Jaipur – hlavné mesto maharadžov

Prehliadka

Jaipur – hlavné mesto maharadžov

Jaipur, hlavné a najľudnatejšie mesto štátu Radžastan na severozápade Indie, kombinuje pôvab svojej dávnej histórie so všetkými výhodami metropoly. Maharadžovia tu po sebe zanechali úžasné historické stavby, pamiatky a artefakty, príznačné práve pre toto ružové mesto, ako býva mnohokrát prezývané.

Pávia brána v mestskom paláci
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Rušné, moderné mesto je jedným z troch rohov zlatého trojuholníka, ktorý zahŕňa Dillí, Agra a Jaipur. Pestrá história, rozmanitá kultúra a chutná gastronómia osloví každého návštevníka. Ohromí luxusnými palácmi, vrúcnosťou ľudí a nezameniteľnou romantickou atmosférou. Na svoje si prídu aj zberatelia šperkov a potlačených tkanín, ako aj produktov z mramoru a slonoviny. Toto je India ako sa patrí.

Opevnené mesto obklopené (s výnimkou juhu) kopcami založil v roku 1727 Maharaja Sawai Jai Singh, aby nahradil neďaleký Amber (po novom Amer, časť Jaipuru), bývale hlavné mesto kniežacieho štátu Jaipur v 12. storočí. Mesto je známe svojou krásou a svojím priamym plánovaním je jedinečné. Zakladateľ mesta a vzdelaný panovník Jai Singh pri plánovaní usporiadania Jaipuru mal naštudovaných niekoľko historických kníh o architektúre, odkiaľ čerpal a riadil sa princípmi tradičného indického systému usporiadania domov, miest, záhrad, ciest, vodných diel, obchodov a iných verejných priestranstiev v súlade s prírodou a celkovou harmóniou. Výstavba a dokončenie hlavných ciest, kancelárií a palácov trvala štyri roky. Mesto bolo rozdelené na deväť blokov, z ktorých dva obsahovali štátne budovy a paláce, zvyšných sedem bolo pridelených verejnosti. Boli postavené obrovské hradby, sprístupnené siedmimi opevnenými bránami, ktoré sú funkčné dodnes. Budovy vo vnútri hradieb majú prevažne ´´ružovú´´ farbu (v skutočnosti je skôr červená) a niekedy sa preto nazýva aj ružovým mesto. Príbeh hovorí, že v roku 1876 knieža z Walesu navštívil Indiu a v itinerári cesty bol aj Jaipur, a keďže ružová farba bola symbolom pohostinnosti, Maharaja Ram Singh nechal, z úcty, namaľovať celé mesto ružovou farbou. Mesto bolo mnohokrát napadnuté susednými bojovníkmi, Marathas, ale po väčšinu svojej histórie Jaipur zostal pod vládou Rajputovcov. Bola to jedna z mála častí krajiny, ktorá nikdy nespadla pod úplnu vládu Britov, ktorí opustili Indiu v roku 1947. Po nezávislosti Indie sa Jaipur stal hlavným mestom štátu Rajastan. Aj keď kráľovská rodina stále žije v Mestskom paláci, štát je riadený civilnými orgánmi a demokraticky zvolenými kandidátmi. Hlavnými budovami sú Mestský palác, ďalej Jantar Mantar - observatórium z 18. storočia, ktoré bolo v roku 2010 vyhlásené za miesto svetového dedičstva UNESCO, Hawa Mahal (palác vetra), palác Ram Bagh (luxusný hotel, v ktorom BUBO ponúka možnosť ubytovať sa) a oslňujúca pevnosť Amer s palácom vo vnútri.

Vyrážame z maharadžovho paláca #

Náš deň začíname z hotela o 8:00. Vyrážame zavčasu, hlavne v letnom období, kedy teploty cez deň vyskočia až na 40 stupňov. Naša prvá zastávka je veľkolepá ikonická pamiatka Hawa Mahal.

Prehliadku mesta Jaipur absolvujeme autobusom, ktorý nás zoberie na našu prvú zástavku. Približne 15 minút cesty. Sme ubytovaní v hoteli, väčšinou v Lords Plaza – 3*, ktorý ponúka kvalitné ubytovanie na okraji starého mesta, kam už nedolieha ruch trhovísk. Pri zvýšenom štandarde máte možnosť byť ubytovaní v Rambagh Palace. Už pri príchode do hotela máte pocit, že ste sa ocitli v paláci, privíta vás tradične vystrojený personál, ktorý oslavuje váš príchod hádzaním kvetových lupeňov okolo vás, servis je od začiatku po koniec návštevy exkluzívny a na pamiatku vám vytlačia aj spoločnú fotografiu. Romantika ako z bollywoodského filmu. Klienti sa tu cítia ako Maharadžovia, čoho dôkazom sú špeciálne služby a izby s architektúrou, v ktorej sa spája odkaz starej Indie s moderným, márnivým luxusom. Zaujímavosťou je reštaurácia, ktorá sa nachádza priamo v areáli v pôvodnom maharaždovom vlakovom vagóne, kde sa v okolitej záhrade prechádzajú pyšné pávy. Klienti to tu označujú nielen ako najlepšie ubytovanie, ale za jeden z top zážitkov zájazdu. Maha raja – rozumej „veľký kráľ“.

