Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni, bezhlaví Budhovia, vonné tyčinky, lotosové kvety, slony, tíkové domy na koloch, kulinárske zážitky, drahokamy – všetko nás čaká na ceste do slávnej thajskej histórie.

Prejdete sa aj vy alejou, kde nájdete desiatky sediacich Budhov?
Foto: Júlia Čaplová — BUBO

V Thajsku sme ako doma #

Z dnešného hlavného mesta Thajska - Bangkoku - vyrazíme do toho bývalého, smerom na sever proti prúdu rieky Chao Phraya. Náš kráľovský hotel Royal Rattanakosin je síce situovaný v úplnom srdci mesta medzi Kráľovským palácom a rušnou uličkou zábavy Khao San, no vďaka rannému odchodu sa vyhneme špičke v tomto večne upchatom meste.

Čaká nás cesta cez najúrodnejšiu nížinu krajiny, rovinaté políčka a množstvo riečnych kanálov. Cestou sa dozviete o „Krajine slobodných“ a jej histórii.

V BUBO chodíme do Thajska už vyše 20 rokov, preto sú nám naši miestni sprievodcovia už za tie roky blízki ako rodina a z tohto úprimného vzťahu budete čerpať práve aj vy. O Thajsku sa dozviete viac ako si myslíte. Budeme sa rozprávať o jeho prírode od vysokých hôr až po úrodné nížiny, džungle a pláže.

O ľuďoch, ich povestnom úsmeve, pohostinnosti a úprimnej budhistickej viere. Keďže smerujeme do slávneho mesta kráľov, pokúsime sa pochopiť, aký je vzťah poddaných k svojim panovníkom a možno si o kráľovskej rodine aj zaklebetíme, avšak opatrne a potichučky, pretože urážka kráľovského majestátu sa trestá až do výšky 15 rokov väzenia. Ayutthaya vás o Thajsku naučí skutočne veľa.

Budhizmus je pre Thajcov súčasťou každodenného bytia. Dozviete sa príbeh Budhovho života a možno podľahnete jeho učeniu o univerzálnej pravde – oslobodení všetkých bytostí od utrpenia a ceste za šťastím.

Pod obrovským Budhom si budete pripadať maličkí
Foto: Jozef Martinásek — BUBO

Najväčšia, najmocnejšia a najslávnejšia Ayutthaya #

Thajsko má bohatú svojbytnú históriu. Do dnešnej vlasti prichádzali thajské kmene z oblastí južnej Číny okolo 7. storočia nášho letopočtu. Dovtedy sa na území dnešného Thajska striedali menšie kráľovstvá, neskôr absolútne dominovala ríša Khmérov. Postupne od 13. storočia vznikajú tri thajské kráľovstvá – Sukhothai, Lan Na a Ayutthaya.

Sukhothai bolo prvým thajským kráľovstvom, rozprestieralo sa v strednom Thajsku, na západnom okraji Khmérskej ríše. Druhé kráľovstvo Lan Na, spojenec kráľovstva Sukhothai, sa nachádzalo na severe dnešného Thajska v krásnej horskej oblasti Chiang Mai. Najväčším, najmocnejším a najslávnejším z nich však bolo kráľovstvo Ayutthaya.

Bájna Ayutthaya vznikla v polovici 14. storočia ako silná konkurencia okolitým štátom. Mesto strategicky vybudované na riečnom ostrove, po ktorom budeme kráčať medzi ruinami chrámov, sa stalo mocným politickým a ekonomickým centrom za veľmi krátky čas. Budhistické kráľovstvo v Zadnej Indii postupne preberalo moc po upadajúcej hinduistickej veľmoci Khmérov.

Siam, ako bolo kráľovstvo vtedy prezývané, nadviazalo obchodné styky so Západom. Prví Portugalci, neskôr Holanďania, Francúzi a Briti budujú v Ayutthayi obchodné stanice a krajina bohatne najmä na obchode s drahokamami, ktoré ju preslávili po celom svete.

