Oslo - zelená perla ukrytá vo fjorde

Prehliadka

Oslo - zelená perla ukrytá vo fjorde

Oslo zasadené uprostred nádhernej prírody, hôr a mora, obklopená úchvatným fjordom. Mesto, ktoré miluje umenie, kvety, fontány a sochy, zároveň živé, sofistikované, s moderne rozrastajúcou sa architektúrou, vždy však rešpektujúcou všadeprítomnú zeleň. Aj také je hlavné mesto Nórska. Poďte sa ním prejsť spolu s nami.

Oslo Počasie

mierny dážď

mierny dážď

4°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 05:53

Západ slnka 18:50

Dážď 7.77mm

Jedno zo stoviek súsoší Gustava Vigelanda.
Foto: Mirka Zelizňáková – BUBO

Malá veľká metropola #

Oslo patrí skôr k menším európskym metropolám, no o to atraktívnejším. Je jedným z najzelenších miest sveta, kde sa na každom kroku presvedčíte, ako vedia Nóri príkladne nažívať s prírodou, ale aj užívať si drobnosti a krásy života. Unikátna architektúra, dobré reštaurácie, hrdosť na svoju históriu, to všetko na vás dýcha potulkami po meste, kam sa budete chcieť určite vrátiť... Túto prehliadku mesta za jeden deň pripravili dve generácie našich škandinavistov, ľudí, ktorí hovoria plynule po nórsky, v Oslo žili a už 30 rokov sledujú prerod sivého mesta s krásnou polohou na európsku metropolu so špičkovou modernou architektúrou.

Pristávame na medzinárodnom letisku Gardermoen. Ide o najväčšie letisko krajiny s leteckými spojeniami do vyše 200 destinácií sveta. Ak nemáte prenajatý autobus, viete sa do centra (47km) dostať autobusom Flybussen/Flybussexpressen, alebo vlakmi: NSB (Norwegian State Railways) či expresom Flytoget Airport Express Train. Ten jazdí každých 10-20 minút a cesta do centra vám potrvá okolo 20 minút (190 NOK). Pozor, ide o dve rôzne spoločnosti, takže lístky sa navzájom nedajú zameniť.

Po zhruba trištvrte hodiny cesty nás víta centrum Osla. Celé mesto sa rozlieha zhruba na 426 kilometroch štvorcových (pre porovnanie, Londýn je 3x väčší, Praha má 496 a Bratislava 367 km štvorcových) a dnes v ňom žije 672 000 obyvateľov (s priľahlými aglomeráciami niečo cez milión). To, ako dnes mesto vyzerá, je do veľkej miery výsledkom obrovského požiaru v roku 1624, počas ktorého – keďže väčšina budov bola z dreva - takmer kompletne vyhorelo a po renovácii získalo novú, modernejšiu tvár. Centrálna časť Oslo je ideálna pre chodcov – ani veľká, ani malá - a tak nie je problém prejsť si ju celú pohodlne peši.

Začíname prehliadku... #

Našu BUBO prehliadku začíname hneď pred hotelom v absolútnom centre mesta. Prejdeme sa pár krokov na hlavný a najdrahší bulvár mesta Karl Johans gate. Hneď pri ňom, asi 30 metrov po ľavej strane, sa vypína budova nórskeho parlamentu Storting. Prechádzajúc popri nej, je užitočné zopakovať si, že Nórsko je zriadením dedičná parlamentná monarchia, ktorej oficiálnou hlavou je kráľ. Súčasným panovníkom je od roku 1991 kráľ Harald V, zákonodarnú moc drží v rukách práve parlament-Storting, volený na štyri roky. Jednokomorová národná rada má v súčasnosti 169 kresiel. Zaujímavosťou budovy je jej architektonický sloh, tzv. eklekticizmus, typický kombináciou viacerých historických architektonických slohov, ktoré si častokrát stavebne či umelecky protirečia. Pôsobí však bezpochyby zaujímavo. (5 minút)

História aj multikultúra #

Centrum mesta pretína už spomínaný bulvár Karl Johans gate. Po jeho stranách sa rozprestierajú najvychytenejšie štvrte mesta, kde sa nájom pohybuje v astronomických čiastkach. Stred mesta pôsobí tak, ako asi celé Nórsko. Pompézne a ľudsky zároveň. Historické budovy a luxusné obchody striedajú bežnejšie reťazce, prívetivé terasy kaviarní a pubov, ale aj bezdomovci zbierajúci plastové fľaše a plechovky za zálohu, tzv. pant. Na uliciach stretnete ľudí každej farby pleti. Oslo je totiž priam stelesnením multikultúry. V súčasnosti tu žije okolo 30 percent migrantov či ich potomkov.

