Ostrov Sal je jednoznačné centrum turizmu Kapverdského súostrovia, jeho hlavný dopravný uzol, kde nájdete najkrajšie letoviská Kapverd. Pritom nie je nijako extra veľký (216 km2), z letiska do hotela to budete mať dvadsať minút, krížom cez celý ostrov štyridsať. Letisko sa volá podľa intelektuála, poľnohospodárskeho inžiniera, revolucionára a veľkého odporcu kolonializmu Amílcara Cabrala, a je len kúsok od hlavného mesta Espargos.

Sal (Kapverdy) Počasie

polojasno

polojasno

37°C

Predpoveď 18.Apr

Východ slnka 05:09

Západ slnka 17:43

Na rozdiel od ostatných Kapverdských ostrovov, na Sale panuje kozmopolitná atmosféra. Žijú tu v príjemnom mixe obyvatelia zo všetkých okolitých ostrovocv, lebo tu sa točí biznis. Pri prílete  sa mi zdá, že pristávam na púšti. Sal je najrovinatejším aj najvyprahnutejším ostrovom celého súostrovia (veď nie náhodou sa kedysi v portugalčine volal llama - plochý). Patrí k náveterej skupine ostrovov, stále tu fúka, a preto niet divu, že práve tu sa konajú šampiononáty vo windsurfingu a kite surfingu. Ak si objednáte jazdu okolo celého ostrova, ktorú tu ponúkajú, určite pôjdete na džípoch, pretože na severe nie sú všade asfaltové cesty.

Kde sa ubytovať? #

Prakticky všetky hotely nájdete na juhu ostrova, dvadsať minút od letiska. A rýchlo sa stavajú ďalšie a ďalšie…  Veľká väčšina  z nich ponúka all inclusive služby.

Talianska značka Bravo je 4-hviezdičkovou sieťou so super špagetami a priemerným vínom. Španielska hotelová sieť Melia tu má štyri hotely vedľa seba. Dunas je obrovitánsky complex, no podľa mňa je z nich najlepší Melia Llana - hotel iba pre dospelých. Hilton v centre Santa Maria je už starší a bol som ním trošku sklamaný.

Jednoznačne najlepším hotelom je pre mnohých neznáma sieť Riu. Majú tu dva hotely, ktoré okupujú rovnaké miesto na juhozápade výbežku ostrova Sal. Keď vojdete obrovskou bránou, najprv vidíte hotel Riu Funana, nazvaný podľa kapverdského hudobného štýlu, po 150 metroch vpravo je vstup do Riu Palace. Oba sú 5-hviezdičkové, s podobnou architektúrou, no Riu Palace je o zopár detailov lepší. Taktiež jeho cena zrejme spôsobuje, že tu nájdete slušnejších hostí na vyššej úrovni, čo je v týchto rezortoch tiež dôležité. V Riu Palace dostanete na ruku náramok, s ktorým vás pustia aj do hotela Funana a môžete vyskúšať všetky tamojšie reštaurácie a bary. Naopak to nejde. Riu Palace je tak jednoznačne najexkluzívnejšou možnosťou ostrova. Ja som tu strávil týždeň a môžem iba odporučiť.

Sezóna/Bezpečnosť: Kedy je najlepšie obdobie na náštevu Salu? Nežijú tu žiadne hady, no morské prúdy sú silné a vlny bývajú vysoké. O bezpečnosti na Kapverdských ostrovoch sa viac dočítate v mojom blogu nižšie.

Na potulkách ostrovom: #

Predhliadku ostrova začíname na juhozápade, kde nás auto 4x4 naberie priamo z hotela. Väčšina turistov chce sedieť na korbe auta, s dvomi lavicami oproti sebe, kam sa pohodlne zmestí šesť ľudí (traja a traja oproti sebe). Ak budete sedieť na korbe, určite sa dôkladne natrite kvalitným opaľovacím krémom a zoberte si prikrývku hlavy (najlepšie šiltovku), takú, aby vám cestou neodletela. Okrem fotoaparátu a drobných eur (budete platiť sumy dve-tri eurá) si vezmite aj plavky, uterák a ak máte, aj topánky do vody, s ktorými môžete chodiť po šmykľavých kameňoch. Vyráža sa o 8.00 a späť ste o cca 16.30h.

