Stredoatlantický chrbát

Stredoatlantický chrbát

Čím viac my ľudia zlepšujeme techniku, dostávame sa ďalej a hlbšie, zisťujeme, aký prekrásny a fascinujúci svet je ukrytý pod morskou hladinou. Najväčšie cicavce nežijú na zemi, ale hlboko v oceánoch a najdlhšie pohorie sveta sa nachádza taktiež pod hladinou. My v BUBO ho postupne mapujeme.

Stredoatlantický chrbát je podmorské pohorie vytvorené výstupom magmy zo zemského plášťa. Pohorie v centrálnom Atlantiku je súčasťou najdlhšieho pohoria sveta – Stredooceánskeho chrbátu dlhého 65 000 km. To je 5x toľko ako najdlhšie pohorie na Zemi (nad morskou hladinou) – Americké Kordillery 13 400 km. V tomto podmorskom pohorí, ktoré sa ťahá od Arktídy po Antarktídu, cez Indický oceán až do Tichého oceánu, je množstvo údolí a vysokánske vrchy, ktoré poľahky konkurujú tým najvyšším na našej planéte. Na niektorých miestach sú podmorské pohoria tak vysoké, že sa dostávajú nad hladinu oceánu a my ich vidíme v podobe ostrovov. Ostrovov, ktoré sú nestabilné – teraz tu sú, ale o pár rokov už opäť nemusia byť. Vedci v polovici 20. storočia dokázali, že Zem sa nám neustále hýbe pod nohami a jednotlivé litosferické dosky sa stále pohybujú. Pri oddeľovaní sa vytvárajú akési kravasy, cez ktoré sa magma tlačí von a často nám ukazuje ohnivé srdce vnútra našej planéty. 95% vulkanických aktivít Zeme sa deje práve tu na Stredooceánskom chrbáte.

V Atlantiku na severnej pologuli hovoríme o Severoatlantickom chrbáte a ten oddeľuje Európu od Severnej Ameriky. Na južnej pologuli hovoríme o Juhoatlantickom chrbáte, ktorý oddeľuje Afriku od Južnej Ameriky. Ak sa Vám podarí na danom – väčšinou značne exotickom – mieste stáť, má to teda vždy aj iný rozmer. Ste na mieste, ktoré oddeľuje kontinenty. Tento blog Vám môže priniesť zopár cestovateľských tipov o miestach, ktoré sa ešte iba populárnymi stanú.

No pozor, cesty, na ostrovy, ktoré v tomto blogu popisujem sú ťažké a zrejme Vás zmenia.

Stredoatlantický chrbát je značne dramatické pohorie a v tvare obrovského S oddeľuje starý svet od nového.

I. Severoatlantický chrbát (oddeľuje Európu od Severnej Ameriky) #

Ostrov Jána Mayena – Beerenberg 2 277 m #

Jan Mayen island leží medzi Špicbergami a Islandom, a je to riadna cestovateľská pikoška. Jeho história je z ríše legiend, ale vraj ho v 7. storočí navštívili írski mnísi, a potom Vikingovia. Nórski trapperi sem chodili loviť polárne líšky. Existuje jeden slovenský cestovateľ, veterinár, ktorý si vyberá práve takéto miesta. Pán Pavol Fabian získal s filmom o svojej plavbe na ostrov Jána Mayena prvú cenu v roku 2009. Bolo to na najstaršom a najväčšom cestovateľskom festivale Slovenska, na BUBO bále. Vtedy bol ešte predseda poroty BUBO bálu, cestovateľ František Kele, na žive. Pán Fabian ma vždy prehováral nech s ním idem na Mayen, a potom na Tristan da Cunha. No ja som mal malé deti a tieto plavby sú o spúste voľného času. No je to super tip a ak máte guráž, môžeme sem spolu vyraziť. Napíšte nám do BUBO! Súčasťou Palovej expedície bol aj výstup na Beerensberg – Medvedí vrch, sopku, ktorá posledne explodovala v roku 1985. Ide o najsevernejšie položený aktívny stratovulkán planéty.

Ako sa sem dostať? Prenajatou jachtičkou zo Špicbergov či Nórska. Ide o expedíciu pre partiu 5 až 10 ľudí. Rátajte so spánkom v mokrom stane, varíme si sami. Žiaden hotel ani reštaurácia neexistuje. Výstup na Beerensberg vyžaduje, aby ste bol slušný športovec či športovkyňa. Nejde o technicky náročný výstup, aj keď idete po ľadovci, ale nestačí byť zdravý. Musíte byť športovec!

