Kathmandú - mesto dvoch náboženstiev

Prehliadka

Kathmandú - mesto dvoch náboženstiev

Káthmandu je hlavným mestom Nepálu a súčasne najväčším mestom v rámci himalájskeho regiónu. Spolu s priľahlými mestami káthmandskej kotliny - tzv. nepálskej mandaly, ktoré s ním tvoria aj Pátan a Bhaktapur (preto sa Káthmandu nazýva aj Tri-City), tu žije až 5 miliónov obyvateľov. Nachádza sa v nadmorskej výške cca 1400 metrov nad morom. Vďaka relatívnej izolácii mesta sa tu vyvinula jedinečná newarská kultúra, typická len pre obyvateľov káthmandského údolia s ich svojskými zvykmi a tradíciami, tvoriaca unikáty kolorit mesta, ktorý nenájdete nikde inde na svete.

Káthmandu Počasie

slabý dážď

slabý dážď

22°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 05:58

Západ slnka 18:18

Dážď 0.58mm

Káthmandu je jednoznačným nepálskym centrom turizmu, spoločenského života, umenia a kultúry, ale aj ekonomiky, čo siaha už do dôb, kedy tadiaľto prechádzala jedna z vetiev Hodvábnej cesty. Od momentu, kedy vystúpite z lietadla, toto mesto vás nadchne a prekvapí ako rušný, pestrofarebný, hlučný kotol všetkých možných vôní, zvukov a scenérií, s nádhernými palácmi, budhistickými a hinduistickými chrámami, ale aj príjemnými pubmi, kaviarňami a reštauráciami, lákajúcimi turistov z celej planéty.

2 minúty o Káthmandú

Vypočujte si dve minúty dôvodov pre návštevu Káthmandú.

Vitajte v mravenisku pod Himalájami #

Či už sa ho vyberiete spoznávať do jeho živých ulíc s večnými dopravnými zápchami a neodmysliteľnými rikšami, pôjdete hľadať pokoj, rozjímanie a čarovnú stredovekú atmosféru do niektorého z nádherných chrámov, alebo sa odhodláte na niektorú z množstva atraktívnych výletných trás, ktoré toto miesto nadšeným backpackerom ponúka,  Káthmandu pre vás určite zostane očarujúcim zážitkom. Možno trochu náročným a únavným /ak budete mať ambíciu spoznať všetko zaujímavé/, no určite tak silným, že ho budete chcieť zažiť ešte raz...

Kathmandu vás nadchne od momentu, keď vystúpite z lietadla.

Aj my z BUBO sa do nepálskej metropoly vraciame veľmi radi a letenka do Nepálu vám garantuje super dovolenku. Viac o Nepále sa dozviete tu. Našu prehliadku mesta začíname v slávnej turistickej štvrti Thamel s magickou kozmopolitnou atmosférou. Thamel je centrom turizmu v Nepále, a tak nečudo, že tu nájdete množstvo reštaurácií, barov, kaviarní, ale aj obchodíkov so suvenírmi, nepálskym umením, či vyhľadávanými typickými produktami z kašmíru a vlny. Thamel je tiež základňou pre horolezcov a turistov, ktorí sa odtiaľto chystajú na treky do Himalájí.

Prvým záchytným bodom našej prehliadky je námestie Thahiti Chowk s malou, ale zato krásnou stúpou /náboženský budhistický pomník/ Dharmadhaatu (https://goo.gl/maps/XB7rRN7G8HE2), ktorá je postavená v typickom nepálskom štýle. Ako každá stúpa, aj táto sa skladá z piatich stupňov, ktoré reprezentujú štyri elementy a vesmírny priestor. Štvorcová postava predstavuje zem, dóm predstavuje vodu, špirála oheň a na vrchu je lotos, dáždnik a vychádzajúci mesiac, symbolizujúci vzduch. Dáždnik ochraňuje tri klenoty budhizmu – Budhu (osvieteného), dharmu (náuku) a sanghu (rád nasledovníkov), a nad ním je slnko, ktoré symbolizuje vesmír. V okolí stúpy to na námestí odjakživa žilo pouličnými obchodníkmi so svojimi stánkami. Po zemetrasení v roku 2015 /otrasy so silou 7,9 stupňa mali epicentrum cca 80 km od metropoly a niekoľko desiatok ľudí vtedy zostalo bez strechy nad hlavou /, kedy boli okolité stavby značne poškodené, sa predavači, a s nimi aj život v týchto miestach čiastočne vytratil, ale postupne sa opäť vracajú na svoje miesto a námestie znovu naberá svoj dych. Mimochodom, bez pouličných obchodníkov a niekedy až príliš nástojčivých predavačov všetkého možného by Káthmandu ani nebolo tým, čím je...

