Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Prehliadka

Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte prečo. Tu sa písali veľké dejiny, tu sa vystavali tie najfascinujúcejšie stavby, akého bol ľudský um a šikovnosť schopné. Zároveň je dnes Káhira neopísateľne vzrušujúcou zmesou rôznych vplyvov, babylonom Egypťanov, Arabov, Afričanov. Pri moderných budovách sa krčia chatrče z hliny, vôňa kardamónu a ibišteku sa prediera cez smog 20-miliónového mraveniska, zvuk zvolávania do mešít sa miesi s hlukom preplnených 6-prúdoviek.... Aj to je Káhira, mesto, ktoré ste schopní zamilovať si na prvý nádych. Ako my v BUBO, ktorí sem s našimi klientmi chodíme už osemnásť rokov. A keďže všetky tie nádhery a svedectvá histórie sveta sa jednoducho nedajú spoznať za jeden deň, Káhiru ponúkame na spôsob dvojdňovej prehliadky. Po prvom dni v Meste mŕtvych, Gízskom plateau, ochutnávaní domácich dobrôt, a večernej šou pred Sfingou, sa vydávame na druhý deň spoznávať ďalšie tváre čarovnej Káhiry...

Káhira Počasie

zamračené

zamračené

33°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 05:48

Západ slnka 18:11

Pamiatky Káhiry sme vám predstavili už v prvej časti nášho blogu.

Ráno, dobre oddýchnutí, naložíme kufre do autobusu, pretože večer nás čaká nočný presun klimatizovaným vlakom do Asuánu - brána do čiernej Afriky. Ešte predtým nás však čaká ďalší plnohodnotný deň v hlavnom meste Egypta.

Keďže dnes máme v pláne navštíviť niekoľko mešít a kresťansko-koptských kostolov, treba tomu prispôsobiť aj naše oblečenie. To znamená dôsledne zahalené ramená a kolená. Do väčšiny mešít sa budeme prezúvať do návlekov alebo vyzúvať úplne. 

Cez pulzujúce srdce mesta k Citadele #

Je osem hodín ráno a postupne sa s naším klimatizovaným autobusom presúvame do východnej časti Káhiry, ktorá je jednoznačne pulzujúcim srdcom celého mesta...

Práve v tejto časti sa totižto začali písať dejiny tohto mesta a je to viditeľné na prvý pohľad. Na niekoľkých desiatkach metroch štvorcových tu máme možnosť vidieť z oboch strán stovky mešít rôznych štýlov, farieb a veľkostí. Panuje tu až posvätný pokoj. Neskutočnú atmosféru dodáva miestu aj zvláštny opar nad mestom, ktorý sa práve vytvoril, keď sa prvé ranné lúče dotkli púštneho piesku a začali ho rozpaľovať...

3 fotografie

Káhoru v BUBO viacerí miľujeme, foto: Ľuboš Fellner

Na pár desiatkach metroch štvorcových tu vidíme stovky mešít rôznych štýlov, farieb a veľkostí.

Asi po 30-minútovej jazde dorazíme na najvyššie položený bod celej Káhiry, odkiaľ máme nádherný výhľad na celé mesto. Citadela na vrchole hory Mukattam je jednoznačnou dominantou mesta a po pyramídach asi najnavštevovanejšou pamiatkou metropoly. Je to pôsobivá zmes rôznych stavieb islamského umenia. Vnútri opevnenia ukrýva niekoľko mešít, múzeí a ďalších objektov.

Citadela bola odjakživa symbolom egyptskej moci, slúžila od začiatku ako vojenská pevnosť a svoj strategický charakter si zachovala až do dnešných čias.  V roku 1176 ju nechal postaviť moslimský generál Saladin. Zaujímavosťou je, že na stavbu pevnosti použil v tom období kamene, ktoré spadli z pyramíd v Gíze.

 

Citadela na vrchole hory Mukattam je jednoznačnou dominantou mesta.

Alabastrová dominanta Citadely #

Citadela dlhý čas plnila funkciu kráľovského sídla. Najväčší rozkvet dosiahla v 19. storočí za vlády Mohameda Alího, ktorý tu nechal vybudovať najznámejšiu stavbu celej Citadely - nádhernú alabastrovú mešitu podľa vzoru Modrej mešity v Istanbul (od tureckého architekta Yousefa Boushnaqa).

