Uganda - Perla Afriky

Uganda - Perla Afriky

Uganda je považovaná za menej objavený drahokam africkej prírody. Žije v tieni susednej Kene a jej rozvinutémho turistického ruchu. Ten, kto hľadá pokojnejšie a menej navštevované národné parky, rozmanitosť podnebia a jednotlivých regiónov, Uganda je dokonalou voľbou. Krajina leží na brehu najväčšieho afrického jazera, nachádza sa tu štvrtý najvyšší vrch Afriky s ľadovcom, safari na savane, trek za gorilami alebo šimapnzami, prameň Nílu a množstvo ďalšieho. Je to jednoducho Perla Afriky.

Ako aperitív zopár príhod z novodobej histórie Ugandy. Prezident Yoweri Museweni je 9. prezident Ugandy a v úrade je od roku 1986. Nastúpil do úradu po ukončení vlád Idiho Amina a Miltona Obote. V 90. rokoch bol zahraničím považovaný za moderného a novodobého lídra rozvíjajúcej sa Afriky. Uganda sa pod jeho vedením stala relatívne bezpečnou krajinou a veľmi dobre sa vysporiadala s problémom HIV/AIDS. Neskôr bol spájaný s ozbrojenými konfliktmi v západnej časti Demokratickej republiky Kongo a v iných častiach regiónu Veľkých jazier. Rovnako bojuje s LRA (Lord´s resistance army) na severe Ugandy. Je obviňovaný z represii voči opozícii.

Tieto problémy sa vyhrotili v dobe, odkedy sa začali predvolebné kampane. Bobi Wine (vlastným menom Robert Kyagulanyi Ssentamu) bol viacnásobne zatknutý a obvinený z rôznych činností, len aby jeho kampaň bola narušená. Bobi je v krajine populárny, je mladý, akčný a medzi mladými veľmi populárny, nakoľko je jedným z najvýznamnejších ugandských rapperov, hercov a podnikateľov. Nakoľko sa obával o svoje zdravie a o zdravie svojej rodiny, na obdobie počas týchto volieb odcestoval s rodinou do USA. Po prehratých voľbách sa na chvíľu stiahol a postupne pokračoval v boli proti vláde. 14.12.2021 ho opäť zavreli do domáceho väzenia. Aj napriek týmto je však krajina úžasná a stojí za návštevu.

My vám túto Perlu Afriky, ako ju nazval Theodore Roosevelt po svojej návšteve v roku 1907, predstavíme. Od Rooseveltovej doby sa toho v Ugande veľa zmenilo, prešla si ťažkými obdobiami, ale tento výrok sa na ňu vzťahuje aj dnes. Neochvejná krása prírody, usmiati ľudia a vynikajúce služby, toto všetko robí z Ugandy vynikajúce miesto na strávenie aktívnej dovolenky.

Každý kto inklinuje k prírode by Ugandu mal navštíviť. Ponúka množstvo prírodných unikátov, vynikajúce safari, jedinečné túry a dokonca aktivity akými sú rafting a podobne. Kam sa oplatí v Ugande pozrieť? Čo všetko sa tu dá zažiť? Pozrime sa na hlavné atrakcie krajiny. 

Viktóriine jazero a Biely Níl #

Victoria lake, najväčšie africké jazero. Foto: Martin Karniš - BUBO

45% jazera patrí Ugande, čo je približne 31.000km2. Hlavným zdrojom obživy na jazere je rybolov a nákladná doprava. V jazere žije viac ako 600 druhov rýb, z čoho približne 500 patrí medzi cichlidy. Hlavný prítok jazera je rieka Kagera, ktorá pramení v Burundi a tečie cez Rwandu a Tanzániu do jazera na západnej strane na území Ugandy. Na severe z jazera vyteká voda, ktorá sa spája pri meste Jinja s mohutným podzemným prameňom a od tohto miesta sa volá Biely Níl. Takto tečie až po Chartúm, kde sa zlieva s Modrým Nílom a spoločne putujú do Stredozemného mora. Pri Jinji sa robí rafting na divokej vode s perejami ohodnotenými až po stupeň 4. Tu sa však môžete plaviť aj na pokojnej vode, priamo pri podzemnom prameni a pozorovať prírodu pri prameni Nílu. 

