Magický ostrov Mijadžima

Prehliadka

Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších riadkoch si povieme, prečo som si trúfol dať mu tento prívlastok.

Icukušima je ostrov ležiaci vo vnútozemskom mori Japonska, na severozápade Hirošimského zálivu. Pre svoju dostupnosť a rozmanitosť atrakcií je populárny nielen medzi turistami, ale aj medzi Japoncami. My ju na našich BUBO zájazdoch takisto nesmieme vynechať. V rámci návštevy Hirošimy tu strávime jeden krásny deň.

Ostrov Icukušima (Itsukushima) v Hirošimskom zálive.
Foto: Google Maps

Trajektom na ostrov #

Kým si povieme niečo o samotnom ostrove, povedzme si ako sa na Icukušimu dostanete. Ak ste ubytovaní v meste, ideálne je sa dostať na hlavnú vlakovú stanicu električkou.

V niektorých častiach mesta môžete mať bližšie aj inú zastávku, my si však vysvetlíme cestu z hlavnej stanice v Hirošime. Tu si kúpite lístok na linkový vlak San-yo line, na zastávku Miyajimaguchi. Aktuálne stojí 420 JPY čo je v prepočte približne 3,50 €. Na tejto zastávke vystúpite, vyjdete východom a pôjdete stále rovno (prejdete aj cez jeden podchod), až k terminálu trajektov.

Ak si chcete ušetriť čas, na hlavnej stanici si môžete kúpiť kombinovaný lístok až na samotný ostrov, v ňom už budete mať zahrnutú aj cenu trajektu. Takýto lístok vás vyjde rovných 600 JPY, cca 5 €.

Trasa linky San-Yo line s prestupom na trajekt spoločnosti JR.
Foto: Google Maps

Z terminálu trajektov premávajú dve spoločnosti, ak ste si kúpili kombinovaný lístok spolu s vlakovým, pôjdete trajektom spoločnosti JR (Japan Railway), ak si budete kupovať lístok na trajekt až na termináli, môžete využiť aj služby spoločnosti Miyajima Matsudai Kisen. Obidve spoločnosti prevádzkujú rovnaké trajekty na rovnakej trase, takže je prakticky jedno, ktorú využijete.

Nástupište na trajekt spoločnosti JR je napravo od vchodu na terminál, nástupište MMK naľavo. Samotná plavba trvá pár minút a vy si ju môžete vychutnať po sediačky v uzavretej kabíne trajektu, alebo na otvorenej terase s vetrom vo vlasoch.

Spôsobov ako sa na Mijadžimu dostať je viac. Vyhliadkovou loďou sa sem dostanete z niekoľkých bodov priamo v meste, no tento druh prepravy je výrazne drahší. Prípadne môžete zvoliť jednu variantu cestou na ostrov a inú variantu pri ceste späť. Fotografia je z hotela Sotetsu Grand Fresa v Hirošime, v ktorom počas našich zájazdov bývame.

Jedno z miest odkiaľ sa na Miyajimu dostanete je aj priamo pri atómovom dome Foto: Martin Ferenčík - BUBO

V skratke o Mijadžime

Blížime sa k ostrovu a už z trajektu vidíme dominantnú bránu torii, ktorá patrí miestnej svätyni Icukušima. Ostrov nesie rovnaký názov, známy je však aj pod prezývkou Mijadžma, čo v preklade znamená ostrov svätýň.

Najznámejšia je práve svätyňa Icukušima, ktorá je od roku 1996 zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO. Pohľad na bránu v popredí hory Misen je považovaný za jednu z „Troch scenérií Japonska“. K tejto bráne sa ešte vrátime, poďme si najprv povedať niečo o histórii samotného ostrova.

Už výhľady z trajektu napovedajú, že tento ostrov má jedinečnú atmosféru.

Krátka charakteristika ostrova #

Miyajima je hornatý, riedko osídlený ostrov s populáciou približne 2000 obyvateľov a rozlohou niečo málo cez 30 kilometrov štvorcových. Najvyšším bodom ostrova je hora Misen, vysoká 530 metrov. Na jej vrchol vedú úžasné treky, ale dostanete sa na ňu aj lanovkou. Hore Misen venujem v tomto blogu samostatnú sekciu. 

