Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami

Prehliadka

Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami

História Gruzínska sa prepletá s históriou vína tak pevne, že je takmer nemožné navštíviť túto krajinu a pritom sa nedotknúť tohto fenoménu, neochutnať aspoň pohárik tohto božieho gruzínskeho moku. Ak ste aj vy milovníci vína, a ste v Gruzínsku, určite nevynechajte malebnú oblasť Kacheti na východe krajiny, ktorá je dobrým tradičným vínom vychýrená. Traduje sa dokonca, že práve tento kraj dal svetu dar vína... Pozrite sa spolu s nami na miesta, kde sa písala história nielen vína. BUBO má pre vás spoľahlivý návod, ako v tomto čarovnom kúte sveta objaviť čo najviac zážitkov...

Kacheti Počasie

jasná obloha

jasná obloha

13°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:45

Západ slnka 19:16

Signagi - srdce Kacheti #

Za jednoznačné centrum regiónu Kacheti sa považuje neopakovateľné mestečko Signagi. Romanticky roztrúsené po okolitých kopcoch, pripomína svojim zasadením zvlnené Toskánsko. Všade tu vládne až rozprávkovo príjemná atmosféra s výhľadom na zasnežené vrchy Gombori. V meste, ležiacom v údolí riek Jori a Alazani, cca 100 kilometrov od metropoly Tbilisi, nájdete všade tradičné stopy ovocinárstva, vinárstva a poľnohospodárstva, ktoré ku Signagi nerozlučne patrí, ale tiež niekoľko vzácnych historických pamätihodností. A celkom určite tu natrafíte na niekoľko skvelých podnikov s výborným vínom a jedlom. Čo viac si priať?...

My v BUBO takmer vždy bývame v butikovom hoteli Kabadoni. Je najlepší v regióne, má nádych luxusu a dokonalej polohy. Skrátka, všetko, čo si môžete priať a želať, aby ste si oddýchli, načerpali energiu a dokonale si užili mesto. Čarovným bonusom sú raňajky na terase s výhľadom na celú údolie Alazani. Hotel má aj vlastné SPA centrum,  kde môžete relaxovať v bazéne či saune. Izby sú komfortne zariadené, niektoré majú balkónik, niektoré výhľad na údolie, iné do námestia a ak sa dá, pýtajte sa na izbu č.209. Na ten výhľad skrátka  nezabudnete!

Čo vidieť v Signagi? #

Celé mestečko (cca 1500 obyvateľov) obídete za cca hodinku, hodinu a pol. Námestie, kde leží hotel Kabadoni, je skvelým miestom na začiatok potuliek. Ak sa vyberiete hneď doprava, čoskoro sa dostanete k zvyškom hradieb z 18. storočia s výhľadom na okolitú krajinu. Vyberte sa však o jednu ulicu vyššie, kráčajte dláždenou ulicou a po cca desiatich minútach sa zastavte pri kamennom bastióne starých hradieb. Budete tu takmer sami a môžete vyšliapať niekoľko schodov na vrchol veže, odkiaľ budete mať ešte krajší výhľad ako z prvej ulice a budete vidieť mestečko z úžasného nadhľadu.

Ak sa vyberiete z námestia doľava, dostanete sa do príjemného parku. Stretnete tu babičky, predávajúce koreniny, čaje a sladkú čurčchelu - orechy zaliate v hroznovej šťave. Na prvý pohľad to pripomína klobásu, ale nenechajte sa zmiasť. Čurčchela je tu vždy čerstvá a nesmierne chutná. Keď sa prejdeme parčíkom a ochutnáme z miestnych dobrôt, pokračujeme cez hlavné námestie, kde stojí radnica mesta – moderná elegantná budova. Oproti nej je malá, nenápadná  pošta. Ak chcete poslať pohľadnicu, neprehliadnite ju, toto je naozaj miesto, odkiaľ poputuje váš pozdrav domov (hoci to bude trvať aj sedem dní)! Pokračujeme hlavnou cestou až k dolnému námestiu, kde dnes tróni nová fontána, a ideme ďalej, kde nás na konci mestečka čaká vyhliadka na Signagi. Okrem týchto čarovných miest sa nachádzajú v mestečku dva pekné ortodoxné kostoly – sv. Juraja a sv. Štefana. 

Čurčchela je miestna delikatesa, ktorú v Gruzínsku nemôžete vynechať.

