Toronto a Niagary - poklady provincie Ontário

Prehliadka

Toronto a Niagary - poklady provincie Ontário

Srdce Kanady, päťmiliónová metropola na brehoch jazera Ontario láka. A ešte väčšmi vďaka blízkosti úžasných Niagarských vodopádov.

Toronto Počasie

jasná obloha

jasná obloha

9°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 07:05

Západ slnka 19:39

No kde v Severnej Amerike začať, ak je to vaša prvá cesta za oceán? Dovolenka v Kanade si vyžaduje prehľad. My za BUBO určite odporúčame jej východné pobrežie. Ponúka toho naozaj veľa atraktívneho, nielen veľké rušné moderné mestá, ale aj nádhernú nespútanú prírodu. Uprostred jej lona sa vám dokonca možno bude chvíľami zdať, že ste z Európy ani neodišli. A aby ste zo svojej návštevy Severnej Ameriky zažili naozaj maximum a spoznali to najlepšie; ideálne je spojiť si Kanadu s USA. K tomu sa navyše dá ľahko pridať ešte aj niekoľkodňový all inclusive oddych v Karibiku, a Ameriku máte doslova v malíčku!... A výhodou Toronta je, že z mesta na jednodennom výlete môžete navštíviť aj slávne Niagarské vodopády.

​Šperk na brehu Ontária​ #

Jedným z najlepších miest, kde začať objavovať lákavú tvár Severnej Ameriky, je pre nás v BUBO určite Toronto. Najväčšie mesto Kanady a štvrté najväčšie mesto kontinentu. Chodíme sem už 25 rokov, a aj vďaka tomu je naša trasa týmto mestom už osvedčená, núkajúca skutočne to najlepšie z najlepšiehoToronto je typické pestré  a dynamické veľkomesto, ktoré ponuka okrem moderného centra so všetkým, čo k tomu patrí, aj krásne výhľady na jazero Ontário priamo z najvyššej veže západnej pologule - známej CN tower s výškou 553,3 metrov.

Mesto, impozantne usadené na brehu jazera (nie náhodou pôvodný indiánsky názov – Tkaronto, znamená ´Tam, kde stromy rastú na vode´/ dýcha pestrou, živou atmosférou. Keďže bolo historicky jednou z hlavných destinácií emigrantov, dnes je doslova stelesnením multi-kulturalizmu. Až natoľko, že je rozdelené do niekoľkých enkláv na základe etnického princípu. Tak tu nájdete čínsku aj írsku štvrť, malé Taliansko, židovské Toronto, grécku časť, ale aj napríklad aj Masaryk-town - štvrť, ktorá patrí tunajším Čechom. A práve tu po odchode zo Zlína usídlil aj Tomáš Baťa...

Okrem rôznorodých jazykov  /vraj sa tu hovorí až 160 jazykmi a takmer polovica obyvateľstva patrí k etnickým menšinám!/, tradícií a kuchýň celého sveta mesto žije do veľkej miery hokejom. Veď práve hráči tunajšieho Toronto Maple Leaves nosia na svojej hrudi typické javorové listy – znak celej Kanady. Je tiež jedným z finančných, kultúrnych a obchodných centier krajiny, plné galérií, festivalov, múzeí aj príjemných zákutí na relax.  Je súčasťou a centrom obrovskej aglomerácie, tzv. Ontárijskej zlatej podkovy – prosperujúcej časti Kanady na juhozápade jazera Ontário.  

CN Tower je najvyššia budova západnej pologule.

Toronto bolo založené Britmi v roku 1793 ako mesto York, svoje súčasné meno získalo definitívne až v roku 1834. Medzitým stihlo byť načas aj hlavným mestom Kanady, na začiatku 20. storočia zažilo ničivý požiar, z ktorého sa však rýchlo dostalo a vybudovalo do novej krásy. Je priťahované turistami z celého sveta, aj vďaka svojej atraktívnej polohe na severozápadnom brehu jazera Ontário, a doslova len na skok od jedinečných Niagarských vodopádov. Neskôr sa tam, samozrejme zastavíme aj my, no ešte predtým sa prejdeme po najzaujímavejších miestach tohto príjemného kozmopolitného mesta.

