Malta – krajina slnka, nýmf a kostolov

Malta – krajina slnka, nýmf a kostolov

So svojimi 27 kilometrami na dĺžku a 14, 5 na šírku je Malta jedným z najmenších obývaných ostrovov Európy. Napriek tomu má veľmi bohatú históriu, a nájdete tu mnoho zaujímavostí, viažucich sa na pestrú kultúru a tisícročné tradície Malty. Poďte sa s nami pozrieť, čo najkrajšie a najlepšie tento svojrázny ostrov v Stredozemnom mori ponúka...

Pôvabnú ostrovnú republiku s príjemným podnebím a krásnymi plážami nájdete medzi Sicíliou a severnou Afrikou. Malta s celkovou rozlohou 316 km2 a ani nie pol miliónom obyvateľov píše príbeh svojej samostatnosti od roku 1964. Napriek tomu bola vždy stredobodom záujmu, aj vďaka svojej strategickej polohe uprostred všetkého. Boli tu Feničania, Rimania, Byzanťania, Normani, Francúzi, potom sa od roku 1800 dostala do rúk Angličanom (aj preto sú úradnými jazykmi angličtina a maltčina). A hoci pod Spojené kráľovstvo nepatrí už vyše polstoročia, je Malta stále členom Commonwealthu.

Krajina s medovým názvom  #

Aj keď Slovákom by sa mohol názov ostrova zdať dosť čudný a strohý, v skutočnosti má Malta veľmi sladučké meno! Pochádza z gréckeho Melité, teda sladký, a získala ho vďaka špeciálneho druhu medu, ktorý tu dorábajú. Podieľa sa na ňom unikátny, endemický druh včiel, ktoré žijú práve na Malte. Tento tradičný spôsob výroby medu sa pestuje najmä na ostrove Gozo, ktorý pri spoznávaní Malty určite nezabudnite navštíviť. Nachádza sa len štyri kilometre severozápadne od hlavného ostrova (premáva sem trajekt z Cirkewwy) a nájdete tu typickú príjemnú stredomorskú vegetáciu, božský pokoj, ale aj zaujímavé pamiatky. V strede ostrova leží hlavné mesto Victoria s príjemne spomalenou atmosférou a hlavným námestím Pjazza Indipendenza, kde sa každé ráno začína malebný trh. Blízko sa nachádza jeden z hlavných chrámov ostrova – Bazilika sv. Juraja, v okolí ktorej sa môžete stratiť v spleti príjemných uličiek, plných kaviarničiek, obchodov so suvenírmi, reštaurácií. K hlavnému mestu patrí aj citadela, ponúkajúca krásny výhľad na ostrov. V jej rámci si môžete pozrieť Katedrálu nanebovzatia Panny Márie, bývalú väznicu, či biskupský palác, ale aj archeologické múzeum. 

Neobíďte romantický záliv Dwejra Bay, či záliv Baya di Xendli s malebnou rybárskou dedinkou, dajte si tu nejakú čerstvú rybu! Obľúbeným letoviskom Goza s krásnymi plážami je Marsalforn, ďalšími vyhľadávanými miestami na slnenie a kúpanie sú San Blas, či Rambla Bay. Určite si nenechajte ujsť chrámy Ggantija, ktoré dnes patria do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Nájdete ich v dedinke Xaghra a odhaduje sa, že boli vybudované cca 3500 rokov pred Kristom. Perlou ostrova, vzácnym pútnickým miestom je svätyňa Ta´Pinu. Viaže sa k nej mnoho legiend, podľa ktorých tu bolo viackrát počuť hlas Panny Márie – patrónky, ktorá vraj ochránila Gozo aj od moru. Posvätné miesto navštívili aj Ján Pavol II. či Benedikt XVI. Na Gozu, neďaleko Rambla Bay natrafíte aj na Jaskyňu krásnej nymfy Calypso, o ktorej píše Homér vo svojej Odyssee.

Na Goze sa vyrába unikátny med vďaka endemickému druhu včiel, ktoré tu žijú.

