Krajina ohňa a ľadu - magický Island vábi svojou prírodou a atrakciami každoročne už viac ako dva milióny návštevníkov. Jedným z jeho najväčších turistických lákadiel je bezpochyby slávna Modrá lagúna. Čo stálo za vybudovaním tohto projektu, ako sa vlastne zrodila myšlienka postaviť uprostred lávového poľa jedny z najslávnejších kúpeľov sveta? To a ešte mnoho viac sa dočítate v tomto blogu.

Autor blogu sa predstavuje

Modrá lagúna je jedným z neodmysliteľných miest, ktoré jednoducho musíte na Islande navštíviť. Nachádza sa približne 45 kilometrov od najsevernejšieho hlavného mesta sveta Reykjavíku, v juhozápadnej časti Islandu. Nájdete ju na polostrove Reykjanes, v blízkosti mesta Grindavík. Medzinárodné letisko v Keflavíku je od nej vzdialené približne 20 kilometrov. Medzi ním a Modrou lagúnou premáva aj shuttle-bus, ktorý môžete za poplatok 2750 ISK využiť.  Keď sa k lagúne budete blížiť cestou pretínajúcou lávové pole, v diaľke isto zbadáte obrovský kúdeľ horúcej pary, ktorý stúpa do neba. Prichádzate do geotermálnej oblasti, kde sa prostredníctvom vrtov na povrch dostávajú solfatarové prúdy, teda zmes vodných pár s prímesou oxidu uhličitého.

Modrá lagúna – Bláa lónið, ako znie názov Modrej lagúny v islandčine, bola vybudovaná uprostred lávového poľa v blízkosti geotermálnej elektrárne Svatsengi. Tá tu bola postavená v roku 1976 a slúži Islanďanom dodnes. Prostredníctvom geotermálnych vrtov čerpá z hĺbky 1-2 km horúcu paru, ktorá potom roztáča turbíny elektrárne. Vyrába tak elektrickú energiu, no nielen to. Ochladená a skondenzovaná para následne prechádza sériou výmenníkov tepla, kde ešte odovzdáva svoje teplo pre účely vykurovania domácností v Grindavíku. Voda, ktorá má takú teplotu (36°C — 38°C), že sa už nedá inak energeticky využiť, je hlavným zdrojom liečivých kúpeľov. No ak chcete, môžeme kľudne povedať, že Modrá lagúna je napájaná odpadovou vodou z elektrárne Svatsengi. Island je jednoducho sopečná veľmoc, kde sa naučili využívať všetky prejavy vulkanickej činnosti do poslednej kvapky.

Modrá lagúna je napájaná odpadovou vodou z elektrárne Svatsengi.

Lagúny pri geotermálnej elektrárni Svatsengi.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Ako sa to vlastne celé začalo? #

Po tom, čo na polostrove Reykjanes postavili geotermálnu elektráreň Svatsengi, začali sa pri nej vytvárať modré jazerá. Voda, ktorú už nevedela elektráreň inak využiť, bola vypúšťaná do okolitej prírody. Medzi Islanďanmi, ktorí tak milujú všetky prírodné horúce pramene, sa veľmi rýchlo rozkríklo, že voda má liečivé účinky. Modré jazerá pri Grindavíku sa po roku 1981 stali obľúbeným miestom návštevníkov. Bolo to dávno predtým, než na tomto mieste vyrástol moderný komplex liečivých kúpeľov, ako ho poznáme dnes. Spočiatku toto miesto navštevovali v drvivej väčšine domáci. Veď tu nebolo nič vybudované a dostávali sa sem cestou, ktorá viedla k geotermálnej elektrárni. To, že tu nič nebolo postavené im absolútne neprekážalo. O to viac tu bolo citeľná drsnosť islandskej prírody, ktorú tak milujú. Modrá lagúna je naozaj národným pokladom Islanďanov, ktorí na ňu nedajú dopustiť. My s BUBO sme mali to šťastie stretnúť tu viacero známych osobností Islandu, vrátane slávnej speváčky Björk, ktorá toto miesto rada navštevovuje aj s deťmi.

