Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Cyklistická Tour de France je tradičným lákadlom pre turistov. Nielen preto, že môžu vidieť najlepších športovcov sveta, ale zočiť aj krásy úžasnej prírody a historických miest Francúzska a jeho okolia. Kto by chcel tohto roku vidieť všetky etapy „starej dámy“, musel by zájsť aj vedľa - do neďalekého Baskicka.

Tour de France 2023 #

Návštevníkom z celého sveta doprial kalendár Tour de France 2023 vidieť dve susedné krajiny. Oproti minulému roku tak došlo ku zmene, keďte TdF 2022 sa začala v Dánsku a následne zavítali cyklisti aj do Švajčiarska. Zaujímavé na najprestížnejšej Grand Tour je, že trasy sa každoročne menia podľa smeru hodinových ručičiek.

Tour de France je každoročným obrovským lákadlom. Nadšenie miliónov priaznivcov zo všetkých kútov sveta, jedny z najkrajších scenérií vôbec, ktoré tvoria hory, jazerá, malebné dedinky či historické hrady – to je len hŕtstka z dôvodov, prečo sa vybrať na Tour de France.

A hoci cyklisti ufujazdia, krásy miest nepomiznú. Ktoré z nich sa oplatí navštíviť, keby ste sa chceli vydať (hoci aj dodatočne) po stopách najťažšej spomedzi Grand Tour? Prinášame vám top 10 tipov v rámci tohtoročných etáp.

Tour de France 2023 sa koná od 1. do 23. júla.

1. tip: Bilbao - trochu iný kus Španielska #

Prvá etapa v úvodný júlový deň prinesie trasu dlhú 182 km, avšak štart aj finiš bude v rovnakom meste. Je už tradíciou, že táto Grand Tour prejde aj cez iné krajiny než len Francúzsko, tentoraz bude jej hostiteľom aj Španielsko. Alebo skôr Baskicko, ako by vás domáci opravili, keďže sever Španielska je od zvyšku krajiny v mnohých veciach iný.

Jedinečný pôvod baskičtiny, ktorú sa nedokázal naučiť ani diabol, dodnes lingvisti nevedia vysvetliť. Ohúria vás však aj mestá a moderné stavby Baskicka či regiónu tzv. Zelené Španielsko. Ide o najmenej navštevovanú časť krajiny, ktorá je napriek tomu najbohatšia, a ktorú nikdy v minulosti nedobyli moslimovia.

5 fotografií

Čo vidieť v Bilbau

Pokiaľ si to namierite do Bilbaa, povinnou zastávkou je Guggenheimovo múzeum. Neuveriteľná štruktúra pripomína loď, vežu, lietajúce plutvy a útesy v jednom jedinom kúsku stavby. Bizarné dielo architekta Franka Gehryho. Rovnako zvláštny je však Biskajský most - najstarší gondolový most sveta. Skonštruoval ho v roku 1893 žiak Gustava Eiffela.

Bilbao ponúka okrem cyklistiky a bizarnej architektúry aj top gurmánske zážitky. My v BUBO odporúčame víno txakoli z endemického hrozna a tiež večeru v Michelinskej reštaurácii, ktorých je práve na severe Španielska neúrekom. 

Kantábria - hory na dotyk Bilbaa.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

2. tip: Pau - Pyreneje na dohľad #

Piata etapa Tour de France odštartuje v jednom z najkrajších menej známych miest Francúzska vôbec. Hľadajte Pau na juhu krajiny, ktoré ponúka nádhernú zmes histórie, ohromujúcej prírody a podmanivých sôch. Jedným z hlavných dôvodov, prečo navštíviť Pau, je TOP poloha na úpätí Pyrenejí. Neďaleko totiž leží Pyrenejský národný park so vskutku úžasnými vrcholmi, údoliami a malebnými turistickými chodníkmi. Odporúčame prejsť sa po promenáde Boulevard des Pyrénées, kde uvidíte vysoké hory rozdeľujúce Francúzsko od Španielska ako na dlani.

To, čo si však všimnete na prvý pohľad v Pau, je jeden z najkrajších kaštieľov krajiny - Chateau De Pau. Prekvapí vás, aký je tento hrad zachovaný. A tiež vás ohromí fakt, že bol rodiskom kráľa Henricha IV. Od tých čias až dodnes disponoval a disponuje krásnymi záhradami a honosnými interiérmi. Návrat v čase s moderným nádychom.

