Nepoznaný vidiek krásnej Kambodže

Nepoznaný vidiek krásnej Kambodže

Kambodža, juhovýchodná Ázia. Krajina preslávená legendárnym Angkor Watom a známa smutnou históriou spätou s khmérskou genocídou. Je to ale všetko, čo nájdeme v tomto tropickom kúte sveta? Nie. Je to krajina, ktorá má za sebou síce zložitú históriu a dodnes to nemá ľahké, ale žije svojim životom s vlastným rytmom, ktorý je tak exotický, ako málokde aj v rámci exotickej juhovýchodnej Ázie.

Vďaka tomu, že turizmus sa často obmedzuje len na pár slávnych miest, tak autentickú Kambodžu nájdete často rovnako nedotknutú ako pred desaťročiami. Preto sa poďte s nami pozrieť na dušu krajiny hrdých Khmérov, ktorá sa neskrýva v pompéznych chrámoch alebo v moderných mestách, ale v uliciach a na trhoch, kde sa málokedy objaví európsky turista. Väčšina turistov, ktorí navštívia Kambodžu prídu len na Angkor Wat, prípadne navštíviť hlavné mesto Phnom Pehn. Tým pre nich krajina končí. Buďme k sebe úprimní – čo Vám ešte napadne, keď sa povie Kambodža? Málokomu napadne niečo iné, a to je veľká škoda. Človek tým, že sa sústredí len na tieto dva kľúčové pojmy prichádza o jednu krásnu krajinu s vlastným exotickým a malebným životom. Ak ste v Kambodži, odporúčam nepodľahnúť pohodlnosti a navštíviť aj iné miesta, nie len tie najznámejšie. Zaujímavé sú, napríklad, aj koloniálny Battambang, pobrežný Kampot alebo riečne hlavné mesto Kratie s mekongskými delfínmi. V Kambodži nájdeme všeličo.

Cesta ako cieľ #

Uvedomujem si ale, že to nie je vždy možné a človek niekedy až v Kambodži zistí, že by tu najradšej strávil viac času. Preto odporúčam využiť možnosti, ktoré máte aj pri kratšej návšteve na maximum. Čo to v praxi znamená? Keď nemáte priestor na celú krajinu, tak viete aj hlavné miesta spojiť tak, aby ste z Kambodže videli čo najviac. Základom úspechu je neprelietať, ale prejsť si krajinu po zemi. Cestovanie tu pred pár rokmi nebolo vôbec tak jednoduché a dodnes sa veľa dočítate o zlých cestách Kambodže. Môžem potvrdiť, že naše BUBO výpravy ich brázdili aj v tých najkomplikovanejších časoch, pred 15 rokmi, keď bol asfalt luxusom a cesta medzi hlavným mestom Phnom Pehn a metropolou severu Sieam Reap (320 kilometrov) trvala aj 12 hodín. My sme si vždy potrpeli na presuny po zemi, lebo práve vtedy vidíte to, čo mnohí prehliadnu, keď si zvolia jednoduchú cestu ako je prelet. Len na zemi vidíte dediny, chrámy, cintoríny a trhy s usmiatymi a milými miestnymi obyvateľmi, ktorí sú dodnes udivení z európskych turistov. Práve tu v Kambodži vedela byť cesta vždy cieľ.

Dnes je situácia s cestami podstatne lepšia. Hlavný ťah Phnom Pehn – Siem Reap je už celý pokrytý asfaltom a to čo sme kedysi prechádzali 10 - 12 hodín, dnes urobíme za 6. Aj kvalita transportov, ktoré na tejto trase premávajú veľmi stúpla. Nebudem používať hyperboly a prirovnania k Európe, ale na pomery juhovýchodnej Ázie sa viete medzi týmito najdôležitejšími mestami krajiny presúvať na slušnej úrovni. Či už si vyberiete linku spoločnosti Mekong Express s jej prekvapivo slušnými, mierne historickými vozidlami, alebo súkromný moderný klimatizovaný autobus, alebo cestu luxusným Lexusom s vlastným šoférom, už to nie je strastiplná cesta s výmoľmi a prachom, ako o nej dodnes niektorí píšu, ale príjemný výlet exotickým vidiekom.

