Uppsala - vo švédskom Oxforde

Prehliadka

Uppsala - vo švédskom Oxforde

Tip na celodenný výlet zo Štokholmu do Uppsaly. V malebnom univerzitnom aj kráľovskom meste severne od metropoly nás už čaká najväčšia katedrála Švédska. Pozrieme sa na Striebornú bibliu, ktorú Švédi ukradli Čechom počas tridsaťročnej vojny a ktorú sa pokúšal márne získať späť aj samotný Václav Havel. Ideme preskúmať, komu vlastne patrí prívlastok „švédsky“ Oxford, Uppsale, alebo jej najväčšiemu konkurentovi, mestu Lund?

Zo švédskej metropoly vyrážame dobre naladení hneď po výdatných raňajkách o 8:30, ešte si urobíme poslednú prestávku na pôvabnom štokholmskom radničnom námestí, a už nás BUBO-autobus berie do sedemdesiat kilometrov vzdialenej Uppsaly. (Ak nemáte k dispozícii autobus, do Uppsaly sa dostanete pohodlne rýchlovlakom zo stanice Stockholms Centralstation za zhruba pol hodinku.) Okolo 10:00 prichádzame do štvrtého najväčšieho mesta Švédska, aby sme objavili všetky jeho pôvaby.

Uppsala sa rozprestiera na ploche 47,86 km² a žije tu v porovnaní s neďalekým Štokholmom iba 128 409 obyvateľov. Mestom preteká malá rieka Fyrisån, ktorá sa vlieva do jazera Mälaren a dodáva mestu príjemnú atmosféru. Príťažlivé pre turistov je aj to, že takmer všetky pamiatky sa nachádzajú v kompaktnom historickom centre Uppsaly.

Niečo z histórie  #

Mesto Uppsala je jedným z najstarších vo Švédsku. Hralo dominantnú úlohu v politickom, intelektuálnom a historickom vývoji krajiny. Dve významné inštitúcie, svedčiace o slávnej histórii mesta Uppsala sú dodnes arcidiecéza, sídliaca v katedrále a univerzita Uppsaly. Podľa mnohých teórií bolo mesto v dávnej minulosti pohanským centrom krajiny, ktorého srdcom bol tunajší chrám. Ten bol v roku 1087 vypálený ako súčasť christianizácie Švédska a už o pár storočí sa Gamla Uppsala („stará Uppsala“, mesto pôvodne založené ako prístav) stala sídlom švédskej arcidiecézy. Dnešná kresťanská katedrála sa začala  stavať už v roku 1258, dokončená bola o stosedemdesiatšesť rokov neskôr. Len o pár rokov, v r. 1477 bola v Uppsale založená prvá univerzita v severnej Európe a položila základy silnej univerzitnej tradície mesta.  

V období švédskej ríše Uppsala prekvitala a bola považovaná za druhé hlavné mesto krajiny. Vďaka štedrým darom od kráľa Gustáva II. Adolfa prešla univerzita renesanciou. Kráľ si bol dobre vedomý výhod budovania svojej ríše nielen vojenskými, ale aj intelektuálnymi prostriedkami. V roku 1620 tak bola postavená nová hlavná budova univerzity Gustavianum, o dva roky neskôr tu bola založená prvá fakulta politológie na svete. V 18. storočí obchodný význam Uppsaly klesol kvôli prudko rastúcej konkurencii Štokholmu. Pokles zaznamenala na konci 18. storočia aj univerzita, v dôsledku úmrtí mnohých jej najvýznamnejších vedcov. No pečať významného intelektuálneho a spoločenského centra severu kontinentu si Uppsala nesie dodnes. 

V Uppsale – švédskom Oxforde, bola založená prvá univerzita severnej Európy a prvá fakulta politológie na svete.