Thamel je štartový bod pre najväčšie himalájske výpravy.

Keď prejdeme okolo stúpy krížom cez námestie do ulice Chandramn Singh Marg, ani nie po päťdesiatich metroch odbočíme doprava k ďalšej stúpe Kateshimbu (https://goo.gl/maps/MP3V2EQjjXN2). Táto pochádza zo 17. storočia a vybudovaná bola pre ľudí, ktorí z akéhokoľvek dôvodu nemohli ísť na púť na kopec nad Káthmandu, kde stojí jej vzorová stúpa Swayambu. Kathesimbu sa časom stala jedným z najvýznamnejších pútnických miest pre tibetských pútnikov a práve v jej okolí sídli ich početná menšina. Nachádza sa tu tiež kláštor v klasickom tibetskom štýle a škola.

Bôžik na každom kroku #

Pokračujeme ďalej smerom do centra mesta, s tým, že si urobíme krátku zastávku na námestíčku Bangemudha Chowk. Káthmandu je mesto, ktoré vás na každom kroku dokáže prekvapiť nejakým klenotom, zaujímavosťou, vzácnou pamiatkou. Aj tu, hneď vľavo od cesty stojí maličká socha Budhu, stará takmer ako mesto samo, teda približne dvetisíc rokov. Len kúsok ďalej sa nachádza svätyňa najobľúbenejšieho hinduistického boha Šivureprezentovaná lingamom (falickým symbolom mužského princípu) zasadeného do jóni (ženský princíp), s nádobou na obetované mlieko, Šivovým trojzubcom a býčkom Nandu. Tenje ako typický Šivov dopravný prostriedok vždy neodmysliteľne ´zaparkovaný´ pred každým chrámom, ktorý je tomuto bohovi – ničiteľovi zasvätený.

Len o kúsok ďalej na rohu nájdeme obrovský kus samorastu, obitý nespočetným množstvom mincí. Táto zvláštna skulptúra reprezentuje zaujímavú nadprirodzenú bytosť tunajších tradícií - Vaisha Devi, teda zubnú vílu. (https://goo.gl/maps/SZFDngpnZLx). Keď má niekto z okolia problém so zubami, toto je to správne miesto, ku ktorému treba prísť a obetovať božstvu mincu, pár lupienkov kvetov, či zrniek ryže, aby sa vám polepšilo. No nebojte sa, v prípade, že by bol váš dentálny problém natoľko vážny, že víla nevie pomôcť, tak je na okolí niekoľko zubných kliník.

Domáci denne prinášajú svojím bohom mince, či kvety.

Pár zrniek ryže pre posvätnú rybu #

Odbáčame vľavo na Chittadhar Marg a pomaly kľučkujeme pomedzi stánkarov, ponúkajúcich pani puri (malé guľaté chlebíky, plnené zemiakmi a vodou, s bylinkami a čili), malé útulné chrámy, čulý dav ľudí, rikší a motoriek. Blížime sa k námestiu plnému obchodníkov, ktorí sem už od nepamäti - kedy bolo Káthmandu a okolitá kotlina jednou z najvýznamnejších zastávok v rámci Hodvábnej cesty z Tibetu do Indie, chodia predávať svoje poľnohospodárske produkty, aby nasýtili nielen obchodníkov, no v súčasnej dobeobyvateľov okolitých častí mesta. Kúpiť sa tu dá naozaj všetko, na čo si len spomeniete, najmä však čerstvé bylinky, zelenina, strukoviny, či koreninové zmesi, každodenne používané domácimi gazdinami pri príprave lahodných tunajších pokrmov. Aj na tomto námestí nájdete niekoľko chrámov, najzaujímavejším z nich je však nepochybne Matsya Shila - Chrám božskej ryby. (https://goo.gl/maps/MpZQRq5jCEw). Je zasvätený bohovi Višnu, respektíve jeho prvej zo súčasných deviatich inkarnácií, v podobe ryby. Práve ryba – Matsya, podľa védskych textov Shatapatha Brahmana zachránila prvého človeka Manu počas obrovskej povodne, ktorá postihla Zem (analógia s Noemom a veľkou potopou v Biblii) a je zato patrične uctievaná. Aj v tomto chráme nájdete jej podobizeň, ktorej tisíce ľudí denne obetuje pár zrniek ryže, kvety či červenú farbu, ktorou sa robí na čelo typická tikka, ako symbol obety a požehnania.

