Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka svojmu modernému letisku, postavenému na umelo vytvorenom ostrove, ponúka výborné spojenie so zvyškom sveta, nesklame vás ani ďalšími obrovskými možnosťami. Či už vás zaujímajú pamiatky, história, kvalitné jedlo, nakupovanie, alebo nočný život... Osaka má všetko.

Pulzujúce mesto s typicky dokonalou japonskou infraštruktúrou, disponujúce najväčšou a najrušnejšou vlakovou stanicou západného Japonska, predstavuje významný dopravný uzol aj v rámci krajiny. Pod strechou stanice Umeda nájdete nielen vlakové nástupištia, ale takisto aj zastávky liniek metra, mestských či medzimestských autobusových liniek, stanovištia taxíkov, o nespočetnom možstve obchodov a kvalitných reštaurácií ani nehovoriac.

Stanica Umeda je prakticky mesto v meste - nájdete tu všetko, čo potrebujete. A ak by ste náhodou nenašli, môžete sa vďaka priamemu prepojeniu - bez toho, aby ste museli opustiť pohodlie interiéru, dostať po zopár krokoch napríklad do nákupného centra jednej z najväčších sietí obchodných domov v Japonsku - Yodobashi.

Verte mi, toľko času, aby ste si aspoň sčasti prezreli sortiment tohto obchodu, naozaj nemáte. Je tu všetko, čo si viete predstaviť, a ešte viac toho, čo si predstaviť neviete. Ak chcete čas stráviť radšej návštevou okolitých miest, z Umedy to máte necelú hodinu pohodlným vlakom do Nary či Kjóta. Tieto mestá si však zaslúžia osobitnú pozornosť a návštevu, my sa dnes pozrieme bližšie na to, čo sa oplatí vidieť a zažiť v Osake.

Pohľad z najvyššej budovy v Japonsku - Harukas 300.  autor: Martin Ferenčík

Pohľad z najvyššej budovy v Japonsku - Harukas 300. autor: Martin Ferenčík

Tip na ubytovanie v Osake - Hotel The Lutheran #

V Osake je veľmi dôležité nájsť si dobré ubytovanie na dobrom mieste. My v BUBO máme v Japonsku dlhoročné bohaté skúsenosti, a preto vieme, ako vám dobre strategicky zvolené ubytovanie spríjemní a zjednoduší pobyt v tomto meste, priblíži jeho atmosféru, ušetrí čas a, v konečnom dôsledku, aj peniaze. Práve preto je naším obľúbeným miestom v Osake hotel The Lutheran.

Okrem kvalitného ubytovania v pekných, na japonské pomery dosť veľkých izbách, chutných raňajok s veľkým výberom japonskej aj západnej kuchyne, poskytuje aj strategicky vynikajúcu polohu na spoznávanie mesta.

Ak sa z hotela vyberiete doprava, o 50 metrov narazíte na vchod do metra. Ak sa vyberiete doľava, po desaťminútovej prechádzke ste pri bránach osackého hradu. Práve tu začneme našu návštevu Osaky.

Osacký hrad #

Osacký hrad patrí medzi najznámejšie hrady v Japonsku a rozhodne sa ho oplatí vidieť. Už samotný areál hradu, veľký bezmála jeden kilometer štvorcový naznačuje, že sa tu chvíľu zdržíme. Osacký hrad zohral v šestnástom storočí významnú rolu pri zjednotení Japonska, neskôr zažil požiare, bitky, dobytia či rekonštrukcie.

Atmosféru týcho dôb cítite už pri vstupe do hradu cez vonkajšie opevnenie. Repliky historických malieb a staré fotografie lemujúce našu cestu veľkolepý pocit ešte umocnia. Napriek tomu, že dnešná stavba je prakticky replikou poslednej verzie hradu, dýcha to tu impozantnou históriou.

