Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Prehliadka

Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova. Ďalšími dvoma mestami, ktoré tvoria vrcholy kultúrneho trojuholníka sú Anuradhapura a Kandy. Rovnako ako aj ostatné dve mestá, aj Polonnaruwa bola v čase svojej slávy najdôležitejším mestom ostrova. Do dnešnej doby sa tu zachovalo množstvo pamiatok, ktoré sú natoľko významné, že Polonnaruwa bola zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vydajme sa spoločne spoznať toto nádherné mesto.

Polonnaruwa Počasie

mierny dážď

mierny dážď

36°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:06

Západ slnka 18:16

Dážď 5.49mm

Cesta do Polonnaruwy #

Mesto sa rozkladá približne 140 km na severovýchod od Kandy a 104 km juhovýchodne od Anuradhapury. Hotel Sungreen Resort & Spa, ktorý BUBO používa na svojich zájazdov sa nachádza v oblasti Habarana. Príjemné prostredie, skvelá poloha a výborná kvalita hotela nám zabezpečujú ideálny východiskový bod pre návštevu najdôležitejších pamiatok centrálnej oblasti Srí Lanky. Či už je to prvé kráľovské mesto Anuradhapura, známe jaskyne Dambulla, slávna levia skala Sigirya, či pôsobivé pamiatky historického mesta Polonnaruwa. Z Habarane nám cesta do Polonnaruwy zaberie autobusom približne 1 hodinu a 30 minút jazdy autobusom. Cestou prechádzame množstvom drobných dediniek a usadlostí a tak ako je zvykom všade na Srí Lanke, tak aj tu sa hlavný život v nich sústreďuje na hlavnú cestu. Práve tá je akou si nie len dopravnou, ale aj obchodnou tepnou. Pri ceste tak máte možnosť vidieť množstvo stánkov s občerstvením, streetfoodom, rozličným tovarom a v neposlednom rade čerstvým ovocím a zeleninou. 

Poľnohospodárstvo je do súčasnosti hlavnou obživou väčšiny miestnych obyvateľov. Na Srí Lanke nenájdete ani jedno prírodné jazero. Všetky vznikli prehradením a sú umelé. Sú veľmi potrebné pri poľnohospodárstve a vytvárajú tak rezervoáre vody, ktorá sa potom prostredníctvom premysleného systému kanálov distribuuje k jednotlivým farmám a poliam. Bolo tomu tak v minulosti a je tomu, tak až do dnešnej doby. Táto oblasť je známa pestovaním ryže, ale nie len tej.  Vidíme tu aj kokosové palmy, banány a rôzne druhy zeleniny a ovocia. Keď už sme pri banánoch. Tu na Srí Lanke sa ich pestuje viac ako 100 druhov a najznámejší z nich je rod Ambulla. Sú to banány malého vzrastu, majú tenkú šupku, výraznú arómu, sú jemne kyslé, ale úžasne sladké a osviežujúce zároveň. Vyskúšate? My si nikdy túto maškrtu nenecháme ujsť. Cestou do Polonnaruwy míňame aj jeden z najznámejších národných parkov ostrova. Ja ním Národný park Minneriya, ku ktorému sa ešte vrátime, keď sa budem vracať späť z Polonnaruwy na náš hotel.