Island – Hekla 1 488 m #

Stredoatlantický chrbát vedie na Islande cez národný park Þingvellir. Ide o súčasť tzv. Zlatého okruhu a miesto, kde sa nachádzalo miesto najstaršieho parlamentu sveta (930 – 1798). Samozrejme, vždy ho navštevujeme, a to od roku 1998! BUBO tu bolo dlho dlho predtým, než sa Island stal masovo populárnou destináciou. Dnes sem realizujeme najkvalitnejšie zájazdy pod patronátom škandinavistov. Keď chceme robiť TOP kvalitu, nie je to väčšinou masová záležitosť – no TOP zážitok vo Vás ostane dlho a dlho ostanete na neho hrdí. Na mieste v Þingvellire sa nenachádzajú žiadne vysokánske vrchy, ale prechádzate miestom, kde sa od seba vzďaľujú Euroázijská litosferická doska od Severoamerickej rýchlosťou 2,5 cm za rok. Politicky sme jednoznačne v Európe, ale geologicky viete stáť na dvoch kontinentoch.   Mám odtiaľto pre Vás jeden malicherný príbeh. Mám zopár takých tikov a jedným z nich je, že neznášam platiť za WC. Ak musím niekde na pumpe platiť, ide ma poraziť. To isté tu, vyhovoril som sa, že nemám drobných cca 20 centov, už si ani nepamätám. „Pokojne môžete zaplatiť kartou:“ odpovedala mi „bajblháza“, ako tieto dámy s kamáratmi voláme. Bolo to v dobe, kedy sa na Slovensku vo väčšine reštaurácií ešte bankovou kartou neplatilo. Bolo to pre mňa neuveriteľné a zaplatil som. Inak ide o jedny z najkrajších záchodov, na akých som kedy bol a Vy sa cez sklo pozeráte na prekrásnu prírodu z Európy do Ameriky.

Þingvellire som vždy robil prechádzky, je to tu pekné. Vedel som, že som na mieste medzi Európu a Amerikou, ale nikdy som nevedel, že stojím na významnom pohorí – Stredoatlantickom chrbáte. K znalostiam sa musí človek taktiež dopracovať – docestovať. Najprv TAM chcete iba byť a až neskôr sa chcete do problematiky dostať hlbšie a porozumieť svetu viac a viac. Toto je na cestovaní to najkrajšie a nikdy nekončiaci proces.

Sopku Hekla nazývajú domáci Bránou do pekla. Nachádza sa na južnom okraji riftovej zóny.

Ako sa sem dostať? Ide o luxusnú dovolenku. Ľahko sem doletíte na letisko Keflavík. My v BUBO sem chodievame aj loďou z Dánska, a to pristávame na opačnej strane ostrova v Seydisfjordur. Dnes sa však väčšinou už lieta. Hotely sú čisté a slušnej kvality, ako aj reštaurácie. BUBO poskytuje na Islande jednoznačne najvyššiu úroveň služieb a zájazdy sem sme začali realizovať vyše desať rokov pred ostatnými. Island s BUBO je TOP – pre každého : Kvalitný zájazd Island

Pico – Montanha do Pico 2 351 m #

Pico je sopka, ktorá dominuje rovnomennému ostrovu. Nenachádza sa na hlavnom azorskom ostrove Sao Miguel, kam chodí väčšina turistov, ale musíte odletieť na Centrálnu skupinu ostrovov. Pico je fascinujúci ostrov a už som o ňom niečo napísal. Tým, že báza sopky Pico začína pod hladinou mora v hĺbke 6 080 m a nad hladinou má 2 351m, je súborne o 306 m vyššia než himalájsky Nanga Parbat. Okolo Pico celoročne lovia vorvane, ktoré sa ponárajú do hĺbky vyše 3 kilometrov a lovia obrovské sépie. Ich pozorovanie je veľkou turistickou atrakciou. Pestovanie vína tradičným spôsobom je tu chránené UNESCO. Strávil som na tomto ostrove 4 dni a nezastavil som sa. Zo všetkých bodov, čo spomínam v tomto blogu (okrem Islandu) je Pico najľahšie dosiahnuteľný. Tým, že na vrchole sopky Pico budete zároveň na najvyššom bode Stredoatlantického chrbátu ide o značne významný ostrov. Keďže na Slovensku táto informácia okrem BUBO nie je známa, budete na vrchole medzi prvými Slovákmi. Ak chcete dobyť vrchol samy, prečítajte si podrobný blog o výstupe na sopku Pico.