2 minúty o Oslo

Vypočujte si dvojminútový súhrn dôvodov pre návštevu Oslo.

Budovu parlamentu nechávame za chrbtom a kráčame ďalej po Karl Johans gate. V ornamentálnej multifunkčnej budove na rohu Universitetsgata dávame do pozornosti Hard Rock café, kde sa pravidelne konajú vyhľadávané živé koncerty. Prechádzame cez cestu a otvára sa nám nádvorie Univerzity v Oslo, najstaršej (1811) a najväčšej univerzity v Nórsku. Má osem fakúlt, na ktorých dnes študuje takmer 30 000 študentov. Táto budova však už dnes slúži len na reprezentatívne a ceremoniálne účely, študenti sú roztrúsení po iných častiach mesta.

V súčasnosti tvoria asi tridsať percent obyvateľstva Oslo prisťahovalci a ich potomkovia.

Jedna z budov Univerzity v Oslo

Kráľovské Oslo #

Kráčame ďalej a stúpame do mierneho kopčeka k majestátnej neoklasicistickej budove, Kráľovskému palácu. Na jeho nádvorí stojí disciplinovane, takmer bez pohybu čestná stráž,  konkurujúca vo svoje nehybnosti jazdeckej soche Karla XIV. Johana, po ktorom je hlavná ulica pomenovaná. Zaujímavosťou je, že ide o francúzskeho ministra vojny Jeana Baptiste Bernadotta. Tento maršál sa v službách Napoleona dostal až na švédsky trón, a keďže Nórsko po niekoľko storočí patrilo do únie s Dánskom a Švédskom, stal sa tak aj nórskym kráľom. História nórskej monarchie je veľmi zaujímavá, a keď chcete o nej vedieť viac, určite si nenechajte ujsť prehliadku, venovanú Kráľovskému palácu a kráľovskej histórii krajiny.  (Dospelí: 135 NOK, deti a študenti, seniori: 105 NOK)
(návšteva paláca zvonku 10 minút)

Vedeli ste že?

V roku 2022 zaznamenalo Oslo nový historický rekord v počte výletných lodí prichádzajúcich do hlavného mesta Nórska. Keď v roku 2019 zakotvilo v Oslo 123 lodí a 234 000 cestujúcich, tento rok to bude neuveriteľných 171 lodí a 425 000 turistov. Dôvodom nárastu záujmu je vojna na Ukrajine, keď v Baltickom mori vypadli z programu okruhy lodí do kedysi obľúbenej destinácie St. Peterburg. St. Peterburg nahradilo práve Oslo.

Pohľad na Karl Johans gate od kráľovského paláca.
Foto: Mirka Zelizňáková – BUBO

Zelené Oslo #

Od kráľovského paláca sa popri soche kráľovnej Maud a kráľa Haakona VII prejdeme ku Národnému divadlu. Jeho budova stojí v príjemnom obdĺžnikovom parku s množstvom stromov, lavičiek a fontán. Mestskú pohodu si tu vychutnávajú rodinky s deťmi, ktoré sa za teplého počasia bežne špliechajú a hrajú vo vode fontán. Živel vody k severu skrátka nerozlučne patrí, a je s Nórmi úzko spätý, či už v prírode alebo v centre mesta. Nóri, a obyvatelia Osla sú vôbec známi svojou snahou žiť ekologicky, v súlade s prírodou a množstvo hojne navštevovaných parkov, roztrúsených po celom meste je toho živým dôkazom. Určite aj my v BUBO vám z celého srdca a čistým svedomím odporúčame aspoň v niektorom z mnohých parkov vychutnať si poriadne túto príjemnú zelenú stránku Osla.

Oslo je aj o zeleni, vode a ekológii. Určite si túto jeho prírodnú stránku vychutnajte a navštívte niektorý z mnohých parkov.

