Šimbulak - v horách nad Almaty

Prehliadka

Šimbulak - v horách nad Almaty

Kam vyraziť na výlet z niekdajšieho hlavného mesta Kazachstanu? Stačí sa pozrieť na mapu a hneď si všimnete, že tých nápadov je tu niekoľko! Najbližším zaujímavým miestom je Šimbulak, miesto ukryté v nádherných kopcoch pohoria, ktoré nad Almaty drží ochrannú ruku.

Niekdajšie kazašské hlavné mesto Almaty na juhu krajiny je nielen zaujímavým miestom pre návštevu, ale priťahuje aj svojimi magickými horami Zailiského Altaju, ktoré sa vypínajú priamo nad mestom. Stačí prejsť niekoľko kilometrov za mesto a odrazu sa človek ocitne v lone dokonalej prírody ozdobenej skalnatými štítmi a ľadovcami. Šimbulak sa tak stane jedno z najpríjemnejších prekvapení obrovitánskeho Kazachstanu.

Dostať sa do Šimbulaku nie je žiaden problém, vedie sem aj verejná doprava, ale najpohodlnejšie je nájsť v uliciach Almaty taxikára, ktorý vás sem za dvadsať, možno dvadsaťpäť minút dovezie. V Almaty sa stačí postaviť na krajnicu a mávať na okoloidúce autá. Niektoré taxíky majú označenie, ale mnohí domáci si radi privyrobia tým, že vozia po meste ľudí. Ak viete po rusky, je to jednoduché a hneď sa dohodnete na cene. Určite ju skúste zjednávať a padnete aspoň o pár stoviek tenge. Vyrazte z centrálnej Almaty okolo 9:00.

O dvadsať minút ste na mieste, nechajte sa vyhodiť na parkovisku pred štadiónom Medeo. Hory Zailiského Altaju nádherne dotvárajú panorámu kazašskej metropole a držia nad mestom ochrannú ruku. Šimbulak, alebo Čimbulak ako ho volajú rusky hovoriaci obyvatelia, leží vysoko v kopcoch vo výške cca 2 260 mnm. Miesto, odkiaľ k nemu odchádza lanovka sa nazýva Medeo a každý nadšený fanúšik zimných športov sa pri jeho názve odrazu prebudí. Údolie Medeo pretína horská bystrina Alma-Atinka a človek zabudne, že pred chvíľkou križoval bulváry a parky mesta. Medeo je známe nielen pre svoju prírodu, ale najmä pre obrovský zimný štadión stvorený pre rýchlokorčuľovanie, kde padlo niekoľko svetových rekordov. Tým, že ho postavili vo výške 1 691 mnm sa zapísal do histórie športu ako najvyššie položený štadión svojho druhu na celom svete. Aj dnes trénuje pred obrovskou budovou niekoľko korčuliarov a nad hlavami sa dvíha mohutný, kamenný pilier ozdobený nápisom a svetlometom, aby sa dalo korčuľovať aj za tmy. Chceli by ste sa tu korčuľovať? V BUBO vieme, že ak sa sem vypravíte ešte počas marca, tak tú šancu určite máte, pretože v apríli už nebude po ľade ani stopy. Ulovíme spoločne takýto unikátny zážitok?

Lanovkou do Šimbulaku! #

BUBO, však? Ozve sa priateľský hlas Vitaljiho, ktorý nás už pozná podľa trička, pretože sem chodíme pravidelne. Je príjemné mať takéto stretnutie po celom svete! Lákadlom Šimbulaku je lanovka, ktorá vás vyvezie priamo do hôr, dokonca až k ľadovcu v priesmyku Talgar. Prvá lanovka odchádza odtiaľto ráno 9:30 smerom k Šimbulaku a do poslednej tretej etapy sa už nevyberiete po 16:00. Lanovka zatvára o 18:00. Najlepšie je prísť ráno kvôli krásnemu svetlu a najlepším podmienkam, aj z hľadiska počasia. Cena lanovky je 4000 tenge (cca 9 €), ak teda počítame, že chceme ísť na najvyššie možné miesto, čo chceme. Lovíme predsa zážitky a tu sa kompromisy nerobia! Do lanovky sa zmestí cca 6 ľudí, môže ísť aj 8, ale pre 6 je to predsa len pohodlnejšie. Prvá cesta trvá do stanice Šimbulak možno 15-18 minút.

Moderná lanovka sa odlepí z údolia Medeo a po takmer dvadsiatich minútach sa ocitne v srdci samotného Šimbulaku. Prvý nádych sa premení na čerstvý vzduch a naokolo sa rozprestrie náruč kazašských štítov. Mnohí majú Kazachstan v predstavách ako krajinu púští a stepí, ktorými sa preháňajú nomádi, ale tu na juhu krajiny nájdeme aj takéto nádherné hory. Šimbulak sa pomaly, ale isto mení na svetové stredisko a pozdĺž hlavnej cesty tu vyrástlo niekoľko ukážkových hotelov a horských chát. Sú pomerne veľké a svojím výzorom sem dokonale zapadajú. Reštaurácie ponúkajú grilované šašlíky, mäsá, šaláty, ale človek si môže posedieť aj na káve, čaji či horúcej čokoláde pri pohľade na zasnežené štíty.

