Podnestersko

Podnestersko

Kosák s kladivom na vlajke, flaša vodky za 1 euro, 24-hodinové vízum na sekundy presné a plastové mince. To je Podnestersko, o ktorom si povieme viac.

Kde sa nachádza územie samozvaného Podnesterska? Ide o úzke pozdĺžne územie pri ľavom brehu rieky Dnester. Laickejšie povedané, je to pohraničné územie medzi Moldavskom a Ukrajinou. Zaujímavosťou je, že Podnestersko uznávajú iba ďalšie krajiny/nekrajiny, ako sú Náhorný Karabach (Arcach), Abcházsko a Južné Osetsko. Napriek tomu, že je tento štát silno podporovaný Ruskom, ani oni samotní tento štátny útvar neuznávajú.

Odkiaľ sa vzal tento zvláštny sused pri hraniciach Európskej únie? Pri pátraní za odpoveďou si musíme uvedomiť, že územie dnešného Moldavska bolo vždy hraničné územie. Mocné ríše a veľmoci si toto územie medzi sebou behom dejín niekoľkokrát vymenili. Vystriedali sa tu Uhorsko, poľské vplyvy, výpady Osmanskej ríše, rumunské zjednocovacie tendencie alebo cárske Rusko.

Výsledkom tohto prelínania kultúr bolo, že po 1. svetovej vojne územie dnešného Moldavska a priľahlých regiónov pripadlo, na základe Versaillskej zmluvy, Rumunsku. Sovietsky zväz, ale túto zmluvu neuznával. Počas 2. sv. vojny sa ZSSR dohodlo s Nemockom o pripojení časti tohto územia k Ukrajinskej socialistickej spolkovej republike a zároveň na zbytku územia vznikla Moldavská SSR. Následne ale Nemci spolu s Rumunskom zahájili vojnu voči ZSSR a celé územie sa vrátilo pod kontrolu Rumunska. V roku 1944 Červená armáda vytlačila nemecké a rumunské vojská z územia Besarábie (jeden z názvou pre toto územie) a Moldavska SSR sa stala súčasťou ZSSR. Nastala etapa porušťovania/rusifikácie. Prisťahovalo sa asi 300 tisíc etnických Rusov a niektorí obyvatelia boli nedobrovoľne vysťahovaní, napr. do Kazachstanu alebo na Krym. Objektívne treba povedať, že moldavština je dialekt rumunčiny. V sovietskych časoch sa ale moldavština zapisovala azbukou. To sa deje dodnes v Podnestersku. Niečo podobné spravili Rusi aj v prípade Azerbajdžanu, kde chceli oddeliť azerbajzanské provincie na severe Iránu. Skúsili ich rozdeliť azbukou. Po rozpade ZSSR sa v Moldavsku vrátili k latinke. Vojenský konflikt vznikol tesne po rozpade Sovietskeho zvazu, keď sa Moldavsko po vyhlásení nezávislosti chcelo pripojiť k Rumunsku. To sa nepozdávalo práve ruskej enkláve v Podnestersku. Vypukla krátka vojna, kde bolo Podnestersko podporené Ruskom. Konflikt skončil zvláštnym patom.

Výsledkom je Podnestersko podporované Ruskom, ale neuznané žiadnym trvalým členom BR OSN. Na druhej strane máme Moldavsko, ktoré nekontroluje časť svojho územia. Tým je odsúdené na to, že sa nikdy nestane členom Európskej únie ani NATO, kým si nevysporiada hranice. Pretože tieto organizácie si nebudú importovať do svojich štruktúr ďalšie regionálne konflikty. Buď ustúpia Rusi alebo Moldavsko stratí záujem o Podnestersko. Pre ani jeden scenár neexistuje politická vôľa. Z pohľadu Moldavska a Západu je nemožné ustúpiť Rusku, bez toho aby nevyzerali "slabošsky". Rovnako je neprípustné pre Rusko a Putina verejne deklarovať nezáujem o ruských občanov v tomto chudobnom regióne. To by znamenalo prepad preferencií a koniec v politickom živote.

Západ momentálne vsádza na stratégiu, že ak sa v Moldavsku budú mať obyčajní ľudia lepšie než tí v Podnestersku, tak samotní občania Podnesterska sa budú chcieť vzdať statusu separatistickej samozvanej krajiny. Žiaľ, je to beh na dlhú trať. Čas ukáže, že či bude silnejšie zrušenie vízovej povinnosti do EÚ pre držiteľov moldavských pasov, alebo lacná ropa a plyn zo spriateleného Ruska.