Nóri sú zvyknutí vyrastať a žiť s prírodou už odmalička.
Foto: Mirka Zelizňáková - BUBO

Dominantou parku je národné divadlo – Nationaltheatret, slávnostne otvorené v roku 1899. Pred divadlom stoja sochy dvoch najvýznamnejších nórskych literátov. Bjørnstjerne Bjørnson je autorom nórskej hymny a nositeľom Nobelovej ceny za mier, ktorý za svojho života bojoval aj za práva malých a utláčaných národov, napríklad aj Slovenska. Typicky zachmúrená tvár zas patrí najväčšiemu nórskemu autorovi všetkých čias a jednému z najvýznamnejších svetových dramatikov – Henrikovi Ibsenovi. Vybrané Ibsenove citáty dokonca lemujú značnú časť hlavnej ulice, po ktorej sme doteraz kráčali.

Mesto nobeloviek #

Od divadla zamierime smerom k pobrežiu. Prechádzame cez cestu a pristavujeme sa pri snáď najznámejšej dominante mesta - tmavočervenej tehlovej budove Radnice s takmer 70-metrovými vežami. Otvorená bola v roku 1950 pri príležitosti 900. výročia založenia mesta. Hoci sa pôvodne pre svoj strohý  funkcionalistický ráz stretla s rozporuplnými reakciami obyvateľov, postupne si na ňu zvykli, a dnes je neodmysliteľnou súčasťou panorámy Osla. Vonkajšie dekorácie v arkieroch tvoria zobrazenia zo staroseverskej mytológie, ság, rozprávok, vnútri (vstup zdarma) uvidíte výjavy nórskeho ľudu, farmárov, roľníkov a remeselníkov. Budova radnice sa môže pýšiť, že sa za rok stáva absolútnym centrom svetového diania, keďže práve tu sa každý rok 10. decembra udeľujú Nobelove ceny za mier (10 minút). Pokračujeme cez neveľký park po pravej strane radnice a cez cestu až k prístavu. V lete sa na ňom zľahka pohojdávajú loďky s drevenými sťažňami, v zime sa cez vodné cestičky v ľade plavia trajekty aj menšie lode. Aj v centre hlavného mesta takto zažívame prítomnosť magickej prírody, ktorá robí Nórsko Nórskom.

V prístave #

Pravú časť prístavu lemuje nová luxusná štvrť Aker Brygge, plná kvalitných reštaurácií, barov, ale aj dizajnových obchodov, ktorá sa ešte vždy rozrastá. Ceny bývania tu dosahujú astronomické výšky a egalitárski Nóri radi žartujú, že časť tejto štvrte ležiaca na ostrove, sa nevolá Ostrovček zlodejov náhodou. Na to, aby si tu človek mohol dopriať bývanie, ani v bohatom Nórsku legálne príjmy nemusia vždy stačiť... Pravda je taká, že tu v 18. storočí popravovali zlodejov.

V štvrti leží aj aktuálne najdrahší hotel celého Oslo s názvom The Thief (Zlodej). Radi vám tu zabezpečíme ubytovanie. Aj pre nehostí je však otvorený strešný bar s výhľadom na Oslo, ktoré svojou návštevou poctila už nejedna svetová celebrita. Veľmi dobre sa tu bavil aj miláčik Nórov Justin Bieber.

Cez deň tu môžete navštíviť Múzeum moderného umenia Astrupa Fearnleyho a na večeru odporúčame výbornú Lofoten fiskerestaurant, prípadne michelinskú Eik, len pár desiatok metrov za Národnou galériou na Universitetsgatan. Po ochutnaní z miestnych špecialít určite pochopíte, prečo jednou z charakteristík Osla je aj prívlastok kulinárska metropola. Nóri v kuchyni radi experimentujú, spájajú medzinárodné trendy so svojimi severskými chuťami, a výsledok je nanajvýš zaujímavý a lahodný. (Ak ste skutoční fajnšmekri, dajte si tú námahu navštíviť najsevernejšie položenú reštauráciu na svete s tromi hviezdami Michelinu – Maaemo v štvrti Schweigaardsgate.)

Vynikajúca reštaurácia Lofoten

Oslo sa určite môže pýšiť aj prívlastkom kulinárska metropola.

