Kapské Mesto - tipy na cestu na juh Afriky

Prehliadka

Kapské Mesto - tipy na cestu na juh Afriky

Vedeli ste, že Kapské Mesto je najstarším mestom Južnej Afriky? Založila ho už v roku 1652 Holandská východoindická spoločnosť ako stanicu na doplnenie čerstvých surovín pre moreplavcov plaviacich sa po obchodnej ceste do Indie. Neskôr ho získali pod svoju správu Briti a v súčasnosti je to moderná metropola s jedinečným čarom a jednoznačne najobľúbenejšia destinácia návštevníkov JAR. Letenka a výlet do Kapského Mesta vás privedú až na samotný juh Afriky.

Samotné Kapské Mesto, ale aj jeho okolie, každopádne, majú čo ponúknuť každému, kto sem zavíta – neviazanú zábavu na Long Street, ochutnávky skvelého vína v okolitých vinárskych oblastiach, gurmánske zážitky v mnohých vyhlásených reštauráciách, výstup na okolité vrchy (t.j. Stolovú horu, Lion’s Head alebo Devil’s Peak) či nezabudnuteľný výlet na Mys dobrej nádeje.

Samozrejme, vo vašom itinerári tu nemôže chýbať ani výlet k neďalekej kolónii tučniakov v Simon’s Town či surfovanie na plážach Muizenbergu alebo na Long Beach pri Kommetjie. Jednoducho, každý návštevník Kapského Mesta si nájde to svoje a naozaj si je z čoho vyberať.

​V srdci mesta #

Prehliadka Kapského Mesta a okolia by sa dala rozdeliť na štyri nezávislé časti. Poďme teda postupne:

  1. samotná prehliadka centra mesta
  2. prehliadka a fine-dining na V&A Waterfront
  3. návšteva Stolovej hory
  4. celodenný výlet na Mys dobrej nádeje

Začíname teda samotnou prehliadkou mesta. Hneď na začiatku treba upozorniť, že hoci je Kapské Mesto naozaj nádherné, pestré a nezabudnuteľné na zážitky, je tu tiež dlhodobo obrovský problém s vreckármi, preto si treba dávať veľký pozor na svoje osobné veci, najmä na peňaženku s dokladmi. Buďte obozretní! Naši sprievodcovia vám to vždy, samozrejme, pripomenú.

Takto poučení vyrážame od hotela Park Inn by Radisson Foreshore, kde sa zvykneme ubytovať. Hotel má naozaj vynikajúcu polohu a je na skok od Bo'Kaap či V&A Waterront. Ako prvé sa na prehliadke Kapským Mestom vyberieme po ulici St. George’s Mall.

2 minúty o Kapskom Meste

Dve minúty dôvodov pre návštevu najkrajšieho mesta Afriky.

Cesta je lemovaná stánkami s rôznymi suvenírmi, africkým oblečením, taškami a inými autentickými zaujímavosťami. Prechádzame okolo impozantných stavieb z prvej polovice dvadsiateho storočia, v ktorých sa miešajú štýly viktoriánskej, art nouveau, či art decarchitektúry.

Ich výstavbu často financovali spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou diamantov a zlata. A tiež banky, do ktorých si v tejto dobe bolo treba ukladať nemalé výnosy z tejto činnosti. Prichádzame na Shortmarket Street, kde odbočíme doľava.

Kapské Mesto sme v BUBO zaradili aj medzi najkrajšie veľkomestá sveta.

Práve tu na balkóne predniesol Mandela po prepustení z väzenia svoj prejav.

Prechádzame zopár blokov, až prídeme na obrovské námestie Grand Parade. Námestiu dominuje socha kráľa Eduarda VII., za ktorého éry získali Briti nadvládu nad väčšinou územia súčasnej Juhoafrickej republiky. Ten sa pozerá na pôsobivú historickú budovu radnice postavenej v roku 1905 z oolitického vápenca privezeného z anglického mesta Bath.

Nad radnicou sa týči veža s hodinami vykladanými opálom. Práve tu na balkóne predniesol Nelson Mandela v roku 1990 krátko po prepustení z väzenia svoj prejav, ktorý predznamenával ukončenie politického režimu rasovej segregácie – apartheidu. Ten definitívne skončil v roku 1994 demokratickými voľbami v krajine.

Farebné domčeky štvrte Bo-Kaap.
Foto: Peter Dosedla — BUBO

​Duch apartheidu #

Len kúsok peši od starej radnice sa nachádza najstaršia budova Kapského mesta - Hrad dobrej nádeje. Nechala ho postaviť Holandská východoindická spoločnosť v rokoch 1666 až 1679 ako pevnosť na ochranu holandských usadlíkov pred domorodými kmeňmi.

Opevnenie je v tvare päťcípej hviezdy, z troch strán je obohnané vodnou priekopou, zo štvrtej strany bolo v tom období more, ktoré medzičasom o niekoľko kilometrov ustúpilo. V hrade neskôr sídlilo veliteľstvo Ozbrojených síl Južnej Afriky. Dnes sa tu nachádza malé vojenské múzeum a nádvorie hradu sa využíva na ceremoniálne účely.

Z hradu pokračujeme po Buitenkant Street, prechádzame Dištriktom šesť. Ide o neslávne známu štvrť, ktorú na základe zákona z roku 1966 vyhlásili za územie určené len pre bielych. Na základe toho začiatkom 70. rokov 20. storočia odtiaľto vysťahovali viac ako 60 000 obyvateľov tmavej pleti a buldozérmi zničili domy, v ktorých bývali. O tragickej minulosti tejto mestskej časti vypovedá expozícia múzea District six, ktoré otvorili v roku 1996.

Z Dištriktu 6 vysťahovali v 70. rokoch viac ako 60 000 ľudí tmavej pleti.

