Lakadivy - neznámy raj

Lakadivy - neznámy raj

Keď niekomu poviete, že idete na dovolenku k moru na Lakadivy, väčšina ľudí bude na vás udivene pozerať, alebo si myslieť, že ste sa preriekli. Laka-čo?... Každý predsa pozná Maldivy, Seychely, Fiji, a kopec ďalších exotických ostrovných destinácií. No Lakadivy?... Áno, v tomto prípade ide naozaj o akýsi zázrak, že tieto prekrásne ostrovy s nádhernou prírodou ľudia ešte stále celkom neobjavili, a tak ich čaro zostáva vzácne nedotknuté hordami turistov.

Panensky pôvabné súostrovie leží v Indickom oceáne, severne od známejších Maldív. Administratívne patria Lakadivy k Indii,jedným z jej zväzových teritórií. Zvláštny opar romantiky ceste sem dodáva fakt, že jediné miesto, odkiaľ sa na Lakadivy (pôvodne Lakshadweep) môžete dostať, je indické mesto Koči. Letecké spojenie do tohto neznámeho raja zaisťuje pritom jediná aerolinka - Air India, jedným letom za deň. Ak však máte pár dní navyše, môžete si výlet urobiť ešte exotickejší a vyraziť z Koči loďou. Táto možnosť síce nie je taká pohodlná, ale je to jediný spôsobako sa dostať na čarovný ostrov Minicoy /orig. Maniku/, najjužnejší z celého súostrovia, nádherný raj plný kokosových paliem.

Krása, neobjavená svetovým turizmom #

No našťastie, v prípade Lakadív je na výber aj z iných krásnych miest. Hoci názov súostrovia v preklade znamená tisíce ostrovovv skutočnosti ich je len 36, z nich väčšina neobývaných. Spolu žije na Lakadivách vyše 60 tisíc obyvateľov. Fakticky ide o vrcholy podmorského podhoria. Toto najmenšie zväzové teritórium Indie je zároveň jednoznačne jej najväčším producentom kokosu – stromu, ktorý pôvabne dotvára pobrežné scenérie jednotlivých ostrovov. Najlepšie obdobie na návštevu Lakadív je október až máj. Ak teda hľadáte niečo skutočne neošúchané, neobjavené a pokojné, možno sa do týchto miest zamilujete, podobne ako ja...

Už po pristátí na ostrove Agatti, vzdialenom cca 400 kilometrov od Koči, si rýchlo uvedomíte, že toto naozaj nie je žiadna vychytená turistická destinácia. Po pristávacej dráhe bežne behajú kohúty a sliepky, skrátka – vitajte v neobjavenom raji! Odvedú vás do malej miestnosti - akože príletovej haly, kde musíte čakať na kontrolu vášho povolenia. Na vstup na Lakadivy totiž potrebujete špeciálne povolenie od miestnej vlády. Nie je to tak dávno, keď bolo vybavenie tohto povolenia pre cudzincov veľmi zložité. Možno aj preto sem dodnes ´trafí´ len málo cudzincov.

Názov Lakadivy v preklade znamená tisíce ostrovov

Dnes je však už získanie povolenia veľmi ľahké, dostanete ho automaticky, keď zaplatíte za svoju rezerváciu. Vydáva ho SPORTS, čo je skratka pre národnú turistickú organizáciu Lakadív. SPORTS tu v podstate vládne celému turizmu, všetky rezorty na ostrovoch spadajú pod toto čarovné slovko. Najjednoduchšie je preto – a odporúčame to aj my v BUBO - vybavovať si ubytovanie aj povolenie práve cez túto organizáciu, hoci takéto služby ponúkajú aj iné turistické agentúry. Všetky totiž tak či tak spadajú pod SPORTS, takže by ste si zbytočne priplatili. Dôvod, prečo niektorí turisti využijú radšej sprostredkovateľskú agentúru býva ten, že so SPORTS sa niekedy ťažko komunikuje. Stáva sa dokonca, že vám na email odpíšu až po pár mesiacoch. Ja som asi mala šťastie, pretože so mnou komunikovali už od začiatku  veľmi rýchlo. Až na to, že keď už bolo všetko rezervované aj zaplatené, zabudli na jeden detailposlať mi povolenie na vstup na Lakadivy. Čo by mohol byť trošku problém, veď bez neho nemôžete ani len nastúpiť do lietadla. Našťastie, vyriešilo sa to rýchlo, stačil jeden telefonát, a do 10 minút vytúžené povolenie dorazilo.