Detská pláž v centre Oslo, v tieni architektúry Renza Piana

Detská pláž v centre Oslo, v tieni architektúry Renza Piana

Kamenné mestečko za hradbami #

Naľavo sa nad prístavom vypína pevnosť Akershus z konca trinásteho storočia, najzachovalejší stredoveký hradný komplex v Nórsku. V porovnaní s modernou výstavbou navôkol pôsobí ako samostatné mestečko, skryté za kamennými hradbami. Kým v minulosti zastával obrannú funkciu, dnes je sídlom pre vojakov, ministerstvo obrany a múzea odboja počas druhej svetovej vojny. Ako takmer všade v Nórsku, vo vnútri areálu sa môžete pokojne prechádzať a užívať si pokoj a šum stromov rovno v srdci metropoly. Do pozornosti dávame aj skvelú rustikálnu reštauráciu Festningen s výhľadom na Oslofjord, s výbornými rybami a morskými živočíchmi.

Jeden deň v Oslo nestačí! #

Druhý deň v Oslo venujeme návšteve Vigelandovho parku a múzeám, ktoré sú považované za jedny z najlepších a najzaujímavejších v Európe. Obe, ktoré navštívime, ležia kúsok od centra na Polostrove Bygdoy. Keďže Oslo je kompaktná metropola, najlepšie ho spoznáte prechádzkou po vlastných. Má však aj veľmi dobrý systém mestskej dopravy, ktorá vás vezme aj na vzdialenejšie miesta. Od tretieho dňa nášho zájazdu máme k dispozícii po celý čas vlastný autobus s nórskym šoférom. A keďže je Nórsko krajinou hôr, údolí a kľukatých ciest, prechádzky v hlavnom meste si pred dňami dlhších autobusových presunov užívame.

Na obhliadku teda využijeme celodenný lístok na MHD, ktorý nám pokryje metro, autobusy aj električky. Cena za dospelého je 105 NOK, 53 pre seniorov (nad 67) deti a študentov. Bez lístka určite necestujte! Pokuty na mieste začínajú na 950NOK (100 eur) a môžu byť aj vyššie! Lístok kúpite vo večierkach, ale aj v automatoch na staniciach. Platba kartou v automatoch je samozrejmosťou.

Začíname pri hoteli o 9:30. Prejdeme sa na zastávku Kontraskjæret neďaleko radnice, odkiaľ sa električkou číslo 12 odvezieme priamo pred brány Vigelandovho parku. Cestou uvidíme aj krásnu štvrť Frogner s mestskými domami, ktoré patria v Oslo k tým najdrahším. Vystúpime priamo pred bránou obrovského parku. Po pravej ruke hneď za bránou nájdete kaviareň s toaletami. Na celý park vám postačí okolo hodinky.

Vigelandov park patrí k najobľúbenejším a najnavštevovanejším miestam v Oslo. Leží asi tri kilometre od centra v štvrti Frogner, charakteristickej historickými aristokratickými budovami a pokojnou atmosférou. Ide o jednu z najdrahších štvrtí v meste.

Park nesie meno najznámejšieho nórskeho sochára Gustava Vigelanda. Pod šírym nebom tu nájdeme neuveriteľných vyše 200 sôch, ktoré mestu zanechal na základe unikátnej dohody. Dostal obrovský ateliér, tony materiálu a zopár remeselníkov. A za to sa zaviazal, že všetky diela, ktoré vytvorí, daruje mestu. Parku dominuje návršie so sedemnásť metrov vysokým obeliskom. Monolit zachytáva 121 figúr v pohybe, ktoré sa jedna cez druhú predierajú na vrchol. Mladí, starí, zo žuly či bronzu, celoživotným námetom bol pre Vigelanda človek. Jeho park je unikátnym miestom, kde môžete v pokojnej atmosfére pochopiť jeho tvorivého génia.

Vigelandov park v Oslo je celoživotným dielom najznámejšieho nórskeho sochára

Za vikingami #

Od Vigelandovho parku o 10:45 pokračujeme k Múzeu vikingských lodí. Stretneme sa pri monolite, odkiaľ sa prejdeme na zastávku autobusu Olav Kyrres Plass. V prípade nepriaznivého počasia sa dá odviezť autobusom č. 20 spred brány parku, kde to už poznáme. Na zastávke Olav Kyrres plass prestúpime na autobus č. 30 a odvezieme sa priamo ku Múzeu vikingských lodí.