Po vstupe do vnútorného opevnenia vás víta hrad v plnej kráse a láka vás bližšie. Ešte skôr, než sa k nemu vyberieme, odporúčam krátku, no príjemnú zachádzku. Po vašej ľavej ruke je za stromami skryté jazero s typickými japonskými stromami okolo, od ktorého je na hrad skutočne unikátky výhľad. Toto miesto rozhodne nenechá ani jeden fotoaparát ľahostajným.

Osacký hrad a jeho okolie

Po zaujímavých fotkách s využitím odrazu v jazere, či okolitej zelene, pokračujeme bližšie k hradu. Cestou nevynecháme ani časovú kapsulu zakopanú v špeciálnej šachte na nádvorí ako spomienku na EXPO Osaka 1970. A práve toto mesto bude po 55-ročnej prestávke hostiť aj EXPO 2025.

Vo vnútri hradu si môžeme pozrieť rôzne historické exponáty, alebo si podrobne naštudovať jeho históriu. Za zmienku určite stoja aj výhľady, či už z hradu samotného, alebo okolitých hradieb.

Ďalšie zábery dominanty Osaky

Po prehliadke hradu, ktorá sa dá pekne stihnúť do dvoch hodín, máte dve možnosti, kde nastúpiť na metro. Buď sa vrátite k hotelu Lutheran, alebo vyjdete z areálu zadným vchodom a prejdete sa modernou biznis štvrťou k tunajšej zastávke metra.

Záleží aj od toho, kam máte odtiaľto namierené, pretože na každej z týchto zastávok stojí iná linka metra. My z areálu vyjdeme na druhej strane a prejdeme sa na zastávku Osaka Bussiness Park.

Pešia trasa z hradu na metro.
Foto: Google Maps

Tip na pozorovanie kvitnúcich sakúr v Osake

Pokiaľ ste v Osake počas obdobia kvitnutia sakúr, teda na prelome marca a apríla, najlepším miestom na pozorovanie tohto javu je práve Osacký hrad. Odporúčame sa tu len tak usadiť so stovkami domácich okolo vás a pozorovať život najposvätnejšieho japonského stromu.

V slávnej štvrti Dotonbori #

Zelenou linkou Nagahoritsurumiryokuchi sa prevezieme šesť zastávok až na stanicu Shinsaibashi. Kto by chcel šetriť nohy, môže tu prestúpiť na červenú alebo ružovú linku a zviezť sa ešte jednu zastávku na Namba Station, my sa však štvrťou Dotonbori prejdeme po svojich a jej jedinečnú atmosféru si vychutnáme o to autentickejšie.

Ideálny čas ochutnať takoyaki - miestnu ikonickú špecialitu - opečené guľôčky plnené chobotnicou, často zdobené strúhanou sušenou rybou, či dresingom zo sójovej omáčky. Takoyaki môžete samozrejme ochutnať aj inde po celom Japonsku, ale práve v Osake táto špecialita vznikla a Dotonbori je miesto, kde sa stánky s týmto gurmánskym lákadlom v kvalite doslova predbiehajú. Po unikátnom gastrozážitku pokračujeme na asi najznámejšie miesto v Dotonbori, a tým je most Ebisu.

Dotonbori je slávna štvrť Osaky, kde ochutnáte z najlepších gurmánskych špecialít, histórie aj nočného života.

História osackej štvrte Dotonbori siaha až do začiatku sedemnásteho storočia, kedy sa miestny podnikateľ Yasui Dōton rozhodol predĺžiť malú riečku Umezu spojením dvoch ramien rieky Yokobori kanálom, dúfajúc že tým pozdvihne jej komerčný význam.

Projekt odštartoval v roku 1612, no o dva roky neskôr zahynul Yasui pri obrane Osaky pred Toyotomim Hideyorim. Jeho bratranci však projekt v roku 1615 dokončili a nový panovník Osaky tento kanál a jeho okolie pomenoval Dotonbori (Dotonov Kanál), napriek tomu, že Yasui Dōton bol na strane porazených.