Pau je okrem iného aj mestom sôch a jednu tu má aj spomenutý kráľ Henrich IV., tunajší najznámejší rodák. Socha zachytáva jeho kráľovskú prítomnosť a je symbolom historického významu mesta. Ďalšou pozoruhodnou sochou je Pamätník mŕtvych, ktorý sa nachádza v parku Beaumont. Slúži ako spomienka na vojakov, ktorí prišli o život počas 1. svetovej vojny a pripomína krvavú minulosť mesta.

Po stopách Tour de France 2022:

Ak hľadáte tipy na minuloročnú TdF, ktorá prechádzala cez viacero krajín, odporúčame návštíviť

  • Kodaň - čarokrásne rozprávkové mesto ako z pera rodáka Hansa Christiana Andersena
  • Lausanne - mesto s najmenším metrom v Európe a olympijským múzeom
  • Montreux a Veytaux - v luxusnom Montreaux plnom drahých áut má svoju sochu aj Freddie Mercury a hrad vo Veytaux patrí aj vďaka svojmu prostrediu k najkrajším vôbec
  • Alpe d'Huez - jedno z najikonickejších stúpaní vo Francúzsku a v histórii TdF s úžasnými výhľadmi
  • Carcassonne - mesto, ktoré je akoby jedna dlhá nekončiaca pevnosť
  • Lurdy - katolíci po celom svete vo veľkom uctievajú toto mesto, kde sa údajne zjavila Panna Mária
  • Rocamandour - mestečko v skale, ktoré (ne)nápadne pripomína Minas Tirith z Pána prsteňov

3. tip: Bordeaux - mesto najlepšieho vína sveta #

Iba o dve etapy neskôr sa cyklisti presunú do mesta, ktoré je preslávené tým, že po ňom pomenovali farbu, no ešte dominantnejším prvkom je vínna kultúra. Prístavné mesto na rieke Garonne na juhozápade Francúzska sa preslávilo práve vývozom vína, o ktorom v BUBO píšeme ako o najlepšom víne sveta, ktoré sa produkuje v usadlosti Château d'Agassac.

Najväčšie vodné zrkadlo sveta v meste vína - Bordeaux.
Foto: Patrícia Mrázková — BUBO

Hlavné mesto Akvitánska figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO ako „výnimočný urbanistický a architektonický ansámbel“. Pod patronátom organizácie má neuveriteľných 1 731 hektárov a dostanú vás jeho magické úzke uličky a majestátne historické budovy.

Námestie Place des Quinconces patrí medzi najväčšie v Európe (12 hektárov) a dominuje mu fontána Monument aux Girondins, ktorú postavili na počesť republikánskeho hnutia girondistov počas Veľkej francúzskej revolúcie. Ohúri vás tu Katedrála svätého Ondreja pripomínajúca parížsky Notre Dame, no ešte viac zapôsobí najväčšie vodné zrkadlo sveta Le miroir d’eau (3 450 m2) na námestí Place de la Bourse. Každých 15 min sa toto zrkadlo premení na vodnú paru a, takmer prirodzene, aj na obrovský tanečný parket. Neuveriteľné divadlo.

Oveľa viac užitočných informácií o Bordeaux nájdete v samostatnom blogu Bordeaux - prehliadka a čo vidieť.

4. tip: Puy de Dome - sopečná zeleň #

Virtuálne sa presúvame na koniec deviatej etapy, kde Francúzsko opäť dokáže, že má nesmierne rozmanitú prírodu. Okrem vysokých zasnežených hôr, kaňonov, jaskýň či bielych pláží sa tu nachádza aj vulkanický masív Puy de Dôme, ktorý bude cieľom cyklistov. Hoci tí vystúpajú "len" do výšky 1 415 m.n.m., absolútny vrchol je ešte o 50 metrov vyššie položený.

Vulkanický reťazec je je súčasťou Chaîne des Puys, spleti spiacich sopiek, ktoré sa tiahnu celým regiónom Auvergne. Vďaka tomu ide o hotový raj pre nadšencov geológie a tiež turistov. Paradoxom je, že pokým sa v oblasti nachádza mnoho sopečných dómov, tufových kužeľov či maarov, neleží pri žiadnom rozhraní tektonických dosiek, ako tomu býva zvykom.

