchto „zranení“ s odôvodnením, že svoje jazvy si musí zaslúžiť každý lev sám. Prevezieme sa eskalátormi na prvé poschodie. Eskalátory sú nadizajnované šikmým spôsobom, tak, aby pripomínali fúzy draka. Podľa feng šuej totiž práve fúzy draka vťahujú do tela draka peniaze a bohatstvo. Stačí sa previezť po eskalátoroch, aby sme postrehli jedinečnosť architektúry celej budovy HSBC, ktorú charakterizujú slová ako svetlo, zeleň, vzdušný priestor.

Najrukolapnejším dôkazom poverčivosti domácich je však práve výhľad z tejto budovy. I keď stojí priamo v srdci najhustejšie zastavaného ostrova na svete, má nádherný, ničím nerušený výhľad na more. Banka si riadne platí za to, aby jej nikto tento exkluzívny výhľad nezastaval. Čo znamená, že musí preplácať investorov, ktorí by mohli zatúžiť po mimoriadne lukratívnych pozemkoch v bankovej štvrti. Hong Kongu však žiadna cena nie je prehnaná, keď je v stávke prosperita firmy, a práve tú podľa čínskych povier prináša výhľad na vodu.

Obyvatelia Hong Kongu sú veľmi poverčiví, a podľa toho stavajú aj svoje mrakodrapy.

Najstaršou MHD na najvyšší kopec #

Zo Statue Square prejdeme popod budovou HSBC na jej druhú stranu a vyjdeme eskalátorom k malému parčíku so schodmi. Tie nás privedú k ďalším dvom koloniálnym budovám mesta. Jednou z nich je strohý tehlový objekt - bývalá budova Najvyššieho súdu. Bola postavená v roku 1912, svoju funkciu plnila až do roku 1983. Počas druhej svetovej vojny, keď bolo mesto okupované Japoncami, bola sídlom japonskej polície. V rokoch 1985-2011 v tejto krásnej koloniálnej budove sídlila zákonodarná rada mesta Hong Kong, ktorá dnes sídli v Zákonodarnom komplexe - v modernej budove, ktorá pripomína lego skladačku, postavenej v roku 2008. Od starej koloniálnej budovy je vzdialená 1,5 km. V hornej časti vidíme sochu s gréckou bohyňou Themidou, ktorá sa vyobrazuje so zaviazanými očami a symbolizuje ochrankyňu spravodlivosti a prirodzených práv.
Druhou koloniálnou budovou v tejto časti je Katedrála svätého Jána. Tento anglikánsky kostol je tichým pamätníkom britskej komunity v Hong Kongu, ktorá bola zdecimovaná počas Druhej svetovej vojny, keď Japonci dobyli mesto. Angličanov odtiaľto odvážali na nútené práce predovšetkým na Taiwan. Okrem toho sa zbavovali aj čínskych „kolaborantov“, čo spôsobilo, že od decembra 1941 do roku 1945 prišiel Hong Kong o celú tretinu svojich obyvateľov! Anglikánska katedrála bola postavená v polovici 19. storočia a patrí k najstarším koloniálnym budovám v rámci priestoru Ďalekého východu. Počas japonskej okupácie bol kostol využívaný ako spoločenský klub, po skončení vojny bol nanovo vysvätený. Dodnes je živým náboženským miestom a oázou pokoja. V jednom zo zákutí katedrály sa nachádza malá kaviarnička Nest Café, v ktorej pracujú ľudia s mentálnym alebo fyzickým postihnutím. Zastavíme sa na chvíľku, podporíme dobrú vec a vychutnáme si espresso v tomto útulnom tichom prostredí, ktoré nám rozširuje poznávanie Hongkong o novú dimenziu. 

Popri katedrále prejdeme doľava a vyjdeme na hlavnú ulicu Garden Road. Oproti nám po pravej strane sa týči jeden zo symbolov mesta - terminál lanovky Peak Tram na najvyšší kopec ostrova Victoria Peak. Takúto atrakciu sisamozrejme, nemôžeme nechať ujsť a cez priľahlú svetelnú križovatku prejdeme na druhú stranu. Bývajú tu síce zástupy turistov, ale v tomto prípade sa naozaj oplatí počkať. Vyhliadka z Victoria Peak je úchvatná, a už samotná jazda vyhlásenou lanovkou je veľká atrakcia sama o sebe. Nakoniec, je to jeden z dvoch najstarších prostriedkov mestskej hromadnej dopravy v Hong Kongu, najstaršia pozemná lanovka v Ázii pohybujúca sa po koľajovej traji. S technickými úpravami premáva už od roku 1888, od roku 1926 je trať elektrifikovaná. Dodnes sú na trati aj zastávky, no využívajú sa zriedkavo, veď každý sa chce dostať na vrch a zažiť ten úžasný výhľad.

Výhľad ako z pohľadníc #

Veľkou rekonštrukciou prešla Peak Tram v roku 1989, dnes dva vagóniky prepravia 120 cestujúcich. Lanovka počas nezabudnuteľnej jazdy prekonáva prevýšenie v gradiente od 4 do 27 stupňov! Niekedy máme pocit, že sme prekonali gravitáciu zemegule. Vzdialenosť 1,4 km zvládne za necelých päť minút jazdy. Lanovka vás pohodlne vyvezie do najdrahšieho priestoru v rámci špeciálneho administratívneho regiónu Victoria Peak. Ide o najlukratívnejšie miesto na život, kde sa za m² podľa slov miestnych platí v niektorých prípadoch aj 100 000 €. Lukratívnou časťou bola už v minulosti. Koloniálnym mecenášom poskytovala príjemnejšie miesto na život s chladnejšou klímou a únikom do zelených častí mesta - v tejto časti mohli bývať iba cudzinci. Kým nebola vystavaná lanovka, využívali Briti rikše ťahané Číňanmi.

