Taiwan za svoju dlhú históriu vystriedal mnoho mien ale žiadne nepretrvalo tak dlho ako pôvodný názov, ktorý mu dali Portugalci v 16. storočí – Ilha Formosa – krásny ostrov. Skrátená forma Formosa sa používala až do 20. storočia. Prečo je Taiwan považovaný za krásny? Čo také sa skrýva na tomto hornatom ostrove uprostred Žltého mora?

Taiwan je pozoruhodným miestom. Na Západnom pobreží nájdeme roviny, tie sa smerom na východ dvíhajú a postupne sa stávajú horami, ktoré dominujú východnému pobrežiu. Najvyššie kopce tu majú takmer 4000 metrov nad morom. Taiwan je situovaný v subtropickom pásme a málokedy je tu naozaj zima. Samozrejme okrem hôr, kde vie byť aj ozaj nepríjemne. Na rovinách ale aj počas najväčšej zimy teplota nezvykne byť nižšia ako 15 stupňov. Ostrov je preto zelený a veľmi živý. Jeho impozantná príroda spolu s divým morom okolo musela na portugalských moreplavcov pôsobiť ozaj ako krásny kus prírody. Väčšina návštevníkov, ktorí dnes prídu na Taiwan sa zdržujú na severnom pobreží. Nie je to náhoda, práve tu nájdeme Taipei a niektoré iné známe ťaháky ostrova. Niežeby sa neoplatilo navštíviť aj strednú alebo južnú časť, ale sever je jednoducho najprístupnejší a najznámejší. Práve tu nájdeme známy geopark Yehliou, práve tu sú najznámejšie banské mestá, práve tu pôsobí Východočínske more najdivokejšie a práve tu nájdeme dominantu Taiwanu, hlavné mesto Taipei. Je to gigantická metropola v ktorej žije tretina obyvateľov ostrova – vyše 7 miliónov ľudí. Zaberá celkom veľkú časť severu a je suverénne najnavštevovanejším miestom na celom ostrove. Taipei si ale zaslúži svoj vlastný článok a tu sa mu venovať nebudeme. Zameriame sa na to, čo sa dá robiť v jeho okolí, pretože práve okolie Taipei je jedným z dôvodov prečo hovoríme o Taiwane ako o krásnom ostrove.

Nádherné severné pobrežie #

Veľkú časť severného Taiwanu zaberá aglomerácia Taipei, konkrétne jej časti Nové Taipei a Keehlung. Toto je veľká výhoda, keď si chcete pozrieť tento región, lebo aj hlavné atrakcie severného pobrežia sú vďaka tomu pospájané kvalitnou infraštruktúrou. Teda infraštruktúra na Taiwane je v globále veľmi kvalitná, ale na severné pobrežie sa dostanete dokonca bez vážnejších problémov mestskou hromadnou dopravou priamo z hlavnej stanice v centre mesta. Vďaka tomu si viete veľmi jednoducho urobiť výlet na sever od Taipei, či už budete mať súkromný transfer alebo sa spoľahnete na miestnu dopravu. Za jeden deň sa tu toho preto dá stihnúť dosť. Z BUBO sem chodíme už 20 rokov a máme overenú kombináciu miest, ktorá sa Vám bude páčiť.

Práve okolie Taipei je jedným z dôvodov prečo hovoríme o Taiwane ako o krásnom ostrove.

4 fotografie

V okolí Taipei nájdeme úžasnú prírodu, atmosférické mestečká a pozostatky banskej histórie ostrova

Yehliou - skaly a more #

Prvou zastávkou od mesta je geopark Yehliou. Z centra mesta sa vydáte smerom na severnú diaľnicu, opustíte nížinu v ktorej je Taipei situované a dostanete sa medzi kopce, ktoré na severe ohraničujú Taiwan. Cesta Vám potrvá asi 45 minút. Yehliou je najznámejšia geologická pamiatka Taiwanu. Nepredstavujte si ale nejaké nudné kamene. Je to úžasný produkt morskej erózie, ktorý mohol vzniknúť len vďaka divokým príbojom, ktoré ohlodávaj severné brehy ostrova. Yehliou je vyše kilometra dlhý cíp, ktorý vybieha priamo do mora a končí mohutným útesom. Medzi útesom a pevninou je úzka pevninská šija situovaná len pár metrov nad hladinou oceánu. Práve táto šija je domovom unikátnych geologických útvarov, ktoré volajú miestni, vďaka ich úzkym krkom a „klobúčikom“, aj hríbmi. Niektoré majú vlastné mená ako Kráľovnina hlava alebo leopard a sú to najpopulárnejšie kamene na celom ostrove. Iné útvary zas pripomínajú útvary zo sci-fi filmov a miestni o nich hovoria ako o marťanskej krajine. Dokopy je celý geopark krásnym miestom, kde našinec precíti aká je sila mora a čo dokáže vytvoriť.