Pokračujeme ďalej po Buitenkant Street až k Roeland Street, kde odbočíme doprava. Na konci ulice sa nachádza komplex budov juhoafrického parlamentu a prezidentského paláca, keďže Kapské Mesto je spolu s Pretóriou a mestom Bloemfontein jedným z troch hlavných miest republiky. Historickú budovu parlamentu postavili v roku 1885. Začal ju projektovať architekt Charles Freeman, ktorý bol však z projektu po čase "vykopnutý". Napokon ju dokončil a nový dizajn navrhol Henry Greaves.

Parlament má vchody z oboch strán, ten zo strany záhrad je zdobený šiestimi korintskými stĺpmi a ten zo strany Parliament Street zas štyrmi skupinami dvoch stĺpov. Z tejto strany sa nachádza aj socha kráľovnej Viktórie. Pred budovou prezidentského paláca De Tuynhuys sa týči socha búrskeho farmára, vojaka a štátnika Louisa Bothu, hrdinu druhej búrskej vojny a prvého premiéra Juhoafrickej únie v rokoch 1910 až 1919.

Krížom cez ulicu stojí neogotická budova Katedrály Sv. Márie z roku 1851. Ide o najstaršiu rímskokatolícku katedrálu v Južnej Afrike, svoje sídlo tu má metropolitný arcibiskup Kapského Mesta.

​Najstarší kultivovaný strom v Južnej Afrike #

Pokračujeme po St. John’s Street a na Gallery Lane odbočíme vpravo. Prejdeme okolo Národnej galérie, v ktorej sa nachádzajú významné zbierky afrického, britského a holandského umenia z predkoloniálnych čias až po súčasnosť. Nachádzame sa na lúke plnej memoriálov z viacerých vojen, ktoré sa odohrávali na území Južnej Afriky. Na ľavej strane stojí Iziko South African Museum založené v roku 1825 so zaujímavými zoologickými, paleontologickými a archeologickými kolekciami.

Medzi atraktívne exponáty určite možno zaradiť vypchatý exemplár jedného z posledných kusov vyhynutej zebry Quagga, kostry veľrýb alebo skameneliny cicavcov, podobných pravekým živočíchom z oblasti Karoo. Na pravej strane parčíku sa nachádzajú parlamentné záhrady. Tu v roku 1652 holandský moreplavec Jan Van Riebeeck založil prvé sady so zámerom pestovať zeleninu a ovocie, a zásobovať nimi lode plávajúce s tovarom okolo Južnej Afriky do Indie.

Nachádza sa tu aj najstarší kultivovaný strom v Južnej Afrike - hruška, ružová záhrada, ale aj záhradka na zeleninu a bylinky používané v miestnej reštaurácii. Na jednej strane záhrad budovy univerzitnej, na druhej verejnej knižnice. V strede záhrady sa týči socha Cecila Johna Rhodesa, obchodníka s diamantmi a iniciátora založenia britskej kolónie v Rhodézii – (súčasné Zimbabwe a Zambia), ale taktiež premiéra Kapskej kolónie v rokoch 1890 až 1896.

​Unikátne múzeum otrokárstva #

Zo záhrad vychádzame na opačnej strane na Wale Street. Na rohu Wale St.Adderley St. sa nachádza Otrocká lodge postavená v roku 1679. Tu Holandská východoindická spoločnosť skladovala v neľudských podmienkach otrokov, ktorých sem dovážala v 17. až 19. storočí prevažne z východnej Afriky a Ázie na prácu na farmách.

V súčasnosti sa v nej nachádza Múzeum histórie otrokárstva a detailne sa venuje životu otrokov od počiatku až po obdobie, kedy sa prepustení na slobodu usadzovali v meste.

Na Wale Street sa tiež nachádza anglikánska Katedrála Sv. Juraja, ktorá sa od roku 1906 podľa plánov Sira Henryho Bakera stavia na mieste bývalého kostolíka a doteraz nie je úplne dokončená! Katedrála je zaujímavá najmä svojimi nádhernými vitrážami, ktoré sem pribudli v roku 1982. Asi najznámejšia, vyobrazujúca „Kristovo víťazstvo nad temnotou a zlom“, je od umelca Gabriela Loireho.

V katedrále má sídlo arcibiskup Kapského Mesta a slúžil tu aj prvý čierny arcibiskup Južnej Afriky – Desmond Tutu, laureát Nobelovej ceny za mier, ktorý odtiaľto organizoval mnohé pochody za ukončenie apartheidu v krajine. Oproti katedrále na ulici St. George’s Mall je osadený panel z berlínskeho múru, ktorý dostal do daru Nelson Mandela v roku 1996 pri štátnej návšteve Nemecka ako symbol mieru a zjednotenia.

Slúžil tu prvý černošský arcibiskup Južnej Afriky Desmond Tutu.

Nočná Long Street.
Foto: archív BUBO

Bohémsky život na Long Street #

Vydáme sa po Wale Street a prejdeme približne 500 metrov. Cestou križujeme jednu z najzaujímavejších ulíc Kapského mesta, ktorou je nepochybne Long Street. Nachádzajú sa tu nádherné stavby koloniálnej architektúry z prelomu 19. a 20. storočia, ale najmä množstvo barov, reštaurácií a obchodíkov nielen so suvenírmi.

Najlepšie je však navštíviť Long Street večer, kedy to tu naozaj žije a podniky sú plné turistov z celého sveta. Pokiaľ budete mať chuť na dobré pivo, tak v BUBO jednoznačne odporúčame bar Beerhouse, kde si môžete dať okrem 20 druhov čapovaných a 99 značiek fľaškových pív aj chutné jedlo.

My však teraz pokračujeme do štvrte Bo-Kaap, kedysi nazývanej tiež Malay Quarter. Žije tu početná moslimská populácia, ktorej predkov sem privliekla Holandská východoindická spoločnosť ako otrokov. Tých počas apartheidu nazývali „farební“, a tak sa rozhodli, že dajú tomuto pomenovaniu iný rozmer. Svoje domčeky v holandsko-kapskom a anglickom štýle si teda vymaľovali pestrými farbami.