8 fotografií

Hawa Mahal - palác vetrov #

BUBO transfer s naším usmievavým šoférom nám zastaví priamo oproti palácu vetrov. Odkiaľ máme nádherný výhľad na tento architektonický skvost. Aby sme si lepšie vychutnali pohľad, ideme k nášmu BUBO známemu, ktorého poznáme už 10ky rokov, na strechu jeho kaviarne, odkiaľ si vieme urobiť pohľadnicové foto. Hawa Mahal, postavený v 1799, maharadžom pratap Singh, je považovaný za jednu z najznámejších atrakcií mesta. Päťpodlažná budova vyzerá ako plást včelieho úľu a vo vnútri je vždy veterná kvôli početným oknám. Táto úžasná ventilácia, ktorú si palác užíva, je dôvodom, prečo bol pomenovaný ako Hawa Mahal, čo sa doslova prekladá ako „Palác vetrov“. Hlavným účelom výstavby tohto paláca bolo umožniť dámam kráľovskej rodiny pozorovať rušné ulice Johari Bazaaru z mnohých okien paláca bez toho, aby boli samé videné z ulice – premyslené technické prvky. Hawa Mahal je nielen palác, ale aj kultúrny a architektonický zázrak, ktorý stále viac harmonicky spája architektonické štýly - hinduistický rajputský a islamský mugalský. Štýl rajput je možné vidieť na vrcholoch kupoly a na stĺpoch, zatiaľ čo kamenná vložka a oblúky sú dokonalým vyobrazením mugalskej architektúry. Po Hawa Mahale ideme priamo do krásneho Amer paláca, ktorý je trochu mimo hlavného mesta. Aby sme si ho stihli vychutnať, tak pokračujeme. Palác vetrov návštevníka zaujme skôr z vonka, vo vnútorných priestoroch človek prechádza iba bludiskom veterných chodieb. Pri dobrovoľnej nočnej obhliadke sa zastavíme a spravíme si aj večernú fotku, kedy je tento „úľ“, pripomínajúca stavba, magicky osvetlený.

Palác vetrov usporadúva v marci atraktívnu hudobnú prehliadku, známu ako Winds Of Music Show a je nevyhnutnosťou pre každého návštevníka. V podstate je to divadelné predstavenie, ktoré ponúka fantastickú zmes histórie, anekdot, hudby, tanca a špeciálnych efektov.

6 fotografií

Hawa mahal - palác vetrov

Amer – ten najkrajší palác a pevnosť v jednom #

Pevnosť Amer, to je jedno z nevyhnutných miest návštevy a v Jaipure sa mu venujeme celé dopoludnie. Zaslúži si to, a preto mu venujem aj viac riadkov. Ako u viacerých pamiatkach, tak aj tu môžeme vidieť jedinečnú zmes hinduistických a moslimských vzorov, ktorá ohúri hlavne fotografov. Je to moja najobľúbenejšia pevnosť Indie. Náš miestny sprievodca Loveet so mnou súhlasí. Ako väčšina pevností, leží na malom kopci a nachádza sa vo vzdialenosti 11 km od hlavného mesta. My k nemu smerujeme cez jednu z mestských vstupných brán a po 30 minútach sa nám z autobusu naskytuje panoramatický výhľad na celý komplex. Zastavíme pri jazere Maotha, kde si človek vychutná oslňujúcu krásu pevnosti. Jazero v posledných rokoch býva vyschnuté kvôli malému počtu zrážok. Tu si spravíme fotografie v pozadí s pevnosťou, na hlave s turbanom a vedľa nás sediaci Ind hrajúci a hypnotizujúci vlniaceho sa hada. Nádherná pevnosť je rozsiahly palácový komplex postavený z bledožltého a ružového pieskovca a bieleho mramoru. Je rozdelená do štyroch hlavných častí, ktoré sú zdobené ich vlastnými dvormi. Vo vnútri paláca Amer je veľa zaujímavých miest, ako sú brána Suraj Pole, Ganesh Pole, trh Jaleb Chowk, palác Suhag Mahal, Sukh Mahal a centrálna, pravidelne udržiavaná záhrada. Hlavnou atrakciou paláca Amer je Sheesh Mahal alebo zrkadlový palác. Vystupujeme z autobusu pri Amer court, kto potrebuje využije verejné WC, ale odporúčam tie „kráľovské“ v pevnosti.

Chceme si to užiť v tom pravom štýle. Jedným z vrcholov návštevy veľkolepého Amer paláca je možnosť cestovať ako kráľovská hodnosť na chrbte slona až po nádvorie paláca. K dispozícii je 80 -100 slonov, ktoré prepravujú iba obmedzený počet návštevníkov za deň. Preto tam ideme na začiatku dňa a vopred si, cez Loveeta – môjho kolegu, preveríme dostupnosť. Počas turistickej sezóny, aj keď nedovŕšia kvótou jázd, tak slony odchádzajú do stajní už o 11:00 hod. Jazda je jednosmerná a trvá približne 15 minút, len pozor na horúce rajastanské slnko. Ostatní sa môžu prejsť mierne strmým stúpaním a urobiť si pekné fotografické momentky kráčajúcich slonov. Stretneme sa hore. Cez Dil Aaram Bagh, bývalé verejné trhovisko, ktoré dnes slúži ako záhrada, kráčame schodmi k vstupnej bráne. Cestu nám križujú pestrofarebné ozdobené, kráčajúce slony. Ako Raja – kráľ, tak aj my vstupujeme cez Suraj Pol (slnečná brána) – slúžil ako vstup pre kráľa a VIP osoby, ktorými sme aj my. Pre zvyšných návštevníkov je vstup cez Chand Pol (mesačná brána). Táto brána slúži tým, ktorí by nevládali výstup a využili jeep. Obidve tieto brány sa otvárajú do Jaleb Chowk, ktorý je hlavným nádvorím, kde sa v dávnych dobách usporadúvali prehliadky armády, a takisto to bolo miesto, kde panovník prijímal svojich poddaných. Pevnosť má množstvo úsekov, vrátane kráľovských štvrtí, záhrad a chrámov. Človek sa tu musí naozaj vyznať, inak sa stratí a možno sa ocitne v nejakom podzemnom tuneli, ktorý spájajú Amer s pevnosťou Jaigarh.