Skladá sa z dvoch častí - modlitebnej haly a nádvoria. Na nádvorí môžeme vidieť nádhernú barokovú fontánu a na severnej strane vežové hodiny, ktoré boli darom francúzskeho kráľa Ľudovíta Filipa ako prejav vďaky za obelisk Ramzesa II. (Obelisk pôvodne stál pri vchodovej bráne do paláca v Luxore, dnes sa však nachádza na Place de la Concorde v Paríži). 

Pamiatky Citadely patria k najkrajším v Káhire

Vnútorná časť mešity je rovnako veľkolepá. Keď do nej vstúpite, určite sa zastavte a vychutnajte si jej atmosféru. Všade nad vami budú nádherne vyzdobené kupole. V strede mešity je závesná lampa, vážiaca viac ako dva a pol tony, všade dookola steny lemuje 169 farebných sklenených okien, ktoré vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru tohto miesta. Na pravej strane od vchodu nájdete alabastrové mauzoléum Mohameda Alího. Prichádza čas na stíšenie...

Na výstavbu Citadely boli použité kamene z pyramídy v Gize.

V objekte sa taktiež nachádza národné vojenské múzeum s bohatou expozíciou uniforiem či obradných zbraní. Policajné múzeum- pri vstupnej bráne uvidíte dvere, vedúce k celám z čias, keď Citadela slúžila aj ako väzenie. Múzeum je trochu zvláštnou prehliadkou významných atentátov a vrážd egyptskej histórie. Nachádza sa tu taktiež múzeum tureckých kočiarov.

Moslimská časť Káhiry #

Návštevu Citadely ukončíme kávičkou na hlavnom nádvorí a pomaly sa presunieme do autobusu, ktorý nás odvezie spať do centra (cca 15 minút) k dvom unikátnym a fascinujúcim mešitám. A hoci vyzerajú veľmi podobne, boli postavené niekoľko storočí po sebe...

Prvou z nich je mešita sultána Hasana, ktorá je často považovaná za architektonicky najkrajšiu mešitu na Strednom Východe. Sultán Hasan ju dal vybudovať okolo roku 1356 a je typickým príkladom mameluckej architektúry (Mamelukovia – pôvodne otroci, ktorých Arabi doviezli do svojich zemí a vycvičili za elitných vojakov). Sultán Hasan je jednoznačne jeden z mojich najobľúbenejších sultánov v histórií Egypta vôbec, pretože to bol veľký mecenáš a filantrop. Z vlastných zdrojov vybudoval v mešite sirotinec pre opustené a chudobné deti. Zriadil tu tiež „madrasu“- tzv. školu islamu, v ktorej mohol tieto deti vzdelávať a dopriať im lepšiu budúcnosť.

3 fotografie

Slnečná a hyperexotická Káhira, foto: Ľuboš Fellner

Priečelie impozantnej mešity je vysoké tridsaťosem metrov - najvyššie v celom Egypte. Na jeho nádvorí sa nachádza prekrásna pestrofarebná fontána z dôb Osmanskej ríše, ktorá dodnes slúži na rituálnu očistu pred modlitbami. Nájdeme tu aj štyri oddelené veľké sály, vedúce na každú svetovú stranu, ktoré slúžili ako štyri školy islamu. Táto „madrasa“ bola prvou a najväčšou školou Koránu na svete. Je dlhá 150 metrov, 60 metrov široká a má tri poschodia. Pred mešitou sa nachádza mauzóleum jedného so synov sultána Hassana. Samotný sultán bol zavraždený v púšti vlastnými rodinnými príslušníkmi, ktorým sa nepáčilo, koľko majetku investoval do nemajetných a jeho telo nebolo bohužiaľ nikdy nájdené. Legenda hovorí, že v deň, keď bol zavraždený, zrútil sa jeden z minaretov jeho nádhernej mešity.

Islamské pamiatky Káhiry tesne pod Citadelou

Sultán Hasan bol príliš veľký filantrop, aj preto ho dala jeho rodina zavraždiť.

