Legoland - Svet z miliónov kociek

Prehliadka

Legoland - Svet z miliónov kociek

Bolo raz malé dánske mestečko Billund. Písal sa rok 1932. Mohlo mať v tom čase asi tak 300 obyvateľov. A medzi nimi žil Ole. Bol to úspešný rezbár a prácu s drevom miloval. Živila jeho a celú jeho rodinu. No dopyt o drevenom nábytku nejako začal klesať a Ole rozmýšľal čo bude robiť. Začal vyrezávať drevené hračky v podobe kociek.

Práve toto hračkárstvo a výroba drevených hračiek viedlo k vytvoreniu jedinečnej značky „LEGO“. Tá pochádza z dánskej frázy „leg godt“ – hraj sa dobre. Oleho mottom bolo „len najlepšie je dosť dobré“ a tomu učil aj pracovníkov vo svojej firme a svoju rodinu. V roku 1958 dostala lego kocka podobu vo svojom novom dizajne 4x2 „zubatej tehličky. Túto podobu má nezmenenú dodnes. Všetky ostatné kocky sa odvíjajú od nej a sú jedna s druhou kombinovateľné.

Do Legolandu chodíme vždy približne v čase 15 minút po otvorení, aby sme sa vyhli počiatočnej zápche rodinami. Od Dánov, tam nájdete všetky rôzne národnosti, čo sa chcú zabaviť. V najmenšom veku až po najstarších obdivovateľov. Park bol otvorený 7. júna 1968, ako jeden z prvých a najstarších zábavných parkov v Európe. Na začiatku mal len 5,7 ha, no časom sa rozrastal a skoro každý rok sa vytvára nová a nová atrakcia. V súčasnosti park zaberá rozlohu 14 hektárov a má úctyhodných 50 atrakcií.

Vchádzame dnu hlavným vchodom, kde už pár rokov stoja vrátnici a kontrolujú batohy väčšie ako 20 litrov. Dokonca nesmiete mať ani malý vreckový nožík. Dáni dbajú na bezpečnosť. Rozdáme si vouchery a rodina po rodine sa odpípneme na turniketoch. Pred nami je Legoland a vstupná ulica do nádherného dňa plného zábavy.

Bratislava je od Billundu vzdialená na 13 hodín jazdy bez prestávky, to robí približne 1250 kilometrov. Na zájazd s BUBO chodia celé rodiny, starí rodičia s deťmi, variabilita je rôzna. Otázkou je prečo by som svoju rodinu zobral práve s BUBO? Nuž keď prihliadam na kilometre, čas a osobné auto je to diaľka, cesta je náročná, sú tam spoplatnené diaľnice, trajekty. S deťmi sa cestuje pomalšie, dovolenku si treba užiť a my v BUBO presne vieme ako všetko pripraviť tak, aby ste si svoju dovolenku užili od prvého momentu.

Legoland je v zájazde Dánsko z rozprávky, ktoré ponúka omnoho viac atrakcií, ako len legoland samotný. Objednáte si dovolenku s deťmi u Nás a máte o všetko postarané, nemusíte vybavovať hotely, plánovať cesty, kupovať lístky a stresovať sa na hraniciach, obzvlášť s deťmi. Komfortne doletíte do Dánska a sprievodca, napríklad ja si Vás už prevezme a odsprevádza jeden z najkrajších rodinných zájazdov v Škandinávii.

Hneď na začiatku na ľavej strane je banka, človek by si pomyslel, že prečo. No dôvod je jednoduchý. Minú sa vám peniaze alebo prečerpáte limit na bankomatovej karte, všetko pre vaše ratolesti a napokon vám niečo padne do oka a je lepšie o tom vedieť, ako si doma hovoriť, že ste so sebou nemali viac peňazí. Podotýkam, že výhodou Legolandu je, že všetky atrakcie sú v cene vstupenky, treba si niekedy len vystáť trochu dlhší rad. Času máte ale naozaj dostatok.

Všade nájdete aj suvenírové obchody. Veľký legoobchod je tiež na konci uličky naľavo. Počas môjho cestovania som sa dostal do obchodov s legom v mnohých krajinách a najviac ma zaujal lego obchod v Kodani a v New Yorku. Na zájazde Dánskom sa do Kodane určite dostaneme a tak isto aj do obchodu s legom, no New York bol výnimočný. Dve poschodia obrovského domu s výhľadom na jednu z najznámejších ľadových plôch na korčuľovanie na ikonickom Rockefellerovom námestí a ešte k tomu s americky prezdobeným obrovským vianočným stromčekom. Tento obchod priamo v Legolande tu v Billunde, je síce menší ale jedinečný tým, že sa tu nachádzajú modely stavebníc, ktoré nenájdete ani v New Yorku a ani v Kodani. Ak hľadáte niečo unikátne, určite sa tu zastavte a nájdete tu lego stavebnice o akých sa vám ani nesnívalo.