Keď vojdeme do parku tak nám stačí ísť rovno po spevnenej cestičke kým prídeme na otvorené priestranstvo. Po pravej ruke budú prvé útvary pri ktorých je málo ľudí. Pozor, toto sú umelé kópie najslávnejších skál a majú slúžiť nato aby sa ľudia priveľmi netlačili pri origináloch. Po ich ľavej strane je vyvýšená plošina kam odporúčam vyliezť pre výhľad na celý areál. Vidíme odtiaľto veľmi pekne aj exotické mimozemské skaly rovno pod nami aj skalné hríby na druhej strane malého zálivu asi 20 metrov od nás. Poprechádzame sa medzi skalami do sýtosti, prejdeme ku skalným hríbom ďalej po spevnenej cestičke a odfotíme si slávnu Kráľovninu hlavu (pozor stojí sa tu v rade, treba dodržovať disciplínu!). Na konci spevnenej cestičky je malý bufet kde sa dá dať zmrzlina a chvíľu si posedieť aby sme vychutnali atmosféru. Predsa len, sme tisíce kilometrov od Európy na brehoch Tichého oceánu, prefukuje vietor a okolo nás hučia vlny. Toto na Slovensku nezažijete. Ak máte chuť dá sa vyliezť aj na útes nad skalnými hríbmi. Nenájdeme tam síce už také zaujímavé tvary, ale je to známe hniezdisko morských vtákov a je odtiaľto krásny výhľad. Keď sa nabažíme parku, tak sa vrátime tou istou cestou a pri kópiách skál pred vstupom zahneme doľava a opustíme areál.

Unikátne geologické útvary ktoré nájdeme v Yehliou volajú miestni, vďaka ich úzkym krkom a „klobúčikom“, aj hríbmi.

6 fotografií

Národný park Yehliou je prírodnou pýchou Taiwanu

Jiufen – čaj a ulice ako z rozprávky #

V Yehliou sa dá stráviť aj po dňa ale hodina a pol stačí na to aby sme si užili hlavné atrakcie parku  môžeme pokračovať ďalej na našej ceste severným pobrežím Taiwanu. Našou ďalšou zastávkou bude banícke mesto Jiufen. Cesta sem trvá asi hodinu a je veľmi malebná. Prvá časť vedie po pobreží a cez rybárske dedinky. Môžeme pozorovať príboj a kde tu vidíme aj miestnych rybárov priamo v akcii. Cesta sa potom od mora oddeľuje a začína sa šplhať do kopcov smerom do regiónu kedysi známeho ťažbou zlata. Postupne stúpame na kopci pred sebou pomaly vidíme malé domčeky a visuté terasy mestečka Jiufen učupené na svahoch v tieni hory Mount Keelung. Jiufen bol začiatkom storočia centrom ťažby zlata na Taiwane. Pôvodne malá dedina v ktorej žilo iba deväť rodín sa tak zmenila na moderné mestečko v ktorom napríklad bolo aj prvé kino na celom Taiwane. Keď zlatá horúčka opadla tak Jiufen upadol do zabudnutia a znovu ho objavili až turisti v druhej polovici 20. storočia. Najprv sa objavili  Japonci podľa ktorých mesto vyzerá ako mestečko zo slávneho animovaného filmu Cesta do fantázie. Jeho úzke uličky a romantické výhľady spojené s nostalgickým pocitom si však rýchlo podmanili návštevníkov z celého sveta a keď máte v Taipei čo i len pol dňa nazvyš tak sa sem určite oplatí zájsť.