Cesta vidiekom Kambodže nie je o vychutnávaní si kvalitnej cesty, ale o krajine, ktorú vidíte za oknom a živote, ktorý sa odohráva na každom kroku Vašej cesty.

Cesta mimo najväčších miest je cestou do duše krajiny

Rovina a dedina #

Cesta vidiekom Kambodže nie je o vychutnávaní si kvalitnej cesty (až tak kvalitná nie je), ani o užívaní si dobrých transportov (až tak dobré nie sú). Je o krajine, ktorú vidíte za oknom a živote, ktorý sa odohráva na každom kroku Vašej cesty. Keď prechádzate Kambodžu tak prvá vec, ktorá Vás zarazí je rovina. 70 percent krajiny je mohutná nížina, a keď prechádzate medzi Phnom Pehn a Siem Reap tak žiadne hory neuvidíte. Celá cesta, každý kilometer vedie rovinou. Pôda je tu úrodná, ale voda vie byť problém. Keď je marec a apríl tak vrcholí obdobie sucha a vody niet. Všetko je žlté a prašné a okolo ciest dozrievajú zlaté klasy ryže a zosychajú lotosové polia. V lete začne pršať a na jeseň sa krajina zmení na nepoznanie. Zaodeje sa do sýtozelenej, usadí sa prach, vykvitnú lotosy a ryžové polia pripomínajú obrovské trávniky. Je to krásny kraj na pohľad a vždy iný podľa času kedy sem prídete.

Idylku poľnohospodárskeho kraja dopĺňajú miestne dediny. Tie sú na pohľad chudobné a jednoduché. Domy často stoja na pilieroch, aby sa vyhli záplavám a hmyzu a pred nimi stoja malé jazierka ako súkromné zásobníky na vodu. Dedina ako ju u nás nepoznáme. Dediny sú zasadené do polí a pozdĺž cesty stoja miestni, ktorí ponúkajú svoje produkty. Asi hodinu cesty za Phnom Pehnom sú to lotosové oriešky, v okolí Sieam Reap je to zas lepkavá ryža dusená v kokosovom mlieku. Tento jednoduchý obchod ale nie je tým hlavným prečo sa oplatí cestou medzi Siem Reap a Phnom Pehn zastaviť. Nájdeme tu aj oveľa sofistikovanejšie obchodné miesta a niektoré z najkrajších trhov krajiny.

Pre Kambodžu, ako rozvojovú krajinu, sú trhy chrbticou ekonomiky. Práve tu prebieha základná výmena statkov a práve odtiaľto získava najviac obyvateľov mäso, zeleninu a iné potraviny. Zároveň vzhľadom na jednoduché podmienky, ktoré v krajine panujú (až tretina obyvateľov krajiny nemá elektrinu a teploty sú často okolo 40 stupňov) a podmienky, v ktorých skladujú jedlo je pre Európana často nepredstaviteľné. Aj jedlo samotné je pre našinca neuveriteľné – od zeleniny, ktorú u nás ani nepoznáme, cez exotické ovocia, ktoré chceme spoznať až po pražený hmyz, ktorý spoznať radšej ani nechceme. Dokopy poskytujú trhy krajiny Khmérov obraz dokonalej exotiky a pastvu pre oči a fotoaparáty.

Pavúčí trh #

Medzi Phnom Pehn a Siem Reap nájdeme trhov hneď niekoľko. Neoplatí sa ale zastaviť všade. Jeden trh, ktorý nemožno vynechať je Spider Market pred mestečkom Skun.  Nájdeme ho na ceste číslo 6, asi 1,5 hodiny cesty od Phnom Pehn. Tento trh je možno viac turistický, ale neuveriteľne bizarný pre oko Európana. Jeho hlavným artiklom je totižto hmyz. A nie hmyz živý, ale hmyz smažený a pripravený na konzumáciu. Chceli ste vždy ochutnať tarantulu, škorpióna alebo cvrčka? Máte šancu a za dolár tu dostanete viac hmyzu ako by ste vôbec chceli. Nejedná sa pritom len o turistickú atrakciu, ako by sa niekto mohol domnievať. Hmyz sa v Kambodži skutočne konzumuje a nájdete ho na mnohých odpočívadlách pri ceste alebo na trhoch v dedinách. Je to pozostatok rokov hladomoru, ktorý si krajina zažila a zistila, že hmyz je celkom použiteľným zdrojom proteínu. A úprimne, dobrý cvrček vôbec nie je zlý a nebyť toho, že olej je niekedy trochu prepálený, tak je to celkom príjemná náhrada chrumiek. Okrem hmyzu tu nájdeme aj slušné WC a vieme si kúpiť aj chladené nápoje, a tak  sa niet čo diviť, že tu zastavujú mnohé autá z hlavného mesta a Európania sú tu celkom bežným zjavom.

