Kuala Lumpur - mesto na bahennom sútoku

Prehliadka

Kuala Lumpur - mesto na bahennom sútoku

Mrakodrapy zo železa a skla, drahé autá, kvalitná infraštruktúra, moderná hromadná doprava, ale aj veľkolepá koloniálna minulosť spolu so starými miznúcimi malajskými a čínskymi domčekmi vytvárajú fascinujúce kontrasty na dne tropického údolia dvoch riek. Na ich sútoku vzniklo pulzujúce mesto, ktoré rastie ako máloktoré na planéte.

Kuala Lumpur Počasie

mierny dážď

mierny dážď

35°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 07:13

Západ slnka 19:21

Dážď 4.28mm

Kuala Lumpur
Foto: Adam Záhorský - BUBO

Jedno z najnavštevovanejších miest sveta #

Kuala Lumpur založili čínski baníci na príkaz malajského sultána. V džungli na tomto mieste budovali bane na cín, no dnes je Kuala Lumpur veľkým obchodným a finančným centrom sveta a mestom, ktoré sa posledné roky umiestňuje v rebríčku top 10 turistami najnavštevovanejších miest sveta. My vás hlavným mestom Malajzie prevedieme.

Náš hotel Furama je situovaný v exkluzívnej štvrti Bukit Bintang, známej ako centrum módy a zábavy s butikmi, barmi na každom rohu a farebnými street food uličkami na utíšenie hladu. Kuala má bohatý nočný život, kde nespia ani robotníci, ktorí mesto budujú vo dne v noci. My sa však v našom výškovom hoteli s výhľadom na vysvietené mrakodrapy nedáme rušiť.

Moderná a nezávislá Malajzia #

Ráno vyrazíme do úplného stredu mesta a začneme na Dataran Merdeka – Námestí nezávislosti. Je to bývalý britský Padang, aký sme mohli vidieť už v Georgetowne a uvidíme aj v Singapure. Padang, čo v malajčine znamená pole, slúžil za koloniálnych čias na nástup a pochodovanie vojsk, a neskôr na športové a rekreačné účely smotánky – najmä na Britmi milovaný kriket. Práve na tomto mieste bola 31. augusta 1957 úderom polnoci zvesená vlajka Veľkej Británie a nahradená vlajkou Malajskej federácie, čím bola ukončená nadvláda Britov a éra kolonizácie.

Dnešná vlajka Malajzie červenými a bielymi pruhmi s modrým poľom pripomína tú Spojených štátov. Pruhov je 14 a hviezd nie je 50, ale len jedna, žltá s polmesiacom. Symbolizuje jednotu štátov federácie, odkazuje na sultánov a štátne náboženstvo islam. Pomník na námestí hovorí, že práve na tomto mieste sa každoročne stretávajú tisíce obyvateľov Malajzie, nehľadiac na svoju etnicitu a vieru, aby oslávili ďalší rok svojej spoločnej nezávislosti. Tomu všetkému dominuje najvyšší, 95 metrový, vlajkový stožiar, kedysi najvyšší na svete.

3 fotografie

Bahenný sútok, Námestie nezávislosti a Národná mešita

Skvostné koloniálne dedičstvo #

Mladé mesto založené v polovici 19. storočia bolo pôvodne budované na východnom brehu rieky Klang, no Briti sa neskôr rozhodli presunúť administratívne centrum na miesto dnešného Námestia nezávislosti. Okolo miesta, ktoré bolo najprv zeleninovými záhradami, neskôr policajným cvičiskom a ihriskom kriketu, vznikali postupne nádherné budovy ako Royal Selangor Club – kriketový klub britskej koloniálnej smotánky je unikátnou ukážkou renesancie stredovekého tudorovského štýlu. Klub prezývali The Spotted Dog, čiže „fľakatý pes“, s čím sa viaže viacero mestských legiend, no azda najvtipnejšia z nich vychádza z toho, že v prvom erbe klubu bol leopard, ktorý bol vraj tak škaredo namaľovaný, že si ho niektorí mýlili s dalmatíncom.