3 fotografie

Krása a starobylosť Ayutthaye je niečo, čo si zamilujete

Po sto rokoch svojej existencie k sebe Ayutthaya pripojila Sukhothai a na jej severozápadnej hranici mocnel nový rival Barma (dnešné Mjanmarsko), ktorá pohltila kráľovstvo Lan Na. Nasledujúce dve storočia priniesli mnoho konfliktov známych ako siamsko-barmské vojny.

Striedavé víťazstvá a prehry vyústili až do úplného vyplienenia Ayutthaye v druhej polovici 18. storočia. Barmské vojská nenechali v hlavnom meste ríše kameň na kameni a slávne mesto ľahlo popolom. Zlato zdobiace kráľovské paláce a pagody bolo roztavené, drahokamy, ktorými boli posiate kráľovské sály boli ulúpené.

Preživší obyvatelia sa pred skazou zachránili útekom po prúde rieky Chao Phraya a zjednotení generálom Thak Sinom na južnej časti toku neďaleko miesta, kde sa rieka vlieva do mora vybudovali nové hlavné mesto. Ale to je už príbeh iný príbeh o Chráme úsvitu, o novej dynastii a meste Bangkok.

Pohľad na čarovnú Ayutthayu zhora.

Pohľad na čarovnú Ayutthayu zhora.

Chrám veľkého nádejného víťazstva #

Počas 400 rokov kráľovstva Ayutthaya sa na tróne vystriedalo 33 panovníkov, ktorí po sebe zanechali skvosty thajskej sakrálnej a palácovej architektúry. Navštívime Wat Yai Chai Mongkhon – čiže Chrám veľkého nádejného víťazstva. Určite vás uchváti posvätný duch tohto miesta veľkej histórie a príjemnej zelene.

Vzdáte v tomto živom chráme spolu s budhistickými veriacimi pútnikmi obeť Budhovi v podobe lotosového kvetu alebo prikryjete ležiaceho Budhu zlatým rúchom? Posedíte si na trávniku v tieni figovníkov banyanov alebo sa vyštveráte na stúpu a nazriete do jej útrob?

Takéhoto krásneho ležiaceho Budhu objavíte v chráme Wat Yai Chai Mongkhon
Foto: Jozef Martinásek — BUBO

Uniknúť vám nemôže chrámová mozaika vojnovej riavy s thajskými bojovníkmi na slonoch. Niekto si možno rád posedí na káve na terasách plných zelene rastúcej z nádob naplnených vodou, kde pomedzi korene vodných rastlín plávajú malé farebné rybky.

Pohybujúc sa po uliciach nám cestu budú križovať slony zdobené červenými rúchami v podobe akej slúžili kráľom Ayutthaye, ako symbol kráľovského majestátu a na odrážanie útočníkov. Dnes slúžia turistom.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy (na dlhšie čítanie):

3 fotografie

Poklady dnešnej Ayutthaye sa nelesknú zlatom, no ich hodnota je obrovská

Chrám svätého skvostného vševedúceho #

Pred spaľujúcim slnkom na chvíľu nájdeme útočisko v tradičnom thajskom dome. Pozoruhodná architektúra a ten najlepší materiál – tíkové drevo vytvárajú oázu pokoja a bezpečia. Domy postavené na koloch z tohto mocného a odolného dreva chránili obyvateľov pred pohybujúcou sa hladinou vodných kanálov, ktoré kedysi pretkávali celé údolie rieky Chao Phraya.

Zistíte, ako Thajci žili, dozviete sa o ich zvykoch, nazriete do ich rodinného života, pokúsite sa porozumieť z čoho pramení ich bezbrehá pohostinnosť a úcta.

Zatúlame sa spolu za tehlové múry veľkolepého kráľovského chrámového a palácového komplexu Wat Phra Si Sanphet (Chrám svätého skvostného vševedúceho) a vy sa budete kochať stúpami, ktoré stáročia slúžili na uchovávanie pozostatkov kráľov. Práve toto miesto utrpelo najťažšie rany plienenia.