​Na nekonečnej Yonge Street #

Na ubytovanie v Toronte je ideálny Downtown, vyhnete sa tak zbytočnému presunu taxíkom, Uberom alebo metrom. My v BUBO sme už roky zvyknutí na spoľahlivý hotel Bond Place na Dundas Square, ktorý radi odporúčame. Našu prehliadku začíname na Yonge street, v minulosti známej aj ako najdlhšia ulica sveta. Spolu s diaľnicou Highway 11, tepnou vedúcou celou provinciou Ontário, na ktorú je napojená, má až 1896 kilometrov. Mestská časť ulice, ktorá spája pobrežia jazier Ontário a Simcoe, má však „iba“ 56 kilometrov, a my sa práve po nej vydávame na juh. Dnes je to ulica plná reštaurácií, barov, obchodov, okrem luxusu a nočného života tu nájdete aj bežné prevádzky, potraviny, a ďalšie služby, otvorené minimálne do polnoci, ukazujúce pravú veľkomestskú tvár Toronta.

Prechádzame “Torontské Times Square” - teda námestie Yonge-Dundas, ktoré vás možno prekvapí množstvom obrovských svetelných reklám a čulým nočným životom. Aj preto to prirovnanie k rušnému newyorskému Times Square, ktorý mnohým návštevníkom tunajšie námestie pripomína. Námestie Dundas je čulo bijúcim srdcom celého mesta s početnými divadlami, reštauráciami, fontánami, dôležitou križovatkou metra. Konajú sa tu najväčšie verejné akcie, vystúpenia, koncerty, samozrejme, je aj nákupným centrom Toronta. Ročne sa na tejto torontskej tepne premelie cca 56 miliónov ľudí.  

Toronto je symbolom multi-kulturalizmu, hovorí sa tu až 160 jazykmi.

Okolo Eaton Center - obrovského shopping centra /kde nájdete okrem iného aj WC, free wifi, ale aj Food Court, kde sa výborne najete/, zabočíme doprava na Queen Street, a dostávame sa priamo k budove starej radnice, jedinej historicky vyzerajúcej budove v okolí. No nenechajte sa oklamať jej starobylým výzorom, je to relatívne mladá budova z konca 19.storočia, konkrétne z roku 1899. Je postavená z pieskovca a pred ňou sa nachádza pamätník troch významných vojen pre Kanadu – Prvej a Druhej svetovej vojny a Kórejskej vojny.

Pokračujeme na námestie Nathan Phillips Square, kde už vidíme budovu novej radnice s neprehliadnuteľným nápisom Toronto, ktorý býva v noci pekne osvetlený. Nápis je umiestnený nad dekoratívnym bazénom. Námestie je častým dejiskom koncertov, výstav, trhov, je tu obľúbené klzisko aj elegantný park s pomníkom, pripomínajúcim tragickú udalosť v Hirošime. Ozaj, vedeli ste, že mesto má až 1500 parkov?... Na tomto príjemnom mieste si dáme prestávku aspoň 25-30 minút, nielen kvôli dobrým fotkám, ale aj na ochutnanie známeho ´street food´- kanadského hotdogu, ktorý kúpite v každom stánku v okolí námestia. Všetko zaplatíte pohodlne kartou, ceny sa pohybujú od 3 CAD. Pridajte si kanadskú špecialitu Poutine, alebo hranolčeky; sadnite si na lavičku a vychutnajte si tento okamih, miesto, ľudí, ktorí prechádzajú okolo vás. My v BUBO to takto zbožňujeme! Práve tu sa v minulosti nachádzala aj čínska štvrť, ale po rozširovaní centra ustúpila na západ, na Spadina Street.

