Nairobi, zelené mesto pod slnkom

Prehliadka

Nairobi, zelené mesto pod slnkom

Nairobi, hlavné a najväčšie mesto v Keni, je vstupnou bránou pre turistov, ktorí prichádzajú obdivovať prírodu a divočinu tejto krajiny. Názov pochádza z masajskej frázy „Enkare Nyirobi“, čo sa prekladá ako „Studené vody“ a symbolizuje rieku, ktorá preteká cez mesto. O Nairobi sa hovorí aj ako o Zelenom meste pod slnkom, nakoľko v centre mesta je veľmi veľa zelene a nachádza sa na rovníku.

Nairobi Počasie

slabý dážď

slabý dážď

27°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:34

Západ slnka 18:40

Dážď 0.53mm

Aj napriek tomu, že mesto slúži cestovateľom pri ich ceste na exotické safari a je miestom deja jedného z najslávnejších románov, ostáva dynamicky sa rozvíjajúcim  mestským centrom. Keď Keňa v roku 1963 získala nezávislosť, Nairobi sa stalo najdôležitejšou metropolou východnej a strednej Afriky. Dnes je Nairobi najľudnatejším mestom vo Východnej Afrike a 12. najľudnatejším v Afrike.

Stanica pri prameni #

Nairobi vzniklo ako malá železničná stanica pre „Uganda Railway“ pri trati postavenej na konci 19. storočia, v roku 1899 medzi mestom Mombasa na východe pri pobreží a brehmi Viktóriínho jazera na juhozápade krajiny. Pozemky v jej okolí boli neobývanými pastvinami používanými Masajmi na pasenie dobytka. Ako pokračovali práce na železnici, poloha Nairobi medzi mestami Mombasa a Kampala (Uganda), chladné podnebie a absencia hrozby malárie boli dôvodmi rapídneho nárastu mesta. Už v roku 1907 sa Nairobi stalo hlavným mestom Britskej východnej Afriky a v roku 1963 bolo ustanovené za hlavné mesto Kene. Jeho rozvoj stále ťažil zo železnice používanej na prepravu úrody čaju, sezamu a kávy pochádzajúcej z úrodnej náhornej plošiny do najväčšieho prístavu v Keni v Mombase.

Miesto dnešného Nairobi bolo pôvodne neobývaná bažina. V dobe, keď sa stavala ugandská železnica, toto miesto objavil Sir George Whitehouse (anglický inžinier) ako miesto úložného skladiska a kempové miesto pre indických pracovníkov pracujúcich na železnici. Whitehouse si toto miesto obľúbil kvôli ideálnemu počasiu a rád tu oddychoval predtým, ako zišiel dole k pobrežiu do Mombasy, do teplého a vlhkého prostredia. V roku 1898 bol Arthur Church poverený navrhnúť plán mesta pre vlakové depo. Pozostávalo z dvoch ulíc: Victoria St. a Station St., desiatich alejí (avenue), zamestnaneckých štvrtí a indickej obchodnej štvrti. V roku 1907 Nairobi vystriedalo Mombasu ako hlavné mesto Východoafrického protektorátu.

Prehliadku mesta Nairobi začíname priamo v železničnom depe, do ktorého sa  dostaneme z hotela taxíkmi, alebo nás tam zoberie a vyloží transfer. Bývame v kvalitnom hoteli, väčšinou v novom Tamarind Tree, ktorý sa od železničnej stanice nachádza 7 km, t.j. približne 15 – 30 minút jazdy,  podľa dopravy. Transfer nás vyloží na konci ulice Station Rd. a hneď, kúsok popri stene plnej grafitov, sa dostaneme na hlavné nádvorie železničného depa, kde je zároveň aj Národné železničné múzeum v Nairobi. 

Prehliadku v Nairobi začíname pri železničnom múzeu

Múzeum je otvorené každý deň od 08:00 – 17:00 hod. (zväčša aj počas sviatkov). Dá sa sem fakultatívne vstúpiť v prípade záujmu a cena lístka pre turistu – cudzinca sa pohybuje okolo 600 KSH (cca 5,30€). Je tu zaujímavá kolekcia a zbierka starých parných motorov a pamätihodností z čias východoafrických železníc a korporácie Harbours, ktoré tu úradovali počas toho, ako sa stavala ugandská železnica.