BUBO sprievodca vie presne kade ísť – „poďte za mnou, zážitky sú pred nami“. Prehliadka trvá viac ako 2 hodiny. Ja osobne prehliadku zahajujem s pár odvážlivcami v hudobnej veži. Kde si zabubnujeme a odtrúbením odštartujem vstup do paláca, ako sa to robilo za čias maharadžov, pri príchode návštev. Pri vstupnej bráne kúpime vstupenky a prechádzame z jedného nádvoria na druhé, cez ktoré to vedie k súkromným komnatám, chrámom, záhradám a terasám. Prvým z nich je mnohopriestorový Diwan-i-Am, sála pre verejnost. Odtiaľ sa dostanete cez krásne maľovanú bránu Ganesh Pol do súkromných vnútorných priestorov pevnosti. Jeden z pokladov pevnosti je Sheesh Mahal –zrkadlová sieň. Steny Sheesh Mahalu sú pokryté zložitou mozaikou črepov zrkadla a brúseného belgického skla. Túto izbu vytvoril maharadža, aby Maharani (kráľovná) mohla v noci vidieť hviezdy, pretože jej nebolo dovolené spať vonku. Keď v noci svietia sviečky, zdá sa, že miestnosť odráža tisíce hviezd od stien až po strop. K ďalším vnútorným miestnostiam patrí Jal Mandir alebo Sieň víťazstva, v ktorej sú vyrezávané mramorové panely so zrkadlovým stropom a rozsiahly výhľad na hradby pevnosti. Sukh Niwas, sieň potešenia, je mramorová miestnosť, ktorá bola dômyselne ochladzovaná vodou. Maharaja sa tu údajne uvoľňoval so svojimi dámami. K najstaršej časti pevnosti, ktorá bola dokončená v roku 1599, patrí kráľovský palác a ženská ubytovňa zenana. V strede zenany je pavilón a okolo nádvoria sú rozmiestnené izby manželiek. Mali svoje čísla, a keď kráľ mal chuť, tak si stačilo vybrať jedno číslo od 1 do 12. Počas prehliadky tu môžete natrafiť na komparzistov a produkčný štáb, ktorí tu pravidelne natáčajú zábery do filmov, hudobných klipov a reklám.

Večerná návšteva – keď zapadne slnko, tak pevnosť je obklopená nádhernou svetelnou a zvukovou show, kde si návštevníci môžu pozrieť ohromujúcu prezentáciu o histórii. 

12 fotografií

Palác na vodnej hladine #

Ako sa vraciame z Amer paláca do mesta, zastavíme sa pri vodnom paláci alebo Jal Mahal. Je to jedna z najznámejších pamiatok v Jaipure, ktorá je viditeľná z diaľky, nie je však prístupná pre návštevníkov. Tento palác bol postavený uprostred jazera ako rekreačný palác a poľovnícka chata. Keď ho postavil maharaja Madha Singh, nemal v úmysle ho používať ako palác, ale namiesto toho to malo byť lovecké miesto pre kráľa a jeho sprievod počas ich loveckých výprav na kačice. Palác stojí uprostred jazera Man Sagar, je navrhnutý klasickým spôsobom rajput, s ružovým pieskovcom v symetrickom a fotogenickom štýle. Po dažďoch sa pieskovcová farba stien malebne odráža na tmavomodrej vodnej hladine a ak vám do záberu prejde ťava, tak máte top fotku vašej cesty. Zatiaľ čo si veľa ľudí prichádza pozrieť Jal Mahala z brehov jazera, veľa z nich netuší o technológii a inovatívnom dizajne, ktorým sa začal stavať tento starobylý palác. Na povrchu sa zdá, že palác má jedno poschodie, ale v skutočnosti sú tu ďalšie štyri ponorené úrovne, pretože jeho kamenné múry zadržiavajú milióny litrov vody a špeciálne navrhnutá vápenná malta zabraňuje presakovaniu vody do paláca, už viac ako 255 rokov.

Rajastan býva na poludnie často horúci, a preto sa potrebujeme schladiť. Je čas obeda a ideme ochutnať v týchto končinách výrazne štipľavú kuchyňu.

Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Rajastanská gastronómia #

Rajastanské jedlo bolo ovplyvnené nedostatkom zeleniny a vody v tomto pomerne suchom štáte. Lovecké výpravy bohatých a životný štýl miestnych bojovníkov vyvolali celý rad inovatívnych pokrmov a ingrediencií. Pri varení sa bežne používa sušená šošovica, fazuľa, mlieko a cmar. Olej a červené papriky pomáhajú konzervovať jedlo a znižujú potrebu vody. Každá oblasť Indie má svoju vlastnú kuchyňu a zo skúseností viem, že tá rajastanská je najštipľavejšia, no zároveň rozmanitá a chutná. Ak máte obavy zo štipľavého, tak pri objednávke jedla - exaktne trikrát povedzte zaklínadlo „no spicy“. 

Neopúšťajte Rajastan bez toho, aby ste ho neochutnali.