​Najstarší dom v meste​ #

Občerstvení môžeme pokračovať ďalej po Queen Street. Pôjdeme okolo Osgoodovej haly, jednej z dominánt Toronta, postavenej v impozantnom neoklasicistickom štýle. Dnes slúži ako sídlo súdu a dvoch významných knižníc mesta. Neďaleko je ďalšia slávna budova, Campbell House - najstarší dom v Toronte z roku 1822, zachovaný v pôvodnej architektúre ešte z čias, keď sa mesto volalo York. William Campbell bol sudca, vážený a bohatý občan mesta, a vilu dal  vystavať na spoločenské a kultúrne účely. Perličkou je, že pôvodne stál Campbell house o niekoľko blokov, asi o 1,5 kilometer ďalej, na križovatke Adelaide a Frederick Street. Po smrti Cambella i jeho manželky sa však táto štvrť postupne menila na industriálnu zónu, dom tu už nemal opodstatnenie, a chceli ho nechať zdemolovať.  No v roku 1972 sa za záchranu budovy zasadila právnická asociácia, ktorá sa postarala o jeho presťahovanie pomocou nákladiakov na jeho dnešné miesto.

Zelená metropola má okolo 1500 parkov.

To už sme na rohu University Avenue, širokom elegantnom bulvári s mnohými dôležitými inštitúciami mesta, divadlami, nemocnicami, korporáciami, či budovou Národnej banky. Tu vpravo uvidíte prvý mrakodrap v Toronte - budovu poisťovne Canada Life. Na tejto križovatke odbočíme vľavo a ideme štyri bloky dole na juh, medzi ďalšími mrakodrapmi. Tu už uvidíme vpravo zvláštnu stavbu, pripomínajúcu zvon. Je to Roy Thomson Hall, sála so špičkovou akustikou, a zároveň sídlo symfonického orchestra mesta Toronto. Moderná budova pojme do svojich útrob vyše 2600 návštevníkov a hosťuje aj každoročný významný torontský filmový festival. Zvláštnosťou je unikátny veľký organ ako súčasť impozantného interiéru koncertnej sály. No a to vysoké v pozadí, áno, to už je známa CN Tower! Prejdeme pomedzi Roy Thomson Hall a kostolom Sv. Ondreja a zabočíme doprava, na Wellington Street. Medzitým máme čas povedať si niečo o súčasnom umení v Toronte, ktoré môžete vidieť v tomto meste naozaj doslova na každom kroku.

CN Tower je vytúženým cieľom uprostred nášho lovenie zážitkov, a preto sa vydáme rovno za ňou. Na najbližšej križovatke pokračujeme vľavo na John Street. Prejdeme cez cestu cez Front Street, hore po schodoch, resp. vpravo okolo po ceste až k Rogers Centre - štadiónu baseballového tímu Toronto Blue Jays, jedného z troch veľkých športových tímov v Toronte (ďalšie dva sú hokejový Maple Leafs a basketbalový Raptors). Od Rogers Centre je to dole po schodoch (alebo výťahom) už iba na skok ku vstupnej bezpečnostnej kontrole do CN Tower.

​Očarení výhľadom... #

Veža na brehu Ontárijského jazera je druhou najvyššou voľne stojacou stavbou na svete, a najvyššou betónovou vežou /553 metrov/ na svete. Slúži ako telekomunikačná veža, šíri televízny a rádiový signál, a samozrejme, ponúka rozprávkový výhľad z plošiny s veľkou, vždy rušnou reštauráciou. /Veď ročne vežu navštívia až dva milióny turistov/. Zvláštnosťou je, že reštaurácia sa každých 72 minút otočí okolo svojej osi. Ak však chcete jednu z absolútne najväčších torontských atrakcií zažiť na vlastnej koži, pripravte sa na bezpečnostnú kontrolu pri vstupe. BUBO opäť odporúča kúpiť si lístky online, na presnú hodinu, vyhnete sa tak nekonečným radom pred vstupom.  

