Mikronézia - kde je vidieť viac vody ako pevniny

Mikronézia - kde je vidieť viac vody ako pevniny

Dlhý tvar Mikronézske federatívne štáty, je ostrovný štát v Tichom oceáne. Je to nezávislý štát pridružený k USA. Mikronézia bola pôvodne súčasťou Poručníckeho územia tichomorských ostrovov OSN pod správou USA. V roku 1979 sa osamostatnilo, prijali svoju vlastnú ústavu a prebehli demokratické voľby vo všetkých štyroch štátoch: Yap, Chuuk, Pohnpei, Kosrae a v roku 1986 získalo nezávislosť na základe dohody o voľnom pridružení s USA.

Mikronézia je federatívnou republikou skladajúcou sa zo 4 spolkových štátov: Yap, Chuuk, Pohnpei a Kosrae. Skladá sa zo 607 maličkých ostrovov na ploche dlhej 2900km. Ostrovy dokopy majú rozlohu iba 702 km2. Hlavné mesto je Palikir na ostrove Pohnpei. Občania FSM majú svoje vlastné pasy a nepotrebujú ani víza do USA. Vlajka Mikronézie je modrá, pretože jej ostrovy sú obklopené morom a jej štyri hviezdy prezentujú všetky štyri spolkové štáty.

Na ostrovoch sa celoročne teplota pohybuje v rozmedzí od 26 - 30 stupňov. Ide o najdaždivejší ostrov celej Oceánie. Spadne tu 10 000 mm zrážok ročne, preto tu radšej rátajte s príjemným teplým dažďom.

História Mikronézie #

Väčšina jazykových a archeologických dôkazov naznačuje, že ostrovy boli prvýkrát objavené pred tromi tisíc rokmi. Prví osadníci sú často označovaní ako Austronézski hovoriaci, ktorí mali záhradnícke schopnosti a vysoko sofistikované námorné znalosti. Títo prví osadníci sa považujú za migrantov smerujúcich od juhovýchodnej Ázie na východ k Yapu. Odtiaľ niektorí migrovali na juh do Papuy-Novej Guiney, Šalamúnové ostrovy a Novej Kaledónie a neskôr do Kiribati a na Marshallové ostrovy. V Mikronézii sú historicky najdôležitejšie ostrovy Yap a Pohnpei. 

Pre Európu objavili oblasť Mikronézie Portugalci. V 16. storočí konkrétne v roku 1525 oblasť ovládlo Španielsko pod názvom Španielska východná India. V roku 1899 bola odstúpená Nemecku, ktoré toto územie začlenilo do svojej kolónie Nemecká Nová Guinea. Od roku 1914 (Prvá svetová vojna) bolo územie spravované Japonskom až do roku 1949, kedy územie spadlo pod správu OSN (USA). Počas druhej svetovej vojny tu bola umiestnená väčšia časť japonskej flotily a v roku 1944 počas operácie Hailstone boli Japonské sily zničené. 10. mája 1979 sa štyri oblasti Poručenského územia Tichomorské ostrovy spojili a vytvorili súčasný štátny celok. V roku 1986 uzavrela federácia dohodu o voľnom pridružení k USA, ktoré zmenilo doterajší štatút v oblasti Mikronézskej bezpečnosti z poručníctva na nezávislosť. Dnes idú prevažne prijmi pre FSM od USA, ktorý tu majú svoje vojenské základne, za ktoré platia nájom.

Úradnými jazykmi sú mikronézština a angličtina. Ďalej sa v celej FSM nachádza osem hlavných domorodých jazykov malayo-polynézskej lingvistickej rodiny: Yapese, Ulithian, Woleaian, Chuukese, Pohnpeian, Kosraean, Nukuoro a Kapingamarangi.

Mohlo by Vás zaujímať:

Porovnanie Mikronézskych ostrovov s Makaronézskymi a ostrovmi Maskarén nájdete v tomto originálnom blogu BUBO.

