Wales – hrady, puby a najkrajšie britské pláže

Wales – hrady, puby a najkrajšie britské pláže

Čo vieme o Walese? Že toho nie je veľa? Napriek tomu si trúfam povedať, že ide o jednu z najmalebnejších krajín starého kontinentu s nádhernou prírodou ako vystrihnutou z rozprávkových scenérií, úchvatnými národnými parkami, skvelými možnosťami na turizmus, romantickým pobrežím a plážami, úhľadnými mestečkami a dedinami, zámkami a opátstvami aj mimoriadne príjemnými ľuďmi, i keď rozprávajúcimi naozaj zvláštnym dialektom...

Wales – súčasť Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, má tak ako ostatné časti tohto ´súštátia´ svoje jedinečnosti a odlišnosti. Jedným z nich je osobitý jazyk waleština (po domácky cymraeg - vyslovuj ´kemraig´), keltský jazyk, príbuzný bretónčine. Pochádza ešte zo 14. storočia a dnes ním hovorí vyše 700 tisíc ľudí (z cca troch miliónov obyvateľov Walesu, kde už viac prevláda angličtina, no so svojským prízvukom). Názov krajiny pochádza z germánskeho walha, čo znamená cudzí, cudzinec. Po walesky sa štát nazýva Cymru.

Nádherná krajina na polostrove v stredozápade Spojeného kráľovstva má jediného suseda – Anglicko, z ostatných strán ju obklopuje more. Vznik štátnosti Walesu je spojený s večnými bojmi s Vikingami a Angličanmi, ešte predtým to tu križovali Rimania a germánske kmene. V roku 1536 bol Wales oficiálne pripojený k Anglicku.

Dnes je jednou z konštituentných krajín Spojeného kráľovstva. Patrí medzi krajiny s najvlhkejším počasím v Európe, ale aj s najkrajšou prírodou. Má hory, jazerá, lesy, rieky aj more, nádherné tajomné hrady, mestá plné bohatej kultúry a histórie, priam rozprávkové dedinky. Pre naozaj panensky krásnu prírodu odporúčame Wales spoznávať a križovať autom, ktoré si prenajmete, a môžete tak vychutnávať okolitú nádhernú scenériu svojím štýlom a tempom.

Vedeli ste, že.. #

  • vo Walese leží obec s najdlhším jednoslovným názvom v Európe? Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwl sa nachádza na ostrove Anglessey a znamená 'Kostol Svätej Márie v údolí bielych liesok blízko prudkého vodného víru svätého Tysília z červenej jaskyne'. Môžete sa odfotiť s jej 58-písmenovým nápisom na železničnej stanici.
  • najvyššiu horu Walesu – Snowdon (1085 m) nájdete v Národnom parku Snowdonia?
  • Wales sa pýši až 300 kilometrami pobrežia? Má 398 prírodných jazier, na každého človeka tu vychádzajú štyri ovce, ktoré tu stretnete hocikde.
  • aj vo Walese majú svoju Nessie? V jazere Llyn Tegid žije vraj priateľská príšerka Teggie. 

Metropola vsadená v impozantnom zálive #

Cardiffu, hlavnému mestu krajiny vládne impozantný stredoveký hrad z 11. storočia. Okolo neho postupne vznikalo sídlo, ktoré vyrástlo až do tristotisícovej metropoly. Choďte sa určite pozrieť do jeho útrob. Za pozretie stojí budova Národného múzea, ktoré mapuje históriu, umenie a štátnosť Walesu, či modernejšia opera, alebo Wales Millenium Centre, veľkolepá masívna budova, kde sa konajú koncerty, operné predstavenie, kultúrne podujatia, nájdete tu množstvo reštaurácií, kaviarní... Nádherný je celý záliv – Cardiff Bay, so starými dokmi, prírodnými parkami, pozoruhodným, tzv. Nórskym kostolom. Záliv si môžete prejsť aj na lodi, určite sa zastavte v nejakej krčmičke na dobré pivo. Cardiff je príjemné mesto, plné hudobných klubov, ale aj parkov a záhrad.

Jedným z najkrajších miest Walesu je určite Conwy, preslávené svojou impozantnou pevnosťou – jedným z najkrajších hradov Európy, patriacich na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Zaujímavosťou je, že v Conwy nájdete aj najmenší dom v celom Spojenom kráľovstve! (Niečo podobné bratislavskému uzučkému domu na Michalskej).

Pár kilometrov od Conwy sa nachádza príjemné prímorské mestečko Llandudno, ktoré je vyhľadávané aj ako obľúbená wellness destinácia. So svojou eleganciou a viktoriánskou architektúrou je Llandudno považované za perlu medzi waleskými prímorskými destináciami. Určite tu v niektorej z reštaurácií či bistier ochutnajte známe fish and chips a vychutnajte si nádherný západ slnka...

Jeden z najkrajších hradov v Európe nájdete vo waleskom Conwy.

