Thajsko a Vietnam - veľké porovnanie

Thajsko a Vietnam - veľké porovnanie

Thajsko a Vietnam. Čo tieto krajiny spája, a v čom sa naopak odlišujú? Dve vyhľadávané turistické destinácie, každá inak pôvabná a atraktívna. My v BUBO ich tiež milujeme, a po mnohých cestách do týchto končín vám ponúkame náš pohľad, prehľad toho ´naj´, a tak trochu aj porovnanie oboch krajín. Letenka do Bangkoku vás prenesie do juhovýchodnej Ázie. Kam potom?

Thajsko a Vietnam sú takmer susedia, delí ich od seba len Kambodža a Laos. Majú vzájomne prepletenú históriu a kultúru, v určitých oblastiach aj podobnú klímu. No napriek tomu, že v mnohom majú k sebe tak blízko, sú to krajiny s citeľne odlišnou atmosférou.

​Podobné, a predsa iné… #

Na Thajsku sa neodškriepiteľne odrazil historicky silný vplyv Indie v podobe theravadského smeru budhizmu /vetva, ktorá považuje najstaršie dochované budhistické textov za svoje základné učenie, rozšírená v Thajsku, Barme, Srí Lanke, Kambodži a Laose/.

Tento vplyv pocítite i v bežnom živote krajín, aj pri takých ´pragmatických´ veciachako kuchyňa a stravovanie. Thajčania kedysi jedli rukami, tak ako Indovia. Časom prešli na lyžicu a vidličku, pričom vidlička im slúži ako pomoc pri naplnení lyžice, z ktorej sa jedlo konzumuje. Nie nadarmo je Thajsko tak vyhľadávaná destinácia, a domáci obyvatelia turistami tak obľúbení. Thajčania sú naozaj veľmi pohodoví a usmievaví, akoby nič nebrali vážne, je vám v ich prítomnosti skrátka fajn.

Na Vietname sa zasa odrazil silný čínsky vplyv. Budhizmus má v tejto krajine mahajánsky smer, ktorý je ovplyvnený viac taoizmom a konfucianizmom. Ich budhistické chrámy sú plné rôznych historických hrdinov, či bôžikov. Vplyv Číny je badateľný aj na miestnej kuchyni. Vietnamským príborom sú paličky, a to, ako ste zruční pri ich používaní, si tu budete môcť vyskúšať na každom kroku. Vietnamci sú vo všeobecnosti veľmi pracovití a usilovní, prosperita je pre nich veľmi dôležitá – avšak nie prosperita jednotlivca, ale celej spoločnosti.

Vybrať tie najkrajšie miesta týchto nádherných krajín je ťažké, lebo je ich viac ako dosť. Obe ponúkajú pre turistov nádherné zákutia, prírodu, mestá, zážitky s domácimi, gastronómiu, božský relax… Dovolenka v Thajsku je o krásnych plážach. Dovolenka vo Vietname o kombinácii čínskych a francúzskych vplyvov s originálnym Vietnamom. 

Nočný život osemmiliónovej metropoly a zelený raj v sloňom parku #

Thajsko je nádherná krajina. Každá jeho časť ponúka niečo odlišné, zaujímavé, originálne. V hlavnom meste Bangkok určite nesmiete vynechať najznámejšie budhistické chrámy ako Wat Pho, či Wat Arun. Wat Pho je jeden z najstarších a najväčších chrámov v meste, so 47 metrov dlhou, slávnou sochou ležiaceho Buddhu, a viac ako tisíckou ďalších sôch, obrazov a fresiek Buddhu. Wat Arun zasa ponúka fascinujúci pohľad zo svojej vyhliadkovej terasy na mesto a rieku Čhauphrajá pod vami. Bangkok je jedno z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich miest Ázie, až tak, že trpí problémami s infraštruktúrou. Je však stále jednou z najpopulárnejších cestovateľských destinácií. V tomto osemmiliónovom mravenisku v thajskom zálive, plnom kultúrnych pamiatok, parkov, dobrého jedla a nakupovania, si určite treba užiť aj vyhlásený nočný život, plný divokej zábavy a jedinečných zážitkov.    