Neďaleko námestia s radnicou je príjemná reštaurácia, ktorú BUBO rozhodne odporúča. (Ak ideme dole od hotela, nájdeme ju po pravej strane, spoznáme ju podľa znaku nad dverami - obrázku chačapuri (typické tunajšie jedlo). Netreba sa jej zľaknúť, vyzerá veľmi obyčajne, až jemne zanedbane, no nedajte sa pomýliť, varia tu výborne!!! Sedí sa väčšinou vo vnútri v hlavnej miestnosti, no stačí povedať, že chcete sedieť vonku a usadia vás na romantickom, akoby skrytom nádvoríčku, kde budete pekne v súkromí. Reštaurácia ponúka gruzínsku klasiku. Zaujímavé je už predjedlo - grilovaný baklažán s vlašskými orieškami, ktoré majú úžasnú konzistenciu pasty. Okrem toho tu majú výborné kura na slivkách, ryby, šašlíky, už spomínané chačapuri (syr zapečený v ceste, či bielom chlebe), ale aj domáce rozlievané víno.

BUBO vínny tip: PHEASANT´s TEARS
Na hlavnej ulici, ktorá stúpa od druhého námestia s fontánou, sa na ľavej strane objavia malé dvere s týmto názvom. Je to skvelá rodinná vinárnička, kde robia ochutnávky svojho vlastného domáceho vína. Je veľmi dobré a naozaj unikátne, lebo ho takmer nikde inde nedostanete.
Víno: červené SAPERAVI 

Khareba - víno v jaskyni #

Keď už máme za sebou prehliadku mestečka Signagi, čaká nás ešte jeho krásne okolie údolia Kacheti, kde je rozhodne čo vidieť. Poďte s BUBO po potulkách gruzínskych Toskánskom. My vyrážame z nášho hotela po raňajkách, pokojne o deviatej ráno, keďže presuny medzi miestami, ktoré chceme vidieť, nie sú dlhé a náročné. Radi si preto raňajky užijeme v pohode, s výhľadom na zasnežené pahorky Kaukazu.  Krása Kacheti na nás čaká!

Nedať si v Kacheti víno, to je ako nebyť v Gruzínsku.

Našou prvou zastávkou je vinárstvo Khareba. Cesta zo Signagi sem trvá jednu hodinu. Zaparkovať sa dá priamo v areáli vinárstva a neďaleko parkoviska nájdete aj toalety. Odporúčame, je lepšie ich absolvovať ešte pred vstupom do jaskyne, kde sa vínne pivnice nachádzajú. Ak ste citlivejší na chlad, vezmite si so sebou niečo teplé, pretože budeme v kamenných jaskyniach a bude tam určite chladnejšie. Sprievodkyňa nás vezme dnu do vínneho sveta, kde sa dozvieme sa kopec informácii o histórii tohto unikátneho miesta.

Vrcholom návštevy je ochutnávka miestneho vína Khareba. Dostaneme tu na ochutnanie tri či štyri vzorky, niekedy dokonca aj čaču - obľúbený a pomerne silný lokálny alkohol z hrozna. K vínu si zahryzneme chlieb, olivy aj syr. Po hodine uprostred čarovného vínneho sveta sme vonku. Ak si chcete víno, ktoré ste ochutnávali aj kúpiť, žiadny problém - priamo v areáli nájdete obchodík, kde máte široký výber. V iných obchodoch či mestách na víno Khareba sem-tam natrafíte, no zákon schválnosti bude určite platiť a možno nenájdete presne ten druh, ktorý vám chutil najviac...

Gremi - história chránená UNESCO #

Keď sme zdegustovali všetko, čo sme chceli, príjemne ovínení vyrážame na atraktívny výlet. Cesta z Khareby na miesto, kde dnes stojí staré Gremi – kráľovská citadela  s kláštorom a Kostolom Archanjelov zo 16. storočia, je krátka, trvá len niečo okolo 25 minút. Gremi bolo kedysi hlavným mestom kráľovstva Kacheti, malo výhodnú polohu na obchodnej Hodvábnej ceste.  Od roku 2007 je Gremi chráneným dedičstvom UNESCO.