Raj pre knihomoľov z celého sveta #

Na severozápadnom pobreží Walesu narazíte na malebný ostrov Anglessey. Choďte sa tu pozrieť do mestečka Beaumaris s rovnomenným zámkom z 13. storočia a úhľadnými pastelovými domčekmi ako z pohľadníc. Zastavte sa v niektorej z čajovní na šálku povzbudzujúceho čaju. Jedným z najkrajších miest ostrova je South Stack, ktorý unikátne leží na cípe pevniny, dramaticky zabiehajúcom do mora. Odfoťte sa s romantickým majákom.

Tintern je dedina, pri ktorej sa nachádzajú zvyšky slávneho a veľkolepého opátstva, postaveného ešte v roku 1131. Toto veľkolepé architektonické dielo, teda to, čo z neho zostalo, sa nachádza v grófstve Monmouthshire. Zážitok z miesta umocňuje, že sa k nemu ide cez hustý les, po ktorom sa pred vami objavia v plnej kráse siluety nádhernej stavby. Jej strechou je dnes modré nebo a podlahou zelená tráva, no aj v podobe ruín je tento bývalý kláštor stále neopakovateľným estetickým zážitkom.

Neďaleko Cardiffu sa nachádza najvýznamnejší národný park krajiny - Wye Valley National Park. Nedotknutá príroda, zelené údolia rieky, relax, ticho... Malé, no dôležité mestečko v rámci kultúry Walesu je Hay on Wye. Ak milujete knihy a literatúru, prídete si tu naozaj na svoje. Hoci má iba 1400 obyvateľov, v Hay no Wye sa nachádza až 40 kníhkupectiev a odohráva sa tu každoročne slávny knižný festival, ktorý sem pritiahne stovky knihomoľov z celej krajiny. Všetko to začal istý Robert Booth, ktorý si tu v roku 1961 založil antikvariát, čoskoro najslávnejší v celom Walese a najväčší v Európe.

Hoci má Hay on Wye iba 1 400 obyvateľov, nájdete tu až 40 kníhkupectiev.

Polostrov Gower s čarokrásnym pobrežím #

Bwlch Nant Yr Arian je nádhernou zalesnenou oblasťou s mnohými možnosťami na perfektné treky, ale aj rajom pre horských cyklistov. Neďaleko sa nachádza jazero, ktoré je obľúbeným domovom haje červenej – vtáka, ktorý sa tu v určitom čase zvykne zlietať v celých húfoch a je veľký zážitok pozorovať toto prírodné divadlo.

Portmeirion je pozoruhodná dedinka na polostrove Lleyn, ktorá je ´poskladaná´ z rôznych nesúrodých prvkov a častí, ako bristolská kolonáda, talianska zvonica, či rôzne sochy budhov. Takto ich tu zozbieral na jednom mieste a vyskladal do jednej dedinky sir Clough Williams Ellis, architekt, ktorý zachraňoval rôzne na pohľad estetické objekty a časti ohrozených budov po celej krajine. Sú tu aj krásne pláže, útesy a známa zátoka Pekelné ústa.

Jedny z najkrajších pláži v celej Veľkej Británii nájdete práve vo Walese. Zájdite si za nimi na polostrov Gower, ktorý ponúka dramatické pobrežie s romantickými útesmi a dych berúcou prírodou.

Celkom inú scenériu ponúkajú hory Black Mountains, kde sa ukrývajú pozostatky kláštora Llanthony, či prekrásny hrad Powis z 13. storočia. Wales je vôbec krajinou hradov, natrafíte tu na ne doslova na každom kroku. Ak ich máte radi, zájdite si napríklad na Criccieth, ktorý ponúka unikátny výhľad na more.

Wales, možno menej poznaná, no o to pôvabnejšia časť Veľkej Británie, ktorá sa dostane pod kožu romantikom, milovníkom prírody, legiend, dobrých krčmičiek a piva, histórie... Môžete tu leňošiť na plážach, no oveľa typickejšia je pre Wales aktívna turistika, objavovanie prírody, desiatok zaujímavých dediniek a miest. Bonusom krajiny je veľký kus krásneho pobrežia, ale aj pestovanie a zachovávanie zaujímavých miestnych tradícií, kultúry a histórie, ktorá robí z Walesu tak trochu inú, svojskú časť Británie.

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Saša je vyštudovaná novinárka, pre žurnalistiku a písanie sa rozhodla už v detstve - písmená, príbehy, knihy, blogy sú dodnes jej najväčšou láskou. Má však vášeň aj pre iné európske jazyky, popri angličtine si pridala k základom francúzštiny aj taliančinu, do ktorej sa zamilovala tak, že napokon na Apeninskom ostrove pár rokov zostala. V jej srdci má okrem Talianska zvláštne miesto aj Provensálsko, Grécko, Španielsko, chorvátske pobrežie... Rada objavuje gastronómiu, historické pamiatky, ale aj kultúru, keďže je milovníčkou hudby - južanskej, ale aj r´n b, soulu, či gospelu.

Zo zájazdu:

Alexandra Tinkova

Posledná úprava článku | Prečítané: 689

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta Blog

Blog Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta

Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.