Mesto bolo kedysi významnou zastávkou Hodvábnej cesty #

Ďalej sa vydáme vpravo po Siddhidas Marg smerom do centra mesta. Prechádzame ulicou s množstvom obchodíkov, kde nájdete najmä potreby do domácnosti, rôzne mosadzné tácky, či misky na dal-bhat /nepálske národné jedlo, pozostávajúce z ryže - bhat, šošovicového prívarku/polievky – dál, a zeleninového curry, duseného špenátu methi, alebo mangoldu a čerstvej reďkovky, uhorky alebo rajčiny/. Kúpite tu však aj svadobné oblečenie,pestré doplnky a ozdoby, ale aj celkom bežné veci -  jednoduché žabky, či tričká.

Asi po dvesto metroch prejdeme popod bránu na pravej strane a ocitneme sa na malom átriovom námestí so zvláštnym chrámom Jana Bahal (https://goo.gl/maps/Zd8QuAp18ov). Je zasvätený božstvu Seto Machindranath, ktoré podľa legendy zachránilo boha smrti Yamraja, zajatého kráľom Yaksha Malla. Ten za odmenu sľúbil ľuďom dlhý a šťastný život. Na mieste stretnutia nechal kráľ postaviť chrám, odkiaľ každoročne počas festivalu Jana Baha Dyah berú sochu Seto Machindranath na alegorický voz a prevážajú ju po uliciach Káthmandu. Sochu následne okúpu a premaľujú, čo symbolizuje zmeny, ktoré sa nevyhnutne dejú v našich životoch. Zaujímavé je, že toto božstvo je uctievané tak hinduistami ako budhistami, v chráme sú vítaní všetci, bez rozdielu na svoju vieru .

V historickom srdci mesta – Durbar Square #

Prechádzame okolo chrámu, míňame obchodíky s matracmi, plnenými vatou z plodov stromu kapok (cotton-silk tree), ktorú upravujú remeselníci pomocou zvláštneho nástroja so strunou, aby bola vata jemná a spalo sa vám čo najsladšie. Z tejto užitočnej rastliny sa tu vyrábajú aj knôty do maslových sviečok, ktoré sa vám možno zapáčia ako pekná pamiatka či darček na domov... Cez úzku uličku s dostaneme na trh s keramikou, kde sa okrem misiek na kurd (nepálsky jogurt) predávajú práve aj kalíšky na tieto sviečky. Vymotáme sa z trhu, odbočíme doľava a prejdeme okolo chrámu, pred ktorým sedí obrovský býk Nandu, už spomínaný verný sprievodca boha Šivu. Od neho sa pomaličky presúvame k námestiu, kde obchodníci ponúkajú rôzne textílie – nádherné šály, šatky, či koberce, a stojí tu chrám božstva nebies“ Aakash Bhairav (https://goo.gl/maps/Mu1QWGvNbzK2). Ten podľa mytológie z eposu Mahabharata reprezentuje kráľa Yalambara, prvého kráľa Nepálu, a chrám stojí práve na mieste jeho niekdajšieho paláca. Za chrámom sa dáme doprava a blížime sa kpalácovému námestiu – Durbar Square.

Nažívajú tu spolu budhisti aj hinduisti so všetkými svojimi bohmi.