Začíname prehliadku.... #

Vyrážame do ulíc elegantnej Uppsaly. Parkujeme na ulici St. Olofsgatan, sme len päť minút pešo od slávnej katedrály - Uppsala domkyrka, ktorá sa nachádza hneď za mostom. Uppsalská katedrála – jeden z najväčších škandinávskych kostolov vôbec (s výškou 119 metrov), je jednoznačnou dominantou centra mesta. Jej budova bola dokončená v roku 1435, veže a výzdoba interiéru pochádzajú z konca 19. storočia. Katedrála s jemným gotickým interiérom ukrýva pozostatky sv. Erika, spomienky na nespočetné švédske korunovácie aj hrobku kráľa Gustáva Vasa s manželkou i synom. Je tu pochovaných niekoľko ďalších kráľovských osobností, veľkých mužov a žien krajiny, slávni vedci ako Carl Linné a Nils Rosén von Rosenstein. Pohreby sa v katedrále konali až do konca 18. storočia, výnimka bola urobená ešte v roku 1931, keď bol v katedrále pochovaný arcibiskup, nositeľ Nobelovej ceny mieru Nathan Söderblom. Katedrála v Uppsale je naďalej miestom denných služieb, cirkevných slávností a synod. Sú tu vysvätení všetci švédski arcibiskupi, kňazi a diakoni diecézy Uppsala. Králi a kráľovné Švédska boli korunovaní v chráme v Uppsale až do roku 1719. 

Vo vnútri katedrály nájdete aj iný pohľad na Pannu Máriu. Táto neuveriteľne sugestívna a živá socha z roku 2005 s názvom „Mária (Návrat)“ zachytáva Ježišovu matku v šatke a nadčasovom kroji. V súlade s protestantským duchom sa táto verzia Márie nezobrazuje ako vyvýšená kráľovná, ale ako všestranná žena, ktorá je zarmútená stratou svojho dieťaťa a hľadá útechu a odpoveď v cirkvi. 

Dnes túto katedrálu navštívi pravdepodobne viac turistov ako veriacich. Pred rokom 2000 bolo Švédsko luteránskym štátom a oficiálnym náboženstvom bola švédska cirkev. Až do roku 1996 sa každý Švéd s aspoň jedným evanjelickým rodičom automaticky pri narodení stal členom cirkvi. No príslušnosť k cirkvi v posledných rokoch neustále klesá, v súčasnosti je Švédsko jednou z najmenej religióznych krajín sveta. Dnes málokto navštevuje bohoslužby pravidelne, Švédi viac nachádzajú ´náboženstvo´ v prírode, turistike v rozľahlých tunajších lesoch, či v rybolove v jednom z tisícov jazier a riek krajiny... 

Pohoda pri rieke Fyrisan s výhľadom na Uppsalskú katedrálu.

Pohoda pri rieke Fyrisan s výhľadom na Uppsalskú katedrálu.

Švédsko s najvyššou katedrálou Škandinávie, je dnes jednou z najmenej religióznych krajín sveta.

Tajomstvá Striebornej biblie #

Tvárou v tvár katedrále stojí najstaršia dochovaná budova univerzity - Gustavianum, s kupolou, ktorá slúži ako slnečné hodiny. Dnes tu sídli výborne zariadené múzeum s anatomickým divadlom, kabinet plný miniatúrnych kuriozít, nechýba slávny teplomer Andersa Celsia. Zbierka múzea je nesmierne pútavo zostavená, je prierezom vzdelanosti, objavov a myšlienkových prúdov Európy 17. storočia. Všetky vystavené predmety sú súčasťou univerzitných zbierok. Múzeum Gustavianum slávnostne otvoril kráľ Carl XVI. Gustaf 17. júna 1997, odvtedy je jedným z dôležitých a mimoriadne obľúbených pamätihodností mesta. Len v roku 2016 prilákali exponáty múzea vyše osemdesiat tisíc návštevníkov z celého sveta, a aj my v BUBO sme každoročne súčasťou jeho obdivovateľov.

Ďalšou stavbou, ktorá stojí za zastávku je Carolina Rediviva - hlavná budova Univerzitnej knižnice v Uppsale. Budovu začali stavať v roku 1820, dokončená bola o dvadsať rokov neskôr. Jej pôvodným architektom bol Carl Fredrik Sundvall, neskoršie prírastky ku knižnici navrhli Axel Johan Anderberg a Peter Celsing. Názov, ktorý doslova znamená „Carolina oživená“, sa hlási k pamiatke starej budovy Academia Carolina, ktorá fungovala ako univerzitná knižnica po väčšinu 18. storočia. Carolina Rediviva je najstaršou a najväčšou budovou univerzitných knižníc v krajine. Je to tiež miesto, kde sa uchováva slávny Codex Argenteus, alebo tiež Strieborná biblia. Ide o ručný prepis zo 6. storočia, ktorý obsahuje gótsky preklad biblie biskupa Wulfila zo 4. storočia. Z pôvodných 336 listov sa podarilo zreštaurovať 188. Obsahom týchto listov je preklad významnej časti štyroch evanjelií. 