S lístkom v ruke sa hore vyveziete rýchlosťou 22 km/h, (15 míľ/h), a ste na najkrajšej vyhliadke mesta! Očarení všetkou tou krásou neviete, či len tak hľadieť okolo seba a vychutnávať si ten pohľad, alebo rýchlo vyťahovať fotoaparát a zvečniť všetko, čo sa dá... BUBO tip: Určite si zistite, kedy v tento deň zapadá slnko, ideálne je obdivovať Toronto z tohto miesta práve v týchto okamihoch, za postupného stmievania a magického západslnka. Ak máte viac času, ten si pohodlne skrátite v bare, reštaurácii alebo sa pôjdete poprechádzať von po rímse, samozrejme prichytení a istení lanom. /Tzv. Skywalk - jedna z naj atrakcií mesta pre dobrodruhov a vyhľadávačov adrenalínu/. Detaily, ktoré my v BUBO už máme odskúšané a vychytané.

Pohľad zo CN Tower na mrakodrapy na brehu jazera Ontario. Video: Jozef Zelizňák - BUBO

Pohľad zo CN Tower na mrakodrapy na brehu jazera Ontario. Video: Jozef Zelizňák - BUBO

​Na kávičku do tržnice #

Po tom, čo ste ochutnali Toronto z vtáčej perspektívy, určite treba vidieť niečo aj z tunajšieho podmorského sveta. Ripleyho akvárium na Bremner Boulevard je jedno z najkrajších svojho druhu, s unikátnou zbierkou najrôznejších morských živočíchov, vrátane neodmysliteľných žralokov. Atrakcia je rozdelená na desať expozícií /mnohé z nich sú interaktívne/, takže sa môžete pokochať v Kanadských vodách, Nebezpečnej lagúne s dravými korytnačkami a jedovatými rajami, či vidieť nádherne farebnú časť Dúhové útesy. Akvárium je dnes domovom až pre 20 tisíc živočíchov!

Na dobrú kávu môžete zamieriť  do centrálnej torontskej tržnice St. Lawrence Market. Tento farmársky trh bol v roku 2012 magazínom National Geographic vyhlásený za najlepší trh vôbec. Má neuveriteľnú vyše 200-ročnú históriu a okrem stánkov tu nájdete aj dobré reštaurácie. Uprostred opojného mraveniska všetkých možných chutí, vôní a ľudskej vravy určite narazíte aj na typický kanadský javorový sirup, javorové koláčiky, lákať vás budú domáce syry, čerstvé rozvoniavajúce pečivo, najrôznejšie plody, oriešky, sladkosti, ryby...

BUBO tip pre kávičkárov: Keď prejdete hlavným vstupom, a zabočíte dvakrát doprava, na konci uličky napravo sa ukrýva malá ´zašitá´ predajňa kávy, kde vám pripravia podľa nás najlepšie espresso v meste. Môžete si tu kúpiť aj na domov ako suvenír rôzne druhy  výberovej zrnkovej kávy.

Za budovou večne rušnej tržnice smerom na juh sa nachádzal starý prístav, a pozostatky pôvodných historických uličiek, ktoré dnes takmer neexistujú. Aj samotná Front Street vyzerá v týchto miestach magicky, akoby zo starých pohľadníc. Tržnica má dve podlažia, na prízemí sa môžete ponoriť do davu miestnych, ako si kupujú zeleninu, ovocie, mäso a syry. Spodné podlažie vám zase ponúkne útulné kaviarne, pekárne a rôzne suveníry. Takto pozorujúc život mesta a ponuku jednotlivých stánkov a obchodov, tu môžete stráviť príjemnú hodinku-dve.