Nespite so svojím príbuzným! #

Islanďania sú vo všeobecnosti plachí, pokiaľ sa jedná o nadväzovanie nových vzťahov. Podobne je to tak v celej Škandinávii.  No treba tiež povedať, že všetko sa rázom mení, keď sa pri zoznamovaní potúžia alkoholom. Keď sa k tomu pridá krásna príroda, horúca voda a ľudia oblečení iba do plaviek, hneď to ide ľahšie. Aj preto malo toto miesto dlho povesť ako jedna z najlepších ´zoznamiek´ na Islande. Islanďania majú však jeden problém. Je ich približne len 360 000. Pri takejto malej populácii by sme kľudne mohli skonštatovať, že do určitej miery sú tu všetci príbuzní. Aj keď zväčša ide, samozrejme, o vzdialených príbuzných. To ale nikdy nemôžete vedieť na sto percent. Nie ste náhodou na rande so svojou sesternicou či bratrancom?... 

Tento fakt navyše sťažuje aj to, akým spôsobom sú na Islande tvorené priezviská. Tie sa totiž odvádzajú od krstného mena vášho otca (vo výnimočných prípadoch matky) s príponou podľa toho, či ste muž alebo žena. Ak sa teda voláte Ragnar a váš otec je Sigurd, tak vaše plné meno znie Ragnar Sigurdsson, čo v preklade znamená Ragnar - syn Sigurda. V prípade dcéry sa dáva prípona –dottir, teda ženské priezvisko by znelo Sigurdsdottir. No aj s týmto si na Islande kulantne poradili. Približne od dvanásteho storočia sú totiž v knihe s názvom Íslendingabók (Kniha Islanďanov) zaznamenaní všetci, ktorí sa v určitom čase na Islande narodili. Tento register do dnešnej doby obsahuje záznamy viac ako 850 000 ľudí. Dnes už je tento register v on-line forme a nájdete ho na stránke http://www.islendingabok.is. 

No viete si predstaviť študovať tento dlhočizný zoznam pred vaším rande v Modrej lagúne? A preto na základe tejto databázy vytvorili traja inžinieri aplikáciu, ktorú začali propagovať  sloganom: „Použite aplikáciu skôr, než skončíte v posteli! Aplikácia je dokonca automatizovaná. Stačí, ak si dvaja ľudia, ktorí ju majú nainštalovanú a spustenú, priložia k sebe svoje telefóny a hneď sa dozvedia, či majú zelenú. O výsledku sú dokonca informovaní aj SMS správou. Island má dokonca aj najväčšiu DNA banku svojich obyvateľov na svete, čo im značne uľahčuje mnohé ďalšie veci.

Islanďanov je tak málo, že si musíte dávať pozor, či práve náhodou nie ste na rande so svojou sesternicou.

S nápojom v ruke si Modrú lagúnu vychutnáte najlepšie

S nápojom v ruke si Modrú lagúnu vychutnáte najlepšie

Nasleduje praktická časť

Nájdete tu naozaj všetko #

Od čias, keď bolo toto miesto navštevované z drvivej väčšiny iba Islanďanmi, sa veľa zmenilo. Kúpele sa tu začali stavať okolo roku 1987 a v roku 1992 vznikla spoločnosť Blue Lagoon. Tú dnes vlastní jeden z najbohatších Islanďanov, ktorý tu nechal okrem samotných kúpeľov vybudovať aj luxusnú reštauráciu a päťhviezdičkový hotel. Keď sem dorazíte, či už autom alebo autobusom, bude vás tu čakať dobre vybudované parkovisko, kde pohodlne zaparkujete. Z parkoviska vás čaká niekoľkominútová prechádzka lávovým poľom, ktorá vás privedie pred hlavný vchod. Po ľavej strane pred ním zbadáte aj možnosť pokračovať a prejsť sa tak príjemným chodníčkom popri modrých jazerách s výhľadom na elektráreň. Získate tak lepšie predstavu o tom, ako to tu vyzeralo v čase, keď tu ešte nestáli všetky tieto moderné budovy.