Strieborná biblia bola historicky súčasťou zbierok českého kráľa Rudolfa II. Habsburského, odkiaľ ju v posledných dňoch tridsaťročnej vojny odcudzili švédski vojaci a vzali do Švédska ako vojnovú korisť. V roku 2011 bola zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, dnes je jednou zo šiestich švédskych zbierok v registri. Strieborná biblia je zachytená na pozoruhodnom, veľmi kvalitnom tenučkom fialovom pergamene so zlatým a strieborným atramentom. Dominuje jej strieborný skript, podľa čoho vznikol aj výraz „strieborná kniha“ - „codex argenteus“.

Kde sa písala história #

Ďalšou zastávkou našej prehliadky je Hrad Uppsala (Uppsala slott) - kráľovský hrad zo 16. storočia, tróniaci na svahu v historickom centre mesta. Toto sídlo zohrávalo kľúčovú úlohu v histórii krajiny.

Hrad bol postavený v 16. storočí, v čase, keď bolo Švédsko na ceste k tomu, aby sa stalo veľkou mocnosťou v Európe. Slúžil ako pevnosť a ochrana pred vpádmi zahraničných aj domácich nepriateľov. Králi Erik XIV., Ján III. A Karol IX. postupne prestavali a rozšírili citadelu na reprezentatívny renesančný palác. Počas vlády Erika XIV. bol hrad miestom, kde sa odohrali sturské vraždy. V roku 1630 tu kráľ Gustavus II. Adolphus oznámil rozhodnutie, že Švédsko by sa malo zúčastniť na tridsaťročnej vojne. Práve na hrade švédska vláda oznámila abdikáciu kráľovnej Kristíny v roku 1654. Po požiari v roku 1702 ho čakala dlhá a obsiahla rekonštrukcia. Dnes v ňom nájdete múzeum, vonku môžete vidieť kanóny, namierené na katedrálu, čo myslel vtedajší panovník ako gesto nadradenosti kráľovskej moci voči arcibiskupovi. 

Univerzitná a historická Uppsala

Hneď vedľa hradu sa začína areál najstaršej škandinávskej univerzity z 15. storočia. Dnes túto významnú inštitúciu navštevuje 22 tisíc študentov, ktorí len nadväzujú na slávne staré časy univerzity. Okrem toho, že tu všade cítiť významnosť a veľkého ducha osobností, ktoré tu kedysi študovali, pokochať sa môžete aj parkami a botanickou záhradou, prislúchajúcou k univerzite, ktorú založil slávny botanik Carl Linnaeus, alebo po novšom Carl Linné. Celý kampus univerzity ponúka možnosť k príjemnej prechádzke.    

Keď už sme pri tomto významnom švédskom vedcovi a nadšencovi prírody, choďte si pozrieť aj múzeum Carla Linného. Múzeum je pôsobivým svedectvom doby 18. storočia a dôležitých objavov, o ktoré sa botanik pričinil. V dnešnom múzeu Linné žil, bádal, vzdelával sa, o čom svedčí aj zariadenie interiéru. Na jar tu môžete obdivovať aj nádherne rozkvitnutú záhradu.  

A aby múzeí a histórie nebolo dosť, máme pre vás ešte dva tipy, ktoré by ste počas prehliadky Uppsaly nemali obísť. Upplandsmuseet vám predstaví kultúrnu históriu celého regiónu. V stálej expozícii múzea nájdete exponáty, zaoberajúce sa históriou až päťtisíc rokov dozadu. Inštitúcia sídli na pôvabnom mieste, v starom mlyne z roku 1760, priamo na brehu rieky Fyrisån. Už trochu ďalej od centra, v nádhernom prostredí parku sa nachádza Biotopia – biologické múzeum, kde môžete objaviť svet prírody tohto regiónu. V rámci múzea navštívte aj obchodík a milú kaviarničku. 

Z minulosti do súčasnosti #

Poďme si konečne odskočiť do súčasnosti Uppsaly – na vyhľadávanú, rušnú ulicu Svartbäcksgatan,pešiu nákupnú zónu, ktorú by ste rozhodne nemali vynechať. Ulica sa ťahá paralelne s riekou a domáci jej niekedy v skratke hovoria aj Gagatan. Nájdete tu tri obchodné centrá a kopec menších obchodov, bistier, kaviarní, kde sa môžete v pokoji zastaviť a ´nasávať´ atmosféru príjemnej Uppsaly.