​V hokejovom kráľovstve #

Dostatočne nasýtení všetkými tými vôňami a chuťami môžeme pokračovať  po Front Street smerom k Hockey Hall of Fame, inštitúcie, do ktorej sú  každoročne v júni uvádzané najväčšie svetové osobnosti hokeja. Do Hokejovej siene slávy vojdete cez vchod elegantného nákupného centra Brookfield Place, budete sa držať naľavo, dole pohyblivými schodmi, spravíte otočku vpravo, prejdete okolo Starbucksu, za ktorým napravo už uvidíte pokladňu. Na Hockey Hall of Fame potrebujete necelé dve hodinky. Za ten čas si stihnete pozrieť zaujímavo spracovaný 3D film o fenoméne tohto celosvetovo obľúbeného športu, môžete sa zahrať na niektorého z hokejových hrdinov, zastrieľať si na fiktívnu bránku, a samozrejme, odfotiť sa s ikonickým Stanelyho pohárom – najvyššou métou všetkých hokejistov. Nájdete tu podrobné hokejové múzeum o hráčoch, tímoch, trofejach a rekordoch NHL a hokeja vôbec.

V hokejovej sieni slávy narazíte aj na mená dvoch Slovákov.

Ešte pred vstupom, naľavo pri vchode ulovíte skvelé fotografie so sochou  hokejistov. Vedľa sochy je aj pamätná minca legendárneho zápasu z r. 1972  medzi výberom NHL a ZSSR, ktorý naštrbil dovtedajšiu kanadskú neporaziteľnosť. Na minci je spomenuté aj meno Stanleyho Mikitu, ktorý bol vo vtedajšej kanadskej zostave, a ako jeden z dvoch Slovákov – spolu s Petrom Šťastným, patrí právom do Hokejovej siene slávy.

Na večeru ku Gretzkému! #

Po hokejovej nádielke pokračujte po Front Street na západ, a po ľavej strane uvidíte budovu Union station - krásnej železničnej stanice z roku 1927. Moderné severoamerické mestá možno nemajú veľké katedrály, ale zato majú veľké železničné stanice, ktoré svojou krásou a štýlovosťou katedrály pripomínajú. A priamo oproti elegantnej stanici uvidíte aj prvý luxusný hotel v meste - Fairmont Royal York. Bol slávnostne otvorený v r. 1929, so svojimi 28 poschodiami a 124 metrami bol chvíľu najvyššou stavbou Toronta, no svojou majestátnosťou ohromí aj dnes. Vystupovali, či bývali tu také hviezdy ako Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Marlene Dietrich, Louis Armstrong, Tina Turner, z dnešných celebrít ho často navštívia Jim Carrey, Jennifer Aniston, či Justin Bieber...

Niet sa čo čudovať, že po všetkej tej kráse, adrenalíne a pestrosti torontského downtownu sa nám vôbec nechce spať! Navyše, je škoda neokúsiť atraktívnu nočnú tvár mesta. Aby sme večer zakončili skutočne štýlovo, neďaleko CN Tower je vychýrená reštaurácia, ktorú vlastní najlepší hokejista všetkých čias - Wayne Gretzky. Pri väčšom počte ľudí (5-6 a viac) odporúčam stôl rozhodne rezervovať dopredu. Do reštaurácie sa dostaneme po Front street na západ, na prvej križovatke vpravo na Blue Jays street a pokračujeme dva bloky. Špičková reštaurácia Gretzky´s, zameraná prevažne na klasickú americkú kuchyňu vás rozhodne nesklame, a v krajine hokeja je večera na tomto mieste skutočný neodmysliteľnýgurmánsky zážitok! BUBO každopádne odporúča ´meatloaf´, ktorý vám tu pripravia podľa receptu Gretzkého babičky.

Keď už ste v Toronte, bola by škoda nepreskúmať aj jeho krásne okolie s tunajšou čarovnou prírodou. Jazero Ontário je doslova len na skok, a ak vám to počasie dovoľuje, môžete sa tam vybrať i na bicykli. Po Yonge Street, alebo po Lower Jarvis Street sa napojíte na promenádu Martin Goodman Trail, ktorá už ústi priamo k jazeru. Všadeprítomné kvalitné cyklocesty priam lákajú na požičanie si bicykla. Ak sa pre bicykel rozhodnete, určite by ste mali ísť po Cherry street až do Tommy Thompson parku - výbežku do jazera Ontário, ktorý ponúka nezabudnuteľné výhľady na mesto.