Sú tu také artefakty ako napr. vozeň, v ktorom bol inžinier Charles Ryall vytiahnutý na príšernú smrť levom pojedajúcim ľudí v N.P. Tsavo v roku 1900. Boli to známe ľudožravé levy. Je tu taktiež vozeň, ktorý bol použitý vo filme od známej dánskej spisovateľky Karen Blixen, „Spomienky na Afriku“ v roku 1985, kedy sa nakrúcal. Sú tu krásne zbierky jednofarebných fotografií z miest ako Voi, Nakuru, Nairobi a Kisumu počas stavby ugandskej železnice v rokoch 1895 – 1929.

Múzeum bolo otvorené v roku 1971 a dnes je spravované kenskými železnicami. Je tam relatívne nová miniatúra železnice (2011). Pýcha múzea je lokomotíva CLASS EB3 2409, ktorá bola plne zreštaurovaná na vtedajšiu pompéznosť a je plne funkčná. Hneď vedľa múzea je umelecké štúdio, kde nájdete mnoho mladých umelcov, ktorí maľujú alebo sprejujú na výkresy, plátna alebo steny. Aj práve vďaka nim je múr lemujúci cestu do múzea taký farebný a živý.

Pokračujeme ďalej v prehliadke k bulváru Haile Sellasie

Odtiaľto sa po ceste Station Rd. dostaneme, popri plote, kde je základná škola (pravá strana, ak ideme z múzea), na ulicu Workshop Rd., kde odbočíme doľava a popri Technickej Univerzite Kene sa dostaneme na hlavný bulvár Haile Sellasie Ave. Táto verejná univerzita pôsobí od roku 1961, aj keď prvé plány na založenie univerzity padli už niekedy v roku 1949. Na rohu ulice budeme mať po pravej strane poštu a pred nami na opačnej strane veľkú budovu Centrálnej banky Kene. Po ľavej strane je nadjazd, cez ktorý prejdeme ponad rušnú tepnu Nairobi Haile Selassie avenue. 

Hlavná tepna Nairobi, Haile Sellasie Ave

Na nadjazde po ľavej strane je výšková budova Times Tower (New Central Bank Tower), ktorá bola 15 rokov najvyššou budovou Nairobi s výškou 140 metrov, no aktuálne je na 3. mieste po nedávno dokončených budovách Britam Tower (200,1m) a UAP Tower (163m). Tento 7 poschodový bankový komplex má 38 poschodí, z ktorých je 11 rozdelených na parkovanie áut. Budova bola navrhnutá tak, aby odolala aj zemetraseniam. Okrem toho je v budove zabudovaný systém na meranie seizmickej aktivity v regióne a zber vedeckých údajov. Odtiaľto je vhodné spraviť si fotografiu, nakoľko štátne a nadnárodné budovy je zakázané fotografovať. 

Zídeme dole z nadjazdu na ulicu Tumbo Ave. a pokračujeme rovno až na ulicu Harambee Ave. Celá táto oblasť sú vládne budovy a je tu prísny zákaz fotografovania. Nasvedčuje tomu aj nadmerný počet vojakov so zbraňami, ktorí strážia brány do objektov alebo budov. Na rohu ulíc je zároveň hlavné Policajné oddelenie v Nairobi. Pred nami budeme vidieť vysokú konferenčnú budovu a naľavo od nej hlavnú halu vyzerajúcu ako rondavela (okrúhly africký dom). K týmto budovám sa však vrátime neskôr, no teraz odbočíme doľava a po ulici Harambee Ave sa vydáme rovno 450 metrov až k hlavnej ceste Uhuru Hwy. Po stranách tu vidíme budovy ministerstva zahraničných vecí a medzinárodného obchodu, kanceláriu zástupcu prezidenta, budovu kancelárií politických strán a iné. Tu odbočíme doprava a na najbližšom prechode prejdeme cez cestu do Mestského parku Uhuru

Nairobi je nazývané aj Zeleným mestom pod slnkom. Ulice sú tu skrášľované mnohými kríkmi, akými sú eukalypty, ružové drevo či Bougainvílie, prinesenými z rôznych kontinentov. Hovorí sa, že stromy sú tu imigranti. Modré eukalypty, prútia a Grevillea pochádzajú z Austrálie a Jacaranda a Bougainvílie sú z Brazílie.