Pozor: Ak si chcete len fotiť hmyz a nechcete kupovať, tak od Vás predavači môžu chcieť dolár za fotografie. Je tu mnoho detí, ktoré predávajú ovocie a iné drobnosti a vedia po anglicky. Nesľubujte im, že niečo kúpite, lebo sa ich už nezbavíte.

Chceli ste vždy ochutnať tarantulu, škorpióna alebo cvrčka? Máte šancu a za dolár tu dostanete viac hmyzu ako by ste vôbec chceli.

Rôzne druhy hmyzích pochúťok

Surová exotika #

Nie všade na našej ceste z Phnom Pehn do Siem Reap vidieť Európanov tak rutinne ako na pavúčom trhu. Keď pokračujeme dedinami Kambodže ďalších asi 45 minút tak prídeme na trh, kde sú dodnes turisti kuriozitou. Je to na trhu v mestečku Kampong Thmar. Hlavná cesta dnes mesto obchádza, aby sme sa sem dostali, tak musíme odbočiť z hlavnej cesty doprava a prejsť asi 2 kilometre z hlavného ťahu. Auto alebo autobus môžeme nechať na benzínovej pumpe značky Tela a pustiť sa na trh vedľa. Už samotná pumpa nám pritom naznačuje, že tu sme mimo turistickej Kambodže. Nie je tu klimatizácia, stojany s benzínom a naftou nie sú vyasfaltované a WC za hlavnou budovou pumpy vyzerá, že pár rokov tu nikto neupratoval. Cestovateľ hneď zbystrí a cíti autentický zážitok. Trh nájdeme hneď po pravej strane pumpy. Hneď na začiatku zvykne byť malý stánok s hmyzom pre motoristov (vidíme, že tu to ozaj nie je pre turistov) a za ním začínajú stánky s ovocím a zeleninou. Nájdeme tu nádherné ovocia od bežných banánov po exotické rambuttany a duriany. Ak ale chceme ozaj exotiku, tak odporúčam mäsiarstvo. To nájdeme v prvej uličke trhových stánkov po pravej strane. Mäso tu skladujú bez chladničiek a vidieť ako predavačka seká hlavy kurčatám nie je nič mimoriadne. Pozerajú na vás bravčové hlavy a okolo visia vnútornosti a vy sa zamýšľate, ako to v tých teplách môže byť vôbec dobré. Zároveň ale nič nesmrdí a všetky potraviny sú ozaj čerstvé. Okrem potravín sú najväčším zážitkom trhu v Kampong Thmar určite ľudia. Všetci sa veľmi divia odkiaľ sa tu vzala exotická európska návšteva. Niekedy na vás až čudne pozerajú, naozaj im nejde do hlavy čo tam môžete chcieť a majú obavy. Stačí sa ale usmiať a ľady sa okamžite lámu a všetci sa usmievajú späť. Tu vidíte naozajstný život, ako ho ľudia žijú na vidieku, bez príkras a pretvárok. Je to možno trochu surová realita pre rafinovaných Európanov, ale zároveň je to ozaj autentický a milý zážitok, ktorý nenájdete na trhoch v hlavnom meste Phnom Pehn alebo mekke turizmu Siem Reap.