Naším tipom je Khaosan Road, takmer pol kilometra dlhá tepna metropoly, nie veľmi dlhá, no o to rušnejšia. Kedysi tu bol hlavný ryžový trh, dnes je to sídlo backpackerov celého sveta. Nájdete tu ubytovanie všetkého druhu, reštaurácie, bary, obchodíky s tradičnými výrobkami, oblečením, ovocím, suvenírmi… Jednoducho sa tu nadýchnete pravého farebného bangkokského chaosu!

Úžasný je komplex budov Kráľovského paláca, ktorý keď neuvidíte, ako by ste v Bangkoku ani neboli! Až do roku 1946 bol sídlom thajskej kráľovskej rodiny, a vo svojich útrobách ukrýva všetky kráľovské klenoty. 

Na severe krajiny odporúčam navštíviť čarovné mesto Chiang Mai s malebným historickým rázom, viac ako 300 chrámami, bohatou prírodou, parkami a lesmi všade naokolo. Určite si dajte v niektorom z tunajších relaxačných centier pravú thajskú masáž! Pre aktívnych turistov bude zaujímavým zážitkom trek v pralese, alebo návšteva slonieho kempu. Jeden z najväčších, a pritom ešte stále nie tak preplnený turistmi, je Taweechai Elephant Camp /na polceste medzi mestom Kanchanaburi a vodopádmi Erawan Falls/, domov cca troch tisícok slonov, kde môžete zažiť jazdu na týchto zvieratách, kŕmiť ich, kúpať sa s nimi, či skúsiť raftovanie na bambusovej plti…      

Jedným z TOP zážitkov je návšteva slonieho kempu

Na juhu ponúka Thajsko množstvo úžasných pláží a ostrovov. Pre aktívny relax je ideálne letovisko Ao Nang v blízkosti mesta Krabi, so skvelými reštauráciami, plážami, i možnosťou horolezectva na tunajších impozantných skalách. Božský pokoj a málo turistov ponúkajú ostrovy KohYao Yai, kde sa môžte nerušene potápať v tunajších vodách, či Koh Chang /podľa svojho typického tvaru nazývaný aj Sloní ostrov/ s bielučkými plážami, nádhernou nedotknutou prírodou, bohatou flórou a faunou.

Príroda je vôbec jedným z bonusov tejto destinácie, z jej pôvabu nebudete môcť spustiť oči. V Thajsku dokonca rastie aj najväčší kvet na svete! Raflézia je červený gigant rastlinnej ríše, ktorá vie mať na šírku až meter. Okrem Thajska sa našla aj v lesoch Malajzie a Indonézie.

Mimochodom, vedeli ste, že Thajsko je jedinou nekolonizovanou krajinou v tomto regióne? Na to, že si ich nikdy nepodrobila žiadna európska krajina, sú aj patrične hrdí. Celá oblasť juhovýchodnej Ázie bola kedysi rozdelená medzi Britov a Francúzov, no Thajsko ponechali nedotknuté. Vždy tvorilo neutrálnu nárazovú zónu medzi francúzskou Indočínou a britskou Indiou, čo krajine dodnes dodáva akýsi punc jedinečnosti v rámci celého regiónu…

Thajsko je jedinou krajinou tohoto regiónu, ktorá nikdy nebola kolonizovaná

Hanoj - francúzsky šarm so socialistickou patinou #

Podobne pestrý, rôznorodý a zaujímavý je aj Vietnam. Ak chcete zažiť pravý, autentický Vietnam, mali by ste začať na severe metropolou a druhým najväčším mestom krajiny. Hanoj nezaprie politický ráz Vietnamu, zvláštna socialistická atmosféra tu dýcha na každom kroku. Nájdete tu však aj klasické ázijské pestré trhy v úzkych uličkách Starého mesta, ktoré stále voňajú históriou 15. storočia. Ľahko vás tu zorietujú už samotné názvy ulíc: Na Kvetinovej nájdete kvety, na Hydinovej si vyberiete niečo na nedeľný obed, na Vejárovej nájdete krásny suvenír, atakďalej…