Pred vami je námestíčko, kde je veľká orientačná tabuľa a hneď prvá atrakcia. Modelári celého sveta si prídu na svoje. Výjavy z dánskeho vidieka, nórska príroda, letisko, modely najvyšších budov na svete. MINILAND je priamo pred vami. Nájdete tu modely mnohých budov a ulíc nielen v Kodani ale po celej Škandinávii, či napríklad z Nemecka. Všetky modely sú samozrejme v určitej mierke. Lego si zvolilo mierku 1:20.

Miniland si prejdem vždy, dilemou je prejsť doprava alebo cez podchod s toaletami doľava. Odpoveďou sú vaše deti. Do DUPLOLANDU sa ide doľava, na vláčiky a vyhliadkové cesty, či na dopravné ihrisko, kde vám po absolvovaní, dajú vlastný Lego vodičský preukaz pre najmenších. Ak sa vyberiete doprava, prídete na Safari či na plavbu loďou popri iných modeloch svetoznámych monumentov. Každopádne ako chcete sami, je to okruh a či prejdete z jednej strany na druhú uvidíte všetko.

Máte radi pirátov? Ak po Minilande odbočíte doprava a prejdete safari v Afrike, dostanete sa k Pirátom. Tam ale pozor, námorné bitky sa dejú na vode a neexistuje možnosť, že by ste sa aspoň trochu nezamočili. Treba si do sebou určite pribaliť suché veci na prezlečenie.

Ak ste už vyhladli určite vám padne vhod zájsť do Legoréda, nájdete tam kopec salónov a terás, kde sa dá občerstviť. Od dánskych hamburgrov a hotdogov až po veľa iných dobrôt. Vodu si ešte predtým môžete kúpiť aj v našom autobuse alebo si aspoň jednu fľašku zoberte so sebou. Behať od atrakcie po atrakciu dá naozaj zabrať, no netreba sa báť, že by ste už na mieste žiadnu nekúpili.

Ak máte radi dobrodružné výpravy, určite sa na tú Lego výpravu vyberte! Čaká na Vás džungľa plná prekvapení a možno nájdete aj egyptskú múmiu. Do polárnych zemí sa vypravíte hneď z džungle. Nádych dobrodružstva spoznáte v momente, kedy bude treba zachrániť uviaznutú polárnu výpravu. Trúfnete si? Ak sa nebojíte drakov a iných legendárnych bytostí, zastavte sa v ríši Vikingov. Možno pomôžete vybojovať víťazstvo v stredovekom hrade a vypravíte sa na Ďaleký východ, kde Vás naučia bojovať v Ninjago. Stanete sa majstrami kung fu? Pre odvážnejších je tu Lego filmové štúdio a hneď za ním sa v ponorke vypravíte hľadať stratenú Atlantídu. Na tieto zážitky nezabudnete!

4 fotografie

Zážitky legendárneho Legolandu

Tak čo, vyberiete sa do sveta poskladaného z miliónov malých kociek? Tento svet plný fantázie je stvorený pre deti, no aj dospelí sa pristihnú pri tom, že sa im tu mimoriadne páči a svoj deň si užívajú. Legoland je zážitok a tak neváhajte a vyberte sa do Dánska objaviť tieto unikátne miesta.

Peter Droba

Peter Droba

Peter Droba

Starý skaut a večný optimista. Prijal Škandináviu ako druhý domov. Vyštudoval krajinné inžinierstvo: "Krajina je ako kniha, keď ju otvoríte a začnete správne čítať, uvedie Vás do všetkých svojich tajomstiev.". Je mu blízka aj ochrana prírody a ekológia. Dlho pôsobí v Národnom parku Nízke Tatry ako dobrovoľný ranger. Jeho najväčšou vášňou je fotografia. Odkedy má ale Go Pro kameru, aj timelapse. Riadi sa heslom: "Možné je všetko, nemožné si vyžiada trochu času." Jeho najobľúbenejšie krajiny sú Nórsko, kde sa rád túla nedoziernymi horskými diaľavami, ale aj bolívijské Altiplano.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Island

Zo zájazdu:

Peter Droba

Posledná úprava článku | Prečítané: 2449

Mohlo by Vás zaujímať

Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Legoland - Svet z miliónov kociek Billund

Billund Legoland - Svet z miliónov kociek

Bolo raz malé dánske mestečko Billund. Písal sa rok 1932. Mohlo mať v tom čase asi tak 300 obyvateľov. A medzi nimi žil Ole. Bol to úspešný rezbár…

Peter Droba 5 min. čítania
Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých Fårup

Fårup Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých

Zavítajte s nami do rozprávkovej krajiny, ktorá je ako stvorená pre deti. Krajina kde žijú najšťastnejší ľudia na svete, kde sú si všetci rovní a…

Eva Andrejcová 8 min. čítania
Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku Prehliadka

Prehliadka Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku

Len 20 kilometrov severozápadne od mesta Vejle na Jutskom polostrove v Dánsku sa nachádza veľmi zaujímavé mesto, v našom ponímaní skôr dedinka.…

Peter Droba 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Island

03.05. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1893 2524€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1887 2695€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.