Uruguaj - objavte jeho chuť

Uruguaj - objavte jeho chuť

Kuchyňa tejto krajiny je veľmi podobá susednej Argentíne. Odporúčame pozrieť si informácie na našej stránke bubo.sk v časti Argentína - strava. Mnoho pochúťok, ktoré opisujeme tam, nájdete aj v Uruguaji. Tento fakt súvisí so spoločnou históriou. Do oboch krajín prúdili imigranti rovnakých národností, ktorí ovplyvnili kuchyňu v tejto časti Latinskej Ameriky. Ich územie bolo kolóniou Španielska pred 200 rokmi a volali sa "Virreinato del Rio de la Plata". Možno si návštevu Uruguaja budete spájať aj s návštevou Argentíny, a tak Vám nič podstatné neunikne. Každopádne tu Vám ponúkame prehľad, čo ďalšie môžete v tejto krásnej nenápadnej krajine ochutnávať.

Národná kalorická bomba Chivito #

To najpopulárnejšie jedlo v celej krajine je chivito. Pripravte sa na gastronomický zážitok, lebo takýto sandwich ste, dúfame, že ešte nikdy nevideli ani nejedli. Nič pre ľudí, ktorí držia diétu. Každopádne, ak ju môžete maximálne raz porušiť, tak my v BUBO odporúčame, aby to bolo práve tu, pri národnom jedle Uruguaja. Chivito je názov, ktorý v španielčine označuje doslova "malú kozu". Miestne príbehy hovoria, že niekedy v polovici minulého storočia bol jeden miestny kuchár požiadaný o to, aby pripravil jedlo s opečením kozím mäsom. No nakoľko toto zviera nemal k dispozícii, rozhodol sa improvizovať a pripravil sandwich s kúskami takého opečeného mäsa "aké chladnička dala", a takto vzniklo chivito. Čo teda dostanete vo svojej porcii? Váš veľký sandwich bude naplnený kúskami hovädzieho (nie kozieho) mäsa ugrilovaného/opečeného spôsobom churrasco (poznáte aj z Argentíny či Brazílie), šťavnatou šunkou, roztápajúcou sa mozzarellou, chrumkavou slaninkou, čerstvými paradajkami a šalátom. Aby toho nebolo málo, tak navrch dostanete ešte jedno volské oko. A ak sa ruka "šmykne" tak kuchár na Vás nebude šetriť ani olivami, opečenou cibuľkou a zavaranou uhorkou. Ešte nekončíme! Navrch ešte salsa golf - slávny mix kečupu a majonézy. Ako príloha k tomu sa hodia hranolky, zemiakový šalát alebo čerstvý zeleninový šalát. Teraz je to všetko.

A ako si ho objednať? Typ "chivito a plato" Vám naservírujú bez bagety, do ktorej je chivito plnené. Ide čisto iba o jeho plnku a aby teda Vaša porcia ostala bez pečiva. V ponuke nájdete buď teda klasicky "chivito" alebo "chivito canadiense", obe je správne a rozdiel by mal ostať len v tom, že Canadiense bude mať šunku navyše (poznajú tu typ šunky, ktorá sa volá jamon canadiense "kanadská", no s Kanadou toto jedlo nič nemá). A kde si ho dať? Ak ste v Montevideo, tak skočte do La Pasiva (adresa Av. 18 de Julio 1022), ktorá ma decentné stolovanie a pekné prostredie pri námestí. Prípadne do lokálnych podnikoch (cenovo dostupná kategória) ako Tinkal bar (Dr Emilio Frugoni 853) či Bar Arocena (Av Alfredo Arocena), kde v oboch ho pripravujú naozaj výborne.  A ak ste v Colonia del Sacramento, tak tu BUBO doporučuje Los Farolitos na adrese Gral. Flores 252-272.

Street food #

Rovnako ako v Argentíne, tak aj tu v Uruguaji môžete ochutnať choripán. Nájdete ho aj pod názvom Chorizo al pan. Choripán je skvelé street-food jedlo, ktoré pozostáva zo sandwichu a pikantnej klobásky chorizo. Ako oblohu do sandwichu si môžete zvoliť čo len chcete, na čo máte práve chuť. Chiripán je skladačka z dvoch slov: chorizo (klobáska) a pan (bageta). Jednoduché a rýchle jedlo, ak potrebujete zahnať hlad.

Pancho je uruguajský hot dog, ktorý taktiež nájdete aj v pouličných stánkoch v Argentíne. Ide o klobásku s bagete, ktorej hovoria Pan de Viena. Miestni by Vám povedali, že celé Pancho je o tom, akú oblohu si k nemu zvolíte. Tie Vám v každom regióne Uruguaja budú ponúkať iné. Jednu lepšiu ako druhú. Úplne však najpopluárnejšie je dať toppinku pozostávajúcu z horčice, syra, kukurice, cibuľky a salsa golf. Môžete si k nej dopriať aj porciu hranoliek. 

Tortas Fritas sú ďalší populárny snack, ktorý tu jedávajú hlavne v období jesene a zimy. Počas upršaných dní nie je nič lepšie ako dať si pohár maté s tortas fritas. Môžete si k nim dopriať aj populárny karamelový krém dulce de leche alebo ovocný džém. Tortas Fritas sa pripravujú z múky, masla, mlieka, masti a prášku do pečiva. Vyformuje sa cesto, jednotlivé kúsky vytvarujú do požadovaného tvaru a následne fritujú. Pouličný predajcovia Vám ho ešte môžu posýpať s trochou cukru.