Victoria Peak je zároveň najvyšším bodom ostrova Hong Kong s nadmorskou výškou 552 m. Lanovkou nás vyvezie do nadmorskej výšky 428 metrov, a za 50 hongkonských dolárov sa viete dostať na vyhliadkovú strechu stanice lanovky s neskutočným výhľadom.

Keď už ste v lanovke, odporúčame sadnúť si na pravú stranu, v smere jazdy. Zatiaľ čo na ľavej strane bude stena, vpravo sa bude pred vami otvárať čarovná vyhliadka na mesto. Vrchný terminál lanovky končí priamo v nákupnom centre. Typická ukážka, ako miestni milujú nákupné centrá. Toto je relatívne malé, čo sa týka šírky, ale do výšky má až šesť poschodí. Vychádzame z lanovky a prechádzame obrovskou miestnosťou plnou suvenírov, vyvezieme sa ešte eskalátormi cez dve poschodia a okolo kaviarne Pacific Coffee prejdeme k vyhliadke „Lion's Pavilion“. Práve odtiaľ to je na mesto najkrajší pohľad, ktorý poznáme zo všetkých pohľadníc - mrakodrapy ostrovného Hong Kongu ako na dlani. Vidíme ďaleko za prístav Victoria cez pevninský Kowloon do časti Nové teritóriá.

Až teraz vnímame aký je Hong Kong hornatý, jeho výstavba je natlačená okolo prístavu. Pohľady sú to fascinujúce, atmosféra príjemná a počasie chladnejšie ako dole medzi vysokánskymi budovami. Kvôli hornatému povrchu sa Hong Kong nerozťahuje do šírky, ale rastie do výšky. Necháme si polhodinku na vychutnanie si miesta. Keď sa tohto pohľadu dosýta nabažíme, je čas ísť naspäť dole.

Tip BUBO: Ak by náhodou rad ľudí na lanovku stál až pod vedľajším nadjazdom, je to čakanie na dve hodiny. Ak na to nemáte nervy, je lepšie vybrať sa na autobus 15C, ktorý stojí hneď vedľa, odviezť sa na zastávku Star Ferry, a tam prestúpiť na 15A, ktorý Vás pohodlne odvezie až nahor. Cesta autobusom je tiež zaujímavá, vedie cez štvrť obrovských obytných panelákov. Lanovku potom môžete využiť na cestu nadol, pred ktorou bývajú podstatne menšie rady.

Peak Tram je najstaršia pozemná lanovka Ázie, pohybujúca sa po koľajovej trati.

Pomedzi mrakodrapy k najdlhšiemu eskalátoru #

Lanovkou sa vrátime späť do štvrte Central, kde nás ešte čaká krátka prechádzka pomedzi jej mrakodrapy. Tentoraz sa od Statue Square pustíme smerom doľava po ulici Des Voex Road Central. Je to jedna z dvoch najdlhších ciest mesta, ktorá sa tiahne po celej dĺžke ostrova z východu na západ. Zároveň to bola aj jedna z prvých ciest v Hong Kongu. Cestu nám lemujú samé mrakodrapy a centrály bánk. Vedľa HSBC sa z jednej strany týči Bank of China, z druhej zasa Standard and Charted, všetky tri emisné banky na jednej kope. Hong Kong totižto nemá len jeden druh bankoviek, ale hneď tri. A tri najväčšie banky, ktoré ich vydávajú, dlho zápasili o to, ktorá bude najimpozantnejšia. Výsledok posúďte sami...

Keď pokračujeme ďalej po Des Voex Road, opúšťame bankové centrály a obkolesia nás nákupné a bizniscentrá. Za všetky stačí spomenúť známe nákupné centrum Landmark, jedno z najväčších v Hong Kongu, ktoré pozostáva hneď z troch budov, prepojených nadchodmi. Áno, infraštruktúra tu na ostrove je doslova viacúrovňová. Nenájdete tu len jednotlivé nadchody medzi budovami, je tu celá komplexná sieť nadchodov, ktoré slúžia urýchleniu peších presunov z prístavu do centra, a ďalej smerom na kopec. Za týmto účelom mesto postavilo aj jeden z najoriginálnejších prostriedkov mestskej hromadnej dopravy – najdlhšiu sieť eskalátorov pod holým nebom na svete. Vchod na ňu nájdeme asi desať minút pešo od Statue Square, keď opustíme štvrť bánk a prejdeme za nákupné centrum Landmark. Začiatok eskalátorov spoznáme podľa jediného uzavretého a nepreskleného nadchodu, ktorý bude prechádzať nad traťou električiek. To je pre nás signál, že máme nastúpiť na eskalátor po ľavej strane budovy, do ktorej nadchod vedie a pridať sa k davu miestnych, ktorí budú húfne smerovať doľava. Po sto metroch sa začínajú eskalátory, ktorých sieť sa tiahne po nadchodoch kilometer smerom do kopca. Ráno premávajú z kopca dole, aby zviezli ľudí do kancelárií, poobede sa zas otočia smerom nahor a začnú vyvážať ľudí do kopca, domov.

Koniec eskalátorov nie je žiadna pompézna budova, je to predsa MHD, a preto so šarmom Hong Kongu vlastným vedú doslova nikam, na najvyššiu ulicu, kam sa dá dostať. Tu končia jednoducho stenou. Nemá pre nás význam viezť sa až sem, a tak po dvoch úsekoch vystupujeme a zídeme z nadchodov na úroveň ulice. Tu sa pred nami otvorí časť známej štvrte skvelého jedla a nablýskaných barov Soho. Predstavuje kuchyne celého sveta - nájdete tu argentínske steaky, talianske cestoviny, thajské polievky, japonské sushi, či nemecké pivá. Všetko, od európskych kuchýň po každý gastronomický kút Ázie. Soho je tiež štvrťou, kde sa stierajú hranice medzi ulicou a reštauráciou. Ľudia sedia na schodoch, pijú drinky, alebo jedia svoje polievky. Všetci si užívajú rýchle obedové voľno, či diskutujú s priateľmi. Keď si k nim prisadáme na barové stoličky pri okne brazílskeho podniku zrazu sa cítime ako správni Hongkongčania. 