Najstarší z týchto originálnych farebných domov pochádza z roku 1760 a v súčasnosti sa v ňom nachádza múzeum Bo-Kaap. V štvrti sa nachádza niekoľko mešít vrátane najstaršej mešity v Južnej Afrike - Auwal Masjid, ale tiež niekoľko príjemných reštaurácií s ponukou lahodných kapsko-malajských jedál. Potúlame sa po tejto fotogenickej štvrti a jej uličkách a po Shortmarket Street sa pustíme naspäť smerom do centra.

Tu bude našou poslednou zastávkou srdce obchodného dištriktu – Greenmarket Square, teda námestie, ktoré slúžilo kedysi ako trh s otrokmi, neskôr s dobytkom a v súčasnej dobe sa tu nachádza jeden z najlepších blších trhov v Južnej Afrike s obrovskou ponukou európskeho a afrického oblečenia, rôznych doplnkov, šperkov a suvenírov

Okolie námestia šperkujú pôsobivé historické budovy, viktoriánsky kostol a množstvo reštaurácií a kaviarní, kde sa môžete občerstviť. Tu sa naša prehliadka centra a jeho najvzácnejších pamiatok končí. Môžeme sa presunúť naspäť na hotel, alebo, keď je čas večere, na Waterfront V&A, kde sa nachádza niekoľko top reštaurácií Kapského Mesta s nádherným výhľadom na starý prístav a nad ním sa majestátne týčiacu Stolovú horu.

Divoké vody Atlantiku. Video: Ľuboš Fellner - BUBO

Divoké vody Atlantiku. Video: Ľuboš Fellner - BUBO

​Gurmánska metropola Afriky #

Treba zdôrazniť, že Kapské Mesto je jednoznačnou gurmánskou destináciou. Okrem výborného jedla, ktoré je fúziou európskych, afrických a indických chutína jeho prípravu sa používajú výnimočne kvalitné a čerstvé suroviny, si tu môžete vychutnať aj lahodnú a dobre pripravenú kávu, pivo z veľkých, ale aj malých lokálnych pivovarov či špičkové víno.

V centre mesta odporúčame najmä reštauráciu Marco’s African Place, kde treba rozhodne ochutnať jemný a chutný stea kz impaly (tunajšia antilopa) alebo panafrický tanier s mäsom zo pštrosa, krokodíla a prasaťa bradavičnatého. Každý večer o 19.00 h sa tu začína kultúrny program, kde sa prezentujú regionálne hudobné a tanečné zoskupenia a vedia svojím vystúpením vytvoriť naozaj jedinečnú atmosféru. BUBO ako verných a častých návštevníkov tu veľmi dobre poznajú a vždy sa o nás príkladne postarajú.

Z miestnych lahôdok môžete vyskúšať mäso antilopy, pštrosa, či krokodíla.

Po večeri si ešte zvykneme dať krátky výlet na Signal Hill, z ktorého už od roku 1806 každý deň na pravé poludnie počuť salvu z dela. Podľa toho dostal vrch svoj názov – Signálny kopec. Keďže ide o tiahly hrebeň spojený s Levou hlavou, miestni ho nazývajú s troškou humoru aj Leví zadok. A naozaj, pri pohľade zo Stolovej hory vyzerá ako obrovská sfinga. Už po ceste naň sa zastavujeme pri vyhliadke na centrum Kapského Mesta, prístav a zátoku.

Zo samotného kopca je zas vidieť smerom na Seapoint. V prípade dobrého počasia, ktoré sa tu v Kapskom meste vie mimoriadne rýchlo zmeniť z minúty na minútu, si ešte ukážeme súhvezdie Južného kríža, podľa ktorého sa na južnej pologuli dá určiť, kde je „sever“, teda, presnejšie povedané, juh.

Pospomíname na dávne časy prvých objaviteľov - Feničanov a Rimanov, ktorých úplne iná obloha pod rovníkom poriadne prekvapila a keď s novými poznatkami prišli domov, chceli ich dokonca upáliť, pretože to považovali za výmysly!

Smer - V&A Waterfront #

Pred návštevou V&A Waterfront sa treba rozhodnúť, či pôjdete autom alebo taxíkom, pretože k výbornému jedlu budete asi chcieť ochutnať aj delikátne juhoafrické vína, ktoré tu ponúkajú. Kedysi bol v tejto vyhlásenej gastronomickej štvrti prístav a okolo neho polorozpadnuté doky.

Viktoriánske budovy a staré sklady však postupne zrekonštruovali a prerobili na obchodíky, galérie, múzeá, obrovské akvárium a tiež približne 80 barov a reštaurácií, ktoré okrem skvelého menu ponúkajú prekrásne výhľady na prístav a dominantu Kapského Mesta - Stolovú horu.

Jednou zo zastávok môže byť Nobelovo námestie so sochami štyroch laureátov Nobelovej ceny mieru, ktorí sa pričinili o ukončenie apartheidu a demokratické odovzdanie moci čiernym obyvateľom krajiny. Zvečnení sú tu Nkosi Albert Luthuli, arcibiskup emeritus Desmond Tutu, posledný belošský prezident F. W. de Klerk a bývalý prezident Nelson Mandela.

Hneď vedľa stojí tržnica V&A Food Market. V tejto niekoľko poschodovej budove ponúkajú predajcovia kvalitné lokálne produkty, v jednom zo stánkov majú ten najlepší biltong (sušené mäso na juhoafrický spôsob) nielen z hovädzieho mäsa, ale aj z niektorých druhov antilop.

Výzva pre dobrodruhov – zaplávať si v obrovskom akváriu so žralokmi.

Naľavo od tržnice sa nachádza Two Oceans Aquarium s možnosťou potápať sa so žralokmi či stretnúť juhoafrických tučniakov. Napravo je African Trading Port, obchod s obrovskou ponukou umeleckých predmetov od afrických umelcov, akými sú sochy, keramické a bronzové výrobky, ale aj iné suveníry.

Obchod sa nachádza v krásnej budove Old Port Captain’s Building, pred ktorou stoja okrem iných aj sochy afrických zvierat v (takmer) životnej veľkosti. Len kúsok od ATP stojí zaujímavé Cape Town Diamond Museum, kde sa dozviete o histórii tejto vzácnej komodity a môžete tu vidieť repliky najslávnejších diamantov v životnej veľkosti.

