Ostrov Vágar, bude vašim prvým kontaktom s krásou Faerských ostrovov. Tretí najväčší z ostrovov toho v sebe ukrýva naozaj veľa. Okrem majestátnych útesov a skalných útvarov, tu na vás čaká najväčšie jazero Faerských ostrovov, jedny z najkrajších vodopádov, najizolovanejšia dedina, drevené kostolíky, domčeky pokryté tradičnými trávnatými strechami a k tomu množstvo pútavých príbehov a legiend.

Kúsok zeme uprostred Atlantického oceánu #

Z okna v lietadle sa pod nami rozprestiera šíry Atlantický oceán. Sme približne na polceste medzi Islandom a Nórskom, náš pilot práve ohlásil klesanie a prípravu na pristávanie. Všade naokolo vidieť iba búrlivé vody Atlantiku, no v diaľke sa už črtá súostrovie. Letíme sem cez Kodaň a po 2 hodinách a 15 minútach pristávame na jednom z 18 ostrovov. Je ním ostrov Vágar, na ktorom sa nachádza jediné medzinárodné letisko Faerských ostrovov. Letisko leží približne 1,5 km západne od mesta Sørvágur a menej než jeden kilometer východne od najväčšieho jazera Faerských ostrovov, jazera Sørvágsvatn. Letisko bolo vybudované Britmi v období 2. svetovej vojny, keď boli ostrovy dočasne spravované Veľkou Britániou a Dánsko, pod ktoré ostrovy patria dodnes bolo okupované fašistickým Nemeckom.

Existujú dva spôsoby ako sa sem dá dostať. Komfortne a rýchlo - letecky alebo absolvujete dlhočižnú plavbu loďou. Lietajú sem dve letecké spoločnosti, domáci Atlantic Airways a Scandinavian Airlines. Možnosti priamych letov sú nasledovné: Kodať (Dánsko), Paríž (Francúzsko), Reykjavík (Island), Edinburgh (Škótsko), Bergen (Nórsko). Tak isto sú k dispozícií sezónne lety do miest ako je Barcelona (Španielsko), Kanárske ostrovy (Španielsko), Mallorca (Španielsko), Kréta (Grécko), Malta a postupne sa pridávajú ďalšie.

 

Ostrov Vágar, na ktorom sa nachádza jediné medzinárodné letisko Faerských ostrovov.

Prílet na ostrov Vágar - Faerské ostrovy Video: R. Taraba

Prílet na ostrov Vágar - Faerské ostrovy Video: R. Taraba

Z lietadla zostupujeme po pristavených schodíkoch a vchádzame do hlavnej budovy letiskového terminálu. Prechádzame cez dutyfree obchod, v ktorom sa pristavujú hlavne domáci, ktorí neváhajú využiť príležitosť nakúpiť výrazne lacnejší alkohol oproti predajniam s alkoholom na ostrovoch. Názov alkoholových obchodov je Rúsdrekkasøla Landsins a štát má na ne monopol. Faerské ostrovy sú autonómnym územím Dánska, kde nie je regulácia na predaj alkoholu taká veľká ako v ostatných škandinávskych krajinách, no tu na odľahlých ostrovoch platia podobné pravidlá ako napríklad na Islande. Z obchodu vychádzame k batožinovému pásu. Je tu len jeden, aj to napovedá, aké veľké je toto letisko. V relatívne malej miestnosti čakáme na našu batožinu, ktorú si berieme a vychádzame von z letiska. Tu si máte možnosť zobrať TAXI, využiť verejnú dopravu alebo si zapožičať auto. Na náš BUBO zájazd tu čaká pristavený autobus a v prípade malej skupiny, keď je sprievodca zároveň šoférom, si auto požičiavame v auto požičovni u nášho lokálneho partnera.

4 fotografie

Medzinárodné letisko na ostrove Vágar

Vonku silno fúka a počasie sa mení z minúty na minútu. Toto je najobvyklejšie privítanie, ktoré vás hneď pripraví na drsnú realitu tunajšej klímy. No netreba zúfať, vždy je tu veľká šanca, že sa mraky roztrhajú a slnko vám vyčaruje úsmev na tvári. V požičovni si vyzdvihujeme naše auto a od letiskového terminálu sa na parkovisko, kde je zaparkované naše BUBO auto presúvame krytým tunelom. Faerčania myslia na všetko a aj na váš maximálny komfort v nehostinnom počasí. Hlavné mesto Torshavn si nechávame na záver dňa. Dnes nás ešte čaká dobrodružný deň a spoznávanie krás ostrova Vágar. Poďme si ho spoločne priblížiť. 