Keď prídeme do Jiufenu tak určite nesmieme vynechať ulicu Jishan. Táto malá kľukatá trhová ulička je tiež známa ako stará ulica Jiufenu (Jiufen Ancient street) a je hlavnou tepnou starého mesta. Vinie sa po kopci niekoľko stoviek metrov a z nej sa oddeľuj ďalšie uličky s obchodmi a čajovňami. Ulica Jishan je zároveň aj hlavným trhom v meste a na každom metri tu nájdeme stánky, obchody, reštaurácie alebo čajovne, ktoré nás lákajú na rôzne suveníry alebo pochutiny. Ak ste priaznivcom exotickej gastronómie, tak práve tu sa môžete realizovať. Či už Vás zaujmú miestne knedličky plnené ovocím, arašidové cukríky alebo vyprážané bedle, určite si na tomto trhu prídete na svoje. Zároveň je Jiufen aj centrom čajovej kultúry. Keď prejdeme úvodných asi 300 metrov čajovej uličky, tak sa okolo nás začnú objavovať aj obchody s čajom a klasické drevené čajovne. Mnohé z nich sú geniálne situované s vyhliadkou na Mount Keelung, do priľahlého údolia a na niekoľko kilometrov vzdialené pobrežie. Nikde inde na Taiwane si nevychutnáte šálku čaju ako práve tu. Je to síce čaj s vysokohorskou cenovou prirážkou, ale samotné čaje sú tu kvalitné a posedenie so šálkou na vyhliadke môžeme zaradiť priamo medzi luxusné zážitky.

Prvé kino Taiwanu #

Keď prejdeme asi pol kilometra po ulici Jishan, tak odporúčame odbočiť dole schodmi na ulicu Shuqi. Toto úzke schodisko je jednou z pôvodných ulíc v meste a privedie nás po 5 minútach cesty k najstaršiemu kinu na Taiwane – Shengping Theater. To je udržiavané v pôvodnom historickom stave a dokonca tu nájdeme aj starú premietačku. Môžeme sem nazrieť aby sme si vedeli predstaviť ako na Taiwan pomaly prichádzali západne výdobytky v prvej polovici 20. storočia. Od Shengping Theater sa vieme pomaly vrátiť po vedľajších uliciach na vstup do starej uličky Jishan, ale sa na ňu napojiť po návrate hore schodmi. V starom meste Jiufenu sa rozhodne oplatí dať si prechádzku, vychutnať si miestnu atmosféru a prípadne si odtiaľto odniesť nejaký malý suvenír alebo čaj. Viac atmosférické miesto ako toto malé historické mestečko učupené na horských svahoch sa nám na Taiwane nikdy nepodarilo nájsť a to sme tu absolvovali desiatky BUBO návštev!

Keď prídeme do Jiufenu tak určite nesmieme vynechať ulicu Jishan. Táto malá kľukatá trhová ulička je tiež známa ako stará ulica Jiufenu a je hlavnou tepnou starého mesta.

3 fotografie

Hlavná ulica Jiufenu - Jishan

Jinguashi – baňa a väzenský tábor #

Spomínali sme Jiufen ako mesto známe ťažbou zlata. Najznámejšia zlatá baňa ale nebola priamo v meste, ale asi 10 minút od neho na druhej strane kopca. Jej meno je Jinguashi. Cestou ku nej prechádzame kopec na ktorom je situovaný Jiufen a zrazu sa ocitneme medzi čudnými malými domčekmi. Človek by mal skoro pocit, že tu musia žiť trpaslíci, alebo že sú to veľmi husté chatové štvrti. V skutočnosti je to ale miestny cintorín. Podľa taiwanských tradícii by mal byť hrob rovnako pekný ako dom a tak vyzerá cintorín ako malá mestská štvrť. Keď prejdeme cintorínom, tak na druhej strane kopca prichádzame k parkovisku a čaká nás najznámejšia zlatá baňa Taiwanu, Jinguashi.

Neočakávajte však kilometre tunelov a Taiwancov na baníckych vozíkoch. Baňa je už vyše 60 rokov zatvorená a dnes je známa ako múzeum zlata. Okolité kopce sú podkopané kilometrami tunelov, ale zo všetkých je prístupný len jeden a tiež nie vždy. Múzeum nám ale ukazuje ako sa ťažilo zlato počas Japonskej nadvlády do roku 1945 a zároveň pripomína Jinguashi aj ako pracovný tábor v ktorom žilo a pracovalo niekoľko desiatok britských vojakov zajatých počas druhej svetovej vojny. Keď vojdeme do areálu tak uvidíme zopár drevených domov. Sú to pôvodné obydlia dôstojníkov japonskej armády, ktorí riadili tábor. Prejdeme popri nich a pôjdeme podľa šípok smerom k múzeu zlata. To je asi 10 minút pešo od cesty cez námestie, poštu a miestnu reštauráciu. Všetky sú situované v historických budovách a pred nami sa začína vynárať obraz bane ako malého mesta žijúceho vlastným životom. Vyjdeme niekoľko desiatok schodov a zrazu sú pri nás malé koľajnice, banícky vozík a za ním moderná budova múzea. Pri vstupe do múzea je aj vstup do banskej šachty ktorá ilustruje život baníkov. Ak si chcete pozrieť oboje, tak choďte najprv do múzea, lebo šachta má východ inde a museli by ste sa sem vracať.