Biely Níl pokračuje naprieč Ugandou, tvorí obrovské jazero Kyoga, až príde na miesto, kde je vyhlásený národný park Murchison Falls. Za týmito vodopádmi sa na rieke nachádza Albertovo jazero. Po Albertovo jazero sa tiež nazýva Viktóriin Níl a za jazerom Albertov Níl. S 6.650 kilometrami je táto rieka najdlhšou na svete. 

Murchison Falls national park #

Murchison falls sú prvými väčšími vodpádmi na dlhej ceste Nílu. Foto: Martin Karniš - BUBO

Na tomto mieste sa Níl pretláča len 7 metrov širokým a 43 metrov hlbokým miestom a tvorí známe vodopády. Tu sa dostáva do západnej vetvy Východoafrickej priekopovej prepadliny. V okolí vodopádov bol v roku 1952 vyhlásený národný park, ktorý chráni jedinečnú prírodu. Spoločne s rezerváciou Bugungu a Karuma tvorí približne 5.400km2 chráneného územia. Prvými európanmi, ktorí sa sem dostali v roku 1862, boli objavitelia John Speke a James Grant. Ich nasledovníci, manželia Bakerovci v roku 1863 vodopády pomenovali po geológovi Murchisonovi, predsedovi Kráľovskej geografickej spoločnosti. 

Rôznorodé prostredie je vhodné na život pre rôzne zvieratá. Nájdeme tu savany, suchý les, dažďový horský les a rieku. Park je domovom pre najväčšiu populáciu krokodílov a množstvo početných rodín hrochov. Na suchej zemi nájdeme slony, byvoly, viacero druhov antilop a vzácne rotschildove žirafy. Zo šeliem je možné vidieť levy a občas aj nočné leopardy. Žije tu viacero primátov, na otvorených pláňach sa dajú zazrieť mačiaky husárske a v lese Budongo žije zdravá populácia šimpanzov, ktoré je možné stopovať. 451 zaregistrovaných druhov vtákov je dostatočný na to, aby pritiahli milovníkov vtáctva. Z tých vzácnejších sa tu vyskytujú koko veľký, zobákorožec nohavičiar a člnozobec. 

Okrem pešieho safari v lese a okolo vodopádov je tu možné absolvovať klasické safari na savane a plavbu po Níle až pod samotné vodopády. 

Semuliki national park #

Okrem šimpanzov a goríl sa v Ugande nachádza viacero druhov primátov, ktoré môžu byť tiež zaujímavé. Foto: Martin Karniš - BUBO

Malý a málo známy park sa nachádza na západe krajiny, na hranici s DRC. Je posledným zachovaným pôvodným typom lesa, ktorý sa v tejto oblasti nachádzal. Tento malý kúsok je posledným, ktorý prežil ostatnú dobu ľadovú, ktorá skončila pred 12.000 rokmi. Rieka Semliki tu tvorí malý ekosystém, podobný tomu popri rieke Kongo a my tak máme možnosť zažiť prírodu podobnú stredoafrickej bez toho, aby sme opustili Ugandu. Na okraji parku žijú ľudia skupiny Batwa, známy ako pygmeji. Aj v dnešnej dobe sa živia lovom a zberom. 

V parku môžeme vidieť približne 450 druhov vtákov a vyše 60 druhov cicavcov. Prístupný je mimo obdobia dažďov, kedy nebýva údolie zaliate vodou a je prístupné. Park je navštevovaný skôr pre samotnú prírodu, než na pozorovanie zvierat. Žije tu však množstvo atraktívnych živočíchov, vrátane levov, leopardov, slonov a šimpanzov. Jedným z hlavných lákadiel je člnozobec. V roku 2018 tu vedci zo Zoo Chester zachytili na fotopasci antilopu bongo, prvú na ugandskom území. 

Jeho poloha na úpätí Ruwenzori - Mesačného pohoria (nazval ho tak Ptolemaios) - dáva možnosť spojiť návštevu tropického lesa s vysokohorskou turistikou. Okrem menej náročných túr, aj keď náročnejších ako v Tatrách, tu môžete robiť aj krkolomnejšie podujatia, ako dosiahnutie najvyššieho bodu, alebo zliezanie ľadových stien. A to takmer na rovníku. 