​Smer Niagara Falls! #

Po hokejovom vzrušení, zaujímavej torontskej histórii, čulej súčasnosti mesta, potulkách po parkoch, impozantnom nábreží aj ochutnávke z gastronómie mesta môžeme konečne vyraziť na Niagarské vodopády! Cesta trvá asi dve hodiny, no keď sa ešte zastavíme v mestečku Niagara On The Lake na zaujímavej degustácii vínka /Wine Country Vintners, 27 Queen street, Niagara on the Lake/, môže to, samozrejme, trvať o niečo dlhšie. Degustácia vás vyjde na cca 10 kanadských dolárov, podľa toho, či degustujete normálne, alebo ľadové vínko. Ak si kúpite nejakú tú fľašu domov, degustácia je zdarma. Po ochutnávke sa môžete poprechádzať po hlavnej pešej ulici mestečka a navštíviť unikátny obchodík, kde celoročne predávajú vianočný tovar.

Niagara Falls sú najobjemnejším vodopádom kontinentu.

Tak, a vyrážame definitívne smer Niagarské vodopády! Jedna z najvyhľadávanejších svetových prírodných atrakcií leží na rieke Niagara medzi kanadskou a americkou časťou rovnomenného dvojmestia Niagara Falls. Od parkoviska prejdeme pešo cez mostík k návštevníckemu centru. Tu odporúčam vybrať si nejaký z množstva suvenírov, a vyzbrojení pamiatkou z týchto nezabudnuteľných miest sa môžeme vybrať pozorovať  túto nádheru zblízka. Niagarské vodopády majú tri navzájom oddelené časti. K americkej strane patria American Falls a Bridal Veil Falls, my z kanadskej strany sa môžeme kochať vodopádmi nazvanými Konská podkova – Horseshoe Falls.

Pohľad na slávnu Podkovu. Video: Jozef Zelizňák - BUBO

Pohľad na slávnu Podkovu. Video: Jozef Zelizňák - BUBO

10 miliónov turistov ročne #

Niagarské vodopády sa nepreslávili svojou výškou, ale skôr mohutnosťou a objemnosťou. S ročným prietokom 5900 metrov kubických za sekundu sú najmohutnejším vodopádom kontinentu Severnej Ameriky.  Konkrétne Horseshoe Falls sú vysoké 53 a široké 790 metrov, a ak vám nestačilo obdivovať ich krásu zo súše, môžete tu zakúsiť aj iné dobrodružstvo. V neďalekých stánkoch, či automatoch si môžete kúpiť lístky na plavbu loďkou po rieke popri vodopádoch. /Opäť treba podotknúť, že najrýchlejší spôsob je zabezpečiť si lístky online v predstihu, keďže najmä v letných mesiacoch tu môžete zažiť aj polhodinové rady/. Romantická plavba, na ktorú vás automaticky vyzbroja aj pršiplášťmi, trvá asi 20 minút. Ako sa tak plavíte popri padajúcej vode, a uvedomíte si, že Niagarské vodopády existujú cca 12 tisíc rokov, od konca poslednej doby ľadovej, fascinujúci zážitok z tohto divu, sily a nespútanosti matky prírody bude ešte mocnejší.

Neopísateľne krásny je aj pohľad na Horseshoe falls večer, keď sú mohutné vodopády pôsobivo osvietené... Dojem z celej scenérie môže niekomu pokaziť množstvo budov, parkovísk, suvenírov, reštaurácií aj kasín v okolí Niagarských vodopádov. Nuž, biznis je biznis, a 10 miliónov turistov, ktoré sem ročne prídu, treba nejako uhostiť...  Mimochodom, v histórii bolo viacero odvážlivcov, bláznov a dobrodruhov, ktorí sa odvážili na skok do vodopádov, preplávanie rieky, či prelezenie po lane ponad padajúcu vodu. Našťastie, väčšinou so šťastným koncom. Nám však stačil adrenalín z pokojnej plavby loďkou, a vyhladnutí sa vyberieme do jednej z desiatok reštaurácií všade navôkol. My v BUBO odporúčame výborný šťavnatý stejk v reštaurácii KEG /6700 Fallsview Blvd, tel. 905-374-5170/, kde si však treba spraviť rezerváciu dopredu. Nečudo, reštaurácia sa nachádza na 9. poschodí hotela Hilton a tak núka nádherný výhľad na rieku Niagaru a okolie vodopádov. No ak sa vám podarí uloviť aj tento posledný z mnohých núkajúcich sa tunajších zážitkov, vaše putovanie po Toronte a priľahlých Niagarských vodopádov bude priam dokonalé, verte!