Pozor: Ak chcete fotiť miestnych trhovníkov, alebo ich zákazníkov, tak im naznačte, že by ste ich radi odfotili. Väčšinou s tým nemajú problém, ale ak nebudete dodržiavať zásady slušnosti, tak sa môžu nahnevať, odvrátiť a nebudú Vám pózovať. Pamätajte, že nie ste v ZOO, ale na návšteve priamo vo svete miestnych a nie sú to komparzisti, ale ľudia ako Vy.

Kampong Thmar je najautentickejší trh na ceste medzi Phnom Pehn a Siem Reap

Okrem potravín sú najväčším zážitkom trhu v Kampong Thmar určite ľudia. Všetci sa veľmi divia odkiaľ sa tu vzala exotická európska návšteva.

Na trhu Kampong Thmar

Obed s výhľadmi #

Po trhoch Kambodže má človek celkom dobrú predstavu o živote na vidieku. Niekomu to možno zoberie chuť do jedla, ale ja odporúčam urobiť dobrú zastávku na obed. Za posledné roky sa aj v rámci gastronómie situácia na hlavnom ťahu z Phnom Pehn do Siem Reap zlepšila a v roku 2018 tu otvorili veľmi príjemnú reštauráciu Prey Pras. Nájdeme ju asi 45 minút cesty za Kampong Thmar a asi 5 kilometrov za regionálnym hlavným mestom Kampong Thum. Prey Pras je situovaná na brehoch rovnomenného jazera Boeng Prey Pras a stolovanie je postavené na pylónoch rovno nad jeho vodami. Výhľady na okolie sú nádherné, na vode rastú lekná a lotosy a na brehoch niekedy vidíme byvola alebo kúpajúce sa miestne deti. Okrem toho je tu obchod s dobrým výberom a slušné WC, čo je na vidieku Kambodže luxusom. Preto tu určite odporúčam zastaviť sa a vyskúšať ich špecialitu, kurča pečené v lotosovom  liste, v nádhernom prostredí jazera Prey Pras.

Krásnym vidiekom do mesta chrámov #

Od jazera Prey Pras nám potrvá cesta do Siem Reap zhruba 2,5 hodiny. Cestou prechádzame pozdĺž slávneho jazera Tonle Sap, ale reálne ho ani raz neuvidíme, nakoľko cesta je situovaná tak, aby ju nemohli odplaviť časté povodne z jazera. Krajina okolo nás je ideálna na pestovanie ryže a všade naokolo sú polia a palmy. Ryža tu dokáže dorásť aj trikrát ročne, a tak polia nikdy neležia len tak ľadom, ale vždy sú buď zelené od mladej ryže, alebo zlatisté, keď ryža dozrieva. Je to nádherný pohľad, ktorý si človek užije nezávisle od ročného obdobia. Okrem prírody tu popri ceste uvidíme aj predavačov so stánkami s tlejúcimi uhlíkmi, nad ktorými akoby sušili bambus. To je lepkavá ryža, ktorá sa dusí v kokosovom mlieku priamo v bambusoch a je obľúbenou pochúťkou pre šoférov. Tento pohľad je pre nás signálom, že sa blížime k mestu Siem Reap. Tu už vidiek Kambodže pomaly končí a nahradzuje ho hustá doprava a motorové rikše z mesta. Vítajú nás dlhé ulice, obchody so železom a nákladné autá a my máme pocit, že sme prešli do inej krajiny. Nechávame za sebou malebnú zeleň a romantický chaos trhov a čaká nás organizovaný obchod mesta a rozvinutý turizmus. To už je ale iné kapitola, mimo nepoznaného vidieku krásnej Kambodže.

TOP 5 zážitkov cestou z Phnom Pehn do Siem Reap #

1. Ochutnať praženého cvrčka v pavúčom meste.
2. Vidieť mäsiarstvo na trhu v Kampong Thmar.
3. Odfotiť sa s miestnymi vidiečanmi na niektorom z trhov.
4. Ochutnať kura pečené v lotosovom liste.
5. Užiť si nádhernú poľnohospodársku rovinu Kambodže.