Tretí najväčší z Faerských ostrovov #

Ostrov Vágar leží na západ od najväčšieho a najľudnatejšieho ostrova Streymoy. Na východ od neho sa nachádza jeden z najkrajších ostrovov vôbec a to malý ostrov Mykines. Má rozlohu 175,4 km2 a žije tu približne 3000 obyvateľov. Keď sa pozriete na mapu, isto vás hneď upúta tvar samotného ostrova, ktorý pripomína psiu alebo vlčiu hlavu, ktorá akoby chcela zjesť ostrov vtákov Mykines. Fjord Sørvágsfjørður tvorí ústa a Fjallavatn oko vlka, ktoré je svojou rozlohou 1,02 km2 druhým najväčším jazerom krajiny. K tomu najväčšiemu sa ešte dostaneme. Celkovo je 2,7% ostrova pokrytého vodou, z toho najviac práve jazerami Sørvágsvatn a Fjallavatn. Ostrov je pomerne hornatý a nájdete tu 41 kopcov, z ktorých je Árnafjall, merajúci 722 m najvyšším.

Keď sa pozriete na mapu, isto vás hneď upúta tvar samotného ostrova, ktorý pripomína psiu alebo vlčiu hlavu, ktorá akoby chcela zjesť ostrov vtákov Mykines.

Najväčšími mestami sú:

  • Miðvágur 1 032 obyvateľov 
  • Sørvágur 966 obyvateľov 
  • Sandavágur 744 obyvateľov

V roku 2002 bol dokončený 4940 metrov dlhý podmorský tunel, ktorý prepojil ostrov Vágar s ostrovom Streymoy - hlavným ostrovom, na ktorom sa nachádza aj hlavné mesto a náš hotel. Tento tunel je jedným z dvoch spoplatnených tunelov na ostrovoch a spiatočná cesta vás bude stáť 100 DKK.

Prvý kontakt s ostrovom #

Z letiska vyrážame smerom na západ. Míňame mestečko Sørvágur, z ktorého budeme začínať našu plavbu za spoznávaním krás ostrova Mykines. Presúvame sa popri fjorde Sørvágsfjørður, ktorý tvorí ústa pomyselnej vlčej hlavy, až prichádzame nad dedinku Bøur. Drobná dedinka v ktorej v súčasnosti žije približne 75 obyvateľov. Úzke uličky, ktoré ako pavučina prepájajú niekoľko drevených domov a kostol, ktorý pochádza z roku 1865. Mnoho miest na Faerských ostrovoch je spojených s nejakým príbehom / legendou a inak tomu nie je ani na tomto mieste. 

Eiriksboði  Najznámejší príbeh spojený s dedinkou Bøur hovorí o dedičskom spore dvoch bratov Simuna a Eirikura, ktorí spoločne vlastnili všetok dedinský majetok. Eirikur sa sa usiloval o rozdelenie majetku, čo vyústilo do konfliktu, v ktorom Eirikur v amoku zabil svojho brata Simuna. Keď si uvedomil, čo spáchal, rozhodol sa odcestovať do Kirkjubøuru, aby prosil biskupa o milosť. Biskup sa nakoniec priklonil k rozhrešeniu, pod podmienkou ak Eirikur zaplatí výsoký peňažný trest biskupovi a cirkvi. Po dohode s biskupom Eirikur odplával späť do Bøuru. Keď dorazil k stojatým vodám neďaleko dediny, myslel si, že je  už mimo nebezpečenstva. Z nenazdajky sa však zdvihla veľká vlna, ktorá čln prevrátila a Eirikur sa utopil. Skrytý útes na ktorý Eirikurova loď narazila, je odvtedy na pamiatku udalosti známy ako Eiriksboði. Nachádza sa na vnútornej strane ostrovčeka Tindhólmur neďaleko dediny Bøur. 