Panoráma zeleného mesta pod slnkom z vyhliadky v parku Uhuru
Foto: Marek Melúch — BUBO

Uhuru park, známy aj ako Freedom park (Park slobody), je jedným z miest, kde sa stretávajú domáci, aby zrelaxovali. Je plný pekných záhrad, aj keď tie sú niekedy plné odpadkov. Stromy tu ponúkajú príjemný tieň.

My v parku prejdeme okolo jazierka zvaného Uhuru dam, kde sa počas pekných dní ľudia plavia na malých prenajatých loďkách až k fontáne, ktorá je priamo pred ním. Mnoho ľudí sem chodí na piknik počas obeda. Sú to najmä ľudia z kancelárií z okolia. Tento park je známy aj protestami v roku 1989, kedy Wangari Maathai bojovala za záchranu parku pred demoláciou, ktorú nariadil prezident Moi kvôli výstavbe 60 poschodovej budovy Kenya Times Media Trust business complex. Jej protesty však prinútili vládu zrušiť tento projekt a za tento skutok získala Nobelovu cenu a na jej počesť tu postavili pamätník nachádzajúci sa v parku. Celková rozloha mestského parku je 12,9 hektárov.

Park Uhuru a jeho monumenty

Odtiaľto prejdeme ďalej, z parku cez ulicu City Hall way až ku kruhovému objazdu na ulici s Parliament road. Nachádzame sa vo vládnej oblasti a hneď napravo od nás je silne strážené mauzóleum prvého prezidenta Jomo Kenyattu. Vedľa mauzólea je kenský parlament, ktorý je v koloniálnom britskom architektonickom štýle. Parlament spoznáme podľa hodinovej veže. Je tu prísny zákaz fotografovania, tak fotoaparáty a telefóny treba schovať. Prejdeme prechodom na druhú stranu a približujeme sa bližšie ku konferenčnému centru. 

Z parku sa posúvame ďalej do vládnej oblasti

Dostaneme sa na námestie, ktoré je za stráženými bránami. Treba však najprv prejsť cez kontrolu, kde stoja vojaci alebo policajti. Toto je hlavná vládna zóna, kde sa zdržiava aj mnoho politikov alebo ministrov. Ideme až k fontáne, ktorá je v strede námestia. Je to fontána venovaná prvému prezidentovi Kene, Jomo Kenyattovi. Hneď za ňou je špecifická budova najvyššieho súdu, kde je zároveň aj múzeum jurisdikcie.

Najhistorickejšia časť hlavného mesta Nairobi

My sa však otočíme na opačnú stranu a pred sebou vidíme skvost samotného Nairobi. Ide o Medzinárodné konferenčné centrum Kenyatta (KICC – Kenyatta International Conference Centre. KICC bolo v čase otvorenia v roku 1973 najvyššou budovou v Nairobi a ňou ostalo až do doby otvorenia miléniovej konštrukcie Times Tower, ktorá ju prekonala. Výška budovy je 105 metrov a hlavným architektom bol Karl Henrik Nostvik. Architektonický štýl budovy bol zafrikanizovaný s množstvom kvetín a krovín a amfiteáter bol navrhnutý tak, aby vyzeral ako chatrč alebo tzv. rondavela. Táto 28 poschodová budova je jedinou budovou v meste, ktorá má helipad. V niektorých prípadoch môže prezident doletieť priamo sem a cez vládne námestie sa dostane priamo do parlamentu. 

Tie najkrajšie výhľady na Nairobi sú jednoznačne odtiaľto

Hala, ktorá vyzerá ako rondavela, je najväčšou halou svojho druhu vo Východnej Afrike a organizujú sa tu veľké konferencie a bály. Hore v konferenčnom centre je vyhliadka na mesto a to je presne to, čo v rámci tejto prehliadky zaujíma nás. Vstup na vyhliadku stojí cca 500 KSH (4,40€). Kto má záujem, prejde cez kontrolu a skener, musíme vybrať veci z vreciek a vyvezieme sa hore výťahom s miestnym sprievodcom. Odtiaľto si vychutnáme tú najkrajšiu vyhliadku na centrum Nairobi. Z tohto miesta môžeme fotografovať všetko, aj to, čo sme doteraz nemohli. Vidíme kenský parlament, Mauzóleum Jomo Kenyatty, Radnicu Nairobi, katolícku katedrálu, park Uhuru, rozsiahle námestie, ale aj priemyselnú zónu na opačnej strane, ako aj samotný Národný park Nairobi. Hranica NP Nairobi leží iba 7 km od centra mesta. Nairobi je  jediným mestom na svete, kde je možné vidieť divé levy, žirafy a antilopy na pozadí sklenených mrakodrapov. 