Kibale national park #

O šipmanzoch sa hovorí ako o našich najbližších príbuzných. Sledujte chvíľu ich správanie a nájdete paralely k nášmu. Foto: archív BUBO

Je najlepším miestom v Ugande a jedným z najlepších v Afrike na sledovanie šimpanzov. Popri tomto stopovaní môžete vidieť ďalších 4-5 druhov primátov, čo robí z tohto parku rajom pre primatológov. Terén je tu relatívne priechodný a tak aj trek za šimpanzmi nie je príliš náročný. Najlepšia doba na návštevu je obdobie sucha, počas dažďov je pohyb po lese náročnejší. Okrem opíc tu môžeme vidieť aj slony pralesné, byvoly pralesné a množstvo vtáctva. Levy skôr počuť ako vidieť a leopard je veľkou vzácnosťou. Do tohto parku prichádzame hlavne za šimpanzmi.

Queen Elizabeth national park #

Národné zviera Ugandy, vodárka kob. V tomto parku ich je veľké množstvo a sú hlavnou korisťou predátorov. Foto: Martin Karniš - BUBO

Ďalej na juh od Kibale sa nachádza asi najznámejšie safari v Ugande – národný park QE. Pokiaľ si chceme dopriať klasické, savanové safari, ideme sem. Tu nájdeme všetky typické zvieratá pre tento typ krajiny. Veľké stáda byvolov, rodiny slonov, vodárky kob a niekoľko relatívne ľahko nájditeľných rodín levov sú lákadlom pre turistov. Z času na čas sa podarí zazrieť aj leoparda a levy odpočívajúce na stromoch, čo je zriedkavý jav. Okrem klasického safari tu absolvujeme aj plavbu loďou po kanáli Kazinga, ktorý spája Edwardovo a Georgovo jazero. Sem sa prichádzajú napiť množstvá zvierat a vo vode žije veľká populácia hrochov a krokodílov. Slony a ohromné stáda byvolov, ktoré sa prichádzajú schladiť do osviežujúcej vody. V údolí Kyambura je možné ísť na stopovanie habituovanej skupiny šimpanzov. Tento park skutočne ponúka množstvo zveri a výborné safari.

Mgahinga Gorilla national park #

Stretnutie s gorilami je dokonalým zážitkom, ktorý by mal absolvovať každý milovník exotickej prírody. Foto: Ľuboš Fellner - BUBO

Práve tu je možnosť vidieť horské gorily na ugandskej strane v tom najprirodzenejšom prostredí na úpätí pohoria Virunga, ktorého najvyšší vrchol dosahuje 4.507m.n.m. Na hranici s Rwandou a DRC chráni severovýchodnú časť tohto pohoria. Okrem hlavnej atrakcie, goríl, je tu možné vidieť mačiaky zlaté, ktoré sú habituované a dajú sa relatívne ľahko stoopvať a nájsť. Inou možnosťou je samotný trek do hôr. Vidieť iné druhy zvierat je veľmi ťažké, nakoľko sa pohybujeme v dažďovom a hmlovom hustom lese.

Bwindi Impenetrable national park #

Bwindi je skutočne ťažko priechodným lesom, tak ako jeho názov napovedá. Keď však stretnete gorily, všetko sa hneď zdá iné. Foto: Martin Karniš - BUBO

Je hlavným miestom, kam sa chodia stopovať horské gorily v Ugande. Aj keď je táto populácia už dlhšiu dobu odtrhnutá od tej vo Virunge, stále sú to horské gorily. Vďaka nižšej nadmorskej výške majú tieto gorily viac možností pestrej stravy a tak ich jedálniček obsahuje viac ovocia, čo spôsobuje, že častejšie šplhajú na stromy ako tie vo Virunge. Taktiež prejdú viac kilometrov za deň a majú menej hustú srsť. Tento park bol vďaka ochrane prírody zapísaný na zoznam UNESCO a žije tu približne 40% všetkých horských goríl. Habituované skupiny tu žijú v susedstve šimpanzov a ďalších druhov primátov. Okrem primátov tu žije veľké množstvo druhov vtákov a je tak často navštevovaným miestom ornitológmi. V poraste hľadajte aj jašterice a chameleóny. Budete určite z tohto prostredia nadšení.

Čo iné vidieť? #

Prapodivný vták člnozobec by sa skôr hodil do inej, historickej doby. Je plachý, ale na niektorých miestach sa dá vidieť. Foto: archív BUBO

Na východe a severe krajiny sa nachádzajú rezervácie a chránené územia, ktoré ponúkajú klasické savanové safari. Hustota zvierat je tu však relatívne nízka a tak nie sú primárnym cieľom záujmu. 

