Voňavá rajská záhrada

Voňavá rajská záhrada

V roku 1995 absolvoval svoj prvý bubozájazd. V roku 1996 začal nadšene sprevádzať okruh Španielskom a Portugalskom, prešiel európskymi krajinami a je s nami doteraz… Doma je všade tam, kde sú otvorení ľudia. Miluje pikantné jedlo, jedinečné kultúry a ich autentickú muziku. Odtiene gurmánskych špecialít na Kube, v Mexiku, Madeire či Dubaji, Egypte, Mongolsku či Malajzií vie pripraviť aj na tanieri. Učarovala mu Juhovýchodná Ázia a najmä južná India a Srí Lanka. Vyštudoval architektúru, pôsobil niekoľko rokov v Lúčnici a dodnes hrá v rockovej kapele. Nudiť sa s ním zaručene nebudete! Prečítajte si Michalovu reportáž zo Srí Lanky.

Srí Lanka, bezpečný ostrov v Indickom oceáne je hitom tohto roka. Srí Lanka láka svojimi plážami, ponúka však oveľa viac. Vitajte na ostrove, ktorého chute, vône, farby a zvuky omámia vaše zmysly. Vitajte v krajine elixírov života, pestrofarebného korenia a múdrej ajurvédy. Poprehŕňajte sa v hodvábe a drahokamoch. Karma dôležitejšia než smaragdy. A to robí ten rozdiel, ktorý turista hneď cíti Dívajte sa pri tom pod nohy! O rubín tu môžete i zakopnúť. Najväčším drahokamom sú tu však ľudia. Započúvajte sa do ich piesní a modlitieb. Mnísi, spevy čántí a odriekavanie mantier v buddhistických chrámoch. Ľudia odetí do bielej, procesie, darovanie tristo metrov dlhej šafránovo-oranžovej šerpy do chrámov a umocňujúce rytmické bubnovanie v sprievode veriacich duší riadiacich sa amuletmi a talizmanmi. To je len fragment z obrazu každodenného života na ostrove. Buddhizmus tu svoje korene doslova zapustil. A vy to zažijete. 

Buddhizmus vznikol na hraniciach Indie s Nepálom, no rozšíril sa práve cez Srí Lanku. Kúsok posvätného figovníka (ficus religiosa), pod ktorým Buddha dosiahol osvietenie, priniesol na ostrov z mesta Bodhgaya syn veľkého indického kráľa Ašoku a vložil ho do rúk panovníkovi Srí Lanky. Ten ho zasadil na miesto, kde rastie dodnes. V najstaršom hlavnom meste Anuradhapure vyrástol v majestátny 2304 rokov starý Jaya Srí Mahá Bódhi. Buddha si podľa legendy pri svojom odchode do nirvány želal, aby sa jeho filozofia - učenie prenieslo práve na Srí Lanku, ďalej sa rozvíjalo a bolo tak najbližších päťtisíc rokov v bezpečí. 

Chcete ďalší autenticky buddhistický zážitok? V samotnom srdci ostrova, v meste Kandy, sa v chráme Dalada Maligawa nachádza tá najsvätejšia relikvia - Buddhov očný zub. Na svojom chrbte ho v pulzujúcom a žiarivom sprievode tancujúcich ľudí, fakírov a za ohlušujúceho rytmu bubeníkov nesie vznešený maligawský slon. Slonov je v zástupe niekoľko, ale len tento je vychovávaný na kráľovskom dvore v Thajsku, kde je buddhizmus štátnym náboženstvom. 

Tradičná viera tu dodnes riadi aj politiku. Kedy budú voľby či nový rok rozhoduje astrológ Politika, náboženstvo a astrológia tu idú ruka v ruke. V januári 2015 si Srílančania volili nového prezidenta. Bývalý prezident Mahinda Rajapaksa usiloval už o tretie volebné obdobie, čo zákony krajiny nedovoľujú. Voľby inicioval hlavný astrológ v krajine - Sumanadasu Abejdžunavardena. Tento dlhoročný radca prezidenta sa však riadne zmýlil. Kufre si zbalil a z ostrova radšej odišiel ešte pred oficiálnym zverejnením výsledkov. Vyhral opozičný kandidát Maithripala Sirisena, ktorý stavil na protikorupčný program. Korupcia sa totiž za bývalého prezidenta enormne rozšírila. 

Srí Lanka dnes jasne napreduje. Všetko sa buduje, turistov pribúda, doprava hustne, služby sa zdokonaľujú. Hotely na plážach sú all inclusive a luxusné a vy si môžete vybrať oddych aj na blízkych Maldivách. Žije sa pre prítomnosť. Na Srí Lanku treba ísť teraz!

Dialóg medzi ľuďmi je tu platidlom. A telefonovanie je šport číslo jedna. Až potom nasleduje kriket. Napriek tomu je stretávanie sa tvárou v tvár ešte vždy silnejšie než mobilná komunikácia. Slovo má svoju váhu. Médiá zatiaľ nemajú šancu prelomiť to, čo je v ľuďoch po tisícročia zakorenené. Spolupatričnosť a empatia. Buddhizmus, hinduizmus, kresťanstvo aj islam sú náboženstvá žijúce na jednej ulici. Každodenná inšpiratívna inakosť zmesi národností a korení. 