K pamiatke si to musíme pekne vyšliapnuť, schody vedú hore až priamo na nádvorie kláštora. Prehliadka je rozdelená na dve časti. Tou prvou je samotný kostol s kláštorom. Chrám je zvnútra veľmi pekne zariadený, zdobený viacerými vzácnymi freskami. Pozor, ženy tu musia mať na hlave šatku. Ak nemajú svoju, dostanú ich vo vnútri. Druhou časťou prehliadky je bývalý kráľovský palác, v ktorého zvonovej veži sa dnes nachádza múzeum.  Hneď po vstupe uchvátia vašu pozornosť vystavené portréty panovníkov kráľovstva Kacheti. Celý hrad je vlastne jedno veľké schodisko, ktoré vás prevedie malými kamennými miestnosťami až na samotný vrchol s krásnym pohľadom na okolie, takže vyliezť až nahor sa naozaj oplatí. Súčasťou komplexu je aj vínna pivnička.

V Gremi sa zdržíme maximálne hodinu a pol. Odchádzame odtiaľto ešte pred jednou, takže cestou k našej ďalšej zastávke je ten správny čas na obed v krajskom meste Telavi. Máme to sem len dvadsať minút cesty a BUBO tu má už osvedčený podnik menom Rcheuli Marani. Nájdete tu rôzne špeciality gruzínskej kuchyne, na ktorých si tu pochutí skutočne každý.

Kacheti je krásny a bohatý región

V mnohých kláštoroch tu robia mnísi svoje vlastné víno i med.

Alaverdi - kláštor v srdci Kacheti #

Výborne naladení a najedení odchádzame z Telavi. Ku kláštoru Alaverdi nám to bude trvať cca 20-25 minút. Prichádzame k ortodoxnému kláštoru vo východnom Gruzínsku, ktorého niektoré časti sa datujú až do 6. storočia, ešte do pohanských časov. Neskoršia katedrála bola postavená v 11. storočí. So svojou polohou v srdci regiónu Kacheti je toto miesto dejiskom každoročných náboženských ľudových osláv Alaverdoba, viažucich sa k septembrovému obdobiu žatvy.   

Kláštor Alaverdi v Kacheti

Kláštor v Alaverdi je obrovský, kedysi dokonca bola najväčším v celom Gruzínsku, no dnes ho predbehol kláštor Tsminda Sameba v Tbilisi. Aj tu treba dnu šatky, žijú tu mnísi, a preto je tu potrebné dodržiavať určité jednoduché pravidlá. Ak máte na sebe len krátke nohavice, musíte si vziať pri vstupe dlhé nohavice (alebo aj tepláky), ktoré sú tu pripravené pre návštevníkov. Muž si nemôže okolo seba opásať šatku alebo sukňu, takto to nefunguje

Prečítajte si aj veľké porovnanie:

Krajiny s najlepším vínom na svete

Interiér Alaverdi možno nepatri medzi najpompéznejšie na svete, no stojí za to nazrieť za jeho fasádu. Je uložený v krásnom prostredí, kde mnísi za hradbami pestujú vinič a dorábajú vínko. Na prehliadku Alaverdi nám bude stačiť pol hodinka,  pri východe určite nazrite aj do malého kláštorného obchodu, kde si môžete kúpiť med priamo od mníchov.

Za skvelým vínom k Schuchmannovi #

Sme vo vyhlásenom vínnom regióne, ideme teda vyskúšať ďalšie víno! Mierime do malej dedinky Kisiskhevi, kde sa nachádza vinárstvo Schuchmann. Cesta nám bude trvať cca štyridsať minút. Vinárstvo je ešte kúsok za dedinkou Kisiskhevi, a je to veľmi príjemné, priateľské miesto, kde sa naozaj ponoríte do autentického vínneho života v tomto kraji. Budete tu svedkami samotnej výroby vína – od ukážky gruzínskej tradičnej výroby v qveruli až po tú súčasnú - strojovú. Vidiac tento zložitý proces ešte viac oceníte hodnotu kvalitného vínka vo vašom pohári...  Ochutnávka sa koná na terase s výhľadom na vinohrady. Ochutnávajú sa tu zvyčajne 4štyri vzorky vína, no ak máte chuť na tradičnú a silnú čaču, môžete vymeniť jednu vzorku práve za ňu. Medzi najobľúbenejšie vínne diela od Schuchmanna patrí šampanské rosé, tak si ho určite nenechajte ujsť!

Na tomto čarovnom mieste zároveň končíme výlet po regióne Kacheti, počas ktorého sme ochutnali trochu z histórie, a trochu zo skvelej gastronómie a vychýrených vín tohto kraja. Návrat do Signagi trvá niečo vyše hodinu. Večerný príchod do centra mesta treba, samozrejme, zakončiť v niektorom z príjemných podnikov na skvelej gruzínskej večeri!