Po ostrove Sal idete terénnym autom a vyberiete si či chcete sedieť vo vnútri či na korbe. Sever ostrova je púšťou. Autor videa: Ľuboš Fellner

Po ostrove Sal idete terénnym autom a vyberiete si či chcete sedieť vo vnútri či na korbe. Sever ostrova je púšťou. Autor videa: Ľuboš Fellner

Našou prvou zastávkou po desiatich minútach cesty je Mordeira. Z juhu, kde máme hotel, vyrazíme na sever a po kvalitnej asfaltke prídeme k najväčšiemu zálivu ostrova. Odbočíme vľavo a za dedinkou po dvesto metroch zastaneme autom priamo v zálive. Je odtiaľto pekný výhľad na najúchvatnejšiu horu ostrova Monte Leao (alebo Ležiaci lev) na západnom pobreží, ktorého svahy a okolie sú miestom hniezdenia vzácnych vtákov a preto je prírodnou rezerváciou. Záliv je tiež najlepším miestom na šnorchlovanie.

Skoro určite tu stretnete asi 60-ročného vlasatého “bezdomovca” s dredmi. Pokojne ho môžete pozdraviť - ´Nazdar Jaro!´ Od roku 2018 tu v malom domčeku býva Jaroslav Brudný, pôvodom z malej dedinky pri Ostrave. Poznajú ho tu nielen české, ale aj poľské skupiny, rozpráva perfektne po poľsky a rozumie aj po nemecky. Predáva tu svoje výrobky za dve eurá a vy, čo milujete hudobné festivaly a špinu, môžete ísť pokojne k nemu do Mordeiry bývať. Neznáša duo Zeman–Babiš a tvrdí, že už navždy zostane tu, na Kapverdoch. Vygooglite si ho…

Na Sale nájdete aj vlasatého Jardu z Ostravy, ktorý sem ušiel pred Zemanom a Babišom…

Hlavné mesto ostrova - Espargos začalo svoj život dňom, kedy tu talianska spoločnosť začala s výstavbou letiska.
Foto: Ľuboš Fellner

Chudoba, ktorá má šmrnc #

Po dvadsaťminútovej zastávke (ak šnorchlujete, tak sa, samozrejme, zdržíte trošku dlhšie) prídeme po ďalších desiatich minútach do hlavného mesta. Espargos v strede ostrova začalo svoj život dňom, kedy tu talianska spoločnosť začala s výstavbou letiska. Pekné zákutia? To snáď nie… Espargos je skôr ukážkou chudoby a nerovnosti medzi turistami na juhu a zvyškom obyvateľstva Kapverd. “Tieto domy, to sú utečenci z Mali?” pýtam sa pri pohľade na úbohé, ošarpané budovy. I keď som v Afrike toho videl už veľa, toto je fakt silné. “Nie, to sú naši, takto bývame. Takto býva tvoja upratovačka, Ľubo,” hovorí mi Olé, náš sprievodca.

V Espargos sa zastavujeme na kopčeku nad mestom, pri radaroch, ktoré obhospodarujú blízke letisko. Radar strážia vojaci, no okolo múrov sa dá prejsť. Máte tu krásny pohľad na hlavné mesto, no vidíte aj celý ostrov Sal ako na dlani. Tam dole, na západe ostrova sa rozprestiera najväčší prístav - mestečko Palmeira, asi moje najobľúbenejšie na celom Sale. Espargos - to sú pravoúhle domčeky, strohá nevzhľadná šachovnica škaredých geometrických stavieb. Palmeira je síce chudobná, ale má šmrnc. Je tu malý ošarpaný trh, vedľa ktorého zbadáme verejný vodojem. Tu sa naberá voda a pri pohľade naň pochopíte, že kanalizáciu tu má málokto. Na múroch domov a vo vnútri obchodíkov sú vyobrazené jednotlivé ostrovy Kapverd. Predávajú tu víno Chá a kávu z Fogo, alkoholické nápoje zo Santo Antao, malaguetu (miestne čili), či soľ, ktorá je tak typická pre tento ostrov.