Je sa tu trikrát denne. Na raňajky ryža a karí, na obed ryža a karí, a na večeru pre zmenu karí a ryža. Sám neviem, čo mi viac chutí. Šošovicový dhál s kottu sambaru, či mallum a kottu roti. Pol sambol, či kiri hodi s tempurou. Pappadam milujú všetci, ten neštípe a super chrumká. Pije sa čaj. O srílanskej kuchyni sa traduje, že žiadny z obyvateľov nemá možnosť počas svojho života ochutnať všetky druhy pokrmov. Rôznorodosť je prvoradá a ten istý recept varia Sinhálci, Tamilovia a Moorovia inak. Ja mám vždy po príchode zo Srí Lanky domov nutkanie pridať si čili aj do bryndzových halušiek. Ochutnajte. 

Šoférovanie je ďalším a nutným športom. Doprava je ostrovnou špecialitou a samostatnou témou. Zaujímavo sa tu robí už vodičský preukaz. Skladá sa z troch častí. Test, povinná jazda a... akrobacia. Je to trojmesačná lehota jazdy zručnosti s inštruktorom. Až keď ju domorodec zvládne, pustia ho do premávky. Na cestu sa zmestí do dvoch pruhov veľa dopravných prostriedkov aj v protismere. Minimálne päť. Na Srí Lanke Tata jazdí a mama varí. (Pozn. Tata je značka automobilov.) Bicykle, motorky, na ktorých sú naložené celé rodiny, tuk-tuky štrikujú pomedzi vozidlá otáčajúce sa do protismeru v plnej rýchlosti rovno pred vami, ovešané ľuďmi a ananásom. Inak, náš šofér a jeho pomocník sú tými najslušnejšími ľuďmi, akých ste stretli, nedovolia, aby ste niesli kufor vy a jazdia nadmieru bezpečne. 

Slonov je na ostrove viac než päťtisíc. Väčšina žije roztrúsená v nádherných národných parkoch. Hlavne v Minnerií a v Udawalawe. Večer vám tu kedykoľvek svojvoľne skrížia cestu. Najväčší spomedzi ázijských slonov. Sú tu doma. Treba s nimi rátať! Niektoré žijú v zajatí a pomáhajú ľuďom. Viac ako šesťdesiat z nich je sústredených v sirotinci v Pinnawale, kde je o nich postarané. Avšak správať sa musia slušne. Prechádzajú adaptačnou karanténou. Pred turistami a zvedavými očami školáčikov slávnostne defilujú pri každodennom kŕmení a kúpaní v rieke Maha Oya svojimi šantivými kúskami. Potom sa im len ťažko chce vrátiť do slonieho sirotinca.

fotografia: Ľuboš Fellner

V národnom parku Yala pobehujú voľne leopardy škvrnité. Ich počet na kilometer štvorcový presahuje africké čísla. Levie veverice, makaky a dlhochvosté opice langúry sivé sú od vás na dotyk. Môžete pozorovať endemické vtáctvo, ale aj jedovaté motýle. Tie lietajú pomaly. Národným operencom je pralesný kohút. Dokáže vzlietnuť do koruny stromov. Najpestrofarebnejším z vtáčkov je však rybárik kráľovský. Viete odkiaľ pochádza páv? Odpoveď si domyslíte. 

Určite neobíďte ani čajové plantáže. Najkrajšie sú vo vysočine v Nuwara Eliya a nad mestečkom Ella. Odtiaľ sa dá vybehnúť aj na Adamov vrch, kde podľa legendy zanechal po vyhnaní z raja Adam svoju stopu. Denne tu vyrastie štyridsať miliárd čajových lístočkov kvalitného cejlónskeho čaju a treba sa o ne patrične starať.  tea BUBO, sri lanka čaj

fotografia: Ľuboš Fellner

Najlepšiemu čaju na svete by som vedel venovať celý článok, no dozrievajú tu tiež aj tie najnepredstaviteľnejšie ovocia, dreviny a byliny. Mnohé sú medikamentami a elixírmi života. 

Všetko má svoje miesto, využitie a význam. Stelesnením múdrosti srílanskej filozofie je ajurvéda. Doprajte si ajurvédsku masáž. Ajurvédska medicína vylieči čo západná nedokáže. 

Ajurvéda zjednocuje telo a myseľ, dáva ich do rovnováhy. Je už desaťročia uznávaným medicínskym odborom aj v Európe. Tu v Ázií ju poznajú viac než päťtisíc rokov. Bude sa hodiť po návštevách prírodných a kultúrnych. 