Celkom na záver si nechávame po všetkej tej histórii, duchu kráľov, univerzít, vedcov a arcibiskupov trochu iný ´žáner´. Poďte s nami do jedného z najväčších zábavných areálov krajiny! Fyrishov je asi dvadsať minút pešo, resp. päť minút autobusom z centra mesta, a ponúka niečo pre každého. Rozľahlý športovo-rekreačný areál, kde nájdete bazény, ihriská, telocvične, vyskúšať si tu môžete snáď všetky druhy športu. Okrem športovcov tu však domáci radi navštevujú aj rôzne výstavy, koncerty a iné kultúrne a spoločenské podujatia. Alebo si sem do rekreačnej dedinky prídu len tak zakempovať....

Príjemné miesto relaxu je zároveň našou bodkou za prehliadkou Uppsaly. Mesta, ktoré so svojimi fascinujúcimi pamiatkami a budovami dodnes svedčí o slávnej histórii tohto regiónu i celej krajiny a celé storočia sa pýši ako centrum vzdelanosti a vedy Švédska. No zároveň turistom ponúka aj svoju uvoľnenú, odľahčenú tvár súčasnosti, nehovoriac o malebnej prírode v okolí s možnosťou atraktívnych túr. Ak sa raz ocitnete vo švédskej metropole, určite si nájdite čas a odskočte si aj do nevtieravo krásnej a elegantnej Uppsaly...

TOP 10 Uppsaly : #

1. Univerzita v Uppsale - Universitetshuset
Prechádzka komplexom univerzity vás vovedie do noblesného sveta švédskej akademickej obce. Môžete obdivovať tzv. „nové“ univerzitné budovy postavené v rokoch 1879-1886 v luxusnom rímsko-renesančnom štýle. Majestátnosť tu cítiť na každom kroku, už od veľkolepej vstupnej haly, vedúcej k veľkej posluchárni a festivalovej sále. Steny zdobia portréty s honorármi, významnými univerzitnými profesormi a kultúrnymi osobnosťami krajiny.

2. Oddýchnite si v jednej z mnohých mestských záhrad a parkov
Uppsala je mesto plné krásnych záhrad a parkov, ideálnych pre poobedňajší relax aj večernú prechádzku. Medzi najznámejšie patrí mestská botanická záhrada s 200-ročnou oranžériou a Linnaeusova záhrada - najstaršia botanická záhrada v krajine. Pozrite si tu takmer 1300 druhov rastlín, pestovaných v záhrade Linnaeus. Alebo navštívte Tropický skleník a preskúmajte dažďový prales, ktorý sa nachádza uprostred Škandinávie v botanickej záhrade.

3. Objavte Gustavianum
Múzeum Gustavianum, pomenované po Gustávovi II. Adolfovi, vás zavedie do obdobia Vikingov aj novšej histórie krajiny, nájdete tu aj ukážky múmií. Múzeum je prepojené s univerzitou, nachádza sa v jej starej hlavnej budove. Zhodou okolností je to aj najstaršia dochovaná budova univerzity v Uppsale. Na vrchu múzea je Anatomické divadlo z roku 1660, v ktorom sa konali verejné pitvy. Prezrite si ďalšie stále výstavy, vrátane augsburgského umeleckého kabinetu, egyptského sarkofágu a vikingských mečov.

 4. Nakupujte na Svartbäcksgatane
Svartbäcksgatan je hlavná nákupná ulica v Uppsale. Je uzavretá pre dopravu až po ulicu Sankt Olof a vedie ku Store Torget - hlavnému námestiu v Uppsale. Svartbäcksgatan bola dokončená v roku 1643. Preskúmajte výber tovaru od medzinárodných až po miestne švédske značiek. Keď budete mať hlad, zastavte sa v niektorej z reštaurácií na ulici, užívajte si prestávku na kávu s koláčikom - fika.

5. Preskúmajte hrad Uppsala
Hrad je popri katedrále v Uppsale ďalším dôležitým historickým medzníkom v meste. Je zo 16. storočia a bol rozhodujúcou pevnosťou pre dynastiu Vasa. Tu sa Švédsko rozhodlo zúčastniť sa 30-ročnej vojny , bolo to miesto viacerých významných aj tragických udalostí spojených so švédskou kráľovskou rodinou. Dnes je hrad malebným miestom a príjemnou zastávkou uprostred prehliadky Uppsaly.