Ostrov Mijadžima je považovaný za posvätný už od dávnych čias. Legenda hovorí, že v roku 806 budhistický mních Kukai, ktorý sa práve vrátil z Číny, navštívil tento ostrov na svojej ceste do Kyota. Pocítil tu duchovnú energiu a dospel k záveru, že ostrov je svätým miestom. Na jeho najvyššej hore Misen postavil prvý chrám, resp. halu, v ktorej sto dní meditoval a vykonával rôzne rituály. Oheň, ktorý používal, nazývaný „Kiezu-no-hi” horí v hale Misen Reikado dodnes. 

Prichádzame na ostrov. To čo vidíte na mape je prakticky centrum ostrova, zvyšok územia už je zastavaný len velmi riedko.
Foto: Google Maps

Všade samé srnky #

Vystupujeme z trajektu a prichádzame do haly tunajšieho terminálu. Východ je rovno oproti nám, vyberieme sa smerom doprava po pobreží.

Ak ste nevedeli že na ostrove Mijadžima žijú voľne srnky, čaká vás prvé prekvapenie.

Hneď ako vyjdete z terminálu, zbadáte ich. Je ich plné mestečko, sú krotké a majú radi papier :)

Áno, reč je o srnkách ktoré tu na ostrove budeme stretávať všade. Presnejšie, nie sú to srnky, ale jelene, konkrétne druh Sika (Cervus nippon). Kľudne ich volajte srnky, chcel som len uviesť správnu informáciu. Sú milé, krotké, fotogenické... ale pozor! Stačí chvíľka nepozornosti už vám vyťahujú jedlo z batoha.

A dokonca, radi majú aj papier, takže o vašu čerstvo získanú mapku môžete rýchlo prísť. Mne raz pri rozhovore na ulici skoro uchmatli pas, ktorý som mal v bočnom vrecku nohavíc, v poslednej chvíli som ho ťahal z chlpatej tlamy.

Srnky stretnete na každom kroku. Spravíte si s nimi selfie?

Mijadžima je domovom viac ako 500 voľne žijúcich srniek.

Počas návštevy ostrova budete mať desiatky príležitostí si srnky nafotiť.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Tak ako je celý ostrov Mijadžima považovaný za posvätný, tak aj jeho pradávni obyvatelia, naše „srnky" sú považované za poslov bohov. Ak uvidíte Japoncov sa im ukláňať, nečudujte sa a skúste to tiež, možno budete prekvapení, ale niektoré z nich vám úklon opätujú.

Miestne srnky rady nakupujú, prídu vás odprevadiť aj na trajekt.

Brána torii - najfrekventovanejšie miesto ostrova #

Prejdeme sa po nábreží, cestou nazrieme do obchodov so suvenírmi, alebo ochutnáme miestne špeciality, napríklad úhora či luxusné ustrice chované priamo v okolí ostrova. Asi v polovici cesty nájdete stanovište, kde si môžete kúpiť plavbu loďkou popod torii bránu Icukušima.

Plavba loďkou je pekným zážitkom, záleží však od stavu hladiny mora. Pri odlive sa popod bránu nepreplavíte, je totiž na suchu.

Už prechádzka po nábreží je príjemná. Mierime k asi najznámejšiemu miestu na Mijadžime, výhľadu na tunajšiu legendárnu torii bránu.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Stojíme na najfrekventovanejšom mieste ostrova, nenájde sa asi návštevník, ktorý by sa tu nezastavil kvôli fotke s torii bránou, patriacou svätyni Icukušima. Či je práve príliv, alebo odliv, vždy je priestor na kreatívnu fotografiu.

Pri odlive sa dá prísť až k bráne a dotknúť sa jej. Túto možnosť preferujú hlavne domáci, ako vidíte na fotkách, cez sezónu býva počas odlivu pod bránou rušno.