Vychytená gastronomická štvrť Waterfront.
Foto: Peter Dosedla — BUBO

​V krajine špičkových vín #

Návšteva V&A Waterfrontu by nebola kompletná bez dobrej večere v niektorej z mnohých reštaurácií. Naša obľúbená BUBO reštaurácia je jednoznačne Greek Fisherman. Medzi to najlepšie, čo tu ponúkajú, patrí bohatá rybia polievka kakavia, grilovaná lokálna ryba kingklip alebo tiež jahňacie souvlaki či moussakapodľa receptu majiteľovej mamy.

K jedlu sa hodí kvalitné víno z oblasti Stellenbosh, pričom z červených treba ochutnať typické juhoafrické Pinotage, z bielych jedinečné Chardonnayalebo Sauvignon Blanc, ktorým sa tu na Kapskom polostrove mimoriadne darí. Ako sladkú bodku odporúčame „dodoni, teda cheesecake so syrom feta.

V prípade, že si chcete dopriať naozaj luxusnú večeru, za návštevu isto stojí portugalskou kuchyňou ovplyvnená Baia Seafood Restaurant s naozaj špičkovo pripravenými rybami a morskými plodmi, kvalitným vínom a príjemným prostredím.

​Dominanta stará 500 miliónov rokov #

Stolová hora patrí medzi najdôležitejšie dominanty Kapského Mesta a je najvyhľadávanejšou atrakciou nielen pre turistov, ale aj pre miestnych obyvateľov. Je to plochá hora s výškou 1 084 metrov nad morom nachádzajúca sa v Národnom parku Table Mountain National Park. Je súčasťou pieskovcového pohoria tvoriaceho kostru Kapského polostrova, ktoré sa tiahne približne 50 kilometrov od Mysu dobrej nádeje, pričom Stolová hora je jeho severnou časťou.

Vznikla približne pred 500 miliónmi rokov a pozostáva prevažne z pieskovca, nánosových hornín „Graafwater“ formácie a jej spodnú časť tvorí kapská žula. Vedie na ňu množstvo ciest, ale aj lanovka, ktorou možno vrchol hory dosiahnuť doslova za niekoľko minút - zhruba 15 až 20.

Od spodnej stanice lanovky vedie aj jedna z peších ciest na Stolovú horu. V ideálnom prípade môžete zaparkovať auto niekde v jej blízkosti, no najmä cez víkendy a sviatky je to s parkovaním komplikované. Auto vám počas návštevy Stolovej hory postrážia „parkovací asistenti“, čo sú viac-menej dobrovoľníci a patrí sa im za postráženie nechať zopár juhoafrických randov (aspoň 1 až 2 eurá).

Ku spodnej stanici lanovky sa môžete doviezť aj linkovým autobusom zo zastávok integrovanej dopravy MyCiTi,to linkami 106, 107 alebo 110. Využiť môžete tiež Hop-on Hop-off autobus (celodenný lístok stojí 220 ZAR, teda 12 eur), ale aj taxi či služby spoločnosti Uber.

Na to, aby ste sa dostali k okienku, kde predávajú lístky, si musíte vystáť poriadnu radu, a keď už máte lístok v rukách, ešte si vystáť schody k lanovke, ku ktorej sa dostanete výťahom. V prípade, že lístok máte (kúpený vopred online), postavte sa do ľavého radu a čakanie na lanovku tým značne urýchlite.

Cena doobedňajšieho lístka (od 8.00 do 13.00 h) jedným smerom je 190 ZAR (10 eur) a obojsmerného 330 ZAR (18 eur). Poobedný lístok (od 13.00 h do záverečnej, ktorá sa mení podľa ročného obdobia) stojí obojsmerný lístok 290 ZAR (15,5 eur). Nezabudnite si lístok na spiatočnú cestu odložiť!

Do jednej lanovky sa zmestí približne 65 ľudí, čo je asi 800 osôb za hodinu. Jej rýchlosť je desať metrov za sekundu, výškový rozdiel 765 metrov teda prekoná za päť-šesť minút. Lanovka rotuje, takže všetci pasažieri majú nádherné panoramatické výhľady na horu, centrum Kapského Mesta a jeho okolie.

Na Stolovej hore rastú endemity, ktoré neuvidíte inde vo svete.

Na Stolovú horu sa však možno dostať aj peši, a to po niekoľkých zaujímavých trasách. Najpriamejšia línia vedie po trase nazvanej India Venster Trail, táto je však najmä v hornej časti pomerne náročná a vyžaduje si doslova horolezecké skúsenosti. Vedie priamo od spodnej stanice lanovky a rátajte minimálne s 2,5-hodinovým výstupom.

Najobľúbenejšia a najpríjemnejšia trasa má názov Platteklip Gorge Trail a začína sa približne dva kilometre od stanice lanovky. Vedie cik-cakovito roklinou a po ceste stretnete v prípade dobrého počasia mnoho turistov. Podľa kondície a počtu fotozastávok vám bude výstup trvať niekde medzi jednou až tromi hodinami. Možností vystúpiť na vrchol hory je, samozrejme, oveľa viac. Záleží na tom, koľko máte času a v akej ste kondícii.

V prípade, že chcete vidieť Stolovú horu v celej jej kráse vrátane Dvanástich apoštolov, odporúčame vám výstup na kopec Lion’s Head. Trasa sa začína od malého parkoviska na Signal Hill Road a treba si na ňu vyčleniť 2 až 3 hodiny. Najkrajšie výhľady sú tu pri východe slnka. Cestou musíte prekonať aj úseky zaistené s kramľami a reťazami, aj keď nie sú príliš náročné. Nádherné panoramatické výhľady však za vašu námahu rozhodne budú stáť.