Mohlo by Vás zaujímať:

Podnestersko -neexistujúca krajina

Ako žijú Podnesterci - žili sme s nimi

Cognac XO za 5 Euro - Tiraspol

Inak vedeli ste, že Slovensko sa v Moldavsku  angažuje humanitárnou pomocou? Do žiadnej inej európskej krajiny humanitárnu pomoc neposielame.

Ako sa sem viete dostať? V období pred anektovaním Krymu a vojenského konfliktu na východe Ukrajiny sa dalo dopraviť do Podnesterska bez problémov aj z Ukrajiny, napr. z Odesy. Jediným problémom bolo to, že ste nedostali do pasu pečiatku od moldavského colníka (mohlo sa to považovať za nelegálne prekročenie hraníc), ale reálne to nebolo nič čo by nevyriešilo 5 € v pase pri odchode z krajiny. Momentálne sa Podnesterska viete dostať iba z moldavskej strany. Medzi Kišinevom a Tiraspolom pravidelne premávajú autobusy. Cesta trvá približne hodinu a pol. Hraničný prechod defacto vo vnútri krajiny je bizarný zážitok. Hranica sa nachádza na rieke Dnester. Na moldavskej strane uvidíte maskovaný tank rovnako maskovaný tank uvidíte aj na druhom brehu rieky. Pri vstupe dostanete bezplatne 24-hodinové vízum na sekundy presné. Za dlhšie trvanie si treba priplatiť. Ak plánujete aj prenocovať, neodporúčam Vám si vymýšlať údaje, kde tú noc strávite. Majte na pamati, že Slovensko s Podnesterskom nemá žiadne diplomatické styky, keďže tento štát neuznávame. Dokonca aj s cestovným poistením v takomto regióne môžete mať problém. Takže lži na hraniciach sa Vám nemusia vyplatiť.

Po príchode do mesta Tiraspol si zameňte peniaze. Ideálne je meniť menej a pravidelne dovymeniť, pretože Podnesterský rubeľ sa ťažko vymiena za inú menu. Momentálny kurz je približne 19 PRBL/1€. Niekedy sa dá platiť aj v hotovosti v zahraničnej mene. V lepších potravinách alebo reštauráciách sa dalo platiť aj kartou, ale so striedavými úspechmi. Podnesterský rubeľ sa s rozmermi podobá na papierový peniaz z monopolov. Na jednej z bankoviek majú, napríklad, likérku Kvint. 100% Vás ale viac zaujmú mince. Okrem klasických kovových majú aj plastové. Mohli by sme ich prirovnať ku žetónom do vozíkov v nákupných centrách alebo k brnkátkam na gitaru. Sú v hodnotách 1;3;5;10 rubľov.

Čo rozhodne treba vidieť? #

Park Pobedy (víťazstva)

Tak ako v každej postsovietskej krajine aj tu sú hrdí na vojenskú históriu. Večný oheň nesmie chýbať. V čom je tento park iný? Nikde inde som nevidel tank tak blízko pravoslávnej kaplnke. Dokonca sa to dá odfotiť, aby to vyzeralo, že tank mieri na kaplnku.

Miestny trh

Trhy sú vo všeobecnosti veľmi fotogenické. Tiraspol nie je výnimkou. Až prekvapivo široký sortiment ovocia a zeleniny. Ak zbožnujete syry a rôzne mliečne výrobky, tu si rozhodne prídete na svoje. Perfektná príležitosť ochutnať miestne dobroty a pokecať s miestnymi o živote a buducnosti.

Lenin pred parlamentom

Nesmrteľný a večne živý Lenin. S jeho podobizňami, portrétmi alebo bustami sa určite stretnete skôr či neskôr. Ak ho chcete zvečniť na fotografiu v nadživotnej veľkosti zavítajte pred parlament. Socha v kombinácii so socialistickým realizmom v pozadí upúta nejedného kamaráta, ktorým sa pochválite ulovenými záźitkami.