6. Bavte sa na Fyrishove
Jednou z najobľúbenejších športových atrakcií v Uppsale je Fyrishov - vyhľadávaná rekreačná oblasť vo Švédsku, ktorá je atraktívnou kombináciou športu, umenia a rôznych ďalších spoločenských podujatí. Centrum má veľký krytý bazén, výborne zariadený vonkajší športový areál. V lete si môžete užiť objavovanie vodného dobrodružného centra s vonkajšími bazénmi v tropickom prostredí. Súčasťou Fyrishovu je tiež miesto na kemping.

7. Linnémuseet
Uppsala bola domovom otca modernej botaniky Carla Linného, ktorého dom a záhrada - dnes múzeum - poskytujú pohľad na úžasnú prácu tohto vedca. Linné tu žil od roku 1743 do roku 1778, keď bol profesorom na univerzite v Uppsale. Tu vyvinul aj známy spôsob klasifikácie rastlinnej ríše.

8. Upplandsmuseet je župným múzeom grófstva Uppsala vo Švédsku. Pozoruhodná inštitúcia je zodpovedná za uchovávanie dedičstva v oblasti kultúry, histórie a archeológie celého regiónu Uppsala. Stála expozícia vás bližšie zoznámi s históriou mesta a jeho najvýznamnejších inštitúcií - katedrály a univerzity v Uppsale.

9. Biologické múzeum v Uppsale sa nachádza v obytnej štvrti mesta, v nádhernom pavilóne z roku 1910, obklopené parkom. Biotopia predstavuje sled živých, odborne zložených diorám a obsahuje zvukové nahrávky každého zvieraťa tak, aby ste sa cítili, že ste naozaj uprostred divočiny. Nájdete tu tiež exponáty, predstavujúce geológiu tunajšej krajiny.

10. Ochutnajte miestne špeciality – ak ste fajnšmekri a radi vyskúšate niečo miestne, určite si choďte dať výborné morské plody na rôzne spôsoby do reštaurácie Hambergs Fisk na ulici Fyristorg. 

Čo vidieť navyše: #

1. Gamla Uppsala
Asi štyri kilometre severne od Uppsaly leží Gamla Uppsala (Stará Uppsala), kde na vás čaká krajina Vikingov. Rozprestiera sa tu viac ako tristo mohýl - posledné miesto odpočinku vikingských kráľov, kráľovien a starých hrdinov. Nájdete tu aj múzeum Gamla Uppsala. Ak vás zaujíma história a archeológia, tá štvorkilometrová cesta autobusom, alebo šesťkilometrová chôdza od katedrály Domkyrka sem stojí za to.

2. Ulva Kvarn
Osem kilometrov severne od Uppsaly sa nachádza remeselnícka dedina Ulva Kvarn, známa svojím impozantným prírodným prostredím. V dedine nájdete rôzne remeselnícke ateliéry, ale aj obchodíky a kaviarne. Počas celého roka sa tu konajú podujatia, vrátane jesenných a zimných trhov, remeselníckych veľtrhov a prehliadok historických automobilov.

3. Hrad Skokloster
Výstavba hradu Skokloster, považovaného za jeden z najkrajších barokových hradov v celej Európe, sa začala v polovici 17. storočia, no hrad nikdy nebol dokončený. Zaujímavosťou je, že hlavná banketová sála zostala nielen nedokončená, ale nájdete v nej  dodnes priamo ´na mieste´ veľa staviteľského náčinia. K dispozícii je tu tiež bohatá zbierka zbraní, kníh, textilu a mnoho ďalších exponátov ako atraktívne svedectvo tej doby.

4. Kostol Najsvätejšej Trojice (Helga Trefaldighets Kyrka)
V blízkosti hlavnej katedrály nájdete ďalší zaujímavý chrám - kostol Najsvätejšej Trojice, slávnostne otvorený už v roku 1302. Napriek tomu kazateľnica, lavice a tri okná z impozantného farebného skla pochádzajú z rokov 1904 až 1905, keď došlo k podstatným renováciám kostola. Návštevníkov z celého sveta sem priťahujú stredoveké nástenné maľby, mnohé z nich od známeho maliara Alberta Pictora. Hoci Pictor pochádzal z Nemecka, usadil sa vo Švédsku, kde sa so svojím umením preslávil.