Brána torii tu stála už od roku založenia svätyne, ale v súčasnej podobe existuje od roku 1875. Je vyrobená z gáfrového dreva, má výšku 16 metrov a pre zvýšenie stability vo vode má ku svojím stĺpom pridané ďalšie 4 nohy.

9 fotografií

Bránu torii počas prílivu aj odlivu

Tip BUBO pre milovníkov dobrého piva!

Miyajima Brewery je lokálny remeselný pivovar, ktorý ponúka rôzne druhy pív, ale rovnako dobre sa tu aj najete. Nastúpte do výťahu, vyvezte sa na druhé poschodie a vychutnajte si výhľad na pláž pri dobrom pive. Výťah je situovaný z vnútorného nádvoria budovy, kde nájdete aj vonkajšie sedenie, či „take away" výčap. Tiež je tu vchod do Starbucks.

Foto: Google Maps

Odporúčam vyskúšať ochutnávkový set pív.

Foto: Martin Ferenčík - BUBO

Plávajúca svätyňa, ikona tohto ostrova.

Už len pre tento pohľad sa na ostrove oplatí zostať až do večera.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Prvá písomná zmienka o miestnej svätyni ktorá pochádza z roku 881 hovorí, že na tomto mieste svätyňa stála už od roku 593, kedy ju dal za vlády cisárovnej Suiko postaviť vtedajší miestny správca ostrova.

Jej súčasnú podobu má však na svedomí Taira no Kiyomori, veliteľ vojska samurajov ktorý tu žil v 12. storočí. Ten mal podľa legiend jednej noci sen, v ktorom mu starý mních pošepol, že ak postaví na ostrove svätyňu Icukušima, dosiahne vyššie postavenie. V roku 1168 tento sen aj zrealizoval a na základoch starej svätyne dal vybudovať svätyňu Icukušima v podobe, v akej ju poznáme dodnes.

Malými zmenami prešla pri rekonštrukciách po požiaroch v rokoch 1207 a 1223 a po tajfúne v roku 1325. Od tejto doby sa tvar svätyne prakticky nezmenil a udržuje sa dodnes. Jej ikonická torii brána bola postavená v roku 1875 a pôvodne slúžila pre prostých občanov, ktorí mali na ostrov vstup zakázaný, aby sa na loďke priplavili k jej bráne a pomodlili sa. Od roku 1996 je svätyňa spolu s okolitými lesmi hory Misen zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Pohľady na svätyňu Icukušima zblízka

Prechádzame svätyňou a obdivujeme klasickú japonskú architektúru. Vďaka okolitej vode je často svätyňa prezývaná „plávajúca". V čase prílivu môžete priamo pod vašimi nohami pozorovať ryby, pri odlive zase zo svojich skrýš vylezú kraby a synchronizovane mávajú klepetami. Medzi týmito fázami tu často vídať vodné vtáky, ktoré prileteli loviť malé ryby odrezané od mora začínajúcim odlivom v dočasných jazierkach.

Po chvíli prichádzame na hlavnú terasu svätyne s výhľadom na Hirošimu. Dominantná stavba na svahu oproti je hirošimské múzeum moderného umenia.

Počas sezóny sa na terase svätyne Icukušima na takéto fotky stojí v rade.

V druhej časti prehliadky si môžete všimnúť zachovalé najstaršie časti svätyne. Tá je už desiatky rokov prakticky nepretržite reštaurovaná, piliere totiž vo vode po nejakom čase doslúžia a musia sa vymeniť.

Po prehliadke, ktorá je jednosmerná, vychádzame zo svätyne na ideálnom mieste. Odtiaľto máte hneď niekoľko možností, kam ďalej pokračovať a všetky sú blízko. „V ponuke" je napríklad miestne akvárium, lanovka na horu Misen, okolité reštaurácie, obchody so suvenírmi, alebo prechádzka ku chrámu Daishoin.

3 fotografie

V Mijadžime sa nestratíte

Východ zo svätyne Icukušima je ideálnym východiskovým bodom na návštevy ďalších zaujímavých miest Miyajimy.

Východ zo svätyne Icukušima je ideálnym východiskovým bodom na návštevy ďalších zaujímavých miest Miyajimy.