Ako sa sem dostať? Na severozápade ostrova Pico je slušné letisko. V prístavnom meste Madalena je slušný a bezpečný prístav. Využil som letisko aj prístav. Pico je dnes dostupné, má širokú škálu hotelov strednej triedy a nájdete aj zopár reštaurácií. Jedlo je aj bez adekvátneho ambiente zážitkom, ako aj víno. Kvôli výstupu na úplný vrchol sopky Pico je potrebné byť fyzicky fit. BUBO sem realizuje kvalitné zájazdy: Príroda Azorských ostrovov a Madeiry

Skaly sv. Petra a Paula – 24 m #

15 ostrovčekov a skál sa nachádza ešte na severnej pologuli. Objavil ich totálnou náhodou na svojej ceste do Indie portugalský kapitán Garcia de Noronha, podľa ktorého je nazvaných 21 ekologických ostrovov Fernando de Noronha, o ktorých ste zrejme už počuli.

A dnes administratívne Arquipélago de São Pedro e São Paulo patria pod správu týchto ostrovov vzdialených 990 km, a taktiež sú vyhlásené za ekologickú chránenú zónu. Všetko je to pod brazílskym štátom Pernambuco, ktorý som dôkladne pred pár rokmi prešiel. Od najbližšej brazílskej pevniny sa ostrovy nachádzajú vyše 1 000 km a okrem sídla brazílských mariňákov a vedcov je najväčšou ekonomickou aktivitou lovenie tuniakov. Skaly Petra a Pavla sú jedinými ostrovnými celkami Brazílie na severnej pologuli.

Súostrovie 100 km severne od rovníka navštívil aj Charles Darwin na svoje ceste okolo sveta. V roku 1839 navštívil tieto skaly polárnik James Clark Ross, podľa ktorého je pomenované Rossovo more. Na svojej poslednej ceste do Antarktídy sa tu zastavil aj môj vzor, polárnik Ernest Shackleton. Ostrovy nemajú permanentný vodný zdroj a aj keď sme na rovníku väčšina skál je holých, iba na ostrovčeku Belmonte nájdete machy a trávy.

Ako sa sem dostať?  Jedinými osobami sú vedci a brazílski vojaci. Ide o expedíciu vlastnou jachtou, ale základom je vybaviť povolenie. Charles Darwin tu pristál 16. februára 1832 na lodi Beagle bez povolenia. No tie časy sú už, bohužiaľ, preč.

Na vrchole najvyššieho vrchu Stredoatlantického chrbátu. Pod nami kaldera sopky Pico. video: Ľ: Fellner- BUBO

Na vrchole najvyššieho vrchu Stredoatlantického chrbátu. Pod nami kaldera sopky Pico. video: Ľ: Fellner- BUBO

Oceánska priekopa Romanche je hlboká až 7 761 metrov. Dlhá 300 km, s priemernou šírkou 19 km. Oddeľuje Severný Stredoatlantický chrbát od južného Stredoatlantického chrbátu. Z južnej pologule som preplával na severnú cez túto priekopu kraulom. Začítajte sa do môjho plavebného denníka.

Zbytočný ostrov, najčudnejšie miesto na Zemi, alebo Okno do vesmíru či skutočný Jurský park. cestovatelia o ostrove Ascension

II. Juhoatlantický chrbát (oddeľuje Afriku od Južnej Ameriky) #

Ascesion – The Peak, Green Mountain 859 m #

 

Na južnej pologuli patrí väčšina ostrovov pod britskú korunu. 7,6 stupňa južne od rovníka sa nachádza Ascension, kam sa kedysi vcelku bežne lietalo. Briti tu mali „tankovaciu“ zastávku na letoch z Londýna na Falklandy. Veľká Británia však prenajala ostrov USA a odvtedy ako keby uťal. Ja osobne som na let čakal desať rokov, kedy tvrdili, že opravia časť letiskovej dráhy pariacej Británii, no doteraz sa to neudialo.