Oproti klubu je budova Sultána Abdula Samada – pôvodne vládna budova britskej správy, dnes slúži ako ministerstvo. Je dielom architektov Normana, Bidwella a z časti už aj vychádzajúcej hviezdy A.B. Hubbacka, ktorého podpis je v Kuale azda najciteľnejší. Postavená v úchvatnom neo-maurskom štýle, alebo ako mu hovorili Briti, indo-saracénskom.

3 fotografie

Koloniálna Kuala

Ďalšími nádherami v tomto štýle sú Stará pošta, budova Železničnej administratívy, a predovšetkým veľkolepá Železničná stanica už spomínaného Arthura Benisona Hubbacka, ktorý pred príchodom do Malajzie pôsobil a zbieral inšpirácie v severnej Indii.

Mesto na sútoku #

Prejdime však uličkou z námestia a zíďme k rieke. Z mosta budeme pozorovať ako sa zlievajú dve rieky – Gombak a Klang. Práve podľa tohto sútoku dostalo mesto svoje meno – Kuala Lumpur v preklade znamená „bahenný sútok“. Dnes už nie je bahenný, ale vybetónovaný a na jeho mieste stojí ďalšie dielo z portfólia Arthura Hubbacka – mešita Džamek s veľkým nápisom Kuala Lumpur.

Prechádzka po nábrežnej promenáde je lemovaná exotickými kvetmi, spevom vtákov, rybkami v umelom jazierku a výhľadmi na výškové veže bánk, hotelov a korporátov. Najvýraznejší a najpočetnejší v malajských záhradách je ich národný sýto červený kvet – hibiscus rosa-sinensis, alebo po našom ibištek čínsky, či čínska ruža.

Foto: Adam Záhorský - BUBO

Naši šoféri a lokálni sprievodcovia vám povedia, že Kualu až tak radi nemajú kvôli hektickej doprave a množstvu ľudí. No kto z nás nie je vystresovaný, napríklad, z Bratislavy, ak žijete v menšom meste? Georgetown, z ktorého naši priatelia pochádzajú, je malebnejší a romantickejší, viac o ňom si môžete prečítať v mojom blogu. No Kuala je moderná, pulzujúca a má čo ponúknuť.

Na námestí nemôžeme vynechať anglikánsku novogotickú katedrálu Panny Márie. S jej žiariacimi bielymi stenami, majestátnym organom, príjemným, vzdušným a vitrážami presvetleným priestorom je výnimočným prvkom dotvárajúcim historickú kontrastnosť mesta a krajiny.

Foto: Adam Záhorský - BUBO

Tolerantný islam #

Kultúrne kontrasty intenzívne pocítime, keď sa ocitneme uprostred 5 hektárových záhrad na schodišti vedúcom do Masjid Negara – Národnej mešity. Modernistický komplex zo 60. rokov 20. storočia plný fontán a zelene pojme 15 tisíc návštevníkov. 73 metrový minaret sa čnie nad hlavným dómom v tvare hviezdy s 18 cípmi. Toto číslo ukrýva symboliku štátu a štátneho náboženstva – 13 cípov za každý štát federácie a 5 cípov za každý pilier islamu. Tieto odkazy sú badateľné v mnohých budovách mesta.

Atmosféra sunitskej Národnej mešity je však jedinečná. Architektonický modernizmus s islamským mysticizmom vytvára neopakovateľnú kombináciu, ktorú umocnia purpurové habity, ktoré nám požičajú usmievaví malajskí moslimovia. Pochopíme ako sa modlia moslimovia, na akých pilieroch stojí učenie proroka Mohameda a možno vás prekvapí, keď si uvedomíte ako blízko k sebe majú tri najväčšie monoteistické náboženstvá sveta – judaizmus, kresťanstvo a islam.

Okrem viery priniesli arabskí obchodníci na Malajský polostrov aj kávu. Tá sa v Malajzii tradične pripravuje pražením na margaríne z palmového oleja a podáva sa s kondenzovaným mliekom. Malajci ju volajú kopi putih – biela káva. My z BUBO vieme, kde ju môžeme ochutnať presne tak, ako ju majú radi domáci a okrem bielej budete môcť vyskúšať aj orieškovú, škoricovú či čokoládovú. Ochutnali by ste aj kávu ochutenú durianom, ktorý v juhovýchodnej Ázii prezývajú kráľom ovocia a hovorí sa o ňom, že síce smrdí pekelne, no chutí nebesky?