Rôzne pohľady na atmosféru štvrte Dotonbori

Svoj zábavný charakter začala Dotonbori získavať už v dvadsiatych rokoch sedemnásteho storočia, kedy tu za Tokugawovského šogunátu boli postavené divadlá, kaviarne, reštaurácie a začali sem chodiť turisti. Dnes je Dotonbori neodmysliteľnou zastávkou každého návštevníka Osaky, či už hľadáte reštaurácie, nákupy, zábavu alebo nočný život.

Mohli by vás zaujímať aj ďalšie japonské blogy:

Pohľad z mosta Ebisu na atmosféru Dotombori

Pohľad z mosta Ebisu na atmosféru Dotombori

Na trhu Kuromon Market #

Z legendárneho mosta Ebisu, ktorý bol dlhé desaťročia miestom stretnutí mladých Osačanov, sa presunieme po svojich na ďalšie ikonické miesto v Osake, a tým je Kuromon Market.

Desaťminútovú prechádzku si môžeme spestriť zastávkou pri malom chráme Hozenji, ukrytom v úzkych uličkách, ktorého lákadlom je machom pokrytá socha boha Fudo Myo-o, ochranného božstva vyznáveného v zen-buhdizme. Postavíte sa do radu a oblejete sochu vodou aj vy? Miestni veria, že sa vám tak splní želanie...

Tip BUBO:

Z hlavnej ulice Dotonbori vedie k chrámu Hozenji nádherná úzka ulička, vychutnajte si ju s nami:

Prechádzka zo štvrte Dotonbori na Kuromon Market ponúka tiež pekné momenty.

Tip BUBO:

Ak by vás po ceste prepadol hlad, alebo túžba po ďalšom ulovenom zážitku, vyskúšajte TÚTO reštauráciu. Nemá síce anglické meno, ale menu v angličtine dostanete. Nájdete ju na druhom poschodí tejto budovy. Hoci je to kórejská reštaurácia, ponúkajú tu aj japonské jedlá. Prečo však nevyskúšať aj niečo kórejské? Alebo fúziu oboch kuchýň?

Chutilo tu napríklad aj Ericovi Claptonovi, Bon Jovimu, alebo skupine TOTO, ktorí sa sem pravidelne vracajú. My sme ale teraz na ceste na Kuromon Market, preto bude rozumnejšie nechať si túto reštauráciu na neskôr a vrátiť sa sem na večeru. Cestou okolo si môžete rezervovať stôl.              

Krátka prechádzka ulicami Osaky, mierime na trh Kuromon.
Foto: Google Earth

Počiatky trhu Kuromon sa datujú od prvých rokov sedmnásteho storočia a svoju jedinečnú atmosféru si zachoval dodnes. Okrem oblečenia, či domácich potrieb tu nájdete hlavne obrovský výber tradičnej japonskej stravy, ktorej dominujú ryby a dary mora

Všetko čerstvé, pripravené priamo pred vašimi očami. Vône sa tu lákavo miešajú, oči nestíhajú obdivovať. Odporúčam ochutnať kraba, fajnšmekri tu nájdu čerstvú rybu fugu, ale robia tu aj výborné okonomiyaki, grilované kuracie kúsky, kalmáre či sushi. Spolu 170 obchodov, určite si vyberiete!

Malá ukážka sortimentu, ktorý nájdete na Kuromon Markete.

Malá ukážka sortimentu, ktorý nájdete na Kuromon Markete.

V starých uličkách #

Z trhu Kuromon sa po ochutnávke miestnych špecialít vyberieme ďalej, tentokráto do starej štvrte Shinsekai, ktorej dominuje veža Tsutenkaku. Doslova "za rohom" od východu z Kuromon Marketu nájdete vchod do metra na stanicu Nipponbashi, odtiaľ je to jedna zastávka.

Shinsekai, alebo štvrť Tsutenkaku, ako ju domáci prezývajú vďaka miestnej dominante - veži Tsutenkaku, rozhodne stojí za návštevu. Začiatkom dvadsiateho storočia, konkrétne v roku 1912 tu vznikol moderný projekt, štvrť postavená z jednej polovice podľa vzoru Paríža a podľa vzoru New Yorku z druhej.

