Panama - základné informácie

Panama - základné informácie

Krajina Strednej Ameriky, o ktorej ste už určite počuli. Je známa hlavne vďaka Panamskému prieplavu a mnohí ju nazývajú daňovým rajom. Zoznámte sa s krajinou, ktorá nesmie chýbať v portfóliu žiadneho cestovateľa.

Panamu pôvodne osídľovali Indiáni. Žilo tu približne 20 domorodých kmeňov, dnes už ich na území Panamy nájdeme len 7. Má strategickú polohu, nakoľko je to úzka krajina medzi Atlantickým a Tichým oceánom.  Kvôli svojej polohe sa už v minulosti stala miestom pre obchody a bola tak výbornou spojnicou  medzi ostatnými krajinami čo dospelo až do vybudovania Panamského prieplavu. Vďaka prieplavu patrí k ekonomicky najvyspelejším krajinám Strednej Ameriky. Prvý Európan, ktorý objavil Panamu bol v roku 1501 dobyvateľ Rodrigo de Bastidas. V roku 1502 do Panamy prišiel španielsky moreplavec Krištof Kolumbus kde objavil Bocas, pobrežie Veraguas a Portobelo. Panama tak bola španielskou kolóniou až do roku 1821 kedy sa pod vedením Simona Bolívara stala súčasťou Veľkej Kolumbie (dnešná Panama, Kolumbia, Venezuela, Ekvádor, západ Guyany, časť Nikaraguy, severovýchod Peru a juh Kostariky). Panama sa osamostatnila v roku 1903 a dnes tak oslavuje dva dni nezávislosti. Od Španielov a od Kolumbie.  

Základné informácie #

Mena

Panamská balboa (PAB) je oficiálna mena, nemá však tlačené papierové bankovky, ale iba mince. Kurz je 1:1 k americkému doláru, ktorý funguje ako oficiálne platidlo. Na cestovanie po Paname Vám tak budú stačiť americké doláre, ktoré si môžete jednoducho zameniť už na Slovensku. V Paname je rozšírená takisto možnosť platby kartou a výbery z bankomatu. Odporúčané karty sú VISA alebo Mastercard.

Jazyk

Hlavný dorozumievací jazyk je španielčina. V službách cestovného ruchu sa ale bežne dohovoríte anglicky. V prípade neznalosti jazyka je dobré mať so sebou slovensky hovoriaceho sprievodcu.

Víza

Občania Slovenskej republiky na vstup do krajiny víza nepotrebujú pri maximálnej dĺžke pobytu 90 dní. Na cestu je potrebný cestovný pas, ktorý musí byť platný minimálne 3 mesiace po dátume návratu zo zájazdu a musí mať aspoň 4 voľné strany.

Čas

Rozdiel oproti Slovensku je v Paname počas nášho letného času -7 hodín a v zime -6 hodín.

Telefonovanie a wifi

Medzinárodná telefónna predvoľba pre Panamu je +507. V turisticky navštevovaných oblastiach je všade dobré pokrytie signálom pre mobilné telefóny a vo väčšine hotelov nájdete bezplatné pripojenie na wifi.

Elektrina

Napätie v sieti je 110 V, 60 Hz, zástrčka amerického typu. Budete potrebovať adaptér (USA), ktorý kúpite u nás v ktoromkoľvek elektro obchode.

Počet obyvateľov

Približne polovica obyvateľov žije v hlavnom meste Panama City. Celkový počet obyvateľov presahuje 4,3 milióna.

Počasie

Počasie v Paname sa delí na dve obdobia. Obdobie sucha a obdobie dažďa. Obdobie sucha je približne od decembra do mája a obdobie dažďa od mája do decembra. Ak si vyberáte dovolenku do Panamy na základe počasia tak Panama je určite celoročná destinácia. Klíma je tropická a teploty sa pohybujú celoročne v priemere okolo 27 stupňov. Niektorých môže vystrašiť obdobie dažďa, netreba sa však báť. Dažde nezvyknú byť celodenné, sú to skôr 10-15 minútové prehánky cez deň a občas búrky, ktoré sú pre obdobie dažďa typické. Po krátkom daždi vyjde opäť slnko a vzhľadom na vysoké teploty je práve dážď príjemným osviežením dňa.)