Treba vysvetliť, že palácové námestia sa všeobecne nazývajú priestranstvá oproti kráľovským palácom v Nepále. Nachádzajú sa na nich chrámy, sochy božstiev, otvorené priestranstvá so studňami a fontánami. Tu je užitočné spomenúť, že Nepál bol kedysi rozdrobený na mnoho malých kráľovstiev a práve Palácové námestia sú jednými z najzaujímavejších zachovaných pamiatok v krajine, svedčiacich o tunajšej bohatej histórii. Výnimkou nie je ani námestie Durbar Square, ktoré je vďaka svojej kráse a historickému významu zapísané do historického dedičstva UNESCO. Neváhajte ho preto preskúmať podrobne. Vstupné, ktoré platí na jeden deň, je 1000 nepálskych rupií a v tejto cene je zahrnutý vstup na námestie, ale aj do múzea v paláci. Námestie a jeho pamiatky boli,bohužiaľ, čiastočne zničené počas zemetrasenia v roku 2015, no určite je tu stále čo obdivovať, a treba podotknúť, že rekonštrukčné práce postupujú na nepálske pomery celkom rýchlo.

Dominantou námestia je okrem samotného paláca chrám bohyne Taleju (https://goo.gl/maps/KTFy6GoQid52). Taleju je jednou z manifestácií bohyne Durgy alebo tiež Kali, či Parvati, teda Shivovej manželky, nekompromisnej bohyne vojny, ktorá podľa mytológie bojovala proti zlým silám a démonom, ohrozujúcim krehký mier na Zemi. Bohyňa Taleju Bhawani pochádza z južnej Indie, ale bola zvolená kráľmi dynastie Malla ako ich klanové božstvo. Odvtedy pre ňu začali stavať honosné chrámy po celej krajine, ktorými jej vyjadrili úctu. Samotný chrám je trojposchodovou pagodou, postavenou na dvanástich platformách v tvare yantry - teda mandaly reprezentujúcej magické sily. Tento chrám sa otvára len pre hinduistov, a to raz za rok počas festivalu Dashain, jedného z najvýznamnejších hinduistických sviatkov. Je najvyššou budovou v okolí a podľa zákona tu nesmie byť postavená žiadna iná budova, ktorá by chrám bohyne Taleju prevyšovala a zatieňovala tým jej posvätnosť.

Socha, pred ktorou nesmiete klamať #

Prechádzame okolo tohto nádherného chrámu, vstupujeme na samotné námestie a do očí nám ihneď padne strašidelná socha božstva Kaal Bhairav (https://goo.gl/maps/Gk3gW1BA89u), pochádzajúca z piateho alebo šiesteho storočia.Bhairav je hrozivá manifestácia boha Shivu, tiež známa ako „ten, ktorý ničí strach“. Ochraňuje svojich oddaných pred najhoršími nepriateľmi, akými sú chamtivosť, žiadostivosť, či hnev. Jeho pôvod sa dá vystopovať v konverzácii medzi BrahmomVishnom, ktorá je zapísaná v diele Shiva Mahapuranam. Brahma, ktorý bol známy ako veľký egoista a začal sa miešať do úloh, ktoré prislúchajú Shivovi, odhodil malý klinec zo svojho prsta, ktorý sa manifestoval práve ako Kaal Bhairav a odsekol Brahmovi jednu z jeho piatich hláv. Jeho ego tak bolo zničené a Brahma dosiahol osvietenie. Brahmovu lebku drží dokonca samotný Bhairav v ruke. Podľa legendy človek, ktorý pred sochou vyriekne lož, okamžite zahynie. Preto táto socha v dávnych časoch slúžila ako súd – predviedli pred ňu podozrivého a ten sa zo strachu okamžite ku všetkému priznal. Vyskúšate si to aj vy?...

Vľavo za sochou Kaal Bhairava stojí jedna z najstarších stavieb v tejto časti Palácového námestia - chrám  Jagannath (https://goo.gl/maps/2EC4XfaAnrL2), turistami vyhľadávaný najmä vďaka šteklivým erotickým rytinám na podperách strechy. Vystavať ho dal údajne kráľ Mahendrom Mallav 16. storočí. Kúsok za ním stojí socha opičiaka Hanumana (https://goo.gl/maps/tEBR7suuVYK2), pomocníka boha Rámu z eposu Ramajána, ktorá stráži vstup do samotného paláca. V ňom sa v súčasnosti nachádza múzeum, ktorého vstup je v cene vstupenky na námestie.