Sedem-miliónové mesto, založené už pred tisíckou rokov, sa rozprestiera na brehu Červenej rieky. Mnohí turisti o ňom tvrdia ako o tom najzaujímavejšom, čo kedy videli. Mesto plné kontrastov, úchvatných pamiatok aj moderných výškových budov, ponúkne vám všetky svoje zvodné tváre. Prejdite sa po klenutom červenom moste ponad krásne jazero Hoan Kiemku chrámu Nefritovej hory, večer, či v noci vás tu uchváti pohľad na rozsvietenú Korytnačiu vežu. Zablúďte do Francúzskej štvrte so širokými ulicami a nedbalou eleganciou, katedrálou Sv. Jozefa a mnohými budhistickými chrámami. Ak chcete niečo z novodobej histórie, navštívte Ho Či Minovo mauzóleum a  múzeum – akési socialistické srdce celého Vietnamu. Úplne iný zážitok vám zas ponúkne tradičné vodné bábkové divadlo…

Neďaleko Hanoja sa nachádza čarokrásna zátoka Halong, považovaná právom za ôsmy div sveta.  Pohľad na vápencové útvary, vykúkajúce z Juhočínskeho mora, vám doslova vezme dych, a potvrdí vám svojimi úchvatnými obrazcami, ktoré tu vápenec vytvára, prečo sa tento úkaz volá Dračia zátoka. Záliv bol v roku 1994 zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO.  

Zátoka Halong pri Hanoji je právom považovaná za ôsmy div sveta

Zo stredného Vietnamu by som určite nevynechala mesto Hoi An – bývalý prístav so špecifickou malebnou architektúrou a výbornou kuchyňou, ktorý dostane srdce naozaj každého návštevníka. Niekedy sa nazýva tiež mestom lampiónov, ktoré čarovne osvetľujú všetky ulice v centre mesta.

Mesto pôvabného chaosu a skvelého jedla #

Na juhu krajiny nájdete ďalší turistický skvost. Mesto, najmä v minulosti často prezývané aj Paríž východu. Ho Či Minovo mesto, alebo bývalý Saigon, je mesto s najvyššou životnou úrovňou v celom Vietname, a určite by ste ho na cestách touto krajinou nemali vynechať. Moderná živá výstavba sa tu strieda s históriou, mrakodrapy s pagodami. Rušný večerný život s kaviarničkami a reštauráciami môžte pozorovať na veľkom námestí pred  známou Ho Či Minovou halou. Mesto plné motoriek, chaosu, skvelého jedla, typických Pho polievok, s krásnou Katedrálou Notre Dame, ktorú tu postavili Francúzi v 19. storočí počas kolonizovania Vietnamu. Zájdite si na niektorý z fantastických trhov, alebo sa len tak prechádzajte po uličkách a nasávajte atmosféru tohoto úchvatného mesta.

Neďaleko Ho Či Minovho mesta sa nachádza oblasť Cu Chi, ktorá pripomína neslávne známu tragickú éru vietnamsko-americkej vojny. Je možnosť urobiť si výlet do jedného zo známých Cu Chi tunelov, kde sa počas vojny ukrývali domáci. V tamojšom múzeu si môže človek priblížiť boj partizánov aj utrpenie civilistov počas tejto krutej vojny.

Vo Vietname sa nachádza tiež najväčšia jaskyňa na svete - Hang Son Doong, ktorú nájdete v národnom parku Phong Nha. Je dlhá neuveriteľných 7,7 km, no turistom je prístupná ´len´ 1,5 kilometrov dlhá trasa. No pozor, ak si jaskyňu chcete pozrieť, musíte si jejnávštevu zarezervovať s dvojročným predstihom! Ročne ju totiž môže navštíviť len 240 návštevníkov.

Vo Vietname sa nachádza najväčšia jaskyňa na svete

A prozradím vám ešte jednu pikošku: Vo Vietname je takmer každý milionár! Ak sa cítite chudobný, určite sa vyberte do Vietnamu, výmenný kurz dong-euro /26 000:1/ vám pridá sebavedomie! Stačí vám tu necelých 40 eur, a v okamihu sa stanete milionárom. Pocit bohatstva však veľmi rýchlo aj pominie, pretože milión raz-dva miniete za jednu noc v hoteli.

Napriek mnohým odlišnostiam, obe krajiny v sebe nezaprú rýchly rast, prekvapením pre mnohých turistov možno bude vysoká úroveň oboch týchto krajín. Thajsko očarí perfektnou infraštruktúrou a výbornými službami. Vietnam stále zažíva veľký stavebný boom,a mení sa nenápadne, no isto na ďalšieho ázijského tigra.