Zastupiteľský úrad SR

SR nemá v Paname veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušné veľvyslanectvo SR v Mexiku.
Adresa: Julio Verne 35, Colonia Polanco, 11 560 Mexiko
Tel. č. : + 52 - 55 / 5280 6669, 5280 6544
E-mail: emb.mexico@mzv.sk
Web: www.mexicocity.mfa.sk

Letecké spojenia

Do Panamy lieta množstvo Európskych leteckých spoločností. Na medzinárodné letisko Tocumen (IATA kód: PTY) sa z Viedne dostanete na 1 prestup.
Napríklad:

KLM s prestupom v Amsterdame
AIR FRANCE s prestupom v Paríži
IBERIA s prestupom v Madride
Lufthansa s prestupom vo Frankfurte/Mníchove
Turkish airlines s prestupom v Istanbule

Transatlantický let trvá cca 11 hodín a preto stojí za zváženie príplatok za business class.

Ktoré miesta v Paname navštíviť? #

Treking, potápanie, dažďový prales, história, luxus, biznis. V Paname je množstvo aktivít, ktoré môžete robiť.

1. Panama City #

Hlavné mesto Panamy - Panama City je najväčšie kozmopolitné mesto Strednej Ameriky. Pulzujúca metropola a brána k tropickým únikom. Je regionálnym centrom pre obchod a novým domovom pre množstvo prisťahovalcov, čoho výsledkom je otvorenejšia kultúra oproti susedným krajinám. Mesto, v ktorom sa vždy stavia a buduje je centrom medzinárodného bankovníctva. Svojou panorámou trblietajúcich sa sklenených a oceľových veží pripomína Miami.

Kontrastom je historické a kultúrne centrum Casco Viejo, čo v preklade znamená "staré mesto". Nádherná koloniálna štvrť, ktorá je podobná kolumbijskej Cartagene či kubánskej Havane je zapísaná do kultúrneho dedičstva UNESCO. Butikové hotely, výborné reštauácie, historické budovy a pulzujúci nočný život v podzemných baroch.

Tipy na reštaurácie a bary:

Donde José
Mercado de Mariscos
Makoto
Hard Rock Cafe Panamacity (bar na 62. poschodí s výhľadom na mesto)
Pedro Mandinga rum bar

Nákupy:

V nákupnom centre Albrook nakúpite všetko pod jednou strechou.

2. Panamský prieplav #

Panamský prieplav je prieplav dlhý približne 80 km prechádzajúci cez Panamu. Spája Tichý a Atlantický oceán.  Prieplav patrí medzi najdôležitejšie vodohospodárske stavby sveta a je významný dopravný uzol celosvetového obchodu.  Prieplav má viac ako 100 rokov.  Stavať ho začali Francúzi práve za účelom prepojenia týchto dvoch oceánov pre skrátenie lodných ciest a aby sa lode nemuseli plaviť cez nebezpečný Hornov mys. (Pre zaujímavosť po vybudovaní prieplavu sa cesta loďou z New Yorku do San Francisca z pôvodných 22 500 km skrátila na 9 500 km.) Stavba bola extrémne náročná. Francúzi stavanie nedokončili nakoľko sa vyskytli finančné problémy a pri stavbe taktiež zomieralo množstvo robotníkov.  Cca 30 000 robotníkov zomrelo na choroby ako žltá zimnica či malária. Stavbu panamského kanála dokončili Američania a 15. 8. 1914 ho oficiálne otvoril americký prezident Woodrow Wilson. Ako prvý ním preplával parník s názvom Ankon. Panamský prieplav inkasuje obrovské poplatky od lodí, ktoré cez neho preplávajú a je to tak jeden z najväčších príjmov Panamy. Jediné lode, ktoré môžu cez prieplav preplávať sú lode, ktoré spĺňajú určité parametre, ktoré sa nazývajú Panamax (max. dĺžka lode 294,1 m, max. šírka lode 32,3 m a max. ponor 12 m). Celková plavba prieplavom trvá cca 8-9 h.  Na to, ako funguje Panamský prieplav je možné pozrieť sa v Paname z viacerých miest. Tie hlavné sú Miraflores Locks (najobľúbenejšie miesto, kde je zároveň možné ísť do múzea a na premietanie filmu o prieplave, ktoré je vzdialené cca 20 min. od Panama City), Gatun Locks a Pedro Miguel Locks.

