Navštívili sme Islamabad a Lahore, prešli sme Karakoram Highway až do Číny, dokonca sme zavítali aj do smutne známeho Peshawaru, ale miestni obyvatelia v nás nikde nevyvolávajú strach a pocit nebezpečenstva. Skôr naopak - patria k najmilším ľudďom, čo sme kedy stretli.

Pakistan, jedna z najobávanejších krajín sveta. A predsa keď sa prechádzate ulicami miest a dedín, tak určite nemáte pocit nejakého väčšieho nebezpečenstva. Navštívili sme Islamabad a Lahore, prešli sme Karakoram Highway až do Číny, dokonca sme zavítali aj do smutne známeho Peshawaru, ale miestni obyvatelia v nás nikde nevyvolávajú strach a pocit nebezpečenstva. Skôr naopak - sú to jedni z najmilších ľudí čo sme kedy stretli.

Krajina veľmi milých ľudí, z ktorých je pár veľmi nemilých #

Nebezpečenstvo je hlavný dôvod prečo sa väčšina ľudí ani nezamyslí nad návštevou Pakistanu. Tak ako to vlastne je s tou bezpečnosťou? Nebezpečenstvo neznamená, že vás chce každý zabiť, okradnúť alebo uniesť. A obyvatelia Pakistanu toto určite bežne nemajú za lubom. Nebezpečenstvo je o šanci. U nás je malá šanca, že Vás okradnú a minimálna šanca, že sa Vám stane niečo horšie. V Pakistane je o niečo väčšia šanca, že Vás okradnú a o niečo väčšia šanca, že sa Vám stane niečo horšie. A podľa toho kam idete a čo robíte viete túto šancu zvýšiť alebo znížiť. Jednoznačne to ale nie je tak, že na uliciach Pakistanu by Vás polovica ľudí chcela zamordovať zato, že ste turista. My z BUBO sem chodíme už od roku 1996 a nikdy sme nemali zlú skúsenosť. Existuje určite promile ľudí s nekalými úmyslami, ale väčšina vníma turistov úplne inak. Ako? So záujmom a mnohí dokonca s radosťou. Pakistanci si uvedomujú, že ich krajina má vo svete zlé renomé a turisti sem chodia veľmi málo. Preto sa mnohí doslova tešia, že vidia nejakých cudzincov, ktorí prišli a zaujímajú sa o ich krajinu. To samozrejme neznamená, že človek nemusí byť opatrný! Opatrnosť nikdy nezaškodí a pozvania na čaj do tmavej uličky, alebo malá nočná prechádzka môže byť zlý nápad. Všeobecne je ale dôležité si uvedomiť, že drvivá väčšina ľudí okolo vás vám nechce zle. Pár ľudí ale môže mať nekalé úmysly, a preto si pre istotu treba dať pozor. Pakistan je v skratke krajina veľmi milých ľudí z ktorých pár je veľmi nemilých.

3 fotografie

Pakistan je krajina krásnych pamiatok, ktoré sú vďaka pochybnej reputácii krajiny prakticky bez turistov

Aká je teda tá bezpečnosť? #

Pakistan je pokladaný za nebezpečný. Je situovaný pri hraniciach s Afghanistanom s ktorým má aj zdieľaný kultúrny odkaz a práve preto a krajina stala útočiskom Afgancov, ktorí sem utekajú už od čias sovietskej invázie. S nimi sa sem dostali aj rôzni náboženskí extrémisti a konzervatívci. Nebudem tvrdiť, že niečo z toho nie je pravda. Hotely v hlavných mestách sú strážené ozbrojenými strážnikmi. Na cestách sú miestami checkpointy. V Peshaware sme dokonca bývali na hoteli ktorý mal protitankové zátarasy. Nie je to ale po celej krajine a niektoré miesta sú viac exponované ako iné. Také Lahore alebo Islamabad sú oveľa bezpečnejšie a aj keď tu človek vidí bezpečnostné opatrenia tak sa jedná skôr o prevenciu. Keď potom človek stretne obyvateľov týchto miest tak pochopí, že väčšina je skutočne neškodných, respektíve dokonca priateľských.

Pakistanci si uvedomujú, že ich krajina má vo svete zlé renomé a turisti sem chodia veľmi málo. Preto sa mnohí doslova tešia, že vidia nejakých cudzincov, ktorí prišli a zaujímajú sa o ich krajinu.