Priamo pred nami sú pod schodmi početné fast-foody a bary, ktoré budú cez deň ešte zatvorené. Možno kde-tu nájdeme nejaký zastrčený kebab, alebo hot-dog. V noci, ako mávnutím prútika však ulice prudko ožívajú, až tak, že niektoré z podnikov budú otvorené do šiestej-siedmej ráno. Teraz je však ešte pokoj. Prejdeme pomedzi ospalé stánky a vyjdeme na najbližšiu priečnu ulicu, kde sa pred nami vyníma tabula Hollywood road. Je to najstaršia ulica na svahoch Victoria Peak, a zároveň hranica medzi obchodnou a obytnou časťou mesta. Hneď uličku pod ňou je Gage Street, kde BUBO všetkých srdečne pozýva na najlepší mliečny čaj v Hong Kongu. Ak ste ho ešte neochutnali, v jednoduchom stánku Lan Fong Yuen ho robia údajne najlepší. 

V tunajšom gastronomickom raji Soho nájdete snáď všetky kuchyne sveta.

Na pivo s bankármi #

Na Hollywood road zabočíme doľava a prekračujeme krehkú hranicu medzi prácou a súkromným životom Hong-kongčanov. Po pravej ruke sa nám vypínajú 35-poschodové obytné budovy, na ľavej strane vidíme mrakodrapy obchodných centier. Po pár minútach chôdze prichádzame ku križovatke, kde sa cesta kľukatí doľava dole, o úroveň nižšie, a vstupujeme do najslávnejšej barovej štvrte mesta Lan KwaiFong. Kedysi to bol domov chudobných pouličných predavačov, ktorí sa vám často až príliš otravným spôsobom snažili vnútiť svoj tovar. Briti ich volali aj hawkers,lebo vás dokázali prenasledovať doslova ako jastraby (po anglicky hawk). V 70-tych rokoch tu však otvorili prvú diskotéku, a to bol začiatok konca drobných obchodníkov, ktorých stánky odtiaľto postupne začali vytláčať stále populárnejšie kluby a krčmy. Dnes si tu môžete vybrať z desiatok rozličných podnikov, v ktorých možno ochutnať čulý barový život mesta.

Potom pokračujeme po Gage Street a ocitáme sa doslova v inom svete. Akoby sa moderný uponáhľaný Hong Kong kamsi vytratil a my sme sa ocitli v starej Číne. Všade naokolo trhy - ide o tradičné miesto, kde nakupujú domáci čerstvé potraviny a všetko čo potrebujú: zeleninu, ovocie, ryby, mäso, kvetiny, vajíčka... Je tu rušno, ale krásne, spoznávame nové druhy zeleniny, ochutnávame pre nás netypické druhy ovocia, udivujeme sa nad čerstvosťou rýb a morských plodov. Kam sa človek pozrie, vníma čerstvosť a vysokú kvalitu surovín, niet divu, že obyvatelia mesta Hong Kong patria k najdlhšie žijúcim ľuďom na svete s priemernou dĺžkou života 84 rokov /muži 81,3 roka a ženy 87,3 roka/. Cez uličku Peel Street sa vrátime na Hollywood Road, aby sme si ukázali ďalšie tajomstvá hongkongských starých ulíc.

Jadeitový trh #

Jadeit je pre Číňanov veľmi dôležitým polodrahokam. V niektorých prípadoch má pre nich väčšiu hodnotu ako zlato či diamanty. Veria, že funguje ako očistný kameň, nositeľ úspechu a šťastia, a je súčasťou čínskej tradičnej medicíny. Vyrábajú sa z neho najmä šperky, predmety dennej potreby, či dekorácie do domov i kancelárií. Jadeitový trh v Hong Kongu je krásnou prehliadkou toho, čo všetko sa dá z tak tvrdého kameňa opracovať. V desiatkách stánkoch tu nájdeme ideálne malé darčeky, ktoré sú typické pre Číňanov.

Po jadeitovom trhu sa vrátime na Hollywood Road a pokračujeme necelých tristo metrov k jednej z najvýznamnejsích taoistickobudhistických svätýň mesta - chrámu Man Mo. Tento chrámik sa svojou veľkosťou radí k pomerne malým chrámom, ale v histórii mesta Hong Kong zohrával dôležitú úlohu. Je výsledkom náboženského synkretizmu viacerých smerov - budhizmu, taoizmu i tradičnej viery uctievania predkov. Okrem toho, že je zasvätený taoistickým bohom literatúry - Man a vojny a spravodlisti - Mo, bol miestom riešenia súdnych sporov pre čínske etnikum mesta v čase koloniálnej britskej nadvlády. Výsledky súdnych
konaní boli plne rešpektované britským koloniálnym súdom. Postavený v roku 1847 patrí k najstarším svätyniam. Pri vstupe nás vítajú štyri staré vzácne plakety, ktoré popisujú, ako správne uctievať taoistické božstvá. Atmosféra v chráme je magická, dym z vonných sviečok, sochy božstiev i tiché modlitby veriacich dodávajú miestu nevšednú atmosféru v srdci starej Hollywood Road.