Projektované bolo tak, aby sa do neho umiestnili tri pôvodné vikingské lode, ktoré boli v 19. storočí nájdené v Oslofjorde. Oseberk, GokstadTune z deviateho storočia slúžili ako pohrebné lode. Pochované boli v rituálnej mohyle, aby boli lode čo najlepšie zachované pre ďalší život, v ktorom sa mali Vikingovia – ako verili – znova dostať k moci. Najzaujímavejšia a najväčšia je loď z Osebergu – slúžila ako rakva pre ženu významného vikingského náčelníka. Je krásne vyrezávaná a má dokonca aj jednoduché podpalubie. V múzeu premietajú každých 20–30 minút výborný animovaný film, vďaka ktorému sa na pár minút cítime, akoby sme boli aj my súčasťou vikingskej posádky. Tašky si nechávame v skrinkách pred múzeom.

Vstup: 100 NOK/dospelý, skupinová a senior 50 NOK, deti do 18 zdarma

Autobusom č. 30 sa o 12:00 odvezieme ku múzeu polárnej lode Fram, obrovskej drevenej stavbe, ktorá doteraz drží rekord v najdlhšie preplávanej trase čo najbližšie k severnému a čo najbližšie k južnému pólu. Dozvedáme sa všetko zaujímavé a podstatné o polárnikoch ako Fridtjof Nansen či Roald Amundsen, ktorý sa stretol s Robertom Scottom v najväčších pretekoch v histórii ľudstva. Kto dobyl Južný pól prvý? Nóri, či Briti? Skvelá výstava je spojená s interkatívnymi hrami, výkladmi aj krátkym filmom. Najlepšia je bezpochyby samotná loď. Môžete sa prechádzať jej útrobami, kde uvidíte, ako polárnici a posádka po celé roky žili na mori.

Vstupné: dospelý 140 NOK, dieťa 50 NOK, senior 100 NOK.

Fram si vyslúžilo titul najlepšieho múzea v celej krajine.

Priamo oproti Framu nájdete aj múzeum Kontiki, venované ďalšiemu nórskemu bádateľovi Thorovi Heyerdahlovi. Tento antropológ, bádateľ a cestovateľ chcel dokázať, že ľudia do Polynézie nemuseli migrovať z Ázie alebo z Blízkeho východu. Svoju teóriu, že ju mohli osídliť aj ľudia z Južnej Ameriky, sa rozhodol dokázať empiricky. Zostrojil si plť z balzového dreva, na ktorej sa s posádkou nechali unášať celých 6 980 km a 101 dní. Dokázal svoju teóriu?...

Vstupné: 140/100/50 NOK

Primárne navštevujeme Fram, ak chcete stihnúť obe, treba sa poponáhľať alebo vrátiť individuálne. Nastúpime na lodičku smer centrum, lístky sa kupujú priamo na palube. Cesta lodičkou do celodenného lístka MHD nespadá. Ide však o najrýchlejší spôsob, ako sa dostať do centra, a navyše si Oslo vychutnáte priamo z vôd fjordu. Určite odporúčame.

Lodičkou z polostrova Bygdoy prichádzame späť do centra. Radnica s dvoma červenými vežami, promenáda Aker Brygge a v pozadí úzka presklená veža Sneak Peak. video: Zuzana Hábeková – BUBO

Lodičkou z polostrova Bygdoy prichádzame späť do centra. Radnica s dvoma červenými vežami, promenáda Aker Brygge a v pozadí úzka presklená veža Sneak Peak. video: Zuzana Hábeková – BUBO

Po parku a múzeách si dámepauzičku na obed. Ak sa chcete najesť chutne a rýchlo, odporúčame reštauráciu EGON na Karl Johans gate. Usadia vás k stolu, ktorý má na medenej tabuľke svoje číslo. Vyberiete si z menu, objednáte si pri bare s číslom stola, zaplatíte, a keď sa najete, nemusíte čakať. Jedlo je pritom extrémne chutné a na úrovni. Odporúčame tresku (torsk) z Lofot, alebo filet z divého lososa (laks).