Napriek tomu neskôr slúžil ako predloha pri budovaní súčasného kráľovského paláca v Bangkoku. Hovorí sa dokonca, že mnohé tehly z jeho ruín boli prevezené po rieke a využité pri výstavbe nového paláca. Vydajte sa na okruh areálom a hneď po vstupe odbočte do ľavej strany a v smere hodinových ručičiek si toto miesto vychutnajte.

Kráčajte okolo kamenných stúp a keď sa skončia, ruiny niekdajšieho paláca vás zaujmú a zabavia. Pohľadajte aj torzá Budhových sôch, ktorým chýba hlava. Zodpovednosť za to nesú bojovníci z niekdajšej Barmy, ktorí položili Siam na lopatky. 

Tri obrovské stúpy sú súčasťou kráľovského areálu
Foto: Jozef Martinásek — BUBO

Ak chcete vidieť slávnu hlavu Budhu zarastenú v kmeni stromu, budete musieť prejsť pomedzi smutne sediacich bezhlavých Budhov – sochy, ktoré boli zbavené hláv útočníkmi a vykrádačmi. Hlava je v budhistickej kultúre najposvätnejšia časť tela.

Chrám veľkej relikvie #

Aké miesto si pod vyslovením názvu Ayutthaya vybavíte? Bude to unikátna, kamenná hlava Budhu vyrastajúca zo stromu, však? Vyberieme sa za ňou do chrámu Wat Mahathat (Chrám veľkej relikvie). Zahaľte si kolená, ramená a vyberte sa priamo k nej. Stačí pár krokov od vstupu a už stojíte zoči voči.

Kamennej hlave pripisujú Thajci zázračnú moc a teší sa mimoriadnej popularite. Ak sa s ňou chcete odfotiť, nesmiete stáť, pretože nesmiete byť vyššie, než samotný Budha. Kľaknite si, posaďte sa na zem alebo si čupnite a prejavíte rešpekt. Hoci si mnohí myslia, že chrámový komplex je len táto kamenná hlava, mýlia sa.

Chrám, ktorý v 14. storočí postavil Ramesuan, je pôsobivou ruinou. Všimnete si tu naklonené veže akoby vystrihnuté z Kambodže, ale aj chrám samotný, hoci pripomína ruinu stredoamerickej pyramídy. Prejdite sa dookola a chrám sa vám odvďačí aj krásnou sochou Budhu pri ktorej si určite spravíte niekoľko fotiek. 

Hlava Budhu vo Wat Mahathat je ikonou celého Siamu
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Tom Yum alebo Tam Som, či radšej Sang som? #

Po všetkej tej histórii, zážitkoch a neúprosnom slnku zaručene vyhladnete. A my v BUBO vieme, kde robia perfektné chrumkavé kuriatko s lepkavou ryžou a úžasným miestnym pikantným papájovým šalátom Tam Som. Vyberiete si do svojej thajskej polievky Tom Yum tenké alebo hrubé rezance?

Dochutíte si ju aj kokosovým cukrom, čili olejom, arašidmi či limetkou ako správny Thajčan? Určite si nechajte miesto aj na tradičný ryžový dezert! Na svoje si príde každý. Ak práve nemáte chuť na jedlo, určite neodmietnete dobrotu z cukrovej trstiny – obľúbený thajský rum Sang Som.

Luxus Bangkoku #

Drahokamy, šperky a ich opracovanie sú aj dnes jedným z kľúčových thajských remesiel. Červené rubíny, modré alebo žlté zafíry a diamanty. Tradične sa verí, že nosenie určitých šperkov zladených s farbou odevov podľa dňa narodenia prináša šťastie a úspech. My budeme môcť úplne zblízka pozrieť ako šikovné ruky majstrov obrusujú kamene, aké kedysi zdobili celú Ayutthayu.