Palmeira

Vidím fatamorgánu! #

Pešo prejdeme do prístavu (cca dvesto metrov), zbehneme po schodíkoch dole medzi loďky, sme zvedaví, čo práve rybári ulovili. Ľudia sa hádajú, smejú, obchodníci lákajú ku svojim stánkom so skrotenými makakmi (áno, môžu vás pokúsať!), je ospalé teplo, v krčmičkách predávajú za escudos grog a pivo. Ľudia sú milí, no musíte rátať s utečencami zo Západnej Afriky, ktorí sa vám budú snažiť predať čokoľvek. Z prístavu Palmeira vyrážame na sever a po desiatich minutách sa už kúpeme v tyrkysovej vode, udierajúcej do čiernych bazaltových skál. Sprchy a prezliekárne? Zabudnite… 

Kúpanie à la Kapverdy.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Deti tu skáču z asi osemmetrovej výšky do hlbočiznej vody. Pri odlive sa dá vplávať aj do jaskyne, ktorá je na konci. Von z prírodného bazéna sa však musíte vyškriabať po lane. Takže zábavka nie úplne pre každého. No čistota vody je ohromujúca a celkovo je to veľmi pôsobivé, dobrodružné miesto. Ukážte fotografiu vyššie svojmu sprievodcovi, a povedzte, že sa tu chcete zastaviť, inak to v bežnom itinerári nie je. 

Ďalšou zastávkou je Blue eye – ´modré oko´, alebo Buracona -  najznámejšia atrakcia ostrova. Dospelý zaplatí vstupné tri eurá, pre deti je to zadarmo. Prejdete na kapverdské pomery veľkou stavbou, obchodíkom a reštauráciou a výjdete von, kde sú cez bazaltové skaly vystavané drevené chodníčky, ako kdesi v nórskej či kanadskej prírode. Na konci je vždy dlhý rad, kde je tabuľa s upozornením (aj po česky!) že ďalej vstupuje šesť osôb s jedným sprievodcom. Prídete na kraj rokliny, kde sa pod vami rozprestiera vodná plocha príťažlivo modrej farby – toto je slávne Modré oko. Môže to byť dobré miesto na potápanie, ale inak je to podľa mňa – s prepáčením, riadne nafúknutá bublina, typická turistická pasca o ničom.  

Nevadí, pokračujeme ďalej, okolo vyhasnutých sopečných kuželov do púšte. Prechádzame vyprahnutou zemou, a keď sa obzrieme, vidíme fatamorgánu. Najlepšie je ju vidieť z Baru Mirage - nevzhľadnej budovy doslova v strede ničoho. Pár zablúdených kráv sa niekedy za tou vidinou vody vyberie, a potom len bezradne chodia v kruhu a hľadajú…  

My sme sa odtiaľ práve vrátili a tak vieme, že naozaj tam žiadna voda nie je. Pravá fatamorgána!

Sú dve hodiny poobede, sme v hlavnom meste a konečne sa ideme najesť. Obed sme si vopred zabookovali. Homár za dvadsaťtri euro, rybacia polievka za päť, tanier grilovaných rýb deväť euro. Niet čo vytknúť. No nezabudnite, treba mať takéto dobroty objednané vopred. Cez obed sú obchody zatvorené, otvárajú po pätnástej, niet sa kam náhliť, pohoda. V krčme vám nalejú pohár grogu (rumu) za euro. Pivo je krásne vychladené, k nemu si vezmite na cestu ďalšiu fľašu vody, tú budete na tomto výlete určite potrebovať. 

Vyskúšajte v miestnej krčmičke tunajší grog, alebo vychladené pivko.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Utečenci zo Západnej Afriky sa vám budú snažiť predať čokoľvek.

Rande so žralokmi #

Po obede vyrážame za ďalšou unikátnou atrakciou. Mierime do zálivu na východe ostrova v Balada Parda, ideme pozorovať žraloky! Naše 4x4 zastane na pláži, kde nám za dve eurá požičajú špeciálne topánky s ktorými môžeme chodiť po klzkých skalách. Ak máte vlastné, neplatíte nič. Zájdeme asi 250 až 300 metrov do mora - je dobré ísť v plavkách, lebo voda tu strieka až po pás - a dostávame sa do blízkosti asi dvadsať metrov od žralokov, ktorí sa v teplom mori (naozaj, voda má vysoko nad 25 stupňov) čvachtajú kúsok od nás. Vidíme asi dvadsať plutiev. Jeden malý žralok, také bábätko, prepláva asi meter odo mňa.

Stáva sa bežne, že sa vám obtrú o nohy, no ja som to šťastie nemal. Žraloky sú dosť veľké, podľa veľkosti plutvy rátam, že najväčší môže mať 1,5 -1,7 metra. Každopádne je to veľký zážitok a nezabudnuteľná zastávka, ktorú len odporúčam!