Západy slnka vedia byť z helipadu konferenčného centra unikátne
Foto: Marek Melúch — BUBO

Nairobi leží 145 km južne od rovníka a je 4. najbližším africkým hlavným mestom k rovníku po Kampale (Uganda), Sao Tome (Sv. Tomáš) a Libreville (Gabon).

Smerom do starého mesta k mešite #

My pokračujeme ďalej a pred posunom k mestskej radnici je dobré použiť v budove toaletu, ktorá sa nachádza kúsok pri výťahoch. Sú tu pekné, čisté toalety. Vonku také nenájdeme. Vyjdeme cez tie isté dvere a smerujeme rovno okolo fontány k ceste City Hall way. Na opačnej strane cesty sa nachádza radnica, tu majú sídlo hlavné kancelárie mestskej rady. Radnica bola postavená v 50. rokoch 20. storočia a po postavení bola najvyššou budovou v meste vďaka jej hodinovej veži, ktorá meria 50,3 metra.

Prejdeme cez prechod pre chodcov a pôjdeme doprava od radnice na ulicu Wabera St., kde zabočíme doľava. Na ostrovčeku - na kruhovom objazde  môžeme vidieť červené hodiny, na ktorých je umiestnené lietadlo - reklama na Kenya Airways. Na ďalšej ulici Mama Ngina St. pôjdeme doprava až ku križovatke. Na rohu ulíc Wabera a Mama Ngina je viacero bankomatov,  v prípade nutnosti je možnosť výberu hotovosti práve tu. Držíme sa na ľavej strane cesty a pokračujeme až ku križovatke s ulicou Kimathi St.

Tu sa na ostrovčeku nachádza bronzová socha venovaná bojovníkovi za slobodu, Dedan Kimathi-mu. Odhalená bola 18. februára 2007 pri príležitosti 50-teho výročia jeho popravy. Bol to revolučný vodca v povstaní Mau Mau (Povstanie domácich ľudí, najmä z kmeňa Kikuyu, Meru a Embu, proti koloniálnej Británii v rokoch 1952-1960). Popravený bol vo veku 36 rokov, nakoľko ho vláda označila za teroristu. Hneď za sochou je nákupné centrum a vysoká budova, ktorú prevádzkuje Hotel Hilton. Pokračujeme ďalej po ulici Kimathi, asi 200 metrov k hlavnému bulváru v meste Kenyatta avenue. Tu odbočíme doľava a prejdeme k ulici Wabera St., prejdeme cez cestu a ideme rovno na ulicu Banda St. 

Bulvár Kenyatta avenue je jedna z prvých hlavných ulíc, ktoré boli v centre Nairobi postavené. Navrhnutá bola tak, aby sa na nej dalo otočiť s dvanástimi volmi

Cez hlavnú ulicu Kenyatta Ave ku knižnici

Staré centrum Nairobi má autentickú atmosféru #

Prídeme na roh ulíc Wabera a Banda, tu pred nami stojí najstaršia verejná knižnica McMillan Memorial Library v Nairobi a druhá najstaršia v Keni po Seif bin Salim Library v Mombase. Založená bola v roku 1931 a odvtedy nazbierala viac než 400 tisíc rôznych výtlačkov. Medzi najstaršie patria novinové výtlačky z roku 1901. Hneď naľavo je Mestská mešita Jamia Mosque, ktorá patrí v meste medzi najkrajšie. Pôvodná mešita bola postavená v rokoch 1902 – 1906 Abdullah Shah-om, ale až v roku 1925 bola navrhnutá a prestavaná do klasického arabského moslimského architektonického štýlu a zachovala sa až dodnes. Má 3 dómy a 2 minarety. Okrem iného sa v nej nachádza aj knižnica a tréningový inštitút, kde sa dá učiť arabčina. 