Puy de Dôme nie je ani zďaleka typickou sopečnou oblasťou. Hoci vám tunajšie krátery môžu vzhľadom pripomenúť napr Crateri Silvestri na Sicílii pri výstupe na Etnu, tu je však kráter úplne obkľúčený, priam zasypaný nekonečnou zeleňou. Výstup na vrchol Puy de Dôme je skrátka nezabudnuteľný zážitok. Či už pôjdete hore peši alebo panoramatickým vlakom známym ako Panoramique des Dômes, ktorý ponúka skutočne scénickú jazdu na vrchol.

5. tip: Grand Colombier - fyzická výzva a top výhľady #

Trinásta etapa TdF 2023 a v rámci nej jedno z najvyšších stúpaní pre cyklistov - ikonický Grand Colombier je majestátnym vrcholom nachádzajúcim sa vo francúzskych Alpách v nadmorskej výške 1 534 metrov (5 033 stôp). Tu budú musieť cyklisti šliapať až 17,4 km dlhú trasu s priemerným prevýšením 7,1 %. Skutočná makačka pre ozajstných športovcov s množstvom strmých svahov a zákrut.

Pokiaľ patríte medzi nich, prípadne si siahnete na vrchol svojich síl, budete obklopení malebnou krajinou drsných hôr, zelených údolí a kaskádových vodopádov. Odtiaľto uvidíte jednu z najkrajších alpských scenérií vôbec a vyše štvortisícové vrcholy budete mať ako na dlani a pred nimi nádhernú zeleň a jazerá.

Ak sa rozhodnete pre turistické aktivity na Grand Colombier, bude to správna voľba. Dobre značené chodníky vás prevedú očarujúcimi lesmi, alpskými lúkami zdobenými pestrými kvetmi a pokojnými horskými jazerami. Je to príležitosť ponoriť sa do pokoja prírody a zároveň si dopriať poriadnu fyzickú výzvu.

6. tip: Annecy - alpské Benátky #

Pokiaľ sa napríklad pri návšteve Ženevy rozhodnete odskočiť si do Francúzska, najlepšou možnou voľbou bude spomedzi miest v blízkom rádiuse práve Annecy. Nie nadarmo toto mesto označujú miestni i turisti za „Benátky Álp“. Veď sa len prejdite starým mestom plným kľukatých dláždených uličiek s budovami v pastelových farbách a stredovekým šarmom. Cyklisti nám prejdú v rámci 15. etapy TdF 2023.

Palais de l'Isle, hrad z 12. storočia, ktorý sa nachádza uprostred rieky Thiou, je tu najfotografovanejším a zrejme aj najkrajším miestom, ktoré preslávilo Annecy. Tunajšie kanály a vody tečúce cez úzke uličky sú skutočným fotogenickým zázrakom a v mnohých ohľadoch sú ešte krajšie ako Benátky. Možno aj preto, že sa tu nachádza minimum turistov, pokiaľ tu teda neprebieha etapa Tour de France.

Ak sem zavítate, povinnou aktivitou bude kúpanie sa v jazere Lac d'Annecy. Krištáľovo čisté jazero s peknými kamienkovými plážami odráža ako zrkadlo obrovské skalnaté kopce, ktoré ho obklopujú a na chvíľu zabudnete, že nie ste pri mori s obrovskými útesmi, ale iba pri "obyčajnom" jazere.

3 fotografie

Čarovné Annecy

7. tip: Megéve – na dosah Mont Blancu #

Obec nadmorských rozdielov. Dedinka vzdialená necelých 70 km od Ženevy má svoj najnižší bod položený 2 485 m.n.m. a najnižší bod 1 027 m.n.m. V čom je dedinka taká úžasná, že si zaslúži návštevu? Ide o menej rušný malý Chamonix (35 km od Megéve) a rovnako populárne lyžiarske stredisko, ktoré ponúka výhľad na samotnú najvyššiu horu Európy Mont Blanc.

Keď cyklisti prefrčia cez Annecy v rámci 15. etapy, poputujú aj cez Megéve a ešte raz sa sem vrátia o etapu neskôr. Mimo Tour de France v tejto obci vidno iné športy – parašutizmus či paraglajding. Práve Megéve a jeho okolie ponúka mnoho možností preskúmať alpské okolie z vtáčej perspektívy. Na svoje si ale prídu aj golfisti a rybári.