3 fotografie

Ulice Pakistanu - večne živé a plné

Úsmev - najsilnejšia zbraň #

Staré mesto Lahore je jeden veľký bazár, podobne ako tomu je v mnohých mestách v Pakistane a Indii. Okolo Vás sú samé stánky, kde tu mešita, a mnohí obchodníci. Všade panuje čulý ruch, ale turisti nikde. Presne nula. Ak máte veľké šťastie tak stretnete zablúdeného Angličana alebo Japonca ale za normálnych okolností sme na uliciach jediní cudzinci. Náš prítomnosť je  preto veľkým ozvláštnením každodenného bežného života. Na ulici nás pristavujú ľudia aby sa spýtali odkiaľ sme a pozdravili nás. Všetkých odzdravujeme a vysvetľujeme, že zo Slovenska. To nikto nepozná. Máte pocit, že sa tu ale všetci poznajú navzájom. Veľa ľudí sa medzi sebou zdraví a zdravia aj nás. Každý s kým nadviažete očný kontakt si podľa miestnej zvyklosti zaslúži pozdrav. A keď poviete „Salam Alejkum“ a pridáte úsmev, tak Vám je takmer na sto percent odpoveďou „Alejkum i Salam“ s úsmevom ako z reklamy na zubnú pastu, nezávisle od toho ako zamračene sa pred sekundou okoloidúci tváril. Miestni si mimoriadne cenia, že sme na nich slušní a práve na takomto mieste pochopíte silu neverbálnej komunikácie a jej najsilnejšej zbrane – úsmevu.

3 fotografie

V Pakistane nie je problém s fotografovaním, stačí sa spýtať

...a médiá o nás tak zle rozprávajú! #

Zároveň každý, kto vie trochu anglicky sa chce s Vami rozprávať.  Nielen odkiaľ sme, ale aj čo nás priviedlo a najdôležitejšie ako sa nám páči u nich v krajine. Je Pakistan pekný? A potom prichádza ďalšia dôležitá otázka – sú Pakistanci milí? A my musíme pravdivo odpovedať, že áno, sú veľmi milí. Vtedy vidíte tú hrdosť a ten záblesk pýchy, že aj keď ste v krajine, kde sa stalo veľa zlého tak ľudia sú milí. Aj keď je reputácia krajiny akákoľvek tak tu stojí turista a práve povedal, že ľudia sú milí. Pakistancov to neskutočne teší. Prečo? Samotná neľahká situácia Pakistanu je pre mnohých akousi svojskou motiváciou nato aby boli čo najlepší. Jednoducho, v krajine sa Vám veľa vecí nepáči, tak aspoň vy sa snažíte byť dobrý aby ste išli príkladom ostatným a vysielali pozitívny odkaz do sveta. A práve toto zažívame na každom kroku. Keď poviete, že ľudia sú dobrí a milí, tak hneď nasleduje premostenie – „vidíte a médiá o nás tak zle rozprávajú!“ Mnoho čestných a slušných ľudí preto skončí s negatívnou nálepkou aj keď sú absolútne neškodní. A je výborné vidieť, že sa toľko ľudí v krajine snaží aby to napravili.

Potom prichádza dôležitá otázka – sú Pakistanci milí? A my musíme pravdivo odpovedať, že áno, sú veľmi milí.

3 fotografie

Často sa stane, že Vás Pakistanci poprosia o to aby ste si ich odfotili

Ste naši hostia! #

A sú tí Pakistanci naozaj milí? My v BUBO hovoríme, že jednoznačne áno! Zdravia Vás, vykrikujú „Vitajte v Pakistane“ a môžete sa stretnúť s tým, že Vás oslovia na ulici aby ste si ich odfotili. Často tu dostávame pozvania na posedenie v obchode, návštevu u niekoho doma, alebo čaj. Ak nás pri poslednej návšteve za dve hodiny na bazáre nepozvalo k sebe domov na čaj 5 ľudí tak ani jeden. Pre každého z pozývajúcich by to bola radosť pohostiť nás a vymeniť si pár zdvorilostných fráz. Niekedy je až ťažké sa slušne vyvliecť, lebo z čisto bezpečnostného hľadiska by bola návšteva labyrintu uličiek v útrobách starého pakistanského mesta možno zlým nápadom. Aj keď si nemyslím, že by mali miestni ozaj zlé úmysly, ale človek nikdy nevie a opatrnosti nikdy nie je dosť. Štedré ponuky pohostenia sme síce zdvorilo odmietali, ale keď sa za nami na ulici rozbehol predajca kavy (silný bylinný čaj z Kašmíru) s plnými šálkami, tak sme už nemohli odolať a pri jeho stánku sme si jednu rundu. Platiť? Ani Omylom! Sme jeho hostia, nie každý deň prídu Európania! Všetko dobré a užite si Pakistan!