V kúpeľnom komplexe nájdete naozaj všetko.

Modrá lagúna je otvorená od 9:00 do 20:00 a v určitých obdobiach dokonca už od 8:00 až do polnoci. Keď vojdete do hlavnej budovy, musíte sa postaviť do radu podľa toho, aké máte zakúpené lístky, poprípade, či cestujete individuálne, alebo ako skupina. V minulosti nebolo problém zakúpiť si lístok aj na mieste, no dnes si ho musíte kúpiť vopred cez internet na konkrétnu hodinu, v ktorú prídete. Dôvodom je zvyšujúca sa návštevnosť, ktorá v súčasnosti ročne prekročí 1,3 milióna návštevníkov. Z Modrej lagúny sa tak  jednoznačne stala jedna z najnavštevovanejších atrakcií celého Islandu. Niet sa čo diviť, veď celý komplex sa objavil v posledných rokoch už v niekoľkých rebríčkoch ako najlepšie kúpele na svete. 

Fotku z Modrej lagúny musí mať hádam každý.
Foto: Robert Taraba

Dnes si môžete vybrať z niekoľkých balíkov služieb a podľa toho budete aj platiť.

Druhy vstupov do Modrej lagúny (2022):

  1. Komfortný: Blue Lagoon od 46 EUR (najčastejšie 56 EUR) - v cene máte: vstup, silicovú masku, uterák a prvý nápoj podľa vášho výberu.
  2. Prémium: Blue Lagoon od 60 EUR (najčastejšie 73 EUR) - cena zahŕňa: vstup, silicovú masku, uterák a prvý nápoj podľa vášho výberu, druhú masku podľa vášho výberu, šľapky, župan, rezerváciu stola v Lava Restaurant, šampanské k večeri.  
  3. Luxusný: Liečebné kúpele od 391 EUR (najčastejšie 633 EUR) - privátna časť kúpeľov a vaša súkromná prezliekáreň, neobmedzený vstup do Modrej lagúny a jej kúpeľnej liečivej časti. Pre viac detailov si pozrite stránku: https://www.bluelagoon.com/. 

POZN: Ceny môžu byť vyššie v závislosti od vybratého konkrétneho dátumu a času vstupu. 

Aj vďaka tomu, že si kupujete lístky na konkrétnu hodinu a počet návštevníkov je limitovaný, nebudete mať pocit, že sa tu tlačíte s ostatnými hlava-nehlava. K tomu prispieva aj naozaj skvelá organizácia a príjemný, profesionálny personál. Pri vstupe dostanete špeciálny náramok, ktorý slúži ako vstup do Modrej lagúny. Pomocou neho si aj zamknete skrinku a budete si tak môcť bezhotovostne zakúpiť na bare nápoj, či iné občerstvenie. Keď budete odchádzať zo šatne, tak na recepcii len uhradíte vzniknuté náklady a po odovzdaní hodiniek v automatickom turnikete odchádzate z kúpeľnej časti.

Ponorte sa do modrých liečivých vôd #

Teraz sa ale ešte vráťme späť. Po tom, čo si zamknete veci v šatni, prejdete k sprchám, kde by ste si po správnosti mali dať sprchu a až potom obliecť plavky. Budete na to upozorňovaní aj prostredníctvom návodu, zobrazenému na stene. Po tom, čo opustíte tuto časť, dostanete sa do krytej časti, kde nájdete malý bufet a vstup do vody. Odložíte si uterák a šup do vody. Tí otužilejší môžu vyjsť von na čerstvý vzduch a zísť po plošine do na pohľad elektrizujúcej modrej vody. Voda má teplotu v rozmedzí od 36°C do 39°C a každé dva dni je kompletne menená. Práve vďaka jej zloženiu, ktoré je bohaté na rôzne minerály ako oxid kremičitý či síru, má dobré účinky pri liečbe rôznych kožných ochorení, vrátane ekzémov a psoriázy. Rozhodne vašej pokožke prospeje. V jednej časti dokonca narazíte na špeciálnu sekciu, kde si môžete na tvár naniesť šedé silicové bahno, ktoré takto necháte pôsobiť maximálne desať minút. 