Najväčšia zlatá tehla sveta #

Samotné múzeum nie je nijako obrovské. Na prízemí je názorná ilustrácia histórie ťažby zlata v okolí aj so zlatou hrudou, ktorá bola podľa legendy prvým nugetom, ktorý sa tu objavil. Tiež tu nájdeme históriu zajateckého tábora a pripomienku neľudských podmienok v ktorých tu spojeneckí vojaci museli ťažiť zlato pre japonskú armádu. Na poschodí zas nájdeme rôzne hodnotné predmety, ktoré sa dajú zo zlata vyrobiť a tiež korunný klenot miestnej zbierky – najväčšia zlatá tehla na svete. Môžete sa jej dokonca dotknúť a urobiť si fotografiu ako ohmatávate túto unikátnu cennosť. Niektorí skeptici síce hovoria, že to nemôže byť pravé zlato, veď to by nám predsa nemohli dovoliť sa toho dotknúť, ale podľa tabuľky v múzeu je to tak a tak veríme miestnym. Múzeum je ozaj malé a za 15 minút ho prejde každý a potom je čas nazrieť aj do banskej šachty vedľa. Tu nám dajú helmy a za 10 minút nás prevedú banským tunelom doplneným o figuríny a zvukové efekty, ktoré nám majú priblížiť život baníkov. Pre našinca zvyknutého na banské mestá stredného Slovenska, to možno nie je pohľad, ktorý by nikdy nevidel, ale úroveň múzea je veľmi slušná a je celé urobené pekne a interaktívne. Určite nám poskytuje peknú sondu do zákutí banského priemyslu počas prvej polovice 20. storočia a dopĺňa možno trochu zromantizovaný pohľad, ktorý sme mali na zlatú horúčku vďaka mestečku Jiufen. Ak sa do Jiufenu vyberiete, tak sa tu určite oplatí zastaviť aj preto aby ste si vedeli lepšie predstaviť ako vyzerali ťažké časy Taiwanu počas japonskej okupácie.

V múzeu nájdeme históriu zajateckého tábora a pripomienku neľudských podmienok v ktorých v Jinguashi spojeneckí vojenskí zajatci museli ťažiť zlato pre japonskú armádu.

3 fotografie

Jediná prístupná banská šachta nám názorne ilustruje podmienky baníkov v bani Jinguashi

Shifen - vlak a lampióny #

Aby sme náš okruh po severnom pobreží uzavreli, tak poslednú zastávku urobíme v malom historickom mestečku Shifen.  Aj keď jeho názov pripomína Jiufen, tak nie sú ničím iným podobné. Shifen nie je mesto malých uličiek v horách ako Jiufen, ale skôr mesto železnice. Jeho hlavná ulica leží priamo na železničných koľajniciach a keď ide vlak, tak sa všetci musia uhnúť aby ich neprešiel. Na svete je len málo podobných miest a v tak rozvinutých krajinách ako je Taiwan v dnešnej dobe už prakticky ani neexistujú. Ďalším unikátom Shifenu sú lampióny šťastia. Keď prídete na starú ulicu tak všade okolo Vás predávajú miestni obchodníci veľké papierové lampióny, ktoré môžete priamo na mieste vypustiť do vzduchu. Je to zvyklosť, ktorá je nášmu regiónu cudzia, ale v čínskych krajoch veľmi bežná. Kúpite lampión so sviečkou, napíšete na neho svoje priania a vypustíte lampión k nebesiam aby Vaše želanie vyslyšali. Kedy sa takto vypúšťali lampióny všade, ale dnes je tento zvyk obmedzovaný v rámci prevencie požiarov. Shifen má ale výnimku a kedykoľvek sa k mestečku blížite tak už z diaľky vidíte desiatky lampiónov, ako sa vznášajú nad strechami jeho domov.