Na Lan Kwai Fong sa oplatí vrátiť a zažiť ju najmä okolo šiestej večer, keď sa tu rovno z práce začnú ´zlietať´ manažéri bánk, situovaných len pár stoviek metrov ďalej. Uvoľnia si kravaty, saká prehodia na stoličky, a vychutnávajú si svoje zaslúžené čapované pivko a socializáciu po práci. Každý si tu nájde to svoje, či chcete skúsiť čínske pivo Tsingtao, preferujete nemecký Paulener, alebo japonské Asahi. Iní neodolajú talianskej kuchyni, nejakej lahodnej thajskej špecialite, alebo možno zapadnete do kruhov miestnej nepálskej komunity okolo baru Namaste?... Jednoducho, nájdete tu celú Euráziu na jednom mieste. Niet divu, veď gastronómia je určite jedným z pilierov kultúry mesta. Hong-kongčania doslova milujú jedlo, a od pouličných stánkov až po super-luxusné reštaurácie tu nájdete naozaj všetko. Určite si pochutnáte a nebudete sklamaní, či už len tak, narýchlo, na plastových stoličkách, v útulných rodinných podnikoch, alebo vo vyblýskaných moderných interiéroch najdrahších reštaurácií.

Hviezdnym trajektom k preslávenej panoráme mesta #

Po oddychu v štvrti plnej kaviarní, trhov a dobrého jedla sa pustíme dole kopcom a z Lan Kwai Fonga smerujeme do prístavu. Cesta nám potrvá asi dvadsať minút a na jej konci nás čaká ďalšia z nezabudnuteľných atrakcií mesta – Hviezdny trajekt. Z Lan Kwai Fong ideme rovno ulicou D´Augilar an Queen´s Road, na nej odbočíme doprava, a hneď doľava na Pedder Street. Tu po sto metroch vystúpime po schodoch na sériu nadchodov, ktoré sú najistejšou cestou do prístavu. Odtiaľto nám stačí už len nechať sa viesť nadchodmi s dobre viditeľnými šípkami „Star Ferry rovno smerom k moru. Priamo z nadchodu vedie prechod do prístavnej budovy, z ktorej odchádza loď na polostrov Kowloon. Lodná spoločnosť vlastní dvanásť trajektov. Každý z nich nesie meno nejakej z hviezd - Zornica, Zlatá hviezda, Poludníková hviezda atď... Trajekty medzi ostrovom Hong Kong a pevninou Kowloon fungujú od roku 1888, avšak počas druhej svetovej vojny boli malé parníky roztavené a z materiálu bolo vyrábané strelivo. Najstaršia súčasná loď nesie meno Nebeská hviezda, tzv. Star Ferry, pochádza z roku 1956. Hviezdny trajekt funguje na žetóny, ktoré sa kupujú v automatoch vovstupe do budovy po ľavej strane. Jedna jazda stojí okolo 3,5 dolára /podľa toho, či je víkend, sviatok alebo pracovný deň/, loď premáva každých päť minút.

A čo je na Star Ferry také jedinečné? V prvom rade fakt, že sa plavíme cez Viktóriin prístav, jeden z najznámejších a najpôsobivejších prístavov na svete. Za nami sa otvára panoráma veľkolepej steny mrakodrapov ostrova Hong Kongzatiaľčo na druhej strane pozorujeme impozantný Kowloon s vlastnými výškovými budovami, medzi nimi aj najvyššou stavbou mesta - Svetovým komerčným centrom.

Na to, aká je atraktívna, je plavba až príliš krátka, už o osem minút stojíme na Kowloone. Vyjdeme z budovy prístavu, pustíme sa doprava, a naše kroky smerujú na promenádu hviezd. Nábrežie je pomenované podľa odtlačkov rúk známych čínskych a hongkonských hercov a herečiek, ktoré sú tu osadené. Po ľavej strane nás víta vysoká koloniálna veža, kedysi súčasť vlakovej stanice, z ktorej Briti prekladali tovar z vlakov na lode. Napravo sa rozprestiera nábrežie. Odtiaľto sa nám otvára úchvatný výhľad na jednu z najslávnejších panorám sveta. Stovky mrakodrapov ostrova Hong Kong pred nami tvoria obriu, dych vyrážajúcu stenu. Pohľad je obzvlášť zaujímavý večer, keď sa mesto rozsvieti. Koná sa tu aj najväčšia každodenná laserová show na svete. Každý večer úderom ôsmej sa rozoznie na 15 minút hudba, zatiaľ čo mrakodrapy na druhej strane blikocú a svietia z nich zelenými lasermi na oblohu.

Pohľad z nábrežia na obrovskú stenu stoviek mrakodrapov je nezabudnuteľný.

Zlatou míľou Kowloonu #

Keď sme sa nasýtili vyhliadky na mrakodrapy, môžeme sa konečne pustiť do srdca Kowloonu – na zlatú míľu Nathan´s Road. Otočíme sa chrbtom k moru a čelom k mestu a pustíme sa do jeho útrob. Pred nami sa otvorí hlavná cesta Salisbury Road. Prejdeme prechodom pre chodcov, a hneď na druhej strane sa začína Nathan´s road. Tá sa tiahne asi šesť kilometrov naprieč polostrovom, po jej dĺžke nájdeme množstvo obchodov a butikov. Chceli by ste si kúpiť naozaj luxusné hodinky alebo šperky? Tu ste na správnom mieste! Nikde inde na svete nenájdete toľko obchodov Rolex pohromade. Samozrejme, Nathan´s Road nie je len domovom luxusných značiek a prepychu. Nájdeme tu aj pravé, autentické podhubie mesta, množstvo šmelinárov a rôznych pokútnych maloobchodníkov. Priamo na ulici sa tu určite neodporúča nič kupovať, je viac než isté, že by ste si nepriniesli domov originál vašej obľúbenej značky...

