Rozhovor so švédskou veľvyslankyňou

Rozhovor so švédskou veľvyslankyňou

V rozhovore vám prezradí, ako Vám švédsky koncept života na čerstvom vzduchu môže pomôcť znovuobjaviť spojenie s prírodou a prečo sú Švédi takí blázni do ekologického varenia.

Mikaela Kumlinová Granitová sa narodila pred 52 rokmi v Štokholme. Po štúdiu ekonómie na Štokholmskej univerzite sa začala jej profesionálna dráha v rámci švédskeho Ministerstva zahraničných vecí a tá mala zastávky po celom svete – od Zimbabwe, cez USA, Belgicko až po Viedeň. Od roku 2018 totiž pôsobí ako švédska veľvyslankyňa v Rakúsku a na Slovensku. V tomto rozhovore prezradí, ako Vám švédsky koncept života na čerstvom vzduchu môže pomôcť znovuobjaviť spojenie s prírodou a prečo sú Švédi takí blázni do ekologického varenia. Pri príležitosti zverejnenia tohto rozhovoru sme aj video na hlavnej stránke venovali Švédsku. Jeho autorom je Fredrik Larsson.

Zima kúsok od Štokholmu, autor: Henrik Trygg/Visit Sweden

Zima kúsok od Štokholmu, autor: Henrik Trygg/Visit Sweden

Pani veľvyslankyňa, prečo by som mal ísť na dovolenku práve do Švédska?

Švédsko má čo ponúknuť. Väčšina ľudí chce zažiť úžasnú prírodu s takmer nedotknutými lesmi, osviežujúcimi jazerami, šérami a skalnatými horami. Švédi milujú pobyt v prírode. Vo švédčine tomu hovoríme friluftsliv, teda doslova život na čerstvom vzduchu. Tráviť voľný čas vonku a znovu nájsť spojenie s prírodou je pre nás veľmi dôležité a hodnotné. A myslím si, že môžeme pokojne povedať, že nenájdete lepšie miesto na friluftsliv ako Švédsko.

Keď ste dobrodružný typ a neobávate sa zimy, mali by ste navštíviť Laponsko na severe Švédska počas zimných mesiacov. Môžete vyskúšať ľadové kúpanie, zahriať sa horúcim nápojom glögg na jarmoku v Jokkmokku, uvidieť polárnu žiaru, ísť na túru na saniach ťahanými psami a prenocovať v hoteli z ľadu. Na pobyt vo švédskom Laponsku tak skoro určite nezabudnete.

Či už zavítate na sever, na juh alebo niekam medzi tým, ak ste milovník prírody, prídete si na svoje.

Avšak ak aj Vy ako ja preferujete slnko, mali by ste zavítať do regiónu Småland počas júla-augusta. Môžete si prenajať dovolenkový domček pri jazere a keďže Švédsko je pomerne riedko osídlené, je možné, že celé okolie budete mať len pre seba. Alebo môžete využiť to, že vo Švédsku uplatňujeme slobodný prístup k prírode, čo okrem iného znamená, že si napríklad stan môžete rozložiť prakticky kdekoľvek. Keď sadnete na vlak, dostanete sa zanedlho do starobylého pobrežného mestečka Kalmar a odtiaľ môžete ísť ďalej na ostrov Öland a navštíviť letnú rezidenciu kráľovskej rodiny.

Či už zavítate na sever, na juh alebo niekam medzi tým, ak ste milovník prírody, prídete si na svoje.

Romantika na severe. Video: F. Larsson/Visit Sweden

Romantika na severe. Video: F. Larsson/Visit Sweden

A čo iné švédske mestá?

Asi nie som úplne nestranná, ale myslím si, že Štokholm jednoducho musíte vidieť. Staré mesto Gamla stan je jedno z najlepšie zachovaných stredovekých centier v Európe a ponúka nádherný výhľad na okolité ostrovy a šéry, ktoré zasahujú ďaleko do Baltského mora. Štokholm niekedy nazývajú aj “Benátky severu” práve preto, že je postavený na ostrovoch. K najznámejším atrakciám patrí Kráľovský palác, Vasovo múzeum, Múzeum Alfreda Nobela, nedávno zrekonštruované Národné múzeum a Skansen.

Krásny Štokholm. Video: H. Trygg/Visit Sweden

Krásny Štokholm. Video: H. Trygg/Visit Sweden

Aká je švédska gastronómia?

Vo Švédsku skutočne nastúpil trend ekologického varenia. Nie je to len vďaka tomu, že povedomie o dôležitosti udržateľného rozvoja je na vysokej úrovni, je to dané aj geografickou polohou krajiny. Severská klíma s tuhým zimným obdobím, ktoré trvá až päť mesiacov, stavia švédskych kuchárov pred zaujímavé výzvy, ktorým napríklad v krajinách na juhu Európy čeliť nemusíte. Zelená švédska kuchyňa má ambíciu ponúknuť nové a pestré gastronomické zážitky vychádzajúce zo sýtej chute švédskych rýb, lesných plodov, divokých byliniek, či húb. Naša kuchyňa sa ale vyznačuje aj tým, že veľa cestujeme a čerpáme kulinárske inšpirácie zo všetkých kútov sveta.

Vo Švédsku sú ale veľké regionálne rozdiely. Krajina má od severu na juh 1572 km a každý región má vlastný kulinársky charakter a tradičné jedlá. Či už sú to jablká z južného Skåne, cukrovinky z mesta Gränna, tmavo pražená káva z Göteborgu, pstruhy zo západného pobrežia alebo losie a sobie mäso zo severu – švédska kuchyňa má niečo pre každého.

Obed v južnom Švédsku. Video: C. Fridh/Visit Sweden

Obed v južnom Švédsku. Video: C. Fridh/Visit Sweden

Autorka titulnej fotografie k článku: Zuzana Hábeková/BUBO - jazero Mullsjö v provincii Jönköping

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 113

Mohlo by Vás zaujímať

Tri dni v Štokholme, Benátkach severu Štokholm

Štokholm Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry…

Zuzana Hábeková 17 min. čítania
Uppsala - vo švédskom Oxforde Uppsala

Uppsala Uppsala - vo švédskom Oxforde

Tip na celodenný výlet zo Štokholmu do Uppsaly. V malebnom univerzitnom aj kráľovskom meste severne od metropoly nás už čaká najväčšia katedrála…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu Prémiový blog

Prémiový blog Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu

Ak sa váš obchodný partner z Malmö, známy v Štokholme či kamarátka z Göteborgu posledné dni správajú inak než obvykle, prezradíme vám, čo je za tým…

Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami Štokholm

Štokholm Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami

Pôvab Stockholmu sa skrýva v spojení magickej, priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a…

Ivana Tomášová 11 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
Nezvyčajné vianočné zvyky Blog

Blog Nezvyčajné vianočné zvyky

Iný kraj, iný mrav a ani vianočné zvyky nie sú výnimkou. Pozrite sa s nami ako trávia sviatky v blízkych i vzdialených končinách sveta.

Pavel Fellner 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2396 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.