Durbar Square so svojou krásou patrí do dedičstva UNESCO.

Keď sa od posvätnej opice vyberieme ďalej naľavo, za obrovskou bránou nájdeme tak trochu ukrytú štvormetrovú pozlátenú hlavu Shwet Bhairav(https://goo.gl/maps/gBFHpXjFdHn) – ďalšie hrozivé stelesnenie boha Shivu. Táto je verejnosti odhalená a sprístupnená len počas festivalu Indra Jantra v septembri, kedy domáci zvyknú priamo pred ňu prinášať obete v podobe byvolov, kôz a sliepok. No odohrávajú sa tu aj veselšie akcie, môžete byť svedkami, ako tu miestni muži súťažia v pití piva.

​Miesto, ktoré dostalo aj Hendrixa #

Za hlavou Shwet Bhairava odbočíme opäť vľavo, a do oka nám hneď padne dominanta tejto časti námestia - Maju Dega (dnes nazývaná aj Hendrixove schody) (https://goo.gl/maps/g1Wzkj2Bqoq). Chrám, ku ktorému vedú tieto dlhé schody, sa počas zemetrasenia v roku 2015 celý zrútil. Miesto je známe skôr zo 60-tych rokov, kedy do Káthmandu prúdili davy nadšených ´hipíkov´ vrátane legendárneho Jimiho Hendrixa, ktorýpráve na týchto schodoch fajčil kvalitný nepálsky hašiš a vybrnkával na gitare svoje sóla. Za Maju Dega kedysi stála svätyňa Kasthamandap (https://goo.gl/maps/Xq2Zen763Hw), ktorá žiaľ tiež počas zemetrasenia úplne padla. Podľa nej však získalo mesto svoj názov. Dodnes sa povráva, že vo svätyni stál kedysi drevený stĺp, o ktorý sa stačilo obtrieť chorou časťou tela, a okamžite ste vyzdraveli...

Poslednou zastávkou našej prehliadky je palác žijúcej bohyne Kumari –  Kumari Ghar (https://goo.gl/maps/3T7tH8apXKr). V Nepále je Kumari Devi uctievaná v podobe mladého dievčaťa v predpubertálnom veku a reprezentuje božskú ženskú energiu. V krajine nájdeme niekoľko takýchto bohýň, najznámejšia – kráľovská Kumari, žije práve tu, na Palácovom námestí v Káthmandu. Kumari je stelesnením krvilačnej bohyne Durgy a je vždy vyberaná s veľkou pozornosťou. Pochádza vždy z newarskej kasty zlatníkov Shakya a musí spĺňať dôležité parametre – krk musí mať ako ulita, telo ako strom banyan, obočie ako krava, stehná ako jeleň, hruď ako lev a hlas jemný a jasný ako kačka. Nuž, proti gustu a náboženským tradíciám žiadny dišputát!... Okrem toho samozrejme musí sedieť horoskop, dievčatko musí byť navyše psychicky vyrovnané a odvážne. Za súčasnú kráľovskú Kumari vyhlásili v roku 2017 trojročné dievčatko Trishnu Shakyu, a my ju môžeme na pár chvíľ zahliadnuť každý deň o štvrtej popoludní. Po tomto unikátnom ´božskom´ zážitku sa vyberieme pomaličky kľukatými a preplnenými uličkami späť do Thamelu, kde je náš hotel.

Večerné mesto môžete spoznávať na rikši.