Po obede sa o 15:30 opäť streneme, aby sme si dokončili prehliadku mesta. Kráčame po Radničnej ulici Rådhusgata, až sa dostaneme na malý kruhový objazd v takzvanej kvadratúre. Zdanlivo nenápadnú križovatku ozvláštňuje azda len výrazná socha v tvare bronzovej rukavice s vystrčeným ukazovákom, doplnená tryskajúcou vodou. Zaujímavé dielo má dôležitú výpovednú hodnotu o histórii Osla. Práve na toto miesto totiž dánsky kráľ Christian IV. ukázal prstom na mape po tom, čo Oslo padlo v mestskom požiari r. 1624 popolom, a vystaval ho nanovo.

Oslo bolo po požiari v 17. storočí vybudované takmer komplet nanovo.

Budova Opery v Oslo.
Foto: Mirka Zelizňáková – BUBO

Kráčame 600 metrov rovno po Rådhusgatan a zastavujeme na promenáde Langkaien. Tu sa z vody ako ľadová kryha vo fjorde vypína nová budova Opery v Oslo (Operahuset). Otvorená bola 12. apríla 2008 za účasti nórskeho kráľa Haralda V. Za výnimočným architektonickým dielom, ktoré získalo v roku 2009 cenu za architektúru Mies van der Rohe Award, stojí domáci ateliér Snøhetta. Vzhľadom na rýchlu výstavbu realizovanú firmou Statsbygg bola dokončená a otvorená o päť mesiacov skôr, a peniaze – verte či nie - sa vrátili do štátneho rozpočtu. Celá realizácia projektu trvala len štyri roky. Strecha opery, o ktorej sa hovorí, že je symbolom a výsadou „smotánky“ a vyšších kruhov mesta, slúži ako park pre domácich aj turistov s panoramatickým výhľadom na mesto a neďaleký prístav. Okolo opery sa pomaly finalizuje stavba štvrti Barcode (bývalá priemyselná zóna), kde bude sústredený biznis, financie aj nové možnosti na bývanie. Má svojich nadšencov aj odporcov. Tí druhí projekt kritizujú preto, že je akousi bariérou medzi fjordom a zvyškom mesta a mení tvár Oslo, ktoré bolo považované za otvorené mesto s nízkym profilom a množstvom zelene. Interiér opery môžete navštíviť zadarmo. Zboku je navyše príjemná reštaurácia, kde si môžete posedieť s výhľadom na vodu a mesto.

Nádherná moderná budova Opery v Oslo

Naspäť na hotel za môžete vrátiť popri hlavnej stanici Sentralstasjon pred ktorou stojí neprehliadnuteľná socha tigra. Oslo sa totiž nazýva aj Tigerbyen (Tigrie mesto), kvôli tigrovi v erbe na kráľovskom paláci. Samotná stanica je plná obchodov a príjemných reštaurácii, a nájdete tu aj niekoľko kvalitných supermarketov s potravinami.

Zvyšok dňa v Oslo môžete využiť napríklad na návštevu Národnej galérie Nasjonalmuseet. Nájdete ju na Univerzitnej ulici, kolmej na hlavný bulvár. Okrem iných fantastických diel je jej najväčším lákadlom obraz Výkrik. Dobre známy námet výkriku znetvorenej postavy s lysou lebkou na pozadí krvavého neba má na svedomí nórsky maliar Edvard Munch, jedna z kľúčových postáv expresionizmu 20. storočia. Jeho intenzívne, evokatívne spracovanie úzkosti silne ovplyvnilo nemecký expresionizmus dvadsiateho storočia. Pozor, v pondelky je galéria zatvorená.