Bonus: dedina Ro Lus

Ak máte na ceste čas nazvyš alebo si chcete urobiť výlet zo Siem Reap, tak odporúčam navštíviť dedinu Ro Lus. Nájdeme ju asi 20 minút pred vjazdom do Sieam Reap z Phnom Pehn po ľavej strane. Priamo v dedine je krásny trh, veľmi málo navštevovaný a obrovský. Oplatí sa sem prísť hlavne doobeda, vtedy tu okrem zeleniny, ovocia a mäsa nájdeme aj čerstvé ryby z neďalekého jazera Tonle Sap. Okrem trhu neďaleko dediny nájdeme aj chrámy Rolus, ktoré patria do skupiny chrámov Angkoru. Nie sú známe ako Angkor Wat, ale najstarší z nich Bakong je de facto jeho predchodcom. Z dediny Ro Lus sa vieme presunúť aj ďalej do dediny Kampong Phluk a ísť na výlet na jazero Tonle Sap. Preto ak máte čas, či už po ceste z Phnom Pehn, alebo pri návšteve Siem Reap, tak Ro Lus určite nevynechajte.

Dedina Ro Lus neďaleko Siem Reap

Praktické informácie:

  • Cesta Phnom Penh – Sieam Reap po ceste číslo 6 trvá asi 5-6 hodín čistého času.
  • Ak pôjdete so zastávkami, ktoré navrhujeme, tak Vám cesta potrvá asi 8 hodín.
  • Odporúčam vyraziť ráno – 7:30 – 8:00 z Phnom Penh, nakoľko trhy sú najživšie dopoludnia.
  • Jedlo a nápoje sa dajú zabezpečiť na viacerých miestach cestou.
  • Dopravné prostriedky v Kambodži zvyknú byť silne klimatizované, preto odporúčam so sebou šatku, šál alebo sveter, aby ste nenachladli z klimatizácie.

Možnosti dopravy:

  • Linka Mekong Express – staršie klimatizované autobusy na slušnej úrovni. Autobusy sú celkom pohodlné a idú veľmi rýchlo. Nevýhoda je, že nezastavuje na všetkých miestach, ktoré som v tomto článku spomínal. O zastávkach rozhoduje šofér.
  • Prenajatý autobus – používajú cestovné kancelárie aj naši BUBO partneri. Modernejšie autobusy na slušnej úrovni. Zvyknú byť maximálne 5 rokov staré a celkom pohodlné. Zastávky určuje sprievodca.
  • Súkromný transfer – na cestu sa dá prenajať súkromné auto pre 3-4 ľudí. Zvyknú to byť luxusné Lexusy a cestovanie je takto maximálne pohodlné. Zastávky sa potom dohadujú dopredu s prenajímateľom vozidla.
Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Navštívil rôzne zapadnuté kúty od subsaharskej Afriky, cez odľahlé ostrovy tichomoria po neznáme provincie Číny. Jeho srdcovkou je Ázia, ktorú prešiel od Iránu po Severnú Kóreu, ale sústavne sa sem vracia či ako sprievodca, alebo ako turista. Kambodžu navštívil už viac ako 20 krát a plánuje sem aj ďalšie cesty.

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 331

Mohlo by Vás zaujímať

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť? Blog

Blog Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť?

Kambodža je pre nás jednou z najexotickejších krajín na svete. Väčšina turistov pri jej návšteve smeruje k slávnemu chrámovému komplexu Angkor Wat…

Zuzana Illášová 5 min. čítania
Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja Koh Rong, Koh Rong Sanloem

Koh Rong, Koh Rong Sanloem Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja

Málokto, kto navštívil Kambodžu, sa do nej dokáže nezamilovať. Kambodža je ako mladšia sestra Thajska s podobnou atmosférou a porovnateľným, možno…

Martin Šimko 10 min. čítania
Ako vybaviť víza Blog

Blog Ako vybaviť víza

Do niektorých krajín je k vstupu potrebné byť držiteľom víz. Prečo sa nebáť navštíviť krajiny, ktoré majú vízovú povinnosť zavedenú? Uznávam,…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Budhizmus pre začiatočníkov Blog

Blog Budhizmus pre začiatočníkov

Budhizmus je mnohými považovaný za náboženstvo, avšak je to viac filozofia o tom, ako správne žiť než náboženstvo. Pre korektnejšie pomenovanie v…

Michal Čičmanec 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.