Najkrajšia mešita v Nairobi, Jamia Mosque

Pokračujeme ďalej na koniec ulice a keď sa na rohu ulíc Banda St. a Muindi Mbingu St. pozrieme doprava, tak krížom na druhej strane uvidíme veľkú neforemnú béžovú budovu, ktorá je krytým mestským trhom v centre Nairobi. Je to bývalý letecký hangár z čias letectva v Keni. Dá sa tu nájsť úplne všetko. Od ovocia, zeleniny, rastlinných produktov, kvetov, novín, oblečenia, suvenírov, mäsových produktov a iných tovarov je tu všetko možné. Dajú sa tu kúpiť krásne podomácky vyrábané, ale aj manufaktúrne spracovávané masky rôznych typov. Vo všeobecnosti platí, čím je maska zaujímavejšia, tým je drahšia. Treba si dať pozor na časť s mäsom, nakoľko to nie je pre slabšie žalúdky.

Prichádzame k poslednej zastávke prehliadky

Odporúčanie : Keďže sa nachádzame v africkom hlavnom meste, musíme si dávať pozor na svoj majetok. Na prehliadku mesta v Afrike (je to jedno, v ktorej krajine) by mal byť človek oblečený veľmi jednoducho, t.j. žiadne viditeľne značkové veci, blyštiace sa hodinky, prstene alebo šperky, drahé fotoaparáty a iné navonok provokujúce veci. Najideálnejšie je jednofarebné tričko s nejakým vzorom zvieratka v popredí. Vhodné je vziať si prefotenú kópiu pasu a originálny pas a peňaženku s dokladmi nechať na hotelovej izbe v trezore a zobrať si iba potrebné množstvo peňazí. Tie využijeme na taxíky, vstupy, občerstvenie a suveníry (cca 5000KSH (43€ by malo stačiť viac než dosť). Na ulici môžu byť ľudia, ktorí sú otravní alebo po nás zazerajú. Je to tu úplne bežné, keď vidia na ulici skupinu belochov. Otravných ľudí si netreba všímať, avšak treba dávať pozor na vrecká. Na ostatných, ktorí sa neusmievajú a tých nie je málo, treba nahodiť široký úsmev a väčšina ľudí vám ho opätuje. Ak sme skupina viacerých ľudí, tak platí pravidlo„každý kontroluje každého“. Ak ide človek individuálne, tak musí byť ostražitý a nenechať sa nachytať od rôznych obchodníkov, ktorí skúšajú rôzne praktiky ako sa dostať k peniazom.

Po pobyte a nákupe v mestskom trhu máme prehliadku mesta Nairobi na konci a je čas vrátiť sa do hotela. Hneď oproti trhu, na ulici Muindi Mbingu, stoja po oboch stranách autá, ktoré sú taxíky. Niektoré nemajú označenie „taxi“, ale dá sa s nimi dohodnúť na odvoze do hotela za cca 300-600 KSH (cena závisí podľa toho, aký je čas a dopravná situácia, ktorá v Nairobi býva veľmi často komplikovaná). Cesta do hotela môže trvať 15 minúť - až hodinu a pol.

Nairobi je obrovským finančným, ale aj kultúrnym centrom krajiny. Toto 6,5 miliónové mesto môže prvotne pôsobiť fádne, ale ak ho človek spozná dôkladnejšie, tak si ho obľúbi a bude s radosťou naň spomínať.