V prípade, že sa rozhodnete na Stolovú horu vyjsť peši, teda absolvovať niektorú z turistických trás, nezabudnite na plne nabitý mobil, pevnú obuv, dostatok vody (najmä v letnom období) a kvalitné oblečenie v prípade náhlej zmeny počasia. Informácie o presných časoch prevádzky lanovky, počasí a čakacích dobách na spodnej aj vrchnej stanici lanovky, sprievodcu po Stolovej hore a ostatných zaujímavostiach, sa dozviete na tejto stránke, kde si tiež môžete zakúpiť online lístok.

Najkrajší výhlad pod slnkom.
Foto: Robert Taraba — BUBO

​Najkrajší výhľad na Kapské Mesto #

My sa v prípade priaznivého počasia vydávame na Stolovú horu lanovkou. Po niekoľkých minútach vystupujeme na hornej stanici, prejdeme okolo obchodíku so suvenírmi a prvou zastávkou je reliéfna mapa, kde si detailne pozrieme, ako vlastne Stolová hora v skutočnosti vyzerá. Od reliéfnej mapy sa vydáme doľava a po okraji hory pomaličky prechádzame dookola výbežku prístupného pre turistov.

Kocháme sa výhľadmi na centrum Kapského Mesta, Lion’s HeadSignal Hill na západnej strane hory, Atlantický oceán a v ňom 12 kilometrov vzdialený Robben Island, na ktorom bol 18 rokov (z 27) väznený disident a neskorší prezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela. Vidíme aj starý a nový nákladný prístav - Devil’s Peak na východnej strane. Prechádzame okolo Stolovej hory až k obrovskej tiesňave Platteklip George, ktorou vedie obľúbený turistický chodník.

Na Stolovej hore však obdivujeme aj nádhernú flóru, keďže tu rastie obrovské množstvo rôznych rastlín, ktorých väčšina je endemická, čiže ich nie je možné vidieť nikde inde vo svete. V období kvitnutia proteí tu na južných svahoch dokonca možno vidieť proteu kráľovskú, národný kvet Južnej Afriky.

Na Stolovej hore tiež žijú mnohé zvieratá, často tu stretáme agamy (druh jašterice) alebo damanov (cicavec podobný nášmu jazvecovi), vídať tu tiež orlov a iných dravých vtákov. Prechádzame popri Platteklip Gorge, v diaľke za horami sa nachádza Mys dobrej nádeje a naša prechádzka po Stolovej hore sa pomaly končí.

Vraciame sa k hornej stanici lanovky, po pravej strane sú toalety a reštaurácia, v ktorej dostanete okrem iného pizzu, pštrosí guláš, pohár miestneho „šampanského“, ale tiež výbornú kávu. Vedľa reštaurácie je obchodík so suvenírmi. Na lanovku si niekedy treba vystáť celkom slušný rad, najmä keď ste tu pri západe slnka, čo je najobľúbenejší, ale aj najkrajší čas na návštevu.

Výlet na Mys dobrej nádeje #

Na výlet vyrážame skoro ráno, pretože chceme okrem samotného mysu vidieť oveľa viac. Prechádzame autom okolo štadióna Cape Town Stadium (predtým Green Point), ktorý hostil majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2010. Odtiaľ pokračujeme smerom k pobrežiu Atlantiku cez štvrte Greenpoint, Seapoint Camp’s Bay, ktoré patria medzi tie luxusnejšie v rámci mesta. Zastavujeme sa na parkovisku Maiden’s Cove s výhľadom na Stolovú horu a Dvanástich apoštolov, teda 12 výbežkov Back Table, na ktorých sa často zachytáva plochý orografický oblak bez akéhokoľvek pohybu a vyzerá ako obrovský obrus prehodený cez horu.

Odtiaľ zbehneme dolu na pláž Camp’s Bay Beach, kde môžu odvážlivci vyskúšať ľadovú vodu Atlantiku. Tá má stabilných 13 stupňov, sú tu pomerne silné prúdy a tiež najväčšia populácia žraloka bieleho na svete, takže okrem zopár surferov vo vode veľa plavcov neuvidíte.

Pokračujeme ďalej po Victoria Road a Victoria Avenue okolo Stolovej hory a keď máme dobrý čas a nepokračujeme na našom výlete do Namíbie, zastavujeme sa aj v prístave Haut Bay. Žijú tu uškatce, miestna atrakcia rozmaznávaná a kŕmená tunajšími rybármi.

Haut Bayafrikánskom jazyku znamená Drevená zátoka, a v minulosti tu bolo miesto, kde sa nakladalo drevo na lode, ktoré smerovali do Británie. Iná teória však hovorí o tom, že sa tu kedysi nachádzali husté lesy a názov zátoky odkazuje práve na túto skutočnosť.

V tunajších vodách je najväčšia populácia žraloka bieleho na svete.

Vchádzame na jednu z najkrajších scénických ciest na svete - Chapman’s Peak Drive, ktorú zrekonštruovali práve pred futbalovým šampionátom a stala sa z jednou najobľúbenejších atrakcií v okolí Kapského Mesta.

Zastavujeme na jednej z vyhliadok na samotnú Haut Bay, zaujímavý vrchol Sentinel, ktorý sa týči na jej konci a šíre vody Atlantického oceánu, kde je možné pri troche šťastia vidieť prvé veľryby alebo delfíny. Nachádzajú sa tu aj toalety a je to posledná možnosť ich navštíviť pred približne hodinovou jazdou k Mysu dobrej nádeje.

​Národný park Table Mountain #

Odtiaľto už pokračujeme na najkrajšiu časť scénickej cesty, ešte však musíme zaplatiť mýto určené pre automobil alebo van 47 ZAR (2,5 €). Po ceste sa ešte zvykneme zastaviť na jednej vyhliadke na zákrute s malým kopcom a kocháme sa tu nádhernými scenériami. Odtiaľto začína cesta pomaly klesať nChapmanov kopec, ktorý jej dal názov sa nachádza na ľavej strane.

