Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Prehliadka

Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských plodov, k tomu medzinárodné letisko doslova za rohom. Nha Trang - ideálna oddychová destinácia na ceste Vietnamom. Poďte sa spolu s nami pozrieť na skvelú prímorskú exotiku, ktorú toto juhoázijské mesto ponúka.

Nha Trang Počasie

slabý dážď

slabý dážď

31°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 05:41

Západ slnka 17:54

Dážď 0.23mm

Nha Trang (čítaj Na Čank) môžeme, čo do počtu obyvateľov prirovnať k Bratislave. No tu sa všetky podobnosti medzi týmito dvomi mestami končia. Nha trang sa nachádza v južnej časti centrálneho Vietnamu, na východnej strane krajiny, kde ho obmýva Juhočínske more a spolu s ďalšími devätnástimi malými ostrovmi vytvára čoraz obľúbenejšiu dovolenkovú destináciu pre turistov z celého sveta. Nájdete tu nádherné zátoky, miesta na potápanie, ten najlepší street-food, aký ste ochutnali, batôžkárov aj rozmaznanejších turistov… Život Nha Trang je úzko spätý s morom, až tak, že sa tu každoročne koná veselý veľkolepý morský festival. Mesto je tiež sídlom oceánografického inštitútu, pod ktorý spadá výskum podmorského života aj ochrana tunajších prímorských oblastí…

To všetko sem láka stále viac návštevníkov. Jednoducho, už dávno neplatí, že do Vietnamu sa cestuje len pre jeho pohnutú a neľahkú históriu. Nha Trang je toho jasným stelesnením. S BUBO na tomto čarovnom plážovom mieste trávime počas nášho zájazdu Vietnam, Kambodža Deluxe tri noci plným právom. Dôvodov, prečo sme si ho tak obľúbili, a s nami aj naši klienti, je hneď niekoľko. 

Po stopách Čamov #

Historicky bol Nha Trang známy ako Kauthara - sídlo Čamského kráľovstva, ktoré túto časť Vietnamu niekoľko storočí zaberalo. S postupným úpadkom ríše však upadal aj význam sídla. Od polovice 17. do 19. storočia tu bola viac-menej iba divočina. Všetko sa zmenilo až v 20. storočí, keď sa guvernér Francúzskej Indočíny pokúsil urobiť z Nha Trangu opäť významné mesto a - podarilo sa mu to! Postupne sa stalo hlavným provinčným mestom, sídlom významných inštitúcií a dorástlo až do dnešnej veľkosti.  

Zaujímavé je, že dodnes niekoľko stotisíc pôvodných Čamov žije. Nájdete ich najmä v Kambodži, zachovávajú si tu svoj vlastný tanec i jazyk. No i vo Vietname a samotnom Nha Trangu si histórie chtiví prídu určite na svoje. Po Čamoch tu dodnes stoja dokonale zachované starobylé veže Po Nagar, ktorých návšteva ponúka okrem prechádzky pomedzi najstaršie fikusové stromy aj výhľad na celú južnú časť mesta s pobrežím, posiatym typickými, namodro sfarbenými rybárskymi loďkami. Neskôr sa na tieto posvätné miesta určite vyberieme. Poďme však po poriadku…

Rus sem - Rus tam #

Už vo foyeri hotela je vysoká šanca, že vás usmievavá vietnamská recepcia pozdraví “privjet” alebo s vami hotelový spolubývajúci začne na raňajkách komunikovať po rusky. Áno, v tomto meste stretnete obyvateľov Ruska na každom kroku. A tak, ako Slováci často krát nedokážu Vietnamcov rozoznať od Číňanov, podobne aj nás domáci hádžu do jedného vreca s Rusmi, tak si to neberte osobne. Ak po rusky dokážete aspoň hovorovo konverzovať, je celkom pravdepodobné, že s Vietnamcom nájdete spoločnú reč v obchode oveľa skôr, ako keď to budete skúšať s perfektnou angličtinou. Rovnako je to aj s niektorými reštauráciami v bočných uličkách, ich menu je často krát písané iba v azbuke. Do Nha Trangu ako takého investuje za posledné roky mnoho ruských spoločností a pre Rusov samotných je táto destinácia jednou z najvychytenejších na svete. Všetci sú však veľmi priateľskí a zvyknutí na turistický ruch z rôznych kútov sveta.

Nha Trang je stále populárnejšia prímorská destinácia, svedčia o tom aj veľké investície od ruských investorov.