Tento dezolátny vulkanický ostrov, ktorý leží len 1 280 km od Svätej Heleny opísal člen posádky viktoriánskej fregaty ako „ najčudnejšie miesto na Zemi“. Ostrov bol až do roku 1815 neobývaný a bol perfektným prírodným vákuom prikrytým lávou a popolom. Dávno predtým sa o ostrove vyjadril podobne aj Alfonso d´Albuquerque, ktorý sa snažil zakotviť pri ostrove 3. mája 1503, ale kolosálne vlny mu v tom zabránili. Ostrovu dal názov „Zbytočný ostrov“. Hrdzavý Angličan Peter Mundy sa vracal zo svojej tretej cesty do Indie na palube lode Alleppo Merchant a vietor ho zavial k pobrežiu Ascension. Omráčený opísal ostrov ako miesto, na ktoré sa nahneval boh slnka a spálil aj popol na popol. Všetky tieto názory vznikli z toho, že vietor privial lode k východnej časti ostrova. Dodnes je to temné tmavé vulkanické miesto, ktorému vládnu divoké somáre a zničujúce slnko. Ak sa však k ostrovu priblížite z juhu, tak Vás upúta zeleň. Aj preto má najvyšší vrch ostrova názov Zelená hora. Bolo to jediné miesto (a dodnes je), kde rastie nejaká zeleň. Dá sa povedať, že až prosperuje, ale len pokiaľ jej to popol dovolí. Musím povedať, že Albuquerque by dnes ostrov nepoznal a ľuďom sa podarilo vysadiť v trópoch botanickú záhradu zozbieranú z rastlín z celého sveta. Dnes je na tu na vrchole džungľa a mne sa ňou podarilo na vrchol Ascensionu vystúpiť.

Odjakživa muchy, teplo, dusno, zlý prístav zabezpečovali to, že na ostrove nikdy nežilo veľa ľudí. Silný príboj znemožňoval rybačku a demoloval lode, ktoré sa von na more odvážili. Až s modernými plavidlami sa ľuďom podarilo skrotiť oceán okolo Ascension a ostrov sa začal viac využívať. No aj dodnes sa mu ľudia vyhýbajú a žije tu len zopár odvážnych osamelých duší, ktoré prišli zo Svätej Heleny. Druhá svetová vojna a rozvoj leteckej dopravy ostrov pozdvihli, ale aj napriek tomu tu v roku 2018 bolo len 41 civilných osobných  áut. Nikto domy nezamyká, každý sa s každým pozná a pokoj naruší len občasné lietadlo. NASA tu má vlastnú stanicu, ktorá deň a noc sleduje vesmír a vesmírny „bordel“ a dbá nato, aby sa nezrazil so satelitmi. Ascension je naším oknom do vesmíru.

Jediným hotelom tu bol Obsidian hotel, no ten je dlhodobo zatvorený a bez ubytovania nedostanete na výstup na ostrov povolenie.Oostrov je dnes off limits pre turistov. Zlé jazyky na Svätej Helene hovoria, že je to Jurský Park. Miesto, kde sa testujú najbláznivejšie vynálezy, miesto, odkiaľ sa nedá ujsť. My z BUBO sme sa sem ako vôbec prví Slováci dostali. Ide o ďalšie prvenstvo v našej snahe rozvíjať slovenské cestovateľstvo.

Dokedy bude tento ostrov na mapách? Viacerí vulkanológovia sa zhodujú v tom, že vďaka polohe priamo na Stredoatlantickom chrbáte, ktorý sa neustále rozširuje a je tektonicky aktívny, ostrov v blízkej budúcnosti zasiahne mohutná erupcia. Vychádzajú pritom z „pravidla priemeru“, t.j. za posledných 60 rokov zaznamenal množstvo erupcií ako novovzniknutý ostrov Surtsey, neďaleko Islandu v roku 1963, výbuch Hekly, aktivita vo vulkáne El Hierro, Kanárske ostrovy v roku 2012, výbuchy na Tristan da Cunha v roku 1961 a oceánska erupcia v roku 2004. Niečo sa chystá a niečo nás prekvapí. Už len Ascension je dlhšiu dobu ticho.

Ak sa plavíte na Vašej jachte nekonečným tmavomodrým oceánom a vidíte pred sebou Ascension, tak skúste nájsť aj ostrov Svätého Mateja. Ten bol až do roku 1923 na každej námorníckej mape a bol najbližším susedom Ascension. Až na to, že naživo ho dodnes nenašiel žiaden moreplavec.

Ako sa sem dostať? Najistejšou cestou je mať vlastnú jachtu. V takomto prípade je pre Vás ostrov otvorený po celý rok. Jedinou podmienkou je získanie vstupného povolenia. Alternatívou je využiť letecké spojenie medzi Juhoafrickou republikou, Svätou Helenou a Ascension. 1x do mesiaca letí lietadlo zo Svätej Heleny na Ascension, vyloží klientov, naloží nových a letí späť. Ak plánujete túto možnosť, tak počítajte s tým, že tu strávite mesiac. Treťou možnosťou sú zaoceánske plavby. Zopár z nich stojí aj priamo na Ascension. V prípade letu cez Južnú Afriku je nutné mať aj juhoafrické víza. Základom je však povolenie, ktoré zrejme nedostanete.