Vedľa sultánovej mešity sa nachádza veľmi podobná monumentálna stavba - mešita Al-Rifai. Navrhol ju architekt Husayn Fahmi v roku 1869 a stavba bola dokončená v roku 1902. Takže medzi stavbami je vyše šesťstoročný rozdiel. Vyzerajú však veľmi podobne, lebo mladšia mešita bola objednaná ako kópia vedľa stojacej sultánovej mešity v mameluckom štýle. Je to jedna z najväčších mešít v Egypte a nachádzajú sa v nej tri obrovské portály. Pôvodne mala slúžiť ako hrobka pre kráľa Ismaila Pashy a jeho rodinu, ale posledný odpočinok tu postupne našlo viacero členov kráľovských rodín, vrátane posledného egyptského kráľa Faruka, ktorý tu bol pochovaný v roku 1969.

Koptská - kresťanská časť Káhiry #

Po podrobnom a vyčerpávajúcom zoznámení sa s islamskou časťou Káhiry sa vyberieme objaviť zákutia tej kresťanskej. Presunieme sa južne od centra, do tzv. Koptskej Káhiry, ktorá je opevnená a vstup sem kontrolujú samotní kresťania. Možno nie všetci vedia, že vznikla dávno pred islamskou Káhirou, v dobe, keď sa v tejto časti mesta nachádzalo starorímske opevnenie „Babylon“. Apoštol Marek prišiel do Egypta okolo roku 50 po Kristovi hlásať mladú kresťanskú vieru a do 4. storočia tu bolo kresťanstvo vyhlásené za oficiálne náboženstvo. Neskôr, v roku 451 sa odklonili od pravoslávnej cirkvi po tom, čo chalcedónsky koncil prijal duofyzitizmus, čo znamená dvojitá- ľudská aj božská podstata Ježiša Krista. Kopti (na ktorých čele stojí Alexandrijský patriarcha), totižto neveria, že Ježiš bol zároveň Bohom aj človekom, ktorého stvoril Boh...

V dnešnej dobe žije v Egypte asi 9% koptských kresťanov a aj napriek tomu, že sú plnohodnotnou súčasťou spoločnosti, značne sa odlišujú už na prvý pohľad. Muži nosia podobné nápadné oblečenie aj účesy, ale tiež zlaté šperky na krku a zápästí, čo je v islame striktne zakázané. Mimochodom, podľa týchto typických znakov sme hneď rozpoznali, že aj náš lokálny vodič autobusu Girgis je koptského vyznania. Nielenže bol celý ovešaný zlatými šperkami, ale aj interiér autobusu zdobili zlaté prívesky a obrázok Svätých. Ženy väčšinou nenosia šatku a sukne majú len po kolená.

Koptskí kresťania dnes tvoria deväť percent populácie v Egypte.

Kúsok koptskej Káhiry

Najdôležitejšou udalosťou Biblie pre koptských kresťanov je útek Svätej rodiny do Egypta, aby sa ukryli pred kráľom Herodom. Počas štyroch rokov prešli na oslíkovi viac ako 2000 km dlhú cestu a skrývali sa asi na tridsiatich rôznych miestach v Egypte. Práve toto sú miesta, kde Kopti začali stavať kresťanské kostoly, kláštory, katedrály. V roku 270 po Kristovi založil svätý Antonín prvý Koptský kláštor v púšti.

Najdôležitejšou udalosťou Biblie pre koptských kresťanov je útek Svätej rodiny do Egypta.

My sa vyberieme do toho najznámejšieho chrámu v kresťanskej Káhire - El Muallaqa alebo Visiaceho kostola. Základy kostola boli položené okolo roku 300 po Kristovi a súčasnú podobu získal v roku 1775. Je zasvätený panne Márii. Práve v tomto kostole sme zažili jednu z najprísnejších kontrol v celej Káhire. Po oskenovaní ruksakov a tašiek sme sa postavili do dvoch radov- ženy a muži separovane a prešli sme ešte hmatovou kontrolou ako na letisku.

Za skrytým vstupom nás čakalo malebné nádvorie s fontánou a malým parkom. Po vstupe do kostola, kde je prísny zákaz fotografovania, nás v momente očarila mramorová kazateľnica, ktorá je podopieraná trinástimi stĺpmi, symbolizujúcimi Ježiša s dvanástimi apoštolmi, čierny stĺp z 11. storočia zas symbolizuje Judáša. Pre mňa osobne najväčší zážitok bola zbierka nádherných kresťanských ikon z obdobia v rozmedzí 8.- 18. storočia, na ktorej môžete pozorovať, ako sa táto fascinujúca umelecká zručnosť vyvíjala.