Bizarné mesto v meste #

Asi dvesto metrov hore ulicou sa nám po pravej strane objaví 16-poschodový dom so zvláštne malými oknami a asi 70-metrovou fasádou. Stojíme pred legendárnym Chunking Mansion. Domov najlacnejšieho a najstiesnenejšieho ubytovania v meste, stoviek malých obchodov, veľkých šmelinárov a najvýhodnejších zmenární v meste. Celá budova vo svojich útrobách ukrýva dokopy až 1600 izieb, a vytvára také malé bizarné mesto v meste. Ak máte radi kuriozity, určite sa tu oplatí zastaviťnasať tunajšiu atmosféru. Pozor však na osobné veci!... Pokračujeme ďalej po pravej strane cesty, asi ďalších dvesto metrovkým prídeme na odbočku Humprey´s Avenue. Ak máte chuť a vyhladli ste, môžete sa ňou pustiť a asi po sto metroch nájdete veľmi príjemnú miestnu reštauráciu Cantonese Dim Sum Expert, preslávenú juhočínskou špecialitou Dim Sum. Legendárne parené knedličky s rôznymi plnkami si tu môžete v pokoji vychutnávať, a zároveň cez okno do kuchyne pozorovať proces prípravy.

Metrom za večernými nákupmi #

Ak vám ešte nevyhladlo, tak môžete Humprey´s Ave vynechať,namiesto toho zostúpiť do metra. Vstup nájdeme tiež na križovatke s Humprey´s Avenue. Hongkonské metro je zážitok sám o sebe, určite vám odporúčame vyskúšať ho! Po vstupe do metra si kúpime lístok v automate, ktoré sú tu veľmi prehľadné a v angličtine, takže to určite zvládnete. Na mape metra si stačí vybrať zastávku, kam chcete ísť a podľa toho vám systém vypočíta cenu lístka. Vhodíte mince a z automatu vypadne kartička s čipom, ktorú priložíte k turniketu, aby vás vpustil do útrob podzemky. My ideme iba na ďalšiu zastávku Jordan a lístok bude stáť okolo päť dolárov. Najzložitejšie v hongkonskom metre je však správne vystúpiť, lebo každá zastávka má viacero východov a niekedy je naozaj umením trafiť ten správny.

My po výstupe z metra  Východom A zabočíme doprava, kde sa už po dvesto metroch objaví náš cieľ - štylizovaná čínska brána s nápisom Temple Street Night Market - Nočné trhy na Chrámovej ulici. Sme na mieste! Pred nami sa rozkladá najznámejší trh mesta. Kúpite tu všetko od starých obrazov až po bizarné sexuálne pomôcky (tie sú však ukryté na susednej ulici, až v zadnej časti trhu). Zároveň je to výborné miesto, kde sa dá za rozumné peniaze a v príjemnej atmosfére pouličného života dobre najesť. Rohy ulíc sú posiate malými reštauráciami s plastovými stoličkami, kde za zhruba 10-15 eur dostane všetko, od bravčových rebier na čínsky spôsob až po najčerstvejšieho kraba. My v BUBO určite odporúčame Temple Street Spicy CrabTong TaiSeafood, ktoré nájdete po pravej strane ulice, na prvých dvoch križovatkách trhu.

Akokoľvek rýchlo pôjdeme, na chrámovej ulici budeme aj tak až večer. Inak by sa na nočné trhy ani neoplatilo ísť, otvárajú o 18tej. Môžeme sa tu ponoriť do príjemného ruchu večerného mesta, obzerať, obdivovať, ochutnávať, nakupovať, čo nám hrdlo ráči a po čom nám srdce piští, a s nasýtenými zmyslami sa spokojní a unavení vrátiť na hotel. Najšikovnejšie je odtiaľto ísť metrom, ktorým sa dostanete prakticky všade. Späť na ostrov do štvrte Central nás odtiaľto odvezie priamo červená linka. Tam môžeme buď prestúpiť na belasú ostrovnú linku, ktorá nás odvezie k hotelu, alebo ešte sa prejsť nočným ostrovom.

Ak však niekomu nestačili potulky po Nočných trhoch na Chrámovej ulici, môže sa metrom ešte zviezť dve zastávky na Mong Kok. Štvrť, legendárna svojím nočným životom, s menej známymi nočnými trhmi, niekoľkými reštauráciami, barmi a klubmi. Je tu tiež citeľne menej turistov, môže sa vám dokonca stať, že okolo vás zrazu budú len domáci, a vy sa nachvíľu budete cítiť ako jeden z ich... Toto je tiež štvrť, kde sa sformovala najslávnejšia čínska mafia, obávané Triády. Pre turistov to však nie sú obzvlášť nebezpečné miesta, naopak, môžete si tu naplno vychutnať autenticitu nočnej, pôsobivo osvetlenej tváre Hong Kongu. Aj tu si, samozrejme, treba dávať pozor na svoje veci a vreckárov, no všeobecne platí, že Hong Kong je veľmi bezpečné mesto.

Keď máte v týchto nočných hodinách túžbu ochutnať luxusnejšiu tvár Hong Kongu, určite sa oplatí odviezť sa do najvyššej budovy mesta – Medzinárodného Komerčného Centra (ICC). Tu v hoteli Ritz-Carlton na vrchných poschodiach mrakodrapu nájdete hneď niekoľko kvalitných reštaurácií s impozantným výhľadom. Keď už ste tu, nemôžete vynechať vyhlásený klub Ozone na 118. poschodí. Je najvyššie položeným barom v rámci budovy na svete, a je odtiaľto geniálny výhľad na Viktóriin prístav. Dostanete sa sem z nákupného centra Elements na prízemí ICC tak, že pôjdete za šípkami Ritz-Carlton. Na spodnej recepcii poviete, že idete do Ozone klubu. Výťah vás najprv vyvezie na 93. poschodie, kde je recepcia hotela a odtiaľ vás concierge odprevadí k druhému výťahu, ktorý vedie priamo na 118. poschodie do klubu. V piatky a sobotu odporúčame urobiť si rezerváciu,a nezabudnite, že od 21:00 tu platí dress code – pre pánov sa odporúčajú dlhé nohavice, košeľa alebo polokošeľa. Klub je otvorený do tretej ráno.