Pútavá história Polonnaruwy je prepojená s budhizmom
Foto: Robert Taraba — BUBO

Stručná história Polonnaruwy  Polonnaruwa je výrazne mladším mestom než jej predchodca Anuradhapura, pričom jej dejiny sa začínajú písať až v 11. storočí nášho letopočtu, teda v období stredoveku. V 11. storočí totiž sinhálský kráľ Vidžajabáhu I. (vládol pravdepodobne v rokoch 1055 - 1110) opustil Anuradhapuru, ktorá sa čoraz častejšie stávala terčom invázií z juhu indického subkontinentu. Vzhľadom na nedostatočný obranný potenciál a strategické umiestnenie mesta sa ho kráľ rozhodol presťahovať a založil tak v roku 1070 n.l. nové hlavné mesto, Polonnaruwu. V nasledujúcom storočí dosiahlo kráľovstvo Polonnaruwa svoj mocenský vrchol. Synovcovi  zakladateľa mesta, kráľovi Parákramabáhu I. (vládol asi v rokoch 1153 - 1186) sa nielen podarilo vyhnať indických Čolov, ktorí predtým vtrhli na Srí Lanku, ale presunul boje na indické územie a podarilo sa mu dokonca podniknúť aj nájazd proti Barme. Parákramabáhu I. bol nielen veľký bojovník, ale tak isto veľký staviteľ, ktorý nechal v Polonnaruwe postaviť mnoho nádherných stavieb, parkov a v neposlednom rade aj vodných nádrží. So vzostupmi prichádzajú pády a inak tomu nebolo ani v prípade Polonnaruwy, ktorá po dosiahnutí svojho vrcholu začala postupne upadať. Nasledovali ďaľšie invázie z Indie. Počas obdobia slabých vládcov, dochádzalo k chátraniu umelých a zavlažovacích nádrží. Čo malo za následok úpadku poľnohospodárstva a životnej úrovne obyvateľov. V okolí mesta sa rozšírila malária. Nakoniec bola Polonnaruwa podobne ako Anuradhapura opustená a jej pozostatky boli na niekoľko desaťročí pohltila džungľa. Polonnaruwa tak bola hlavným mestom ostrova na necelých 250 rokov (do roku 1215).

Polonnaruwa v súčasnosti #

Dnes je Polonnaruwa jedným z najväčších miest na Srí Lanke. Má približne 100 tisíc obyvateľov, pričom celý región mesta má cez 400 tisíc obyvateľov. Ako sme už spomínali, celá oblasť  je známa poľnohospodárstvom, ktorým je celé mesto obklopené. Jeho nová časť nie je ničím zaujímavá. Jedná sa o relatívne chaotickú výstavbu budov na srílanský spôsob, bez kultúrneho významu, ktorá v sebe zahŕňa hotely, reštaurácie a aj drobné obchody. Inak je táto časť mesta pomerne živá a rušná, no nebude predmetom vašej návštevy. V absolútnom kontraste s touto modernou časťou je historická časť mesta, ktorá bude predmetom našej prehliadky.

Vstup do historického areálu starého mesta sa nachádza približne jeden kilometer severne od centra novej Polonnaruwy. Do samotného areálu sa vchádza priamo od hlavnej cesty. Avšak dajte si pozor, pretože práve tu si lístky nekúpite. Tie si musíte ísť najprv zakúpiť do múzea, ktoré sa nachádza pri umelom jazere Parákrama Samudra na západnej strane Polonnaruwy. K múzeu je potrebné odbočiť z hlavnej cesty smerom na západ. Choďte popri umelom zavlažovacom kanále, ktorý nakoniec prejdete po moste a prídete, tak k samotnej budove múzea. Z hlavnej cesty je to približne 300 metrov. V zadnej časti múzea sa nachádzajú toalety. Pokiaľ ste si ešte nestihli kúpiť lístok, dostanete sa k nim z bočnej strany, keď múzeum obídete. Pri toaletách je zároveň aj suvenírový obchod.  Stačí sa potom presunúť na začiatok múzea, kde si potom zakúpite lístky. Vstupné stojí približne $25 alebo 3 750 LKR, ak chcete platiť v miestnej mene. Cena lístka do areálu historického mesta zahŕňa aj vstup do múzea, ktoré rozhodne nevynechajte. Dozviete sa tu množstvo zaujímavých informácií, ktoré vám BUBO sprievodca spolu s lokálnym sprievodcom sprostredkuje. Múzeum pekne znázorňuje ako asi pôvodne mesto vyzeralo. Pričom okrem sôch, nájdených artefaktov a archeologických nálezov tu uvidíte aj model kráľovského paláca, modely jednotlivých budov a chrámov, ktorých pozostatky potom neskôr uvidíte na vlastné oči. Pád samotného kráľovského mesta a zub času spolu s požiarmi a inými prírodnými katastrofami majú za následok, že Polonnaruwa má svoju éru slávy už dávno za sebou, no rozhodne sa je stále na čo pozerať. Pri múzeu sa nachádza aj pekný park v ktorom nájdete niekoľko pamiatok a historických sôch.