Pokiaľ hľadáte niečo unikátne, vydajte sa do močiarov a papyrusových porastov na brehu Viktóriineho jazera v blízkosti Entebbe. Tu v hustom poraste žije zdravá populácia člnozobcov, vzácnych a prehistoricky vyzerajúcich vtákov. Najlepšia doba je ráno po daždi, kedy si na slnku sušia perie a vyrážajú na lov. Zazrieť tohto prapodivného vtáka je malým snom každého milovníka prírody. 

Uganda #

Uganda leží v srdci Afriky na brehu najväčšieho afrického jazera – Lake Victoria – z ktorého takmer polovica plochy jej pripadá. Susedí s piatimi krajinami – Tanzánia, Keňa, Južný Sudán, Rwanda a Demokratická republika Kongo. Hlavným úradným jazykom je angličtina a swahilčina. Najrozšírenejším jazykom je Ganda (Luganda). Krajina má jednu z najmladších a najrýchlejšie rastúcich populácií. V júli 2020 bol priemerný vek krajiny 15,4 roka a 48,21% populácie malo menej ako 14 rokov. 68,5% populácie má do 24 rokov (2 priečka na svete). S týmto je spojená aj takmer najvyššia pôrodnosť na svete a to až 5,5 dieťaťa na jednu ženu. Všetko to súvisí s minimálnou osvetou, používaním ochranných prostriedkov a lekárskou starostlivosťou. Približne 71% populácie nemá prístup k lepšej zdravotnej starostlivosti. Dôsledkom tohto je aj vysoký počet infikovaných HIV, až 1,4 milióna z celkovej populácie 43,3 milióna obyvateľov. Je to siedmy najvyšší počet nakazených zo všetkých krajín. 

Krajina je bohatá na úrodnú pôdu a rýchlo sa z nej stáva veľmoc v pestovaní viacerých plodín, ktoré exportujú do okolitých krajín a do zámoria. Vďaka pravidelným dažďom dokážu vyprodukovať veľké množstvo surovín. Poľnohospodárstvo zamestnáva až 72% práceschopnej populácie. Dôležitým sektorom je aj turizmus, ktorý do spoločnej pokladne prináša značné množstvo financií. 

História #

Približne z obdobia 500 rokov p.n.l. boli v oblasti nájdené pozostatky obydlí ľudí, ktorí sa živili lovom a zberom. V okolí Viktóriinho jazera boli však nájdené pozostatky aj našich najstarších predkov, Proconsul, ktorí tu žili pred 25 miliónmi rokmi. Pred 2.500 rokmi do oblasti začali migrovať ľudia jazykovej skupiny Bantu a osídlili oblasť. Vedeli vyrábať železné nástroje a pestovali rôzne plodiny. V oblasti vznikali menšie územné celky – kráľovstvá – z ktorých najsilnejšie bolo od 16. do 19. storočia Bunyoro-Kitara. 

Od roku 1894 sa stala dnešná Uganda britským protektorátom a briti sem priviezli približne 32.000 robotníkov z dnešnej Indie, ktorí mali pracovať na ugandsko-kenskej železnici. Po ukončení práce sa väčšina vrátila, niektorí však ostali a často sa stali úspešnými obchodníkmi. V roku 1962 získala Uganda nezávislosť na Veľkej Británií. Voľby vyhrali dve strany (UPC a KY), z ktorých vyšiel premiér Milton Obote. Rolu prezidenta zastával dovtedy bugandský kráľ Edward Muteesa II. Uganda ako nový štát rýchlo prebral kontrolu nad bugandským kráľovstvom. Rozpadnutý systém vyústil do rozdelenia spoločnosti na dve frakcie – jedna za bugandské kráľovstvo a druhá za moderný sekulárny štát. V roku 1967 sa definitívne podarilo Obotemu zrušiť monarchiu a odstaviť Kabaku (kráľa Muteesa II.). 