3 fotografie

Romantická dedinka Bøur. Fotografie: Ľuboš Fellner

Nad dedinou je z cesty pekná vyhliadka na jedny z najznámejších skalných útvarov. Jedná sa presnejšie o ostrovček Tindhólmur a skalný útvar Drangarnir, ktorý je prezývaný aj ako morská brána. Drangarnir pozostáva z dvoch skalných útvarov veľký “Stóri Drangur” a malý “Lítli Drangur”. Morskú bránu z tohto uhľa ale neuvidíte, na jej výhľad potrebujete absolvovať túru, pričom od roku 2018 sa dá túra absolvovať iba so sprievodcom a povolením majiteľa pozemku, cez ktorý trasa prechádza. Gutti Guttesen organizuje tieto túry od apríla do 1. októbra v dňoch streda, sobota, nedeľa o 11:00 za 73 € / osoba. Trasa je dlhá 6 až 10 km, pričom vám zaberie približne 5 - 6 hodín. Túto túru môže ohrozovať počasie a zvlášť v prípadoch silného vetra sa túto cestu neodporúča absolvovať, resp. vami objednaný výlet bude zrušený alebo preložený na iný termín. Ďaľšou z možností ako si užiť detailnejší výhľad na tieto skalné útvary je plavba na ostrov Mykines, kedy loď pláva v tesnej blízkosti týchto skalných útvarov a vy si ich užijete v plnej kráse.

Mnoho miest na Faerských ostrovoch je spojených s nejakým príbehom / legendou..

Ostrovček Tindhólmur a skalný útvar Drangarnir. Video: Robert Taraba

Ostrovček Tindhólmur a skalný útvar Drangarnir. Video: Robert Taraba

Tindhólmur  je malý ostrovček nachádzajúci sa západne od ostrova Vágar na južnej strane fjordu Sørvágsfjørður a východne od ostrovčekov Gáshólmur. Má rozlohu 650 m2, pričom najvyšší vrchol z pomedzi piatich “Ytsti, Arni, Lítli, Breiði a Bogni” má výšku 262 metrov. Vzhľadom na to, že je ostrovček v súkromných rukách, je pomerne ťažké sa na neho dostať. No nie je to nemožné. Mykines.fo ponúka od mája do septembra výlet loďou, v prípade že sa nazbiera aspoň 20 ľudí. Na ostrove sa nachádzajú dva výletné domčeky, aj keď je v súčasnosti neobývaný, nebolo tomu tak vždy. Aj za tým stojí legenda.

Príbeh o farmárovi Rasmusovi  Príbeh rozpráva o farmárovi menom Rasmus a jeho rodine, ktorí pochádzali pôvodne z dediny Sørvágur. Vzhľadom na množstvo nezhôd farmára s dedinčanmi, mu bolo ako riešenie neutíchajúcich sporov ponúknutá časť pôdy na ostrove Tindhólmur, kam sa nakoniec aj so svojou rodinou presťahoval. Rasmusovi sa darilo. So svojou rodinou tu viedol spokojný a prosperujúci život. Jedného dňa však na ostrov priletel obrovský orol, ktorý uniesol farmárové najmladšie dvojročné dieťa. Odletel s ním na najvyšší z piatich vrcholov ostrova. Kým vydesená matka stihla prísť na pomoc, orol vyďobal dieťaťu oči. Po tejto tragickej udalosti sa Rasmus so svojou rodinou rozhodol z ostrova odsťahovať a ten tak ostal od vtedy neobývaný. Ak sa dobre zahľadíte, na ostrove je stále vidieť pozostatky jeho farmy a lodenice.

4 fotografie

Ostrovček Tindhólmur a skalný útvar Drangarnir

V minulosti bola dedinka Bøur poslednou, do ktorej viedla cesta. Ďalej na západ ste sa dostali už iba peši, či loďou. No za Bøur sa nachádza práve do nedávna najizolovanejšia dedina Faerských ostrovov. Všetko sa zmenilo v roku 2004, keď bol postavený úzky cestný tunel, ktorý prepojil dedinku Gásadalur s dedinou Bøur a tým pádom so zvyškom ostrova. Tunel je naozaj úzky s jedným pruhom a s pravidelne umiestnenými rozšírenými miestami, na ktorých sa môžete vyhnúť oproti idúcemu autu. Záleží z ktorej strany prichádzate, podľa toho máte aj povinnosť dávať prednosť. Tunel je bez osvetlenia, a keďže je bez akýchkoľvek zákrut, na jeho konci vás bude od začiatku hypnotizovať  svetlo na konci tunela.