Hovorí sa, že v Thajsku kam zakopnete rýľom, tam vykopete nejaký drahý kameň. Vy si však ruky špiniť nemusíte, my vieme, kde si môžete zadovážiť peknú trblietavú spomienku na Thajsko a Ayutthayu aj bez rýľovania.

No deň sa ešte nekončí a svit zapadajúceho slnka alebo svetlá nočného Bangkoku sa od vášho ayutthayského kamienka budú najlepšie odrážať na presklenej terase najvyššieho baru hlavného mesta na streche veže Mahanakhon. Ochutnáte pikantný thajský koktejl? Čo poviete na večeru v China Towne? Bangkok nespí, lov nočných zážitkov sa začína.

TOP 10 Ayutthaye #

  1. Unikátna Budhova hlava - Ikonu celého siamského mesta je vzácna hlava Buddhu, ktorú nájdete v chráme Wat Mahathat. Objavila sa v posvätnom strome a nikto ju nemôže obísť. Ak sa s ňou chcete odfotiť, nikdy pri hlave nestojte, je to neslušné!
  2. Obrovská stúpa víťazstva - Miestom, kde sa oplatí začať vašu prehliadku Ayutthaye je obrovská stúpa, ktorá je súčasťou chrámového komplexu Wat Yai Chai Mongkhon. Dvíha sa z krajiny tak, že ju vidíte už z diaľky. Je fantastická aj keď sa priblížite, pretože jej schodisko strážia dvaja obrovský, sediaci Budhovia.
  3. Ležiaci Budha - Neďaleko veľkej stúpy víťazstva nájdete v rohu celého areálu fotogenickú sochu ležiaceho Budhu. Nie je tak obrovský ako ten z chrámu Wat Pho v Bangkoku, ale páčiť sa vám bude určite. Môžete si tu kúpiť aj lotosový kvet alebo sviečky a obetovať ich.
  4. Alej plná Budhov - V tesnej blízkosti veľkej stúpy chrámu víťazstva nájdete unikátnu alej posiatu sediacimi sochami Budhov. Niekedy na sebe majú svoje žlté či šafranové rúcha, inokedy majú len svoje kamenné telá. Môžete sa tu poprechádzať v tichosti, pohľadať vlastné myšlienky a spraviť niekoľko záberov. Ayutthaya je v tomto vďačná, je mimoriadne fotogenická. 
  5. Tri kráľovské stúpy - Areál bývalého kráľovského paláca aj dnes priťahuje pozornosť návštevníkov, pretože sa z neho dvíhajú tri monumentálne stúpy kráľov dynastie Čakrí, kam patrí aj dnešný panovník Ráma X. Sú takmer identické, postavené v rovnakom slohu a hoci z paláca zostali len a len ruiny, stúpy si užijete.
  6. Torzá Budhových sôch - Kráľovský palác ľahol popolom a vojaci z Barmy ho počas invázie sem do Siamu vypálili. Kamene popadali, steny sa zrútili, stropy zhoreli a ostalo len rumovisko. Aby však bolo dielo skazy dokonané, vojaci stínali sochy Budhov a tak tu mnohé z nich dodnes stoja bez hláv. Čo bola väčšia potupa pre Siam ako Budha bez hlavy? 
  7. Chrám Wat Mahathat - Aj napriek tomu, že chrám Wat Mahathat spomíname v prvom bode vďaka unikátnej Budhovej hlave, nespravite chybu ako mnohí a po fotke s hlavou neodídte preč. Chrámový komplex má v sebe totiž množstvo príjemných zákutí a napokon zistíte, že chrám je pomerne rozsiahly. Ak ho obídete dookola, nájdete aj niekoľko sôch Budhov.
  8. Chrám Phra Mongkhon Bophit - Ak kráčate ku kráľovskému areálu, určite si po ľavej strane všimnete obrovský chrám Wihan Phra Mongkhon Bophit. Nahliadnite do neho a objavíte krásny svet súčasného, budhistického Thajska. Vyzute si topánky a dnu na vás čaká obrovitánska socha Budhu. Ayutthaya nie je len o ruinách, ale aj o súčasnosti a nič to nedokazuje viac, než tento chrám.
  9. Tradičný tíkový dom - V kontraste s palácmi a pagodami pôsobí skromne, no pokojná atmosféra a osviežujúca mikroklíma ukrytá za tuhým tíkovým drevom vytvára čarovný genius loci. Nielen že si tu oddýchnete v tieni, ale aj spoznáte koncepciu tradičného siamského domu.
  10. Thajský obed - Po kvalitnej prehliadke nepadne nič lepšie ako skvelý a typický thajský obed. Thajská kuchyňa je dokonalá a v reštaurácii Sri Krungsri nájdete toľko kulinárskych pochúťok až sa vám zatočí hlava.