Ostrov svätej Heleny – Diana’s Peak 818 m #

Miesto, kde zomrel Napoleon Bonaparte. No nielen to, ide o fascinujúci ostrov, ktorý máme v BUBO slušne zmapovaný a ťažko na svete nájdete lepší blog s viac konkrétnymi informáciami. To preto, že ho nepísal hocijaký redaktor, ale profesionál v cestovnom ruchu, ktorému cez ruky prešlo viac než 100 000 klientov. Vie, čo preskúmať, vie, na čo sa zamerať. Je to iný pohľad než pohľad bežného turistu, a preto bude pre Vás veľkou pomocou. Tomáš je absolvent Filozofickej fakulty a nie Prírodovedeckej, a tak by som prijal, ak by nejaký slovenský biológ či geológ rozšíril blog. Zapadlú Svätú Helenu môžeme paradoxne charakterizovať ako najkozmopolitnejší ostrov na svete a dá sa povedať, že prvý multi-kulti národ. Pred objavením ostrova na ňom nikto nebýval. Po objavení skvelého prístavu sa z ostrova stala zastávka azda každej lode, ktorá smerovala krížom cez južný Atlantik raz k pobrežiu Argentíny, a potom do Tichého oceánu a inokedy okolo mysu Dobrej nádeje do Ázie. Každý jeden moreplavec, námorník, otrok, sluha, kňaz stál na malom móle v dnešnom Jamestowne a dal si tu tungi (lokálnu pálenku, ktorej chuť je veľmi podobná borovičke). Vraj si to lupli aj moslimi, tak boli všetci radi, že stoja na pevnej zemi.

O ostrove sa vraví, že je doslova posadnutý svetom, ktorý nevidíme. Opustené domy, v ktorých straší, hotel s modrou izbou, kde sa z ničoho nič schladí, dom na predaj, kde po vkročení dovnútra viete, že tu nechcete bývať a kvílenie Vás pošle späť. Je na sto percent isté, že tu stál aj „Bludný Holanďan“. Hazel (dcéra lovcov krokodílov z Botswany) Vám rada mnohé príhody porozpráva. Aj ona je len ďalším z prišelcov na túto skalu, bývalú sopku, ktorá sa zošuchla z centrálneho masívu Stredoatlantického chrbátu a posunula z neho cca 100 km na východ. Púšť, prales, írske pasienky, čierne pláže, kávové plantáže, Napoleonove vlasy, to všetko nájdete na malom kúsku pevniny. Okolitý oceán však skrýva ďalšie tajomstvá. Mamutie medúzy či miesto, kde sa rozmnožujú veľrybie žraloky? Podmorské sopky? Vraky? Viete, čo si Ostrovania najviac chránia? Prečítajte si o Svätej Helene náš blog

Ako sa sem dostať? Na ostrov sa lieta 1x do týždňa z Johannesburgu (v sobotu) a počas sezóny 2x (utorok, sobota). Odlet je vždy ráno o 9:00 z Joburgu (JNB). Všetky cesty si treba naplánovať tak, aby ste v piatok večer prespali v Johannesburgu a na druhý deň išli na letisko. Ideálne lety má spoločnosť Emirates s odletom z Viedne okolo 22:00, ranný prestup v Dubaji a poobede o štvrtej pristávate v Joburgu. Šetríte si čas, a zároveň ho máte dostatočne veľa, aby ste bez stresu stihli sobotňajší odlet.  Letenku do Johannesburgu si vždy kupujte meniteľnú za poplatok, t.j. čím vyššia cena, tým flexibilnejšia letenka. Nekupujte lacné letenky, pretože počasie na Svätej Helene je nepredvídateľné, lety často meškajú a Vy nemusíte chytiť Váš let domov. Zmena Vás môže stáť veľké peniaze. V BUBO preferujeme tento let v business či first class. Večerný let do Dubaja operuje úplne nový Boeing 777-300 The Gamechanger s inovovanou businesskou a firstkou, Airbus A380 je klasika na trase Dubaj – Johannesburg. Tieto letenky sú zároveň flexibilnejšie. Nezabudnite na víza do Južnej Afriky, ktoré si musíte vybaviť ešte pred odletom. Minimálne 1 mesiac pred cestou podajte víza na veľvyslanectve JAR. BUBO Vám s týmto vie pomôcť, veď sme 30 rokov najväčším predajcom JAR na Slovensku: Expedícia Svätá Helena

Nielen o tom ako som na Svätej Helen hral exotický golf sa dočítate v mojom plavebnom denníku v II. časti.