Pohľad z dronu na jedny z najznámejších skalných útvarov, ktoré tu nájdete
Foto: Archív — BUBO

Najizolovanejšia dedina a najkrajší vodopád #

Pred rokom 2004, než tu bol vybudovaný cestný tunel bolo všetko inak. Predstavte si, že by ste mali dom v dedine, z/do ktorej keď sa chcete dostať, musíte absolvovať túru cez okolité hory. Alternatívou ostával odvážny kapitán lode, ktorý bol ochotný priblížiť sa ku skalám obmývaných búrlivým Atlantikom a vyložiť vás na nich. Nehovoriac o tom, že až do 40. rokov dvadsiateho storočia tu neboli vytesané žiadne schody a tak vám neostávalo nič iné, len sa po skalách vyšplhať hore k dedine. Tak isto prebiehalo aj zásobovanie a aj preto tu život nebol vôbec jednoduchý. 

Dodnes máte možnosť absolvovať trasu, ktorou museli obyvatelia a návštevníci dediny prechádzať do r. 2004. Dnes je to jedna z turistických atrakcií, ktorá má dĺžku približne 5 km a zaberie vám niečo okolo 3 hodín. Názov pôvodnej cesty a dnešného turistického chodníka je “Cesta poštára”. Názov je odvodený od faktu, že do r 2004 poštár v rámci svojej pracovnej náplne absolvoval túto trasu 3 x týždenne. Zaujímavosťou je aj fakt, že tu v minulosti nebol cintorín. Ak niekto zomrel, domáci museli jeho rakvu preniesť cez hory, až k najbližšiemu cintorínu. Celá trasa mala údajne iba jedno miesto nazývané “Corpse’s Stone – Líksteinurin”, kde bolo dovolená zastávka a položenie truhly na zem. Gasadalur je už v dnešnej dobe nie len dostupný cestou, ale má aj vlastný cintorín. No napriek tomu, nedostupnosť dediny viedol k odchodu veľkej časti obyvateľov a v roku 2012 tam zostalo žiť iba 18 z nich. Pri návšteve dediny máte možnosť využiť miestne verejné toalety a zastaviť sa na káve v malej kaviarničke s názvom Cafe Fjorooy. Ak je dobrá viditeľnosť určite si užijete výhľad aj na Mykines, ktorý je obľúbeným miestom pre pozorovanie vtáctva.

Ak niekto zomrel, domáci museli jeho rakvu preniesť cez hory, až k najbližšiemu cintorínu.

Jednou z ďaľších atrakcií, ktorú určite nevynecháme je vodopád Múlafossur. Smerom k vodopádu nás čaká asi tridsať minútová prechádzka z dediny. Naspäť nás odvezie autobus. Samozrejme, pohodlnejší môžu ísť obe cesty autobusom, stačí tak prekonať iba 5 minút chôdze z drobného parkoviska, až na vyhliadku. Jeden smer peši však určite odporúčame. Vodopád je napájaný dažďovou vodou, ktorá sa zlieva po skalách a z útesov padá do oceánu. Čím výdatnejšie sú zrážky, tým je vodopád veľkolepejší. Zaujímavosťou vodopádu je aj to, že za určitých podmienok, keď nie je veľa vody a fúka silný vietor, vodopád tečie akoby dohora. Padajúca voda je totiž prúdom silného vetra fúkaná opäť na skaly. 

Jeden z najkrajších vodopádov Faerských ostrovov - Múlafossur. Video: Robert Taraba

Jeden z najkrajších vodopádov Faerských ostrovov - Múlafossur. Video: Robert Taraba

Útesy, z ktorých vikingovia zhadzovali neposlušných otrokov do mora #

Z najzápadnejšej dediny sa presúvame smerom späť na východ. Míňame medzinárodné letisko a prichádzame k jazeru Sørvágsvatn. Jedná sa o najväčšie a zároveň najhlbšie jazero Faerských ostrovov, ktoré je pôvodne ľadovcového pôvodu. Rozloha jazera je 3,43 km². Jazero je bohaté na ryby a po jazere sa realizujú aj plavby, ktoré tu môžete zažiť od mája do septembra. No našim cieľom je pešia túra, ktorá nás privedie až  k útesom Trælanípa, prezývané aj ako Útesy otrokov.

