Kávový rituál v Etiópii

Kávový rituál v Etiópii

„Zavri oči a keď uvidíš anjelov, vtedy sa dotýkaš neba, vtedy piješ prvú šálku kávy" Zavri oči, keď počuješ anjelov, vtedy piješ druhú šálku kávy. A keď otvoríš oči a anjeli sú preč, vtedy si dopil tretiu šálku kávy.“ Úvodné slová pri kávovom rituáli v etiópskej rodine.

Ako piť kávu? Kultúra kávy je úzko spojená s geografickým a historickým dosahom. Inak pijú kávu Taliani, inak sa pije v Turecku, Mexiku, či v Strednej Európe. V Severnej Amerike bola dlho kultúra zalievanej pre nás takmer vodovej kávy. Čo očakávať od pitia kávy v jej bájnej kolíske - Etiópii? O divoch fascinujúcej krajiny píšeme v blogu: Unikátna Etiópia.

Na našich BUBO zájazdoch absolvujeme kávový rituál priamo v Etiópskej rodine. Pripravte sa na exkluzívny zážitok, ktorý zaútočí na všetky vaše zmysly
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Legenda o káve #

Pravdepodobne každý z nás pozná legendu o pastierovi kôz Kaldim, ktorý jedného dňa zháňal navečer svoje stádo domov. On unavený si však všimol, že jeho kozy sú plné energie a pojedajú pri tom malé oválne zrnká. Keď z nich ochutnal, pocítil aj on príval energie. Naradostený utekal domov, kde mu žena poradila, aby ich radšej zaniesol kňazom.

A tak sa aj stalo. Lenže tí ich považovali spočiatku za čarovné diablovo semeno a tak ich rovno hodili do ohňa. To bolo presne to, čo káva potrebovala. Nádherne sa rozvinuli jej vône, ktoré natoľko počarovali všetkým prítomným, že jej jednoducho neodolali. Dalo by sa povedať, že zbytok je história.  

Odporúčame vám prečítať si náš špecializovaný blog:

Najlepšie kávy sveta

Dodnes je najrozšírenejšou sieťou Etiópskych kaviarní značka Kaldi´s coffee. V kolíske ľudstva, ako sa Etiópii nielen kvôli káve, ale aj kvôli pozostatkom Lucy, nášho najstaršieho priameho predchodcu, hovorí, sa však káva často pije inak, ako by sme boli zvyknutí.

Kávový rituál je neopakovateľným zážitkom, na ktorý si radi nájdete čas. Dokonca aj Barack Obama si vyhradil ten svoj, keď v roku 2015 navštívil Etiópiu a poďakoval jej za „vynález kávy pre ľudstvo“ vo svojom príhovore.

3 fotografie

Vedel si, že okrem kávy sa veľkej obľube v Etiópii teší aj khat, tef (milička hábešská) alebo bavlna

Čas je podstatnou esenciou kávovej ceremónie. Tu sa nikto neponáhľa a treba rátať s tým, že celé vám to môže zabrať aj niekoľko hodín, najmenej však okolo 40 minút. Čiže žiadne, že hodím do seba kávu postojačky na taliansky spôsob a bežím ďalej.

O čo vlastne ide?

Tradične ide o rodinnú prípadne domácu záležitosť, kde môžu byť pozvaní aj priatelia a známi. Káva nemá špeciálne ukotvený harmonogram. Môže sa podávať ráno, na obed, ale aj večer. Prípadne v každý tento spomenutý čas. Keď ešte neexistovali sociálne siete, kávový rituál ich vo všetkom nahradil. Rodina, ale aj blízki sa stretli u niekoho doma, aby sa podozvedali, čo, kde, kto a s kým. Bol to prosto sviatok. Malé alebo aj dlhšie zastavenie sa v dni plnom práce.

Pani domu v tradičnom bielom odeve je pripravená zahájiť kávový rituál
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Príprava a postup #

Prípravu má obyčajne na starosti pani domu. Ale môže sa stať, že Vás týmto rituálom prevedie aj mladšie dievča rodiny. Zem sa skrášli čerstvou trávou, prípadne aj farebnými voňavými kvetmi. Ide o vizitku rodiny, ako Vám spríjemní posedenie krásnym prírodným kobercom.

V minulosti to malo byť metaforou hojnosti. Tam, kde je zelená a rastú kvety, sa ľudia dobre majú. A tam, kde sa ľudia dobre majú, chcete tráviť svoj čas. A ako najlepšie trávite svoj čas? Predsa božským nápojom, ktorý vám dodá energiu.

Káva sa najprv dôkladne premyje. Ručne sa zrná perú až sa lesknú na slnku ako malé vyleštené biele diamanty. Tieto sa následne dajú pražiť. Každá domácnosť má malú piecku, do ktorej sa na spodné poschodie zakúri pár uhlíkmi a na vrchné sa položí plytká panvička. Tu sa vložia umyté bledé kávové zrná, ktoré začínajú svoj rituálny tanec. Spolu s ním sa pomaly ale iste plní aj vzduch opojným dymom, ktorý si skrátka nemožno zameniť s ničím iným.

Toto je moment, kedy sa pani domu môže predviesť v tom, že presne vie, kedy treba zrná odstaviť. Mala by vystihnúť najdokonalejší čas praženia. Tu ide o veľa a skúsenosti zohrávajú svoju rolu. Je však pravdou, že často sa v Etiópii pražia zrná až do úplnej „černoty“. Domáci tvrdia, že tak sa stráca jej kyslosť.