Kvint destillery

Vedeli ste, že okolie Čierneho mora je úrodná vinohradnícka oblasť? Región Podkarpatskej Rusi, okolie Odesy, celé Moldavsko, Gruzínsko či Arménko sa zaradzujú medzi TOP destinácie na výrobu brandy. Tu sa neostýchajú používať honosnejší názov Cognac – predsa len niesme v EÚ, kde by to bolo vymáhateľné. Odporúčam navštíviť miestny skvost, likérku Kvint. Niektorí návštevníci sú „chytení“ už len z výparov pri prehliadke. Na konci prehliadky sa Vám zaručene pokúsia predať najdrahšiu fľašu akú tam majú za 10 000€. Ak je aj pre Vás mimo bežných relácií, tak kvalitné brandy, 0,5l fľašu kúpite v potravinách Šeriff za približne 3-4€. Najlacnejšiu vodku viete zakúpiť už za 1€, avšak my sme sa ju báli zakúpiť :)

Aquatir kaviár

Okrem vynikajúceho koňaku tu môžete ochutnať aj kvalitný a lacný kaviár. Vyhol by som sa asi nákupu kaviáru na trhovisku alebo v potravinách. Pre ten najkvalitnejší choďte priamo do fabriky. Zistíte ako prebieha proces získavania ikier. Naučíte sa, že ten najdrahší a „vraj“ najlepší kaviár je z jesetera (beluga po rusky). Drahý je, pretože trvá 10 rokov kým jeseter začne produkovať ikry. Na moje prekvapenie sa ikry nezískavajú zarezaním a zabitím ryby, ale humánnejším vytláčaním.

Ochutnaj kvas z bočky

Tento nápoj je v regióne veľmi populárny. Niekedy je to menšia cisterna, inokedy sud, pri ktorom posedáva dôchodkyňa s plastovými kelímkami. Za pár centov Vám načapuje nealkoholický nápoj – kvas. Úprimne zapácha ako použité ponožky a chutí ako nesladená Kofola, ale mne chutí. Inak vynikajúci liek na opicu. Už sa dá kúpiť aj u nás, ale od babushky so šatkou na hlave na ulici v krajine nekrajine to predsa len chutí úplne inak.

Reštika Kumanek

Veľmi dúfam, že tento podnik ešte stále existuje. Tradičná kuchyňa, kde ste mohli ochutnať šaslik (masový špíz), polievky boršč alebo solyanka, či pirohy plnené mäsom alebo tvarohom

Šeriff Tiraspol

Pre športových fanúšikov je to zastávka kategórie „must see“. V krajine nekrajine, ktorú nikto neuznáva. Plynom a ropou ju dotuje Rusko a všetky dôležité podniky nazývajú Šeriff. Značku Šeriff nájdete úplne všade, je to sieť potravín, dodávateľ elektriny, ochranka alebo názov benzínových púmp. Rovnaký názov nesie aj futbalový klub, ktorý pravideľne hrával aj v európskych pohárových súťažiach. Štadión sa prekvapivo volá Stadionul Šeriff.

Celkový dojem „skanzen komunizmu“ na nezaplatenie. Ulice prekvapivo čisté, MHD krásne autentické, najmä 50-ročné autobusy musia očariť. Vrelo odporúčam hlavne mladším, aby si vizualizovali o čom bol predchádzajúci režim. Rovnako odporúčam aj tým skôr narodeným, ak chcú zaspomínať na časy minulé. Veľmi zaujímavá musí byť návšteva počas osláv Dňa nezávislosti 2.9. :)

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Lipi je telom i dušou čistokrvný cestovateľ. Prešiel celú Európu, dokonca aj Turecko dva dni po nepodarenom puči. Vždy sa snaží myslieť pozitívne so správnou mierou rozvahy a úsmevu na tvári. Svoj strach z výšok prekonáva kurzom lezenia, prekonávanie prekážok je pre Lipiho výzva. Medzi jeho obľúbené destinácie patria krajiny bývalého Sovietskeho zväzu či Juhovýchodná Ázia. Učaroval mu systém organizovaného chaosu, ktorý tam vládne a nikdy ho neprestane fascinovať.  Zastáva názor, že v každej krajine je niečo úžasné čo sa dá odfotiť, zažiť, alebo zjesť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Kyjev, Moskva, Petrohrad

Zo zájazdu:

Martin Lipinský

Posledná úprava článku | Prečítané: 1423

Mohlo by Vás zaujímať

Podnestersko Blog

Blog Podnestersko

Kosák s kladivom na vlajke, flaša vodky za 1 euro, 24-hodinové vízum na sekundy presné a plastové mince. To je Podnestersko, o ktorom si povieme…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.