Dal baati churma

Toto je klasika a symbol štátu. Baati je tvrdý nekvasený chlieb uvarený v púštnych oblastiach Rádžastánu. Baati je cenený hlavne pre svoju dlhú skladovateľnosť a navyše nepotrebuje na prípravu takmer žiadnu vodu. Vždy sa konzumuje s dal – kari šošovica, zatiaľ čo churma je hrubo mletá pšeničná zmes rozdrvená a uvarená v ghí a jaggery – trstinový cukor.

Laal Maans

V tomto prevažne vegetariánskom štáte je najslávnejším nie vegetariánskym jedlom. Laal maans doslova znamená „červené mäso“ a jedlo dostalo svoj názov vďaka svojej červenej farbe. Tradične sa laal maans vyrábal z diviakov alebo jeleňov. Dnes sa pripravuje z baraniny marinovanej v pikantnom kari, varenej na miernom ohni, v pálivej omáčke z červeného čili, cesnakovej pasty, nakrájanej cibule a tvarohu. Mäsožravcovi musia vyskúšať.

Ghevar

Na záver si dajte špeciálny sladký jaipurský dezert, ktorý je vyrobený z múky, namočený v ghí, mlieku a posiaty nakrájanými mandľami. Toto sladké jedlo má chrumkavú štruktúru a okrúhlu formu. Existujú odrody Ghevaru, ktoré sa dajú pripraviť z obyčajného, mawa (kondenzovaného mlieka) a malai ghevar (smotany).

Máme pre vás tú správnu reštauráciu, bývalý palác v tradičnej architektúre, v záhrade, kde sme schovaní pred slnečnými lúčmi. Pred vstupom do Surabhi Restaurant nás víta čašník v indickom kroji s turbanom na hlave. Odporúčam Rhajastani thali – tradičné jedlo podávané na tácke, kde vám naservírujú zmes omáčok s ryžou. Poprípade skúste moju klasiku paneer tika masala –  marinovaný indický syr v neskutočne chutnej korenistej omáčke, poprosím aj 2krát Naan, z toho jeden cesnakový. Naan si vždy pripravím vlastnoručne v tandoori – peci, ktorú majú k dispozícii a ochotný kuchár nám spraví aj krátky workshop. Jedlo sa pripravuje a my sme pri tom. Trošku zamúčení si sadáme a s pivkom Kingfisher si vychutnáme miestne chuťovky. Bon apetít.

Jantar Mantar #

Po výdatnom obede a gastronomickom zážitku nás čaká svetový unikát a trochu astrológie a možno stretneme aj maharadžu po prechádzke v mestskom paláci. Za 10 minutiek autobusom od Surabhi Restaurant sa ocitneme na Jalab Chowk – trhovisku s parkoviskom pri mestskom paláci, ten si necháme ako čerešničku na záver. Odparkujeme a prechádzame na pešo 200 metrov najprv k observatóriu. Po ceste vidieť húfy lietajúcich holubov, s ktorými si viete spraviť krásnu momentku. Ak viete ako nato. Všade naokolo vám ponúkajú šatky a trička s motívom Jaipuru. My kupujeme vstupenky a vstupujeme do areálu.

Jantar Mantar, v doslovnom preklade „nástroj používaný na výpočet“, je jedno z najstarších astronomických observatórií s najväčšími kamennými slnečnými hodinami na svete, ktoré ukazujú čas s presnosťou na 2 sekundy. Usporadúvajú sa tu vzdelávacie akcie, prehliadky a hudobno-svetelné predstavenia. Observatórium už nie je funkčným vedeckým centrom, ale je udržiavané ako pamiatka. Je jedným z najväčších na svete a pozostáva z pozoruhodných kamenných súborov, ktoré pomáhajú interpretovať polohu nebeských telies a počítať miestny čas. UNESCO zapísalo Jantar Mantar do zoznamu svetového dedičstva a láka turistov, historikov, astronómov, architektov, matematikov a geografov. Zbierka devätnástich astronomických prístrojov umožňuje pozorovať astronomické konštalácie voľným okom a slúžia ako nástroje na meranie času, lokalizácie veľkých hviezd, zisťovania polohy planét, predpovedania zatmení a určovania nadmorských výšok. Návštevník však k používaniu potrebuje inštruktáž na obsluhu. Každého tu zaujme niečo iné a človek si tu nájde aj svoj zverokruh. Postavil ho maharaja Jai Singh v roku 1728 a pri výstavbe sa používali aj bronzové tablety, tehly a malta.

Ak ste niekto, kto sa rád pozerá na oblohu a hľadá na nej hviezdy, ktoré sú vzdialené mnoho svetelných rokov a chce sa dozvedieť viac o stredovekej astronómii, potom je pre vás Jantar Mantar v Jaipure nutnosťou.

Dokonca sem chodia kňazi predpovedať budúcnosť novorodencom na základe postavenia hviezd, čo určia za pomoci nástrojov. Vždy tu býva horúco, a preto si na záver doprajeme osvieženie v podobe mangovej zmrzliny.  Pri návšteve tohto miesta máte možnosť najať si sprievodcu, pretože je fascinujúce dozvedieť sa viac o histórii pamiatky. K dispozícii sú však aj zvukové príručky, ktoré vám pomôžu spoznať význam každej štruktúry, a tiež poskytnú záhay z astronómie. Vstupenky je možné zakúpiť hneď pri vchode alebo vopred online.