Ostrov Hon Tré, na ktorom bol vybudovaný vietnamský Disneyland nesie názov značky jeho majiteľa - Vin = Mr. Vuong.
Foto: Diana Vozárová — BUBO

Mesto plné cyclos #

Hotely v celom meste sú koncentrované v rezortovej časti pozdĺž pláže, hneď za hlavnou cestou Trần Phú. V podstate sa jedná o niekoľko kilometrov dlhý pás pláže. Paralelne s ním je cesta, lemovaná hotelmi, jeden vedľa druhého. Popri ceste postávajú lokálni šoféri na tzv. cyclos (čítaj sajklos). Cyclo je tunajšie pozemné presúvadlo, niečo na spôsob rikše. Má základ v bicyklovej stavbe, rozdiel je však v ich ľudskom pohone a miesto je tu akurát pre jednu osobu. Za tri doláre alebo 50 tisíc vietnamských dongov vás títo miestni “sajklisti” radi dovezú priamo k modrému stánku s predajom lístkov pre vstup do areálu Po Nagar. Za ďalšie dva doláre na vás rozumnú dobu ochotne počkajú a odvezú späť na hotel (45 minút aj s čerstvým kokosom na hornej terase a fotením bohato stačí). Zálohu za čakanie im však zaplaťte až po vašej prehliadke a určite je fér zjednávať.

Začnite s tým, či na vás nepočkajú na dobré slovo, potom skúste jeden dolár, najvyššia hranica sú dva doláre. Ak sa im to nebude páčiť, pokojne odíďte. Buď za vami pobežia, alebo si nájdete niekoho nového.

K čamským vežiam sa viete dostať aj pomocou stiahnutej aplikácie GRAB, ktorá funguje podobne ako UBER alebo BOLT. S rozdielom, že po vás príde klasický vietnamský motocykel a zrazu sa stávate účastníkom miestnej, naoko chaotickej, no pritom skvelo organizovanej dopravy. Oba spôsoby dopravy sú jednoznačne zážitkom, presun cyclom je však autentickejší.

Po Nagar si tak či tak nenechajte ujsť! Ide o fascinujúce chrámové miesto z 8. storočia, venované bohyni Yan Po Nagar, ktorá má v náboženskej histórii krajiny dôležité miesto ako zakladateľka Čamského ľudu. Nájdete tu zvyšky štyroch veží hinduistických chrámov z červených tehál z pálenej hliny, ktoré sú spomienkami na kráľovstvo Champa. To malo sídlo práve na kopci Cu Lao, vzdialenom asi 1,5 kilometra od samotného centra mesta. Pri návšteve tohto posvätného miesta sa nebudete vedieť rozhodnúť, či vás viac uchvátila samotná mágia miesta, alebo pôvabná cesta hore svahom k nemu…

Obrovská socha sediaceho budhu na pahorku pagody Long Son stráži mesto už desaťročia.

Obrovská socha sediaceho budhu na pahorku pagody Long Son stráži mesto už desaťročia.

Katedrála Krista Kráľa #

Po návšteve Po Nagar je ďalším ideálnym miestom na spoznávanie tunajšej histórie atraktívna zastávka v podobe gotickej katedrály Krista Kráľa z 19. storočia, čias francúzskej kolonizácie Vietnamu. Kresťanský kostol dostavaný na prelome 20. a 30. rokov 20. storočia je od čamských veží vzdialený len tri kilometre smerom späť k rezortovej časti mesta. Najlepšie je aj v tomto prípade nechať sa odviezť cyclom, ktorý vám zastaví pri kruhovom objazde s príznačnými vlajkami socialistického Vietnamu (kombinácia národnej vlajky a červenej vlajky s kosákom). Vstup do katedrály je z ľavej strany do kopca. Ešte predtým je však treba zaplatiť poplatok cca 10 000 dongov na osobu do kasičky nenápadnému pánovi na parkovisku, ktorý vám na zdrap papiera napíše neurčité znaky a podá vám ho. Ten treba pri vstupe do kostola odovzdať strážnikom v civile. Sumu píšem schválne ako približnú, pretože pre päť a viac osôb tu platí jednotná cena 50k VND. Presnú cenu na osobu sa aj tak nikdy nedozviete, preto opäť platí pravidlo - nebáť sa zjednávať!