Samozrejme, do našej prehliadky sa nedostalo všetko z toho, čo bohatá, rozmanitá oblasť okolia Toronta a Niagary ponúka. Preto aspoň v skratke prinášame niekoľko tipov navyše, čo ďalšie možno v tomto čarokrásnom juhovýchodnom cípe Kanady vidieť, zažiť, ochutnať.

TOP 10 Toronta #

  1. Námestie Yonge Dundas je živo bijúcim srdcom mesta, ktoré musíte zažiť! Svojím ruchom, pútačmi, množstvom ľudí a obchodov pripomína newyorský Times Square.
  2. Impozantná stará radnica mesta z r. 1899, postavená z pieskovca, pred ktorou nájdete pamätník, venovaný obetiam až troch vojen – 1. a 2. svetovej a Kórejskej vojne.
  3. Nathan Phillips Square s legendárnym nápisom Toronto nad budovou radnice, parkom, klziskom, mnohými kultúrnymi a spoločenskými udalosťami mesta, ale aj chutnými hot-dogmi v početných stánkoch všade naokolo.
  4. Campbell Housenajstarší dom v meste, vystavaný v r. 1822 v pôvodnom architektonickom štýle. Perličkou je, že pôvodne stál inde, asi 1,5 km ďalej, no kvôli rozrastajúcemu sa priemyslu a hrozbe zbúrania bol dom vďaka filantropom na nákladiaku prevezený na dnešné miesto na Queen Street.
  5. Roy Thomson Hall – nádherná koncertná sála, sídlo tunajšej filharmónie a každoročného torontského festivalu, s úchvatným velikánskym organom ako súčasťou tohto pokladu mesta.
  6. CN Tower – asi naj atrakcia mesta, veža na brehu Ontárijského jazera, ktorú ročne navštívi 2 milióny turistov! Ponúka skvelé reštaurácie, tie najkrajšie výhľady, aj adrenalín v podobe Sky-walku – zaistenej chôdzi po okraji veže.
  7. Ripleyho akvárium ponúka unikátny, bohatý podmorský svet v podobe 10 expozícií, vrátane dravých korytnačiek, veľkých žralokov, či jedovatých rají...
  8. Hokejová sieň slávy dokazuje, že Toronto vždy žilo, žije a bude žiť hokejom. Unikátna prehliadka histórie tohto športu, klubov i informácií o jednotlivých hráčov, vrátane Stana Mikitu a Petra Šťastného, ktorí ako jediní Slováci do siene slávy patria.
  9. Niagarské vodopády – jedna z najnavštevovanejších prírodných krás sveta vôbec, kde zavíta ročne až 10 miliónov ľudí z celého sveta! Keď už ste tu, určite nevynechajte atrakciu – plavbu loďkou priamo popod vodopády.
  10. Niagara on the Lake – cestu na slávne vodopády si spestrite zastávkou v malebnom mestečku a ochutnávkou tunajších naozaj zaujímavých, aj ľadových vín!
Najluxusnejší hotel v Toronte Fairmont pri pohľade zo CN Tower. Video: Jozef Zelizňák - BUBO

Najluxusnejší hotel v Toronte Fairmont pri pohľade zo CN Tower. Video: Jozef Zelizňák - BUBO