Židovská Káhira #

V Koptskej Káhire nikdy nevynecháme ešte jednu zaujímavú stavbu - synagógu Ben Ezra, ktorá bola v podstate až do 9 storočia koptským kostolom sv. Michaela. Po tom, ako neboli kopti schopní platiť dane, však predali kostol Židom. Je to jedna zo štrnástich synagóg v celom Egypte, tá najstaršia z nich. Podľa legendy je spojená s obdobím Starého zákona a príbehu o Mojžišovi, ktorého vraj na mieste kúsok od synagógy našla faraónova dcéra a ujala sa jeho výchovy.

V synagóge je zaujímavé pozorovať vplyv kresťanskej, židovskej architektúry aj islamského umenia na jednom mieste. Bola postavená v tvare baziliky a je dvojposchodová. Prvé poschodie využívali k modlitbám muži, druhé patrilo ženám. Prelínanie islamského a kresťanského umenia je vidieť predovšetkým na ornamentálnej výzdobe kazateľnice a na mramorovom stole, kde sú umiestnené zvitky Tóry. Zaujímavosťou je tiež objavenie tajnej miestnosti v roku 1890, ktorá obsahovala zbierku tisícky originálnych rukopisov, vrátane knihy Genezis. 

Káhirské národné múzeum #

Našou ďalšou zástavkou, na ktorú sme sa tešili doslova celý deň, je Káhirské národné múzeum, nielen podľa mňa jedno z najfascinujúcejších na svete s rozsiahlou zbierkou viac ako 130 000 exponátov. Ak by sme chceli vidieť každý exponát aspoň na malý moment, trvalo by nám viac ako osemdesiat dní, aby sme prešli celé múzeum.

Múzeum má dve poschodia. My začíname našu prehliadku v prízemí Starou ríšou a takými skvostami, ako je najstaršia socha faraóna Džosera, nájdená v útrobách najstaršej pyramídy v Sakkare, alebo jediná dochovaná socha faraóna Cheopsa vo veľkosti väčšieho hrachového lusku. Irónia však? Najväčšia dochovaná pyramída celého Egypta, a o jej staviteľovi vieme tak málo... Mňa osobne už na prvý raz v tejto časti múzea najviac uchvátila sekcia môjho obľúbeného faraóna Achnatona a jeho manželky Nefertiti. Revolučný Achnaton zaviedol svojho času monoteizmus (a kult Atona), premiestnil hlavné mesto z Téb do Achetatonu a zbavil kňazov ich moci. Po jeho smrti sa však všetko vrátilo do starých koľají. Vyobrazenie jeho podobizne je ako z iného sveta, absolútne atypické pre dané obdobie. Určite sa tam treba zastaviť.

No a jednoznačne top zážitok Káhirského múzea je druhé poschodie, kde sú vystavené poklady Tutanchamónovej hrobky- jedinej takmer neporušenej hrobky, ktorú objavil v Údolí kráľov anglický archeológ Howard Carter v roku 1922. Našlo sa v nej vyše tritisícpäťsto artefaktov od šperkov a zlatých náramkov cez slonovinové vázy a alabastrové stolíky až po faraónovu zlatú masku, vážiacu jedenásť kilogramov a jeho vnútorný sarkofág, takisto z čistého zlata, vážiaci neuveriteľných 114 kilogramov. Veľmi pôsobivá je tiež zbierka klenotov a zlatých amuletov, ktoré sa našli v tesnej blízkosti faraónovho mumifikovaného tela.

A keďže je toho v múzeu na obdivovanie viac ako dosť, dávame si tu na záver dňa dvojhodinový rozchod, aby mal každý možnosť stráviť dostatok času práve v tej časti múzea, ktorá ho najviac zaujíma.

Káhirské národné múzeum má fascinujúcu zbierku viac ako 130 000 exponátov.