Tristan da Cunha-Queen Mary’s Peak 2062m #

Podobne ako ostatné ostrovy v Atlantiku, aj TDC objavili Portugalci. Tentokrát však náhodou. Nám už známy Albuquerque pri plavbe južnými moriami stratil časť flotily a tá pod vedením da Cunhu náhodou narazila na zopár skál a vznikol TDC. Príbeh ostrova má potom spoločné črty a dátumy so Svätou Helenou a Ascesion. Britská koruna ich zobrala pod seba a dodnes sú súčasťou Británie. Rozhodujúcim dátumom pre túto oblasť bol rok 1815 a bitka pri Waterloo. Uväznenie Napoleona na Sv. Helene popchlo Britov k tomu, aby tento región mali ešte pevnejšie pod kontrolou a v roku 1816 oficiálne pripojili TDC. Veď čo keby Napoleon ušiel! A najbližšou pevninou je práve Ascension alebo TDC! Osídlenie TDC začalo v roku 1816 a vydržalo dodnes. Každopádne je zaujímavé aká je história vratká. Víťaz bitky pri Waterloo, vojvoda z Wellingtonu sa pár rokov predtým takmer utopil na Svätej Helene. Zachránil ho iba lokálny odvážny mladík. A tak mohol Wellington poraziť Napoleona. Napoleon sa dostal na Helenu a Briti sa rozhodli pripojiť TDC. Ech. Dnes na Tristane žije 245 obyvateľov, 16 rezidentov zo zahraničia a 19 expatov. Nový Tristančan Alfie Rogers sa narodil 10. 8. 2020.

Vrch Queen Mary’s Peak, pomenovaný opäť po žene na tomto ostrove, ma vždy lákal a viem, že ho raz zdolám. S Pavlom Fabianom sme sem mali vyraziť niekedy v roku 2011, ale kvôli rodine som to odložil. Potom som dostal odtiaľto pohľadnicu od slovenského cestovateľa Zoroslava Kolára, ktorý ten čas ceste na ostrov obetoval. Bolo to v roku 2015 či 2016 -gratulujem! Ostrov je vzdialený, ale nie je to náročná expedícia, iba si musíte nájsť čas stráviť zopár týždňov na lodi. No aj tak ma fascinuje vrch Queen Mary’s Peak, lebo väčšina cestovateľov skončí tým, že na ostrov príde a už nemajú energiu niečo výnimočné podniknúť. To isté sa mi stalo na Tuvalu, kde všetci ostali vo Funafuti a naozaj iba my sme vyrazili ďalej na južné ostrovy a žili sami s domorodcami. Príklad o návšteve Mekky, ktorú som navštívil ako prvý Slovák je obdobný. Alebo to, že sme ako partia vyvesili slovenskú vlajku na najvyššom bode Nauru. Tristan je pre mňa turistným ostrovom, no som rád, že sa mi tu podarilo vylodiť a preskúmať aj druhú, krásne zelenú a prírodne krajšiu stranu ostrova. Dal som si tu tristanského homára a zemiaky, ktoré sú najväčšou atrakciou ostrova =)

Ako sa sem dostať? Podobne ako pri Ascension aj tu platí, že mať vlastnú jachtu je najjednoduchší spôsob. Opäť musíte mať len povolenie. Druhou možnosťou sú pravidelné plavby na výletných lodiach.  Poslednou možnosťou, ktorá je zároveň najlepšou pre sólo cestovateľov je plavba na lodi MV AGULHAS II, ktorá v pravidelných intervaloch pláva na Tristan a Gough. Ak sa Vám podarí na túto „pracovnú loď“ dostať, tak získate viac času na Tristane a na chvíľu môžete ochutnať skutočný život na ostrove. Okrem Agulhas operuje pravidelné spojenia aj spolončnosť Ovenstones, ktorá operuje lode MFV Edinburgh a MFV Geo Searcher. Ani jedna z vyššie uvedených lodí nie je klasická výletná loď, ale lode, ktoré vezú na ostrov náklad, zamestnancov, atď., vždy vedia zobrať aj prípadného turistu. Problémom je vždy vylodenie, keďže silný príboj podobne ako na Ascensione umožňuje iba vylodenie pomocou lokálnych malých lodí, a teda posledných pár stoviek metrov z lode na ostrov patrí medzi top zážitky. Existuje jedna iná možnosť, a to vrtuľník. Ten vozí klientov na ostrov, ale iba z lode MV Agulhas II!