Metropola plná historických aj moderných krás #

Hlavný ostrov môžete začať obhliadkou pravdepodobne najmenšej európskej metropoly, ktorá nemá rozlohu ani kilometer štvorcový. O nádhere La Valletty svedčí, že jej historické centrum, prevažne zo 16. storočia sa dostalo do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Medzi krásy mesta určite patrí budova Kráľovskej opery, neobíďte impozantnú Katedrálu sv. Jána s bohatým barokovým interiérom a výjavom Sťatia Jána Krstiteľa. Pevnosť sv. Elmo slúži dnes aj ako historické a vojenské múzeum. V kontraste s históriou je moderná budova nového parlamentu na centrálnom námestí, so slávnou fontánou uprostred. V meste je veľa parkov a záhrad, oddýchnite si uprostred zelene v Hasting Gardens v anglickom štýle. 

Kde sa zrodilo kresťanstvo Malty #

Z Valletty stojí za to urobiť si výlet do blízkej Sliemy - typického letoviska s príjemnými plážami (Tigne Point, Exiles, Balluta Bay), úzkymi uličkami centra, parkami a promenádou, či vzdialenejšieho Rabatu a Mdiny – bývalého hlavného mesta Malty. Dnes je to pokojné sídlo, prezývané aj ´tiché mesto´, s pár stovkami obyvateľov, no pôvabnou architektúrou viacerých zachovaných šľachtických budov. Nádherná je už vstupná brána zo 17. storočia, či Palác Vilhena. V Paláci Piro objavíte Múzeum tradičných remesiel. Obzrite si aj Národné múzeum prírodných vied, alebo Múzeum mučenia. Mdina je tiež známa pre tradičnú výrobu skla. Nemôžete obísť Námestie sv. Pavla a rovnomennú katedrálu, napokon sa poprechádzajte v záhradách mesta. 

Rabat, ktorý tvoril s Mdinou kedysi jedno mesto, sa môže chváliť ako miesto, kde sa prakticky zrodilo kresťanstvo krajiny. Práve tu sa vraj načas utiahol apoštol Pavol počas svojho putovania do Ríma a svojím učením ovplyvnil domácich. Prídete sem asi za desať minút pešo z Mdiny a aj tu, ako inak, nájdete Katedrálu i námestie sv. Pavla. Významným archeologickým náleziskom sú tunajšie katakomby, zaujímavá je návšteva múzea Wignacourt s viacerými vzácnymi maľbami.

V Rabate sa na nejaký čas usadil apoštol Pavol a začal odtiaľto šíriť kresťanstvo po celom ostrove.

Zlých duchov tu nemajú radi! #

Z ďalších atrakcií Malty je určite treba vidieť Dóm v Moste, ktorý je skutočnou kuriozitou! Počas II. svetovej vojny naň dopadla bomba, no zázračne ho nezničila, jednoducho zostala nevybuchnutá! Hovorí sa dokonca, že dopadla do kupoly priamo na miesto, kde je freska s Ježišom Kristom. V Dóme sa dodnes zachováva presná replika bomby. Mimochodom, kupola tohto Dómu je vraj jedna z desiatich najväčších na svete. Malta je vôbec výrazne veriacou a nábožnou krajinou. Okrem toho, že sú tu ako v jedinej krajine EÚ zakázané potraty, môžete si všimnúť, že na každom kostole je dvoje hodín a iba jedny ukazujú správny čas. Tie druhé majú zmiasť zlých duchov a odtiahnuť ich preč od ich úmyslu prekaziť bohoslužbu... 

Mestečko Birgú je údajne najstaršie na Malte, bolo osídlené ešte Feničanmi. Má nádhernú vstupnú bránu, pevnosť Sv. Angela i promenádu. Na juhu Malty zasa natrafíte na typické malebné stredomorské letovisko Marsascala, plné vôní, farieb, rybárov, slnka. Práve tu si môžete odfotiť typické pomaľované bárky luzzi, ktoré robia z mestečka hotové umelecké dielo. Navštívte starobylú pevnosť, či impozantný Kostol sv. Anny.

Najfotografovanejší kúsok Malty #

Blue Grotto – Modrá jaskyňa je nádhernou prírodnou atrakciou na južnom pobreží, ktorá vám vezme dych. More tu spolu s vápencovými útesmi vytvorilo neskutočnú krásu. Počas prehliadky na loďke vám fundovaný sprievodca povie o týchto čarovných zákutiach všetko zaujímavé. Neďaleko sa nachádzajú dva päťtisícročné megalitické chrámy Hagar Qim a Mjandra, ktorého motív sa dostal aj na maltské mince. 