Rodina je posvätná, opaľovanie zas tabu #

Životný štýl a ráz týchto krajín je dnes v mnohom iný, no niečo majú stále podobné.Mám pocit, že na rozdiel od Európanov tu majú viac času na svoju rodinu, ktorá je pre nich posvätná. Uctievajú si rodičov a prarodičov. Predbiehajú sa v tom, kto sa postará o starú mamu, či otca, dokonca myslia aj na duše zosnulých z rodiny a uctievajú si ich na špeciálnom oltáriku v domácnosti. Niekoľko generácií žije pokojne v jednej domácnosti, všetci si navzájom pomáhajú. O vážnych situáciách rozhodujú spoločne. Deti aj pri výbere manžela či manželky musia prejsť rodinnou radou, berú to tak, že rodičia sú starší, skúsenejší a chcú pre svoje deti len to najlepšie.

Niektoré rozdiely v mentalite Západu a Východu prinášajú skutočne zábavné situácie. V Thajsku domáci veľmi nechápu, keď sa turisti v reštaurácii rozčuľujú, že nedostali svoju objednávku po polhodine, alebo ich čašník prekvapí iným jedlom, ako si objednali. U nich to skrátka nie je žiadna tragédia. Miestni sa ma pri takýchto situáciách vždy pýtajú: ´Kam sa vaši ľudia tak ponáhľajú, veď sú na dovolenke!?... A prečo sa rozčuľujú, čo z toho majú??...

Oproti Európe tu majú ľudia viac času na svojich nejbližších

Vo Vietname zasa domáci nemôžu pochopiť, ako sa môžeme dobrovoľne opaľovať na slnku a pochvaľovať si to! My do týchto vzdialených krajín chodíme práve kvôli lákavému bronzu na pokožke, no im často pripomínáme smiešne grilované kurčatá. Ešte sa aj tak isto jako tá hydina na grile rovnomerne otáčame, aby sme chytili „hnedú kôrku“. Oni sa naopak cez deň zahaľujú do oblečenia, aby boli krásne bieli. Biela farba je pre nich farbou krásy.

Iste sú rozdiely aj v mentalite Thajčanov a Vietnamcov. Thajčania sú viac vysmiati, pohodoví, nikam sa neponáhľajú. Večer ponocujú, ráno vstávajú neskoro, majú väčší nadhľad nad životom. Riadia sa ich obľúbeným porekadlom – ´kto si nevie užívať život, ten si ho nezaslúži´. Vietnamci sú na rozdiel od Thajčanov veľmi húževnatí a pracovití. Ráno vstávajú veľmi skoro a ich deň začína športom. Sú cieľavedomí a urobia všetko pre to, aby splnili svoj cieľ. Sú aj omnoho vážnejší a menej si pripúšťajú cudzincov k telu, no keď sa raz s vami skamarátia, sú z nich najlepší a najvernejší priatelia.

​Hlavy sa nedotýkať! #

No nie je tu všetko len pohodička, v pre nás tak vzdialených, exotických krajinách možete urobiť veľmi rýchlo spoločenské faux pas, najmä pri návšteve miestnych chrámov. Podľa budhistov sú nohy špinavé a hlava je posvätná. Naše nohy by preto nikdy nemali smerovať k Budhovi. V budhistickom chráme je žiadúce sedieť v lotosovom sede, alebo si dať nohy jednoducho pod seba. Tiež sa tu považuje za nevhodné pohladiť dieťa po hlave. V hlave sídli celá múdrosť, a tá je posvätná, preto by sme sa dôverným dotykom hlavy mali vyhnúť.      

Keby som mohla dať jednu dobrú radu ľuďom, ktorí cestujú do týchto krajín po prvýkrát, poradila by som im, aby nemali žiadne konkrétne očakávania, a nechali sa len tak unášať atmosférou. Aby neporovnávali, ako fungujú veci u nás a v Ázii. Áno, je to úplne iný svet. Európania tu často riešia hygienu v reštauráciách, spôsob fungovania dopravy, alebo odpadky na uliciach a venujú tomu toľko energie, že im unikajú omnoho príjemnejšie a podstatnejšie veci, ktoré robia tento kút sveta taký magický. Juhovýchodná Ázia je očarujúca, plná nezabudnuteľných zážitkov, pohostinná, a treba si ju jednoducho užiť takú, aká je.                  