Chrám Long Son

Hneď pri vstupe po ľavej strane budete mať výhľad na zastavanú severnú stranu mesta. Po pravej strane uvidíte tabuľky s nápismi. Odhaduje sa, že takýchto tabuliek je v celom areáli asi štyritisíc a každá z nich je malou hrobkou pozostalých, pôvodne pochovaných na blízkom cintoríne. Ten však bol v roku 1988 odstránený kvôli výstavbe susediacej vlakovej stanice. Pri stúpaní k samotnej katedrále si všimnite kombináciu prvkov kresťanstva a budhizmu - socha Svätej Márie, pred ktorou sú v miske s pieskom zapichnuté a zapálené obetné vonné tyčinky. Katedrála sa zvnútra pýši nádhernými farebnými vitrážami s výjavmi zo života svätých – vrátane Johanky z Arku a samotného Krista, ktoré tu môžete obdivovať každý deň medzi 5:30 ráno a 18:30 večer. Kostol je sídlom katolíckej diecézy centrálneho Vietnamu. Východ z chrámu je situovaný zo strany parkoviska s kasičkou, konkrétne vás povedie päťdesiattri kamenných schodov dolu. Celý tento okruh si viete vychutnať za tridsať minút.

Nočnou Trần Phú #

Najdlhšia a turisticky najrušnejšia ulica celého Nha Trang - ulica Trần Phú, má najväčšie čaro po zotmení. No oplatí sa ju vidieť v ktorejkoľvek hodine dňa. Je úplne jedno, ktorým smerom sa budete uberať, pozdĺž celého pobrežia vás bude sprevádzať centrálny park s lavičkami a strojmi na cvičenie, prístupnými pre kohokoľvek. Pozdĺž pobrežia sú najlepšie hotely (Intercontinental, Hilton), príjemné plážové reštaurácie zväčša európskeho charakteru, s priateľskou atmosférou a častokrát živou hudbou. Môžete si tu pochutnať na čomkoľvek - od zeleninových penne, cez jemne prepečenú bravčovú panenku až po pravé vietnamské Pho. Ak však túžite po typickom lokálnom jedle, treba prejsť cez rušnú cestu na chodník pod líniou hotelov. Tu sa drobné večierky striedajú s vietnamskými obchodmi s oblečením a malými stánkami na kolesách, kde vám s radosťou a úsmevom upečú kukuricu na masle alebo zoskladajú čerstvú francúzsku bagetu so sladko-pikantnou omáčkou, mäsovými guľkami typickými pre celý Vietnam, kopou koriandra a vajíčka v podobe podpultovej omelety. Všetko zabalené do kúsku papiera, na okamžité zjedenie! My z BUBO uprostred všetkých týchto dobrôt pravidelne navštevujeme reštauráciu Sailing Club, ktorá ponúka sedenie s výhľadom na more a nohami v piesku. Nezabudnuteľné!... Potom sa zvykneme presunúť do reštaurácie Louisiane na kvalitné domáce pivo a živú gitarovú muziku.

Oproti reštaurácii Sailing Club sa nachádza luxusné obchodné centrum Vincom Plaza, v ktorom okrem prestížnych módnych značiek nájdete aj foodcourt či kino. Za naozaj autentickým zážitkom sa popri hoteli Novotel a francúzskej koloniálnej budove Divadla múzických umení presunieme do centra mestského diania na nočný trh. Uprostred množstva farieb, svetla a ruchu tu nájdete aj najrôznejší tovar, veľa oblečenia, suvenírov, hračiek, všetko za zlomkové ceny oproti našim výrobkom. Práve tu jednoznačne odporúčam vyskúšať si už spomínané zjednávanie cien. Ak by ste si aj nechceli domov priniesť suvenír v podobe melónových alebo banánových šiat, už len samotná prechádzka a zjednávanie s trhovníkmi je obrovským zážitkom, ktorý k tejto krajine a mentalite jednoducho patrí.

Nájdete tu jeden z najlepších street-foodov, aké ste kedy ochutnali.

Effeilom navrhnutou lanovkou sa za 12 minút vo výške 36 metrov dostanete priamo do zábavného parku Vinpearl.
Foto: Diana Vozárová — BUBO

Lanovkou ponad záliv #

Možno vás milo prekvapí, že Vietnamci v rámci tradičného udržiavania dlhovekosti pravidelne každé ráno priamo na ulici cvičia. Je to pre nich tak prirodzené, ako pre nás raňajkovať. Využite šancu a pridajte sa jedno ráno k nim, budete sa cítiť zaručene vietnamsky, a navyše fit! Toto je vôbec ideálne miesto pre milovníkov pohybu a aktívneho oddychu. Ak máte šport a dobrodružstvo v krvi, poteší vás, že Nha Trang je destináciou známou hlavne pre nádherné koraly, lemujúce ostrovčeky, ktoré pod túto oblasť patria. Šnorchlovanie alebo potápanie v tunajších zátokách je zážitkom na celý život! Na pobrežnej strane rezortovej časti nájdete množstvo malých spoločností, ktoré organizujú okružné výlety loďkami a splnia vám aj váš potápačský sen. Viete si dokonca požičať surf alebo SUP (paddleboard) za 15 dolárov na hodinu, prípadne si s deťmi zaskákať na vodnom nafukovacom hrade. Obľúbenou plážou domácich je priamo mestská Tran Phu Beach, alebo asi 30 kilometrov vzdialená od centra Bai Dai Beach, vyhľadávaná najmä surfermi.