Aquarium Miyajima

Miestne akvárium ponúka príjemne strávený čas pozorovaním 350 druhov morských živočíchov. Vstupné pre dospelú osobu stojí 1400 JPY (asi 12 ). Ak však plánujete navštíviť aj ďalšie mestá v Japonsku, odporúčam odložiť si návštevu akvária napríklad do Osaky. Tamojšie akvárium je oveľa väčšie a patrí medzi najkrajšie na svete.

Chcete kŕmiť tučniaky, alebo vydry? Alebo si radšej pozriete show mrožov? Naplánujte si návštevu podľa vašich preferencií.

Foto: Martin Ferenčík - BUBO

Najvyšší bod ostrova Mijadžima #

Z vyššie uvedených možností si v tomto blogu vyberieme výlet na najvyšší bod ostrova, horu Misen. Spôsobov, ako sa naň dostať je viacero. Okolité lesy ponúkajú niekoľko peších trás, alebo sa môžete vyviezť lanovkou a po svojich prejsť už len pár minút.

Obojsmerný lístok lanovkou vás vyjde 2000 JPY (cca 12 ), jednosmerný 1100 JPY (cca 7 ). Detské lístky sú lacnejšie. Pri silnom vetre, alebo kvôli údržbe sa môže stať, že lanovka nepremáva, overte si jej prevádzku v infostánku pri východe z terminálu trajektu (presne tam, kde ste si vzali mapku ostrova), alebo na tejto stránke.

Ja som si pre tento blog vybral peší trek, no skôr než sa naň vyberieme, po ceste máme nádherný chrámový areál. Budhistický chrám Daishoin obklopený ďalšími chrámami a svätyňami je najpokojnejším miestom ostrova. Ak chcete cítiť energiu, duchovno, ktoré očarilo aj Kukaia v roku 806, práve toto je to miesto. Len 5 minút od centra ostrova, akoby ste našli iný svet. 

4 fotografie

Nádherné výhľady počas krátkej prechádzky ku chrámu Daishoin

Japonské budhistické božstvo Jizo #

Vstupujeme do najposvätnejšej časti ostrova Mijadžima, o ktorom mnoho turistov nevie a preto ho vynechajú. Možno aj preto tu vládne taký pokoj.

Ak sa dáte hneď za bránou chrámového areálu doľava, objavíte skrytú uličku, ktorú lemujú desiatky malých sôch. Sú to takzvaní Jizo (džizo), ochranné božstvo malých detí a detských duší. Japonci veria, že ich duša musí po smrti preplávať rieku a dostať sa na druhý breh, zatiaľ čo zlí duchovia a démoni sa im v tom snažia zabrániť. Dospelá duša je dosť silná, aby si s démonmi poradila, no detské duše potrebujú pomoc. A práve títo malí usmievaví mnísi tieto detské duše chránia. Jizo tu patrí medzi najobľúbenejšie božstvá, Japonci ich milujú a vyrábajú im rôzne čiapky, plášte, podbradníky...

Už možno tušíte prečo sa ostrov prezýva ako ostrov svätýň.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Ak chcete pocítiť energiu ostrova Miyajima, toto je to pravé miesto

Japonské budhistické božstvo Jizo - ochrancovia detí a detských duší.

Na tomto mieste ostrova nájdete obrovské množstvo božstiev, resp. sôch ktoré ich symbolizujú. Japonci sa ich často dotýkajú, alebo na ne položia mincu, pretože veria že sa im splnia ich želania. Ak vám v peňaženke „zavadzajú" drobné, smelo do toho.

V tesnom okolí chrámu Daishoin je množtvo malých svätýň a chrámov.

Toto miesto ponúka veľa možností na zaujímavé fotky.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Budhizmus, rovnako ako šintoizmus, je pevne zakorenenou súčasťou života Japoncov. Mnohí ho ani nepovažujú za vieru, ale skôr ako úplne samozrejmú a prirodzenú vec, patriacu do ich každodenného životného štýlu. 