Osobitou kapitolou v týchto krajinách je gastronómia, ktorú som si nechala na koniec. Thajská aj vietnamská kuchyňa vás dostanú okamžite! Sú pestré a exotické, kombinujú v sebe šikovne dohromady sladké, pálivé a kyslé chute, a výsledkom je vždy delikatesa, ktorá pošteklí vaše chuťové poháriky. XXX sú čili, zázvor, kokosové mlieko, huby, cesnak, limetková šťava, bazalka a citrónová tráva. Vo Vietname sa k nim pridáva rybia omáčka, zelenina a čerstvé bylinky. Thajská kuchyňa je viac ovplyvnená indickou, a preto je typickým jedlom v Thajsku karí.

Aj v tejto oblasti nájdeme medzi obomi krajinami rozdiely. Thajská kuchyňa je oproti vietnamskej o poznaie štipľavejšia, jedlo, ktoré nie je dostatočne pálivé, častokrát ani nie je považované za vhodné na konzumáciu. Vietnamská kuchyňa je zasa bližšia k čínskej. Vietnamské jedlá sa pripravujú rôznymi spôsobmi: varením, dusením, či smažením. Cieľom kuchára je však vždy zachovať čo najčerstvejšiu prírodnú chuť jedla. Tunajšia kuchyňa je považovaná za jednu z najzdravších na svete.

Čo sa týka mojich osobných favoritov, milujem thajské polievky, ktoré sú tu veľmi rozšírené a obľúbené. Tom yam s krevetami alebo kuracím mäsom je najrozšírenejšia a pozor,  môže byť neskutočne pálivá! No Thajčania to tak skrátka majú radi… Rada si tu pochutnávam aj na polievke Tom kha kai. Jej základom je kokosové mlieko, ktoré jej dodáva lahodnú sladkastú chuť, pre dokonalý výsledok sa do nej pridávajú aj hríby a citrónová tráva.

Vo Vietname je mojím obľúbeným štartom do nového dňa aj u nás populárna polievka Pho(ga, bo) – silný vývar z kuracieho, alebo hovädzieho mäsa, podávaný s rezancami, dochutený limetkou a čili.

Pochutnávam si aj na Goi cuon - čerstvých jarných rolkách, ktoré sa tepelne neupravujú a plnia sa čerstvou zeleninou a grilovaným mäskom. Rolky sa potom namáčajú do rybacej omáčky s troškou cukru, čili a limetky. Celkovo mi miestna kuchyňa veľmi chutí, no úprimne - narazila som aj na veci, ktoré som nedokázala ani len ochutnať. Najmä rôzne druhy mäsa, ktoré sa konzumujú vo Vietname - zo psa, myši, mačky alebo veveričky. No neodolala som mäsku z hada, a musím povedať, že bolo veľmi zaujimavé, chutilo ako niečo medzi kuracím a rybacinou. Nechala som sa dokonca nahovoriť aj na tunajší „nápoj lásky“  - čo je  hadia krv, zriedená s alkoholom.

Tak, ako s gastronómiou, je to so všetkým ostatným v týchto úchvatných krajinách. Nad tým, čo sa vám tu zdá príliš odlišné od toho nášho – európskeho, treba jednoducho privrieť oči, a brať realitu Juhovýchodnej Ázie takú, aká je: Čudná, pestrá, prívetivá aj nespútaná, chutná, dobrodružná, svojská. To, čo vám nesadne, skrátka len pozorujte ako nevšedný exotický zážitok, skúsenosť do cestovatelského denníka. A to nádherné, nezabudnuteľné, príjemné, vychutnávajte naplno…

Vedeli ste, že… #

  • rozloha Thajska je 512 120 km2 a Vietnamu 331 212 km2 ?
  • v oboch krajinách sa vyznáva ako náboženstvo budhizmus? No zatiaľčo v Thajsku ide o theravadský smer, vo Vietname prevláda mahajánsky smer.
  • ak sa ocitnete v budhistickom chráme, nikdy nie nohami smerom k Budhovi? Nohy sa tu totiž považujú za nečisté.
  • druhý názov Thajska je Siam? Veľký kráľ Siamu Pchúmipchón Adundét panoval krajine až 70 rokov, čím bol najdlhšie vládnucim monarchom na svete.
  • Vietnam je 15. najľudnatejšia krajina sveta? Počet obyvateľov je vyčíslený 94,6 miliónom.
  • Severný a Južný Vietnam boli zlúčené v r. 1976 po skončení Vietnamskej vojny?
  • Thajsko je piatym najväčším producentom ryže?
  • rast HDP vo Vietname je jeden z najrýchlejších na svete?
  • takmer každý Thajčan pobudol časť svojho života v kláštore?