Nasadáme na bicykle a vyrážame #

Autobusom sa kúsok presúvame k bráne do samotného areálu. Tu nás už čaká náš starý známy kamarát Pathum, zdraví nás ako inak v BUBO tričku. V rade za sebou máme už pripravené bicykle. Áno, najlepšie ako si viete prehliadku Polonnaruwy užiť je, že si pred vstupom do areálu požičiate bicykle. Jednak Vám uľahčia presuny celým areálom a zároveň vám pridajú na zážitku z poznávania tohto historického miesta. Jednotlivé pamiatky sú od seba vzdialené, no prepájajú ich cesty, ktorými sa hravo budete presúvať. Celý areál je viac menej rovina, až na jednu časť, kde pôjdete dole kopcom. Nemusíte sa báť hustej dopravy, áut tu jazdí veľmi málo. No na mieste je upozornenie, že sme na Srí Lanke, bývalej britskej kolónií Cejlón a preto sa tu jazdí po ľavej strane, čo platí samozrejme aj pre cyklistov. BUBO tu má svoju trasu už pekne vyladenú a nie len že navštívime jednotlivé pamiatky v logickom slede, ale začínať budeme v bode A končiť budeme v bode B, kde si naše bicykle vyzdvihne náš partner a zároveň tu budeme nastupovať do autobusu. Skráti nám to tak čas potrebný na prehliadku a zároveň pridá na komforte.  Pokiaľ máte zdravotný problém, ktorý vám neumožňuje užiť si Polonnaruwu na bicykli nezúfajte, presúvať sa môžete od pamiatky k pamiatke aj našim BUBO autobusom. 

Pri vstupe do historického areálu nám skontrolujú naše dopredu zakúpené lístky a môžeme vyraziť k prvej pamiatke. Začínať budeme prehliadkou ruín kráľovského paláca, ktorý nechal postaviť Nissanka Malla. Neďaleko od neho sa nachádza odpočiváreň a kráľovské kúpele. Kúsok viacej na sever nájdete kráľovský Council Chamber v ktorom kedysi stál kráľovský trón v podobe leva. Trón je v súčasnosti uložený v múzeu v Colombe. Každý pilier nesie pomenovanie po jednom z ministrov, ktorý sedával u príslušného piliera.

Nasadáme na naše bicykle a vyrážame za historickými pamiatkami Polonnaruwy
Foto: Robert Taraba — BUBO

Kráľovský palác (Parakrambahu ́s palace) bol vo svojej dobe neuveriteľnou stavbou. V súčasnosti sú rozpoznateľné iba tri podlažia paláca, ktoré sú murované a preto sa zachovali až do dnešnej doby. Pôvodne však mal kráľovský palác 7 podlaží, pričom horné štyri poschodia boli postavené kompletne z dreva. Tri metre hrubé múry majú uprostred diery pre nosníky, ktoré boli drevené a zhoreli so zvyškom pôvodnej stavby. Strecha nad hlavnou halou, ktorá mala 50 miestností, bola podopieraná tridsiatimi piliermi. Celkovo sa odhadovalo, že v samotnom paláci bolo približne 1000 miestností, pričom v súčasnosti môžeme vidieť ruiny iba 55-tich z nich. Výstavba tohto kráľovského paláca trvala údajne sedem rokov a sedem mesiacov. Na svoju dobu to bolo veľkolepé dielo, ktoré bolo nádherne zdobené o čom svedčia aj pozostatky omietky s ornamentmi, ktoré sa zachovali až do dnešnej doby. Zaujímavosťou je aj súkromná toaleta pre kráľovskú rodinu a množstvo malých miestností, ktoré údajne slúžili pre hárem samotného kráľa. Kráľovské komnaty boli až na najvrchnejšom poschodí samotného paláca a tak sa len môžeme domnievať akou krásou musela byť táto časť zdobená.  K predstave aký musel byť tento palác monumentálny nám dopomohla maketa kompletnej stavby, ktorú sme si predtým pozreli v múzeu. 

Kráľovský palác v Polonnaruwa

Kráľovský palác bol prepojený krytou cestou, ktorá viedla až k pavilónu, ktorý bol využívaný ako audienčná sieň. Budova je dokola zdobená obrazmi slonov, pričom každý slon je znázornený v inej pozícií. Päť levov je stojí na konci schodov a strážia vstup do audienčnej siene. Neďaleko od pavilónu sa nachádza bazén, ktorý je lemovaný prezliekarňami a bol napájaný vodou z neďalekého zavlažovacieho kanála.