5 fotografií

Jantar Mantar - observatórium

V Mestskom paláci s jaipurským princom #

Mestský palác nás už čaká a je hneď cez cestu. Na prehliadku odporúčam niečo cez hodinu a pol. Nachádza sa na hromade s Jantar Mantar, Hawa Mahalom, vo vnútri rušného mesta pri pouličných trhoch. Časť paláca využíva stále kráľovská rodina, používa ho ako sídlo a zvyšok paláca je otvorený pre verejnosť. Vedeli ste, že môžete sledovať jaipurského princa na Instagrame? Nachádza sa tu množstvo zaujímavých múzeí zasadených v budovách postavených na základe nevídanej fúzie mugalskej a rajputskej architektúry. Za vstupom sa ocitneme na námestí, v strede ktorého stojí Mubarak Mahal, bývalý palác, kde vystavujú  rozsiahlu a jedinečnú zbierku kráľovských krojov, kašmírskych šálov, hodvábnych sárí a ďalších šiat s potlačami a ľudovou výšivkou. Tu boli vítané významne osobnosti, ako napr. princezná Diana s princom Charles. Keď vyjdete z Mubaraku, tak po pravici je vchod do Maharani palácu. Pri vstupe si môžete pozrieť  veľkú rodinnú fotografiu, aj so súčasnými členmi maharadžovskej rodinky. Vo vnútri si prejdeme zaujímavú ukážku veľmi dobre zachovaných rajputských zbraní, z ktorých niektoré pochádzajú z 15. storočia. Dostaneme sa naspäť na uvítacie námestie a cez Virender Pol vstúpime do tých najzaujímavejších priestorov.

Prvé v poradí je Diwan-e-aam – hala určená pre stretnutia, kde vás upútajú zalomené, maľované oblúky. Uprostred sa blyštia dve “Gangajali“ – 4000 litrové strieborné nádoby na vodu, ktoré sú zapísane v Guinessovej knihe rekordov a na výrobu jednej bolo potrebných vyše 14 000 strieborných mincí z jaipurskej pokladnice. Tieto 340 kg (x2) urny slúžili na transport posvätnej rieky Ganga do Anglicka.

Priestory pre VIP párty #

Z Diwan-e-aam prechádzame popri fotografiách maharadžov a o pár krokov vstúpite jednou zo 4roch detailne zdobených brán priamo na Pritam Niwas Chowk, vnútorné nádvorie, ktoré poskytuje prístup k Chandra Mahal.  Pred vami stojí najstaršia budova v Mestskom paláci. Nádherný palác je sedemposchodová citadela, v ktorej sa nachádzajú zelené záhrady, nádherné maľby a zdobené stropy. Dýcha na vás luxus, krása, architektonická brilantnosť a v súčasnosti je sídlom maharadžu Jaipuru. Na námestí si všimnete štyri malé brány (známe ako Ridhi Sidhi Pol), ktoré sú zdobené témami predstavujúcimi štyri ročné obdobia. Brána Peacock (s motívmi pávov na dverách), ktorá predstavuje jeseň, juhovýchodná Lotosová brána (s nepretržitým vzorom kvetov) pripomína letnú sezónu, severozápadná zelená brána, tiež nazývaná brána Leheriya (čo znamená: „vlny“), symbolizuje jar, a nakoniec juhozápadná ružová brána s opakovaným kvetinovým vzorom predstavujúcim zimnú sezónu. Tu sa usporadúvajú tie najdrahšie VIP recepcie, oslavy a svadby. Prenájom nie je fixný a odráža sa od sezóny a typu podujatia, ale je to vždy viac ako 15 000 USD za večer.

Blížime sa k záveru základnej časti prehliadky, z Chandra Mahal, cez Diwan-e-aam, prejdeme do Diwan-e-khas – sála súkromných stretnutí. V obrovskej vyšperkovanej hale nájdete po stranách umiestnené portréty všetkých významných maharadžov a uprostred je usporiadané sedenie, kde sedel aj Bill Clinton, alebo nepálsky a bhutánsky kráľ. Už sa iba prejdeme skromným trhom, kde ak máte štastie, tak uvidíte bábkové divadlo a potom sa dostaneme priamo na Jalab Chowk. Pozor na opice, ktoré tu preskakujú nad hlavami. Videli sme iba zlomok Jaipuru a kto nie je unavený môže pokračovať. Na večer rezervujem lístky v najznámejšom kine Indie - Raj Mandir.

10 fotografií

Mestský palác

Čo vidieť navyše?

Raj mandir

Jedným z najznámejších miest v Jaipure je kino Raj Mandir. Kino, ktoré je obohatené o kráľovskú a luxusnú architektúru, má osobitné miesto v ružovom meste. Pozeranie filmu v hindčine a emotívne reakcie publika, sú v tomto kine úžasným zážitkom a rezervácia miesta vopred je vždy dobrý nápad (cena cca 200 rupii). Luxusná architektúra, veľké lustre a stúpajúce schodisko vedľa haly prepožičiavajú miestu kúzlo starého sveta.

Albert hall museum (Centrálne múzeum)

Budova dostala meno od londýnskeho The Victoria and Albert Museum, čo je inšpiráciou pre jej dizajn. Nádherne postavená Albert Hall sa nachádza v centre záhrady Ram Niwas. Základný kameň  budovy položil knieža Walesu v roku 1876. Múzeum predstavuje širokú škálu zbierok, od remeselných výrobkov, kobercov, kamenných a kovových sôch, zbrane, prírodné kamene a tovar zo slonoviny. Určite sa tu zastavte večer, keď je budova pestrofarebne osvietená a otvorená až do 22:00. Denný individuálny vstup je 200 rupii.

Birla temple

Chrám Lakshmi-Narayan alebo Chrám Birla. Tento pomerne moderný chrám bol postavený na vyvýšenej plošine a je postavený výlučne z bieleho mramoru a dotvára panorámu južného Jaipuru.