Na ostrove sa hovorí po sinhálsky, tamilsky aj anglicky. Sinhálčina a tamilčina znejú ako nepretržitý rytmus bubnov. Polámte si jazyk na menách starovekých kráľov prvých kráľovstiev a započúvajte sa do ich rytmu: Dutugemunu, Dhatusena, Vijaiyabahu, Mahá Parakrama bahu, Kirti Srí Nissamkamalla... História Srí Lanky je neuveriteľná. Budete obdivovať pamiatky prvých kráľovstiev Anuradhapura a Polonnaruwa, skalný palác Sigiryia, jaskynné vihary v Dambulle aj svätý chrám v Kandy. Prídu si tu na svoje aj milovníci histórie. Veď práve tu sa odohráva veľká časť eposu Ramajána. Práve tu sa Hanumanovi z náručia vysypalo pár hrúd Rámovej zeme pri preskakovaní z Indie do krajiny kráľa Rávanu. A možno práve tak vznikol Adamov most medzi Južnou Indiou a Srí Lankou.

fotografia: Ľuboš Fellner

Indický oceán dotvára nádheru ostrova, tejto perly uloženej v ňom. Ostrov vás privíta pozdravom ayubowan a zaželá tak šťastný, zdravý a dlhý život! Prijmite jeho vrúcne objatie. Príďte sa ponoriť do tajov nedávneho Ceylónu. Uchlipnite si z kokosového araku a uštipnite si kúsoček z tejto gurmánskej atmosféry pre seba, aby ste sa mohli so svojimi blízkymi doma podeliť. Sami cítite, že je hneď niekoľko dôvodov vycestovať. Začnite sa baliť... Srí Lanka očarí všetky vaše zmysly. 

tamil, Sri Lanka, Jaffna BUBO

fotografia: Ľuboš Fellner

BUBO je jediná cestovná kancelária, ktorá odhaľuje pre klientov aj sever ostrova obývaný Tamilcami, ktorí sú hinduisti. Program je veľmi zaujímavý, tamilská časť je o inom náboženstve, o ľuďoch iného pôvodu, iného jazyka, inej kultúry. Na tejto ceste sa vykúpete na štyroch rôznych plážach. Každý termín tejto severnej cesty realizujeme. Samozrejme kvalitu spoznáte až na samotnom mieste, keď vám sprievodcovia ukážeme omnoho viac. Dobré meno našej Srí Lanky sa šíri z úst do úst a myslím si, že aj preto je u nás tak populárnym zájazdom. Prvý štvrťrok tohoto roka máme nárast v predaji neuveriteľných 68%. 

šťastne cesty prajeme

fotografia: Ľuboš Fellner

Šťastné cesty prajeme !

Michal Gaj

Michal Gaj

Michal Gaj

Sprievodca, architekt, hudobník, fotograf, cestovateľ, stálica BUBO. S Ľubošom Fellnerom sa stretol v máji 1995 keď sa Ľuboš vracal zo Sýrie. Ihneď absolvoval svoj prvý zájazd a od roku 1996 začal nadšene sprevádzať okruh Španielskom a Portugalskom a je s nami doteraz. Doma je všade tam, kde sú otvorení ľudia. Vyštudoval architektúru, pôsobil niekoľko rokov v Lúčnici a dodnes hrá v rockovej kapele, ale aj na fujaru. Miluje pikantné jedlo, jedinečné kultúry a ich autentickú muziku. Rozozná odtiene gurmánskych špecialít na Madeire, Kube, v Mexiku, Dubaji, Egypte, Mongolsku, Etiópii či Malajzii a vie ich pripraviť aj na tanieri.

Miluje byť v pohybe. Na zájazdoch stretol mnoho skvelých ľudí, absolvoval mnoho krásnych a dobrodružných ciest autobusom, lietadlom, loďami, koňmo, na ťavom chrbte, slonovi, voloch, pešo a tiež na horolezeckom lane. Vždy so skvelou partiou. Navštívil doposiaľ 56 krajín, v čom ho niektorí mladší kolegovia značne prekonávajú. Veľakrát sa však na tie isté destinácie vracal a mal tak možnosť vidieť, ako jednotlivé krajiny napredujú, ako sa menia. Thajsko, Malajziu, Singapur, Kubu. Len Srí Lanku navštívil za posledné roky 34 krát. Kubu, či španielsky Benidorm mal možnosť spoznať ešte len málo turizmom dotknuté. "Zamiloval som si sprevádzanie, rád sa o ľudí starám", hovorieva.

Nudiť sa s ním zaručene nebudete! O svoju všestrannosť a skúsenosti sa s vami vždy rád podelí. Hoc aj vo vlaku Transsibírskej magistrály. Osobné motto: „Všade doma, dobre najlepšie...“

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Transsibírska magistrála

Zo zájazdu:

Michal Gaj

Posledná úprava článku | Prečítané: 66

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú Blog

Blog ROZHOVOR: Požičanie auta na Srí Lanke? Šialené, pravidlá tu prakticky neexistujú

Čo všetko sa dá na Srí Lanke zažiť a čím vám tento čarovný kus sveta, prezývaný rajská záhrada, učaruje? Vo veľkom rozhovore odpovedajú na otázky o…

Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt? Blog

Blog Tamilci a Sinhálci - rozdiely a prečo vypukol konflikt?

Pri Tamilcoch a Sinhálcoch obývajúcich Srí Lanku si niektorí ľudia asociujú občiansku vojnu, terorizmus a nebezpečenstvo. Je to však skutočným…

Viktória Kállayová 5 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.