A napokon je čas na miniatúrny ostrovček Comino (meno pochádza zo slova cuminum – po latinsky rímska rasca, ktorá tu hojne rastie). Na tomto fliačiku zeme takmer neuvidíte autá, a oficiálne tu majú adresu iba traja ľudia! Natrafíte tu však na tie najkrajšie európske pláže. A to nie je všetko, v romantickom zálive nájdete hotový kúsok raja – Blue Lagoon. Tyrkysová voda, jemný piesok, nádherné výhľady na celé súostrovie... Keď toto čarovné miesto uvidíte, pochopíte, prečo ide o najfotografovanejší kúsok Malty. No odporúčame vziať sem hneď prvý ranný trajekt, aby ste sa nemuseli tlačiť s množstvom turistov, ktoré krásu Modrej lagúny a Malty už takisto objavili... 

Vedeli ste, že.. #

  • Malta leží 93 km južne od Sicílie a 288 km východne od Tuniska?
  • ju tvoria tri obývané ostrovy? Okrem hlavnej Malty (264 km2), kde žije 90 percent ľudí, aj zelené Gozo (67 km2) a maličké Comino (3 km2) s jedným hotelom, plus cca 12 neobývaných ostrovčekov.
  • v roku 60 na severe ostrova v Zálive s. Pavla stroskotal jeden z apoštolov Ježiša Krista – sv. Pavol? Podľa legiend zostal na Malte tri mesiace a vykonal tu niekoľko zázrakov.
  • úradný jazyk maltčina patrí medzi semitské jazyky? Geneticky pochádza z arabčiny, neskôr na ňu mali vplyv románske jazyky aj angličtina. Dnes na Malte oveľa viac ľudí hovorí angličtinou, veľa sa tu dohovoríte aj po taliansky.
  • na Malte nájdete až 364 kostolov? Na ostrove je viac kňazov, mníchov a mníšok na počet obyvateľov ako kdekoľvek inde vo svete!
  • sa predpokladá, že pôvodne boli Sicília a Malta jednou zemou?
  • Maltu miluje Hollywood? Nakrúcali sa tu scény z Gladiátora, Tróje, či Hry o tróny.
  • sa na Malte šoféruje vľavo?  
Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Saša je vyštudovaná novinárka, pre žurnalistiku a písanie sa rozhodla už v detstve - písmená, príbehy, knihy, blogy sú dodnes jej najväčšou láskou. Má však vášeň aj pre iné európske jazyky, popri angličtine si pridala k základom francúzštiny aj taliančinu, do ktorej sa zamilovala tak, že napokon na Apeninskom ostrove pár rokov zostala. V jej srdci má okrem Talianska zvláštne miesto aj Provensálsko, Grécko, Španielsko, chorvátske pobrežie... Rada objavuje gastronómiu, historické pamiatky, ale aj kultúru, keďže je milovníčkou hudby - južanskej, ale aj r´n b, soulu, či gospelu.

Zo zájazdu:

Alexandra Tinkova

Posledná úprava článku | Prečítané: 2049

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Malta - skrytý európsky poklad plný zlata Blog

Blog Malta - skrytý európsky poklad plný zlata

Malta sa niekedy nezmestí ani na glóbusy, no táto skrytá krajina ponúka oveľa viac, než sa môže na prvý pohľad zdať - od prehistorických miest…

Marek Kovár 10 min. čítania
Valletta – mesto rytierov Valletta

Valletta Valletta – mesto rytierov

Rozlohou najmenšie mesto Európskej únie určite nie je chudobné na históriu, kultúru, gastronómiu a v neposlednom rade aj relax. Na ploche len o…

Michaela Šimonová 10 min. čítania
Malta – krajina slnka, nýmf a kostolov Blog

Blog Malta – krajina slnka, nýmf a kostolov

So svojimi 27 kilometrami na dĺžku a 14, 5 na šírku je Malta jedným z najmenších obývaných ostrovov Európy. Napriek tomu má veľmi bohatú históriu,…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.