7 fotografií

V oblakoch nad tropickým údolím #

Posilnení pestrými chuťami malajskej kávy musíme Kualu Lumpur vidieť aj z výšky. Nie, nebude to slávny mostík medzi dvojičkami Petronas Towers. Nie je tak vysoko ako potrebujeme a neponúka dostatočný výhľad. Namiesto toho vystúpime na 421 metrov vysokú televíznu vežu KL Menara, vypínajúcu sa na briežku v tropickom dažďovom lese uprostred mesta. 365 stupňová vyhliadka na jednej z najvyšších televíznych veží sveta nám umožní vidieť mesto ako na dlani, a dokonale si vychutnať práve dvojičky Petronasky.

Ropné dvojičky Menara Berkembar Petronas
Foto: Adam Záhorský - BUBO

Metropola nakupovania a výborného jedla #

Menara Berkembar Petronas boli s 452 metrami najvyššími budovami sveta od roku 1998 až do 2004, kým ich neprerástla 509 metrová Taipei 101 a tú neskôr 830 metrová Burdž chalífa. Dodnes však zostávajú najvyššími dvojičkami. Ikonické 88 poschodové stavby od argentínskeho architekta Césara Pelliho sú postmoderným islamským štýlom pokračovateľmi tejto staviteľskej tradície Malajzie. Okrem toho sú aj symbolom hospodárskeho úspechu a spoločenského progresu – je to budova štátnej spoločnosti Petronas produkujúcej bohatstvo krajiny prameniace z ropy a zemného plynu.

Nakupovania chtiví sa môžu do sýtosti nabažiť utrácaním v luxusných butikoch svetových značiek, ktoré ponúka nákupné centrum Suria KLCC. Ak hľadáte niečo na pamiatku, vieme, kde majú mimoriadne nápadité, vtipné a kvalitné suveníry. Hladní po gastro zážitkoch môžu ochutnať celý svet v mimoriadne štýlovom foodcourte, ktorého ponuka je pestrá ako Malajzia samotná.

Alebo si spravíte piknik v parku pri jazere pod korunami stromov? Poradíme Vám, kde majú tie najčerstvejšie dobroty. Špecialita rendang – úžasne šťavnaté kusy hovädzieho mäsa v hustej omáčke z kokosového mlieka dochuteného zázvorom, šalotkou, škoricou, čili a opraženým strúhaným kokosom, zvaným kerisik - sa podáva s lepkavou ryžou zabalenou v listových balíčkoch. Nemáte chuť na hovädzinu? Dajte si malajské kuriatko s ryžou – nasi ayam, podávané s čerstvou zeleninou, malou miskou vývaru a sladkou omáčkou. Alebo si dáte radšej tradičnú malajskú polievku laksa? Petronasky sú mikrokozmos sám o sebe.

Poslednú šancu nabažiť sa Malajziou treba využiť naplno, pretože nás čaká cesta na úplný juh Malajského polostrova a ešte ďalej – na ostrovný štátik Singapur. Dostaneme sa až na miesto stretu dvoch oceánov, kam ústi Melacký prieliv a kde sa jedna z najdôležitejších námorných obchodných trás sveta stáča na sever do Juhočínskeho mora. Cestu malajskou rovníkovou krajinou do Singapuru budú lemovať nekonečné lány plantáží paliem olejových.

3 fotografie

Kuala stále rastie

Levie mesto alebo ázijský tiger #

Mostom ponad Johorskú úžinu opúšťame Malajziu a vstupujeme do Singapuru – krajiny voľného trhu, biznisu a ekonomickej slobody, ktorá sa za pár desaťročí premenila zo skorumpovanej diery tretieho sveta na ázijský vzor a centrum excelencie v mnohých oblastiach. Možno najlepšie fungujúca krajina na svete.

Pred vstupom nás však čaká veľmi náročná singapurská hraničná kontrola. Toto mesto si svoje poklady pozorne stráži a je notoricky známe svojimi prísnymi pravidlami a ich striktným dodržiavaním.