Cesta do Shifenu Vám z Jiufenu potrvá asi 45 minút. Od hlavnej cesty nájdete starú ulicu veľmi jednoducho – stačí ísť za lampiónmi. Reálne je to ale asi iba 50 metrov tak sa ozaj nemáte kde stratiť. Keď sme tu tak určite odporúčame vybrať si lampión a vypustiť ho. Nie je to tak jednoduché – uprednostníte červený pre šťastie, biely pre zdravie alebo žltý pre bohatstvo? Každý obchod má aj vlastného špecialistu, ktorý Vám pomôže lampión vypustiť a ochotne Vás pri tom aj odfotí. Keď sa pri tom pozriete okolo seba tak uvidíte, že okolo Vás sú turisti, ale nie len turisti. Rovnako sú tu aj miestni, ktorí tiež vypúšťajú lampióny a posielajú svoje želania na nebesia. Je to preto veľmi príjemná aktivita v rámci ktorého má človek pocit, že sa aspoň trochu zúčastnil na živote miestnych a nebol tu len ako pozorovateľ odtrhnutý od reality. Odporúčame sem prísť okolo piatej poobede aby ste stihli aj vlak a mali možnosť vidieť ako sa všetci zrazu zbalia a uhnú, aby súprava mohla prejsť priamo medzi nimi. Shifen je pekný zážitok, ktorý Vás prekvapí.

Hlavná ulica Shifenu leží priamo na železničných koľajniciach a keď ide vlak, tak sa všetci musia uhnúť aby ich neprešiel.

4 fotografie

Shifen, taiwanské mesto lampiónov

Formosa – krásny ostrov #

Zo Shifenu Je už čas vrátiť sa do Taipei a užiť si večerné mesto. Cesta do centra trvá zhruba 45 minút, ak Vás nezdržia podvečerné zápchy. Tieto miesta ako sme ich tu popísali sa dajú skombinovať do jedného intenzívneho dňa, kedy sa zblízka pozriete na krásne severné pobrežie Taiwanu. My v BUBO ich spájame, aby sme si urobili obraz o ostrove a naplno si ho užili bez zbytočných prestojov. Ak preferujete pomalšie tempo tak sa dajú tieto pamiatky rozdeliť aj do dvoch dní a doplniť napríklad neďalekými vodopádmi, alebo ďalšími skalami na pobreží. V rámci severného Taiwanu je pokojne čo robiť aj na viac dní, ale Yehliou, Jiufen, Jinguashi a Shifen sú najkrajšie destinácie ktoré tu nájdete a zároveň miesta, ktoré Vám určite odporúčame navštíviť. Keď si ich pozriete tak som si istý, že dáte za pravdu portugalským moreplavcom keď po prvej návšteve dali Taiwanu meno Ilha Formosa – krásny ostrov.

TOP 10 zážitkov severného pobrežia Taiwanu #

  1. Odfotiť sa s Kráľovninou hlavou
  2. Započúvať sa do príboja v národnom parku Yehliou
  3. Stratiť sa v uličkách banského mestečka Jiufen
  4. Nahliadnite do prvého kina celého Taiwanu
  5. Ochutnať vyprážanú bedľu alebo miestne knedličky
  6. Vypiť si čaj s najkrajším výhľadom na Taiwane
  7. Odfotiť sa s najväčšou zlatou tehlou na svete
  8. Vyslať svoje želania lampiónom na nebesia
  9. Počkajte na to, ako vlak prechádza hlavnou ulicou
  10. Užite si hornatý sever Taiwanu, aký ste tu nečakali

3 fotografie

BUBO tipy pre milovníkov prírody

BUBO tipy navyše pre milovníkov prírody: #

  • Vodopád Ruifang, Zlatý vodopád – neďaleko od Jiufenu, asi 15 minút autom nájdeme priamo pri ceste súbor vodopádov známy ako Zlatý vodopád. Voda, ktorá ich tvorí vyteká priamo z hory v ktorej boli tradičné miestne bane a je bohatý na minerály. Preto dostal názov „zlatý“. Vodopád však neobsahuje zlato, ale železo vďaka ktorému sú jeho skaly sfarbené do červena. 
  • Vodopád Shifen – neďaleko starého mesta Shifen, asi 30 minút pešo, nájdeme malebný vodopád Shifen. Je situovaný v krásnom lesnom prostredí a pôsobí akoby ani nepatril do regiónu známeho baníctvom a železnicou. Je to pekná prírodná prestávka od ruchu Taipei a množstva turistov v jeho okolí. 
  • Nanya Rocks – Ak Vám nestačilo Yehliou tak môžete prejsť ešte niekoľko kilometrov ďalej po pobreží za Jiufenom a nájdete Nanya Roks. Je to pieskovcový útes nad morom, ktorý vlny obmyli a dnes pôsobí so svojím červeno-oranžovým sfarbením akoby sem ani plne nepatril.
Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

 

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 422

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Čína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4260
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong


náročnosť

10 dní

Trvanie

3059
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Spojené arabské emiráty


náročnosť

15 dní

Trvanie

4991
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.