Putovanie po severe Vietnamu

Prehliadka

Putovanie po severe Vietnamu

Okolie Sapy tvorí najvyššia hora Vietnamu a údolia pod nimi vypĺňajú terasovité ryžové polia s dedinami etnických menšín. Sapa je najchladnejšia a najdaždivejšia oblasť štátu. Počasie sa rýchlo mení, často prší a hmla sa valí z každej strany, v zime je tu na vietnamské pomery veľmi chladno. Majestátne hory, hlboké údolia, fotogenické scenérie, ale tiež domov etnických menšín alebo najnavštevovanejší kút severozápadného Vietnamu. To všetko a veľa ďalšieho je Sapa - bývalé francúzske horské stredisko, ktoré vás do minúty úplne pohltí. Ostatne ako v celom Vietname, aj tu sa podpísali francúzski kolonizátori.

Niečo z histórie #

Kolonizátori túto malebnú oblasť plnú kaskádovitých ryžových políčok v pohorí Hoang Lien Son premenovali na Tonkinské Alpy a z nedotknutého mestečka Sapa vybudovali mesto s nemocnicou, kasárňami aj luxusnými súkromnými vilami. Architektúru mesta tvoria z veľkej časti veľkolepé koloniálne domy a hotely. Pred príchodom Francúzov tu bola len malá hmongská dedina. Páčilo sa im tu, a ešte aby nie, mesto má nielen očarujúce okolie s nádhernými výhľadmi, ale aj veľmi príjemnú klímu, kde sa stojí za to zastaviť a načerpať svieži vzduch. A čím je mestečko Sapa dnes?

Sapa bola založená Francúzmi v roku 1922, ako horská stanica.

3 fotografie

Ryžové políčka sú jedným z lákadiel pri návšteve Vietnamu

Do Sapy sa z Hanoja, hlavného mesta Vietnamu, dostanete vlakom alebo nočným ležadlovým autobusom, vlak je rozhodne pohodlnejší ale cesta autobusom je trochu rýchlejšia. Hneď po príchode nás čaká náročný deň, dvanásť kilometrová túra do viacerých dediniek, samozrejme sú aj menej náročné verzie.

Kam smerujú naše prvé kroky #

Po príchode do Sapy, sme sa ocitli v malom útulnom mestečku, plnom tradícií, ktoré sa nachádza v severnej časti Vietnamu. Pred jedným z hotelov sme sa zišli s ľuďmi z kmeňa čiernych Hmongov, konkrétne so ženami, ktoré si hovoria Tao. Ženy z kmeňa čiernych Hmongov nosia tradičné oblečenie čiernej farby vyrábané z bavlny. Pôvodne svoje šaty údajne šili z konope, majú kabátiky a nohavice či sukne vo farbe indiga s pruhovanými okrajmi, ktoré bohato zdobia striebornými šperkmi a starými mincami. Rastlina obsahujúca prírodné farbivo indigo tu rastie všade na okolí ako burina. Pri farbení látky nepoužívajú ustaľovač, čo spôsobuje, že nemajú čierne len šaty, ale aj pokožku. Tieto kmene sa nachádzajú na území južnej Číny už viac ako osem tisíc rokov. Momentálne ich nájdeme v severnej časti Vietnamu, v častiach Laosu a Thajska, skladajú sa z mnohých rôznych podskupín. 


Ženy Tao sa od ostatných odlišujú napríklad tým, že namiesto klobúkov nosia vo svojich vlasoch zapichnutý krásny veľký hrebeň. Spolu s miestnymi ženami sme sa zoznámili aj so slečnou Van, ktorá nám robila sprievodkyňu, vedela dobre po anglicky a bola samozrejme tiež súčasťou kmeňa čiernych Hmongov. Život Hmongov pripomína stredovek i dnes, niekoľko generácií býva často aj s domácimi zvieratami v drevených chatrčiach bez elektriny. Dievčatá z kmeňov prejdú denne niekoľko desiatok kilometrov, nosia svoje ručne vyrábané, tkané oblečenie, koberčeky a suveníry na trh do najbližšieho mesta Sa Pa. Cestou naspäť neobídu naprázdno, nakúpia potreby pre rodinu a popritom sprevádzajú turistov. Prechádzať sa s nimi terasovými ryžovými políčkami je pre nás zážitok. Pre nich sú však ryžové políčka zdrojom obživy a tvrdej práce. Často počas svojej cesty stretávame domácich ako neraz kráčajú po úzkych cestičkách a rezko sa pohybujú popri políčkach, kým nám sa blato kĺže pod nohami a mnohokrát sa neudržíme na nohách. V období dažďov môže byť terén náročnejší, je preto dobré mať so sebou pršiplášť a náhradné oblečenie.