Čo vidieť navyše #

  1. Promenáda po pobreží jazera Ontário, ponúkajúca všetky príjemné tváre a stránky Toronta.
  2. Ak ste unavení z mrakodrapov a ruchu veľkomesta, prevezte sa loďou na trojicu blízkych ostrovčekov – Centre, Ward´s a Algonquin, a oddychujte tam v náručí úchvatnej kanadskej zelene.
  3. Kensington Market – táto tržnica nie je možno tak slávna, ako St. Lawrence Market, no je príjemne pestrá, chaotická, plná obchodíkov, stánkov, reštaurácií. Živé srdce Toronta funguje už od r. 1920 a budete sa tu uprostred zástupu ľudí cítiť nachvíľu ako pravý Toronťan.
  4. Torontské ZOO je údajne jedno z najväčších na svete rozlohou, aj čo do počtu zvierat. Býva ich tu vyše 5000 /viac ako 450 druhov živočíchov/, je rozdelené do siedmich častí podľa svetových regiónov, medzi najväčšie atrakcie patrí pavilón s gorilami, či úchvatný podvodný svet.
  5. Casa Loma. Milujete zámky? Miloval ich aj sir Henry Pellatt, bývalý vojak, ktorý si splnil celoživotný sen vybudovať nad mestom zámoček s výhľadom na Toronto. Je to jediná stavba svojho druhu v severnom Toronte, postavená na začiatku 19. storočia, s múzeom, vínnou pivnicou so 1800 fľašami vzácneho moku, pôvabnými fontánami a skulptúrami v parčíku.
  6. Royal Ontario Museum budova neďaleko univerzity funguje od roku 1912, a dnes je v nej najväčšia muzeálna expozícia svetovej kultúry a prírodnej histórie v rámci Kanady. Jej súčasťou je až 6 miliónov artefaktov, od dinosaurích kostí, cez vzácne rímske sochy až po relikvie pôvodných kanadských obyvateľov.
  7. Fort York – pevnosť z r. 1793, asi najstarobylejšia atrakcia v Toronte. V minulosti mala obrannú funkciu, dnes je to zaujímavá prehliadka, kde môžete vidieť staré zbrane, delá, ale aj rekonštrukcie historických vojenských ceremónií. Nachádza sa v západnej časti Harbourfront dištriktu na pobreží, otvorená je denne od 10. do 17.
  8. Botanická záhrada – nádherné miesto so 17 tematickými záhradami, ponúkajúce organizované prehliadky /45, resp. 90 minút/. Ideálny čas na relax, obdivovanie prírodnej krásy, kde sa organizujú pravidelne aj farmárske a záhradkárske trhy.
  9. Harbourfront Centre – situovaná na brehu jazera Ontário, atrakcia bola kedysi nákladným prístavom, dnes je tu množstvo spoločenských a kultúrnych akcií, pouličných galérií, trhov, reštaurácií, koncertov...  Nádherná ukážka a stelesnenie atraktívneho mestského života na brehu jazera.
  10. Toronto Eaton Centre – situované v srdci downtownu, jedno z najvyhľadávanejších miest domácich aj turistov. Množstvo obchodov, butikov, ktoré vyhovejú skrátka každému vkusu. Keď budete unavení z toľkého nakupovania, zakotvite v niektorej zo skvelých štýlových reštaurácií, kaviarničiek a bistier centra. 
Jediné mesto v Kanade, kde jazdia električky. Video: Jozef Zelizňák - BUBO

Jediné mesto v Kanade, kde jazdia električky. Video: Jozef Zelizňák - BUBO

Tipy na prehliadky ďalších miest v USA:

1. Tipy na New York - hlavné mesto sveta očami našich sprievodcov, ktorí ho navštevujú už dve desaťročia.

2. Tipy na Washington - hlavné mesto USA vás nadchne, keď viete kam ísť. My vám poradíme.

3. Tipy na San Francisco - podľa mnohých najkrajšie mesto USA - ako ho spoznať za pár dní?

4. Tipy na Miami - Florida a jej pláže a k tomu mesto so silnou kubánskou komunitou.

5. Tipy na Las Vegas - kasína a gýč alebo mesto, ktoré zaujme aj náročného návštevníka?

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 1600

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.