Mikrobusom sa presúvame nad dedinku Miðvágur, kde začína turistický chodník vedúci popri jazere až k slávnym útesom.  Tu odparkujeme naše auto a prichádzame k drevenej búdke, kde je potrebné zaplatiť poplatok, keďže chodník prechádza súkromným pozemkom. Cena vstupu je 200 DKK / osoba, čo je približne 26 €. Deti do 6 rokov majú vstupné zadarmo a od 7-14 rokov za 150 DKK = 20 €. Nenáročný turistický chodník vedúci k útesom má dĺžku 3km (jedným smerom), a pokiaľ nefúka silný vietor, túto prechádzku zvládne naozaj každý. Cestou si vychutnávame výhľady na rozsiahle jazero, ktoré sa častokrát prezýva aj Leitisvatn. Spoločnosť nám robia všadeprítomné ovce, po ktorých sa ostrovy aj volajú ako Ovčie ostrovy. 

5 fotografií

Cesta k útesom Trælanípa popri najväčšom jazere Faerských ostrovov

Po 40 minútach šliapania sa dostávame na hranu pevniny a Atlantického oceánu. Hovorí sa, že za čias Vikingov bol tento útes využívaný na zhadzovanie neposlušných otrokov a zločincov odsúdených na smrť do hlbín oceánu. Chodníkom pokračujeme na samotnú hranu útesu Trælanípa, z kadiaľ sú tie najkrajšie výhľady. Pomedzi mraky sa začínajú predierať slnečné lúče, a my s nemým úžasom pozorujeme drsnú krásu prírody. Stojíme na hrane útesov, ako kedysi na smrť odsúdení otroci. Práve z tadiaľto si spravíte jednu z ikonických panorám, do ktorej sa vám podarí vtesnať útesy, Atlantik aj jazero. Schádzame druhou stranou a prichádzame na miesto, z kadiaľ je pekný výhľad na 32 metrov vysoký vodopád Bøsdalafossur, ktorý prepája jazero s oceánom. Rozbúrené vlny oceánu narážajú na útesy a vrhajú vodu do výšky niekoľkých metrov. Neskutočný zážitok. Späť na parkovisko sa dostávame tou istou cestou.

32 metrov vysoký vodopád Bøsdalafossur, ktorý prepája jazero Sørvágsvatn s oceánom.

32 metrov vysoký vodopád Bøsdalafossur, ktorý prepája jazero Sørvágsvatn s oceánom.

V dedinke Miðvágur sa nachádza obchod Bónus, ktorý mnohí z vás už poznajú z Islandu. V týchto potravinách, nájdete všetko potrebné okrem alkoholu. Otvorený je od 9:00 do 22:00. Pozor výnimkou je nedeľa, kedy sú všetky obchody zatvorené. Z toho dôvodu si vaše nákupy dopredu naplánujte. 

Spoločnosť nám robia všadeprítomné ovce, po ktorých sa ostrovy aj volajú ako Ovčie ostrovy.

Prst trollej čarodejnice #

Autom nás čaká ešte krátka jazda nad mestečko Sandavágur, nad ktorým parkujeme a čaká nás krátka približne 1,5 km dlhá prechádzka k vyhliadke na ďaľší veľmi známy útes Faerských ostrovov. Cestička vedie popri farmách a ak ste tu mimo sezóny, nemal by byť problém dostať sa k vyhliadke autom, v prípade väčšej premávky odporúčame auto nechať na malom parkovisku a posledný úsek prejsť na pešo. Majestátne útesy a pri nich z vody trčiaca špicatá 313 m vysoká skala s názvom Trøllkonufingur. 

Prst trollej čarodejnice – Legenda hovorí, že tento skalný útvar je skamenelým prstom trollej čarodejnice, ktorá chcela odhodiť Faerské ostrovy na Island. Pri tom, ako zápasila s ťarchou ostrovov sa ale pozabudla a vychádzajúce slnko ju premenilo na kameň. Čarodejnica bola taká veľká, že aj po dopadnutí na dno oceánu jej prst a zadná časť hlavy (ostrov Koltur) zostali trčať nad hladinu.