Savojská dedina bohatá na tradície a miestnu históriu situovaná v jedinečnom prírodnom prostredí – srdci Álp, nemôže nechať nikoho chladným ani v zime. Počas nej ide o jedno z najfascinujúcejších lyžiarskych stredísk. Pre turistov je zabezpečené viac než dostatočne. Na ploche 8 km2 sa nachádza až 116 vlekov, ktoré poskytujú prístup k 219 zjazdovkám s celkovou dĺžkou 445 km. Tie sú rozdelené od najľahších po najťažšie farbami – čierna, červená, modrá aj zelená.

8. tip: Albertville – malá, no večná olympiáda #

Olympijskú atmosféru treba uloviť u usporiadateľa ZOH 1992 – francúzskom Albertville. Departement Savojsko a región Auvergne-Rhône-Alpes skrývajú skutočne neveľké mesto s 20 000 obyvateľmi. A to odhaľuje svoje krásy, ktoré uvidia aj cyklisti po niekoľkých kilometroch 18. etapy Tour de France 2023.

Dominantou mesta je hradný komplex stredovekého mesta Conflans aj s vyhliadkovou vežou či historickým múzeom. Pri vstupnej hradnej bráne Porte Tarine sa nachádza aj útulný park ideálny na rekreáciu a oddych. Ak však nechcete ruch, zavítajte pokojne aj do centra mesta. Malé uličky, ktorým dominuje oranžová farba domčekov postavených na anglicko-holandský štýl, postupne odhalia miestnu radnicu a námestie Plaz de l’Europe, kde sa oranžová predvedie v najkrajšom odtieni spolu s tamojším divadlom a operou.

Mnoho reštaurácií a obchodíkov sa dá nájsť nielen tam, ale aj po 2,4-kilometrovej prechádzke k Olympijskej hale. Mimochodom, ZOH 1992 v meste pripomína viacero obchodov či budov s jeho logom. Deti však očarí skôr tematický lunapark Tikipark v bezprostrednej blízkosti. Turisti si zase môžu vybrať, či sa vydajú na vyhliadku Table d’Orientation 7,8 km od centra mesta s úžasným výhľadom naň či pevnosti Fort du Mont o niečo bližšie (3,9 km). Plavci zase určite neodolajú mestskému jazierku Grignon-Arlysèr pri osamotenej kaplnke maličkého katolíckeho kostola Grignon.

Zaujímavé fakty k Tour de France:

  1. Prvýkrát sa konala v roku 1903, vyhral Maurice Garin.
  2. Najmladším jazdcom, ktorý kedy celkovo triumfoval na TdF, bol Henri Comet – mal iba 19 rokov a 352 dní, keď v roku 1904 vyhral druhú edíciu Tour.
  3. Najmladším víťazom v modernej ére bol dobre známy Slovinec Tadej Pogačar (2020) vo veku 21 rokov a 364 dní.
  4. Najstarším víťazom Tour de France bol Firmin Lambot, ktorý mal 36 rokov, keď vyhral v roku 1922.
  5. Žltý dres, ktorý každý deň nosí líder poradia, prvýkrát predstavili 19. júla 1919. Prvým jazdcom, ktorý si ho obliekol, bol Eugène Christophe, ktorý viedol všeobecnú klasifikáciu až do predposledného dňa, v závere ale prehral.
  6. Najčastejšími víťazmi TdF sú s piatimi žltými dresmi Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain. Hoci sedemkrát vyhral Tour Lance Armstrong, pre známu dopingovú kauzu anulovali jeho triumfy.
  7. Historicky najlepším držiteľom zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra je Slovák Peter Sagan, ktorý si ho obliekol celkovo sedemkrát. Víťazný piedestál zdieľa s Nemcom Erikom Zabelom.
  8. Tohtoročná edícia Tour de France obsahuje 21 etáp v priebehu 23 dní, celkovo najazdia 3 404 km.

9. tip: Munster - preslávený nielen syrom #

Munster, nádherné mestečko až dedinka v srdci pohoria Vogézy, bude jednou z medzizastávok v rámci predposlednej 20. etapy. Prírodné krásy, bohaté kultúrne dedičstvo a výborná kuchyňa - to sú dôvody na návštevu Munsteru mimo čarovného okolia, ktorým disponuje. Aj napriek tomu, že má menej ako 5 000 obyvateľov, sa toto miesto oplatí navštíviť.