Sisodia Rani palace garden

Palác a záhrada Sisodia Rani sa nachádza 8 km od mesta Jaipur na ceste do Agry. Postavený v mugalskom štýle, pomaľovaný je legendami o Rádhy a Krišnovi. Záhrada je viacvrstvová a má fontány, vodné toky a maľované pavilóny. Maharaja Sawai Jai Singh II ho postavil pre svoju kráľovnú Sisodia.

Vidhyadhar Garden

Záhrada Vidyadhar je jednou z najlepšie udržiavaných záhrad Jaipuru a stará sa o ňu vláda Rádžastánu. Nájdete ju v tesnej blízkosti Sisodia Rani a je malebným miestom v samom srdci mesta. Vstup je voľný a nádherne si oddýchnete od ruchu mestských ulíc.

Najkrajší výhľad #

Unikátnosť Jaipuru je v tom, že mesto je z troch strán obklopený pohoriami Aravali, ktoré ho chránia pred púšťou, a takisto to bola obranná línia pred vojskami. Preto tu môžeme nájsť zachovalé hradby a pevnosti na vrcholkoch kopcov, odkiaľ dnes môžeme pozorovať krásne výhľady do okolia a aj na samotný Jaipur.  Toto by ste mali taktiež "prebádať".

Naharghar fort

Pevnosť Nahargarh leží hrdo na hrebeni pohoria Aravalli a vytvára pôsobivé severné pozadie Jaipuru. Nahargarh, čo znamená príbytok tigrov, bol neoblomnou prekážkou brániacou Jaipur pred útočiacimi nepriateľmi. Ponúka nádherný výhľad na ružové mesto a môžete si tu spraviť piknik s miestnymi.

Jaigarh fort

Je tu umiestnené na svoju dobu, najväčšie delo na svete, nazývané „Jaivana Cannon“. Ak máte radi dobrodružstvo a objavovanie, tak na tejto najodolnejšej pevnosti Rajastanu na to budete mať dostatok času. Ten výhľad za to stojí. Vedú sem aj podzemné tunely z Amer fort.

1 vstupenka do viacerých pamiatok: Zvážte zakúpenie zloženého lístka, ktorý vám umožní vstup do Amer fort, Centrálneho múzea, Jantar Mantar, Hawa Mahal, Isarlat a Narhargarh a je platný dva dni od zakúpenia. Môžete si ho kúpiť na niektorej z uvedených pamiatok. Samostatný zložený lístok za 500 rupií zahŕňa vstup do City Palace, Royal Gaitor, Cenotaphs of the Maharanis and Jaigarh.

Svadba vo veľkom štýle #

Nenechajte si ju ujsť a zažite neopakovateľnú, strhujúcu indickú svadbu. Jaipur je jedným z najpopulárnejších miest pre svadby v Indii. Takmer pri každej návšteve mesta sa mi podarí na jednu zavítať a počas sprievodu si na nej aj zatancovať. Rytmické a hlučné bubny roztancujú každého. Zážitok a neopakovateľná atmosféra sa zapíše medzi tie najlepšie z Indie. V BUBO sa vyznáme a vždy ich po príchode vyhľadávame. Lokalizujeme ich podľa hlučnej hudby a bubnov, alebo reflektorov na nočnej oblohe. Už som absolvoval aj dve za 1 večer. Rád spomínam na tú v Rambagh paláci so stovkami tradične oblečených hostí, neprestajne nás obsluhoval personál a ponúkali nám kulinárske špeciality, pri tom sme si v priamej blízkosti užívali svadobnú noblesnú ceremóniu. Indovia sú pohostinní, bezprostrední a cudzinca vnímajú ako požehnanie a dar od bohov, takže na svadobnej recepcii ste priam žiadaný. Ten honosný luxus, dekorácie a pestrá gastronómia vám ukážu tú pravú rozprávkovú Indiu. Ste vítaní.

Celkové náklady na svadbu sa pohybujú od 30 tisíc až do 180 tisíc eur na dvojdňovú svadbu s približne 150–250 hosťami.

Top 3 svadobné miesta v Jaipure

Cena zahŕňa náklady na ubytovanie, stravovanie, dekorácie, správu svadieb a dane.

Rambagh Palace: od 100 000 do 150 000 eur. Palác Rambagh je jedným z najluxusnejších hotelov v Indii. 

Hotel Fairmont Jaipur: od 100 000 do 180 000 eur

Chomu palace: od 60 000 do 85 000 eur (do 150 hostí)

12 fotografií

Indická honosná svadba

Zaujímavé miesta v okolí #

Chand Baori

Po Indii je roztrúsených tisíce nádherne vyrezávaných unikátnych studní na uchovávanie dažďovej vody. Je to moja obľúbená atrakcia nielen na fotky. Jedna a zrovna tá najznámejšia sa nachádza 2 hodiny od Jaipuru. Vychutnáte si tu pohlaď na stovky geometricky usporiadaných kamenných schodov, v tejto vynikajúcej stredovekej studni.

Sambhar Lake

Vo vzdialenosti 96 km od mesta Jaipur nájdete najväčšie vnútrozemské soľné jazero v Indii. Keď dorazíte k jazeru Sambhar a pozeráte sa na nekonečný úsek bielej krajiny, uvedomíte si, že ste niečo také ešte nevideli.

Salim´s paper factory

Továreň v Sanganer & Bagru je najväčšou továrňou na ručne robený papier v Indii. Papier je vyrobený z textilných zvyškov a často ornamentálne zdobený. Približne 200 zamestnancov vyprodukuje denne 40 000 listov, ktoré sa vyvážajú do celého sveta. K dispozícii sú prehliadky a v showroome je tiež k dispozícii prekrásna ponuka papierových výrobkov.