3. San Blas #

Ak hľadáte raj na zemi tak tu ho nájdete. Nádherné ostrovy, ktorých je približne 365 sa ťahajú od Panamy až po Kolumbiu. Tyrkysové more, biely piesok, fascinujúci podmorský svet. To je San Blas. Najväčšou zaujímavosťou ostrovov je, že ho ešte stále obývajú pôvodní obyvatelia, ktorí sa volajú Kuna. Domorodí obyvatelia nazývajú túto oblasť Guna Yala. Na ostrovy sa dostanete z Panama City letecky alebo kombinovanou dopravou autom do pobrežného mesta Carti a odtiaľ loďou.

4. Boquete #

Od hlavného mesta je malé horské mestečko Boquete vzdialené približne 6 hodín autom. Toto miesto je úplne iné ako Panama City, kde takmer každý začína svoju dovolenku. Množstvo vodopádov a nádherná tropická príroda. Ak ste milovníkom turistiky a adrenalínu tak si Boquete obľúbite. Počasie v Boquete nie je až tak horúce ako v ostatných častiach Panamy. Nachádza sa tu aj najvyšší vrch republiky sopka Barú (3,475 m. n. m.), kde môžete absolvovať výstup na nezabudnuteľný východ slnka. Ak máte radi adrenalín tak v Boquete určite vyskúšajte rafting na rieke Chiriqui, zip line alebo treking v korunách stromov. V Boquete sa taktiež nachádzajú kávové plantáže, kde sa pestuje jedna z najlepších káv na svete.

Jedlo a nápoje #

Panamská kuchyňa je veľmi podobná francúzskej, španielskej a americkej.  Určite sa  stretnete s mäsom. Hlavne kuracím alebo bravčovým. Ako príloha sa veľmi často používajú smažené banány (platanos fritos), yuka (podobné nášmu zemiaku) a ryža. Neodlúčiteľnou súčasťou panamskej kuchyne sú taktiež ryby. Milovníci ovocia si prídu v Paname na svoje, vďaka tropickej oblasti, v ktorej sa Panama nachádza tu môžete ochutnať veľké množstvo rôznych druhov čerstvého ovocia.

Medzi tradičné jedlá patria:

Sancocho – tradičná polievka s duseným kuracím mäsom a zeleninou
Empanadas – mäso vo vysmážanom cestíčku
Ceviche – surové rybacie mäso marinované v citrónovej šťave s cibuľkou, čili a korením
Tamales – kukuričné cesto s mäsom zabalené v banánovom liste
Kukuričné tortilly

Voda

Voda z vodovodu je v Paname pitná. Turistom odporúčam pri kratšom pobyte však piť radšej balenú vodu, ktorú kúpite v obchode. 

Alkohol

Pivo

Ak máte radi pivo, odporúčam skúsiť niektoré z lokálnych. Najznámejšie sú:
-Balboa
-Atlas
-Panama

Rum

Ku Karibiku nesmie chýbať ani kvalitný rum. Najlepší, ktorý v Paname nájdete je Ron Abuelo.
Odporúčam ho aj ako darček, či suvenír.

Káva #

Kde sa pestuje najlepšia káva na svete? Etiópia, Kolumbia, Brazília, Kostarika ale aj Panama sú krajiny kde sa oplatí vyskúšať lokálnu kávu. Sú to krajiny, ktoré exportujú kávu do celého sveta. Panama samozrejme čo sa týka množstva neprodukuje tak veľa kávy ako napríklad Brazília ale svojou kvalitou patrí medzi najlepšie na svete. Známa je tzv. Geisha káva, ktorá sa v Paname pestuje v oblasti Boquete. V Boquete nájdete množstvo kávových plantáží a častokrát práve odtiaľ máme kávu aj u nás v BUBO Base Campe. Káva je cenovo dostupná a pre milovníkov kávy odporúčame kávu aj ako kvalitný suvenír.

Bezpečnosť #

Panama je vo všeobecnosti bezpečná. Je to však krajina latinskej ameriky (pouličný život mládeže je drsný) a preto ako vždy a všade si treba dávať na seba a na svoje veci pozor! Vo veľkých mestách najmä po zotmení by ste mali byť obzvlášť opatrní. Je bezpečnejšie pohybovať sa v skupine. Drahé šperky a hodinky si radšej nechajte doma. Ak budete slušní a rozumní turisti, nemáte za čoho báť.