Kúsok na sever od pozostatkov kráľovského paláca stoja fascinujúce ruiny Quadrangle (posvätný štvorcový priestor, v ktorom sa nachádzajú významné chrámy), ktoré sú najväčšou zbierkou starovekých budov na Srí Lanke. Sadáme na bicykle a presúvame sa do tejto časti. Pred vstupom do komplexu treba dbať na dodržanie  správneho oblečenia (zakryté ramená a kolená), pričom pred vstupom do jednotlivých častí sa je potrebné aj vyzuť. Juhovýchodne v komplexe Quadrangle sa nachádza typický guľatý dóm Vatadage, ktorého krásu sem pred chvíľou obdivovali na modely v múzeu. Je to hádam najznámejšia pamiatka Polonnaruwy, ktorá je mimoriadne fotogenická a patrí k tým najkrajším stavbám ostrova. Jeho terasa má priemer 18 metrov, druhá terasa má štyri vchody, ktoré vedú k hlavnej budhistickej dagobe obklopenej sochami štyroch sediacich Budhov. Jednotlivé vchody sú orientované na štyri svetové strany, zdobené sú mesačnými kameňmi a sochami strážcov.

Guľatý dóm Vatadage

Mesačný kameň je polkruhový a tvorí v podstate prvý schod na schodisku, ktoré vedie k nejakému posvätnému miestu. Obdobné kamene nájdeme aj v Anuradhapure a na ďalších miestach na ostrove. Každý prvok mesačného kameňa má hlboký náboženský význam. Napríklad oblúk so zvieratami (slon, lev, kôň a byvol) predstavuje fáze ľudského života: zrodenie, chorobu, starnutie a smrť. Labute zase symbolizujú svätých a predkov, ktorí nám môžu byť nápomocní na našej ceste životom.

Ďalšou významnou budovou tohto štvoruholníka sú pozostatky chrámu Hatadage, v ktorom bola kedysi uskladnená najposvätnejšia relikvia celej Srí Lanky - Budhov zub. Ten bol pôvodne uložený v Anuradhapure, potom bol presunutý do Polonnaruwy a v súčasnosti je umiestnený v Chráme Budhovho zubu v Kandy. Napriek tomu, že väčšina pamiatok je v Polonnaruwe budhistických, môžeme tu nájsť aj pozostatky menších hinduistických chrámov, zasvätených Šivovi a Višnuovi. Niektoré sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti tohto Quadrangle. V celom areáli starej Polonnaruwy sa pohybuje mnoho opíc, no v tejto časti je ich hádam najviac, preto majte oči na stopkách a buďte na pozore, pred týmito malými zlodejkami.

Na južnom konci Quadrangle stojí Thuparama Gedige, ktorej štýl je architektonicky absolútne perfektný a zobrazuje hinduistický vplyv na architektúru. Vo vnútri sa nachádza niekoľko sôch Budhov. V úvodnej časti komplexu chrámov nájdeme aj Gal Pota - kamenná kniha, čo je kolosálny kameň do ktorého bola táto kniha vytesaná. Meria takmer 9 metrov na dĺžku, je široká 1 meter a jej hrúbka dosahuje približne 0,5 metra. Váži takmer 25 ton a bola privezená z Mihintale, ktoré je 100 km odtiaľto. Odhaduje sa že pochádza od kráľa Nissanka Malla, pričom sa v nej píše o rôznych morálnych a duchovných pravidlách ako sa majú poddaný správať a tak isto upozorňuje na hrozbu vpádov indických kmeňov zo severu na územie ríše.

Kamenná kniha - Gal Pota
Foto: Robert Taraba — BUBO

Predtým než budeme pokračovať ďalej využijeme občerstvenie, ktoré nám tu pred komplexom ponúkajú miestni obchodníci. Rozhodne by ste mali ochutnať vodu z mladého kokosového orecha, ktorá je zdrojom vitamínov, proteínov, tuku, cukru a minerálov. Kokosová voda vás hydratuje a dodá potrebnú energiu na pokračovanie našej prehliadky.