Island Hopper #

Najlepšie letecké spojenie na FSM je z Guamu, ktorý domáci prezývajú ako "the Island Hopper". Je to let, počas ktorého uvidíme 7 ostrovov. Odlieta sa z amerického ostrova Guam a končiť budeme až na Havaji. Celková dĺžka letu je 20 hodín. Zaujímavosťou tohto spojenia je to, že lietadlo má niekoľko medzipristátí postupne na ostrovoch Chuuk, Pohnpei, Kwajalein, Kosrae (jeden krát do týždňa), Majuro na Marshallových ostrovoch a Oahu na Havaji. Tento let operuje 3 krát do týždňa a my v BUBO využívame nakombinovanie tohto nezvyčajne zaujímavého letu, ktorý operuje letecká spoločnosť United Airlines tak, že sa na jednotlivých ostrovoch v Mikronézii vieme zdržať niekoľko dní, po ktorých, ďalším letom, ktorý priletí za pár dní pokračujeme na tejto trase ďalej. Začíname na jednom zo 4 hlavných ostrovoch federatívnych štátov Mikronézie, ostrov Pohnpei.

Nan Madol #

Najväčšou zaujímavosťou vulkanického a hornatého ostrova Pohnpei je bez debaty kamenná stavba Nan Madol, vďaka ktorej tento ostrov prezývajú Benátkami Tichého oceánu. Sú to čadičové stĺpy na umelých ostrovoch, ktoré sú pretkané sieťou kanálov z doby, kedy tu vládla dynastia Saudeleur. Aby sa k nej dostali musíte prebrodiť umelovytvorený kanál plný vody. V prípade, že hladina je moc vysoká domáci vás ku nej prevezú na ručne vyrobenej drevenej plťke. Dynastia Saudeleur bola pri moci až do 17. storočia. Ich posledný vládcovia boli málo obľúbení, kvôli tomu, že praktikovali kanibalizmus. Domáci z Pohnpei tak privítali, keď ich v prvej polovici 17. storočia dobyli lokálci z ostrova Kosrae a vyhnali odtiaľ posledných Saudeleurov. Kosraesky vodca tu založil novú dynastiu a od vtedy bol Nan Madol opustený. Nan Madol je najvýznamnejšou Mikronézskou pamiatkou z tohoto obdobia, v ktorej sa stále nevyberá žiadne vstupné. Dodnes si domáci neželajú, aby tu prebiehali žiadne historické vykopávky a preto sa poriadne nevie, na čo Nan Madol v tej dobe slúžil, okrem toho, že tam žil kráľ. Pred druhou svetovou vojnou Pohnpei patril Japoncom, tí tu mali nájsť platinové truhly, a v nich kostrové pozostatky. Všetko bolo údajne dôkladne zdokumentované. Nanešťastie to bolo odvezené do Hirošimy, kde to všetko v roku 1945 zničil výbuch atómovej bomby. Ľuboš Fellner tu bol prvý krát v roku 2014, kedy sa vyštveral úplne hore na chrám dynastie kanibalov. Na Slovensku o tejto pamiatke dovtedy nikto nepísal.

Kamenná stavba Nan Madol, vďaka ktorej tento ostrov prezývajú Benátkami Tichého oceánu v sebe ukrýva tajuplný príbeh.
Foto: Martin Šimko

Po pristátí, ešte skôr ako sa ubytujeme si ako prvé pôjdeme pozrieť mesto Kolonia, ktoré je vzdialené len pár minút jazdy z letiska. Tu sa nachádza opustená zrúcanina kostola, ktorý bol postavený nemeckými misionármi.

Za mestečkom Kolonia uvidíme zahalené japonské tanky do tropických paliem, ktoré tu ostali po druhej svetovej vojne. Budete prekvapený veľkosťou týchto tankov, ktoré boli vyrábané na japonskú veľkosť postavy.