Gough Island – Edinburgh Peak 909 m #

Ostrov sa kedysi nazýval po svojom objaviteľovi Gonçalo Álvares, ktorý bol kapitánom flotily Vasco de Gama a ostrov objavil niekedy v roku 1505. 230 rokov bol v rôznych atlasoch takto zaznačovaný, až v roku 1732 na ostrov dorazil kapitán Charles Gough, pripísal ho Britskej korune a ostrov bol premenovaný. Dnes je pridružený k Tristan da Cunha, od ktorého sa nachádza 400 km na juhovýchod. Patrí teda pod Britskú správu, pod Britské zámorské teritórium Svätej Heleny, Ascension a Tristan da Cunha. Je pod patronátom UNESCO a jedno z najvzdialenejších miest na Zemi so stálou prezenciou ľudí. Nežijú tu žiadni domorodci, ale vedci, ktorí obsluhujú meteorologickú stanicu. Práve vďaka permanentnej obsluhe meteo stanice Vám najscestovanejší ľudia na svete povedia, že Tristan da Cunha nie je najizolovanejším miestom na Zemi, lebo len pár stoviek míľ odtiaľ žijú ďalší dvaja ľudia na Gough Island 😊 Ak máme byť perfekcionisti, tak majú pravdu a tým pádom pomyselný titul svetového samotára vyhráva Veľkonočný ostrov. Ak si povieme, že dvaja ľudia uprostred ničoho sa nepočítajú, tak vyhráva Tristan da Cunha. Pomyselným pierkom na váhach je Gough.

Gough Island je počas roka mlátený vlnami a v šírom oceáne nevidno žiadne lode. Jedinou výnimkou je začiatok septembra, keď v okolí ostrova uvidíte rybárske lode z TDC, ktoré lovia v okolí Gough Island. Hľadajú homárov. Tradične majú Ostrovania kvótu okolo 550 ton. Z toho 180 ton chytajú vo vodách okolo TDC a zvyšných 370 ton hľadajú okolo Gough, Nightingdale a Inaccessible islands.

Na Gough island sme my v BUBO boli opäť prvými Slovákmi. Nižšie nájdete video z ostrova. Nikde inde som sa necítil ako v Jurskom parku -iba tu. Gough je pore milovníkov prírody neuveriteľným ostrovom.

Ako sa sem dostať? Gough je verejnosti neprístupný a dá sa sem dostať len na špeciálne povolenie. Dá sa však dostať veľmi blízko k ostrovom, a to počas troch zaoceánskych plavieb počas roka, ktoré idú k nemu na dohľad alebo využiť plavbu na lodi MV Agulhas II, ktorá minimálne 1x ročne ide až na Gough Island k juhoafrickej meteorologickej stanici. Nesie zásoby, novú posádku a po inšpekcii stanice sa loď vráti na Tristan da Cunha a pokračuje ďalej späť do Kapského mesta. Na palube je cca 30 miest pre cestujúcich a posádku. Na tejto plavbe máte šancu, ako na jedinej, sa aj dotknúť zeme na Gough Island.

Bouvet Island – Olavtoppen 780 m #

Bouvet Island je ďalším hráčom v bitke – najodľahlejší ostrov na svete. Teraz ako ostrov bez akýchkoľvek ľudí, ktorý je naozaj ďaleko od akejkoľvek civilizácie. Nachádza sa 1 600 km severne od Antarktídy, od krajiny Kráľovnej Maud, kam turisti nechodia. No na mojej poslednej expedícii na Antarktídu sme my v BUBO aj toto odľahlé územie značne kvalitne preskúmali. Vyšli sme na vrchy bez mena – a premenovali sme ich na BUBO Peak. S mačkami a naviazaní na lanách sme prechádzali po traverzoch a ľadových stenách, či sme sa plazili v ľadových jaskyniach. Mali sme aj vlastné lietadlo, ktorým sme krajinu Kráľovnej Maud preleteli krížom krážom. Prelistujte si moju fotoknihu Od pólu k pólu. Bouvet je celý pod ľadom. No aj na ľadom pokrytom ostrove Bouvet je teplota len 30 cm pod povrchom až 25 stupňov. Zaujímavý postreh je aj to, že najsevernejšia sopka Stredoatlantického chrbátu a aj najjužnejšia patrí Nórsku. Ak sa niekedy s Nórmi porovnávame ako národ, ktorý má obdobný počet obyvateľov, je zaznávaný ako národ nekultúrnych vidiečanov (áno, takto sa na Nórov pozerajú, napríklad, Švédi a na nás Česi či Maďari), tak práve nórske expedičné výkony a to, že im patria takéto cestovataľské pikošky ma vždy zrazia na zem. Nie som priveľký fanúšik Nórska a ich politiky, naopak myslím si, že to je pre ostatných veľmi zlý príklad ubíjajúci kreativitu a slobodného ducha. No Nóri majú ako národ tak slobodného a odvážneho ducha, že možno to politické ubíjanie vydržia. Naozaj, aj keď nórsku politiku doslova neznášam, ich individuálne výsledky obdivujem.