Už aj názov Shinsekai - v preklade Nový Svet, prezrádza, že išlo o niečo na tú dobu veľmi netradičné. Pôvodná veža Tsutenkaku nápadne pripomínala Eiffelovu vežu, v jej pozadí sa rozprestieral lunapark. Z veže dokonca viedla ponad túto štvrť lanovka.

V roku 1943 však originálnu vežu poškodil požiar, a keďže náklady na jej opravu by boli privysoké, vedenie mesta sa rozhodlo vežu demontovať a oceľ využiť vo vojenskom priemysle.

Po vojne sa však obyvatelia znova dožadovali svojej milovanej veže, a tak v roku 1956 bola otvorená nová veža Tsutenkaku, ktorá sa nad štvrťou Shinsekai týči dodnes. Svojou výškou 103 metrov dokonca predčila svojho predchodcu (64 metrov) a na tú dobu to bola najvyššia stavba v Ázii.

Po druhej svetovej vojne sláva štvrte Shinsekai upadla a onedlho sa stala jednou z najchudobnejších v Japonsku. Netrvalo dlho a rozmohla sa tu kriminalita, ľudia sa sem začali báť chodiť.

Napriek tomu, že dnes je už Shinsekai opäť obľúbeným a navštevovaným miestom, nie je ničím výnimočným stretnúť Osačana, ktorý vám povie, že sa jej radšej vyhýba. Je pravda, že tu môžete už okolo obeda vidieť miestnych obyvateľov popíjať alkohol, čo je v Japonsku takmer tabu. Hlavným lákadlom tejto štvrte je ale tunajšia špecialita - takzvané kushi-katsu.

Ide o rôzne druhy pochutín, napichnuté na paličke, obalené v strúhanke a vypražené v oleji. Kúpite tu ryby, zeleninu, krevety, chobotnice, či syr. Konzumujú sa tak, že sa namočia do sójovej omáčky v miske v strede stola a zajedajú väčšinou kapustným listom.

Pravidlá konzumácie kushi-katsu nájdete v každej reštaurácii - kvôli hygiene sa jedlo môže do sójovky namáčať iba raz, a tiež sa nesmú používať paličky. Po vás totiž nádobu so sójovou omáčkou použijú ďalší návštevníci.

V štvrti Shinsekai bežne uvidíte domácich popíjať alkohol už doobeda, čo je inak v Japonsku tabu.

Atmosféra štvrte Shinsekai a typická reštaurácia ponúkajúca kushi-katsu. Všimnite si nádobu na sójovú omáčku v strede stola.

Jedinečná atmosféra štvrte Shinsekai

Jedinečná atmosféra štvrte Shinsekai

Ochutnáte jedovatú rybu fugu? #

Ďalšou charakteristickou črtou štvrte Shinsekai sú reštaurácie, špecializujúce sa na jedlá z ryby fugu. Ryba fugu, slovensky štvorzubec, anglicky pufferfish, je jedovatá ryba, ktorá je však napriek tomu veľmi populárnou pochúťkou Japoncov, Kórejcov, ale aj Číňanov. Obsahuje jed tetrodotoxín, ktorý paralyzuje svalstvo pri plnom vedomí postihnutého, ktorému je znemožnené dýchať či akokoľvek sa hýbať a umiera defacto na zadusenie.

Tento jed sa nachádza v koži, reprodukčných orgánoch, pečeni a očiach ryby fugu, preto ju môžu pripravovať iba prísne školení šéfkuchári, ktorí vedia, ako rybu zbaviť jedovatých častí a nekontaminovať jedom zvyšné časti. Niektorí gurmáni dokonca preferujú prípravu sčasti kontaminovanáho mäsa, pri ktorého konzumácii im jemne tŕpnu pery a jazyk.

Málokto vie, že dnes už farmári vedia vychovať aj fugu bez obsahu tetrodotoxínu. Vedci totiž prišli na to, že tvorbu jedu v tele ryby spôsobuje konkrétna baktéria a pokiaľ vychováte rybu fugu vo vode bez obsahu tejto baktérie, v jej tele sa jed nevytvorí. Napriek tomu je fugu stále populárna pochúťka práve preto, že sa jej konzumácia spája s istým rizikom a adrenalínom. Čo poviete, ochutnali by ste?