V hlavnom meste Palikir na ostrove Pohnpei sa nachádza prezidentský palác s parlamentom. Na Pohnpei budeme mať dostatok času, aby sme ho preskúmali celý. Máme vybavené privátne auto, ktorým si ostrov prejdeme celý dookola. Zastavujeme postupne na niekoľkých vodopádoch zasadených do krásne hornatej prírody, kde máte pocit, ako by ste sa vkuse prechádzali po botanickej záhrade.

My v BUBO túto lokalitu perfektne poznáme, a tak vám ukážeme viac. Poznáme miesto, kde žijú v miestnej rieke dvoj až trojmetrové úhory a my ich pôjdeme nakŕmiť malými makrelami vo voľnej prírode. Úhory vám budú doslova vyskakovať z vody von potom ako vylejete šťavu z makrel do potoka. Pozrieme sa na miestnu farmu, kde domáci chovajú morské uhorky a starajú sa o to, aby nevymreli. Majú tam laboratórium, ktoré je na miestne pomery nadpriemerne vybavené. Tam kultivujú stravu v podobe rias, presne ušité na mieru pre novonarodené morské uhorky. Tie, keď dorastú do dĺžky pár centimetrov, sú vypustené do voľnej prírody. Veľkou zábavou bolo pošuchanie samca tejto uhorky. Čo sa s uhorkou stane, sa s nami môžete dozvedieť na našom ďalšom zájazde do Mikronézie.

Kŕmenie úhorov vo voľnej prírode.
Foto: Martin Šimko

Ak si myslíte, že na tomto ostrove s rozlohou 371 km² nie je čo robiť, tak ste na omyle. My pokračujeme ďalej a ideme si spraviť túru cez dažďový prales, na najvyššiu horu tohto ostrova s názvom Sokehs, s nadmorskou výškou 270 metrov. Ako píšem, ideme dažďovým pralesom a preto je ideálne si zobrať nepremokavú bundu, lebo na 99% príde monzúnový lejak, nakoľko sa ideme dostať na najvyššie miesto na ostrove, ktoré dokonale viaže všetky oblaky. Po ceste budeme obdivovať hrdzavé japonské delá z druhej svetovej vojny, za ktoré sa viete posadiť a myšlienkami sa tak vrátiť do polovice 20.storočia. Z vrchu Sokehs si naoplátku vychutnávame krásny výhľad na celý ostrov.

Zažijeme prípravu magického nápoja sakau, ktorý opäť všetci ochutnáme. Sakau sa používal pri rôznych rituáloch. Ochromí telo, ale myseľ bude čistá a jasná. Domáci na obrovskom kameni rozdrtia korene a kôru z keru kava (koreňovníka opojného), šťavu vyžmíkajú. Vznikne hustá blatovitá tekutina, ktorá ak ste optimista chutí ako mrkvový džús s vlákninou. Je to bez chute, no konzistencia ho robí pre Európanov nepiteľným. Sakau ukľudňuje, dobre sa po ňom spí a lieči depresiu domácich z pocitu, že všade navôkol nich je iba samá voda, je to presný opak agresívneho alkoholu. Poznávačku ostrova končíme na farme, kde pestujú korenie, ktoré si viete zároveň kúpiť po celom ostrove, ako suvenír z exotickej destinácie Pohnpei.  

Hlavné základné potraviny vo federatívnych štátoch Mikronézia sú taro, chlebovník, banány a kokosové orechy, z ktorých si vedia domáci vyrobiť mnoho variant jedál. Ďalej sú to ryby, kraby a kurčatá. V reštauráciach je obľúbeným predjedlom Kelaguen - ceviche zo surových rýb, najčastejšie z kreviet, ktoré sú podávané s citrusovou šťavou. Hlavné jedlo je buď grilovaná, čerstvo ulovená ryba alebo grilované kura. Na rozdiel od iných ostrovov je tu rozvinuté poľnohospodárstvo a tak okrem rýb máte aj prílohu. Mikronézia je nebom pre tých, ktorý milujú ovocie. Ochutnať budeme môcť druhy ovocia, o ktorých sme v našich končinách ani netušili, že existujú. Pandán, noni, chlebovník a mnoho iných.