Obchádzame ho a blížime sa k ďalšej nádhernej vyhliadke nad 8 km dlhou plážou Long Beach s jemným bielym pieskom, tyrkysovou vodou a perfektnými vlnami na surfovanie. Pláž vyhľadávajú miestni venčiaci svojich štvornohých miláčikov, ale aj turisti, ktorí sem chodia na výlet na koňoch. Na pláži sa tiež nachádza čiastočne zachovalý vrak lode Kakapo z roku 1900.

My však pokračujeme ďalej po ceste M6 a vo Fishoeku odbáčame doprava na cestu M65. Prechádzame osady Oceanview s malým slumom, Kmmetjie, Misty Cliffsa Scarborough, až sa pomaly dostaneme k vstupnej bráne do Národného parku Table Mountain, ktorého súčasťou je aj Mys dobrej nádeje.

Cestou sa môžeme ešte zastaviť poobzerať obrovské sochy afrických zvierat vytesaných z kameňa, prípadne si niektorú z nich kúpiť, a tiež pri farme, kde chovajú pštrosy.

Prechádzky po samotnom juhu Afriky.
Foto: Peter Dosedla — BUBO

​S paviánmi sa o jedlo nebite! #

Pri vstupnej bráne do parku zaplatíme vstupné 303 randov (16 €) na osobu a vchádzame do parku. Občas tu vidieť pštrosy, antilopy losie, byvolce bieločelé, ale aj korytnačky, takže oči treba mať otvorené. Auto zaparkujeme na parkovisku pod Cape Point, kam sa dá za niekoľko minút vyjsť peši alebo využiť zubačku, za ktorú však zaplatíte 70 (3,8 €) za spiatočný alebo 55 randov (3 €) za jednosmerný lístok, jazda trvá približne tri minúty.

Na vrchu vo výške 238 metrov nad morom sa nachádza starý maják z roku 1859, ktorý v súčasnosti slúži ako monitorovacia stanica pre všetky majáky na pobreží Južnej Afriky. Schádzame naspäť dolu na parkovisko a keďže je pomaly čas obeda, dáme si niečo dobrébufete Two Oceans, kde ponúkajú chutné bagety, pizzu s pštrosím mäsom, kávu i čapované pivo Peroni.

V parku môžete na vlastné oči zazrieť pštrosy, antilopy, či byvolce.

Vedľa je aj dobrá reštaurácia, my však na ňu tentokrát nemáme čas, máme nabitý program a chceme toho stihnúť čo najviac. V okolí bufetu sa často potulujú drzé paviány a nepozorným hosťom kradnú jedlo. Pozor! Tieto opice vedia byť nebezpečné, tak sa s nimi rozhodne o jedlo nebite! Za toaletami na parkovisku sa začína chodník, ktorý vedie okolo Diasovej pláže pomenovanej po prvom portugalskom moreplavcovi, ktorému sa podarilo okolo južnej časti Afriky preplávať a na zopár dní tu dokonca „zapadol“ so svojou loďou do piesku.

Keď okolo mysu plával prvýkrát, vďaka búrke a zlému počasiu samotný mys ani nevidel. Podarilo sa mu to až na ceste naspäť, a tak dal tomuto miestu príznačný názov Mys búrok. Až kráľ Manuel, pre ktorého Bartolomeo Dias plachtil, si však uvedomil potenciál novoobjavenej cesty do Indie a premenoval tento dôležitý výbežok - najjuhozápadnejší cíp Afriky - na Mys dobrej nádeje.

Nádherná Diasova pláž.
Foto: Peter Dosedla — BUBO

​Na návšteve u tučniakov #

Na Diasovu pláž sa dá zbehnúť, rozhodne sa tam však neodporúča kúpať, najmä pre silné prúdy, ale aj mimoriadne studenú vodu. Drevený chodník ďalej pokračuje až k malému kopcu, na ktorý sa treba, doslova, vyškriabať. Z kopca sú opäť nádherné výhľady a pod ním vytúžený cieľ našej cesty - Mys dobrej nádeje.

Cesta z Cape Point sem trvá aj s fotografovaním maximálne hodinu. Pod kopcom sa nachádza aj informačná tabuľa, pri ktorej sa väčšinou fotia davy turistov a na skalách mysu, keď sa dobre zapozeráte, môžete okrem čajok a kormoránov zazrieť lenivo sa vyvaľujúce uškatce. BUBO sprievodca prevezie auto z horného parkoviska pri Cape Point na parkovisko k Mysu dobrej nádeje, takže môžeme rovno pokračovať v ceste. V prípade, že ste na výlete sami, musíte si to vyšliapať naspäť na horné parkovisko, čo vám bude trvať necelú trištvrte hodinu.

Z parkoviska pri Myse dobrej nádeje sa vraciame smerom k bráne do parku, no za ňou odbočíme tentokrát doprava na cestu M4. Prechádzame popri pobreží Falošnej zátoky. Tá svoj názov dostala vďaka tomu, že námorníci plaviaci sa na svojej obchodnej ceste z Indi, si v zlom počasí horu, ktorá zátoku ohraničuje, mýlili s Mysom dobrej nádeje a Cape Pointom.

Keď vplávali do zátoky, často narazili na niektorú z mnohých skál, ktoré sa tu nachádzajú a stroskotali. V ľadovej vode nemali príliš veľké šance na prežitie...

Po niekoľkých minútach jazdy vchádzame do príjemného koloniálneho mestečka Simon‘s Town, pomenovanom podľa jedného z prvých guvernérov Kapskej kolónie Simona van der Stela. Nachádza sa tu vojenská základňa juhoafrickej armády a z času na čas je tu vidieť zaparkovaných niekoľko vojenských lodí.

Kolónia tučniakov. Video: BUBO archív

Kolónia tučniakov. Video: BUBO archív

My sem však prichádzame za niečím úplne iným. Zaparkujeme na parkovisku a prejdeme kúsok peši ku kolónii tučniaka afrického pri Boulders Beach. V roku 1985 sa sem nasťahovalo niekoľko párov tučniakov a keďže sa o nich ľudia začali zaujímať a chrániť ich, za zopár desaťročí tu vznikla riadne veľká kolónia týchto krásnych tvorov. Samčeky vážia približne 3 kilá a dosahujú výšku 60 až 70 cm. Nad očami majú typické ružové škvrny, tvár a chrbát majú čierny a bruško biele. Vydávajú typické zvuky podobné híkaniu somára.