Prevrat na začiatku 70-tych rokov dal moc do rúk generálovi Idi Aminovi, ktorý sa snažil o vytvorenie systému a tvrdého režimu. Hovorí sa až o 500 tisíc obetiach tohto režimu, ktorý trval 8 rokov. Mimo iných brutalít vyhnal aj celú indickú komunitu, ktorá držala signifikantnú časť obchodu, a dal im ultimátum opustiť krajinu do 72 hodín. Aminov režim bol ukončený po krátkej vojne s Tanzániou, ktorú napadol a snažil sa získať územie na západe jazera – región Kagera za pomoci spriaznenej lýbijskej armády Muammara Kaddáfiho. Po nevydarenej anexácií utiekol do Lýbie a následne v roku 1980 do Saudskej Arábie, kde mu bol poskytnutý azyl. Saudská kráľovská rodina mu platila za to, aby sa už nevenoval žiadnym spôsobom politike. Na smrteľnej posteli jeho rodina požiadala o návrat do Ugandy, odkiaľ mu premiér odkázal, keď sa zodpovie z hriechov ktoré spáchal. Zomrel na následky zlyhania ľadvín v nemocnici v Jeddah v Saudskej Arábií v auguste 2003 a do Ugandy sa nevrátil. Pochovaný je v Jeddah. Jeho prívržencov a členov LRA (Lord's Resistance Army) vytlačila armáda do okrajových častí Ugandy. Často sú usídlení na juhu Južného Sudánu a operujú odtiaľ za hranicu Ugandy. Od 80-tych rokov do súčasnosti je situácia relatívne stabilná, politická scéna nie je nijak príliš turbulentná a od roku 1986 je prezidentom Yoweri Kaguta Museveni. Hovorí sa o ňom ako o modernom africkom lídrovi. Krajina je viac-menej stabilná a od 90-tych rokov otvorená turizmu. Bojuje s exilovou LRA, ktorá je známa aj „vytváraním“ takzvaných detských armád a teroristickými útokmi na dediny na hranici s Južným Sudánom. V roku 2005 pravdepodobne uplatil členov parlamentu (2.000 USD každý ochotný) aby volili za zrušenie obmedzenie úradu prezidenta a mohol tak kandidovať znovu. Sú indikácie, že pripravuje plán, ako by sa mohol stať prezidentským nástupcom jeho syn Muhoozi Kainerugaba. Medzinárodné nezávislé organizácie hovoria o Ugande ako o jednej z najskorumpovanejších krajín sveta. V dnešnej dobe je veľmi preberaná téma postavenie homosexuality mimo zákon. Hovorí sa o odstavení financovania niektorých sektorov mimovládnymi a zahraničnými organizáciami, pokiaľ by tento zákon prišiel do platnosti. 

Informácie a zaujímavé fakty o krajine #

  • Rozloha krajiny je 241.038km2 (podobne ako UK, alebo Rumunsko; takmer 5x Slovensko)
  • Z toho je 43.938km2 pokrytých vodou (Slovensko má rozlohu 49.031km2)
  • V krajine žije 43.253.000 (júl 2020)
  • Hlavné mesto je Kampala (1,7milióna / aglomerácia Kampaly 6,7 milióna)
  • Najnižšie miesto je Albertínska preliačina 614 m.n.m.
  • Najvyšší bod zasa Margherita Peak na Mount Stanley 5.109 m.n.m. (tretí najvyšší v Afrike)
  • V krajine žijú prevažne kresťania - 84,4% (protestanti 45,1%, katolíci 39,3%), muslimovia 13,7%
  • HDP na osobu činí 2.040 €
  • Plodiny na export - káva, čaj, bavlna, tabak, maniok, zemiaky, obilniny
  • Bez elektriny žije 34 miliónov obyvateľov
  • Mobilné telefóny - približne 25 miliónov zapojených čísiel (60% populácie)
  • V krajine je 31 voľne šírených TV kanálov, 258 FM staníc
  • Uganda má 5 letísk so spevneným povrchom; 42 s nespevneným (airstrip)
  • Železnica, aj tá spred 100 rokov, má 1.244 km tratí s rozchodom 1.000mm
  • Ciest je v krajine približne 21.000 kilometrov, z toho 4.500 spevnených
  • Štát prijíma utečencov z okolitých krajín s politickými problémami (stav v 2020): Južný Sudán (881 tisíc), DRC (410 tisíc), Burundi (50 tisíc), Somálsko (42 tisíc), Rwanda (18 tisíc), Eritrea (15 tisíc)
  • Južnou časťou Ugandy prechádza rovník
  • Na súostroví Ssese je najväčšia koncentrácia krokodílov nílskych. Buďte na brehu opatrní
  • Uganda je v pásme, kde prší takmer celý rok a krajina je tak nesmierne zelená. Samozrejme, že dážď nehrozí na jednom mieste každý deň. Dažďové a hmlové lesy sú však vodou skúšané takmer 200 dní v roku
  • Národným vtákom je žeriav korunkatý a zvieraťom vodárka kob. Objavujú sa v štátnom znaku
  • Kiira motors je ugandská "zelená" spoločnosť, produkujúca solárne autobusy a elektromobily
  • Kampala je jedným z najrýchlejšie rastúcich miest na svete
  • Turizmus sa rýchlo rozvíja a je veľkou príležitosťou pre krajinu. Neváhajte...