Vyberte si svoj ostrov a leťte! #

No v každom prípade, ak ste si vybrali Lakadivy za svoju dovolenkovú destináciu, obrňte sa trpezlivosťou a začnite všetky formality vybavovať v dostatočnom predstihu. Výsledok v podobe nádherných pláží, romantiky iba pre vás a exotickej prírody bude stáť za to. Už pri rezervácii si musíte vybrať svoj ostrov. Lakadivy majú 36 ostrovov a 12 atolov, z ktorých je však len 10 obývaných. Ostrov Agatti uvidíte už pri prílete, no pravdu povediac - toto určite nie je ideálne miesto, kde by ste chceli tráviť vysnívanú dovolenku. Pláže sú tu síce krásne, nájdete tu aj atraktívne akvárium s miestnymi morskými živočíchmi, no žiadny turistický rezort so službami.

Kavaratti je niečo ako hlavný ostrov - administratívne centrum s hlavným mestom Lakadív. Obýva ho cca 11 tisíc ľudí. Aj tu síce natrafíte na niekoľko pokojných, takmer ľudoprázdnych pláží. No celkovo tu prevláda viac mestské, ako oddychové prostredie, a Kavaratti určite nie je tou najvytúženejšou destináciou v rámci LakadívJa osobne by som určite raz rada skúsila romantický Minicoy so štýlovým majákom a nádhernými lagúnami, no keďže je veľmi ďaleko a cesta loďou z Koči sem môže trvať až 20 hodín, túto turistickú chuťovku si ešte nechávam ako nesplnenú do budúcnosti.

Skvelou alternatívou, ktorú som zvolila a neobanovala, sú ostrovy Tinnakara a Bangaram. Ležia v jednej lagúne, vzdialené sú od seba asi 15 minút plavby loďou, no každý z nich je úplne iný. Po mojej návšteve tohto pôvabného dvojostrovia dneshovorím, že lepšie destinácie som si vybrať nemohla!

Pri prílete do Agatti vás na pristávacej dráhe vítajú pobehujúce sliepky

Božská romantika a´la Robinson #

A tak som s veľkými očakávaniami i zvedavosťou začala svoj týždňový pobyt na ostrove Tinnakara. Už pri prílete som zistila, že som jediná z celého lietadla, kto mieri práve sem. Na letisku nás naložili do áut a všetkých dopravili do prístavu, kde nás rozdelili podľa toho, na ktorý ostrov sme išli. Naša loď bola síce plná ľudí (rozumej asi 20 turistov), no všetci išli na ostrov Bangaram. Ten je viac turisticky vybudovaný, ako jeho ostrovné dvojča, s perfektným rezortom, všadeprítomnou klimatizáciou. Zatiaľčo Tinnakara je zatiaľ veľmi jednoduchá, i keď čarovne romantická. Spí sa v stanoch, kapacita celého ostrova je 30 hostí. No veľmi rýchlo som sa presvedčila, že práve tá jednoduchosť a ´nevybudovanosť´ je na Tinnakare to najkrajšie.

Prvý deň po príjazde som tu nezazrela jediného turistu. Všade navôkol len prekrásnetyrkysové more, jemný bielučký piesok, nikde ani človiečika, ako v nejakom filme, či rozprávke. Bolo to absolútne neuveriteľné. Cítila som sa ako Robinson na opustenom ostrove. Až pri večeri som objavila, že spolu so mnou je na ostrove pár ďalších turistov. No moju rozprávku to nijako nenarušilo.