Sú výborní plavci a živia sa prevažne rybami a hlavonožcami. Ich najväčším nepriateľom vo vode je žralok, na súši sú to psy, mačky, kedysi to boli aj ľudia, ktorí zbierali ich vajíčk ,a tiež znečistenie prostredia a strata prirodzeného habitátu. Tu sú však chránené a my ich môžeme obdivovať a fotiť z drevených chodníkov tak, aby neboli vyrušované. Za vstup k tučniakom sa platí vstupné vo výške 35 randov (1,9 eur).

Vo vinárskej oblasti na východnej strane Stolovej hory.
Foto: Peter Dosedla — BUBO

V raji surferov a vinárov #

Zo Simon’s Town pokračujeme na sever po ceste M4 a urobíme si krátku zastávku v mestečku Muizenberg, kde sú najpopulárnejšie surferské pláže. Takmer vždy nad nimi vlaje čierna zástava upozorňujúca na prítomnosť žraloka bieleho (v skutočnosti je najvyššia pohotovosť, keď vlaje zástava biela). Druhá možnosť je, že obídeme Muizenberg cez Fish Hoek a kopec nad ním po ceste M64. Všetko závisí od dopravnej situácie a času, kedy zo Simon’s Town vyrážame. Náš bohatý program sa totižto stále nekončí.

Naša cesta vedie teraz do vinárskej oblasti na východnej strane Stolovej hory. História juhoafrického vína siaha do dávnych objaviteľských čias, väčšie úspechy však prišli až po roku 1685, kedy Simon van der Stel kúpil 750 hektárov pôdy na východnej strane Stolovej hory a založil prvé vinárstvo v Južnej Afrike, ktoré pomenoval Groot Constantia. Jedinečná mikroklíma, prítomnosť Atlantického oceánu a jeho ochladzujúci efekt spôsobujúci pomalé dozrievanie hrozna, prináša víno jedinečných kvalít, ktoré oceňujú znalci na celom svete.

My v BUBO toto najstaršie juhoafrické vinárstvo navštevujeme radi, a často sa nechávame zlákať na skutočnú delikatesu - netradičné párovanie vína s čokoládou. Miestni somelri každoročne vyberajú päť vín – väčšinou Savignon Blanc, Chardonnay, Pinotage a niektoré z cuvée (ako Constantia Rood alebo Gouverneurs Reserve) a tieto posielajú do Belgicka, kde im k nim vyrobia čokoládu s chuťou podčiarkujúcou ich jedinečný charakter.

V najstaršom vinárstve krajiny nevynecháme párovanie vína s čokoládou.

Poslednou zastávkou nášho celodenného výletu je jedna z najkrajších botanických záhrad na svete - Národná botanická záhrada Kirstebosch. Pozemky, na ktorých sa záhrada nachádza, daroval Cecil John Rodhes mestu a v roku 1913 sa botanik Harold Pearson pustil do práce, vytvoril tu priestor pre jedinečnú lokálnu flóru. Záhrada má dnes 528 hektárov, nachádza sa tu okolo 7 000 vzácnych rastlín a hniezdi tu viac ako 125 druhov vtákov.

Sem-tam je možné zazrieť mangusty (malá šelma veľkosti cca našej kuny), kapskú líšku alebo žanetku (cibetkovitá šelma podobná mačke), ale tiež dikobraza kapského či šedé veveričky. Záhrada je otvorená od 8.00 do 19.00 h počas letného obdobia a do 18.00 h počas zimného. Vstupné je 70 ZAR (3,7 eur). Vedie odtiaľto tiež jeden z mnohých chodníkov, ktorým sa dá vyjsť na Stolovú horu.

Tu sa naša prehliadka jednej z najpôvabnejších svetových metropol končí. Po návšteve Kapského Mesta nemôže odísť nikto nespokojný. Svoje si tu nájdu milovníci histórie, skvelej gastronómie, nakupovania, nádherných pláží, exkluzívneho vína...

Obdivovať tu môžete tie najkrajšie scenérie, bohatú tunajšiu faunu a flóru, absolvovať atraktívne treky, zažiť najúchvatnejšie výhľady, vidieť múzeá, čulý večerný život moderného mesta...

Nie nadarmo mnohí o Kapskom Meste hovoria ako o najkrajšom meste sveta, skrytom poklade, za ktorým sa do južného cípu Afriky oplatí cestovať.