Dychberúce výhľady sa nám naskytnú na každom kroku.
Foto: Juraj Lošonský — BUBO

Vymeníme Alpy za vietnamské hory? #

Zhruba po hodine a pol cesty a po prvých kilometroch sa pomaly blížime do doliny Muong Hoa, cez ktorú budeme prechádzať, hovorí sa o nej ako o jednej z najkrajších, oddeľuje mesto od Tonkinských álp. Údolie je domovom niekoľkých skupín etnických menšín vrátane Hmong, Dao a Zay, ktoré sa líšia podľa štýlov obliekania a jazyka. Práve tieto kmene sú žiaľ aj lákadlom pre turistov. Domy vyzerajú na naše pomery ako chatrče, nájdeme ich roztrúsené po celom údolí, v zime je tu extrémna zima, takisto je tu často hmlisto a vlhko. Ak by ste sa rozhodli prenocovať u miestnych dávajte si pozor aj na komáre.

Aj keď existuje veľa základných škôl, tých stredných škôl je už menej, čo znamená, že niektorí študenti musia dochádzať z ďalekej dediny, aby mohli pokračovať v štúdiu. Táto škola sa nachádza na úbočí hory v údolí Muong Hoa a zahŕňa nocľaháreň, v ktorej študenti spia,  tu musí každý priložiť ruku k dielu, či už nanosiť drevo na kúrenie, alebo pomôcť pri nosení vody z potoka na zavlažovanie školských políčok. Deti sa v školách učia základy poľnohospodárstva a sebestačnosti.

 

4 fotografie

Život vo Vietname, je veselý a prestrofarebný ako farby dúhy

Sezóna pestovania ryže sa začína v máji a dosahuje svoj vrchol v septembri / októbri, keď sa zberá. Počas týchto mesiacov vznikajú najkrajšie fotografie (keď sú polia plné a žltozelené v čase zberu), ryžové terasy sú však krásne v každom ročnom období. Naše putovanie však pokračuje naprieč národným parkom Hoang Lien Son, míňame bambusové lesy, a opäť nám cestu lemujú krásne výhľady, vodopády až po návštevu dedinky Giang Ta Chai a cestu naspäť do Sapy.

Môžete navštíviť aj neďalekú dedinku Cat Cat Village. Deň začíname malou dvojkilometrovou prechádzkou zo Sapy, vydáme sa opačným smerom ako zvyčajne, máme namierené do dedinky Cat Cat. Je to také typické miesto pre turistov, kde nájdeme ukážky tradičných remeselných prác od tkania, vyšívania po rôzne zdobenie. Ženy z etnických skupín najčastejšie z kmeňa Čiernych Hmongov tu svoje výrobky nielen predávajú, ale často aj vymieňajú za iný tovar.
Do dedinky Cat Cat si však potrebujete kúpiť vstupenku, ktorá stojí 50 000 VND (2 doláre). Peniaze smerujú miestnym rodinám, ktoré otvorili svoje domovy, aby sme mohli skúmať a spoznávať ich kultúru. Po zaplatení dostanete mapu Cat Cat Village, ktorá vám pomôže pri navigácii.

 

Akonáhle prejdete popri obchodíkoch, smerujete k vodopádu, ktorý môžete počuť z veľkej vzdialenosti. Vďaka tomuto vodopádu je v dedinke  čerstvejší a chladnejší vzduch. Je to veľmi fotogenické miesto, môžete sa tu zastaviť na fotku alebo sa jednoducho ochladiť sa a namočiť si nohy vo vodopáde. Niekedy sa konajú kultúrne podujatia priamo na námestí pred vodopádom. Nenechajte si ujsť ukážku miestnych tancov. Ako pokračujete v chôdzi pozdĺž rieky, môžete vidieť obrovské bambusové kolesá poháňané rýchlo tečúcimi prúdmi rieky, ktoré miestni obyvatelia stavali a využívali ako mlyn. Dedinčania nás vedia prekvapiť svojou vynaliezavosťou.