Tu sa oficiálna časť prehliadky Káthmandu končí, no samozrejme, v tomto pestrom magickom meste je toho vidieť ešte oveľa viac. A vôbec nemusí ísť iba o únavnú prehliadku všetkých tých stoviek bohov, bôžikov, sôch a chrámov, ktoré tu stretnete doslova na každom kroku. Keď sa oboznámite s historickou a religióznou stránkou nepálskej metropoly, môžete pokračovať v spoznávaní jeho súčasnej tváre a nasávaní neopakovateľnej atmosféry. Na pohyb mestom môžete použiť všadeprítomné rikše, taxíky, či minibusy, zvyknuté na večné dopravné zápchy, chaos a hluk na cestách, v ktorých sa domáci už vedia s prehľadomorientovať. Po čase si zvyknete aj vy, napokon, čo iné vám v miliónovej metropole zostáva?...A ak by vám bolo zážitkov stále málo /čo však prakticky nie je možné/, nezabudnite, že Káthmandu je nielen atraktívnym hlavným mestom, plným kultúry, histórie a obchodov. Je to aj vstupná, začiatočná brána do ďalších nekončiacich sa himalájskych zážitkov v káthmandskom údolí, ktoré je od roku 1979 plným právom na zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Čo vidieť navyše #

Stredovek v Bhaktapure

Stredovek v Bhaktapure

Keď máte na Palácovom námestí pri čakaní na bohyňu Kumari chvíľu čas, rozhodne zájdite na lahodnú nepálsku kávu do kaviarne Himalayan Java Coffee (https://goo.gl/maps/i27bwLQjMEu). Keď stojíte pred Kumari Gharom, dajte sa doľava, prejdite cez námestie s množstvom suvenírov a rovno oproti na poschodí si môžete pochutnať na naozaj výborne pripravenej káve alebo domácich koláčikoch.

Keď už vám hotelové raňajky v „anglickom štýle“ lezú hore krkom, za návštevu stojí pekáreň Pumpernikel Bakery (https://goo.gl/maps/o4PcJKUxHqD2), kde pripravujú výborné sendviče z domáceho pečiva, ale tiež croissanty a najrôznejšie koláčiky. Lahodné jedlo a výbornú kávu si môžete vychutnať v príjemnej záhrade so stromami obsypanými plodmi pomela. Kaviareň je otvorená každý deň už od ôsmej ráno.

Thameli je obrovské množstvo reštaurácií, kde sa viete výborne najesť. Nájdete tu reštaurácie ponúkajúce nepálsku, tibetskú a indickú kuchyňu, ale aj množstvo podnikov s kuchyňou západnou. Medzi reštauráciami ponúkajúcimi prevažne miestnu kuchyňu za povšimnutie určite stojí Northfield Café (https://goo.gl/maps/GQvsCcMv6BE2) so živou hudbou a výborným nepálskym setom (dal bhat), tibetským momom alebo lahodnými kari. V prípade, že cestujete už po Ázii dlho, a dostali ste chuť na niečo talianske, navštívte reštauráciu Roadhouse Café (https://goo.gl/maps/NTUW5G8zhs52) s asi najlepšou pizzou v tejto časti sveta, ale aj výbornými cestovinami či šalátmi a slušným výberom vín.

Pravdepodobne najsvätejším pútnickým miestom pre budhistov v Káthmandu je stúpa Swayambunath (https://goo.gl/maps/PA8qBSDNkmq). Komplex zahŕňajúci stúpu, množstvo chrámov a svätýň pochádzajú z Lacchavi periódy, prvé objekty tu však vznikli vraj už v období kráľa Ashoku v treťom storočí pred naším letopočtom. Neskôr tu bol pristavaný tibetský kláštor, múzeum a knižnica. Z Thamelu sa sem dostanete peši za približne trištvrte hodinu a budete musieť prekonať strmé schodište. Na výlet tam a späť si treba rezervovať minimálne tri hodiny. BUBO vám odporúča toto magické miesto navštíviť skoro ráno, kedy sa vyhnete davom turistov. V prípade dobrého počasia máte odtiaľto celé Káthmandu ako na dlani a v pozadí sa majestátne týčia vrcholce himalájskeho hrebeňa Langtang.