Surfisti vo vlnách Atlantického oceánu. Video: Ľuboš Fellner - BUBO

Surfisti vo vlnách Atlantického oceánu. Video: Ľuboš Fellner - BUBO

Top Ten Kapského Mesta: #

  1. Výstup na Stolovú horu na populárny vrch vo výške 1084 metrov v Národnom parku Table Mountain sa môžete dostať niektorou z atraktívnych peších trás či lanovkou. Ponúka úchvatný pohľad na okolie, prekvapí bohatou faunou aj flórou.
  2. Špičkové seafood reštaurácie na V&A Waterfront – dať si v jednom zo skvelých lokálov na pobreží rybiu polievku alebo lokálnu rybu kingklip patrí medzi naj gurmánske zážitky pravého cestovateľa.
  3. Vyhliadka Lion´s Head asi najlepšie miesto, odkiaľ krásne vidno Stolovú horu aj s Dvanástimi apoštolmi. Najpôsobivejšie výhľady sú to pri východe slnka.
  4. Výborné jedlo a živá africká hudba v Marco’s African Place – tento podnik v strede mesta jednoducho nemôžete obísť. Ochutnajte tu napríklad krokodílie mäso a k tomu sa nechajte zabávať tradičnými africkými spevmi a tancami.
  5. Výlet na Mys dobrej nádeje keď ste v Kapskom Meste, určite nemôžete vynechať výlet na najjuhozápadnejší cíp Afriky. Už samotná cesta sem je atraktívna, zastaviť sa môžete v prístave Haut Bay a pozorovať tunajšie uškatce či v niektorom bare po ceste posedieť pri pohári skvelého vínka.
  6. Milovníci vína si môžu vyčleniť celý deň na vínnu cestu, najmä do vyhlásenej oblasti. Návštevy viníc, exkurzie vo vínnych pivničkách a vinohradoch, ochutnávky, párovanie vína so syrom, čokoládou a k tomu výborný obed určite stoja za to. Jedna z overených spoločností, ktorá takýto výlet organizuje je Wine Flies Wine Tours. Spoločnosť ponúka aj privátne výlety v najluxusnejších vinárstvach, kam vás dopraví helikoptéra.
  7. Národná botanická záhrada Kirstenbosch – nádherná záhrada na 528 hektároch, na ktorej sa nachádza až 7 000 druhov rastlín, 125 druhov vtákov, môžete tu stretnúť dikobraza, veveričku šedú, kapskú líšku, či mangusty...
  8. Kolónia afrických tučniakov v Simon’s Town – tieto roztomilé zvieratá sa pri Boulder´s Beach začali zjavovať v roku 1985, miestni sa o ne začali tak starať, že sa rozrástli do riadne veľkej kolónie. Dnes sú tu chránené a môžete sa na vlastné oči presvedčiť, že sa im tu nažíva naozaj dobre.
  9. Pláž Long Beach s vrakom lode Kakapo – 8 kilometrov dlhá krásna pláž s jemným pieskom, tyrkysovými vodami, surfermi, či psičkármi. Romantické miesto, kde sa ľudia chodia prejsť na konci a turisti obdivovať vrak lode z roku 1900.
  10. Nočný výhľad zo Signal Hill – výlet na kopec nad mestom, z ktorého už od roku 1806 každý deň napoludnie znejú salvy z dela. My vám však odporúčame vyšliapnuť si sem v noci, kedy vám výhľad do okolia doslova vyrazí dych.

Čo vidieť navyše: #

  1. Milovníci prírody a adrenalínu sa môžu ísť potápať v klietke so žralokom bielym, ktorý patrí medzi najnebezpečnejšie tvory na Zemi. Výlet za nimi trvá približne 3 hodiny (plus transfer z Kapského Mesta), u spoločnosti White Shark Diving Company zaň zaplatíte 2050 ZAR (110 eur) a 450 ZAR (24 eur) za transfer z mesta v prípade, že nemáte svoje auto.
  2. Nočný život na Long Street jedna z najrušnejších tepien mesta s množstvom barov a reštaurácií. BUBO určite odporúča skvelý Beerhouse, kde si môžete vybrať z 20 druhov čapovaného a 99 druhov fľaškového piva.
  3. District Six – neslávne známa časť mesta, odkiaľ v 70. rokoch nútene vysťahovali až 60 000 obyvateľov tmavej pleti, čím sa do histórie Kapského Mesta navždy zapísal aj apartheid. Svedectvo o ňom podáva tunajšie Distric Six múzeum.
  4. Pre náročnejších cestovateľov je tu možnosť pozrieť si Kapské Mesto a okolie pekne zhora – letom helikoptérou. Jedným z odporúčaných a najlepších operátorov takýchto služieb je spoločnosť Cape Town Helicopteres.
  5. GreenMarket Sqaure – živé pestré námestie, na ktorom naozaj kúpite všetko, po čom len zatúžite, teda od jedla cez oblečenie až po tradičné suveníry a umelecké predmety. Vychutnávajte si pravý ruch africkej metropoly!
  6. Zeitz MOCCA Museum v štvrti V&A Waterfront ukrýva najväčšiu zbierku súčasného afrického umenia na svete. Z trochu iného súdka je zasa Cape Town Diamond museum, kde sa dozviete viac o histórii tejto vzácnej komodity úzko spätej s dejinami mesta a krajiny.
  7. Užite si víkend v house boate! Treba využiť polohu mesta na mori a stráviť zopár nocí na vlnách oceánu v populárnej víkendovej destinácii Langebaan vo West Coast National Park.
  8. Ak máte viac času, vyhraďte si deň v jednej z najkrajších afrických rezervácií – v Cape Point.
  9. Budova radnice na námestí Grand Parade zo začiatku 20. storočia je postavená z vápenca dovezeného až z Anglicka. Práve odtiaľto z balkóna rečnil po svojom prepustení z väzenia v r. 1990 Nelson Mandela, čo predznamenalo príchod nových časov a koniec rasovej segregácie v krajiny. S jeho menom sa spája aj neďaleký Robben Island, kam si môžete urobiť príjemný výlet. Väznení tu boli okrem Mandelu aj ďalší politickí väzni.
  10. Urobte si príjemný deň v Company´s Garden – krásnej mestskej záhrade, kde zvyknú domáci len tak oddychovať na tráve. Urobte si tu piknik, pozorujte veveričky poskakujúce okolo alebo navštívte niektorú z výborných reštaurácií v okolí.
Martin Hrnko

Martin Hrnko

Martin Hrnko

Pracoval v BUBO 5 rokov a za ten čas sa vypracoval. Vyrástol z neho pekný a múdry človek. V roku 2018 absolvoval 74 letov, strávil vo vzduchu 295 hodín a preletel 201 348 kilometrov. Na cestách strávil 316 dní. Na jeho počesť dnes zakladáme Memoriál Martina Hrnka.

Martin tragicky zahynul 10.3. pri páde lietadla ET302
Nekrológ

Zo zájazdu:

Martin Hrnko

Posledná úprava článku | Prečítané: 3530

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Kapské Mesto - tipy na cestu na juh Afriky Kapské Mesto

Kapské Mesto Kapské Mesto - tipy na cestu na juh Afriky

Vedeli ste, že Kapské Mesto je najstarším mestom Južnej Afriky? Založila ho už v roku 1652 Holandská východoindická spoločnosť ako stanicu na…

Martin Hrnko 23 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.