Do skorého videnia milovaná Káhira... #

Pripravte sa, Káhirou možno budete veľmi rýchlo unesení. Žiadna iná metropola si nenesie taký historický náboj, nikde neuvidíte také stavby, a nebudete pozorovať v uliciach taký fascinujúci pestrý kotol ľudí, vravy, zvukov, kontrastov... My sme jej podľahli už dávno, a vraciame sa sem znova. A vždy sa na konci dvoch nesmierne bohatých dňoch už tešíme na ďalšie stretnutie s Matkou sveta. Ako teraz, keď sa po nabitom a vyčerpávajúcom dni poberieme autobusom na hlavnú vlakovú stanicu v Gíze, odkiaľ už klimatizovaným nočným vlakom smerujeme asi 1000 kilometrov južne, k sudánskym hraniciam do Asuánu - brány do čiernej Afriky. Ale to už je iný príbeh... 

Tu sa písali veľké dejiny, tu sa vystavali tie najúžasnejšie stavby, akých bol ľudský um schopný.

TOP 10 KÁHIRA #

  1. Pyramídy v Gíze

Patria k najnavštevovanejším pamiatkam Egypta. Jediný so siedmych divov sveta, ktorý stále stojí. Viete koľko pyramíd je v Gíze? Tri? Nie, je ich až 9! Milovníci histórie a najmä záhad si tu prídu na svoje.

  1. Veľká Sfinga

Najznámejšia a najoslavovanejšia socha v celom Egypte. Nachádza sa na náhornej plošine hneď vedľa pyramíd. Má telo leva a hlavu faraóna Chefrena, ktorý ju dal postaviť. V BUBO odporúčame nočnú svetelnú šou pri Sfinge. Je to nasvietenie Sfingy a pyramíd v 3D efekte doplnené hudbou a romantickým príbehom lásky a zrady. Nezabudnuteľný zážitok!

  1. Pyramída v Sakkare

Prvá a najstaršia stupňovitá pyramída v celom Egypte. Miesto kde sa začali písať egyptské dejiny.

  1. Citadela

Na vrchole hory Mukattam je jednoznačnou dominantou mesta. Jedná sa o vojenské opevnenie, ktoré bolo neskôr sídlom egyptských vládcov vyše 700 rokov. V objekte sa nachádza niekoľko palácov, mešít a múzeí a je z nej nádherný výhľad na celé mesto.

  1. Mešita Mohameda Aliho

Dominanta Citadely alebo tzv. koruna Káhiry je nádherná alabastrová mešita,ktorú dal postaviť Mohamed Ali v 19 st. podľa vzoru Modrej mešity v Istanbule (od tureckého architekta Yousefa Boushnaqa).

  1. Egyptské múzeum

Jedno z najfascinujúcejších múzeí na svete s rozsiahlou zbierkou viac ako 130 000 staroegyptských exponátov. Kolekcia postupne získavala dnešnú podobu od konca 19. storočia. Zaslúžil sa o to jeden z prvých egyptológov svetového rangu Auguste Mariette. Otváracie hodiny od 9:00 h- 17:00 h (zimný čas) 19:00 h (letný čas)

  1. Mešita Hasan Sultana (Moslimská Káhira)

Je často považovaná za architektonicky jednu z najkrajších mešít na Strednom Východe. Sultán Hasan ju dal vybudovať okolo roku 1356 a je typickým príkladom mameluckej architektúry. Mešita slúžila nielen na modlenie, ale bola to taktiež prvá a najväčia škola Koránu na svete, tzv. Madrasa.  

  1. Visiaci kostol El Muallaqa (Koptská kresťanská Káhira)

Jeden z najstarších koptských kostolov v Egypte.  Nazýva sa aj „Visiaci kostol“, pretože bol postavený na rímskom opevnení. Má nádherný interiér, oltár z vyrezávanej slonoviny a mramorovú kazateľňu, ktorú podopiera 13 pilierov, reprezentujúcich Krista a jeho dvanástich žiakov.

  1. Židovská synagóga Ben Ezra

Je to jedna zo štrnástich synagóg v celom Egypte a tá najstaršia z nich. Nachádza sa v kresťanskej časti Káhiry. Podľa legendy je spojená s obdobím Starého zákona a príbehu o Mojžišovi.

  1. Múzeum islamského umenia

Patrí medzi najväčšie na svete a každý milovník umenia by ho mal navštíviť. Bolo založené v roku 1903 a má 25 miestností, v ktorých sa nachádza vyše 70 000 exponátov z celého moslimského sveta.