Čo vidieť navyše? #

  • Mahanakhon – sledovať západ slnka a prebúdzanie sa nočných svetiel zo strechy pulzujúceho veľkomesta s pohárom niečoho chladeného kráčajúc po presklenej terase najvyššieho baru v Bangkoku je dosť dobrá príprava na začiatok (ne)zabudnuteľnej noci.
  • China Town – každá poriadna metropola má svoj China Town a ten v Bangkoku má aj históriu. Navečerať sa tu dá v desiatkach malých pouličných stánkoch s autentickými čínskymi dobrotami sediac za malými nerezovými stolíkmi na plastových stolčekoch. Medzi stánkami nájdete aj michellinovský. Alebo si doprajte príjemný večer v luxusných a štýlových reštauráciách so živou hudbou.
  • Pak Khlong Talat – tento kvetinový trh neďaleko nášho hotela bol kedysi plávajúcim rybím trhom, no dnes je to voňavé a pestrofarebné miesto s krásnou atmosférou ázijského mestského trhu, ktorý je síce otvorený 24 hodín denne, no najrušnejším sa stáva pred úsvitom, kedy lode a nákladné autá privážajú kvetiny z neďalekých provincií.
Adam Záhorský

Adam Záhorský

Adam Záhorský

Študoval ruské a východoeurópske štúdiá a ľudia, jazyky, príroda a čaro zážitkov v tejto blízkej a predsa tak vzdialenej postsocialistickej časti sveta mu prirástli k srdcu. Ak práve neobjavuje nekonečné rôznorodé priestory bývalého Sovietskeho zväzu alebo divý Balkán, rád sa doma túla po našich horách s ruksakom na chrbte s plnou poľnou alebo bicyklom cestami necestami. Chlapec zo stredného Pohronia miluje splavovanie riek na vlastnom kanoe, skialpinizmus – driapanie sa po štítoch s lyžami na chrbte. Túlavé topánky zdedil po svojom tatovi.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Transsibírska magistrála Ruskom 9288 km

Zo zájazdu: Ajurvéda, južná India

Adam Záhorský

Posledná úprava článku | Prečítané: 1151

Mohlo by Vás zaujímať

KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania
Ostrovy Phi Phi - perly Thajska Phi Phi

Phi Phi Ostrovy Phi Phi - perly Thajska

Ostrovy, ktoré do začiatku 20. storočia nepoznal takmer nikto, dnes patria medzi celosvetovo najznámejšie tropické ostrovy. Thajsko má približne 1…

Marek Melúch 16 min. čítania
Najkrajšie ostrovy Andamanského mora Krabi

Krabi Najkrajšie ostrovy Andamanského mora

Thajsko je pre mnohých synonymom exotických rajských ostrovov s kilometrami panenských pláží. Krabi a jeho ostrovy sú aj napriek svojej enormnej…

Marek Melúch 16 min. čítania
Chiang Mai, ruža severného Thajska Chiang Mai

Chiang Mai Chiang Mai, ruža severného Thajska

Hlavné mesto severného Thajska je považované za kultúrne srdce krajiny. So svojimi krásnymi chrámami v štýle Lanna, múzeami a trhmi, kde si môžete…

Marek Melúch 20 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

9238
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.