Fascinujúce detaily Quadrangle

Ďalej sa budeme presúvať do severnej časti komplexu a bude to trochu dlhšia jazda na našich bicykloch, ktorú si určite vychutnáte. Míňať budeme rôzne pozostatky budov, hradieb a častí historického mesta, ktoré sú dnes porastené a obkolesené krásnym lesom. Zastavujeme pri dagobe Rankot Vihara, ktorá bola postavená Nissanka Mallou a je imitáciou Anuradhapurského štýlu. Jedná sa o najväčšiu dagobu v Polunnaruwe, ktorá dosahuje výšku 55 metrov.

Ak máte dostatok času zastavte sa aj pri Lankatilaka, ktorá bola postavená kráľom Parakramabahuom a neskôr opravená kráľom Vijayabahu IV. Skladá sa z obrovských 17 m vysokých stien. V katedrále je uložená socha stojaceho Budhu. Vonkajšie steny sú ozdobené reliéfmi zobrazujúce typické štruktúry Polonnaruwy. Hneď vedľa sa nachádza Dagoba Kiri Vihara, ktorá bola dielom Subhadrou, kráľovnou kráľa Parakramabahusa. Pôvodný vápenec je stále v perfektnom stave.

Dagoba Kiri Vihara
Foto: Robert Taraba — BUBO

Hneď naproti Kiri Vihara sa nachádza posledná časť na ktorú sa v rámci prehliadky zameriame. Volá sa Gal Vihara a má zobrazovať podobizne Budhu, ktoré sú vytesané do  jedného skalného žulového masívu. Táto časť má opäť veľký náboženský význam a preto je potrebné dodržať pravidlá zahalených kolien či ramien a pred vstupom k samotným sochám sa vyzuť. Socha stojaceho Budhu je sedem metrov vysoká a patrí rozhodne medzi jednu z najkrajších. Tvár Budhu údajne zobrazuje smútok a bolesť. Ďalším zobrazením je 14 metrov dlhá socha ležiaceho Budhu po dosiahnutí nirvány. Ostatné dve sochy predstavujú Budhu v sediacej meditačnej polohe. Celá skala je dnes prikrytá masívnou strešnou konštrukciou aby ochránila túto pamiatku pred poveternostnými vplyvmi.

Po absolvovaní prehliadky Polonnaruwy nasadáme do nášho klimatizovaného autobusu a vyrážame na cestu späť do nášho hotela. Deň ale nekončí a vy máte možnosť si ho ešte spríjemniť poobedňajším safari v Národnom parku Minneriya.

Safari v Národnom parku Minneriya #

Autobusom prechádzame popri Národnom parku Minneriya. Ak máte šťastie, tak už z cesty máte možnosť vidieť slony. Na Srí Lanke žije v súčasnosti približne 5000 slonov. Veľká väčšina z nich žije slobodne vo voľnej prírode, majú tu ozajstný raj. A hoci máme v programe návštevu slonieho sirotinca v Pinnawale, na našich BUBO zájazdoch sa radi chodíme pozerať aj na tie voľne žijúce. Je to len predsa len iný zážitok. Z autobusu presadáme do pripravených džípov. Posledné úpravy, zhodíme strechu a vyrážame. 

Z pohodlia našich džípov sledujeme tieto nádherné tvory v ich prirodzenom prostredí. Práve medzi nimi môžeme vidieť aj množstvo mláďat, ktoré sa ešte nemotorne motajú mamám popod nohy. Práve samice s mladými tvoria v spoločenstve slonov veľké komunity. Takémuto spolku “šéfuje” vždy jedna alfa samica, ktorá si zároveň chystá nasledovníčku a učí ju všetko potrebné. Je krásne vidieť ako si slonie samice pozorne strážia mladé, ako sa vždy nenápadne strategicky rozostavia, aby tvorili živý štít medzi potenciálnym nebezpečenstvom a mláďatami. Staršie samce väčšinou žijú samotárskym životom a do takejto komunity sa chodia iba páriť.