Chcete zažiť atmosféru gruzínskeho Kacheti a ochutnávať lahodné miestne vína na vlastnej koži? Vyberte sa spoločne s nami na náš BUBO zájazd a strávte dovolenku v Gruzínsku

Kacheti – oblasť, ktorá sa líši od zvyšku Gruzínska. Je oveľa zelenšia, dobrá pôda a slnečné dni z nej robia raj pre poľnohospodárov a vinárov. Kacheti predstavuje asi 17 percent plochy Gruzínska. Na severe ju ohraničuje pohorie Veľkého Kaukazu. Kacheti bolo v 8. storočí kniežatstvom, od 12. do 15. storočia súčasťou Gruzínskeho kráľovstva, do roku 1762 bolo nezávislým kachetským kráľovstvom. V 19. storočí patrilo Rusku, od 90. rokov je súčasťou Gruzínska, jedným z jeho najrozmanitejších, najúrodnejších a najkrajších krajov. Kacheti je považované za kolísku a zrod vína vôbec, produkcia viniča tu tvorí polovicu celkovej gruzínskej produkcie. Okrem neho sa tu pestuje aj obilie, slnečnice, jahody, broskyne, slivky... Okrem gastronómie, histórie a okolitých hôr je turistickým cieľom aj tunajší Národný park Vašlovani.

TOP 10 Kacheti #

1. Mestečko Signagi
Najkrajšie mestečko v celej oblasti Kacheti. Leží na kopci s výhľadom na Kaukaz aj údolie Alazani, nájdete tu viacero podnikov s dokonalou kuchyňou, skvelé víno a napokon si môžete vyliezť na hradby a pozorovať okolie.

2. Kláštor Gremi
Kláštorov nájdete v Kacheti viacero, no práve Gremi patrí k tým unikátnym, pretože bol kedysi hlavným mestom a dnes je spojením kláštora a pevnosti. Tu človek pochopí pojem opevnených kláštorov a nazrie za múry, aby zistil viac o unikátnom kráľovstve, ktoré sa tu kedysi rozkladalo.

3. Kachetské vína
Kacheti má prezývku „gruzínske Toskánsko“ aj preto, že tadiaľto prechádza dôležitá vínna cesta a takmer všetko sa tu točí práve okolo vína. Navštívte vinárstva ako Khareba či Schuchmann a ochutnajte najlepšie vína regiónu. Medzi odborníkmi stojí vysoko odroda Saperavi

4. Tradičná Čurčchela
Typická pochúťka Kacheti (ale aj celého Gruzínska), ktorú tu nájdete dokonale čerstvú. Predstavte si vlašské oriešky, či iné drobnosti zaliate v hroznovej šťave, premenenej na želé a dostanete čurčchelu. Bez toho, aby ste ju ochutnali ani neodchádzajte.

5. Kláštor Alaverdi
Najväčší kláštor celého regiónu Kacheti je viac než len obyčajná stavba. Dodnes v opevnenom kláštore žijú mnísi, ktorých tu stretnete, môžete si od nich kúpiť medové sviečky či poháriky pravého kaukazského medu a to už stojí za zváženie, nemyslíte?

6. Raňajky s výhľadom na údolie Alazani
Ak máte to šťastie, že spíte v butikovom hoteli Kabadoni, kde bežne spávame aj my s BUBO, tak potom si užijete tie najkrajšie raňajky, aké viete v Kacheti zažiť. Ak tu nebývate, skúste sem zájsť aspoň na raňajky. Sadnite si na terasu a pod vami sa objaví nádherné úrodné údolie Alazani, nad ktorým vyrastajú zasnežené štíty Kaukazu. Táto scenéria bude najkrajšou, akú v Kacheti uvidíte.

7. Kláštorný komplex Davit Gareja
Za týmto unikátnym komplexom treba vyraziť zo Signagi na juh, až k hranici s Azerbajdžanom. Necelé tri hodinky a ste na mieste. Kláštorný komplex sa spája so svätcom Davitom Garedžom, ktorého si domáci držia v posvätnej úcte. Nájdete tu dva komplexy. Lavra stojí dole, stačí zdolať pár schodov a ste v jeho útrobách, no za Udabnom treba šliapať do kopca asi polhodinku. Keď prejdete za hrebeň (de facto už v Azerbajdžane), objavíte tu svet zabudnutých jaskynných svätýň s freskami. Neskutočné miesto, opustené, dokonalé, s atmosférou.