Ryba fugu a chemický vzorec tetrodotoxínu.

Tip BUBO:

Ak vás zaujímajú tradičné japonské nože a ich výroba, vyhraďte si cca 30 minút a navštívte v centre štvrte Shinsekai predajňu Tower knives, kde si môžte nielen kúpiť nože tradičných japonských výrobcov, ale ochotný personál vám na požiadanie spraví aj krátku prezentáciu s výkladom a vy sa o tomto umení dozviete viac.

zdroj: http://www.towerknives.com foto: Adron Gardner

zdroj / autor : www.towerknives.com / Adron Gardner

Najvyššia budova Japonska - Harukas 300 #

Zo štvrte Shinsekai sa opäť presunieme "po svojich", tentokrát nás čaká nádherný výhľad na Osaku z najvyššej budovy v Japonsku - Harukas 300. Abenobashi Terminal Building, ako sa táto budova oficiálne volá, je multifunkčná budova ktorej súčasťou je aj 300 metrov vysoký, 62-poschodový mrakodrap s rozhľadňou na 58. až 60. poschodí.

Stavba Harukas 300 sa začala v roku 2010, dokončená bola v roku 2014 a dodnes si drží status najvyššej budovy v Japonsku.

Vo videu som spomínal že príliš neodporúčam návštevu osackej ZOO. Ak ste milovníkmi zvierat, obzvlášť v ich prirodzenom prostredí, mohla by vám návšteva tejto ZOO spôsobiť skôr smútok.

Nerád to píšem, ale táto ZOO nepatrí medzi tie, ktoré nechávajú svojim obyvateľom dostatok priestoru a snažia sa čo najviac napodobniť ich prirodzené prostredie. Preto odporúčam radšej sa tomuto miestu vyhnúť.

Prechádzka zo štvrte Shinsekaj ponad ZOO okolo osackého mestského múzea cez park Tenshiba až k budove Harukas 300.
Foto: Google Earth

Naopak, za návštevu určite stojí mestské múzeum. Nájdete tu stálu expozíciu, ako aj rôzne príležitostné výstavy. Prechádzať budeme aj parkom Tennoji, kde miestni chodia venčiť psov, piknikovať, alebo si len tak posedieť pri káve. Tennoji je celkovo príjemným miestom na oddych. Naším cieľom je však tentokrát najvyššia budova v Japonsku a výhľad z nej.

Pod strechou Abenobashi Terminal Building nájdete nielen stanicu niekoľkých liniek metra, ale aj množstvo obchodov, kaviarní, reštaurácií, no a v neposlednom rade aj 360° rozhľadňu z ktorej máte Osaku ako na dlani. Značenie v budove vás nasmeruje k výťahom, ktoré vedú na 16. poschodie.

Tu nájdete recepciu kde si môžete kúpiť vstupenku na rozhľadňu, obchod so suvenírmi, ale aj terasu, z ktorej je tiež pekný výhľad na severnú stranu a nemusíte tu platiť za vstup. Pozor, v zlom počasí býva terasa zatvorená.

My sa vyberieme až na 60. poschodie a pozrieme si celú Osaku z vtáčej perspektívy. Pre priaznivcov adrenalínových aktivít je tu aj niečo navyše, môžete sa prejsť po vonkajšom mostíku a vychutnať si pohľad z úplého okraja strechy. Samozrejme za prísnych bezpečnostných opatrení. Táto aktivita má meno Edge The Harukas a lístky na ňu si môžete kúpiť priamo na 60. poschodí.

Nádherné výhľady z najvyššej budovy v Japonsku - Harukas 300

Nádherné výhľady z najvyššej budovy v Japonsku - Harukas 300

Ak by ste si chceli vychutnať výhľady z Harukas 300 pri západe slnka, čas si môžete skrátiť v kaviarni priamo na 60. poschodí, alebo v niektorej z reštaurácií v budove. Pre tých, ktorým by sa žiadalo spoznať z Osaky viac, prikladáme ešte zopár tipov.