Návštevu tohto čarovného mesta môžete ukončiť jazdou lanovkou, ktorej trojkilometrová trasa vedie do exkluzívneho ostrovného rezortu Vinpearl. Než sa lanovka postavila, dalo sa sem dostať iba loďou. Zažijete príjemnú 12-minútovú cestu, uvidíte luxusný rezort a vychutnáte si úchvatný výhľad na záliv. To všetko môžte absolvovať vo večerných, či nočných hodinách, kedy je zážitok najväčší!...

Nádherné pamiatky z rôznych historických čias, usmievaví ľudia, žiadny stres, veľa dobrého jedla, zábava v uliciach, nákupy, nádherné pláže so športovými aktivitami, dobré služby aj neďaleké hory. To všetko ponúka Nha Trang – jedna zo stále živšie sa prebúdzajúcich destinácií Vietnamu, ktorá vám celkom určite pozmení zaužívanú predstavu o dovolenke v tejto krajine…

TOP 10 Nha Trangu: #

  1. Medzinárodné letisko Cam Ranh je od centra vzdialené 40 minút autom a vzápätí sa v rámci spoznávania tejto rôznorodej krajiny ocitnete priamo na dokonalej plážovej dovolenke. K tomu pridajte pamiatky po Čamskom kráľovstve, vplyv Francúzov, budhistické, kresťanské stavby a milióny eur z ruských zdrojov. Viac kontrastov ako v Nha Trangu inde vo Vietname len ťažko nájdete.
  2. Po Nagar – starobylé čamské veže sfarbené do oranžova a čerstvý kokos v ruke si vychutnáte priamo pod lianovitým fikusom, s úchvatným pohľadom na mestskú perifériu.
  3. Katedrála Krista Kráľa – katedrála vo francúzskom gotickom štýle s nádhernými vitrážami a štyritisíc starých tabuľovitých hrobiek.
  4. Cyclo – tak sa tu skrátka jazdí! V Nha Trangu Vás lokálny šofér cycla rád dovezie za pár dolárov v miestnej tlačenici ozaj kdekoľvek.
  5. Prechádzka po Tran Phu – kde zažijete jedinečnú nočnú atmosféru mesta, špliechanie mora na nábreží sa bude miesiť s večným trúbením motocyklov, do toho bary, hudba, dobroty...
  6. Nočný trh Nha Trangu - zjednávanie cien pri nákupoch melónových šiat? Ten najlepší, autentický zážitok z Vietnamu!
  7. Obchodné centrum Vincom - prejdite z rušnej ulice do obchodného centra a doprajte si klimatizovaný luxus.
  8. Sailing Club – večerný luxusný gurmánsky zážitok priamo na pláži. Alebo niečo jednoduchšie? Francúzska bageta na vietnamský spôsob - street food, ktorý nesmiete vynechať!
  9. Lanovkou na ostrov! Uvidíte jeden z najluxusnejších rezortov Vinpearl, zažijete úchvatnú 12-minútovú cestu vzduchom, tri kilometre obdivovania zálivu, oceánu pod vami a rozsvieteného mesta…
  10. Šnorchlovanie vo farebných vodách - jedny z najkrajších koralov na svete, ku ktorým sa dostanete jedine loďou z centra Nha Trangu. 

Vodopády a komplex Ba Ho sú ideálnou voľbou prírdného poldňového úteku zo živelného Nha Trangu.
Foto: Diana Vozárová — BUBO