Dospelí: NOK 180
Študenti, seniori: NOK 110

Športoví nadšenci môžu na stanici metra Nationaltheatret nasadnúť na líniu č. 1 smer Frognerseteren a vystúpiť na skokanskom mostíku Holmenkollen. (Vstup na vrchol + do múzea 130 NOK). Pôvodný mostík, postavený r. 1892, bol v r. 2010 prestavaný, a v súčasnosti patrí k jedným z najmodernejších na svete. Z jeho vrcholu je v prípade počasia nádherný výhľad na celé Oslo

Podobne krásny výhľad na mesto vo fjorde sa vám naskytne aj z konečnej stanice metra Frognerseteren. Cestou metrom (nadzemnou) vystúpate až do 469 metrov nad morom a keď vystúpite, nebude sa vám chcieť veriť, že ste v hlavnom meste. Jediné, čo vám bude robiť spoločnosť, bude ticho, les, čučoriedky a pár športovcov. Tu si Nóri chodievajú zabehať, bicyklovať či bežkovať. Serpentínami na pravej strane koľajníc môžete zbehnúť až k horskej chate s príjemnou rustikálnou reštauráciou a kaviarňou.

Tu sa naša dvojdňová návšteva Osla, počas ktorej sme vám chceli ukázať všetky jeho tváre, končí. Moderná zelená priateľská metropola, z ktorej odchádzate s pocitom, že dokáže vyhovieť takmer každému: milovníkom prírody, športovcom, gurmánom a labužníkom, umeleckým dušiam, zvedavým objaviteľom a historikom, náročným biznismenom, či zasneným rojkom. Také je Oslo, perla ukrytá na severe Európy.

Hľadáte tipy pre druhé najväčšie mesto Nórska, krásny Bergen? Máme ich pre vás.

Foto: archív

TOP TEN Oslo: #

  1. Atmosféra hlavnej ulice Oslo Karl Johans gate, lemovanej historickými budovami, luxusnými obchodmi aj príjemnými kaviarňami a reštauráciami. Sadnite si na pivko (asi najdrahšie v Európe) a sledujte, ako sa žije Nórom.
  2. Prejdite sa po stopách velikánov nórskeho umenia. Sadnite si k Národnému divadlu a prečítajte niečo z diel Ibsena či Hamsuna. Dosť pravdepodobne na tej lavičke sedávali pár storočí dozadu pred vami.
  3. Odvezte sa trajektom na polostrov Bygdøy. Pokojná rezidenčná oblasť ponúka príležitosti na prechádzky, bicyklovanie, kúpanie na pláži, či návštevu múzeí, ako Kon-Tiki či Fram.
  4. Navštívte miesto udeľovania Nobelových cien za mier. Architektonicky zaujímavá mestská radnica stojí v úplnom centre mesta.
  5. Pokochajte sa výhľadom na novú biznis štvrť Barcode zo strechy Nórskej opery. Ak cítite vo vzduchu peniaze, nemýlite sa.
  6. V Nórsku sa oplatí priplatiť za jedlo. Medzi priemernými a top reštauráciami nie je až taký závratný cenový rozdiel. Vychutnajte si atmosféru Aker Brygge z jednej z jej vonkajších reštaurácií a ochutnajte to najlepšie zo severných vôd.
  7. Ponorte sa do histórie v pevnosti a parkoch Akershusu. Skryté mestečko za kamennými hradbami je ideálne na romantické prechádzky.
  8. Spravte si piknik v najkrajšom open-air múzeu v meste. Vigelandov park patrí k najobľúbenejším a najnavštevovanejším miestam, aké Oslo ponúka.
  9. Zhliadnite jeden z najznámejších obrazov sveta v Národnej galérii. Munchov výkrik sa právom radí medzi najprelomovejšie diela dejín umenia.
  10. Vybehnite do prírody. Oslo zasadené medzi fjordom a horami má dokonalú polohu pre športovcov aj rekreačných vychádzkarov. Sadnite na metro a nazbierajte si lesné plody priamo v lesoch hlavného mesta.