Za slonmi do národného parku Minneriya

Za slonmi do národného parku Minneriya

Presúvame sa z jednej časti parku do druhej. Miestami prechádzame cez blato, ktoré strieka z našich kolies na všetky strany, no nás nič nezastaví a pokračujeme ďalej. Okrem stád divokých slonov tu máte možnosť vidieť vodné byvoly, ktoré podobne ako slony vyhľadávajú tento národný park pre obrovskú vodnú nádrž, ktorá je rezervoárom vody tejto oblasti. V okrajových častiach zo stromov zoskakujú opice a vidíme tu tak isto veľké množstvo vodných vtákov spolu s krásnymi pávmi, ktoré na Srí Lanke žijú vo voľnej prírode. Fotografi pohotovo menia objektívy a cvakajú spúšťou na všetky strany. Akurát zapadá slnko a zvieratá osvetľuje krásne, jemné, zlatisté svetlo. Pri takýchto zážitkoch slová naozaj nestačia...

Krásy Safari v Národnom parku Minneriya

Polonnaruwa je nádherným historickým miestom, na ktoré budete ešte dlho spomínať. Vďaka tomu, že je celý historický areál ukrytý v džungli a vy sa budete medzi jednotlivými pamiatkami presúvať na bicykloch, budete sa cítiť ako objavitelia, ktorí odkrývajú pôsobivú históriu tohto miesta.

TOP 10 Polonnaruwa #

1. Kráľovský palác  - Pôsobivá stavba kráľovského paláca, z ktorého už zostalo len málo. Pôvodná stavba mala sedem podlaží, z ktorých sa zachovala iba časť prvých troch. Vzhľadom na veľkoleposť tohto projektu, ktorý sa staval sedem rokov a sedem mesiacov, je až neuveriteľné čo dokázali v tomto období na Srí Lanke postaviť. 

2. Audienčná sieň - Krásne zdobená stavba obrazmi slonov, pričom každý slon je znázornený v inej pozícií. Päť levov je stojí na konci schodov a strážia vstup do audienčnej siene, ktorú by ste rozhodne na vašej prehliadke nemali vynechať.

3. Dóm Vatadage - Jedna z najfotogenickejších pamiatok nielen Polonnaruwy, ale celkovo Srí Lanky. Nájdete ju v rámci v komplexu Quadrangle spolu s inými dôležitými pamiatkami. Štyri vchody, ktoré vedú k centrálnej dagobe obkolesenej štyrmi ikonickými sochami Budhu.

4. Mesačné kamene - V postate prvý schod, ktorý vedie k významnému duchovnému miestu. Nájdeme ich na viacerých miestach a sú umiestnené aj pred vstupmi do Dómu Vatadage. Každý prvok mesačného kameňa má hlboký náboženský význam. Napríklad oblúk so zvieratami (slon, lev, kôň a byvol) predstavuje fáze ľudského života. 

5. Chrám Hatadage - Jeden z najdôležitejších chrámov éry Polonnaruwy, v ktorom bola kedysi uskladnená najposvätnejšia relikvia celej Srí Lanky - Budhov zub.

6. Múzeum Polonnaruwa - Výborné múzeum v ktorom si nie len kúpite lístky do samotného areálu, ale poskytne Vám aj užitočné informácie o jednotlivých častiach. Spolu s archeologickými nálezmi tu nájdete aj výborné modely pôvodných stavieb.  

7. Gal Pota - V rámci komplexu Quadrangle, by vám rozhodne nemala uniknúť ani kamenná kniha, čo je kolosálny kameň do ktorého bola táto kniha vytesaná. Meria takmer 9 metrov na dĺžku, je široká 1 meter a jej hrúbka dosahuje približne 0,5 metra. Váži takmer 25 ton

8. Dagobe Rankot Vihara - Pôsobivá dagoba Anuradhapurského štýlu, pričom sa jedná o najväčšiu dagobu v Polunnaruwe, ktorá dosahuje výšku 55 metrov.

9. Dagoba Kiri Vihara - Obrovský žulový masív v ktorom sú vytesané podobizne Budhu. Socha stojaceho Budhu je sedem metrov vysoká a patrí rozhodne medzi jednu z najkrajších. Ďalším zobrazením je 14 metrov dlhá socha ležiaceho Budhu po dosiahnutí nirvány. Ostatné dve sochy predstavujú Budhu v sediacej meditačnej polohe.

10. Dagoba Kiri Vihara - Síce menšia zo stúp, no to zaujímavejšia svojim umiestnením a pôvodný vápenec je perfektne zachovaný. 