Rozporuplá ale úchvatná krajina #

V skratke návšteva Pakistanu je neuveriteľným zážitkom nie pre mešity, akokoľvek krásne a historické, ani pre úžasne a obrovské bazáre, ale pre jeho obyvateľov. Tí totálne poprú a zničia všetky stereotypy, ktoré môžu o Pakistancoch v Európe prevládať. Nebudem tvrdiť, že je to dokonale bezpečná krajina, alebo úplne idylická destinácia. Je tu vidieť následky konfliktov, ktoré sa tu odohrali a ďalej odohrávajú. Človek si musí dať samozrejme pozor. Nie je to ale ani vojnová zóna a ani krajina, kde by vás chceli zavraždiť na ulici. Pakistan je v skrátke rozporuplná, ale úchvatná krajina. Nájdete tu zaujímavé mestá, krásne hory a úchvatné bazáre, ale často prehliadanou atrakciou sú ľudia. Tí sú úžasne milí a snažia sa predstaviť krajinu v tom najlepšom svetle ako ju v médiách bežne nevidíte. Aj preto je Pakistan tak zaujímavý na návštevu. Tu stále prežíva autenticita ak často už v stále zmenšujúcom sa svete ľahko nenájdete. Aj preto sa sem z BUBO pravidelne vraciame už vyše 20 rokov a budeme sa sem vracať kým to bude čo i len trochu možné. Pakistan je v skratke úžasný a ako taký si ho zapamätá aj každý, kto ho navštívi!

Čo navštíviť v Pakistane #

  1. Lahore - jedno z najdôležitejších miesto indicko-pakistanskej kultúry. Má bohatú históriu a historické centrum s obrovským bazárom, starobylou pevnosťou a krásnymi mešitami. Nájdeme tu aj zachovalú koloniálnu časť akú nájdete v máloktorom bývalom koloniálnom meste.
  2. Hranica India – Pakistan – hranica medzi dvoma regionálnymi rivalmi je fascinujúcou atrakciou. Každý deň tu poobede prebieha oficiálna ceremónia zatvárania hranice, v rámci ktorej indickí a pakistanskí colníci za povzbudzovania tisícov divákov súťažia v tom kto má lepšie nacvičené pohyby a vojenské postupy.
  3. Karakoram Highway – Jedna z najslávnejších vysokohorských ciest planéty nie je úplne diaľnicou, ale zato je to cesta s úchvatnými vyhliadkami. Prechádza pozdĺž Himalájí, a Hindu Kush a pretína druhé najvyššie pohorie planéty Karakoram. Je len málo miest na svete kde viete prejsť cez takéto hory autom.
  4. Fairy Maedows – Západný koniec Himalájí označuje preslávená Nanga Parbat a v jej tieni sa ukrývajú možno najkrajšie alpinské lúky Ázie. Predstavte si pred sebou osemtisícovú horu, okolo seba nedotknuté ihličnaté lesy a pod Vami gigantický ľadovec. Nemusíte byť ani horolezec ani vysokohorský turista a za pár hodín autom a hodinu a pol pešo si viete vychutnať jednu z najkrajších panorám Ázie

4 fotografie

Lahore, hranice, Karakoram Highway alebo Fairy Maedows. Pakistan si zaslúži našu pozornosť!

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Navštívil rôzne zapadnuté kúty od subsaharskej Afriky, cez odľahlé ostrovy tichomoria po neznáme provincie Číny. Jeho srdcovkou je Ázia, ktorú prešiel od Iránu po Severnú Kóreu, ale sústavne sa sem vracia či ako sprievodca, alebo ako turista. Himaláje a Karakoram sú pre neho takmer posvätným regiónom, kam sytematicky chodí každoročne dopĺňať biele miesta na svojej cestovaľskej mape. Absolvoval lety vrtuľníkmi, lietadlami, prechody autom, ale aj pešie túry podĺž celého hlavného hrebeňa najvyšších hôr sveta. V Pakistane prešiel Karakoram Highway, navštívil hlavné mestá a dostal sa až takmer na hranice Afghanistanu, do Peshawaru.

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 1588

Mohlo by Vás zaujímať

Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Obávaný Pakistan Blog

Blog Obávaný Pakistan

Navštívili sme Islamabad a Lahore, prešli sme Karakoram Highway až do Číny, dokonca sme zavítali aj do smutne známeho Peshawaru, ale miestni…

Lahore, kultúrne srdce Pakistanu Lahore

Lahore Lahore, kultúrne srdce Pakistanu

Najväčšie a hlavné mesto provincie Pandžáb a druhé najväčšie mesto Pakistanu patrí jednoznačne medzi kultúrne šoky vo všetkých smeroch. Mesto,…

Marek Melúch 21 min. čítania
Report z Kašmíru 2001 Blog

Blog Report z Kašmíru 2001

Tak sme všetci šťastne docestovali... Napriek nepokojom vo svete, ktoré boli a sú spôsobené terorizmom sme doleteli Swissairom, ktorý neskôr skoro…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.