Nórsko ponúka jedny z najkrajších prírodných scenérií.
Foto: archív

Čo vidieť navyše: #

  1. Múzeum Astrupa Fearnleyho v Oslo je súkromným umeleckým múzeom moderného umenia. Ak ste umelecký nadšenec, nenechajte si ho ujsť.
  2. Naobedujte sa v štýle historických osobností. Nie každý pozná hodnotu reštaurácie Grand Café. Domáci však vedia, že hostila postavy, ako Barrack Obama, no hlavne domácich velikánov, ako Henrik Ibsen, Knut Hamsun či Gustav Vigeland, ktorí tu trávili kopec času.
  3. Nadýchajte sa nórskeho vzduchu v botanických záhradách s flórou z celého sveta. Ich súčasťou je aj takzvaná záhrada vôní, nadizajnovaná s ohľadom na ľudí so zrakovými poruchami a nevidiacich.
  4. Vyhrejte sa v saune a skočte si do vody s výhľadom na nórsku operu. Na pobreží Langkaia totiž nájdete tri plávajúce sauny (od 1800NOK/2hod), kde sa môžete zrelaxovať typicky po nórsky. Luxusne a ľudovo zároveň.
  5. Spoznajte centrálne Oslo z perspektívy kajaka na vodnej hladine. Zapádlujete si po rieke Akerselva až k budove opery. Netradičný zážitok v hlavnom meste (od 72 eur).
  6. Oblečte si teplé pončo, rukavice a dajte si drink v ľadovom pohári v ľadovom kresle ľadového Magic ice baru. Jeho interiér ozvláštňujú aj sochy, vytesané z ľadových krýh. Bar je otvorený od 11.00 do 23.00 a za 250 NOK dostanete okrem vstupu aj jeden welcome a jeden extra drink (Kristian IVs gate 12).
  7. Čítate radi romány Jo Nesba? Nevynechajte možnosť naobedovať sa v krčme Restaurant Schrøder na Waldemar Thranes gate 8, kde je jeho Harry Hole štamgastom.
  8. Vžite sa do roly skokanov na lyžiach v stredisku zimných športov Hollmenkollen. Stačí sa metrom odviezť na rovnomennú zastávku (smer Frognersetteren). Hlavnou atrakciou je lyžiarsky areál Národná aréna Holmenkollen so skokanským mostíkom Holmenkollbakken. V neďalekej vile Kongsseteren, trávi zimné prázdniny aj nórska kráľovská rodina.
  9. Hodinu západne od centra Oslo leží prírodný poklad Kjosterudjuvet – 10 000 rokov stará roklina, dlhá 1,3 km, so stenami vysokými šesťdesiat metrov. Aj Oslo má svoj Grand Canyon.
  10. Rodiny s deťmi si prídu na svoje v najväčšom zábavnom parku v Nórsku Tusenfryd. Autobusy odchádzajú priamo z autobusovej stanice.
  11. Potešte sa dizajnovými chuťovkami. To najlepšie z interiérového dizajnu nájdete v butikoch Nest, Kollekted By, či Babel.
Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Vyštudovaná škandinavistka a anglistka so slabosťou pre juhovýchodnú Áziu. Okrem sprevádzania v Japonsku, Vietname, Kambodži, Thajsku, Malajzii, Singapure, ale aj v celej Škandinávii, na Pobaltí či Madagaskare sa venuje prekladaniu švédskych detektívok a práci s fotografiou. U nás v BUBO je tiež súčasťou marketingového tímu, pomáha s grafikou, pripravuje premietania a stará sa o BUBO Instagram. Zbožňuje sushi, kambodžský fish amok, a na party caipirinhu a jamajský dancehall. Jej top zážitkami sú polárna žiara a psie záprahy v severnom Nórsku, a malgašská diskotéka s domácimi pod baobabmi a oblohou južnej pologule.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Nórsko - zlatý trojuholník

Zo zájazdu:

Zuzana Hábeková

Posledná úprava článku | Prečítané: 11107

Mohlo by Vás zaujímať

Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Na konci Nórska v Kirkenese Kirkenes

Kirkenes Na konci Nórska v Kirkenese

Mestečko Kirkenes, kde 400 km za polárnym kruhom slnko nezájde za obzor 70 dní. Koniec nórskeho Laponska neďaleko ruských hraníc, kde sa akoby…

Robert Taraba 8 min. čítania
Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť Geiranger

Geiranger Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť

Nórsko je krajina fjordov, nádhernej prírody a drobných dediniek a mestečiek, ktoré svojou architektúrou drevených domov krásne zapadajú do…

Robert Taraba 14 min. čítania
Magický okruh najkrajšími končinami Nórska Svolvaer

Svolvaer Magický okruh najkrajšími končinami Nórska

Pre mnohých cestovateľov je Nórsko najatraktívnejšou krajinou Európy. Čarovná zem fjordov, hôr, jazier, ľadovcov a prekrásnej prírody dostane snáď…

Ivana Tomášová 13 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.