8. Večera u domácich
Priamo v Signagi je niekoľko podnikov, kde si viete dať výbornú večeru. Niektoré sú reštaurácie, no pri potulkách mestom si všimnete aj obyčajné domy, kde stojí tabuľka s ponukou jedla. Takto si privyrábajú viaceré rodiny. Sadnite si k nim domov, nechajte si odporučiť jedlo, objednajte si džbánik ich vlastného, domáceho vína a o program máte postarané.

9. Chačapuri
Gruzínska delikatesa, ktorú nájdete v každej dobrej gruzínskej reštaurácii. Volá sa chačapuri a vo svojej veľmi jednoduchej podstate ide o cesto naplnené, vlastne skôr preplnené syrom. Čakajú vás pravé syrové orgie.

10. Tsinandali a historický dom
V mestečku Tsinandali nájdete unikátny historický dom, ktorý kedysi patril Alexandrovi Čavčavadzemu, ktorý žil na prelome 18. a 19. storočia. Dom vonia atmosférou zabudnutej doby, objavíte tu zachovaný dobový nábytok, predmety každodenného života. Príjemné zmena po všetkých tých kláštorných komplexoch...

Čo vidieť navyše? #

Kláštor Bodbe
Neďaleko mestečka Signagi sa nachádza ďalší kláštorný komplex Bodbe, tak ak ešte nemáte dosť tunajšej histórie, choďte si ho pozrieť. Je tu pochovaná svätá Nino, ktorá do týchto končí priviezla kresťanstvo, preto je Bodbe pre Gruzíncov pútnickým miestom. Cesta, ktorá odtiaľto vedie do Signagi, ponúka na jednom mieste zastávku geniálnu panorámu celého Signagi na pahorku. Treba sa tu zastaviť!

Kláštory Davit Garedža
Približne dve hodiny jazdy autom od Tbilisi nájdete na juhu krajiny unikátne kláštorné komplexy Davit Garedža. Sú tak blízko hranice, že mnohé skalné chrámy ozdobené freskami dokonca nájdete takpovediac už na azerbajdžanskej strane hraníc, kam vás privedie cestička. Budete tu takmer sami, sem-tam stretnete mníchov, ktorí tu žijú. My v BUBO si na tento výlet zvykneme pribaliť rajčiny, uhorky, gruzínsky syr a čerstvý chlieb a spravíme si zážitkový obed priamo v komplexe kláštora pri pikniku. Čo poviete?

Pevnosť v Telavi
V porovnaní s ostatnými miestami v Kacheti nie je Telavi najzaujímavejším miestom, ale ak chcete z regiónu dostať maximum, potom sa tu zastavte a pozrite sa na mohutné, kamenné múry miestnej pevnosti. Zatúlajte sa aj do uličiek a užite si jeho neturistickú atmosféru. 

Zaujalo vás gruzínske Kacheti? Prečítajte aj naše ďalšie gruzínske články:

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 918

Mohlo by Vás zaujímať

Gori. Na návšteve u Stalina Gori

Gori Gori. Na návšteve u Stalina

Gruzínsko je ozdobou Kaukazu a je to azda najpríjemnejšia krajina s akou sa v tomto región stretnete. Má krásu prírodu, históriou, je pretkaná…

Kaukazská krásavica Tbilisi Tbilisi

Tbilisi Kaukazská krásavica Tbilisi

Gruzínsko je krajinou impozantných kaukazských hôr, srdečných pohostinných ľudí a fantastickej, takmer magickej atmosféry, v ktorej sa snúbi bohatá…

TOP 10 Tbilisi Blog

Blog TOP 10 Tbilisi

Tbilisi. Čarokrásne gruzínske hlavné mesto, ktoré toho v sebe skrýva veľa. Špeciality gruzínskej gastronómie, úžasné víno, dominantnú pevnosť,…

Najkrajšie túry sveta - 2. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Po úspešnej prvej časti vám priblížim ďalšie turistické trasy, ktoré vyzdvihuje aj samotný Lonely Planet. Tentokrát sa presunieme do Južnej Ameriky…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska Mccheta

Mccheta Mccheta. Najposvätnejšie miesto Gruzínska

Z gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi má cesta do historickej Mcchety len necelých 20 kilometrov. Mnohí ho pokojne obídu na ceste ku kaukazským…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami Kacheti

Kacheti Kacheti – gruzínskymi vínnymi cestičkami

História Gruzínska sa prepletá s históriou vína tak pevne, že je takmer nemožné navštíviť túto krajinu a pritom sa nedotknúť tohto fenoménu,…

Tomáš Kubuš 10 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.