Tipy na cestovanie do Ugandy

Hlavnou časťou bude safari a treky v pralesoch a z toho sa odvíja aj zopár tipov, čo si vziať so sebou:

  • dlhé nohavice - aj u mužov sú uprednostňované, nakoľko iba chlapci nosia krátke. Akonáhle dospejú, jedným zo symbolov sú dlhé nohavice. Týka sa to hlavne miest, počas safari v aute sa oblečte pohodlne podľa seba
  • dámy zakryté kolená a ramená, nie vyzývavé výstrihy
  • pokiaľ beriete doláre, buďte si istý, že majú "veľké hlavy", to znamená že sú vydané po roku 2006
  • bankomaty sa nachádzajú vo veľkých mestách
  • vymeňte, alebo si vyberte z bankomatu miestne peniaze, zídu sa na platby na malých miestach a na ulici. Rovnako aj ako prepitné za odnesenie kufra, alebo za upratanie izby (pri výmene z dolárov malých hodnôt na šilingy títo ľudia v skutočnosti dostanú približne 50%)
  • určite si zoberte ďalekohľad
  • zíde sa čelovka - baterka (niektoré lodge nemajú 24h elektrinu)
  • dlhé pevné nohavice na terky džungľou
  • pevnejšia bunda na treky - GoreTex je zbytočný, najskôr ju tu na tŕnistých rastlinách zničíte
  • pevné topánky na treky. Niekto preferuje vysoké
  • koženné (záhradné) rukavice oceníte pri treku za gorilami. Veľa rastlín je pŕhlivých alebo majú ostne
  • repelent proti obťažujúcemu hmyzu s účinnou látkou DEET (minimálne 30%)
  • zoberte si dobrú a skúsenú safari spoločnosť, oplatí sa to
  • zoberte si dostatok pamäťových kariet do fotoaparátu, rovnako aj náhradnú baterku
  • ľahkú nepremokavú bundu
  • štuple do uší, pokiaľ trpíte "prievanom". V otvorených safari autách ich oceníte
  • pokiaľ chcete pomôcť miestnym, zoberte so sebou oblečenie a obuv, ktorú doma nevyužijete a je ešte v dobrom stave. Miestny partner určite pozná miesto, kde by tieto veci mohli pomôcť. Niektoré letenky majú možnosť vziať so sebou aj dve hlavné batožiny
  • miestnych ľudí foťte až po ich súhlase, býva to často začiatkom konfliktu 
Martin Karniš

Martin Karniš

Martin Karniš

Vyštudovaný zoológ je v BUBO klientmi právom považovaný za najväčšieho odborníka na africké safari. Väčšinou sprevádza Keňu a Tanzániu, kde sa s Masajmi rozpráva svahilsky a aj jeho najobľúbenejšie zájazdy sú Keňa, Tanzánia Zanzibar a JAR Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Zambia. Od roku 2009 postupne začal sprevádzať aj poznávacie zájazdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okúzlila ho Rwanda, Uganda aj Etiópia. Zatiaľ sme nenašli bežnú otázku zo živočíšnej ríše, ktorú by Martin nedokázal zodpovedať. Keď si od neho zvieratá potrebujú oddýchnuť, sprevádza v Thajsku, Malajzii a Singapure, alebo v Austrálii, ktorú prešiel krížom krážom. Martinove koníčky sú príroda, história a spoznávanie nových ľudí. Vraví, že cestovanie a sprevádzanie sú najlepšia škola života. Klienti si ho na zájazdoch vážia kvôli empatii a trpezlivosti. Ako správny ranger je jeho najobľúbenejšou pochúťkou steak z impaly v Juhoafrickej republike. Od roku 2017 je trvale v kancelárii, kde sa venuje práci na oddelení Destinačných manažérov.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Keňa, Tanzánia, Zanzibar

Zo zájazdu:

Martin Karniš

Posledná úprava článku | Prečítané: 936

Mohlo by Vás zaujímať

Uganda - Perla Afriky Blog

Blog Uganda - Perla Afriky

Uganda je považovaná za menej objavený drahokam africkej prírody. Žije v tieni susednej Kene a jej rozvinutémho turistického ruchu. Ten, kto hľadá…

Martin Karniš 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.