Na miestnom trhu

TOP 10 Nairobi

  1. Vyhliadka na Kenyatta konferenčnom centre: za 500 KSH sa vyvezieme výťahom nahor a môžeme vidieť zaujímavý interiér budovy, ale mať aj neskutočne krásny výhľad zo strechy, kde je helipad. My môžeme vyjsť aj na samotný helipad. Najkrajšie pohľady na mesto sú práve z tohto miesta.
  2. Vládna oblasť: Námestie, kde sa nachádza Konferenčné centrum Kenyatta, najvyšší súd a na druhej strane cesty parlament a mauzóleum prvého prezidenta Jomo Kenyattu, rozhodne stojí za návštevu. Aj napriek tomu, že sa tu nesmie fotiť (smerom na parlament a mauzóleum a iné vládne budovy – konferenčné centrum sa fotiť dá) je výbornou ukážkou živého afrického mesta.
  3. Uhuru park: Mestský park s rozlohou 12,9 hektárov je ideálnym miestom na útek pred slnkom a na krátke zrelaxovanie sa. Zároveň tu je jazero, kde sa za poplatok dá ísť na loďku. Príjemné miesto, ale treba byť ostražitý na vreckárov.
  4. National Railway Museum: Národné železničné múzeum sa oplatí navštíviť, ak človeka zaujíma táto tématika. Je tu pekná zbierka nefunkčných, ale aj funkčných veteránov. Vnútri múzea sú rôzne fotografie z čias stavania železnice a od r. 2011 tam majú aj modely vlakov.
  5. Dust Depo Artist Studio: Tí, ktorých železnica nezaujíma, majú možnosť nahliadnuť do umeleckého štúdia, ktoré je hneď vedľa múzea. Sú tu mladí nádejní umelci, ktorí sa zdokonaľujú v tom, čo ich baví. Maľujú farbami, sprejmi, ceruzkami, fixkami na rôzne plátna.
  6. Atmosféra afrického veľkomesta: Jednoznačne najlepšou časťou celej prehliadky je atmosféra, ktorú tu zažívame. Sme v obklopení mrakodrapov a v určitej chvíli sa nám ani nezdá, že sme v Afrike, alebo v inej chvíli pochybujeme, že sme v hlavnom meste.
  7. Prechádzka bez turistov: Ak máme šťastie, tak počas celej prehliadky nestretneme žiadneho Európana. Niežeby tu belosi nežili, ale väčšinou sa neprechádzajú vonku po uliciach,  maximálne idú do centra kvôli práci a späť. Je to skvelá ukážka toho, že iba málo turistov, ktorí prídu do Kene, navštívi aj samotné hlavné mesto.
  8. Mešita Jamia Mosque: V centre mesta sa nachádza krásna mešita, ktorú treba minimálne aspoň prejsť. Mešita je mimo bohoslužieb otvorená pre verejnosť a ľudia rôzneho vierovyznania sa sem chodia zrelaxovať, prečítať si knihu alebo na chvíľu sa schladiť pred slnkom
  9. City Market: Krytý mestský trh, sídliaci v bývalom hangári, je ideálnym miestom na ukončenie prehliadky Nairobi. Treba byť však opatrný, pretože je to miesto veľkej koncentrácie ľudí a treba tu byť obozretný, aj keď situácia je tu kľudná takmer nepretržite. Zoženieme tu veci od výmyslu sveta. Od jedla cez oblečenie, až po suveníry rôznych druhov. Sú tu aj masky vyrábané ako suvenír, no nájdeme tu aj rituálne masky, ktoré sú častokrát aj 2-3x drahšie ako tie obyčajné. Pre cestovateľov, ktorí sa zdržia iba v Nairobi, je to vhodné miesto na kúpu suvenírov.
  10. Dopravné zápchy: Áno, nedá sa povedať, že stáť v zápche je pozitívny zážitok, ale v BUBO platí pravidlo, že nezáleží, či je zážitok pozitívny alebo negatívny, ale musí byť intenzívny! Dopravné zápchy v Nairobi teda intenzívne sú a keď vidíme, ako to tu reálne (ne)funguje počas dopravnej špičky, je to „nevšedný pohľad“.

Čo sa dá vidieť v Nairobi navyše ?