TOP TEN KÁTHMANDU #

  1. Námestie Thahiti Chowk s budhistickým pomníkom Dharmadhaatu. Okolo pomníka si žije námestie svojím čulým životom, v množstve stánkov kúpite naozaj hocičo, a  zažijete tu, akí vedia byť predavači v týchto končinách sveta naozaj neodbytní.
  2. Turistická štvrť Thamel. Tu zažijete naozaj rušný život s návštevníkmi z celého sveta. Akási vstupná brána do celého mesta, ale aj pre výlety do širšieho okolia. Rikše, reštaurácie, pouličné stánky, a obchody, v ktorých si môžete kúpiť aj naozaj typický a vzácny suvenír – výrobok z pravého kašmíru.
  3. Stúpa Kateshimbu. Jedno  z významných pútnických miest, okolo ktorého sa usadila významná menšina tibetských pútnikov. V okolí stúpy sa nachádza aj kláštor a škola v tibetskom štýle.
  4. Námestíčko Bandgemudha Chowk s maličkou, no cca dvetisíc rokov starou sochou Buddhu, a svätyňou najboľúbenejšieho hinduistického boha Šivu.
  5. Vaisha Devi, teda Zubá víla sa na prvý pohľad javí ako obrovský samorast, obitý nespočetým množstvom mincí. Tunajší si však svoju vílu uctievajú, veria, že pomôže s ich zubnými problémami a ochoreniami. Treba jej však, samozrejme, podstrčiť nejakú tú mincu, kvety, či ryžu, aby ´zapracovala´ vo váš prospech.
  6. Chittadhar Marg, rušná ulica plná stánkarov a chutného domáceho jedla, kde stojí za to ochutnať pani puri – guľaté chlebíky, plnené zemiakmi, bylinkami a koreninami. Tu na námestí nájdete aj Matsia Shila – Chrám Božej Ryby, zasvätený bohovi Višnovi, kam domáci denne nosia na znak úcty ryžu, či kvety.
  7. Siddhidas Marg – ďalšia obchodná ulica, kde môžete kúpiť nejaký vzácny suvenír domov, napríklad misku na dal-bhat /typickí nepálske jedlo z ryže/, ale aj rôzne ozdoby, šperky, praktické veci...
  8. Palácové námestie Durbar Square. Vďaka svojej kráse a historickej hodnote je námestie zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Za celodenné vstupné 1000 rupií môžete preskúmať všetky pamiatky námestia s dominantným chrámom bohyne Taleju, sochou opičiaka Hanumama, ale i múzeum v paláci.
  9. Na tom istom námestí nájdete aj Maju Dega – chrám, ktorému sa dnes hovorí aj Hendrixove schody, ako pripomienka spomienky, podľa ktorej tu legendárny JimiHendrix vysedával na schodoch, vedúcich ku chrámu a brnkal si na gitaru.
  10. Kumari Ghar – palác žijúcej bohyne Kumari, ktorá je uctievaná v podobe reálneho dievčatka. V krajine je takýchto malých žijúcich bohýň dnes niekoľko, dievčatká musia pochádzať z newarskej kasty zlatníkov, a jedna žije práve tu, v Káthmandu, na Palácovom námestí.
Martin Hrnko

Martin Hrnko

Martin Hrnko

Pracoval v BUBO 5 rokov a za ten čas sa vypracoval. Vyrástol z neho pekný a múdry človek. V roku 2018 absolvoval 74 letov, strávil vo vzduchu 295 hodín a preletel 201 348 kilometrov. Na cestách strávil 316 dní. Na jeho počesť dnes zakladáme Memoriál Martina Hrnka.

Martin tragicky zahynul 10.3. pri páde lietadla ET302
Nekrológ

Zo zájazdu:

Martin Hrnko

Posledná úprava článku | Prečítané: 1536

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Kathmandú - mesto dvoch náboženstiev Káthmandu

Káthmandu Kathmandú - mesto dvoch náboženstiev

Káthmandu je hlavným mestom Nepálu a súčasne najväčším mestom v rámci himalájskeho regiónu. Spolu s priľahlými mestami káthmandskej kotliny - tzv.…

Dardželing a Sikkim - najlepší čaj sveta pri nezabudnuteľnom východe slnka Blog

Blog Dardželing a Sikkim - najlepší čaj sveta pri nezabudnuteľnom východe slnka

Kde rastie najlepší čaj na svete? Obľúbený horúci nápoj má svoje korene v Indii a pojem Dardželing nie je len značkou čaju, ale aj mesta s…

Ladislav Vontszemü 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.