Nočný Jaipur

Zvuková a svetelná show na AMER FORT. Táto show v pevnosti Amer je každodenná akcia, ktorá sa snaží o oživenie pýchy, histórie a tradície. Amer bola domovom 28 kráľov, dynastie Kachwaha, kým sa ich hlavné mesto nepresťahovalo do Jaipuru. Prehliadka vyzdvihuje miestne legendy, folklór a oslavuje maestra ľudovej hudby, ktorý dodnes Rajastanu dodáva jedinečnú identitu.

Časový harmonogram

Október - február - 18:30 (angličtina)

Marec - apríl - 19:00 (angličtina)

Máj až september - 19:30 (angličtina)

Tapri the tea house

Milujem rooftopy a táto moderná čajovňa je to pravé pre tých, ktorí si chcú vychutnať kvalitný indický čaj s výhľadom na zapadajúce slnko nad Jaipurom. Pekne servírovaný čaj, k tomu niečo pod zub a môžeme si zrekapitulovať spoločne ulovené zážitky.   

Hop On

Ak sa chcete zúčastniť niektorej z najlepších párty v Jaipure, potom je táto strešná reštaurácia tým pravým. Toto miesto je známe tým, že organizuje niektoré z najlepších párty v Jaipure, ktoré sú dokonalé vo všetkých smeroch.

Albert Hall Museum
Foto: Ján Zachar — BUBO

Tajný tip

1. Galtaji

Objavte schované starobylé pútnické centrum neďaleko Jaipuru. Atraktívne miesto uprostred nízkych kopcov, ktoré je plné miestnych obyvateľov, nájdete tu chrámy, pavilóny, svätyne (s prírodnými prameňmi a vodnými nádržami). Narazíte aj na komplex chrámu Ramgopalji, ktorý miestni volajú Chrám opíc (Galwar Bagh). Názov je kvôli veľkej skupine žijúcich opíc v blízkosti chrámu. Na vrchole kopca je malý chrám zasvätený bohu slnka, zvaný Surya Mandir. Tu je ten najlepší vyhlaď na celý Jaipur. Vyrazte sem skoro ráno, ešte pred svitaním, keď sa tu všetko prebúdza. Opice tu vidíte visieť na fasádach a preskakovať zo strechy na strechu.

2. Panna Meena ka Kund

Krásny stepwell – schodovitá studňa zo 16. storočia leží v tieni slávnej pevnosti Amer. Panna Meena ka Kund nie je jednou z najväčších studní v Rádžastháne, ale stojí za to ju navštíviť, ak sa vám nechce cestovať 2 hodiny za najznámejším stepwell v Chand Baori.

8 fotografií

V chráme opíc

Kam za pouličným jedlom? #

"Masala Chow", je miestom, kde sa môžete oddávať chutnému street foodu Jaipuru. Miesto populárne medzi miestnymi má vyše 20 stánkov s jedlom a za vstup sa účtuje vstupný poplatok vo výške 10 rupií. Najlepší čas na návštevu je večer, to je čas, kedy máte možnosť zmiešať sa s miestnymi obyvateľmi mesta. Tieto priestory ponúkajú obrovskú zmes pouličného jedla, cez populárny sladký dezert gulaba sakri, slané občerstvenie chaat, zmrzliny faluda, dosa - palacinka, klasický masala čaj, atď. Odporúčam stánok Samrat - ten je známy kvôli Pyazz Ki Kachori - cibuľové zemiakové knedličky, samosa – zeleninové taštičky a jalebi – sladkosť na záver.

Maharaja mac burger pre tých, ktorých tradičná indická kuchyňa neoslovila.

Top 5 Jaipur

  1. Niet krajšej pevnosti spojenej s palácom. Aj z vonku, aj z vnútra vás očarí. Na prehliadku Amer fort si vyhraďte dostatok času, aby ste prenikli do tých najskrytejších zákutí tohto komplexu. Pozrite si aj neďaleký stepwell – kaskádovitú netradičnú studňu
  2. Keď budete počuť bubny a uvidíte farebný sprievod, určite sa zastavte a pripojte k nefalšovanej zábave a zažite originálnosť a nespútanosť indickej svadby. V Jaipure sú na pravidelnom poriadku a radi vás vytancujú a pohostia.
  3. V samotnom strede mesta, v mestskom paláci – City palace Jaipur, nájdete rôzne druhy múzeí a hlavne úchvatnú architektúru, ktorá vám priblíži život maharadžov.
  4. Hneď vedľa mestského paláca stojí symbol a ikona Jaipuru - Hawa Mahal (palác vetrov), jedinečný architektonický zázrak pripomínajúci „uľ“. V rušných uliciach okolo „Palácu vetrov“ sa nachádza nespočetné množstvo obchodov, ktoré predávajú všetko od drobností po sklenené náramky, topánky, domáce dekorácie, až po koberce. Určite stojí za návštevu pre nákupných maniakov pri hľadaní jedinečného tovaru.
  5. Vychutnajte si jednu z množstva strešných (rooftop restaurant) reštaurácií a pozorujte bežný život ľudí pod vami. Tie zašité sú tie najautentickejšie. Nechajte sa obsluhovať a vychutnajte si indickú kuchyňu s vychladeným Kingfisherom. Peacock restaurant v hoteli Pearl Palace – pre trochu luxusu. O2 – The Plant Café - zelené a čisté prostredie.

