Všetky chute Hondurasu

Všetky chute Hondurasu

Divoký a tropický raj Honduras nás v BUBO udivuje vždy, keď doň vstupujeme. Zhlboka sa nadýchneme a pozorujeme ten život, ktorý tu akoby zastal. Milí ľudia, ktorí si hovoria Catrachos, sú dokonca modrookí a blond (pravdepodobne potomkovia španielskych pirátov) a obľubujúci soccer. Banánové plantáže, voľne sa pasúce kravy, kŕdle detí, hudba punta. Večerné pivo Salva Vida, miestne cigary sú rovnako dobré ako tie kubánske a rum Zacapa od susedov z Guatemaly umocnia dokonalú večernú atmosféru v deň príchodu do Hondurasu. Ako sa asi cítil Krištof Kolumbus, keď priplával k jeho pobrežiu v roku 1502? Bol to práve on, ktorý dal krajine meno Honduras, v preklade hĺbka, kvôli hlbokému moru pri jeho pobreží. My sa teraz pozrieme do hĺbky honduraskej gastronómie.

Ako chutí Honduras? #

Keď zavítate do Hondurasu, tak z každej strany sa na Vás budú valiť vône jedla, populárneho street food a človeku sa v tom všetkom bude len ťažko orientovať. Radi by sme Vám odporúčili, čo by ste počas svojej návštevy mohli ochutnať. Honduraská kuchyňa je akosi fúziou rôznych kuchýň - kuchyne domorodých Indiánov Lenca, ktorý žijú v Strednej Amerike a v Hondurase je ich najviac, karibskej kuchyne, španielskej kuchyne, kuchyne garifúnov, aj africkej kuchyne. 

Ako prvú by sme Vám radi predstavili baleadu. Baleada je jedno z najpopulárnejších jedál v Hondurase. Ide o kukuričnú tortillu, ktorá je naplnená mixom popučených fazuliek, vajíčok, avokáda, syra a štipľavej omáčky. Pridáva sa do nej aj tzv. mantequilla. Kto vie po španielsky, tak vie, že toto slovo znamená "maslo". No pri baleade ide o niečo ako kyslú smotanu na honduraský spôsob. Každopádne baleada sa pripravuje na mnoho spôsobov. Sencillas (jednoduchá so syrom a omáčkou), mixta (s pridaným vajíčok), iné ingrediencie: kuracie mäso, banány, klobásky, prípadne aj tzv. chismol - mix paradajok, cibuľky a papriky. S chismol (prípadne chirmol) sa v Latinskej Amerike celkom určite stretnete. Ak ste boli v Mexiku, tak sa Vám to bude podobať na ich pico de gallo. Každopádne budete prekvapený sýtosťou a chuťou tohto jednoduchého obľúbeného pouličného jedla. 

Sopa de Caracol je ďalšie známe jedlo Hondurasu. Ak ste už boli v Karibiku, na Jamajke alebo na Bahamách, aj tam ste sa s touto polievkou mohli stretnúť - pod názvom Bahamian chowder. Je to polievka z mušlí, do ktorej sa pridávajú banány, koriander, cesnak a chili a varí sa v kokosovom mlieku. Aby bola viac ochutená, domací nešetria na zelenine a pridávajú do nej cibuľku, mrkvu a paradajky.
Z polievok tu je obľúbená aj tapado de pescado, je to polievka z rybieho mäska, kokosového mlieka, banánov, zemiakov, yuky, cibuľky a mixu korenín. Chuť polievky je sladká vďaka kokosovému mlieku a konzistencia je krémová vďaka použitiu rôznych druhov zeleniny. 

Ďalšou dobrou polievkou je aj sopa marinera, ktorá sa pripravuje z morských plodov (krab alebo krevety), z banánov, kasavy a koriandru. Varí sa v kokosovom mlieku iba 15 minút, a preto sa považuje za zdravú možnosť jedálnička, nakoľko si pri tomto postupe zachováva nutričné hodnoty. Možno vás trochu prekvapí jej kyslá chuť, ale je stále výborná. V niektorých reštauráciách do nej pridáva navyše aj biele víno, ale len malé množstvo.
Podobnou polievkou je aj sopa catratcha de mariscos, ktorá ma podobné ingrediencie, morské plody, zeleninu a kokosové mlieko. Pridáva sa do nej však ešte aj kukurica a servíruje sa s torillou a ryžou. Nakonci môže byť ozdobená plátkom avokáda a kúskom limetky. Ďalšia veľmi typická polievka s názvom sopa de capirotadas sa podáva s knedlíkmi a domáci ju zvyknú podávať v období Veľkého piatku a Veľkej noci. 