Táto časť ostrova vás doslova prinúti sa zastaviť, vychutnať si čaro momentu, pokoj. Skúsite si meditáciu? Aj o nej si niečo počas zájazdov do Japonska povieme.

Ak vám je blízky budhizmus, na tomto mieste strávite veľa času.

Atmosféra ostrova Miyajima.  Video: Martin Ferenčík - BUBO

Atmosféra ostrova Miyajima. Video: Martin Ferenčík - BUBO

Výstup na horu Misen #

V areáli chrámu Daishoin strávime naozaj príjemné chvíle a nabijeme sa energiou potrebnou na ďalší bod nášho programu, výstup na horu Misen. Je čas vydať sa na cestu. Trekov je tu niekoľko, trasy nájdete aj na papierovej mapke ostrova.

Najkratšia trasa ostrova trvá približne 2,5 – 3 hodiny. Záleží hlavne od vašej kondičky, ale čas vám zaberie aj kochanie sa úžasnými výhľadmi. Trasy sú výborne koncipované, náročnejšie úseky striedajú oddychové chodníky s nádhernými výhľadmi. No aj cestou na vrchol hory Misen stretávame srnky. Dáte im napiť?

Pešie trasy na horu Misen ponúkajú naozaj nádherné pohľady
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

13 fotografií

Lovenie zážitkov počas treku na Misen

Jedna z mnohých úchvatných scenérií, ktoré na nás čakajú cestou na vrchol hory Misen.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Ak by ste sa na horu Misen vybrali lanovkou, na tejto stanici budete vystupovať. Odtiaľ je to na najvyššiu rozhľadňu ešte chvíľa chôdze.

Stanica, kde budete vystupovať, ak by ste sa vybrali na horu Misen

Foto BUBO tip:

Ak vás baví fotografovanie zvierat a máte so sebou na dovolenke kvalitnejšiu techniku, určite sa vám ju oplatí zobrať aj na Miyadžimu. Pozorné oko popri obdivovaní chrámov, svätýň, či výhľadov, zazrie aj tvory ktoré si zaslúžia zvečniť. Aj tieto fotografie vznikli na ostrove, aj keď takpovediac nečakane. 

Foto: Martin Ferenčík - BUBO

Ktoroukoľvek trasou sa na horu Misen vybriete, čakajú vás úchvatné výhľady.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Vezmite si na trek aj jedlo, na jej prvom poschodí je príjemné sedenie, kde môžete doplniť energiu a popri tom sa kochať okolitou krásou. Nájdete tu aj toalety. Samotná rozhľadňa má dve poschodia, určite sa oplatí vystúpiť až na hornú terasu, odtiaľ sú pohľady najkrajšie.

Sme tu! Unavení, ale stálo to za to, čo poviete?

Výhľady nafotené, energia doplnená, toalety vybavené, môžeme sa vydať na cestu dolu. Výber trasy je na vás, môžete sa vrátiť aj tou istou, ktorou sme sem prišli, ale ja odporúčam vrátiť sa opačnou stranou hory. Vzdialenosti sú skoro rovnaké, no zážitky nové.

Cestou dolu zvoľte inú trasu, čakajú vás ďalšie krásne miesta.

Po zostupe je čas na oddych, dáte si miestne pivo, či sa prejdete uličkami suvenírových obchodov? Aj do centra ostrova sa oplatí nakuknúť.

Pri prechádzkach centrom ostrova sa vám naskytne množstvo nádherných pohľadov. Nechajte sa inšpirovať, kreativite sa medze nekladú.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Tip na suvenír

Na Mijadžime, ako aj všade v Japonsku, narazíte na množstvo rôznych suvenírov. Každá atrakcia má však aj svoje špecifické predmety, ktoré kúpite iba na danom mieste.

Tunajšie obchody vám okrem modelov miestnej torii brány vo veľkostiach od výmyslu sveta, či obrovského množstva suvenírov so srnčou tematikou, ponúkajú aj jedinečnú pamiatku na ostrov svätýň, takzvanú „shamoji". O čo ide? Shamoji je tradičná japonská doska na ryžu s rúčkou, oblého tvaru, pripomínajúca lyžicu.