No byť v Hong Kongu a nevychutnať si svoj drink pod otvoreným nebom, to by bolo doslova hriechom. Hong Kong je typické vertikálne mesto s nespočetnými skybarmi, vďaka teplej klíme otvorenými celoročne. My odporúčame niektorý z vyhlásených strešných barov na ostrove. Medzi najznámejšie patria Ce La Vie na LanKwai Fong, SKYE na Gloucester Road, alebo Wooloomooloo Steakhouse v štvrti Wan Chai. Keďže ide, pochopiteľne, o mimoriadne populárne a vyhľadávané miesta, do každého je dobré zavolať dopredu, či tam práve nie je uzavretá spoločnosť, prípadne si urobiť rezerváciu.  

Ostrov Lantau – zelené pľúca mesta #

Keď už máme tohto večne živého, rušného mesta, všetkých nákupov a barov dosť, je čas utiahnuť sa niekam do prírody. Aj keď pre Hong Kong možno príroda a zeleň nie sú práve tým najtypickejším, nájdeme tu okrem viacerých pôvabných čínskych záhrad a parkov aj jednu celú zelenú časť tohto mestského štátu. Hovorím o ostrove Lantau, známom aj ako pľúca Hong Kongu. Ak by ste na tomto ostrove mali navštíviť len jedno miesto, určite odporúčame veľkého Buddhu pri dedine Ngong Ping. Je to 35-metrová bronzová socha Buddhu, ktorá je duchovným centrom mesta. Sem chodia domáci vypnúť a oddýchnuť si, a zároveň toto miesto navštevuje aj množstvo pútnikov z Číny i zo zahraničia. Buddha sa nachádza v areáli najväčšieho kláštora v Hong Kongu Po Lin, ktorý od začiatku 20. storočia slúžil ako pustovňa. Okrem Buddhu, v ktorom je ukrytá relikvia samotného zakladateľa buddhizmu, tu nájdeme aj dobrú vegetariánsku reštauráciu, kde sa oplatí dať si menu a vyskúšať, ako vám mnísi chutne navaria z bezmäsitých surovín. Ochutnali sme tu už viackrát a zvládajú to výborne! V rámci areálu viete stráviť veľmi príjemný pol deň.

Ako sa sem dostať: #

Už samotná cesta sem môže byť zážitkom. Na ostrov Lantau chodí metro, no ak bývate na ostrove, tak môžete využiť aj loď.  Odporúčam skombinovať to, aby ste využili oba dobrodružné spôsoby dopravy: cestou na ostrov sa odviezť loďou a naspäť použiť metro. Keď sme už na ostrove, k samotnému Buddhovi sa dá ísť buď autobusom, alebo lanovkou. Tu opäť radím pre pestrosť využiť obe možnosti: K Buddhovi sa odviezť autobusom, cestou naspäť použiť lanovkou. Plavba loďou medzi jednotlivými ostrovmi Hong-Kongu je veľmi príjemná. Na loď nastúpite v tom istom prístave, z ktorého premáva Hviezdny trajekt, na móle číslo 6 /Nebojte sa, nezablúdite, je dobre označené/. Na ostrov premávajú rýchle aj pomalé lode, odporúčam dopredu si pozrieť rozpis na http://www.lantauonline.com/lantau-ferries , aby ste si dobre načasovali príchod. Rýchle lode idú 40 minút, pomalé vyše hodiny. Cena sa pohybuje podľa toho, či je pracovný týždeň, víkend, sviatok, od 15 do 23 hong-kongských dolárov. Loď vás dovezie do ostrovného mestečka Mui Wo.  Rovno pred prístavom je zastávka, odkiaľ ide autobus číslo 2 do kláštora Po Lin. Cena sa opäť mení, maximálne je to však 27 HKD. Za pol hodinu ste pri Buddhovi. Cesta autobusom má výhodu, že človek môže spoznávať husto zalesnený ostrov, miestami vidí pláže, cestou zazriete aj tunajšie najstráženejšie väzenie HongKongu. Keď sme na príjemne spirituálnom mieste nabrali dostatok energie, dolesa môžeme zviezť lanovkou. Jej terminál je dosť veľký, a ťažko ho prehliadnuť. Od zastávky autobusov ho nájdeme na ľavej strane. Lanovka je so svojou dĺžkou 5,7 kilometra najdlhšou lanovou dráhou v Ázii. Jazda ňou trvá 25 minút. Okrem krásneho pohľadu na tropické lesy z nej dobre vidieť aj hong-kongské letisko na umelom ostrove vedľa Lantau. Lanovka je drahšia, ako iné dopravné prostriedky, za jednu jazdu zaplatíte 160 HKD. No ak vám ani to nie je veľa, a ste dostatočne odvážni a zvedaví, za príplatok 55 HKD sa dostanete do kabínky so sklenenou podlahou a naozaj unikátnym výhľadom priamo pod vašimi nohami. Keď vystúpite z lanovky, ste len päť minút od zastávky metra. Prejdete po nadchode a vidíte pred sebou konečnú zastávku Tung Chung, z ktorej sa oranžovou linkou dostanete do centra. Jazda na druhú konečnú oranžovej linky v centre meste trvá asi 40 minút a stojí okolo 25 HKD.

Mestečko na vode a výlet za delfínmi #

Ak ste milovníkom prírody, a chceli by ste zažiť ešte ďalšiu netradičnú tvár Hong Kongu, na Lantau sa ešte chvíľu oplazostať. S návštevou veľkého Buddhu viete šikovne spojiť aj výlet do rybárskej dedinky Tai O. Toto je Hong Kong, ako ho určite nepoznáte a neočakávate... Väčšina dediny stojí na drevených koloch v miestach, kde rovnomenná rieka ústi do mora. Žijú tu rybári, ktorí svoje úlovky predávajú priamo v uliciach, vôňa čerstvo varených morských plodov sa tu všade šíri po okolí. Okrem príjemnej domáckej atmosféry, ktorú tu zažijete, môžete sa ako bonus vybrať na krátky výlet rýchločlnom na more, spojený s pozorovaním bielych čínskych delfínov, ktoré sa odtiaľto organizujú. Tento ohrozený druh vzácneho vodného cicavca je endemický práve vo vodách medzi Hong Kongom a Macaom, a pobrežie ostrova Lantau je tým najideálnejším miestom, kde sa ich dá zazrieť. Okružná cesta loďou trvá asi dvadsať minút, stojí od 20 do 30 HKD, podľa obsadenosti lode. Treba spomenúť, že delfíny nevidieť vždy, aj keď sa tu objavujú relatívne často. Nečakajte, že budú poslušne skákať z vody priamo pred vaše tváre ako vo filme, ale máte veľmi dobrú šancu zazrieť chrbtové plutvy alebo chvost týchto unikátnych živočíchov,  a v neposlednom rade stráviť príjemné chvíle na mori. 