Na skalu sa podarilo vyliezť niekoľkým horolezcom. Traduje sa, že prvý výstup na monolit uskutočnil jeden z mužov dánskeho princa Frederika v roku 1844. Keď jeho loď plávala okolo, muž mu zamával až z úplného vrcholu skaly. Keď tento odvážlivec zostupoval smerom dole zistil, že si na vrchole zabudol rukavicu. Rozhodol sa preto, že sa po ňu vráti, čo sa mu žiaľ stalo osudným. 

Legenda hovorí, že tento skalný útvar je skamenelým prstom trollej čarodejnice, ktorá chcela odhodiť Faerské ostrovy na Island.

V roku 2012 sa jednému horolezeckému tímu podarilo opäť zdolať tento známy monolit. V roku 2015 boli úspešní štyria miestni horolezci a naposledy v roku 2016 sa to podarilo skupine z Nového Zélandu, ktorej zdolanie hory trvalo až 5 dní. 

Skamenelý prst trollej čarodejnice.
Foto: Robert Taraba

Ostrov Vágar je čarovným miestom, ktoré vo vás rozhodne zanechá ten najlepší prvý dojem a navnadí vás na spoznávanie ďaľších krásnych miest na Faerských ostrovoch. Aj preto sme si my v BUBO jeho prehliadku pre vás naplánovali hneď na začiatok vášho zájazdu. Je len na vás ako aktívne ho chcete spoznať. Vieme jedno! Nebudete to ľutovať. 

TOP 10 #

1. Útes Trælanípa - Slávny útes, z ktorého vikingovia hádzali do mora neposlušných otrokov. Krásne výhľady na búrlivý Atlantický oceán a príjemná troj hodinová túra.

2. Sorvagsvatn - Najväčšie jazero Faerských ostrovov a nenáročná túra popri ňom. Pasúce sa ovce, zelené kopce a jazero na hrane útesov. Práve pri tomto jazere si spravíte jednu z najznámejších panoramatických fotografií z Ovčích ostrovov, prepojenie jazera a nespútaného oceánu. 

3. Vodopád Bøsdalafossur - Tridsať metrov vysoký vodopád napájaný vodou z najväčšieho jazera Faerských ostrovov padá z útesov do oceánu a vytvára tak nezabudnuteľné divadlo. 

4. Dedinka Bøur - Drobná dedinka v ktorej v súčasnosti žije približne 75 obyvateľov. Úzke uličky, ktoré ako pavučina prepájajú niekoľko drevených domov a kostol, ktorý pochádza z roku 1865. Ovce pasúce sa na strmých útesoch a nádherné výhľady. 

5. Ostrovček Tindhólmur a skalný útvar Drangarnir - Známy ostrovček Tindhólmur a jeho päť vrcholov. Výhľady na slávny skalný útvar Drangarnir, ktorý je prezývaný aj ako morská brána. 

6. Dedinka Gásadalur - Do nedávna od sveta odrezaná dedinka, ktorá sa do dnes považuje za najizolovanejšiu dedinu Faerských ostrovov. Najvyššie vrchy ostrova Vágar a výhľad na ostrov Mykines. 

7. Vodopád Múlafossur  - Asi najslávnejší a najfotogenickejší vodopád Faerských ostrovov, ktorý sa ukrýva pod dedinkou Gásadalur. Príjemná a nenáročná prechádzka k vodopádu vám odhalí, tie najkrajšie výhľady. 

8. Trøllkonufingur - Jeden zo známych skalných útvarov na Faerských ostrovoch, ktorý v preklade znamená “Prst trollej čarodejnice”. Fascinujúca legenda a pokusy zdolať túto špicatú skalu, z ktorých niektoré skončili tragédiou, iné úspešne. 

9. Dedinka Sørvágur - Príjemná rybárska dedinka z ktorej môžete vyraziť na plavbu po fjorde Sørvágsfjørður a spoznávať tak pobrežie ostrova Vágar. 

10. Západ slnka nad dedinkou Gásadalur - Prídite si vychutnať príjemný západ slnka nad dedinku Gásadalur a užijete si tak krásne výhľady na ostrov Mykines a západné pobrežie ostrova Vágar. 