Čo vidieť navyše: #

  1. Thap Ba Spa - po nákupoch v luxusnom Vincom center sa asi po 15 minútach pešo môžete nechať hýčkať v neďalekých bahenných kúpeľoch s prírodnými minerálnymi horúcimi prameňmi.
  2. Ostrov Hon Tre - lanovka postavená spoločnosťou Eiffel sa nachádza pri hlavnom prístave Cau Da. Vo výške 38 metrov sa presuniete na ostrov, kde si nebudete istí, či nie ste v parížskom Disneylande. Skvelé miesto pre rodiny s deťmi.
  3. Pagoda Long Son - 24 metrov vysoká socha Buddhu sa nachádza na úplnom vrchu pagody Long Son za mestom. Po ceste nahor stretávate mníchov, spiaceho Buddhu a vychutnávate výhľady na celé mesto. Nezabudnite si pred vstupom zakryť ramená a obliecť dlhé nohavice.
  4. Vodopády Ba Ho - poldenná turistika smerom na sever nhatrangskej džungle s prírodnými kaskádami a vodopádmi, v ktorých vám padne vhod počas horúceho dňa sa okúpať. Objavte v sebe skrytý adrenalín a skočte si z útesov do jazera! Odporúčam pribaliť repelent.
  5. Park Tue Tinh na Tran Phu, blízko reštaurácie Sailing Club, kde si v podvečerných hodinách môžete posedieť na lavičke v parku a sledovať domácich na korčuliach a skateboardoch.
  6. Denný trh Dam Market - neďaleko čamských viež Po Nagar sa nachádza denný trh s desiatkami druhov zeleniny, ovocia, morských plodov, orechov, ale aj s oblečením, či elektronikou. Zájdite si sem ráno a začnite deň raňajkami na najpopulárnejšom trhu mesta.
  7. Langusty priamo z ulice - stánok na dvoch kolesách, vľavo gril a vpravo vedro s čerstvými langustami, ktoré vám ochotná Vietnamka ugriluje priamo pred vašimi očami. Gurmánsky zážitok!
  8. Národné oceánografické múzeum - múzeum s dvadsaťtisíc druhmi morských potvoriek, otvorené od r. 1922 sa nachádza pri hlavnom prístave Nha Trangu, blízko lanovky na ostrov Hon Tre.
  9. Long Beach - len pár minút motocyklom von z mesta sa ocitnete na nádhernej piesočnatej pláži s tyrkysovo-modrou vodou. Aj toto je Vietnam...
  10. Skylight Nha Trangh - reštaurácia na 43. poschodí s výhľadom 360 stupňov a 151 metrov vysoký maják, ktorý vidíte z každej strany mesta. Luxusný zážitok, spojený s výborným jedlom! Vstupné je v utorok, stredu, štvrtok a v nedeľu 150 000 VND, v piatok a v sobotu 20 000 VND a v pondelok je zatvorené.

Zažite pláže v Nha Trangu na vlastnej koži a vyberte sa s nami na dovolenku do Vietnamu! Náš zájazd Vietnam zo severu na juh vám ukáže Vietnam od Hanoja až po Ho Či Minhove mesto. Ak si však chcete pozrieť aj exotickú Kambodžu, vyberte sa na zájazd Vietnam, Kambodža a neoľutujete!

Zaujal vás Vietnam? Prečítajte si aj naše ďalšie vietnamské články:

  • Hue - prejdite sa cisárskym Hue s vlastným Zakázaným mestom
  • Hanoj - nadýchnite sa chaosu a starobylosti fantastického Hanoja
  • Severný Vietnam - ako vyzerá krása severovietnamskej prírody?
  • Ho Či Minhove mesto - legendárny Saigon má čo ponúknuť!
  • Hoi An - najkrajšie miesto Vietnamu posiate lampiónmi
Diana Vozárová

Diana Vozárová

Diana Vozárová

Bývalá “ajťáčka”, ktorá našla svoju vášeň v cestovaní. Miluje adrenalín, hory, športy a kvalitné jedlo a s nadšením ochutná všetky gurmánske špeciality, ktoré na cestách vidí. Niekoľko rokov žila a pracovala v Londýne a vo francúzskych Alpách, kde uplatnila svoju znalosť francúzštiny. Prebytočnú energiu vo voľnom čase krotí jógou a lezením po skalách. Svet sa snaží vnímať esteticky a fascinujú ju kontrasty a paralely, ktoré objavuje pri spoznávaní rôznych kultúr a národov. Vždy pozitívna a s úsmevom Vás prevedie po tých najtajnejších miestach. Okrem Európy sprevádza zájazdy v Izraeli, Jordánsku a juhovýchodnej Ázii, kde sa zamilovala do Vietnamu.

Zo zájazdu:

Diana Vozárová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1517

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Vietnamská vojna (2. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (2. časť)

Vietnam je krajina so zaujímavou históriou, vrátane nedávnej vojenskej. Vďaka spletitým udalostiam v minulosti vietnamský národ nadobudol dnešnú…

Angelika Machová 13 min. čítania
Vietnamská vojna (1. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (1. časť)

Vietnamskú vojnu možno považovať za jednu z najdlhšie trvajúcich vojnových konfliktov, ktorá dlhé roky nemala víťazov ani porazených. Mala však…

Angelika Machová 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.