Pozrite si krásu čarovného okolia. video: Eva Andrejcová - BUBO

Pozrite si krásu čarovného okolia. video: Eva Andrejcová - BUBO

Na streche Indočíny #

Zo Sapy sa veľmi jednoducho dostanete aj na Fansipan, najvyšší vrch Vietnamu. Nazývaný aj strechou Indočíny, Fansipan leží v pohorí Hoang Lien Son, týči sa do výšky 3 143 metrov a vedie naň 6 282‒metrová, najdlhšia lanová dráha s trojlanovým systémom na svete (lanovkou zo Sapy sa sem dostanete za cca 700 000 VND, v prepočte necelých 26 EUR). Lístky na lanovku si môžete kúpiť na rôznych miestach. Ak cestujete vo veľkej skupine alebo pri príležitostiach, mali by ste si vstupenky rezervovať vopred v hoteli, v ktorom ste v Sape, bez toho, aby ste museli stáť v rade. Ak cestujete v malej skupine alebo mimo sezóny, môžete si kúpiť vstupenky priamo v nákupnom centre Sun Plaza priamo v centre mesta Sapa, odkiaľ lanovka odchádza. Počasie nám veľmi neprialo, v Sape bolo naozaj hmlisto, celý vrchol bol v oblakoch a váhali sme, či sa vydáme na cestu do nebies. Pani pri okienku vám veľmi rada poskytne informácie ako to vyzerá na vrchole, má totiž prístup k webkamerám, otočila svoj monitor ku mne a hovorí mi pozrite sa ukazujúc na biely monitor, všade samá hmla, nás však neodradila, a tak sme sa s nádejou vydali na cestu modernou lanovkou, skoro ako na Lomničáku.

Cestou sme sa kochali výhľadom na ryžové políčka pod nami, a mierili do závoja oblakov. Hore sme si videli tak akurát na špičku nosa, pred nami zhruba 600 schodov a tak sme sa rozhodli ich zdolať ešte pred západom slnka, postupne sa ako mávnutím čarovného prútika začala vyčasovať, po ceste sme ešte obdivovali pagody, krásne sochy, človek by ani nepovedal že sa nachádzame vysoko v horách, ako sa toto všetko podarilo šikovným Vietnamcom vybudovať, nestíhame sa diviť.

Pagody a chrámy ktoré sa tu nachádzajú majú hlboký spirituálny význam, chrám Bich Van Thien Tu v nadmorskej výške 3 377 n. m. je jednou z duchovných pamiatok na vrchu Fansipan je sofistikovaný a prepracovaný do najmenších detailov. Toto miesto je miestom, kde sa stretávajú nebo a zem, kde sa zbližujú jin a jang. Tu sa zmierňuje všetok smútok, nadobudnete tu vraj iba pocit pokoja a vyrovnanosť.  

Stojaca na vrchu je aj socha Guan Yin, známej aj ako bohyňa milosrdenstva, socha je z liateho bronzu, má výšku 12 metrov a váži 18 ton. Oči má upriamené na východ, v pravej ruke drží vetvu vŕby a v ľavej ruke posvätnú vázu, ktorá symbolizuje dobročinnosť a láskavosť. Ukážky autentickej vietnamskej budhistickej architektúry vyžarujú mýtické a poučné kúzlo.

Thanh Van Dac Lo je skutočná nebeská brána, keď ňou prejdete vraj opúšťate zem a dostávate sa už do neba, máme ho takmer na dosah. Čaká nás ešte asi 150 schodov, ktoré sú lemované kaskádovým vodopádom. Po zdolaní schodov sa na nás už tajomne usmieva veľká socha Budhu a to nie hocijaká socha. Je to najvyššia sediaca bronzová socha Budhu vo Vietname vo výške viac ako 3 000 metrov, ktorá má výšku viac ako 20 metrov a skladá sa z troch pilierov: Horné podlažie je medená socha veľkého Budhu, ktorá je umiestnená na impozantnom vysokom lotosovom podstavci, ktorý predstavuje prostredné podlažie, a na prízemí je sála, kde si návštevníci môžu oddýchnuť.

 

To však ani zďaleka nebolo všetko, na vrchole máte všetko ako na dlani, pred nami sa týčili hory, pod nami rozsiahly chrámový komplex s majestátnou sochou Budhu, oblaky rozostúpili, a nám sa naskytli pohľady na nezaplatenie. 

Vedeli ste že..

Vlajka Vietnamu –  symbolizuje jednotu ľudu a budovanie socializmu, na červenom podklade je päťcípa hviezda a každý z jej cípov prestavuje vietnamských robotníkov, roľníkov, intelektuálov, mládež a vojakov.

Vlajka na vrchole Fansipan je umiestnená na 25 metrov vysokej tyči, na podstavci, ktorý je zdobený basreliéfmi. Tieto zobrazujú vietnamskú kultúru, život vo svojej podstate, čamské veže, domy z centrálnej vysočiny, ukážku severozápadnej kultúry alebo svetového prírodného divu Ha Long Bay.

TOP 10 v okolí Sapy #

1., Mestečko Sapa

Príjemné mestečko, ktoré leží v horách je pravým opakom Hanoja či Saigonu a tak sa tu môžete nadýchnuť krásnej, okolitej prírody, ale aj spomaliť a to je na cestách často krásny moment

2., Stretnutie s Hmongami

Vietnamský sever v sebe ukrýva množstvo rôznych kmeňov a Hmongovia patria k najznámejším. Práve tu v Sape a v okolí sa s nimi stretnete a prekvapia vás svojimi krásnymi tradíciami, odevom aj kultúrou.