Počas leta tu je pomerne kľud ako stvorený na prechádzky, no počas zimných mesiacov to tu praská vo švíkoch a najmä počas víkendov, kedy si sem zájdu nielen turisti, ale aj obyvatelia Almaty. Niektoré kopce sú akoby potiahnuté zeleným až šedivým kobercom, z ktorého sa dvíhajú vysoké, štíhle stromy. Iné sú holé bez vegetácie a niektoré z nich sú poriadne zašpicatené. Okolie Šimbulaku ponúka príjemnú prechádzku do kopcov, kde sa návštevník ocitne sám so svojimi myšlienkami a spoločnosť mu budú robiť len farebné lúky plné kvetov, či dokonca sa z ticha môžu vynoriť svište, ktoré tu majú svoj domov. Najvyššie pahorky naokolo pretínajú štvortisícovú hranicu a sú skutočnými dominantami celej panorámy. Z ľadovca fúka chladný vietor, a tak hoci je vonku krásne slnečno, cítiť ako sa zima pomaličky, ale isto prebúdza k životu.

Krása Šimbulaku dostane každého

Keď sa nabažíte prvej, najživšej stanice, pokračujte vyššie. Priamo oproti vám totiž premáva druhá etapa lanovky, je krátka, len pár minút a keď sa ňou odveziete k zastávke, hneď len o pár metrov prestúpite na tretiu. Až tá bude končiť vo výške 3 180 mnm, a teda hneď po vystúpení sa ocitnete zoči voči krásnemu ľadovcu Talgar v priesmyku Talgar Pass.

Kráčajte k nemu, miniete zaujímavý bar, kde sa viete osviežiť nejakým zaujímavým drinkom a odrazu ste zoči voči zasneženému ľadovcu, ktorý pózuje na fotografie. Máte na výber. Posadíte sa sem a budete sa kochať krásnou, čistou prírodou okolo vás, alebo sa vyberiete k ľadovcu. Cesta k nemu vám zaberie takmer hodinku a nebuďte prekvapený, ak budete cítiť zmeny v dýchaní, predsa len sa túlame vo výške takmer 3 200 mnm a u niekoho to bude určite cítiť. Niet sa kam ponáhľať. Ak ste tu v apríli, kráčate po snehu, v lete ho ešte vidíte, no už po ňom nechodíte. Teplota je tu osviežujúca, kým je v lete mesto rozpálené, tu hore pri Talgare je zima. Chcete sa zohriať? Dajte si v unikátnom bare 3200 na osvieženie BUBO drink! Aký to je? To vám prezradíme priamo na našom zájazde!

Prejdite sa v okolí Talgaru a ulovíte nejeden zážitok!

Nabažení? Tak sa môžete vrátiť nazad do Šimbulaku na miesto, kde vás vyklopila prvá lanovka. Tu na vás čaká niekoľko podnikov, kde viete stráviť výborný obed. Vyberte si pekárničku Paul s výbornou kávou, alebo si sadnite do luxusného podniku Chalet hneď vedľa. Skvelé šašlíky, luxusné prostredie, ruština premiešaná s angličtinou, stakanček vodky, polievka šurpa alebo talianske cestoviny či kazašský bešbarmak. Jedlo je tu skvelé, dobre vyzerá, ešte lepšie chutí a s pohárikom prosecca vám príde Kazachstan totálne iný ako ste si ho doma prestavovali. Po obede si vyberte jedno z lehátok, lahnite si s drinkom v ruke a sledujte okolité kopce. Až keď sa tohto pohľadu prejete, až potom sa vráťte na lanovku a odvezte sa nazad dole do Medeo.

Odtiaľ je to už len „krok“ k návratu do Almaty, kde si ešte môžete užiť voľný čas pred tým, než sa pohnete ďalej, do Šimkentu, ale o tom je už ďalší príbeh...

TOP 10 Šimbulaku #

1. Lanovka

Nie je žiadnym prekvapením, že pri Šimbulaku, ktorého pointou je cesta lanovkou bude bod číslo jedna lanovka. Prišli ste sem kvôli nej, tak si ju vychutnajte až do jej najvyššej polohy, neďaleko ľadovca Talgar vo výške 3 180 mnm.

2. Ľadovec Talgar

Krásny ľadovec v priesmyku Talgar Pass je ozdobou hôr nad Šimbulakom, a tak si ho môžete vychutnať nielen pri pohľade od lanovky, ale môžete sa k nemu vybrať. Na jar je tu ešte veľa snehu, leto je ideálny čas.

3. Šimbulak

Známe miesto Šimbulak je alfou a omegou tohto výletu. Stojí tu lanovka, nájdete tu podniky s jedlom, bary, ale môžete sa tu prejsť okolím okolo horských chát, pohľadať krásne kvietky, panorámy a uloviť nielen fotky, ale aj zážitky.