Pokiaľ ste dostali chuť na niečo sladké, rozhodne sa poobzerajte po tzv. rosquillas. Predstavte si ich ako donuty alebo ako naše šišky, ktoré sa u nás jedia počas fašiangov. Do ich šišiek pridávajú vajíčka, mlieko, olej, cukor, citrónovú kôru, múku a prášok do pečiva. Nakoniec pridajú ešte likér anisette. Do niektorých druhov šišiek pridávajú muškátové víno a v ponuke ich nájdete pod názvom rosquillas de vino. Keď sú pripravené na konzumáciu, tak ich ešte na záver posypú škoricovým cukrom. Rosquillas nájdete aj v iných krajinách Strednej Ameriky, kde ich často vyprážajú, no v Hondurase Vás prekvapí fakt, že ich radšej iba upečú. 

Podobne sa pripravujú aj macheteadas, ktorých tvar pripomínajú napr. naše langoše. Macheteadas sú taktiež populárny domáci snack, sú sladké, do hneda a do chrumkava vyprážené, no a často ich jedávajú tak, že si ich pokropia medom, javorovým prípadne agávovým sirupom. Radi k ním popíjajú svoju rannú kávičku alebo len pohár mlieka. Šikovné kuchárky na toto cesto využívajú ostatky z cesta z baleady, pridajú len dodatočné ingrediencie a pokračujú v príprave macheteady. 

Pan de Coco sú malé sladké kokosové buchty a často sa jedávajú iba ako malý snack. Do cesta sa pridáva kokosové mlieko. Môžu sa jesť tak, že si ich postupne máčate v džúse, aby sa dobre prežúvali. Odporúčame ich kúpiť v miestnych pekárniach, kde budú vždy čerstvé. Pan de Coco sa dostal aj do Ázie. Poznajú ho napr. na Filipínach a predpokladá sa, že tento recept tam zaniesli španielski dobyvatelia v 17. storočí. 

Ďalším populárnym dezertom sú coyol en miel. Coyol je ovocie, ktoré rastie na palme. Podáva sa v malej miske so sladkou polevou. Ako snack sa často jedávajú tzv. catrachitas - tortilla chips, ktoré sa podávajú so štipľavou omáčkou a so syrom. V rodinách po celej krajine sa tieto omáčky líšia. Podobne sú na tom aj tzv. chilindrinas, tortillove strapce, ktoré sa tiež podávajú so syrom a štipľavou omáčkou. 

Čo môžete ďalej ochutnať je tzv. plato tipico, ktoré pozostáva z niekoľkých druhov surovín, ktoré sa varia, pečú separátne, no nakoniec sa servírujú na jeden tanier. Býva to marinované a grilované hovädzie mäso, klobásky, oškvarky, vyprážaný banán, fazuľky a ryža. K tomu sa ako príloha podáva syr, avokádo, vyššie spomínaný chimol a tortilla. 

Ak natrafíte na candingu, tak budete jesť dusenú bravčovú pečienku. V Hondurase si takto upravili španielsku verziu tohto jedla známeho ako chanfaina, ktoré si pripravujú z jahňacieho mäsa. Vyprážaná ryba Yojoa z jazera Yojoa je ďalším typickým jedlom, ktoré môžete v Hondurase ochutnať. Pripravuje sa tak, že sa okorení a vloží na noc do marinády. Na ďalší deň sa vypráža a podáva s červenou kapustou, nakladanou cibuľkou, plátkom citrónu a s tajaditos (vyprážaným banánom). Chuť ryby je sladká a miestni pri tomto jedle radi popíjajú pivo. 

Ostatné pochúťky #

Yuca de chicharrón je tiež obľúbené jedlo, ktoré v jedálničku nájdete skôr ako predjedlo a pozostáva z vareného zemiaku yucca a kapusty, pokropených citrónovou šťavou. Na vrch sa pridáva bravčový bôčik a paradajková omáčka. Ak nebýva uvádzané ako predjedlo, podáva sa aj ako príloha k hlavnému jedlu. Ako predjedlo často nájdete aj tzv. anafre de frijoles, ktoré pozostávajú z fazule, roztopeného syra a z tortilla chipsov. Servírujú sa v nádobe, ktorej sa hovorí anafre, v ktorej tlejú malé uhlíky. Ak nie ste práve na večeri, tak si k tomto malému snacku môžete pokojne dopriať jednoducho pár vychladených pív. Prípadne aj tortilla con quesillo, čo sú tortilly s roztopeným syrom a paradajkovou omáčkou. Medzi populárne alkoholické drinky v Hondurase patrí gifiti (typ rumu, ktorý vytvorili Garifúni) a vino de coyol (z palmového stromu coyol), ktorého konzistencia je mliečna a svetlá. Nejde však o víno. 

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 163

Mohlo by Vás zaujímať

Všetky chute Hondurasu Blog

Blog Všetky chute Hondurasu

Divoký a tropický raj Honduras nás v BUBO udivuje vždy, keď doň vstupujeme. Zhlboka sa nadýchneme a pozorujeme ten život, ktorý tu akoby zastal.…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.