Mesto zákazov

Do Singapuru je zakázané dovážať akýkoľvek alkohol a alkoholické výrobky, akékoľvek výrobky obsahujúce tabak alebo nikotín a imitácie tabakových výrobkov (elektronické cigarety, nikotínové náplasti), šňupacie látky, ústne prášky, zbrane, zapaľovače v tvare pištole, kontrolované lieky a psychotropné látky, ohrozené druhy divých živočíchov a rastlín, a produkty z nich, petardy, materiál obscénneho charakteru v akejkoľvek podobe, reprodukcie a kópie publikácií s ochrannou známkou, chránený software, videá a zvukové záznamy na akomkoľvek nosiči. A ešte, aby som nezabudol, žuvačky!

Znie to šialene, ale Singapur je iný svet a práve tieto predpisy z neho robia svetový unikát v bezpečnosti a čistote. Napriek tomu, ak pravidlá dodržíme, prechod je bezproblémový a na ilustráciu iného sveta slúži aj príhoda, ako si kolega Jogy, ktorý je v juhovýchodnej Ázii ako doma, zabudol pri nakladaní kufrov klientov naložiť ten svoj a v pracovnom nasadení si to uvedomil až o dobré dve hodiny v hoteli. Poviete si, že v normálnom svete by bol dávno stratený, no v Singapure nie. Čakal ho tam aj s celým obsahom po tom, čo ho kontaktovali colníci.

Plavba nočným Singapurom
Foto: Adam Záhorský - BUBO

Prechodom hranice sa dostaneme do inej dimenzie – dokonalý svet utopického urbanizmu, architektúry a plánovania. Je to mesto obrastené zelenou džungľou a poprepájané dokonalou presne regulovanou a nikdy neupchatou dopravou plné pracovitých ľudí, špičkovej štátnej správy a absencie korupcie. Top svetového prístavu a letiska fungujúcich ako hodinky. Rozumného, fungujúceho a profitujúceho systému sociálneho bývania vlastneného štátom, v ktorom neexistujú bezdomovci. Vybudovať jedno z najlepších zdravotníctiev na svete a excelentné školstvo, dostupné bývanie pre každého alebo efektívnu a neskorumpovanú štátnu správu je umením. Singapurčania žijú v takmer dokonalej krajine, dožívajú sa rekordnej dĺžky života, majú astronomické priemerné mzdy, no spýtame sa týchto slušných, disciplinovaných, dochvíľnych a cieľavedomých ľudí, či im vôbec v toľkej dokonalosti ostal priestor aj na spontánnosť, slobodu a šťastie. Porozprávame sa s nimi o tom.

Faktom je, že Singapur je fenomén, ktorému by ste vo svete ťažko hľadali pár. Z rybárskej osady si prešiel cestou, na ktorej z neho britskí kolonisti spravili jeden z najdôležitejších prístavov sveta a po osamostatnení sa stal vzorom budovania úspešného štátu.

V Singapure bývame v tých najlepších hoteloch, či už ostanete pri osvedčenom štvorhviezdičkovom hoteli Jen Tanglin alebo si doprajete noc v ikonickom hoteli Marina Bay Sands, čakajte niečo vysoko nad štandard – taký je celý Singapur.

6 fotografií

Zázrak menom Singapur vo svetlách noci

Šialený luxus #

Vydajte sa s nami ešte v tento večer na nočnú plavbu po rieke meandrujúcej úplným centrom, kde z paluby loďky na elektrický pohon budete sledovať ako sa Vám v priebehu niekoľkých okamihov pred očami premieta história mesta. Staré sklady prerobené na hýriacu štvrť plnú barov a živej hudby na terasách v klimatizovaných uliciach o kúsok ďalej vystriedajú úzke domčeky čínskych obchodníkov, naproti ktorým sa budú hrdo čnieť skvostné koloniálne budovy britských pánov. Doplávame až do zátoky obkolesenej mrakodrapmi finančného centra, ktorej ako koruna dominuje neopakovateľný hotel s kasínom Marina Bay Sands s 340 metrovým SkyParkom na strechách jeho troch veží, spolu so 150 metrovým bazénom, ktorého okraj sa stráca do nekonečna – šialený luxus.