4. Štadión Medeo

Chcete sa korčuľovať na tomto ikonickom mieste? Žiaden problém, len sem nepríďte cez leto, pretože vtedy už ľad zmizne a vaše korčuľovanie by mohlo byť problémom. Bez ľadu to ide ťažšie, ale ak sa tu ocitnete v marci alebo apríli, viete si to tu vychutnať.

5. Čokoládové croissanty v Paul

Známa pekárnička Paul má svoje miesto aj v Šimbulaku. Hneď ako vyjdete z lanovky, pozrite sa rýchlo do pravej strany a prvý podnik aký tu uvidíte je práve Paul. Sadnite si na čerstvý čokoládový croissant a ak zatvoríte oči budete si predstavovať Eiffelovku, vánok na brehu Sieny, umelecký Montremarte a zo snívania vás vyruší len čašníčka pýtajúca peniaze za účet.

6. Tabuľa so vzdialenosťami lyžiarskych stredísk

Ak sa dostanete na najvyššie možné miesto lanovkou, teda na Talgar Pass, čaká tu na vás tabuľa, kde nájdete známe lyžiarske strediská a ich vzdialenosť od Šimbulaku. Koľko je odtiaľto vzdialený Kitzbuhel? Zermatt alebo Aspen? Nie, to vám neprezradíme, ale navrhneme vám hru! Skúste si to tipnúť počas cesty sem, a ten čo bude najhorší zaplatí všetkým rundu v bare 3200 (teda bod č.7)

7. BAR 3200

Najvyššie položený bar v okolí Almaty má meno Bar 3200 a vyjadruje tak približnú výšku, kde sa nachádzate. Máte odtiaľto výhľad na ľadovec Talgar a viete si tu vychutnať drink so skutočne dokonalým výhľadom. Kto prehral v bode č.6, toto je miesto, kde všetkých pozve na pohárik kazašského koňaku!

8. Reštaurácia Chalet

Najkrajší podnik celého Šimbulaku vám pripraví skvelý obed s talianskymi, ruskými alebo kazašskými špecialitami. Cestoviny? Pelmeni? Bešbarmak? Je to len na vás a vašich chutiach. Zle sa tu nenajete!

9. Lyžovačka v Šimbulaku

Kazachstan a lyže? Nie, nie je to len krajina nomádov a nekonečných stepí, práve ste sa ocitli v najznámejšom lyžiarskom stredisku krajiny a ak zbierate radi luxusné zárezy exotických lyžovačiek, toto je niečo, o čom budete doma rozprávať. Šimbulak je v zime alpské stredisko, no lyžovať sa často dá ešte aj v marci či apríli

10. Spravte si fotku so sochami rýchlokorčuliarov

Medzi stanicou lanovky a štadiónom Medeo nájdete originálne „sochy“ rýchlokorčuliarov, ktorých vytvorili zo živých plotov. Originálna fotka bude ozdobou každého Instagramu!

Čo vidieť navyše? #

1. Cesta zo Šimbulaku do Medeo

Máte čas? Vyberte sa lanovkou len hore až k ľadovcu Talgar, ale nazad zo Šimbulaku sa na lanovku vykašlite a prejdite sa niekoľko kilometrov dole kopcom až k štadiónu Medeo. Budete mať príjemnú prechádzku a určite spravíte niekoľko záberov s krásnymi horami.

2. Túlajte sa v okolí Talgaru

Vyberte sa na túru v okolí ľadovcu Talgar, môžete tu stretnúť len pár turistov a celá panenská príroda Kazachstanu bude len vaša.

3. Trek v blízkosti Medeo

Ak netúžite po lanovke, príďte k štadiónu Medeo a vyberte sa, turistickými cestičkami, priamo od neho do prírody, kam chodia radi domáci.

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 600

Mohlo by Vás zaujímať

Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu Šimkent

Šimkent Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu

Po tom ako si človek užije Almaty, ukrytú pod horami, zaujímavé je ísť aj pozrieť iné časti tejto obrovskej krajiny. Nasadnime do kazašského vlaku…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia? Blog

Blog Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia?

Aralské jazero je podľa OSN miestom, kde sa odohrala najväčšia ekologická katastrofa 20. storočia. Plocha slanej vody, ktorá leží v srdci strednej…

Martin Lipinský 9 min. čítania
Umelo vytvorené hlavné mestá Blog

Blog Umelo vytvorené hlavné mestá

Keď cestujete, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa stanete milovníkmi architektúry. Chodíme po mestách ako Jeruzalem, Damask, Váránasí či Arbíl,…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Šimbulak - v horách nad Almaty Almaty, Šimbulak

Almaty, Šimbulak Šimbulak - v horách nad Almaty

Kam vyraziť na výlet z niekdajšieho hlavného mesta Kazachstanu? Stačí sa pozrieť na mapu a hneď si všimnete, že tých nápadov je tu niekoľko!…

Almaty - mesto jabĺk pod zasneženými horami Almaty

Almaty Almaty - mesto jabĺk pod zasneženými horami

Almaty - mesto, ktoré sa dlhé roky na mapách objavovalo ako Alma Ata. No tie časy sú už preč, rovnako ako časy, keď bolo Almaty hlavným mestom…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.