Drogy #

Panama je krajina, ktorá bojuje proti pašovaniu drog a pašovaniu ľudí za hranice USA. Medzi najväčších producentov kokaínu na svete patria krajiny Kolumbia, Bolívia a Peru. Kokaín putuje najmä do USA. Na transport sa využíva najviac vodná a letecká doprava na trasách vo východom Tichomorí a Karibiku. Blízkosť Panamy ku Kolumbii z nej urobila hlavný tranzitný bod pre kolumbijské zločinecké skupiny. Darien Gap je džungľa, ktorá tieto dve krajiny rozdeľuje a je to jedna z najnebezpečnejších džunglí na svete pretože je najväčšou prekážkou kartelov v oblasti obchodovania s drogami na pašovanie kokaínu z Južnej Ameriky na hranicu USA.

Hudba a filmy #

Ak ste milovníkom latinskej hudby tak ste v správnej krajine. Latino budete počuť na každom kroku. V obchodnom centre, taxíku, autobuse, na ulici.

Najpopulárnejšie žánre hudby sú salsa, jazz a reggaetón.

Populárni panamskí umelci: El General, Makano, Danilo Pérez, Rubén Blades

Je veľké množstvo filmov a seriálov, ktoré sa natáčali v Paname, medzi moje obľúbené, ktoré ste zrejme aj videli patria napríklad:

James Bond Quantum of Solace 2008
The Suicide Squad 2016
Prison Break 2007
Casa de Papel/Money Heist 2017

Panamský klobúk #

Známy panamský klobúk, ktorý  pozná určite každý z nás. Je klasikou medzi klobúkmi. Už desiatky rokov ho nosili uznávaní páni ako napr. Winston Churchill, Anthony Hopkins či Ernest Hemingway. Dnes je letným módnym doplnkom nielen pre mužov ale aj pre ženy. Zaujímavý je ale fakt, že panamský klobúk nevznikol v Paname. Klobúk vznikol v dnešnom Ekvádore kde ho domorodí obyvatelia začali vyrábať ako ochranu pred slnkom. Vyrábali ho z tzv. Tocas, čo je druh slamy, ktorá bola veľmi ľahká a flexibilná a preto sa stala hneď vhodnou na výrobu klobúkov. Prečo sa potom klobúk nevolá Ekvádorský ale Panamský? Klobúk sa do Panamy dostal pri výstavbe Panamského kanála ako ochrana proti slnku pre robotníkov. Pri otváraní panamského kanálu ho mal na hlave sám prezident Theodore Roosevelt. Pri tejto príležitosti vznikla aj legendárna fotka Roosvelta s klobúkom. Klobúk sa teda v Paname preslávil a tak vznikol jeho názov.

Suveníry #

Aký suvenír okrem klasickej magnetky či pohľadnice sa oplatí doniesť si z Panamy?

Panamský klobúk, káva, rum, obraz

Bezcolná zona #

Vedeli ste o tom, že v Paname sa nachádza druhá najväčšia bezcolná zóna na svete? (Prvá je v Hongkongu.)

V Paname sú 3 bezcolné zóny. Každá z nich ponúka rôzne druhy daňových úľav na základe účelu.

  1. Colon Free Trade Zone

Väčšina z týchto podnikov je zapojená do vývozného a dovozného priemyslu, ktorý má sklady a továrne.

 

  1. The Panama Pacifico Special Economic Zone

Bol vytvorený ako model na zakladanie nových spoločností s hlavným cieľom podporovať vytváranie nových pracovných miest a hospodársky rast krajiny.

 

  1. City of knowledge

Je vedecký, technologický a podnikateľský park zameraný na podporu vedeckých, technologických podnikov a podniky zamerané na ľudský rozvoj a kultúru.  