Pohnpei je jeden z mala ostrovov, kde sa nedajú kúpiť banány, lebo všade rastú a nechodia sem turisti, takže ich nemá kto kupovať. Banány tu rastú celoročne. Ovocie je najlepšie zbierať zo zeme, inak sú domáci nahnevaný.

Čo dodať k tejto kráse? Video: Martin Šimko - BUBO

Čo dodať k tejto kráse? Video: Martin Šimko - BUBO

V celej Mikronézií sa stretneme so žuvaním betelových orechov. Je to dužinatý plod tropickej rastliny areky betelovej (alebo palmy betelovej), ktorá rastie v tichomorskej oblasti a v juhovýchodnej Ázii. Tento plod sa spolu so štipkou vápna, kúskom tabakovej cigarety a limetky balí do listu príbuznej rastliny s názvom piepor betelový. Ide o najpopulárnejšiu závislosť domácich, ktorý sa nevedia vzdať pocitu ,,nakopnutia,, silnejšieho ako z kávy. Žuvanie betelu možno poznáte z fotiek domorodcov s oranžovým úsmevom a vypadanými zubami.

3 fotografie

Exotické pokrmy Mikronézie

My sa rozlúčime s totálnou exotikou a nás čaká ďalší vyhliadkový let pri prelete na Marshallove ostrovy na našom zájazde Mikronéziou. Na tomto trojhodinovom lete Pohnpei-Majuro pristávame po hodine letu na vojenskom ostrove Kwajalein, ktorý je aj miestom vesmírneho výskumu. Na tomto ostrove je prísny zákaz fotiť aj z lietadla. Ide o krátke medzipristátie, kedy nemôžme ani vystúpiť z lietadla. Po pár minútach opäť vzlietame a prelietame na exotické Marshallove ostrovy, ktoré tvorí vyše tisíc koralových ostrovov a malých atolov.

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň Guru a Destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 1122

Mohlo by Vás zaujímať

Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme Prémiový blog

Prémiový blog Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme

Písal sa 31. január 1968, kedy tichooceánske Nauru získalo nezávislosť od Británie, teda pred 55 rokmi. Talofa lava, Kia ora, Fakalofa lahi atu,…

Ľuboš Fellner 55 min. čítania
Mikronézia - kde je vidieť viac vody ako pevniny Prémiový blog

Prémiový blog Mikronézia - kde je vidieť viac vody ako pevniny

Dlhý tvar Mikronézske federatívne štáty, je ostrovný štát v Tichom oceáne. Je to nezávislý štát pridružený k USA. Mikronézia bola pôvodne súčasťou…

Marshallove ostrovy - krajina z koralových atolov Marshallove ostrovy

Marshallove ostrovy Marshallove ostrovy - krajina z koralových atolov

Marshallove ostrovy - Aolepān Aorōkin M̧ajeļ, sú ostrovný štát v Mikronézii v Tichom oceáne, ktoré sú pomenované po britskom kapitánovi Johnovi…

Mojich 12 najsilnejších zážitkov v Oceánii Prémiový blog

Prémiový blog Mojich 12 najsilnejších zážitkov v Oceánii

Pacifik so svojimi 25 000 ostrovmi je jednou z najtajomnejších a najväčších výziev pre cestovateľov a dobrodruhov. Obrovská rozloha 165 miliónov…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

Ľuboš Fellner 60 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Bora Bora, Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

10298
K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Austrália, Fiji


náročnosť

16 dní

Trvanie

6728
K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Nová Kaledónia, Vanuatu, Austrália


náročnosť

18 dní

Trvanie

9787
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.