Zaujímavé zákutia Polonnaruwy

5 tipov čo vidieť navyše v okolí Polonnaruwy #

1. Safari v Národnom parku Minneriya - Zážitok zo safari v jednom z národných parkov Srí Lanky, ktorý sa označuje ako jedno z najlepších miest, kde môžete vidieť voľne žijúce slony. Množstvo zvierat v ich prirodzenom prostredí, vodné byvoly, vodné vtáctvo, pávy a všadeprítomné opice. 

2. Vatadage Mandalagiri Vihara - Pozostatky tohto okrúhleho chrámu nájdete približne 30 km severne od Polonnaruwy. Nachádza sa na kopci a možno budete mať pocit, že tu kedysi v minulosti stálo mesto. Pôvodná štruktúra pochádza z 2. storočia nášho letopočtu, pričom súčasná stavba pochádza z 8. storočia. Žulové schody Vás privedú na samotný vrchol hory, kde sa nachádzajú štyri veľmi dobre zachované sochy Budhu. Za zmienku rozhodne stoja aj pôsobivé ornamenty vytesané do kameňa. 

3. Dimbulagala -  Skala sa nachádza 8 km južne od Mannampitiya. Nachádzajú sa tu stovky jaskýň vytesané do skál, v ktorých žili v 3. storočí pustovníci.  

4. Medirigiriya - Toto miesto sa nachádza 30 km od Polonnaruwy. Kruhový chrám vatadage je podobný slávnemu dómu z Polonnaruwy. 

5. Dagoba Potgul Vihara - V minulosti slúžila ako knižnica. Má neobvyklú štruktúru s veľmi tenkými stenami. Je rozdelená na strednú časť, okolo ktorej sú ďalšie vedľajšie štyri. V južnej časti nájdete sochu vysokú 4 metre. Predstavuje ľudskú osobu v kontraste s normálnym zobrazením Budhu. 

Niekoľko luxusných tipov v Polonnaruwa #

1. Agbo Hotel - Ak by Vám Polonnaruwa učarovala natoľko, že by ste sa tu rozhodli prespať. Využite jeden z najlepších hotelov, ktorý sa nachádza v krásnom záhradnom prostredí s výhľadom na okolitú prírodu a národný park. Hotel je vybavený bazénom a SPA časťou. Oblasť je populárna cyklistickými výletmi. Bicykel si viete zapožičať priamo na recepcií hotela.  

2. Safari v Národnom parku Wasgamuwa - Ak chcete zažiť unikátne safari, vyrazte na súkromné safari do Wasgamuwa. Okrem pôsobivých stád slonov, tu máte možnosť vidieť aj najväčšieho predátora Srí Lanky, ktorým je leopard. 

3. Kurz varenia Srí Lanskej kuchyne - Ak ste si zamilovali srílanskú kuchyňu, rezervujte si jeden z kurzov varenia tejto tradičnej kuchyne, ktorá nie len výborne chutí, ale je aj liekom pre vaše telo. Ak si nakúpite kvalitné koreniny v niektorej z koreninových záhrad, môžete si vaše obľúbené jedlá pripravovať aj doma. 

4. Reštaurácia Saruketha - Zastavte sa v tejto výbornej reštaurácii, ktorá vám ponúkne bufetovým štýlom to najlepšie zo srílanskej kuchyne. 

5. Ayurvédska masáž - Po náročnom dni je najlepšie si vychutnať ayurvédsku masáž, ktorá vás postaví na nohy. Navštívte jedno z ayurvédskych centier, kde vás najprv vyšetria a na základe toho vám naordinujú špeciálnu masáž a procedúry, ktoré zakončíte v špeciálnej bylinkovej saune. 

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 902

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú Blog

Blog ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú

Čo všetko sa dá na Srí Lanke zažiť a čím vám tento čarovný kus sveta, prezývaný rajská záhrada, učaruje? Vo veľkom rozhovore odpovedajú na otázky o…

Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt? Blog

Blog Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt?

Pri Tamilcoch a Sinhálcoch obývajúcich Srí Lanku si niektorí ľudia asociujú občiansku vojnu, terorizmus a nebezpečenstvo. Je to však skutočným…

Viktória Kállayová 5 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.