Deň zakončite miestnym štýlovým drinkom Singapore Sling posedávajúc na nábrežnej terase s výhľadom na nočné mesto a prejdite sa pred spaním pod korunami žiariacich superstromov v 100 hektárových botanických záhradách Gardens by the Bay. Na toto mesto tak ľahko nezabudnete.

TOP 5 PREHLIADKY #

1. Koloniálna Kuala - prechádzka pomedzi rozprávkové budovy, ktorých príbehy vychádzajú z krásnej zmesi rôznych kultúr sveta. To všetko zasadené do pestrej prírody v samom centre hlavného mesta Malajzie.

2. Islamská Kuala - arabskí obchodníci kedysi dávno priniesli Malajčanom dva poklady vieru a kávu. Obe prijali, no pojali ich tak trochu po svojom a my sa na to pozrieme.

3. Moderná Kuala - mrakodrapy zo železa a skla, drahé autá, tropické parky, najvyššie dvojičky sveta a ich neustále rastúca konkurencia.

4. Plavba Singapurom - Utopické divadlo minulosti, súčasnosti a budúcnosti fenomenálneho mesta, ktoré sa blíži k dokonalosti. Jeden z najväčších zážitkov.

5. Sigapurské hotely - Či ste ubytovaní v hoteli Jen alebo si doprajete noc v ikonickom Marina Bay Sands, čakajte niečo vysoko nad štandard. V Singapure bývame v tých najlepších hoteloch s najlepším servisom.

ČO VIDIEŤ NAVYŠE? #

1. Jalan Alor a Changkat Bukit Bintang – večer pred prehliadkou Kualy stojí za to preskúmať štvrť, kde sídli náš hotel Furama. Môžete si niečo zobnúť na pravých pouličných trhoch na ulici Alor, alebo si dopriať kvalitnú večeru v luxusných reštauráciách ulice Changkat plnej barov a nočného života.

2. Chrám Thean Hou – ak budete mať v Kuale niekedy viac času, navštívte jej najkrajší čínsky chrám, v ktorom sa stretávajú prvky taoizmu, budhizmu aj konfucianizmu sa vyníma na vrchu nad mestom. Hra svetiel červených lampiónov je úchvatná.

3. Putrajaya – novovybudované federálne hlavné mesto z roku 1995, do ktorého sa presunuli vládne úrady kvôli odľahčeniu Kualy. Ukážka moderného urbanistického plánovania inteligentného mesta, v ktorom zeleň a vodné plochy tvoria 70% rozlohy.

4. Singapurský večer so Singapore Sling – deň zakončite miestnym štýlovým drinkom Singapore Sling posedávajúc na nábrežnej terase s výhľadom na nočné mesto.

5. Nočné Gardens by the Bay v Singapure – prejdite sa pred spaním pod korunami žiariacich superstromov v 100 hektárových botanických záhradách, ktoré majú v noci úplne iné čaro.

Adam Záhorský

Adam Záhorský

Adam Záhorský

Študoval ruské a východoeurópske štúdiá a ľudia, jazyky, príroda a čaro zážitkov v tejto blízkej a predsa tak vzdialenej postsocialistickej časti sveta mu prirástli k srdcu. Ak práve neobjavuje nekonečné rôznorodé priestory bývalého Sovietskeho zväzu alebo divý Balkán, rád sa doma túla po našich horách s ruksakom na chrbte s plnou poľnou alebo bicyklom cestami necestami. Chlapec zo stredného Pohronia miluje splavovanie riek na vlastnom kanoe, skialpinizmus – driapanie sa po štítoch s lyžami na chrbte. Túlavé topánky zdedil po svojom tatovi.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Transsibírska magistrála Ruskom 9288 km

Zo zájazdu: Ajurvéda, južná India

Adam Záhorský

Posledná úprava článku | Prečítané: 1420

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najkrajšie túry sveta - 1. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 1. diel

Dovoľujem si Vám priblížiť niekoľko pre mňa najkrajších turistických trás na našej planéte. Nejde o rebríček, ale skôr o výber turistických miest,…

Martin Lipinský 7 min. čítania
TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie Blog

Blog TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie

Juhovýchodná Ázia má v sebe obrovské množstvo lákadiel a my ju už roky milujeme a spoznávame. Vyberte sa teraz spoločne s nami za tými najkrajšími…

Tomáš Kubuš 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.