Tip BUBO:

Tak, ako som vám neodporúčal návštevu osackej ZOO, tak vám naopak, vrelo odporúčam návštevu miesteho akvária. Dvadsaťsedem obrovských nádrží, nespočetné množstvo morských živočíchov vrátane žraloka veľrybieho. Počítajte, že tu strávite aj tri hodiny. Dychberúci zážitok.

 

Len zopár krokov od osackého akvária nájdete ďalšiu atrakciu, tzv. Ruské kolo - Tempozan Giant Ferris Wheel, z ktorého si môžete vychutnať Osaku zas z inej perspektívy.
Foto: Google Earth

Stanica Umeda #

Ďalší skvelý tip je návšteva stanice Umeda. Pýtate sa stanice čoho? Všetkého! Pod jednou strechou tu môžete nastúpiť, či prestúpiť na lokálny alebo medzimestský vlak, autobus, metro, taxík, dostupné sú tu všetky druhy dopravy.

Odtiaľto to máte napríklad 30 minút vlakom do Kobe, Nary či Kjóta, ale stojí tu aj veľa liniek metra. Je to jedna z najrušnejších staníc v Japonsku, a už len jej návšteva je zážitkom.

Samozrejmosťou sú tu obchody všetkého druhu, ale aj pokiaľ by vás nakupovanie nezaujímalo, prejdite sa týmto fascinujúcim bludiskom, v ktorom sa aj domáci musia orientovať podľa značenia a davy ľudí sa bez prestávky hrnú všetkými smermi.

Gastrotip BUBO - čo ochutnať v Osake

Zo spomínanej stanice Umeda premáva niekoľko liniek do centra neďalekého mesta Kobe, ktoré je známe produkciou legendárneho hovädzieho mäsa. Kravy chované na steaky "Kobe" sú každodene ručne masírované s použitím saké (saké má výborné účinky na pokožku), pijú pivo ktoré pomáha viazať tuk, či počúvajú vážnu hudbu.

Steaky Kobe sú svetoznámou delikatesou, ktorú síce môžete ochutnať v celom Japonsku a samozrejme aj v špecializovaných reštauráciách po celom svete, prečo sa však nevybrať priamo k zdroju, obzvlášť keď je Kobe od Osaky tak blízko. Výlet do Kobe vám aj s večerou zaberia cca 3-4 hodiny, no ľutovať zaručene nebudete. Keďže ide o miestnu špecialitu, reštaurácií s ponukou steakov Kobe sú tu desiatky. Prikladám video z prípravy Kobe steakov.

Pre tých, ktorým by sa málilo výhľadov, neďaleko stanice Umeda je ďalší architektonický skvost Osaky, Umeda Sky Building. Už jej názov napovedá že sa z nej na Osaku pozriete z poriadnej výšky, oproti Haruks je to však niečo málo cez polovicu, 173 metrov. Neďaleká rieka Yodo však výhľad výrazne zatraktívňuje, hlavne pri západe slnka.

Úžasné výhľady z Umeda Sky Building.

Interiér budovy a jej okolie takisto ponúka priestor pre kreatívne fotografie

Osaka je, bezpochyby, jedno z najzaujímavejších miest v Japonsku a jeho návštevu určite neoľutujete. Navyše, ako som spomínal na začiatku, vďaka miestnemu letisku ponúka výborné spojenie s celým svetom. My na našich BUBO zájazdoch toto mesto spoznávame ako posledné, no napriek tomu nikdy nesklame.

Verím, že som vás dostatočne navnadil a že sa čoskoro uvidíme v Osake v rámci našich zájazdov v Japonsku!