Niekoľko luxusných tipov #

Rambagh Palace

Luxusný palác Rambagh bol bývalým sídlom Maharaja z Jaipuru. Precízne upravované záhrady, plné zvierat a magická indická architektúra. Slová ani nestačia! Krása v noci je neopísateľná. Personál je súčasťou tejto rozprávky, je nad očakávania a pripravia vám úžasné prekvapenia počas pobytu. Neuveriteľná India.

World Trade Park

Je špičková 11 poschodová nákupná zóna, známa svojím jedinečným architektonickým dizajnom, postavená v 2012 za 50 000 000 dolárov. Z návštevy budete mať jedinečný zážitok, minimálne z vonku vás upúta určite.

Lalit Jaipur

Tu si môžete nechať rozmaznávať svoje chuťové poháriky so severoindickou delikátnou kuchyňou, v krásnom prostredí triedy A, ktoré vám odnesie srdce a poskytne ten najlepší luxusný zážitok Vášho života. My pleasure Sir/Madam.

Kultúrny život #

Hudba v Central parku

Hudba v parku je zabehnutou udalosťou, ktorá sa koná každú druhú sobotu v mesiaci v Jaipurskom centrálnom parku pre všetkých milovníkov hudby. Na podujatí sú predstavenia predstaviteľov z oblasti klasickej hudby. Pozrite si aktuálny program a vychutnajte si posedenie na tráve s hudbou lahodne znejúcou.

Tanec spojený s večerou

Typickým rajastanským tancom je rituálny tanec Bhavai, pri ktorom tradične oblečené  a namaľované ženy balansujú osem až deväť mosadzných alebo hlinených džbánov/kvetináčov na hlave, počas toho ako tancujú a krútia sa svojimi nohami a bokmi. Na záver im môžete na vrchol položiť 1 horiaci džbán. Trošku adrenalín aj pre publikum. Tanec sprevádza spev a herné nástroje mužských interpretov, ako napríklad harmonika, sarangi – indické husle  a dholak – ručné bubny. Z dôvodu vysokej úrovne náročnosti a zložitosti zvládnutia, učenie tanca trvá dlhé roky. BUBO má už osvedčenú reštauráciu - Indiana restaurant, kde nám v útulných priestoroch tieto tance predvedú, a dokonca sa k ním, po jednom Kingfisherovi aj pripojíme. Pozor, tak ako tanec, aj jedlo tu zvykne byť veľmi pálivé.

Rajastan je pre mňa najpestrejší štát Indie a jeho hlavné mesto Jaipur je toho dôkazom. Ružové mesto, plné palácov a pevností s jedinečnou architektúrou ponúka romantické miesta, miestne trhy a špičkovú gastronómiu, ktorú si vychutnávate na rooftope s luxusným výhľadom na mesto. Popíjam si masala čaj a predstavujem si, že som jeden z maharadžov. Minulosť tu cítite pulzovať tým, že v mestskom paláci žijú potomkovia kráľovskej rodiny. Teším sa na otvorených ľudí, nádherne pamiatky a príjemnú atmosféru, ktoré v BUBO dokonale poznáme už desiatky rokov a vždy vyťažíme z návštevy maximum.

8 fotografií

Filmy na inšpiráciu:

THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL

Tento film, v ktorom hrajú talentovaní herci, vám pomôže zabaliť si tašky a odletieť do Rádžastánu. Prostredie filmu je zasadené v Jaipure a Udaipure, krásne zachytáva miestnu príchuť týchto dvoch miest - z miestnych trhov, rikší, motocyklov, tiav a kvetinových trhov.  

THE DARJEELING LIMITED

Film rozpráva príbeh o troch odcudzených bratov, ktorí spolu cestujú po Indii. Uvidíte v ňom hlbokú krásu a architektúru Udaipuru, “Mesto jazier“ a zlaté pieskové duny púšte pri Jodhpur. Odhalí vám miesta a ľudí Rajastanu. Už som ho videl viackrát a stále ma baví. Aj kvôli hercom ako O. Wilson a Adrien Brody.

RANG DE BASANTI

Rang De Basanti, jeden z najlepších diel indického bolywoodu, vám ukáže pohľad na Rádžastán prostredníctvom krásnych piesní, vďaka ktorým si budete priať, aby ste tam boli. Zábery na majestátnu pevnosť Nahargarh s výhľadom na pôvabné mesto Jaipur, nádherne zobrazuje veľkoleposť pevnosti, ktorá vytvára pôsobivé pozadie ružového mesta.

Ján Zachar

Ján Zachar

Ján Zachar

Chcete víza na Kubu do Ameriky, Indie, Ruska, alebo Číny? Roky pracoval na vízovom oddelení BUBO a svojou charizmou si získal nejedného konzula. Janko je talent na vybavovanie a preto je výnimočnou súčasťou nášho tímu. Má blízky vzťah k juhovýchodnej Ázii, ktorú veľmi rád navštevuje a samozrejme aj sprevádza. Jeho obľúbeným regiónom (srdcovkou) je Južná India a Srí Lanka, odkiaľ pochytil úsmev, ľudský prístup a pokoru, ktorú preukazuje na zájazdoch. Všetkým dáva do pozornosti Buddhov výrok: "Koreňom zla je nedostatok poznania."

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Južná India – maximálne poznanie (Expedition)

Zo zájazdu:

Ján Zachar

Posledná úprava článku | Prečítané: 771

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

Ján Zachar 26 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči Prémiový blog

Prémiový blog Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči

O Indii dnes koluje viac gýčov a predsudkov, ako o ktorejkoľvek inej krajine sveta. Mnohí v nej vidia akýsi duchovný ´pupok´ sveta, kam odídu na…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.