Garrapiñada alebo garrapiñeros - sladký streed food snack. Garrapiñada je uruguajská lahôtka, ktorá pozostáva z arašidov (prípadne vlašských orechov alebo mandlí), ktoré sa pražia v cukri, vode a vanilkovej esencii dovtedy, kým nie sú úplne obalené týmito ingredienciami a nestvrdnú. Nasypú vám ich do malého podlhovastého vrecka a môžete priamo konzumovať. Garrapiñeros sa stali tak populárne, že niektorí predavači sa odsťahovali do Argentíny, aby ich predávali aj tam. Stretnete sa teda s nimi v oboch krajinách.

Hlavné jedlá #

Aj tu sa budete stretávať s asado. Asado je známe nielen v Uruguaji a Argentíne, ale aj v iných latinských krajinách. Je to vynikajúci gastronomický večer a spôsob ako združiť rodinu, priateľov a známych na otvorenom priestranstve na poriadnej latino grilovačke. Opekajú sa rôzne druhy mäsa (hlavne hovädzie) v grile la parrilla na drevenom uhlí (charcoal) alebo na dreve, čo je rozšírený spôsob hlavne na vidieku a volá sa to asado criollo. A ako omáčku k mäsu volíte buď chimichurri (olivový olej, koreniny petržlen, oregano, cesnak, paprika, chili papričky, vinný ocot), alebo salsa criolla (môže byť podobná ako chimichurri iba bude mať zeleninu navyše, cibuľku, papriku, paradajky). A ktoré vínozvoliť? BUBO odporúča pohár Tannatu.

Lengua a la Vinagreta - studená príloha alebo predjedlo, známe v Uruguaji aj Argentíne. Pozostáva z hovädzieho jazyka, ktorý sa pokrájal na tenké plátky a marinoval v bielom víne, octe, olivovom oleji, cesnaku a petržlene. Občas sa do receptu použijú kapary a uvarené vajíčka. Môžete si ho dať aj ako ľahký obed alebo večeru a vynikajúco sa k nemu hodí červené víno.

Máte radi cestovniny? Doprajte si k ním tradičnú omáčku caruso, do receptu ktorej sa pridávajú huby, smotana, syr, mäsový vývar, syr a šunka. Caruso sa dochucuje cibuľkou, cesnakom a bylinkami. V Montevideo ju prvý krát pripravil talianský kuchár Raymundo Monti. Je pomenovaná po Enricovi Carusovi, talianský operný spevák, ktorý bol prvým veľkým tenorom.

Keď už sme pri Taliansku, musíme si spomenúť na Pizza a Caballo (pizza + faina). Čo je to faina? Obyvateľ Uruguaja si sotva objedná pizzu bez faina. Je to niečo autentické, čo môžete zažiť. Sú to malé tenké kúsky chlebíka, ktorý sa pripravil z cíceru. Akokoľvek to znie pri pizza nezmyselne, tak tu to majú naozaj veľmi radi. A čo ten caballo? Caballo je španielske slovo, ktoré znamená kôň, no a keď toto slovo použíjú pri jedle, označujú tým nejaký extra pokrm (v tomto prípade failu), ktorý jedia nad iným pokrmom (v tomto prípade nad pizzou). Môžeme to považovať za akýsi pizza sandwich.

 

Nezabudníte na dezert #

Fantastickou pochúťkou je syrový dezert, ktorý sa volá Martín Fierro. Je ideálne, ak ho pripravujú zo syra manchego, ktorý  je slaný a tuhý. Tento dezert kombinuje teda dve ingrediencie. Tou prvou je syr a tou druhou je pasta, resp. džem z ovocia, ktoré sa nazýva quince (tvarom podobné k hruške). Kedysi dávno bola známa iná verzia tohto jedla, kde namiesto quince používali pastu vyrobenú z batátov. Tento dezert spopularizoval jeden spisovateľ, ktorý sa volal José Hernández a bol to človek, ktorý často písal o slobode a gaučovskom spôsobe života a o ich právach. Jedna jeho postava sa volala Martín Fierro a týmto menom pomenovali aj túto syrovú pochúťku.

Chajá je uruguajský koláčik, ktorého základ tvorí cesto jemnučké a mäkké ako obláčik, broskyne, šľahačka a snehové pusinky. V niektorých receptoch sa objaví aj karamelové dulce de leche ako toppinka. Chajá bola prvý krát pripravená v mestečku Paysandú v roku 1920. Vtedy ju pripravil pán menom Orlando Castellano v podniku Cofitería las Familias. Tento podnik nájdete na adrese Dr Luis Alberto De Herrera 930 neďaleko baziliky v Paysandú.

A čím si pripiť na šťastné cesty? #

Medio y Medio (španielsky pol na pol) je tradičný uruguajsky drink, pripravený zo sladkého šampanského a suchého bielého vína v pomere 50:50. Pred mixovaním by mali byť obe vína dobre vychladené. Tento drink už však objavíte  aj v supermarketoch medzi ostatnými vínami. Môžete si k nemu dopriať sladké palacinky s karamelovým ducle de leche.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 397

Mohlo by Vás zaujímať

Ako byť šťastný? Blog

Blog Ako byť šťastný?

Ktorá je najšťastnejšia krajina sveta? Čo som sa o šťastí dozvedel na svojich cestách a naučil od iných národov? Prekvapujúce inšpiratívne zistenia…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Uruguaj - štát, kde nemajú soľničky Blog

Blog Uruguaj - štát, kde nemajú soľničky

V živote sa mi opakovane potvrdilo, že vybočiť zo zabehaných koľají je to najzaujímavejšie. A neznámy Uruguaj je práve o tomto. Odpoviem vám na…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Uruguaj - objavte jeho chuť Blog

Blog Uruguaj - objavte jeho chuť

Kuchyňa tejto krajiny je veľmi podobá susednej Argentíne. Odporúčame pozrieť si informácie na našej stránke bubo.sk v časti Argentína - strava.…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.