5 tipov čo vidieť navyše #

1. Túra za slávnym výhľadom na Drangarnir - Aby ste si užili tie najkrajšie výhľady na Morskú bránu (Drangarnir) potrebujete absolvovať túru. Od roku 2018 sa dá táto túra absolvovať iba so sprievodcom a povolením majiteľa pozemku, cez ktorý trasa prechádza. Gutti Guttesen organizuje tieto túry od apríla do 1. októbra v dňoch streda, sobota, nedeľa o 11:00 za 73 € / osoba. Trasa je dlhá 6 až 10 km, pričom vám zaberie približne 5 - 6 hodín.

2. Túra poštárovou cestou - Vychutnajte si troj hodinovú túru z dedinky Bøur do dedinky Gásadalur. Vyskúšate tak, aké podmienky musel absolvovať poštár 3 x do týždňa, aby priniesol poštové zásielky do tejto dedinky, v období ešte pred tým než tu bol postavený tunel a dokončená cesta. 

3. Výlet na ostrov Mykines -  Nenechajte si ujsť tento fakultatívny výlet a absolvujte plavbu na ostrov Mykines, prezývaný aj vtáčí ostrov, hniezdisko slávnych mníšikov (puffin). Bude to rozhodne jeden z najkrajších zážitkov, aké zažijete. 

4. Túra k jazeru Fjallavatn - Navštívte vo vnútrozemí izolované jazero, ktoré je druhým najväčším jazerom ostrova Vágar a tak isto Faerských ostrovov. Dostanete sa tak na menej navštevované miesto, ktoré bude určite zážitkom. 

5. Sandavágs kirkja - Pozrite si vnútro kostola v dedinke Sandavágur, ktoré ukrýva tajomstvo v podobe slávneho Sandavágurského kameňa, ktorý je dôkazom príchodu Nórskych vikingov v 13. storočí do tejto oblasti. 

Niekoľko luxusných tipov #

1. Let vrtuľníkom ponad ostrov Vágar - Absolvujte vyhliadkový let vrtuľníkom nad ostrovom Vágar. Lieta sa spoločnosťou Atlanticairways z letiska Vágar každý pondelok od Júna do Augusta o 15:50. Cena letu je 1250 DKK (168 €)

2. Plavba po jazere Sorvagsvatn - Vychutnajte si plavbu po najväčšom jazere ostrovov, ktorú zavŕšite krásnymi výhľadmi pri vodopáde Bøsdalafossur. 

3. Luxusná rybačka na Faerských ostrovoch - Zažite luxusnú rybačku, či už na otvorenom oceáne alebo na najväčšom jazere Sorvagsvatn. 

Vychutnajte si aj naše ďalšie blogy z Faerských ostrovov:

  • Torshavn - ako vyzerá hlavné mesto? Čo si pozrieť? Kam ísť?
  • Ostrov Mykines - ostrov krásnej prírody a papagájov severu
Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 662

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
TOP 10 Faerských ostrovov Blog

Blog TOP 10 Faerských ostrovov

O Faerských ostrovoch hovoríme v BUBO ako o maximálnej európskej severskej exotike. Neobjavený a izolovaný kus sveta, ktorý toho ale skrýva pre…

Katarína Líšková 9 min. čítania
Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov Streymoy

Streymoy Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov

Je najväčším a najľudnatejším ostrovom, pričom tu žije väčšina populácie Faerských ostrovov. Svoje miesto tu má hlavné mesto - Torshavn, no…

Robert Taraba 18 min. čítania
Najunikátnejšie majáky sveta Blog

Blog Najunikátnejšie majáky sveta

Niekto zbiera známky, odznaky, iný vína, Pokémonov. Ja na svojich cestách navštevujem majáky na konci sveta. Poďme sa spoločne pozrieť za…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Torshavn - tipy na návštevu Torshavn

Torshavn Torshavn - tipy na návštevu

Bájny Thorov prístav a najdôležitejšie mesto aké tu nájdete. Torshavn je hlavným mestom Faerských ostrovov, aj keď domáci mu nepovedia inak ako…

Robert Taraba 17 min. čítania
Mykines - ostrov papagájov severu Mykines

Mykines Mykines - ostrov papagájov severu

Aj vy ste si už položili otázku, ktorý z Faerských ostrovov je ten najkrajší? Odpoveďou mnohých návštevníkov by jednoznačne bol ostrov Mykines.…

Robert Taraba 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Island

27.04. → 02.05. +15 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

2639
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2695
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.