Ako sa sem dostať: #

Do Tai O sa dostanete jednoducho - z prístavu Mui Wo autobusom číslo 1, alebo od stanice metra Tung Chung autobus číslo 11. Cena oboch trás je do 27 HKD, v závislosti od dňa. Ak by ste chceli skombinovať Tai O a veľkého Buddhu, dá sa to stihnúť bez väčších časových komplikácií. V takom prípade odporúčamísť loďou do Mui Wo, odtiaľ autobusom do Tai O a z Tai O autobusom 21 na veľkého Buddhu. Cesta medzi nimi trvá asi 20 minút a stojí do 20 HKD. Ak však chcete zažiť obidve tieto atrakcie, rátajte s tým, že do centra Hong Kongu sa vrátite najskôr o šiestej večer.

Niečo pre športovcov #

Ak ste priaznivcom turistiky, vyššie zmienené miesta sa dajú navštíviť aj pešo. Na Lantau je viacero turistických trás, domáci ich radi a pravidelne využívajú. Všetky sú dobre značené, aj keď niektoré z nich sú náročnejšie na kondičku.Hong Kongu nájdete možno viac zaujímavých turistických trás ako by ste čakali, a to nielen na ostrove Lantau. Dá sa trekovať aj na Viktoria Peaku, alebo iných miestach v rámci mestského štátu. Viac užitočných infonájdete tu: http://www.discoverhongkong.com/nz/see-do/great-outdoors/hikes/index.jsp

Dôležité informácie pre shopaholikov: #

  1. Najlepšie nákupné centrá Hong Kongu:
    • Landmark, Central (IFC Shopping Centrum) – obe na zastávke metra Central 
    • Causeway Bay - priamo na rovnomennej zastávke metra
    • Nathan´s Road – doslova raj shoppingov! Zastávka metra Tsim Sha Tsui, jedno z mnohých tunajších nákupných centrum je priamo v nej, pod zemou, hore k niektorému z nákupných centier vedie prakticky každý východ. Na ulicu najlepšie východmi E alebo D1
  2. Najlepšie trhy mesta:
    • Chrámová ulica – červená linka zastávka Jordan, Východ A a asi dvesto metrov doprava
    • Mong Kok – červená linka zastávka Mong Kok, východ D2 a po Argyle street po pravej strane
    • Apliu Street Market – elektronika – červená linka zastávka Sham Shui Po, rovno na východe C2
    • Ladies market – oblečenie, zastávka metra Mong Kok, východ E2 a po Nelson street asi 150 metrov
    • Sheung Wan - trh so sušenými morskými plodmi a surovinami na čínsku medicínu– metro Sheung Wan, východ A1 a pozdĺž ulice

Kam ďalej z Hong Kongu? #

Tí z vás, ktorí chcú využiť fakt, že sa ocitli v tak vzdialenom kúte sveta a túžia vidieť ešte viac, môžu samozrejme objavovať ďalej. Z mesta sa veľmi ľahko dostane do neďalekého Macau, alebo aj do pevninskej Číny. Do Macau premávajú lode z dvoch terminálov, z Hong Kong ferry terminal na ostrove Hong Kong a z Chinese Ferry terminal na polostrove Kowloon. Chodí ich denne niekoľko desiatok, v najexponovanejšie časy jazdia každú pol hodinu. Plavba do Macau trvá jednu hodinu. Kompletné informácie nájdete na https://www.turbojet.com.hk/en/

Do pevninskej Číny sa dostanete z Hong Kongu najjednoduchšie metrom. Z hlavnej vlakovej stanice ide priama linka až na hranice. Stačí nasadnúť na bledomodrú linku a odviezť sa na zastávku Lo Wu. Cesta trvá asi hodinu a z metra vystúpite priamo pred hraničnou kontrolou. Na druhej strane hranice je priamo centrum mesta Shenzhen, odkiaľ sa viete opäť odviezť metrom. Asi dvesto metrov od hranice pešo je vlaková stanica, odkiaľ premávajú vlaky do celej Číny.

Tak, pestrú a bohatú prehliadku jedného z najznámejších, najvyhľadávanejších miest na svete a všetkých jeho tvárí v podaní BUBO máme za sebou. My sme, sa pochopiteľne, do čo najkratšieho času snažili vtesnať čo najviac miest, atrakcií, informácií. No odporúčame, keď už ste v Hong Kongu, a máte dostatok času, určite si nechajte aj pol dňa voľna, len tak sa bezcieľne prechádzajte po meste, pozorujte tunajší život, nasávajte atmosféru. Práve Hong Kong – úchvatná zmes tradičnej a modernej Číny, je jedným z miest sveta, ktoré majú v tomto smere čo ponúknuť. A keď si ho naozaj viete užiť so všetkým, čo k nemu patrí, verím, že návšteva Hong Kongu sa stane jedným z najnezabudnuteľnejších zážitkov vášho života...