Čo vidieť navyše... #

  1. Bazár Khan el-Khalili Jedná sa o najväčší a najstarší bazár v celej Káhire. Bol vybudovaný v roku 1380 islamským princom el- Khalilom. Pôvodne sa sústredil prevažne na koberce, dnes v ňom nájdete skoro všetko od gýčových sošiek, cez porcelán až po zlato a polodrahokamy.
  2. Palác Manyal Pôvodný palác Mohamada Aliho dnes slúži ako múzeum. Bol postavený začiatkom 20 st. a sú v ňom vystavené osobné veci princa ako ikony, koberce, staré knihy alebo zlaté a strieborné šperky.
  3. Mešita Al-Rifa í Stojí vedľa mešity Sultána Hasana a architektonicky sa na ňu veľmi podobá. Je však viac ako 600 mladšia. Mešita bola objednaná ako kópia vedľa stojacej sultánovej mešity v mameluckom štýle a slúži ako hrobka dôležitých kráľovských rodín a posledného kráľa Egypta- Farouka.
  4. Souq al-Gamaal Najväčší ťaví trh v Egypte, toto miesto na hranici púšte je skôr pre nekonvenčnejších cestovateľov, ženy tu veľmi nie sú vítané, vreckoví zlodeji tu na vás, naopak, už čakajú, no zažiť tú ľudsko-obchodnú trmu-vrmu je veľký zážitok!
  5. Dahshur Menej známe pyramídy ako tie v Gíze, no stoja za to. Najmä Červená pyramída je krásna, a dá sa prezrieť si aj jej interiér.
  6. Koptské múzeum Aj kresťania tu majú svoje zastúpenie.  Múzeum zachytáva koptské umenie z raných čias kresťanstva v Egypte, vrátane krásnych fresiek, sôch, či písomností. 
Miroslava Dlhá

Miroslava Dlhá

Miroslava Dlhá

Vždy dobre naladená Mirka vyniká svojím pozitívnym prístupom k životu.

Vyštudovala kulturológiu na Karlovej Univerzite v Prahe a medzi jej záľuby dodnes patrí história, umenie  a interkultúrny dialóg  v rámci odlišných národností. Mirka žila niekoľko rokov v Stredomorí  na ostrove Cyprus kde pôsobila ako kultúrny koordinátor a má dlhoročné skúsenosti  v oblasti cestovného ruchu. Učarila jej mentalita južných a východných kultúr a ich multietnická a náboženská rozdielnosť. Vo voľnom čase sa venuje osobnostnému rozvoju a meditácií a najradšej ho trávi v prírode. Cestovanie ju naučilo pokore a rešpektu k inakosti. Za jeho najväčší prínos považuje nielen nové  krajiny a miesta, ktoré navštívila, ale taktiež nových a plnohodnotných ľudí, ktorých vďaka nemu neustále spoznáva. Môžete sa s ňou stretnúť v krajinách Blízkeho Východu, severnej Afriky alebo Juhovýchodnej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Srí Lanka - rajská záhrada

Zo zájazdu:

Miroslava Dlhá

Posledná úprava článku | Prečítané: 817

Mohlo by Vás zaujímať

Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 1.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 1.)

Afrika ako kolíska ľudstva. Egypt ako domov najstaršej civilizácie. Káhira ako srdce Egypta. A musím sa priznať, že táto krajina sa stala mojou…

Miroslava Dlhá 10 min. čítania
ROZHOVOR: Pyramídy v Gíze? Pri krajších ste v Egypte úplne sami Blog

Blog ROZHOVOR: Pyramídy v Gíze? Pri krajších ste v Egypte úplne sami

Keď mi niekto povie, že nechce zjednávať, lebo to nevie, odvetím mu, nech to aspoň vyskúša. Napokon sa to môže zmeniť aj na príjemnú záležitosť.…

Umenie starovekého Egypta Blog

Blog Umenie starovekého Egypta

Umelecké majstrovstvo starovekých Egypťanov v architektúre, sochárstve, reliéfoch a nástennej maľbe priťahovalo ľudstvo od nepamäti. Civilizácia…

Miroslava Dlhá 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.