Pobyt v tunajších stanoch je naozaj pohodlný a čarovný, nič vám nechýba. Jedlo, ako aj na ostatných ostrovoch, je v podobe chutných a bohatých bufetov. V cene ubytovania máte tri jedlá denne, takže sa nezľaknite, keď sa vám cena bude zdať vysoká, počítajte, že je to niečo ako all inclusive. No teda nie tak úplne, alkohol je na ostrovoch zakázaný. Dúfam, že som vás touto vetou neodradila a nevyškrtnete si Lakadivy zo svojich cestovateľských plánov, bola by to naozaj škoda! Jediný ostrov, kde kúpite alkohol je Bangaram, no na Tinnakaru si ho môžete nenápadne priniesť, nikto vám nič nepovie keď si na pláži otvoríte jedno pivko. Dokonca si ho môžete dať aj vychladené, veď v komfortnom stane máte chladničku aj ventilátor. V tomto prípade si nepredstavujte klasický malý stan, je to skôr niečo ako chatka, ibaže miesto stien sú drevené latky. Spíte na normálnej posteli a celý interiér je prekvapivo veľký. Až na kúpeľňu. Tá je naozaj miniatúrna, a navyše, voda tu smrdí sírou. Ale s tým sa stretnete na všetkých ostrovoch takže treba si zvyknúť. 

Na ostrovoch alkohol nekúpite, no pivko na pláži vám nik nezakáže

​Všetky odtiene modrej #

Keď už vás prestane baviť vylihovanie na pokojnej pláži, môžete si spraviť výlet okolo ostrova. Prejsť ho celý dokola trvá asi hodinu, počas ktorej takmer určite nikoho nestretnete. Cestou uvidíte asi dva domy, tie patria rybárom, ktorí tu trávia pár mesiacov v roku. Keď sa na prechádzku vyberiete pri odlive, máte možnosť dostať sa pešo na ďalšie dva ostrovy Parali 1 a Parali 2. Pre mňa to bol úžasný zážitok - prekráčať cez vodu na iný ostrov.

Pri odlive sa tiež tvorí na Tinnakare takzvaný “sand bank”, niečo ako piesková duna. A práve táto duna bola pre mňa to najkrajšie, čo som na Lakadivách videla. Toľkoúžasných odtieňov modrej, ten najjemnejší piesok, a nikde okolo ani človiečika!...Keď sa tej nádhery nabažíte, cesta naspäť druhou stranou vám ukáže aj odvrátenú stránku ostrova. Sem voda prináša plastové fľaše, topánky a iný bordel, ktorým ľudia nepochopiteľne tento krásny fliačik planéty znečisťujú. Veru, nie je to pekný pohľad. Našli sme tu dokonca aj mŕtvu morskú korytnačku. No ani to nezmení môj názor, že na Tinnakare som našla raj na zemi. Možno to najkrajšie a najromantickejšie miesto, aké som kedy videla. Určite sa oplatí obetovať trochu toho komfortu, a zažiť neopakovateľné chvíľky súkromia a pokoja v panenskej prírode na brehu mora, aké poznal snáď iba Robinson. 

Kokosy na privítanie #

Druhú časť svojej nezabudnuteľnej dovolenky na Lakedivách som strávila na ostrove Bangaram. Je tak blízko, že z Tinnakary sem dovidíte, no napriek tomu je to úplne iný svet. Keď sme sem dorazili po 15-minútovej ceste loďou, ocitli sme sa v komplet vybudovanom turistickom rezorte. Nezabúdajte však, že sme stále v Indii, takže nečakajte hyper-luxusný rezort typu Maldivy. Napriek tomu bol krásny a iný. Na uvítanie sme dostali kokosové orechy. Ja som si do svojho hneď nechala naliať panáka rumu, a využila, že Bangaram je jediným ostrovom Lakadív, kde o také niečo môžete požiadať. Rezort je novo vybudovaný, ešte pred pár rokmi tu boli stany, ako na Tinnakare. Privítali nás krásne čisté izby, klimatizácia a konečne aj skutočná kúpeľňa. Po týždni a´la Robisnon som si pre zmenu vychutnávala tento príjemný komfort.