Tu už sa presúvame spolu so športovcami na severovýchod krajiny. Tunajší poklad Munster neďaleko Colmaru či Štrasburgu je známy svojím rovnomenným syrom, ktorý si získal celosvetovú prestíž. Pokiaľ ste milovníkmi syra, môžete sem zamieriť ochutnávku a dozvedieť sa o tradičnom procese výroby syra v miestnych výrobniach. Každoročne sa tu koná aj festival syra Munster, kde si môžete vychutnať rôzne syrové špeciality, no do toho okúsiť aj širokú škálu tradičnej alsaskej kuchyne vrátane výdatného duseného mäsa, tarte flambée a lahodného pečiva, ktoré sa postarajú lahodný gastronomický zážitok pre každého.

Samotné mestečko Munster je krásne samo o sebe. Hlavné námestie Place du Marché zdobia farebné domy, ktoré predstavujú charakteristický alsaský architektonický štýl. Kláštor Munster z 12. storočia so zdobenými vitrážami a pokojným nádvorím zase ponúka pohľad do duše náboženského dedičstva mesta.

Jeden z prvých vašich výhľadov na Eiffelovku - aj so Sochou slobody.
Foto: archív — BUBO

10. tip: Paríž – luxusný cieľ #

Mesto, ktoré netreba špeciálne predstavovať. Centrum módy, prepychu, histórie a zároveň najlepší možný finiš tripu. A rovnako tak aj pre cyklistov. Na slávnej Champs-Élysees je prestíž prejsť cieľovou líniou na prvom mieste a pri dramatickom súboji šprintérov tuhne divákom krv v žilách. Najslávnejšia šprintérska etapa sveta je niečím, čo musí vidieť aspoň raz za život aj nešportový fanúšik.

Čo je dôležité pri návšteve Paríža? Ak sa tam chcete vybrať v čase, keď sa tam koná posledná etapa Tour de France a nejdete tam za cyklistikou, vyberte si radšej iný termín návštevy. Niektorí fanúšikovia kempujú v cieľovej oblasti, najmä pri Place de la Concorde, už týždeň či dva pred finišom, aby si ulovili minimálne také dobré miesta ako BUBO pri love zážitkov po celom svete. V deň 21. etapy, kedy korunujú (nielen) celkového víťaza, je viacero pamiatok zatvorených a rovnako tak aj ulice. Pre športového nadšenca ale ide o neopakovateľný zážitok a atmosféru, o ktorú sa starajú v meste priam milióny fanúšikov z rôznych krajín sveta.

A čo vidieť v Paríži? Zoznam je nesmierne dlhý, no nemôžete minúť Víťazný oblúk, ktorý figuruje v pozadí na fotografiách korunovaných šampiónov cyklopodujatia roka či neďaleká Eiffelova veža, ktorá sa zahalí do viacerých farieb – aj žltej pre držiteľa najcennejšieho dresu tohto odtieňa. Na ňu je krásny výhľad z námestia Trocadéro. Určite navštívte aj baziliku Sacre-Coeur, Panteón, Notre Dame, múzeum Louvre či Invalidovňu s hrobkou Napoleona. V kontraste s históriou sa tiež oplatí vidieť modernú štvrť La Défense. A skutočne čarovnou je plavba po Seine, pri ktorej sa dá z lode vidieť väčšina spomenutých pamiatok a ešte oveľa viac.

Oveľa viac tipov a podrobnejšie informácie máme pre vás v blogu: Paríž - pamiatky a čo vidieť.

Odporúčame zájazdy po stopách cyklistov:

  • Tour de France pre gurmánov - TdF inak a po svojom? Skúste gurmánske zážitky zamerané na víno a originálny tvrdý alkohol v Paríži, Cognac, Bodeaux či ochutnajte ustrice v Remeši
  • Z Baskicka do Porta - návšteva "Zeleného Španielska" vrátane Bilbaa skrývajúceho mnoho bizárov a unikátov
  • Alpská päťka - najkrajšie francúzske a švajčiarske jazerá, vysoké Alpy ako na dlani, nádherné zámky a okrem toho aj ikonické Annecy
  • Brusel, Bruggy, Paríž, Londýn - štyri európske mestá, ktoré patria medzi najkrajšie vrátane mesta módy a svetiel, úžasného Paríža

Niektoré fotografie použité v blogu pochádzajú z Depositphotos.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 440

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2796 3289€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2128 2660€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.