Čo vidieť navyše: #

  1. Kvetinový trhneveľký, no o to krajší a fotogenickejší, s kvetmi všetkých možných druhov. /Zastávka Mong Kok/.
  2. Mesto MichelinovHong Kong určite ulahodí skutočným gourmetom. Nachádza sa tu údajne najviac michelinskou hviezdou ocenených reštaurácií, viac ako dvadsiatka. Nájdete tu aj oficiálne najlepšiu taliansku reštauráciu sveta mimo Talianska – podnik Otto e mezzo Bombana. /Shop 202, 2/F Landmark Alexandra, 5-17 Des Voeux Road, Central./
  3. Vtáčí trhmagické a dosť hlučné miesto, kde sa stretávajú chovatelia vtákov zo širokého okolia a veselo sa tu s operencami obchoduje. /Zastávka MongKok, východ B1, pozdĺž ulice Prince Edward asi 15 minút pešo/.
  4. Knutsford Terrace – známa a rušná barová ulica, výlučne pre chodcov. Určite si tu vyberiete z niektorej z mnohých svetových kuchýň: čínska, japonská, ruská, francúzska, turecká, španielska... Gustu sa medze nekladú, len sa posadiť na jednu z terás a vychutnávať pouličný život. Na konci ulice prídete k Observatory Hill, kde nájdete národné Kráľovské observatórium – centrum tunajšej meteorológie.  
  5. Victoria´s Park príjemný zelený mestský park s desiatkami športovísk, bazénom, tenisovými kurtmi, basketbalovým ihriskom, miestom na bowling...Pri vchode nájdete aj bronzovú sochu britskej kráľovnej Viktórie, ktorú počas Druhej svetovej vojny vzali mestu spolu s inými sochami, no bola sem vrátená v r. 1952. /Nájdete na Causeway Bay na severe ostrovu/.
  6. Katedrála svätého Jána – určite si nájdite čas poobdivovať jednu z piatich katedrál mesta. Všimnite si aj vojnový pamätník vedľa katedrály, slúžiaci ako pripomienka obetí I. svetovej vojny, pri ktorom Britská ambasáda každoročne organizuje pietnu slávnosť.
  7. Disneyland – áno, až sem dorazili populárne rozprávkové postavičky. Ak chcete ochutnať niečo z komerčnejšej tváre mesta, nech sa páči, park sa nachádza na ostrove Lantau.
  8. Dim Sum túto typickú špecialitu – knedličky v košíčkoch s najrôznejšími plnkami, si v Hong Kongu jednoducho musíte dať! Okrem nami odporúčaných na Humprey´s Ave ich nájdete doslova všade. Zaujímavá je čajovňa Lin Heung Tea House /162 Wlllington Street/, kde okrem skvelého jedla možno uvítate aj typickú ázijskú rušnú, až chaotickú atmosféru.

Top 10 Hong Kongu: #

1. Ste v meste superlatívov, tak si to užívajte! Hong Kong je jedno z najhustejšie zaľudnených sídiel na svete, s jednými z najdrahších cien nehnuteľností. Je jedným z najväčších prístavov, patrí určite k tým najfotogenickejším, najvzrušujúcejším, najpestrejším, s množstvom strešných barov, či trhov...

2. Odvezte sa dvojposchodovou električkou na super drahý ostrov, priamo do exkluzívnej bankárskej štvrte Central, na Statue Square. Obdivujte budovu najvyššieho súdu, či najväčšej hongkonskej banky HSBC - vraj najdrahšiu budovu svete.

3. Vyberte sa lanovkou na najvyšší kopec v meste Victoria Peak!  Už samotná jazda stojí za to. Peak Tram je najdrahšia pozemná lanovka na koľajovej dráhe v Ázii a výhľad zhora - z Lion´s Pavilion vám bude veľkou satisfakciou. 

4. Tunajšia sieť eskalátorov je doslova fascinujúca. Zajazdite si na nich pomedzi honosné drahé budovy a užívajte pocit, že práve spoznávate na vlastnej koži najldhšiu sieť eskalátorov pod holým nebom na svete!

5. Soho skrátka nemôžete obísť! Všade to tu nádherne rozvoniava, talianske chute sa miešajú s ázijskými dobrotami, bohatí biznismeni uvoľňujú viazanky, posedávajú na ulici, popíjajú pivá, družia sa tu turisti z celého sveta. Vyberte si - od jednoduchých fast-foodov po michelinovský luxus!

6. Chrám Man Mo - najstaršia svätyňa v meste, ktorá pôsobivo spája v sebe budhizmus, taoizmus i tradičnú tunajšiu vieru uctievania predkov.

7. Najslávnejší trajekt mesta Star Ferry premáva od roku 1956. Je jedinečný tým, že prechádza cez Viktóriin prístav a ponúka neopísateľný pohľad na stenu hongkonských mrakodrapov.

8. Nočné trhy na Chrámovej ulici nemôžete v Hong Kongu vynechať! Fascinujúce miesto, ktoré ožíva večer, najslávnejší trh mesta, kde nájdete všetko, na čo si len spomeniete, od výborného jedla, cez starožitnosti až po najzbytočnejšie predmety do domácnosti, či suveníry.

9. Klub Ozone, patriaci k hotelu Ritz-Carlton je jedinečný tým, že ho nájdete na 118. poschodí! Nahoďte sa do gala, zarezervujte si miesto v tomto nóbl bare dopredu, a potom už len vychutnávajte nejaký skvelý drink a neopakovateľný výhľad na mesto...

10. Tak trochu iný Hong Kong objavíte na ostrove Lantau. Ide o zelené pľúca mesta, kde môžete obdivovať 35-metrovú sochu Buddhu, zájsť si do autentickej rybárskej dedinky, či pozorovať šantenie delfínov.

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 1670

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty Xi'an

Xi'an Xi'An - začiatok Hodvábnej cesty

Vitajte v Xi'Ane, hlavnom meste provincie Shaanxi, v jednom zo štyroch starobylých hlavných miest. Tu sa začínala slávna Hodvábna cesta, mesto bolo…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.