Ako sa sem dostať? Bouvet je od vzdialenej Antarktídy vzdialený 1 600 km, nikde nikto, iba zaľadnený nevľúdny ostrov bez akýchkoľvek ľudí. Ide o expedíciu v štýle Jan Mayen, ale ešte náročnejšiu, lebo sme ešte ďalej. Rátajte s drastickou morskou chorobou po dlhé dni. S tým, že stále prší a mrzne, počasie je nevyspytateľné a vlny sú zaručene obrovské. Niet čo jesť a ani Vám nechutí. Chýba Vám posteľ. Nič nie je isté. Ale krásna ultimátna expedícia je zaručená.

Cestovanie nie je vždy krásne #

Sedím na vrchole Montanha Pico, medzi Euópou a Amerikou. Práve som sa rozhodol, že pre Vás napíšem tento blog. Nie preto, že som dobyl najvyšší vrchol Portugalska. Nie preto, že Mount Pico je 2x vyšší než akákoľvek iná hora na všetkých 9 azorských ostrovoch. Nie preto, že ide o unikát, ktorý zdolalo minimum Slovákov.

Viem, že blog napíšem preto, lebo ja viem, že stratovulkán Pico je najvyšším vrchom Stredoatlantického chrbátu! Jedného unikátneho pohoria, o ktorom sa na Slovensku zatiaľ v cestovateľských kruhoch nepíše. Keď som zakladal BUBO, dali sme si ako základnú filozofiu nášho fungovania rozvíjanie slovenského cestovateľstva. A aj to robíme, dôsledne, systematicky, bez akéhokoľvek nároku na formálne ocenenie. Tento blog je napísaný v rovnakom duchu a dáva do pozornosti nové cestovateľské tipy, ktoré sa však dajú zvládnuť. Myslím si, že väčšina čitateľov tohoto blogu na Pico vyjde. Veď to vyšla aj moja dcéra, ktorá vtedy mala 10 rokov a 3 týždne. Tu ide o to, že treba o tomto unikáte vedieť.

Budem veľmi rád, ak začnú Slováci dobýjať vrcholy Stredoatlantického chrbátu a užívať si vzdialenú nádheru tohoto sveta. Blogy ktoré v našom veľkom projekte v BUBO píšeme majú poskytovať okrem originálnych informácii aj originálne inšpirácie.

Čo si odniesť z najnehostinejších ostrovov? #

Cestovanie nie je vždy krásne. Nie je vždy komfortné. Sem tam bodne, dokonca aj do Vášho srdca. Ale to je v poriadku. Pozrite sa, prešiel som všetky krajiny sveta, Severný aj Južný pól, no viem, že som stále na začiatku. Poznávanie je fascinujúce a nikdy nekončiace a keď sa pozrieme pod hladinu oceánov a morí je toho ešte k objavovaniu naozaj veľa. Začnime tým, čo trčí nad hladinu a následne sa vieme vydať dole – verím, že každým desaťročím hlbšie a hlbšie. Je nádhera, že stále je čo objavovať a stále je kam sa vyberať a čo dobýjať. No jedno už teraz viem a to, že svet je magické miesto, to najkrajšie kam sa narodiť.

Cesty, na ostrovy, ktoré v tomto blogu popisujem sú ťažké a zrejme Vás zmenia, mali by Vás zmeniť. Zážitky, ktoré ťažké expedície nechajú vo Vašej pamäti, vo Vašom vedomí, vo Vašom srdci a niekedy aj na Vašom tele si zapamätáte. Robia z Vás osoby s autonómnejším myslením a aj keď to ostatných ľudí bude vždy hnevať, takýto ľudia sú pre spoločnosť koniec koncov prínosom.

Som si istý, že si aj z tých najnehostinejších ostrovov so sebou toho veľa odnesiete. A úprimne verím, že z týchto ťažkých ciest po nás cestovateľoch aj niečo dobré ostane.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 2163

Mohlo by Vás zaujímať

Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.