  • Múzeum Karen Blixen: Návšteva domu a farmy, v ktorom bývala slávna dánska spisovateľka Karen Blixen sa určite oplatí. Dnes je táto budova súčasťou Národného múzea Nairobi. Autorka patrí dodnes medzi najslávnejších rezidentov Kene. Tu sa dozvieme, prečo sa jej nedarilo s pestovaním kávy a akým problémom tu denno-denne čelila.
  • Národné múzeum Nairobi: Najlepšie múzeum v Keni sa zameriava na bohatú kenskú kultúru a históriu. Múzeum je otvorene 356 dní v roku a iba počas určitých sviatkov je zatvorené. Nachádza sa na kopci Museum Hill, ktoré je vzdialené asi 10 minút od centra autom. Nájdeme tu kultúrne, prírodovedecké, historické exponáty, ako aj výstavu súčasného umenia.
  • Žirafie centrum: Táto nezisková organizácia AFEW (African Fund for Endangered Wildlife) sídli na juhozápade Nairobi v štvrti Langata na ceste Nyumbi Rd. Založená bola v roku 1979 Keňanom Jock Leslie Melville-om a jeho ženou Američankou Betty Leslie Mellville-ovou. Rozhodli sa pomôcť žirafám Rotschieldovým, ktoré sú dodnes jediným ohrozeným druhom, zo všetkých druhov žiráf. Odhaduje sa, že na celom svete je cca 1670 jedincov. Oplatí sa prísť a podporiť tieto žirafy. Zároveň sa tu dá žirafy aj nakŕmiť alebo dať im „pusu“, hoci už v súčasnosti zamestnanci prosia, aby ľudia žirafy nekŕmili priamo z pier kvôli bezpečnosti.
  • Národný park Nairobi: Nachádza sa iba 7 km od centra mesta a pre návštevníkov, ktorí nestíhajú ísť na safari do Masai Mara, Nakuru, Tsavo alebo Amboseli, tak národný park Nairobi je vhodným variantom. Tento 117,21 km2 veľký park založený v roku 1946 ponúka jedinečnú možnosť pozorovať zvieratá s pozadím na africké mrakodrapy. Okrem slonov je tu väčšina veľkých safari zvierat.
  • Reštaurácia Carnivore: Afrika by nebola Afrikou, ak by sme nevyskúšali to, čo im ide z varenia a prípravy jedál najlepšie. Je to mäso! Afričania milujú mäso a v jeho príprave sú vynikajúci odborníci. Tu máme možnosť vyskúšať z každého rožka troška a na mačetách nám budú nosiť rôzne druhy mäsa, či už ide o bravčové, hovädzie, jahňacie, kuracie, ale aj mäso z krokodíla, pštrosa alebo vola. Niekedy je možnosť vyskúšať aj divokého afrického králika. Pred prvým pokrmom si tu vždy dáme tradičný safari nápoj Dawa.

Niekoľko luxusných tipov v Nairobi

  1. Čo tak vyskúšať luxusné ubytovanie v meste pod rovníkom? Napr. hotel v centre Radisson Blu Hotel alebo očarujúcu vilu Giraffe Manor.
  2. Nákupy v obrovskom nákupnom centre Two Rivers Mall, ktoré je najväčším nákupným centrom východnej a centrálnej Afriky.
  3. Možnosť vyletieť si teplovzdušným balónom nad krásne savany Maasai Mari. Tá je od hlavného mesta vzdialená 260 km. Cena balónu sa pohybuje od 400 – 450 USD. 
Marek Melúch

Marek Melúch

Marek Melúch

Cestovanie je pre Mareka vášňou a snom, ktorý si plní už od malička. Vyskytol sa už na každom kontinente okrem Antarktídy a stále má túžbu a chuť cestovať za niečím novým.  V BUBO sa aktívne zaoberá oblasťami ako USA západ aj východ, Kanada, Aljaška, na ďalšom africkom kontinente sprevádza od Kene až po Juhoafrickú republiku, pričom medzi jeho najobľúbenejšie aktivity sú práve Bungee jumping na Viktóriiných vodopádoch alebo plavba na rafte po rieke Zambezi. V juhovýchodnej Ázii ho nájdete od Pakistanu cez Malajziu až po kmene Bornea. Práve tu veľmi rád dopĺňa gurmánske zážitky, ako napríklad čerstvé mangrovníkové červy Tamilok na Filipínach až po chrumkavé Tarantuly v Kambodži. V posledných rokoch mu učarovali aj exotické krajiny ako napr. Papua Nová Guinea, na ktorej nikdy nevynechá potápanie pri fjordoch alebo tanec s miestnym kmeňom na Vanuatu. Miluje steak z impaly alebo mušle z Havelocku na Novom Zélande. Rád sa vzdeláva a pátra po nových informáciách. Fascinujú ho všetky prírodné javy ako sú tornáda, búrky, cyklóny až po tsunami. Medzi jeho najväčšie srdcovky patrí práve Nový Zéland a Austrália, kam sa vždy rád vráti aby pozrel „Froda“ z Pána prsteňov. Na Cambridge škole v Londýne vyštudoval angličtinu a neskôr doma vyštudoval masmediálnu komunikáciu. Je výborný vodič a nešoféruje iba tam, kde sa nedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Jáva, Bali, Bromo + Flores, Rinca, Komodo

Zo zájazdu:

Marek Melúch

Posledná úprava článku | Prečítané: 1482

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania
Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene Blog

Blog Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné…

Matej Kolman 11 min. čítania
ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť Blog

Blog ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí…

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť? Blog

Blog Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň,…

Andrea Švecová 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.