3., Krásne ryžové políčka

Krajiny Sapy je pretkaná krásou a tak tu pri prechádzkach natrafíte na nádherné, fotogenické ryžové políčka, ktoré strčia do vrecka aj tie známe políčka z ostrova Bali. Stačí len ísť a pred očami sa vám zjaví pohľad ako z rozprávky

4., Dolina Muong Hoa

Krásna dolina neďaleko Sapy, kde sa stretnete s domácimi a ich bežným životom, ktorý sa tak veľmi líši od mestského Vietnamu

5., Giang Ta Chai

Malá dedinka ku ktorej sa dostanete zo Sapy. Cestou stretnete ryžové políčka, ale aj vodopád a budete si pripadať ako v malom raji

6., Cat Cat Village

Hoci má už v sebe dedinka Cat Cat turistický nádych, stále stojí za to, aby ste a v nej zastavili. Nájdete tu totiž ženy z rôznych etník, najmä Čiernych Hmongov, ktoré sem prišli predať svoje tradičné drobnosti

7., Lanovka do nebies

Čo by ste povedali na to, že sa na najvyššiu horu Vietnamu odveziete lanovkou? Fansipan leží v pohorí Hoang Lien Son a vedie k nej 6282 metrová dráha, najdlhšia lanová dráha s trojlanovým systémom na svete

8., Chrám Bich Van Thien

Leží v nadmorskej výške 3377 mnm a je to dokonalý príklad unikátnej duchovnej pamiatky, kde precítite nádych budhizmu v celom tele. Nielen fotogenický, ale aj spirituálny zážitok.

9., Socha Guan Yin

Bohyňa milosrdenstva stojí tiež hore na Fansipane a je celá z bronzu. Má 12 metrov, váži 18 ton a sleduje východ. Dlho sa na túto sochu budete pozerať, pretože je magická a o krajine naokolo ani nehovoríme

10., Than Van Dac Lo a socha Budhu

Unikátom tohto miesta na najvyššej hore Vietnamu je aj nebeská brána ku ktorej vedie 150 schodov a kde na vás čaká dokonalá a obrovská socha sediaceho Budhu. Je to najvyššia sediaca socha Budhu v celom Vietname a tak máte ďalší zážitok!

Čo si pozrieť navyše? #

1., Hanoj

Ak budete cestovať severným Vietnamom, určite nevynechajte chaotický a lákavý Hanoj! Je to jedno z najfantastickejších miest celého Vietnamu a nájdete v ňom všetko od perfektnej gastronómie cez lákavé pamiatky, historické skvosty až po atmosféru, ktorej podľahnete. Zo Sapy je to do Hanoja cca 350 kilometrov

2., Ha Long Bay

Zátoka Ha Long je právom považovaná za perlu Vietnamu. Je to najnavštevovanejšie miesto severnej časti krajiny a skutočne sa niet čomu diviť, pretože tu nasadnete na loďku a vydáte sa do zátoky objavovať dračie zuby vytŕčajúce z morskej hladiny. Okolitá príroda akoby ani nebola z tohto sveta a vy ste na chvíľku jej súčasťou.

3., čínsky Yunnan

Preskočíte hranicu a ocitnete sa v susednej Číne? Potom na vás čaká unikátna, čínska provincia Yunnan, kde na vás čaká krásna príroda a množstvo zaujímavých kulinárskych špecialít.

Zaujal vás Vietnam? Prečítajte si aj naše ďalšie vietnamské články:

  • Hue - prejdite sa cisárskym Hue s vlastným Zakázaným mestom
  • Hanoj - nadýchnite sa chaosu a starobylosti fantastického Hanoja
  • Hoi An - najkrajšie miesto Vietnamu posiate lampiónmi
  • Ho Či Minhove mesto - legendárny Saigon má čo ponúknuť!
  • Nha Trang - najkrajšie pláže Vietnamu a prímorská atmosféra Vietnamu
Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 742

Mohlo by Vás zaujímať

Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Vietnamská vojna (2. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (2. časť)

Vietnam je krajina so zaujímavou históriou, vrátane nedávnej vojenskej. Vďaka spletitým udalostiam v minulosti vietnamský národ nadobudol dnešnú…

Angelika Machová 13 min. čítania
Vietnamská vojna (1. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (1. časť)

Vietnamskú vojnu možno považovať za jednu z najdlhšie trvajúcich vojnových konfliktov, ktorá dlhé roky nemala víťazov ani porazených. Mala však…

Angelika Machová 16 min. čítania
Desať prekvapení na ceste Vietnamom Blog

Blog Desať prekvapení na ceste Vietnamom

Rok 2023 je pre Vietnamcov žijúcich na Slovensku prelomový. Boli totiž uznaní ako oficiálna menšina a veríme, že pôjde o udalosť, ktorá prinesie do…

Angelika Machová 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.