Po dvadsiatich munutách nás vyženú z vody, žraloky už čakajú na ďalšiu skupinku. Mierime na sever, k poslednej zastávke ostrova. Vykúpať sa v liečivých slaných kúpeľoch. Na severe ostrova sa nachádzajú sopečné kužele, z ktorých najväčší je Monte Grande. Ide o vyhasnuté sopky, ktoré si však plnia svoju liečivú funkciu a vytvorili tu takéto prírodné spa. Tunajšie slané kúpele skvele zregenerujú vašu pokožku, pochvaľujú si ich všetky dámy. To všetko za päť euro. Keď sa vám aj nechce priamo do vody, odporúčam nechať sa vyviesť na okraj sopky (pešo je to tristo metrov vpravo od vstupu), odkiaľ máte slané “polia” a kúpele pod sebou ako na dlani a urobíte fantastické fotografie. Tento zážitok je zadarmo. (Mimochodom, názov ostrova Sal - teda soľ, nie je náhodou, veď kedysi práve tu existovali najväčšie soľné bane na svete.)

Plní nového poznania a hlavne zážitkov sa vraciame do hotela, kde sme do pol hodinky.

Sal je jasným turistickým centrom celých Kapverd.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Po krátkom občerstvení sa ideme prejsť do mestečka Santa Maria. Taxíkom je to (podľa polohy hotela) do päť euro, často aj jedno euro. Mne sa Santa Maria hneď zapáčila, no pre mnohých môže byť šokom. Žiadna civilizovaná Európa. I keď je to tu omnoho lepšie než v hlavnom meste, aj tak je to dosť drsné. Osadu pôvodne založil Manuel Antónia Martis v roku 1835, za ten čas získala charakter mesta a určitú kultivovanosť. Popri pláži sa tu ťahajú dve paralelné ulice s reštauráciami, africkými obchodíkmi, a musím povedať, že so slušnými sochami zo Západnej a Centrálnej Afriky a žraločími čelusťami. Je tu aj diskotéka, kde to v piatok a sobotu poriadne žije. Santa Maria je mestečko, kam si môžete zo svojho komfortného all inclusive rezortu vyraziť bez obáv. Na ostrove Boa Vista takúto možnosť nemáte.

Riu Palace – najlepší hotel na Sale #

Riu je španielska sieť, ktorú založila rodina Riu a dnes ju vedie už tretia generácia nasledovníkov. Budovy hotela majú zaujímavé tvary, pripomínajú palác v púšti, a takej sú aj farby - telovej, či skôr púštnej. Nič tu nie je gýčové, všetko pôsobí príjemne a primerane. Areál hotela je poctivo zavlažovaný a tak všade nájdete pôsobivé aleje paliem či už kokosových, alebo datlovníkov. 

Izby sú jednoduché, žiaden prepych, no nájdete v nich všetko, čo 5-hviezdičkový hotel vyžaduje. Výborný servis, každý deň všetko perfektne upratané, klíma, čistota… Ide o all inclusive rezort, a tak aj na vašej izbe nájdete päť fliaš, ako v bare. Môžete si teda čapovať 24 hodín denne bez toho, aby ste opustili izbu. (Čo by však bola večná škoda). Príjemne ma prekvapila kaviareň, kde si môžete dať tucet druhov káv, od skvelého espressa až po írsku kávu s whisky. 

Tyrkysovo-číre vody hotela Riu na ostrove Sal...
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Vína v hoteli sú španielske - biele, ružové aj červené, bežná stredná trieda, nič extra od nich neočakávajte. Keď chcete niečo lepšie, v reštaurácii Krystal, kde sa treba na večeru objednať, podávajú skvelé vína z oblasti Rioja. V baroch vám pripravia drinky od výmyslu sveta, no určite ochutnajte caipirinhu z brazílskej cachaçy a limetiek. Dobrým tipom je aj sangria espumante s troškou brandy, to všetko doliate cavou (sektom). Bar nájdete aj pri bazéne i na pláži pri mori. Bazén je osmičkového tvaru, jedna časť je pre menších, druhá s barom pre dospelých. Je tu aj detský kútik s malými bazénikmi, ktorý máte v cene. Ak by ste však chceli, aby vaše dieťa pod dohľadom namaľovalo obraz na plátno, rátajte so sumou 25-30 euro.