Tretí krok po umytí a pražení je pomletie kávy. Toto sa robí ručne v malom mažiari. Vôňa nadchádzajúcej slasti sa ešte viac šíri vzduchom. Tu už je všetkým jasné, že dobre bude. Kávový prášok sa nasype to akejsi karafy s oválnym dnom, ktorú domáci volajú „jebena“ (čítaj džebena).

Samozrejme, sem sa pridá voda a nádoba sa postaví na piecku. Prichádza ďalšie umenie pani domácej. Tá nápoj vylieva a prelieva, rozdúchava uhlíky mávaním napríklad kartónom alebo veľkou plastovou „mucholapkou“. Tu by sa o nej dalo hovoriť ako o pravom etiópskom baristovom umelcovi. Prípadne niečo medzi schopným žonglérom a baristom, keďže s kávovým mokom čaruje „hore-dole“.

Keď je všetko vo svojom správne bode, čierny tajomný nektár sa začne podávať. Leje sa z relatívne veľkej výšky. Miestni hovoria, že prináša šťastie, ak pár kvapiek padne na zem.

„Vraciame matičke zem čierne zlato v podobe toho najlepšieho.“

Jebena je nádoba s oválnym dnom. preto obyčajne odpočíva v ďalšej nádobe s horúcimi uhlíkmi aby zachovala kávový mok stále horúci.
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Ďalšia vec, ktorá môže našinca prekvapiť, je počet šálok na stole. Ten obyčajne niekoľkonásobne prevyšuje počet hostí. Ide však o to, že káva sa pije v niekoľkých kolách. Slušné je vypiť najmenej tri. Abbol, Tonna a Baraka. Každé má aj svoje meno. Samozrejme, Abbol je káva najsilnejšia a Baraka sa môže podávať aj deťom. Po prvom kole sa káva v jebene len doleje vodou a takto sa proces po servírovaní opakuje niekoľkokrát.

Čo si dať ku káve? #

Tradičným pokrmom ku káve je kukurica vo forme popcornu. Plus treba rátať s tým, že káva sa podáva výrazne sladká. Dokonca, hlavne na vidieku, sa stretnete aj s tým, že do nej pridávajú soľ. Predsa len tradične išlo o nápoj na dodanie nielen energie, ale aj potrebných minerálov.

A tak, ako sa u nás podáva chlieb so soľou, človek by mohol v Etiópii zakričať „Buna dabo naw!!“. Je to mieste porekadlo, ktoré znamená niečo ako „káva, chlieb náš každodenný!!“

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Keď Katka pred mnohými rokmi poprvýkrát získala ocenenie najlepšieho slovenského sprievodcu, dozvedeli sa to aj na Kube, kde si ju za roky, kde odsprevádzala viac ako tisíc spokojných klientov, veľmi vážia. Katka študovala päť rokov v Granade a svoje perfektné znalosti španielčiny zužitkováva vo váš prospech. Tí, ktorí sa stretli s Katkou v Indii, vedia, že aj tam dva roky študovala a rovnako dobre sa vyzná i v Ázii. Miluje východnú časť Kuby, kde si v Baracoa rada pochutnáva na rybe a la Santa Barbara v kokosovej omáčke. Sprevádzaním prekonáva situácie, na ktoré by v „v bežnom kancelárskom živote“ nenarazila. Nádherne fotí a klienti ju obdivujú za jej nesmierny prehľad v krajinách, v ktorých s nadšením sprevádza. S úsmevom a pohodou zvláda všetky možné aj nemožné situácie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Ríšou Mayov (Komfort)

Zo zájazdu:

Katarína Líšková

Posledná úprava článku | Prečítané: 263

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Južná Etiópia - kmene rieky Omo Blog

Blog Južná Etiópia - kmene rieky Omo

Azda najdostupnejšou Afrikou, kde je stále možné stretnúť rôzne kmene žijúce tradičným spôsobom, je južná Etiópia. V regióne dolného Omo, ktorý je…

Martin Karniš 65 min. čítania
Kávový rituál v Etiópii Blog

Blog Kávový rituál v Etiópii

„Zavri oči a keď uvidíš anjelov, vtedy sa dotýkaš neba, vtedy piješ prvú šálku kávy" Zavri oči, keď počuješ anjelov, vtedy piješ druhú šálku…

Katarína Líšková 5 min. čítania
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Pomáhať Afrike? Blog

Blog Pomáhať Afrike?

Je to, ako keby ste spláchli peniaze do záchoda, hovoria mnohí. Afrika nemá dno. Africkí lídri nemajú kvapku slušnosti a všetko rozkradnú. …

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Moje najkrajšie cesty planétou Blog

Blog Moje najkrajšie cesty planétou

Vybrať si jednu, dve, či zopár tých naj ciest zo všetkých možných, ktoré BUBO ponúka naprieč svetom, nie je vôbec jednoduché. Osobne som pochodil s…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Etiópia


náročnosť

10 dní

Trvanie

4129
K

Afrika  

Džibutsko, Etiópia


náročnosť

11 dní

Trvanie

4899
K

Afrika  

Džibutsko, Etiópia


náročnosť

18 dní

Trvanie

7573
K

Afrika  

Etiópia


náročnosť

9 dní

Trvanie

4129

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.