Podľa legiend shamoji pochádza práve z ostrova Miyadžima a jej autorom bol miestny mních Sheisin, ktorý tu žil okolo roku 1800. Japonci veria, že ak sa najete ryže z tejto dosky, prinesie vám šťastie. So shamoji sa tu stretnete v každom obchode. V jednom z nich je dokonca vystavená najväčšia shamoji na svete dlhá 7,7 metrov, vysoká 2,7 metra a vážiaca 2,5 tony. 

 Ustrice a shamoji Foto: Ľuboš Fellner - BUBO Foto: Becklectic - flickr.com

Je prívlastok „magický" oprávnený? #

Koniec dňa sa nezadržateľne blíži a návšteva ostrova Mijadžima je pomaly za nami. Tak čo poviete, je prívlastok „magický" oprávnený? Verím, že aj vy to cítite podobne a ak ste s nami už toto miesto navštívili, že ste si aspon pekne zaspomínali a ak ste ho ešte nenavštívili, že som vás dostatočne motivoval. Na záver už len dodám, že sa oplatí na ostrove počkať na západ slnka, či už pre peknú fotku, alebo takéto časozberné video:

Časozber natočený pri západe slnka. Na podobný záber si počkáte asi hodinu, no rozhodne to stojí za to. Martin Ferenčík - BUBO

Časozber natočený pri západe slnka. Na podobný záber si počkáte asi hodinu, no rozhodne to stojí za to. Martin Ferenčík - BUBO

TOP 10 ostrova Miyajima

  1. Voľne žijúce krotké srnky ktoré stretnete na celom ostrove.
  2. Budhistický chrám Daishoin a magická atmosféra celého jeho areálu.
  3. Svätyňa Icukušima a jej „plávajúca" torii brána.
  4. Jizo - sošky malých mníchov ktorí strážia detské dušičky.
  5. Výhľady z okolitých turistických chodníkov.
  6. Nádherná príroda celého ostrova.
  7. Výlet na najvyšší bod ostrova, horu Misen.
  8. Výborné pivo z Miyajima Brewery.
  9. Miestne akvárium.
  10. Plavba trajektom.
Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin si zamiloval ázijskú kultúru, rozmanitú kuchyňu, mentalitu a kaizen, čo je japonská filozofia zameraná na trvalé zlepšovanie vo všetkých oblastiach života. Vo všeobecnosti sa cíti lepšie v zemepisných šírkach, kde prevláda pekné teplé počasie. Je to človek s pozitívnym prístupom k životu, rád rozdáva dobrú náladu pretože, ako tvrdí, s úsmevom ide všetko ľahšie. Zatiaľ sa mu táto filozofia potvrdila vo všetkých budhistických krajinách, ktoré navštívil. Veľmi rád fotí a rovnako rád hrá na gitare. Vyzná sa v kábloch, zvukoch, efektoch a v hudobnej aparatúre všetkého druhu. Pozná sa s mnohými slovenskými a svetovými umelcami, ktorých medzi svojimi cestami do zahraničia sprevádza po Slovensku. Vy ho môžete stretnúť v takmer celej Ázii, no aj na našich Európskych zájazdoch či šoférovačkách po americkom kontinente.

Japonsko prešiel z východu na západ a zo severu na juh mnohokrát. Iba za posledné dva roky navštívil Krajinu vychádzajúceho slnka 10 razy. Stavá na skúsenostiach BUBO, najväčšieho organizátora zájazdov do Japonska. Zároveň však v rámci myšlienok kaizen doťahuje neustále detaily až do dokonalosti. Myslíme si, že aj tento blog reprezentuje danú snahu. A keď Martin dosiahne dokonalosť, tak si v zmysle filozofie BUBO stanoví novú výzvu a ďalšie zdokonalovanie. Základom je, že pre svojich klientov pripravuje zážitky, ktoré im umožnia japonskú kultúru nielen vidieť, ale aj pochopiť.

 

 

 

Zo zájazdu:

Martin Ferenčík

Posledná úprava článku | Prečítané: 801

Mohlo by Vás zaujímať

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 18 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.