V hoteli je kaderníctvo, môžete sa dať ostrihať, alebo si nechať vyrobiť zapletený afroúčes s korálkami (35 euro). V posilňovni nájdete tri behacie pásy a zopár iných prístrojov, žiadne ťažké činky. Denne môžete cvičiť jógu s inštruktorkami, večer sú solídne vystúpenia spevákov a tanečníkov. Do reštaurácie Krystal sú nutné dlhé nohavice, inak stačí bežné slušné oblečenie, aby ste sa aj vy cítili v lepšej spoločnosti prijemne.

Na pláž idete asi sto metrov. Ležadlá, slnečníky, uteráky, to všetko je v cene, takisto aj mnohé vodné sporty. Žiadni doterní obchodníci, máte naozaj pokoj, čo je na Afriku naozaj nevídané. Animátori majú pre vás neustále pripravené hry, od petangue po volejbal. Nezabudnuteľné sú prechádzky po pláži s nádherným žltým čistým pieskom, žiadne riasy, len čistučké more. 

Jesť môžete doslova dvadsaťštyri hodín denne (24-hodinová reštaurácia je otvorená v časti Funana), v Riu Palace je niekoľko reštaurácií s úžasnými čerstvými džúsmi, každý deň s množstvom rýb a zeleniny. Šampanské – cava – môžete takisto piť od rána do večera. Personál je neuveriteľne milý, ochotný, profesionálny. Väčšinu klientov hotela tvoria Nemci, Briti, Francúzi, Belgičania, Slovákov či Čechov je minimum.

Viac mojich fotografií hotela Riu Palace nájdete v mojom komplexnom blogu Kapverdské ostrovy

Autor videa: Ľuboš Fellner

Autor videa: Ľuboš Fellner

Do centra mestečka Santa Maria je to odtiaľto dvadsať minút peši, respektíve taxi stojí dve eurá. Pred vstupom na pláž sa nachádza zaujímavý Projekt biodivezity - Projeto Biodiversidade, ktorý sa venuje záchrane korytnačiek. Zahrabávajú sa tu korytnačie vajíčka, aby sa zvýšila šanca ich prežitia. V čase, keď sa majú vyliahnuť, ich tu strážia 24 hodín denne. Projekt podporuje hotel, čo ma veľmi prijemne prekvapilo. 

Nočná výprava za korytnačkami #

Ak budete na Kapverdoch s právnej sezóne (júl až september) určite si jeden večer rezervujte na tento zážitok. Vyrazíte medzi 20.00 až 20.30 a na hotel sa vrátite okolo polnoci.

Korytnačky liahnu vajíčka v noci. Ohľadne výstroje si prečítajte pokyny nižšie. Autor videa: Ľuboš Fellner

Korytnačky liahnu vajíčka v noci. Ohľadne výstroje si prečítajte pokyny nižšie. Autor videa: Ľuboš Fellner

Výstroj: Na korytnačiu výpravu buďte oblečení v tmavom, najlepšie čiernom, určite nie biele či žlté tričko ani nohavice, aby sme ich nevyplasili. Na pláž pôjdete peši niečo vyše kilometra cez kamene, v úplnej tme, takže obuv majte takú, aby ste si nevyvrtli nohu. Budete prechádzať hlbokým pieskom. Čelovka sa zíde. Väčšina rangerov používa červené svetlo. Zima tu nie je, ale nakorbe džípu fúka, a tak sa dlhé rukávy hodia. To nádherné prírodné divadlo safotí ťažko, no zoberte si aj kameru, kladenie vajíčok lepšie zachytíte takýmto spôsobom. Korytnačka nekladie vajíčka na požiadanie presne o 22.00, čaká sa hodinku-dve, a tak si môžete ľahnúť na piesok. Majte so sebou fľašku s vodou.

Viac o výlete a celkovo o korytnačkách v mojom blogu: Výlet za korytnačkami na Kapverdoch

TOP 10 Kapverdských ostrovov #

  1. Korytnačky. Vidieť korytnačku klásť zblízka vajíčka je svetovým unikátom. Tu to od júla do septembra môžete zažiť, keď budete mať túto šancu, využite ju! Careta careta je obrovskou korytnačkou, vážiacou nad 100 kg. Viac o tomto prírodnom zázraku nájdete na www.projectbiodiversity.org 
  1. Prechádzky po panenskej pláži. Pláže sú na Kapverdoch verejné a výstavba stále ešte nezničila okolitú krásu. Kapvedry sú hlboko v oceáne a tak je tu more nádherné, priezračne čisté. Kilometre nádherného piesku a bieleho príboja. Drsná čistá príroda a vy. Tu si uvedomíte, ako ste ďaleko, uprostred ničoho…