TOP 10 OSAKY:

  1. Osacký hrad - navštíviť Osaku a nevidieť jej ikonický hrad by bolo hriechom. Fotogenické miesto ktoré dýcha históriou. Tu nasajete tú pravú atmosféru pred návštevou ostatných zaujímavých miest Osaky.
  2. Shinsekai - štvrť kde sa zastavil čas. Pred tým než sa vyberiete do jedného z najmodernejších miest sveta, pozrite sa ako to vyzeralo kedysi.
  3. Dotonbori - keby pán Doton bol čo len tušil aký bude mať jeho kanál úspech.. Najživšie miesto Osaky, nákupy, reštaurácie, jedinečná atmosféra.
  4. Akvárium Osaka - tri hodiny so zatajeným dychom, žralok veľrybí a ďalšie fascinujúce tvory priamo pred vami.
  5. Kuromon market - miesto, kam sa pravdepodobne ešte vrátite, všetky tie špeciality sa naraz ochutnať nedajú..
  6. Harukas 300 - nezabudnuteľný výhľad z centra Osaky na celé mesto. Milovníci adrenalínu sa môžu prejsť po úplnej hrane najvyšej budovy Japonska.
  7. Steaky Kobe - túto delikatesu môžete ochutnaľ nielen v Osake, ale aj po celom Japonsku, no ja osobne odporúčam výlet vlakom priamo do mesta Kobe.
  8. Umeda Sky Building - ďalšia "povinná jazda" pre milovníkov výhľadov. Iné miesto, iná prespektíva, rovnako intenzívny zážitok.
  9. Hozenji - malý, nenápadný, no o to unikátnejší budhistický chrám. Oblejte vodou machom obrastenú sochu božstva Fudo Myo-o a želajte si niečo.
  10. Tower Knives Osaka - zdanlivo možno nie príliš významná zastávka, no keď sa dozviete prečo je kvalitný nôž tak dôležitou súčasťou japonskej gastronómie, budete prekvapení. Rozhodne odporúčam.
Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin si zamiloval ázijskú kultúru, rozmanitú kuchyňu, mentalitu a kaizen, čo je japonská filozofia zameraná na trvalé zlepšovanie vo všetkých oblastiach života.

Je to človek s pozitívnym prístupom k životu, rád rozdáva dobrú náladu pretože, ako tvrdí, s úsmevom ide všetko ľahšie. Zatiaľ sa mu táto filozofia potvrdila vo všetkých budhistických krajinách, ktoré navštívil. Veľmi rád fotí a rovnako rád hrá na gitare. Vyzná sa v kábloch, zvukoch, efektoch a v hudobnej aparatúre všetkého druhu. Pozná sa s mnohými slovenskými a svetovými umelcami, ktorých medzi svojimi cestami do zahraničia sprevádza po Slovensku. Vy ho môžete stretnúť v takmer celej Ázii, no aj na našich Európskych zájazdoch či šoférovačkách po americkom kontinente.

Japonsko prešiel z východu na západ a zo severu na juh mnohokrát. Iba za posledné dva roky navštívil Krajinu vychádzajúceho slnka 10 razy. Stavá na skúsenostiach BUBO, dlhoročného najväčšieho organizátora zájazdov do Japonska. Zároveň však v rámci myšlienok kaizen doťahuje neustále detaily až do dokonalosti. A keď Martin dosiahne dokonalosť, tak si v zmysle filozofie BUBO stanoví novú výzvu a ďalšie zdokonalovanie...

Základom jeho snaženia je pomáhať BUBO klientom loviť unikátne zážitky. Verí že čo počujete to zabudnete, čo vidíte to si zapamätáte, ale iba to čo vyskúšate a zažijete to pochopíte.  S Martinom prejdete Japonsko omnoho efektívnejšie a za rovnaký čas uvidíte viac. No zároveň japonskú kultúru nielen uvidíte, ale ju aj ovoniate, ochutnáte, siahnete si na ňu, požmolíte ju, vyskúšate a tým pádom omnoho viac pochopíte a porozumiete jej. 

 

 

 

 

Zo zájazdu:

Martin Ferenčík

Posledná úprava článku | Prečítané: 1662

Mohlo by Vás zaujímať

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 18 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.