Krátky španielsky slovník pre začiatočníka v Paname #

Ahoj/Hola (ola)
Dobré ráno/Buenos días
Dobrý deň/Buenas tardes
Dobrý večer/Buenas noches
Dovidenia/Adiós
Volám sa.../Me llamo (jamo)
Ako sa máš?/Como ¿Cómo estás?
Ďakujem/Gracias
Nie ďakujem./No gracias.
Prosím/Por favor
Kde je...?/ ¿Donde está..?
Kde je WC?/ ¿Donde está el baño?
Na pravo/A la derecha
Na ľavo/A la izquierda
Môžete mi prosím pomôcť?/ ¿Pueden ayudarme por favor?
Čo je to?/ ¿Qué es eso?
Nehovorím po španielsky./No hablo español.
Nerozumiem./No entiendo.
Koľko stojí?/ ¿Cuanto cuesta?
Poprosím účet./La cuenta por favor.
Málo/Un poco
Veľa/Mucho
Teplé/Caliente
Studené/Frio
Som vegetarián./Soy vegetariano.
Kura/Pollo (pojo)
Ryža/Arroz
Hamburger/Hamburgesa
Pivo/Cerveza
Voda/Agua
Voda bez ľadu/Agua sin hielo
Voda s bublinkami/Agua con gas
Voda bez bubliniek/Agua sin gas
Cestovať/Viajar
Dovolenka/Vacanciones
Kufor/Maleta
Pas/Pasaporte
Necítim sa dobre./No me siento bien.
Bolí ma.../Me duele...
Potrebujem ísť do nemocnice./Necesito ir al hospital.
Pomôžte mi./Ayudame.

BUBO zájazdy do Panamy #

Panama je krajina, ktorú môžete navštíviť samotnú alebo si môžete Panamu spojiť s inými krajinami latinskej Ameriky. Veľmi obľúbená kombinácia je cesta po centrálnej Amerike kde svoju dovolenku začnete na Mayskej riviére v Mexiku a prejdete ju celú až po Panamu. Prejdete tak všetkých 7 krajín strednej Ameriky (Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Panama). Banánové republiky a Karibik. Ďalšia zaujímavá kombinácia je spojenie Kolumbie a Panamy. Tieto dve krajiny boli do roku 1903 jedným štátom. Zorientovať sa v ponuke BUBO zájazdov do Panamy Vám pomôže aj náš turistický sprievodca po Paname.

Nikola Deckous

Nikola Deckous

Nikola Deckous

V našej kancelárii na Dunajskej vždy stretnete exotickú Nikol s pôvodom až z ďalekého Konga. Nikol má na starosti Front Office od prvého dojmu ako sa v BUBO cítite, keď nás navštívite osobne, až po zážitok z klientského servisu. Cestovanie má v krvi, sama už precestovala Európu, Áziu, dlhší čas strávila v Strednej Amerike či Afrike. Miluje dobrodružstvá a bude pre vás výborným poradcom pre nové zážitky. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Antarktída loďou

Zo zájazdu:

Nikola Deckous

Posledná úprava článku | Prečítané: 1340

Mohlo by Vás zaujímať

Panamský prieplav - technický div sveta Blog

Blog Panamský prieplav - technický div sveta

Ak existuje jedna vec, ktorú musíte urobiť, keď cestujete do Panamy, je to návšteva ikonického Panamského prieplavu. Hovorí sa, že je to jeden z…

Eva Andrejcová 10 min. čítania
Francis Drake: Pirát v službách kráľovnej Blog

Blog Francis Drake: Pirát v službách kráľovnej

Za posledné roky sa Sir Francis Drake stal obľúbenou postavou mnohých dobrodružných románov, filmov a videohier. Aká je však skutočná osobnosť…

Štefan Bielik 18 min. čítania
Panamá Viejo a piráti z Karibiku Blog

Blog Panamá Viejo a piráti z Karibiku

Panama na brehu Tichého oceánu je moderné a pulzujúce mesto s 1,5 miliónmi obyvateľov. Väčšina turistov sa počas prehliadky hlavného mesta Panamy…

Panama - základné informácie Blog

Blog Panama - základné informácie

Krajina Strednej Ameriky, o ktorej ste už určite počuli. Je známa hlavne vďaka Panamskému prieplavu a mnohí ju nazývajú daňovým rajom. Zoznámte sa…

Panama - Perla Strednej Ameriky Blog

Blog Panama - Perla Strednej Ameriky

Obmývaná zo severu Karibským morom a z juhu Tichým oceánom a lemovaná z východu Kolumbiou a zo západu Kostarikou, Panama. Miesto opradené…

Portobelo, prístav, kde zomrel Francis Drake Blog

Blog Portobelo, prístav, kde zomrel Francis Drake

Panama láka svojich návštevníkov hlavne na multikultúrne hlavné mesto Panama City, Panamský prieplav ako jeden zo 7 moderných divov sveta, príjemné…

Katarína Líšková 7 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.