5. Mestský park Stadsträdgården
Len málo národov žije v spojení s prírodou tak, ako Švédi, ktorí milujú tráviť čas vonku, uprostred zelene. Svedčí o tom aj Stadsträdgården (Mestský park), vybudovaný na konci 19. storočia. Prejdite sa medzi stromami, urobte si piknik, obdivujte nádherné kvetové záhony. Uprostred ľaliového rybníka je ostrov Bliss, kde návštevníci môžu obdivovať repliku pracovného stola a stoličky botanika Carla Linného. 

6. Dom Brora Hjorthsa
V tomto očarujúcom múzeu na vás čakajú nádherné jedinečné diela modernistického sochára a maliara Brora Hjortha (1894-1968). Múzeum bolo otvorené pre verejnosť v roku 1978 a je bývalým domom rodiny Hjorthovcov, kde umelec prežil posledné desaťročia.

7. Vylet do Sigtuny
Na brehu jazera Mälaren v oblasti Uppland, asi 30 minút jazdy od Uppsaly, leží malebná dedinka Sigtuna, najstaršie zachované osídlie vo Švédsku. V jej okolí môžete vidieť rúnové kamene a zvyšky starovekých kostolov. Nájdete tu obchodíky so suvenírmi a remeselnými výrobkami, môžete sa poprechádzať po promenáde, skúmať staré miesta Vikingov a zrúcaniny kostola sv. Olafa.

8. Historická železnica Lennakatten 
Zažite, aké bolo cestovanie začiatkom 20. storočia! Cestujte parnou lokomotívou, staromódnym železničným vozidlom alebo veteránom po jednej z najkrajších švédskych železníc - Lenakatten Heritage. Cestou sa môžete zastaviť v kaviarni Jernvägscaféet (Železničná kaviareň) v Marielunde alebo v krčme August Värdshus v Almunge, kde si môžete dať chutné jedlo. Obľúbená atrakcia pre rodiny s deťmi!

9. Linnaeus’ Hammarby
Vráťme sa ešte ku Carlovi Linné a vydajme sa 15 km juhovýchodne od Uppsaly, na statok postavený pre botanika a jeho rodinu v roku 1762. Tento letný únik Linného z mesta sa nachádza sa v prírodnej rezervácii, reprodukujúcej poľnohospodársku krajinu 18. storočia. Zaujímavá prehliadka útulného domu, v ktorom žil so svojou rodinou, jej súčasťou je aj malá chata ako malé múzeum jeho vedeckej práce.

10. Fjällnora Friluftsområde
Na východ od Uppsaly sa ukrýva krásne miesto, kam sa nedostane veľa turistov.
Ak však potrebujete čerstvý vzduch alebo ak chcete vidieť nádhernú švédsku krajinu bez toho, aby ste cestovali príliš ďaleko, Fjällnora Friluftsområde (oblasť pod šírym nebom) je tým pravým. V zmiešanom lese je jazero kde môžete navštíviť pláž, prenajať si loď alebo kanoe, stráviť príjemnú grilovačku. V zime sa na jazere môžete korčuľovať alebo sa vydať na bežkách okolo neho. Neďaleko je farma s ovcami a kozami. Ak tu chcete stráviť noc, môžete si rezervovať chatu pri brehu. 

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi. V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom čo sa medzi tisíckou uchádzačov prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO a prešla skúškami v BCA, cestuje a cestuje. Opakovane navštevuje škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Taline a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!

Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť nové zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1540

Mohlo by Vás zaujímať

Tri dni v Štokholme, Benátkach severu Štokholm

Štokholm Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry…

Zuzana Hábeková 17 min. čítania
Uppsala - vo švédskom Oxforde Uppsala

Uppsala Uppsala - vo švédskom Oxforde

Tip na celodenný výlet zo Štokholmu do Uppsaly. V malebnom univerzitnom aj kráľovskom meste severne od metropoly nás už čaká najväčšia katedrála…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu Prémiový blog

Prémiový blog Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu

Ak sa váš obchodný partner z Malmö, známy v Štokholme či kamarátka z Göteborgu posledné dni správajú inak než obvykle, prezradíme vám, čo je za tým…

Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami Štokholm

Štokholm Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami

Pôvab Stockholmu sa skrýva v spojení magickej, priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a…

Ivana Tomášová 11 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
Nezvyčajné vianočné zvyky Blog

Blog Nezvyčajné vianočné zvyky

Iný kraj, iný mrav a ani vianočné zvyky nie sú výnimkou. Pozrite sa s nami ako trávia sviatky v blízkych i vzdialených končinách sveta.

Pavel Fellner 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.