Všetky fotografie som nafotil ja, takže máte istotu, že nič nie je prikrášľované a veci sa majú tak, ako píšem a ako v tomto blogu vyzerajú.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

  1. Pozorovanie žralokov. Na východnom pobreží ostrova Sal je plytké more, kam sa chodia páriť žraloky citrónové. Kde inde by ste sa dostali ku žralokom tak blízko, že sa tie menšie budú obšmietať okolo vašich nôh a tie veľké budú od vás dvadsať metrov? 

  1. Windsurfing/ Kite surfing. Ťažko nájdete bližšie k Slovensku lepšie miesto na tento šport. Tu je vraj windsurfing ešte lepší ako na Tarife na juhu Španielska či v Biaritzi na západe Francúzska. Ide o absolútnu svetovú špičku s úžasnými vetrom, ktorý bude poháňať vaše plachty.

  1. Homáre. V studených vodách Atlantiku dorastajú homáre pomalšie. No keď je sezóna, tak ich chuť oceníte, navyše tu dostanete homára za zlomkovú cenu oproti Francúzskej riviére.

  1. Výlety na ostrovy Fago a Santo Antao. Odletíte malým lietadielkom a medzi ostrovmi sa prepravíte loďkou. Uvidíte úplne inú prírodu, zeleň, vysoké hory, rieky...

  1. Santa Maria. Mesto Praia pôsobí európsky, naproti tomu Santa Maria je jasne africkým mestom. Je špinavšia, akási pokrivenejšia, ale temperamentnejšia, so svojským šarmom. Všade vôkol úchvatné more a slané lagúny. Oáza kultivovanosti na púšti.

  1. Hotely all inclusive. Tým, že sú hotely nové, všetko je tu čisté, funkčné, moderné, s výdobytkami najnovšej techniky. Nehľadajte tu luxus, no aj tak môžete tunajšie najlepšie hotely pokojne porovnať s tými najlepšími na plážach Egypta, Cypru, Tuniska či Grécka. Tie kapverské budú dokonca o trošku lepšie.

  1. Palmeira. Afriký prístav na zapadlom ostrove. Domy bez elektriny a vody. Chudobné domčeky, rybári tu plátajú siete, ďalší maľujú svoje drvené bárky a predávajú čerstvý úlovok. Veľmi zvláštna atmosféra maličkého mestečka, ktoré je najväčším prístavom ostrova Sal.

  1.  Slané kúpele na severe ostrova Sal. Uprostred sopečných kužeľov sa ponorte do liečivých vôd, ktoré vám zregenerujú pokožku, telo i myseľ. Božský relax!

Kapverdy sú niekedy nazývané aj šťastnými ostrovmi. Možno tu nenájdete taký hyper-luxus a prepychové rezorty, ako v niektorých iných vyhlásených destináciách, no určite vás očarí svojou autentickosťou, zvláštnym africko-portugalským šarmom, príjemným slnkom, priezračným morom a aj čistými a bezpečnými miestami, keď viete, kam ísť. Prajem vám, aby sa vám po návšteve odľahlých a neznámych Cabo Verde vyplavilo do krvi čo najviac serotonínu, aby šťastné chvíle a spomienky trvali čo najdlhšie... 

Šťastní ľudia na Šťastných ostrovoch!
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 6733

Mohlo by Vás zaujímať

Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Sal – ostrov s príjemne ošarpaným šarmom Sal (Kapverdy)

Sal (Kapverdy) Sal – ostrov s príjemne ošarpaným šarmom

Ostrov Sal je jednoznačné centrum turizmu Kapverdského súostrovia, jeho hlavný dopravný uzol, kde nájdete najkrajšie letoviská Kapverd. Pritom nie…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ostrov v strede Zeme - Svätý Tomáš Blog

Blog Ostrov v strede Zeme - Svätý Tomáš

Svätý Tomáš a Princov ostrov, druhý najmenší štát Afriky, kde sa portugalský šmrnc mieša s energiou čierneho kontinentu. Ostrov, kde môžete zastať…

Jozef Zelizňák 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 09.05. +14 termínov

náročnosť

11 dní

Trvanie

2703
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.