Vyskúšajte liečivé silicové bahno z Modrej lagúny.
Foto: Robert Taraba

Všetky bazény Modrej lagúny sú nekryté, kúpele takto fungujú celoročne aj v zimnom období. V ďalšej časti si môžete užiť hydraulickú masáž vo forme vodopádu s horúcou vodou, alebo môžete navštíviť parnú jaskyňu. V prípade, že by ste mali záujem o ďalšie špecifické služby ako je masáž, liečebná časť, bahenné zábaly a podobne, je potrebné si zakúpiť drahší vstup. Ideálne je nájsť si  v rámci lagúny pohodlné miestečko, kde budete nerušene relaxovať. Teplota vody je v rôznych častiach máličko odlišná a tak sa presúvaním po areáli dostanete na vaše optimum. 

Vynechať by ste rozhodne nemali ani časť, kde nájdete bar priamo vo vode. V cene už aj základného vstupu máte jeden, či už alkoholický alebo nealkoholický nápoj. No pozor na limit, v lagúne si na jeden náramok môžete zakúpiť maximálne tri alkoholické nápoje. Keď budete opúšťať kúpeľnú časť, cesta vás bude viesť k obchodu, cez ktorý nájdete východ von. V obchode hlavne dámy zaujme množstvo špeciálnej kozmetiky, a tak isto bohatý výber suvenírov. Ak by ste mali chuť na večeru, tú si môžete dopriať v exkluzívnej reštaurácií s názvom Lava. No treba si tu spraviť dopredu rezerváciu. Alternatívnou možnosťou je malý bufet. Ak by ste tu chceli prespať a ranným letom pokračovať do vašej ďalšej destinácie z letiska v Keflavíku, Modrá lagúna ponúka aj naozaj luxusné ubytovanie. 

Modrá lagúna je naozaj unikátne miesto a jedinečný zážitok nielen v rámci Islandu, ktorú ponúkame v rámci všetkých našich kombinácií BUBO zájazdov na tento ostrov. Navyše, cenu základného vstupu do Modrej lagúny máte už v cene zájazdu, čo väčšina z klientov určite ocení. Veď ako sa hovorí, žiadna návšteva Islandu nie je úplná bez zastávky v Modrej lagúne. 

Láka vás Island? Prečítajte si aj naše ďalšie blogy

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 4458

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Magický juh Islandu Prémiový blog

Prémiový blog Magický juh Islandu

Island sa zvyčajne delí do siedmich geografických regiónov vrátane oblasti hlavného mesta Reykjavík. Každý región sa mierne líši, pokiaľ ide o…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom Prémiový blog

Prémiový blog Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom

Krajina ohňa a ľadu - magický Island vábi svojou prírodou a atrakciami každoročne už viac ako dva milióny návštevníkov. Jedným z jeho najväčších…

Robert Taraba 8 min. čítania
Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta Reykjavik

Reykjavik Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta

Mesto, ktoré vás očarí viacerými tvárami. Tou tradičnejšou, vpečatenou ešte vikingskými predkami, v ktorej stále prevláda idylický rybársky ráz…

Robert Taraba 16 min. čítania
Islandský Diamantový okruh Blog

Blog Islandský Diamantový okruh

Hádam každý, kto navštívil Island, sa stretol s názvom Zlatý okruh. Jedna z najpopulárnejších atrakcií Islandu v sebe ukrýva národný park…

Robert Taraba 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.