Top 10 Thajsko, Vietnam #

  1. Bangkok8-miliónová metropola Thajska, kde nesmiete obísť úchvatný Kráľovský palác so vzácnými královskými klenotmi, chrámy Wat Arun aWat Pho so slávnym 47 metrov dlhým Budhom, a načrieť do búrlivého nočného života, ktorý robí z města jednu z naj destinácií sveta.
  2. Chiang Mai – historické mestečko na severe Thajska s krásnou architektúrou aj prírodou.
  3. Na juhu Thajska si určite vyberiete z množstva skvelých pláží. Ak máte radi letoviská, vybavené reštauráciami, barmi, čulým životom, skúste Ao Nang. Koh YaoYai bude zasa pláž skôr pre romantikov, ktorí majú radi pokoj a nedotknutú prírodu.
  4. V Thajsku sú nesmierne populárne slonie kempy. Jeden z odporúčaných je Taweechai Elephant Camp s cca 3 000 týchto dôstojných zvierat, s kterými sa tu môžte kúpať, kŕmiť ich, či previezť sa na bambusovej plti.
  5. Hanoj je metropola na severe Vietnamu, kde sa miešajú stopy socializmu so starobylou históriou a progresívnou súčasnosťou. Navštívte autentický vietnamský trh, prejdite sa po červenom moste ku chrámu Nefritovej hory, či zablúďte do elegantnej Francúzskej štvrte.
  6. Zátoka Halong sa vďaka svojej neobvyklej kráse nazýva ôsmy div sveta. Vytvára ju rozprávková scenéria vápencových útvarov akoby vyrastajúcich z mora. Od r. 1994 je zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO.
  7. Ho Či Minovo mesto, alebo Paríž Východu, s najvyššou životnou úrovňou v krajine. Veľkomesto, kde sa striedajú mrakodrapy s pagodami, s rušným životom, kaviarničkami, reštauráciami, skvelým jedlom, a všade prítomnými neodmysliteľnými motorkami!
  8. Nájdite si tu priateľov! Thajčania aj Vietnamčania sú veľmi priateľskí a lojálni. Nakazia vás svojou srdečnosťou, väčším životným nadhľadom a priam posvätnou úctou k rodine.
  9. Jedzte polievky! Na každom rohu tu v Thajsku nájdete skvelé kuracie, či krevetové Thom Yam, lahodné Thom Kai Kay s kokosovým mliekom, vo Vietname je zas favoritom Pho – silný vývar, dochutený limetkou a čili. Celkove je tunajšia kuchyňa fantastická, chutná a zdravá!
  10. Ak máte odvahu, ochutnajte vietnamskú špecialitu: hadia krv, zmiešaná s alkoholom je tu považovaná za ´nápoj lásky´. Vypite, a zamilujte sa navždy do magickej Juhovýchodnej Ázie…
Katrin Abou Naboutová

Katrin Abou Naboutová

Katrin Abou Naboutová

Osemnásť rokov žila v moslimskom svete a miluje arabskú kultúru jej pohodový prístup k životu. Najlepšie sa cíti v horách a v púšti, no rada spoznáva nových ľudí z rôznych kútov sveta a kultúr. Získa si vás svojím úprimným šarmom a znesie Vám modré z neba. Od svojho príchodu do BUBO si získala aj nás. Stretnete sa s ňou v arabskom svete a v juhovýchodnej Ázii. Prevedie Vás cez známe aj autentické pamiatky či reštaurácie, presne vie, čo Vám ulahodí.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Arábia - 11 sultanátov, kráľovstiev a emirátov

Zo zájazdu:

Katrin Abou Naboutová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1481

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Vietnamská vojna (2. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (2. časť)

Vietnam je krajina so zaujímavou históriou, vrátane nedávnej vojenskej. Vďaka spletitým udalostiam v minulosti vietnamský národ nadobudol dnešnú…

Angelika Machová 13 min. čítania
Vietnamská vojna (1. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (1. časť)

Vietnamskú vojnu možno považovať za jednu z najdlhšie trvajúcich vojnových konfliktov, ktorá dlhé roky nemala víťazov ani porazených. Mala však…

Angelika Machová 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.