Cítim sa ako v idylke. Pred chatkou ma čaká hojdacia sieť a malebná pláž. Je tu o poznanie viac turistov ako na Tinnakare, no žiadne tlačenice, ktoré by vás oberali o romantiku a súkromie. Bangaram má kapacitu 80 návštevníkov, napočítate tu viac zamestnancov ako turistov. Aj tak sa mi občas stalo, že som bola na pláži úplne sama. Bangaram je nádherný, aj keď inak ako Tinnakara. Tiež tu môžete pri odlivesledovať pôsobivú pieskovú dunu. Občas na ňu prichádzajú rybári chytať návnady pre ryby. Dvoch som tam prichytila, ako spod piesku vyťahovali obrovské červíky, vyrezali im vnútornosti a naložili si ich do lode.

Príjemnú prechádzku si môžete urobiť okolo ostrova, no zaujímavý je tiež výlet do vnútrozemia. Bangaram vo svojich útrobách ukrýva jazero, palmové lesíky, tu žije väčšina hotelových zamestnancov. Nudiť sa na ostrove rozhodne nebudete, a keby vás aj omrzelo leňošenie na pláži, môžete si vybrať z ponuky vodných športov, ktoré si tu môžete vyskúšať: šnorchlovanie, potápanie, kajakovanie... No okolitá príroda je taká jedinečná, že žiadne špeciálne aktivity si tu netreba vymýšľať, stačí vnímať tú krásu okolo seba a užívať si....

Ak si nevyberáte destináciu podľa trendy a luxusného mena, no hľadáte niečo naozaj tak exotické a nezvyčajné, že tam ešte nebol ani najscestovanejší Slovák Ľuboš Fellner:), Lakadivy  budú pre vás dobrá voľba. Cesta do tohto súkromného raja je síce dlhá, no to, čo tu nájdete, bude stáť za to... Ja po návšteve Lakadív celkom určite viem odpovedať na otázku, kde je najkrajšie miesto na zemi... A ak hľadáte iný zájazd do Indie, nájdete ho TU.

Katarína Líšková ml.

Katarína Líšková ml.

Katarína Líšková ml.

Poznáte niekoho, kto bol 10 krát v base campe Mt. Everestu? Nakoľko sa Katka špecializuje na tento región, niekoľkokrát tu bola a bude vás sprevádzať na poznávacích zájazdoch v Číne, Tibete, Nepále, Indii ale stretnete ju aj na Srí Lanke, Madagaskare či na Transibírskej magistrále. Vyštudovala humanitnú vedu na Karlovej Univerzite so zameraním na antropológiu. Venuje sa jóge a meditácii, v Indii žila pol roka v ashrame-spirituálnej škole a na Kostarike pracovala na projekte záchrany morských korytnačiek. Precestovala Južnú Ameriku, Kubu, Panamu, Austráliu, Vietnam, trekovala, Patagóniu, Andy, Himaláje a Nový Zéland. Klienti sú pre Katku ako rodina a starostlivosť o nich je priorita. 

Zo zájazdu:

Katarína Líšková ml.

Posledná úprava článku | Prečítané: 1577

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

Ján Zachar 26 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči Prémiový blog

Prémiový blog Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči

O Indii dnes koluje viac gýčov a predsudkov, ako o ktorejkoľvek inej krajine sveta. Mnohí v nej vidia akýsi duchovný ´pupok´ sveta, kam odídu na…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.